Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet fåglar. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Mats Olsson om fåglar!


Hej är någon fågel farig för människorna??

TACK OM DU KAN SVARA

/ Emilia, 13 år från kullo

Hej Emilia!
Nej där finns ingen fågel som är farlig för människan. Men du ska nog inte "retas" med en stor struts eller en emu för dom använder sina ben/fötter som har en kraftig bakklo och såom kan skada en människan rätt illa. Men dom är inte farliga det gäller att betee sig på deras villkor.

Ha det gott.

Mats på Kreativum


Hej! Vilken svart och vit fågel kan inte flyga?

/ Rebecka, 14 år från Härnösand

Hej Rebecka!
Det var en knepig fråga! Men strutsen är lite svart och grå och säkert är någon av de marklevande fåglarna i Australien också i den färgskalan.
Sök på "fåglar i Australien så får du kanske napp.

Lycka till!

Mats på Kreativum


Hej!
Min ena nymfkakadua flög ut i går,honan som är tilbaks har 5 ungar som är 4 vecker gamla,kan hun klara at mata ungarna själv denna tiden til dom är självständig?håppas du kan hjälpa mej med svar snarast,honan matar ungarna som hun skal til nu,jag är jätteurolig för ungarna!!!

/ Mette Nilsen, 48 år från Sölvesborg

Hej Mette!
Burfåglar är inte min specialité. Men jag tror nog att honan kan fixa det där själv eftersom det ofta händer samma sak i naturen. Dock inte att den ena rymmer utan att den ena dör eller på annat sätt försvinner. Då blir det upp till den andra föräldern att fixa det hela. Ibland går det bra och ibland sämre.
Hoppas det löser sig.

Mats på Kreativum


Idag rev dom ner en björk på min gård hemma med ett fågelbo i, ringduvor. under dagen har dom flygit omkring och letat efter trädet och ser oroliga ut. Det är ju september redan och jag undrar hur ringduvor gör när boet försvinner? Mvh Zandra

/ Zandra, 23 år från Lidköping

Hej Zandra!
Det är inte ovanligt att ringduvorna lägger sena kullar eller en andra kull så att ungarna ligger i boet i september månad. Det var ju väldigt olyckligt att dom fällde björken med boet i. Vet inte vad du har gjort för något, men kanske det skulle kunna gå att flytta över boet med ungarna i ett intill liggande träd. Annars blir det nog tyvärr på det viset att ungarna dukar under p g a föräldrarna inte hittar dom.

Hoppas det går bra.

Mats på Kreativum


Hej!
vi har många fåglar hemma (hönor, ankor, Gäss och pärlhönor).
Utanför vårt hus finns en å där ankorna och gässen brukar bada. Under en vecka så regnade det jättemycket och ån blev översvämmad. Då blev det som en stor pöl på ena sidan av ån, där ankorna älskade att bada. Men när jag skulle gå ut och titta på ankorna (efter som att en ankhona precis hade fått ungar så ville jag vara säker på att ungarna inte flöt iväg) så såg jag att en anka bara låg där och flöt, den var inte död, emn den orkade bara inte röra sig. När jag plaskade ut i pölen (vattnet var nästan upp till midjan) och rörde på ankan så bara kvackade den till och fortsatte flyta. När mamma hämtade ankan och tog in den så satte hon edn under en sån här värmelampa som lyser rött... iaf, nästa dag så var den död! Och samma sak hände med en av ankmammans ungar! De kan inte ha fått för lite mat, för att det var så blött så att det var jättemycket mask i jorden, och efter som att det var översvämmning så hade de alltid tillgång till friskt vatten.
I mitten av ån så växer en gräsplätt, och där växer även sånna här gula blommor som likanr stora smörblommor. Mamma säger att dom är giftiga och att de kanske åt av blomman. Men jag vill vara säker... Vet du vad som kanske kan ha orsakat de två ankornas död?

