Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet fåglar. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Mats Olsson om fåglar!


Hej! Jag bor i norge över sommaren och idag hittade jag ett litet fågelbo som hade trillat ned på marken och det var 3 små nästan blå ägg med mörka prickar på men det var bara ett som var helt.. Jag tog ed det och la det varmt innanför tröjan och nu undrar jag om det finns något liv därinne och hur jag ska göra med det?
Och förståss vad för fågel det kan vara. Ägget är ca:1,5cm stort. tack på förhand. /jennie

/ Jennie, 22 år från sverige

Hej Jennie!
FÖr det första så hade det varit allra bäst ifall du kunde lägga tillbaka boet där det kommit/fallit ifrån. Det är nämligen så att det inte är tillåtet (i Sverige) att "ta hand" om ägg eller ungar. Det allra bästa är att naturen får ha sin gång. Att värma äggen och försöka kläcka fram en unge är inte lätt. Det behövs en "fosterförälder" som kan ruva, eller så måste det till en äggkläckningsmaskin. Det är svårt och jag vill absolut inte rekommendera dig ens att försöka. För skulle du mot förmodan lyckas så har du en unge som ska ha mat som är rätt, rätt mängd och tillräckligt med vätska. Det är svårt!
Så jag tycker du ska återföra ägget till naturen. Fågeln i fråga lär bygga nytt bo någon annan stans och lägga en ny kull med ägg. Jag vet inte vilken art det rör sig om heller eftersom jag inte vet hur boet ser ut, var det kan ha varit byggt.

Ha det bra.

Mats på Kreativum


Hej, jag har ett duvfågelbo på min balkong, med 1 duvunge som är 11 dagar gammal, nu har jag inte sett duvmamman på 2 dagar. Har hon övergett ungen? Vad ska jag mata den med isåfall?

Tacksam för svar asap

Mvh Mia

/ mia, 39 år från stockholm

Hej Mia!
Det är alltid ett bekymmer när man engagerar sig i naturens underverk, då fåglarna får ungar och då sker det en massa tragiska händelser. Men det behöver inte vara så utan honan är iväg väldigt mycket och samlar mat. Då kanske det är så att du helt enkelt inte sett honan. Men att ge sig på och mata ungen är inte lätt och vad du ska ge den kan jag inte säga. Jag tycker du ska avvakta och se vad som händer.

Lycka till

Mats på Kreativum


hej jag undrar om Lodjuret gillar kattmat eftersom dom är ganska lika

/ filip, 11 år från Mölnlycke

Hej Filip!
Som jag skrev lite tidigare idag på en fråga om igelkotten så är det fåglar som är det jag kan bäst om. Om lodjuret gillar kattmat, ja varför inte, men den gillar inte riktigt doften av människor och därför så rör den sig så att den inte komer i kontakt med människan. Men människan äter ju inte kattmat, men väl lägger ut kattmat. Men våra huskatter äter väl oftast inomhus så därför är det svårt att svara i fall lodjuret gillar denna fabericerade matvara.

Ha det gott.

Mats på Kreativum


Hej!

jag vill ställa nåra frågor.

1. Hur många fiskgjus finns det i sverige?

2. Hur många finns det i europa?

3. Hur många finns det i världen?

/ Vincent, 11 år från Mölnlycke

Hej Vincent!
Du tycks gilla fiskgjusen eller så har du valt denna som tema. Det är en häftig fågel som är enorm att se och uppleva. Men hur många det finns är dessto svårare att säga för att säga helt omöjligt. Men den nämns på ett antal olika ställen och då uppskattas antal häckande par till mellan
3 200-3 500. Fiskgjusens utbredning i Europa är till större delen koncentrerad till SKandinavien och Sverige.

Hoppas du fått lite svar på dina 3 frågor.

Mats på Kreativum


Hej!!

Jag undrar hur gammal fiskgjusen blir?

MVH/ Vincent

/ Vincent, 11 år från Mölnlycke

Hej Vincent!
Dom kan bli rätt gamla så jag föreslår att du letar dig in på följande länk.

http://www.artdata.slu.se/FaunaochFlora/pdf/faunaochflora_98_4_2003_StaavFransson_Fagelalder.pdf

http://www.nrm.se/sv/meny/forskningochsamlingar/enheter/vertebratzoologi/ringmarkningscentralen/omringmarkning/hurgammalblirenfagel/lommarvadare.475.html

Det är lite långa adresser men skriv "hur gammal kan en fågel bli?" på www.google.se så kommer du till en massa länkar. Där finns en som leder till Naturhistoriska museet i Stockholm och Ringmärkningscentralen.

Lycka till för visst är är det OK för en fågel att bli ca 25 år!

