Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet författare. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Kim M. Kimselius om författare!


Hej, jag och min kusin vill skriva en bok. Vi har väldigt olika idéer, men båda vill skriva om mord. Har du några tips på hur man skulle kunna börja en bok? Och isåfall vilka bokförlag man kan skicka in den "tänkta" boken. Tack:)

/ alice, 13 år från Sverige

Hej Alice

Det låter spännande. En bok om mord blir säkert mycket bra om ni är två som har många idéer till ledtrådar, vilka som ska mördas och så vidare.

Här har jag skrivit ett långt inlägg och berättat om vilka typer av böcker de olika förlagen vill ha, deras adress och så vidare. Kika in på den här länken: http://kim-m-kimselius.blogspot.com/2011/02/skrivprocess-skicka-in-ditt-manus-till.html

Lycka till! Skriv gärna tillbaka och berätta hur det går för er med boken!

Kramisar Kim


Jag fattar inte! Jag brukar lägga in dikter och berättelser på Unga berättare, men INGEN av mina senaste dikter har kommit in på sidan! Varför då? Jag fattar inte, har jag skrivit något dumt? Är det därför man inte vill lägga in fler av mina dikter? Jag har verkligen försökt att skriva något fint och bra, men kommer fortfarande inte med! VARFÖR?!
Svara så fort som möjligt, tack!
//Mig

/ Ung Författarinna, 12 år

Hej Ung Författarinna.
Vet faktiskt inte. Jag har ingenting att göra med Unga Berättare. Förmodligen har de fått väldigt många berättelser just nu och inte hunnit med. Tror säkert att dina berättelser är jättebra. Tvivla inte på dig själv, utan fortsätt skriv och skicka in dina berättelser.
Det finns andra ställen du kan skicka in dina berättelser till också. På min hemsida www.kimselius.se eller min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.com/ under Skrivprocess/Skrivtips hittar du flera andra sajter.

lycka till!

Kramisar Kim


Vilka dagar svarar du på frågor här?

Jag har tänkt att skriva många noveller och sedan sätta ihop dem till en bok, är det en bra idé?

/ Annika, 10 år från Rönninge

Hej Annika

Har ingen speciell dag jag besvarar frågorna här på Unga Fakta. Det beror på när jag har en stund över, och om jag är hemma.

Det tycker jag låter som en bra idé. Kika in på tidigare svar här för att se hur du bygger upp din bok. Eller gå in på min hemsida www.kimselius.se eller min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.com/ och kika under Skrivprocess/Skrivtips. Där hittar du mängder av inspirerande tips!

Där hittar du också hur du ska kontakta ett förlag och vad du ska tänka på innan du skickar in din berättelse till dem!

Lycka till med din bok.

Kramisar Kim


Hejsan igen!

Kan jag få mejla min novell till di?

/ Annika, 10 år från Rönninge

Hej Annika

Jag önskar jag hade tid att läsa andras berättelser, eftersom det kommer många förfrågningar om det.

Men jag hinner tyvärr inte med det eftersom det skulle ta alltför lång tid för mig att läsa noveller och tycka till om dem. Tid jag inte har. Det kommer väldigt många förfrågningar varje dag. Därför måste jag tyvärr tacka nej till ditt erbjudande.

Be gärna någon lärare, bibliotekarie eller annan vuxen att läsa din berättelse och göra en bedömning. Men framförallt: tro på dig själv och satsa på skrivandet om du drömmer om att bli författare!

Du kan gå in på min hemsida www.kimselius.se. Under Författartips hittar du fler tips om hur du bygger upp din berättelse, där hittar du också sajter där du kan lägga ut din berättelse för att andra ska kunna läsa den och bedöma den.

Lycka till med din berättelse!

Kramisar från Kim


Hej, jag älskar att skriva böcker och dikter men jag är superdålig på att rita och jag önska att någon jag kände kunde rita till mina böcker men dom har inte tid. Vad tycker du att jag ska göra. När jag var sex till sju år gammal började jag skriva och jag älskade det. Men nu har jag svårare att komma på och min fantasi är inte lika bra längre.Jag skulle bli supper glad om du ville ge mit tips.
ps.vet du vad man ska göra om man söker en ilustratör ( vet ej stavningen) ?

Jag har läst många böcker men jag har inte läst dina än men dom verkar bra.
hej då
mvs wilma i eskilstuna.