/ Elvira Axén, 14 år från Uppsala

Hej Elvira!
Det var inte kul med ankan som dog. Jag är definitivt inte expert på sjukdomar som fåglar drabbas av. Men jag tror inte det är smörblommorna som orsakat det utan det är något annat. Det liknar till sättet den sjukdom eller brist på B-vitamin som trutar, måsar och tärnor drabbats av här i Blekinge. Dom blev liggande och krampade och kunde inte flyga och till slut dog dom. Jag tycker att du ska vända dig till SVA Statens Vetrinärmedicinska Anstalt med din fråga. Leta upp dom på Internet så hittar du säkert en adress som du kan skicka frågan till.

Lycka till!

Mats på Kreativum


Hej Mats! Igår hittade jag en fågel på trottoaren intill en mycket trafikerad väg i stan, troligtvis en inte helt fullvuxen pilfink(den hade mörkbrun hjässa och var grå/brunspräcklig) för den verkade ha problem med att flyga och var alldeles "uppburrad". Den verkade lite rädd först men när jag gav den några brödsmulor så pickade den glatt i sig nästan direkt ur handen på mig. Dröjde runt ett timme men när den fortfarande satt kvar där så jag hade inte hjärta att lämna den utan tog med den i en kartong hem för att ge den skydd över natten. Först fick den sitta i lådan med locket på glänt (hade också gjort runt 14 ganska stora hål i kartongen) och vi satte i ett fat med vatten samt några sesamfrön, brödsmulor och havre/veteflingor. Den åt och började så smånigom röra på sig ordentligt i lådan, försökte flyga och till sist tog den sig ut genom öppningen och flög runt i rummet ett tag tills den landade på en hylla. Den gav t.o.m. ifrån sig ett ljud så jag och sambon blev jätteglada. Den fick en bigarrå som den också åt av. Jag jobbade sedan natt men sambon bekräftade att den var pigg hela kvällen, den flög t.o.m. och satte sig i hans knä några gånger. Innan det blev natt satte vi tillbaks den i lådan och i morse var den död. Kan inte begripa varför den dog när den verkade så pigg på kvällen, hade ju tänkt släppa ut den idag redan?!Kan den ha varit sjuk eller matade vi den fel? Var det för varmt, för kallt, fick den inte nog med syre i lådan? Har du någon teori, skulle vara skönt så skönt att få veta. Tacksam för svar! Med vänliga hälsningar!

/ Emmi, 23 år från Sörmland

Hej Emmi!
Generellt när det gäller fåglar så ska man inte ta in dom i rumstemperatur för då blir dom ofta dåliga eller dör. Att ge en opitornist som äter det mesta av bröd, frö, insekter fel mat är inte det man först tänker på. Utan här tror jag helt enkelt att den varit sjuk av någotr slag, men vad har jag ingen aning om. Man bör fundera på att man inte ska plocka med sjuka fåglar utan att hålla hög renlighet eftersom dom kan bära på icke lämpliga saker för oss människor.

Ha det gott

Mats på Kreativum


Hejsan Mats!
Jag har några underbara Svalor på min balkong.. om i de boet finns svalbejbisar och ja undrar.. När börjar dom att flygga?
kommer hela familjen stanna året runt?
Kan man ge dom bröd bitar?
Är det ok att ge dom mat? ( frö eller bröd)
Har lagt ut en skål med vatten, är de bra?
MVH Emma

/ emma, 23 år från malmö

Hej Emma!
Precis tillbaka från min semester så det har dröjt innan jag sett alla frågor som kommer.
När det gäller svalorna så tar det ca 2-3 veckor efter det att dom kläckts tills dom kan flyga. När dom väl gjort detta så börjar kampen att hitta mycket föda och växa färdigt samtidigt som dom får flygövningar som ska hjälpa dom ända ner till Afrika. Det är nämligen dit dom flyttar under vinterhalvåret. Anledningen är den att dom är insektsätare, dvs. dom äter inte bröd och frö. Så du ska inte ge dom mat utan låt föräldrarna sköta detta fullt ut. När det gäller vatten så fungerar det på så sätt att dom via maten får den mängd vätska dom behöver.

Ha det gott

Mats på Kreativum


Hej Mats!
Jag har en fråga om de underbara koltrastarna. Hur länge är barnen i boet fr om det att de fötts? Hur lång tid innan dom börjar flyga? Lämnas boet sedan eller återkommer fågelungarna när dom väl "flyttat ut"?
Vänligen,
Tack på förhand.