Mats på Kreativum


hej jag undrar om järvarnas bet är farligt

/ Nathalie

Hej Nathalie!
Järven är ett rovdjur och skulle det bli så att du skulle bli biten så är det nog inte direkt farligt men det gör säkert väldigt ont. Jag tycker att du ska kontakta någon på Naturvårdsverket som har hand om frågotr kring de fyra stora rovdjuren eller kanske vetrenären på Kolmården. Du får helt enkelt leta efter svar någon annan stans.

Lycka till!

Mats på Kreativum


hej jag undrar om igelkottar prata med varandra?

/ Madeleine

Hej Madeleine!
JAg svarar ju på frågor om fåglar så igelkottar är inte min grej.Men jag älskar igelkottar eftersom dom har en viktig funktion i naturen. Jag tycker att du ska vända dig till någon på Naturhistoriska museet som säkert har en "frågelåda".

Lycka till med din fråga.

Mats på Kreativum


hej
jag undar om Fiskgjuse har någon fiende och hur snabbt den flygger

/ Timmy Nilsson, 11 år från Mönlycke

Hej Timmy!
Fiskgjusen har egentligen ingen fiende eftersom den ligger högst i näringskedjan liksom örnar, falkar etc. Den "stora fienden" är nog trots allt människan som härjar i naturen och förändrar miljöer som direkt eller indirekt påverkar fiskgjusens häcknign och därmed "förstör" för gjusen.

Hoppas du är nöjd med detta.

Mats på Kreativum


Hej!

Jag undrar, när sjunger fåglarna i skogen som mest? Finns det såna som i en vanlig skog sjunger även på natten nu så här i början av sommaren? Eller finns det kvällspigga fåglar? Vilka i så fall? VIlka är mest morgonpigga och kanske inte så sångglada resten av dagen?

tack för att du svarar!

Linda

/ Linda, 14 år från Falun

Hej Linda!
Det var mycket frågor. Men rent generellt så är fåglarna piggast på morgonen från gryningsljuset och framåt 8-10. Det beror en hel del på vilket väder det är. Det finns en mängd med fåglar som också sjunger intensivt under seneftermiddagen och kvällen, en del rent av under natten. Att gå in på vilka enskilda arter är rätt omfattande. Men några exempel är att rödstjärten börjar nästan alltid först på morognen tätt följd av rödhaken och alla andra. På kvällen så sjunger gärna koltrasten en sväng innan läggdax, morkullan drar med sitt typiska knorrande och pip. Under kvällen och natten sjunger kärrsångaren. Men det finns en massa fåglar som också sjunger under dagtid. Sången är en markering att "här är mitt revir" och detta sker efter att hanen hittat sitt område/revir då han vill dels locka på en hona. När häckningssäsongen är över i juni/juli så tystnar sången.

Ha det gott

Mats på Kreativum


Hej,
Jag ställde tidigare en fråga om att jag måste ta hand om fågelungar, men glömde att nämna att de är faktiskt ägg jag har, som kommer att kläckas, jag behöver även mycket råd om de. Snälla, dessa är mycket viktiga för mig och jag vill verkligen att de ska överleva så jag behöver ett svar, vad det än e, hur "ruvar" jag äggen?

Tack på förhand!

MVH Steffi

/ Steffi, 13 år från Stockholm

Hej igen Steffi!
Det är så att en äddkläckningsmaskin dvs. en låda med rätt värme och ljus är vad du borde ha. En som kläcker fram kycklingar borde vara rätt person som du ska ställa frågan till. Kanske kan någon på muset som jag skrev tidigare svara eller kanske en vetrinär.

Lycka till!

Mats på Kreativum


Hej Mats,
Jag måste ta hand om några små fåglar (det är verkligen ett nödvändigt läge) och jag vill ha några råd samt svar på denna fråga: Man måste ju ha värme lampa, jag har en men den lyser väldigt starkt ljus och de ska ju helst ha lite halv mörkt från vad jag har läst mig till, ska jag lägga nåt över den eller hur ska jag göra? Förutom de har jag stora kunskaper i ämnet fågelungar men man kan aldrig få för mycket :) Tack på förhand!
//Stephanie

/ Steffi, 13 år från Stockholm

Hej Steffi!
Generellt så ska man låta vilda fågelungar vara, om det nu är sådana som du tagit hand om. Naturen ska ha sin gång och det är den bäst på. Men dina frågor borde du ställa till någon på Naturhistoriska muset i Stockholm.

Lycka till.

