Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet författare. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Kim M. Kimselius om författare!


Hej. I min skola har vi faktiskt en uppgift om dig. Vi ska skriva om ditt liv och läsa en bok av dig. Därför undrar jag om jag kan få en länk av dig till en sida man kan läsa mer om dig. Jag skulle bli jätteglad om du ville göra det :D

/ Jenna

Hej Jenna
Oj, vad roligt att ni har fått i uppgift att skriva om mig och läsa en av mina böcker. Du hittar all information du behöver på www.kimselius.se Där kan du också läsa 2-3 kapitel ur varje bok jag har skrivit.
Lycka till med ditt arbete!
Kramisar Kim


Hej!
Jag minns att jag läste en fråga någon annan hade ställt för rätt länge sedan. Den handlade om att skicka in sitt manus till bokförlag, och hon/han nämnde att vissa bokförlag vill ha texter via mejl. Du svarade att du inte tror något förlag vill ha via mejl pga av att det blir för dyrt och tidskrävande, alltså att hon kan ha läst fel, att de menade beställda manus, eller vad det nu kallas...
Enligt mig verkar det som att Bonnier Carlsen och Opal tycker att man kan skicka in via mejl.
Bonnier Carlsen skriver: "- För målgrupp 9 år och uppåt: Vi ser gärna att du skickar manuset via e-post till manus@bonniercarlsen.se. Om du inte har möjlighet att göra det, så går det bra med pappersutskrift." ( http://www.bonniercarlsen.se/Om_oss/Manus/ )
Och Opal skriver: "Manus kan skickas som pappersmanus med vanlig post, märk kuvertet MANUS, eller via mejl (Word- eller PDF-format) till manus@opal.se." ( http://opal.se/index.php?p=o&i=manus )
Uppfattar jag det fel, eller kan man skicka in manus via mejl? o.O
Tack i förhand!

/ Elin, 12 år från Stockholm

Hej Elin
Jo, det stämmer att vissa förlag numera tar emot manus vida e-post. De har nyligen ändrat sig...
Här hittar du fler förlag och vad som gäller för dem: http://kim-m-kimselius.blogspot.com/2011/02/skrivprocess-skicka-in-ditt-manus-till.html
Kramisar Kim


Hej. Jag vann en av dina böcker, och blev jätteglad! Inte på unga fakta utan på en bokmässa, ville bara att du skulle veta det :D
PS: Den var jättebra!

/ rulla

Hej Rulla

GRATTIS! Oj, vad spännande, vilken bokmässa var det och vilken av mina böcker? Om du kommer till Bokmässan i Göteborg, eller till en plats där jag är och signerar kan du få boken signerad om den inte redan är det.

Blir jätteglad att du tyckte om min bok. På www.kimselius.se ser du alla andra böcker som jag har skrivit!

Kramisar Kim


Hej. Jag har lite svårt med skrivandet. Jag har en sjukdom som gör att jag har svårt att röra på händerna. Därför undrar jag om du vet några kurser där man kan skriva fast man har en begränsad rörlighet på händerna. Tack på förhand :D

/ Anonym

Hej Anonym

Här hittade jag en förening som bland annat har skrivarkurser för personer med begränsad rörlighet: http://www.smartstep.se/ssp/nhrmain/module.asp?page=detail&XModuleId=18197&ProductId=10091 Kanske kan du hitta något här?

Lycka till!

Kramisar Kim


jag brukar alltid hitta på en massa historier som skulle kunna va en bok, men problemet är inte att jag inte vill bli författare utan mer att jag inte orkar att skriva. En gång så prövade jag faktist att skriva ner en bok på datorn, men jag kom aldrig till kap.2...

den senaste historien handlar om en 9:årig flicka (har inte kommit på några namn) och hennes lilla syster som är 1 år gammal. i den här historien får man känna på hur syskonen tycker om varan,
9:åringen får ingen uppmärksamhet meddans hennes lilla syster får allt men kan inte förstå var för hennes stora syster hatar henne.

vad tycker du? Skulle det bli en bra bok? och om jag ska försöka att skriva ner det och jag blir klar hur får jag den till en bok?

p.s förlåt om jag skrev för mycket.

/ amanda, 12 år

Hej Amanda

Man måste inte bli författare bara för att man har många berättelser inom sig. Det finns de som försörjer sig på att bara berätta. Titta här får du se: http://www.berattarverkstan.se/berattare.htm

Känn efter vad du tycker är roligast, är det att skriva ned dina berättelser, eller att bara berätta dem? Kanske det är pjäsmanus du vill skriva, eller filmmanus. Eller som sagt... Bara vara Berättare.

Lycka till!