/ AnneLee, 44 år från Almunge

Hej AnneLee!
Ungarna finns i boet ca 2-3 veckor hos många fågelarter. Koltrastens ungar lämnar efter denna tidsrymd. När dom lämnar boet kan dom flyga så "det räcker", dvs dom kan förflytta sig mellan grenar och träd när dom tigger mat av föräldrarna. Boet lämnas för gott och dom återvänder inte dit igen.

Ha det gott

Mats på Kreativum


Hej!
Jag vet att jag är lite för gammal för detta forum men jag hoppas att det går bra ändå...:)
Jag har några frågor om fåglar.
1. Hur gör de egentligen när de ska para sig? Fågelhanar har ju inga penisar så vitt jag vet. Hur bär de sig åt för att pricka rätt?

2. Fåglarna sjunger alltid om våren för att markera sitt revir och locka till sig honor. Och det är bråttom för att hitta rätt partner och få barn för att till hösten ska deras telningar vara flygfärdiga och allting ska bli klappat och klart inför avresan söderut...Hur går det i varma länder då? Fortplantar de sig året om? Slipper de hela stressen med att snabbt hitta någon att para sig med?

3. Får fåglar barn varje år tills de dör?

4. Kanske en dum fråga, men håller de någon kontakt med sina vuxna barn?

mvh
Liliana

/ Liliana Ahmed, 49 år från Stockholm

Hej Liliana!
Det var många frågor om fortplantningen hos fåglarna....
1. Det är ju på det viset att hanen hoppar upp på honans rygg och sedan vrider dom sina stjärtfjädrar och sidan fäör att deras könsorgan ska komma i kontakt med varandra. Då behövs det ingen större penis utan naturen har "fixat" det så att det fungerar ändå.

2. De fågelarter som häckar här uppe i norr har detta område som sitt utbredningsområde för just fortplantningen. Anledningen är att födotillgången är så pass stor att de räcker för att sätta X antal ungar till världen. Det innebär att när dom återvänder ner till sydligare och varmare länder så "vilar" dom sig från detta. Då gäller det endast att äta och överleva innan det är dax att dra mot norr igen. Så dom slipper denna process att "jaga" damer för att få fortplanta sig. Man kan säga att dom åker på en rejäl semester.

3. Ja dom får ungar vart år efter det att dom blir könsmogna och prdoucerar ungar tills "the bitter end".

4. Hos flera arter så hänger ungarna med rätt länge och t o m följer med tillbaka till deras gamla häckningsområde, men där blir dom oftast bortjagade av sin agamla föräldrar. En del ungar stannar ett eller flera år kvar nere i sydligare länder innan dom återvänder hitr upp för att fortplanta sig.

Hoppas jag lyckats reda ut dina frågor.

Mats på Kreativum


Tillhör hönorna fåglarna?
I så fall varför kan de inte flyga då?

/ Jamiyla Alanna, 11 år från Skellefteå

Hej Jamiyla!
Visst tillhör dom fåglarna. Och dom kan flyga även om det är korta sträckor. Anledningen är nog att dom som tamboskap på något vis tillbakautvecklar sin flygförmåga. Dom behöver inte detta eftersom dom söker sin föda på marken. De finns närbesläktade hönsfåglar som är dessto duktigare på att flyga.

Ha det gott

Mats på Kreativum


Kan småfåglar vid kusten dricka saltvatten eller är det sötvatten som gäller?

/ Mikael Anckarman, 49 år från Småland

Hej Mikael!
Det är rent generellt sötvatten som gäller. Småfåglar dricker ju inte enorma mängder utan det räcker med några vattendroppar från dagg eller regn. Men här i Östersjön är det ju inte speciellt salt utan rätt bräckt vatten och det tror jag att dom klarar. Men som sagt dom söker annat ställe för det söta vatnet.

Ha det gott i sommar!

Mats på Kreativum


Jag såg en gulmes ligga orörlig på asfaltet i centrum. Sol och mycket varmt.
Jag tog hem den och sprutade vatten på den. Den kvicknade till men kan ej flyga. Vingarna bär ej.
Kan den bli bra igen?
Vad äter en gulmes?