Mats på Kreativum


hej ! Jag har en fråga om berguvar,!
Hur påverkas berguven av miljöpåfrestningar?
Hur skyddar de sig mot detta då?

mvh mikaela

/ Mikaela, 17 år från Dalarna

Hej Mikaela!
Visst är det spännande med berguvar som jag hoppas att du fått uppleva i verkligheten ute i naturen. Att stå och höra dess dova rop och kanske med lite tur få se en också gör att pulsen ökar och tiden blir magisk. När det gäller miljöpåfrestningar så är det lite speciellt med uvarna. Dom har genom ett stort antal utsläpp av uppfödda berguvar vant sig vid människan och utnyttjar dess miljöer som silobyggnader, bergbrott mfl. platser. Det som är den stora faran är att gifter eller annat främmande i naturen kommer ut, äts upp eller "kommer in i" andra djur. Ett exempel på detta var fågelinfluensan H5N1 som slog till på änder och som i sin tur blev byte för just berguvar. Jag var med och "plockade" ner en berguv från en klippvägg som tyvärr drabbats av H5N1 och dog. Så man kan summera att gifter i naturen inte är till gagn för rovfåglar eller rovdjur i toppen av näringskedjan.

Hoppas att du är nöjd med svaret.

Mats på Kreativum


Hej Mats!
Vi har en hel del fiskmåsar på min arbetsplats, som tigger mat utanför vårt fikarum. En av dom sätter sej alldeles utanför fönstret när vi har rast och vi har fått för oss att det är samma mås som kommer tillbaka varje år ( han heter förresten Nisse). Kan det vara möjligt? Sen undrar vi hur gammal kan en fiskmås bli?

Mvh. Kerstin.

/ Kerstin Nilsson, 58 år från Smedjebacken

Hej Kerstin!
Ni ska vara rädda om Nisse och det är väl kul med en kompis i djurvärlden. Kanske alla inte tycker det men de allra flesta gör nog det trorts allt. Att det rör sig om samma fågel är nog det mest troliga. Visst kan dom verka framfusiga, men att alla skulle vara det på detta viset du beskriver är inte troligt. Nisse kan säkert bli uppåt 20 år om han får leva riskfritt. Det finns ringmärkta fiskmåsar som blivit drygt 24 år gamla (en trafikdödad och en funnen död).

Så var rädd om Nisse och ge honom god mat från fikat så kommer ni säkert att ha många trevliga stunder där.

Mats på Kreativum


Hej

På våran tomt hade vi ett and mamma som ruvade på ägg och sen kom vår hund och skrämde iväg henne. Hon hadde inte kommit tillbaka under natten så jag trodde äggen var döda så jag gick på förmiddagen för att kolla till dom och dom var en aning varma. Jag väntade ett tag till och mamman kom inte tillbaks så jag tog hand om äggen. Jag vet att man inte får, men jag kan inte låta dom dö nu när jag har tagit mig ann dom. Så jag skulle behöva några tipps.
här är några frågor jag undrar över.

Hur länge ruvar mamman på äggen?
Hur håller jag dom varma och hur varma ska jag hålla dem?

mvh Karolina
ps ifall du tycker att det är lönlöst och dumt vill jag ändå ha tipps och svar på frågorna!

/ Karolina, 15 år från Djursholm

Hej Karolina!
Du vet helt riktigt att det är förbjudet att plocka ägg ur bon. Jag har inga tips heller eftersom jag tycker attman ska låta äggen vara, hur ledsamt det än är. Eftersom du kände att dom var lite jumna så kanske anden hade varit framme och ruvat lite. Deras invecklade system med äggläggning, ruvning och matning är långt mer komplicerad än vad vi tror. Att som människa gå in i detta "system" är inte lätt så därför bör vi acceptera att livet måste ha sin gång.

Ha det gott

Mats på Kreativum


HEJ

jag undrar vilken fågel har den hårdast näbb? och vad kan man jämföra den med ett ben. nagel. tand?MhV

/ Patrik, 13 år från västervik

Hej Patrik!
Jag tror utan vidare att hackspettarna har de kanske hårdaste näbbarna med tanke på att dom hackar ständigt och jämt i träden, dels för att bygga bo och dels för födosök efter vedlevande insekter.

Ha det gott

Mats på Kreativum


När är pingvinen könsmogen?
Varför simmar pingvinen så bra?
Varför vaggar dom fram? (när dom går)
hur länge är dom DRÄKTIGA?
Är ungarna blinda när dom födds?
Har dom några Fiender? Vilka?

skulle vara roligt om du svarade på dessa frågor!

MVH / Pingvin

/ Oscar o Victor

Hej Oscar och Victor!
Kul att ni har det stora intresset och nyfikenheten på dessa fräcka fåglar. Jag skulle rekommendera er att klicka in er på följande länk till Wikipedia så får ni många svar på era frågor.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Pingviner
http://www.nrm.se/sv/meny/faktaomnaturen/djur/faglar/pingviner.140.html

Lycka till med era studier.