Kramisar Kim


Hej, Kim!
Jag vill väldigt gärna bli författare, eller i alla fall ge ut en bok. Nu har jag kommit på en idé som jag känner att jag skulle kunna utveckla och skriva en berättelse från början till slut. Det är bara ett litet problem som gör att jag fastnar innan jag har börjat skriva. Vad ska personerna i berättelsen heta? Har du några tips på hur man namnger personer och hur man ska tänka?
Mvh Malin

/ Malin, 17 år från Värmland

Hej Malin

Det är många som låser sig eftersom de inte kommer på några namn på personerna. Ett bra sätt att hitta namn är att titta i almanackan, där finns massor av namn. Här är en länk där du hittar många namn, på olika språk: http://www.thesauruslex.se/lexikon/namnordbok/personnamn.htm

På min hemsida www.kimselius.se och min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.com/p/skrivprocessskrivtips.html hittar du många skrivtips som kanske kan hjälpa dig. Du kan även kika in på mina tidigare svar här på Panelen Unga Fakta!

Det skulle vara roligt om du hörde av dig och berättade när du fick din första bok utgiven! Lycka till!

Kramisar Kim


Hej Kim! Min högsta dröm är att bli en författare. Eller egentligen att få en bok tryckt. Jag håller på att skriva en novell just nu. Men jag får hela tiden svackor när jag tror att jag inte klarar av det. Jag vill inte prata med folk om min novell, eller be dem läsa den pga att jag tror de ska tycka den är dålig. Har du något tips till mig?
Tacksam för svar!
/ Emilia

/ Emilia, 14 år från Vetlanda

Hej Emilia

Vet precis hur det känns! Har varit där du är precis nu, tvivlade på mig själv, skrev och stoppade i byrålådorna. Tyckte inte mina berättelser dög och vågade inte visa dem för någon. Nu har jag kommit ut med 19 böcker, de är översatta till många språk och jag har fått fina utmärkelser för mina böcker...

Med det vill jag säga dig: Ge inte upp! Tro på dig själv och bestäm dig för att du ska skriva, du ska få en bok utgiven. Du behöver inte prata med någon om att du skriver, det gjorde inte jag. Det är bara att skriva, till dig själv, om något du brinner för att berätta.

Skriv från början till slut, utan att läsa igenom texten förrän berättelsen är klar. Skriv från hjärtat och håll drömmen levande!

På min hemsida www.kimselius.se och min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.com/p/skrivprocessskrivtips.html hittar du många skrivtips som kanske kan hjälpa dig. Du kan även kika in på mina tidigare svar här på Panelen Unga Fakta!

Lycka till! Hör av dig den dag du får din första bok publicerad!

Kramisar Kim


Hejsan Kim =)

jag vill skriva en bok som kan vara spännande och sorglig.Jag har börjat på den den heter Annas dagbok
så här har jag skrivit på baksidan
(Anna och hennes syster Maja är tvungna att fly från afrika där kriget pågår. Det käns jobbigt att lämna mamma och pappa men dom får bo hos sina kusiner och då får hon reda på att en dum kille i huset mitmot blev en mobbare och att hon blir förälskad i max.Anna har ganska svårt med svenska språket men hon får bra hjälp på vägen.)
Kram Elin =)

/ Elin, 12 år från Katrineholm

Hej Elin

Det du ska fokusera på nu är att skriva hela berättelsen, baksidestexten skriver förlaget sedan när de tänker ge ut boken. Jag förstår att du ändå skriver baksidestexten, det är en hjälp för dig själv att veta vad boken ska handla om!

Skriv från hjärtat och bara skriv, utan att stanna upp och läsa förrän berättelsen är klar. Då blir din berättelse som allra bäst. Det är min erfarenhet.

På min hemsida www.kimselius.se och min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.com/p/skrivprocessskrivtips.html hittar du många skrivtips som kanske kan hjälpa dig. Du kan även kika in på mina tidigare svar här på Panelen Unga Fakta!

Lycka till med din berättelse!

Kramisar Kim


Vilket är bäst att skriva om av de här sakerna:
Mitt liv
Hitta på något från fantasin
Deckare

Sen en till fråga
Vad ska man tänka på när man skriver en bok?

/ Tuva, 10 år från Stockholm

Hej Tuva

Du ska välja det ämne som du känner mest för att skriva, då blir boken som bäst

Det allra viktigaste du ska tänka på när du skriver en bok är att skriva från hjärtat, skriva om det du tycker om, skriva till dig själv och berätta om något du brinner att skriva om.

Lycka till med din bok.

För fler tips se tidigare svar här på Panelen, eller gå in på min hemsida www.kimselius.se eller min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.com/ och kika under Skrivprocess/Skrivtips. Där hittar du mängder av inspirerande tips!