/ Mats, 28 år från Motala

Hej Mats!
Det finns ingen fågelart som heter gulmes, möjligen kan det vara en gulsparv istället, eller kanske en blåmes eller talgoxe. Det rör sig säkert om en ungfågel eller kanske om en gammal som flugit mot något och gjort den förlamade eller så. Om den kan bli bra är nästan omöjligt att säga eftersom jag inte vet hur pass skadad den är och naturen sköter nog detta om det inte redan är klart.

Hoppas att den blir OK

Mats på Kreativum


hej.
Kan du berätta om kinesiska dvärgvaktlar?
Kan man ha en som husdjur?
Och vilka vilda (svenska) fåglar kan man ha som husdjur?

Hejdå!

/ Hejje, 11 år från Mölndal

Hej Hejje!
Här har du en länk som handlar om vaktlarna du frågar efter. Jag vet inget om dessa eftersom jag inte varit i Kina och studerat fåglar där.

http://www.zoonen.com/artikel.asp?oid=2299

Men googla på nätet om dessa så får du säkert svar på dina funderingar kring denna fågelart.
NÄr det gäller vilda svenska fåglar så får man inte ha dessa i fångenskap!

Ha det skönt i sommar

Mats på Kreativum


Hej jag undrar varför honan lämnar sina ungar (ägg) om man rör vid dom

/ Magda Lundström, 13 år från Burträsk/Holmliden

Hej Magda!
Jag vet faktiskt inte om det är på det viset. Det som möjligen kan vara orsaken är om man "överraskar" honan när hon ligger på äggen och att hon då överger äggen. Hon känner inte någon doft av männsikan som däggdjuren kan göra.

Mats på Kreativum


En gång läste jag i en bok att tranorna flyttar till Nordafrika och i en annan Spanien och i en annan... någon annan del av afrika så vet du vad som är rätt? Det 1:a, 2:a eller 3:e eller alla tre?

/ Rebecka, 11 år från mammas mage

Hej Rebecka!
Det är så att tranorna flyttar till södra halvan av Afrika, men på senare år så stannar rätt många av dom i just Spanien. Men att dom stannar i norra Afrika vet jag inte, men knakse där finns några lokaler som erbjuder möjlighet för dom att hitta tillräckligt med föda. Så man kan nog inte utesluta något av alternativen.

Mats på Kreativum


Hej!
Igår när vi tog ner några träd vid vår sommarstuga föll ett fågelbo med 4 små luddiga gråa ungar ner. Vi plockade upp ungarna och lade dem i boet på marken, och byggde ett litet vindskydd av grankvistar runtom. Efter några timmar hittade föräldrarna boet, men flög efter en stund därifrån. När vi kollade på boet hade alla ungarna blivit utlyftade.
Nu har föräldrarna inte synts till på lite mer än en dag och ungarna börjar bli riktigt svaga. Vi lyftade upp boet i nytt träd, och matade ungarna med några droppar sockervatten, och då blev de lite piggare.
Vad mer kan göras?

/ Sebastian, 16 år från Jakobstad, Finland

Hej Sebastian!
Ni kan nog inte göra mycket mer än att låta naturen ha sin gång. Det var ju en ren olyckshändelse att ni råkade fälla trädet med boet. Förmodligen överger föräldrarna sina ungar om dom inte accepterar boets nya placering. Skulle ni trots allt välja att fortsätta och mata ungarna så är det ett stort arbete och inte alls säkert att det slutar väl.

Mats på Kreativum


Hej,vad händer med en knölsvan om dess partner dör. Skaffar den sig en ny eller lever den ensam resten av sitt liv, är det samma sak med Albatrossen.

MVH Anna nyfiken fritidspedagog

/ Anna, 42 år från Göteborg

Hej Anna!
Jag tror att den förösker att finna en ny livskamrat istället för att leva ensam. Men jag är lite osäker, men det vore dumt ifall det skulle vara hanen som blir ensam för då väljer den att inte föra sina gener vidare. Det är ju det som de flesta fåglar väljer nämligen att hitrta en stark partner som är duktig på det mesta.

Ha det gott i sommarvärmen.