Mats på Kreativum


hur lång kan vindspetsarna bli på en örn ?

/ isaac, 15 år från göteborg

Hej Issac!
En kungsörn kan bli mellan 1,90-227 m mellan vingspetsarna och havsörnen kan bli 2,00-2,45 m mellan spetsarna så dom är stora!

Mats på Kreativum


Lever Pingvin familjen tsm?

/ oscar

Hej Oscar!
Om jag förstår din fråga rätt så undrar du om pingvinerna lever familjevis. Har dock lite dålig koll på hur det är. Men att söka svaret går på www.google.se och då på ordet pingviner

Beteende, föda och häckning [redigera]
Pingvinfåglarna är samtliga anpassade till ett liv i havet. De är mycket skickliga simmare, och kan dyka i de värsta stormar. Benen används som roder. De brukar dyka i 6-12 km/h, fastän det förekommer att de uppnår en hastighet på 27 km/h. Små pingviner dyker inte så djupt, men kejsarpinvinen kan befinna sig under vattenytan i 18 minuter och komma ner på ett djup av 450 meter. På land har det ett mycket särpräglat rörelsemönster. De går vickande från ena sidan till den andra, och helt upprätt. När de färdas på land kan de även glida på magen, eller kravla sig fram med fenorna och fötterna.

De flesta arter lever på en diet av krill, små bläckfiskar och småfisk, vissa arter äter även skal- och blötdjur. De kan dricka saltvatten, då de har en körtel vid ögonen som filtrerar saltet från blodomloppet. Saltet lämnar kroppen genom näsan i en koncentrerad vätska.

En stor del av året går åt till fortplantning. De samlas årligen på samma häckningsplats för detta ändamål. Skarorna pingviner kan uppgå till flera tusental. Detta djur är ett av de få, där honorna slåss om hannarna, vilket är en följd av att det är färre hannar. De får vanligen ett ägg per år, men vissa arter får fler. Vissa arter gräver hålor för äggen, medan andra håller dem på fötterna gömda under späcket under hela ruvningen. Det förekommer att de stjäl varandras ägg, och när äggen är kläckta, att de även stjäl varandras ungar. Ungarna är ulliga och grå. Honor och hannar tar båda hand om ungarna. De matas med krävmjölk, och kan inte bege sig ut på egen fiskjakt förrän fjäderdräkten blivit ruggats till adult fjäderdräkt. De når könsmognad vid ungefär fyra års ålder. Pingviner är antingen evigt monogama, eller seriellt monogama och byter partner varje år efter att ungarna blivit stora.
Pingvinerna har få fiender bortsett från människan.

Läs gärna allt om står om pingvinerna på Wikipedia.

Lycka till.

Mats på Kreativum


vem är skäggdoppingens fiende


/ olivia, 10 år från stockholm

God morgon Olivia!
Skäggdoppingen har egentligen inga direkta fiender. Men visst skulle en havsörn komma och överraska en skäggdopping så tar han den säkert. Men som du vet så dyker doppingarna och är väldigt skickliga i vatten så det ska mycket till. Däremot tror jag att ungar av skäggdopping kan bli byte till brun kärrhök och t o m storgäddan som tycker om att ta små fågelungar.

Hoppas du är nöjd med det svaret

Mats på Kreativum


Hej!
Mina elever hittade idag ett ägg som vi misstänker är en gräsands. Eleverna är mycket intresserade och vill veta om ägget kan kläckas i klassrummet under en lampa. Hur tar man hand om andungar på bästa sätt? Får man plocka med sig fågelägg hur som helst?

/ Madlene Carlswärd, 38 år från tranås

Hej Madlene!
Först tycker jag det är trevligt att ni är ute i naturen (hoppas jag att ni var). Att ta upp eller hand om ägg är inte tillåtet eftersom alla fåglar är fredade. Att sedan dessutom ta på sig ansvaret att försöka kläcka ägget gör inte saken bättre. Skulle det lyckas så har ni ett liv som ni måste ta ansvar för och mata. Ni kommer då att bli andens mamma vilket medför att ni alltid måste finnas tillhands och leda den fram i livet, skydda den mot predatorer (rovfåglar, rovdjur). Det är alltså i mitt tycke ingen bra idé att gör detta experiment. Naturen förefaller vara grym många gånger men det är så det fungerar och vi människor tycker så synd om de små liven, kläckta eller okläckta.

Hoppas att du är nöjd med det svaret och så tycker jag att du ska prata med dina elever om alla tankar som kommer upp. Sätt gärna eleverna på att reda ut om man får samla ägg etc. etc..

Ha det gott och hälsa klassen

Mats på Kreativum

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2017 Unga Fakta AB