Kramisar Kim


Hej! Jag älskar att skriva och har påbörjat många berättelser som jag aldrig avslutat, och det är det som är mitt problem. Början är alltid lite knepig, men sedan så flyter det på. Men det är ungefär i mitten av berättelsen som jag börjar bli idé fattig och tappar lusten att fortsätta på den. Så istället börjar jag på en ny, men inte den heller har jag lust att fortsätta med. Har du några tips på hur jag kan få idéer, t.e.x någon bra hemsida eller bok, så skulle det vara mycket hjälpsamt. Jag har prövat på att skriva i ett block vad huvudkaraktären heter och hur han/hon ser ut, omgivningarna och början, men sedan så liksom tappar jag idéer och kommer inte på något mer. Jag skulle jättegärna vilja få inspiration från någon bra hemsida eller så, så att jag kan fortsätta och förhoppningsvis få den publicerad.
Mvh Jasmine

/ Jasmine, 12 år från Stockholm

Hej Jasmine

På min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.com/ Har jag en sida som heter Skrivprocess/Skrivtips. Under den rubriken hittar du massor av skrivtips som säkert ger dig inspiration och får dig att avsluta dina böcker.

Skriv gärna tillbaka och berätta hur det går och vilket av alla mina tips som hjälpte dig mest!

Lycka till!

kramisar Kim


Hej Kim! :)
Sist jag skrev sa du att du ville att jag skulle säga till om jag fick nått utgivet, och nu har jag nästan det! :D Var med i en novelltävling och min novell var en av vinnarna, så den kom med i Girl:IT magasinet! :) Vart superglad när jag såg att min novell kommit med! :D Fast jag förstod inte att det var min förns jag såg mitt namn högst upp :) Nu ska jag fortsätta skriva på min lilla bok! :D
MVH Sandra :)

/ Sandra, 14 år från Katrineholm

Hej Sandra

STORT GRATTIS!!! Jätteroligt att du hörde av dig och berättade.

Har du en blogg? Om inte tycker jag du ska starta en och berätta om ditt skrivande där. Kika in på min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.com/2011/03/borja-blogga.html Där kan du läsa hur du startar upp en blogg!

Lycka till med ditt fortsatta skrivande och fortsätt hör av dig och berätta hur det går!

Kramisar Kim


Hej! Har du gjort alla böcker på bilden? Om det är det vill jag bara säga; WOW!

/ Hanna

Hej Hanna

Ja, jag har gjort dem och många fler. Tack. Om du kikar in på min hemsida www.kimselius.se kan du se alla 19 böcker som jag har skrivit! Dessutom kan du läsa 2-3 kapitel ur varje bok, för att se om du tycker om dem.

Kramisar Kim


Hallå Kim!

Jag skriver lite grann och så, men det är inte därför jag skriver. Jag vill bara säga att dina böcker är SUPER! alltså, verkligen! SVT borde göra det till en serie, alltså vad coolt det vore, för de förtjänar verkligen det, du förtjänar verkligen det! Du borde skicka det som förslag till svt eller kanal5 eller fyra....det vore ascoolt!

okey, det var allt jag ville att säga.
Ciao!

/ Angelica, 15 år från Örebro

Hej Angelica

Oj, tack! Blir jätteglad för dina ord.

Det bästa är om förslaget kommer från mina läsare. Idag har jag bloggat om just det: http://kim-m-kimselius.blogspot.com/2011/08/30-satt-att-hjalpa-en-forfattare-vars.html

Tack för att du hörde av dig och berättade hur mycket du tycker om mina böcker!

kramisar Kim


Haje. Jag gillar bocker. Jag kan inte skriva de tre sista bokstaverna for jag e i england :D. Men jag moste fo saga att jag gillar dina bocker och att jag sjelv har gjort klart fyra st.

/ Osa (kan nt ens skriva mitt eget namn)

Hej Osa

Vad roligt att du hörde av dig och berättade att du tycker om mina böcker.

Oj, vad duktig du är som har skrivit fyra stycken böcker! Har du fått dem utgivna också? Om du vill ha tips om hur man kontaktar ett förlag ska du kika in här på min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.com/p/skrivprocessskrivtips.html där hittar du adresser till förlag här i Sverige, men också vad som de kräver när du skickar material till dem.

Lycka till!

kramisar Kim


Hej! jag har hittat på en berättelse som jag och mina kompisar tycker är jättebra.men jag vet inte hur jag ska skriva den för den är så lång.med dator eller för hand?men iaf den heter Drömmen. är det en bra titel? hoppas att du vet hur jag kan börja! hälsniongar Moa!

/ Moa, 10 år från Gävle

Hej Moa

Drömmen är en bra titel. Om inte förlaget tycker om titeln ändrar de den.

Det bästa är att skriva in den i datorn OCH skriva ut den ifrån datorn till en papperskopia, så att du inte förlorar alltihop om datorn går sönder. När du skickar till förlaget vill de ha datorutskrivna papperskopior.