Mats på Kreativum


Hej! Idag hittade jag och min kollega en ägg på jobbet, det låg övergivet på en betong "klump" som vi skulle måla vi gick runt lite men hittade inget bo. Jag har ingen aning om hur den kom dit (vi tror att det är något rovdjur som tagit ägget från sitt bo och sedan tappet den eller något) eller hur länge den har legat där men jag har ofta tagit hand om både ungar och vuxna fåglar som katten har släppat in (hon släppar in dom levande) och bestämde mig för att ta med mig ägget hem och se om jag kan ta hand om den tills den är redo att lämna boet. Problemat är att jag vet inte hur länge ungen var utan sin mamma och om den ens lever där i ägget eller hur jag ska "ruva" på den, vad ska jag göra? Och om den kläcks vad ska jag mata den med? Men om du säger att jag ska lägga ut den i naturen igen gör jag självklar det.

MVH Nikolina

/ Nikolina

Hej Nikolina!
Jag tycker faktiskt att du ska lägga tillbaka det i naturen. Det är ju så att man inte får "ta ägg" från naturen utan låta dom vara. Visst hittade du ägget på ett lite speciellt ställe, men det är troligen en fågel som haft bråttom att lägga det och då hamnade det fel. Men det är en ren spekulation! Att kläcka fram det krävs jämn värme, och när det ev. kläcks så måste du veta vilken art det är för en del äter fisk, andra insekter eller maskar. Så det är ingen lätt uppgift du skulle ha framför dig.

Så gör som jag inledde svaret med så får naturen ha sin gång.

Lycka till och ha en skön sommar.

Mats på Kreativum


Hej.
Vad ska jag göra för att få min undulat bli hand tam? Jag har haft honom i ca 2 månader. Jag har hållit på varenda dag sen jag fick honom,men inget jag gör fungerar.
Tacksam för svar.

/ Fanny , 10 år från kolsva

Hej Fanny!
Detta är jag absolut inte kunnig på! Men du ska nog vara ihärdig och försöka ge den mat ur handen regelbundet så kanske den slutligen lär sig att när du kommer så innebär det mat eller kanske lite kel. Jag har själv provat på att försöka få en kråkunge att komma till mig på altanen och äta ur min hand, utan att lyckas. Men den var väldigt nära och lärde sig att när jag kom ut på altanen och han/hon såg mig så var det "mattajm". Kanske detta berodde på att den inte visste ler hade erfarnetheten att "vara rädd" för ev. faror. Den lär ju sig detta med tiden. Men lustigt nog så reagerade den på att skydda sig då en rovfågel kom flygande utan att ha varit i kontakt med en sådan i sitt liv.
Men du kanske ska vända dig till en djuraffär för lite tips om detta.

Lycka till och ha en fortsatt skön sommar.

Mats på Kreativum


Hej!
Jag måste få akuthjälp!! När vi körde hö i eftermiddag hittade jag en svala som har ramlat ut sitt bo. Det var omöjligt at lägga tillbaka unen eftersom vi inte hittade boet. Jag har tat in ungen och han bor i en bur. Jag undrar vad jag ska ge för någon mat? och hur ofta? och hur mycket mat? ungen är väldigt liten och äter inte själv...

Hoppas du kan hjälpa mig???Mvh elina

/ elina, 15 år från varberg

Hej Elina!
Det är alltid tråkigt när dessa små ungar av olika anledningar ramlar ur boet. Det man först ska göra är att låta ungen vara för föräldrarna finns troligen i närjheten och dom matar ungen. Det andra är givetvis ifall man kan lägga tillbaka ungen i boet den troligen kommit ifrån. I detta fallet så lär det bli en tuff uppgift att försöka mata och rädda den. Den är en utpräglad insektsätare och ska helt enkelt inte ha annat än flugor, myggor, spindlar etc. Dock inga daggmaskar eller så. Att försöka mata den när den inte vill ha mat ser jag som en näst intill hopplös uppgift. Skulle själv taigt bort fågeln i fråga eftersom jag troligen inte skulle haft tid, kunskap och möjlighet att ständigt passa den och förse den med rätt mångd föda och vätska. Så jag tycker att du måste ta ett modigt beslut att förkorta ungen liv ifall det nu inte mot förmodan har lyckats att få igång matandet.

Hoppas att du tar en bra beslut.

Mats på Kreativum

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2017 Unga Fakta AB