Lycka till med berättelsen!

Kramisar Kim


tack,nu har jag förstått allt jag behöver förstå den är min sista fråga.kan jag verkligen bli författare

/ marwa abd, 9 år

Hej Marwa

Alla som brinner för orden och skrivandet kan bli författare. Det gäller att inte ge upp utan fortsätta skriva, läsa och utveckla ordförrådet.

Lycka till!

Kramisar Kim


Angående att ge ut sin bok, vad händer om boken överstiger ex antal sidor.... t.ex. att man har skrivit 2300 sidor, men tanken är att dela upp det. Skickar man sidorna komplett eller enskilt?

Men min viktigaste fråga är, agenten. Får man kontakta en sådan privat, eller får man en via förlaget? Vad gör en agent exakt som du som författare själv inte kan göra?

MVH
Robin

/ Robin, 19 år från Västerås

Hej Robin

Oj, det var en tjock bok. Om jag var du skulle jag dela upp texten i de olika böcker som den är tänkt att bli. Då blir det mer överskådligt för förlaget att titta igenom texten.

Det börjar bli allt vanligare att författaren går igenom en agent för att få sina texter utgivna. Agenten är van att förhandla fram bra ersättning, marknadsföring etc. Om man aldrig gett ut en bok tidigare, är man bara glad för att få boken utgiven och tänker inte så mycket på att man ska få bra betalt också!

Lycka till!

kramisar Kim


Hej Kim M Kimselius!
Jag är en elvaårig tjej som ÄLSKAR att skriva allt från Askungen-sagor till deckare. Jag gillar att läsa också. Alla säger att jag har väldigt gott skrivspråk.
Men jag undrar hur får man långa, riktigt spännande böcker?
Jag har försökt många gånger men min längsta är bara 73 sidor. Jag tycker att det är lite gemfört med alla böckar på typ 300 sidor som jag jämt läser.
Hej då / Tilde

/ Tilde Kiiskinen, 11 år från Trelleborg

Hej Tilde

73 sidor tycker jag låter mycket i din ålder. Hade själv svårt att få till riktigt långa berättelser när jag var lika gammal som du är.

Ett knep är att läsa igenom det du har skrivit och lägga till mer personskildringar, miljöskildringar, titta om du kan lägga till lite mer text, om du har gjort tankehopp (tänkt att du ska skriva en sak, men inte gjort det) osv.

På min hemsida www.kimselius.se och min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.com/p/skrivprocessskrivtips.html hittar du många skrivtips som kanske kan hjälpa dig. Du kan även kika in på mina tidigare svar här på Panelen Unga Fakta!

Lycka till med din bok. Hör av dig den dag du får din berättelse utgiven. På min hemsida kan du läsa om flickor i din ålder som fått sina böcker utgivna.

Kramisar Kim


hej kim jag skrev mitt första bok med vanliga papper.det gick bra.men vilka böcker ska man läsa när man är 9-10 år.

/ marwa abd, 9 år

Hej Marwa
Det finns många spännande böcker att läsa i den åldern. Det bästa är att gå till biblioteket och prata med en bibliotekarie som kan visa dig till hyllorna där böckerna för de åldrarna står.

Några böcker som jag tror du skulle tycka om är:
Petrinideckarna av Mårten Sandén http://www.petrinideckarna.se/

Lasse-Maja böckerna av Martin Widmark http://www.lassemaja.net/

eller Kimberlieböckerna som jag har skrivit, se www.kimselius.se

Hoppas du tycker om någon av dessa böcker.

Kramisar Kim


Hej Kim. älskar dina böker. Tycker dom är spännade och levande.

Men nu till mina frågor:
Jag har problem med att få den här rigtigt grymma boken för tonåringar som har svårt att läsa. Vad ska jag göra?

Min fantasi är det ingen fel på har idér så det räcker och blir över!

Tack för svar!

Blodfot!

/ Blodfot, 13 år

Hej Blodfot

Tack för att du skriver att du tycker om mina böcker, det gör mig glad!

Om du vill fånga läsaren gäller det att du håller spänningen vid liv hela boken igenom. Sluta varje kapitel spännande och se till att även inledningen av kapitlen är så spännande att läsaren drivs att läsa vidare.

Ett bra exempel är mina böcker, som enligt bibliotekarien är bra böcker för de som har svårt att läsa. Eftersom du redan har läst mina böcker vet du hur jag skriver. Om du vill fräscha upp minnet kan du läsa ett par kapitel ur varje bok på www.kimselius.se

Lycka till med din bok! Hoppas att du känner att du lyckas få till en riktigt grym bok nu!

Kramisar Kim

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2017 Unga Fakta AB