/ wilma , 12 år från eskilstuna

Hej Wilma

Det du ska koncentrera dig på är att skriva dina berättelser. När du får din bok antagen av ett förlag (att du vill ge ut din bok), då kommer de att anställa en illustratör för att göra dina bokomslag. Du kan söka på www.google.se efter illustratör så hittar du många illustratörer, men de är dyra!

Tror säkert att din fantasi är bra, men kanske du har mycket annat att tänka på just nu. Mitt tips till dig är att LÄSA MYCKET! Då brukar fantasin komma tillbaka. Läs många olika typer av böcker. Be din bibliotekarie om hjälp att plocka ut en hög med böcker inför sommarlovet! Kanske ska du testa någon av mina för att se om du tycker om dem, eftersom du tycker de verkar bra. Om du går in på min hemsida www.kimselius.se och kikar under Böcker så kan du läsa 2-3 kapitel ur varje bok.

Lycka till med ditt skrivande!

Kramisar Kim


Hej! Jag håller på att skriva en saga på datorn men vett inte vad den ska handla om?? Du kanske kunde ge mig tips...

/ matilda, 10 år från hammerdal

Hej Matilda

För att du ska kunna skriva en bra saga behöver du komma på handlingen alldeles själv. Skriv om något som du verkligen brinner för att berätta, om något du tycker är spännande, något som har hänt som du kanske vill skriva om.

Om du trots allt inte kommer på något att skriva, tycker jag att du ska läsa många sagoböcker. Då hittar du inspiration, det lovar jag!

Lycka till!

Kramisar Kim


Hur lär man sig teckna!? Jag älskar att teckna och är bäst i klassen!; )

/ Anonym, 11 år från solle

Hej Anonym

Jadu, jag är inte rätt person att fråga, eftersom jag inte kan teckna. Men kanske kan du kika in på min illustratörs hemsida och fråga honom? http://www.minnhagen.com/ Han är jätteduktig på att teckna.

Lycka till!

Kramisar Kim


varför gjorde du i boken "snapphaneresan" reklam för dig och boken!!!!!!!!!!!
okej om du hade skrivit om det i kimberlie (eller vad den nu heter) men hur skulle Ramona kunna läsa om sig själv Theo och Pluto.

/ (hemligt), 12 år från Alingsås, Sverige

Hej (hemligt)

Nejdå, ingen reklam, bara en kul grej. Har läst flera böcker av en författare som heter Clive Cussler och ibland dyker författaren själv upp i sina böcker. Vilket inspirerade mig och plötsligt fick bara lust att skriva så där i Snapphaneresan. Det är ingen annan än du som har reagerat negativt.

Kramisar Kim


Hej igen, du sa att jag skulle skriva med dubbelt radavstånd vad menas med det?
Vilken knapp är huvud/sidfot?

Ps det tar nog ett bra tag innan jag får det trykt för jag har skrivit förhand så jag måste skriva om det på datorn.

Hälsningar Anna

/ Anna, 11 år från Borås

Hej Anna

Om du går in på FORMAT / STYCKE så hittar du Radavstånd. Där ser du Enkelt, 1,5 eller Dubbelt radavstånd.

Knappen för huvud/Sidfot hittar du under VISA / SIDHUVUD SIDFOT.

Ja, det förstår jag tar lång tid, för jag skrev min bok Kinesiska Draken för hand när jag var på resa i Finland och det tog flera veckor att skriva in i datorn...

Lycka till!

Kramisar Kim


Hej! Hur blir man en författare? Mina lärare säger att jag är jätteduktig på att skriva, så jag vill satsa på det. Har du några tips?

/ Tilda, 11 år från Växjö

Hej Tilda

Vad roligt att din lärare tycker att du är jätteduktig på att skriva.

Det allra bästa sättet att lyckas med att bli författare är att skriva direkt från hjärtat, låta fantasin flöda och inte tänka på stavning, grammatik eller att någon ska läsa det du skrivit. Det enda du ska tänka på är att få ur dig din berättelse.

Försök inte kopiera någon annans stil, inte berätta något som någon redan har skrivit. Hitta på något unikt, något som bara du har i ditt huvud. Då kommer du att lyckas som författare.

För fler tips se tidigare svar här på Panelen, eller gå in på min hemsida www.kimselius.se eller min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.com/ och kika under Skrivprocess/Skrivtips. Där hittar du mängder av inspirerande tips!

Lycka till med din berättelse. Hör av dig den dag du får din första bok utgiven!

Kramisar Kim


Hej Kim!

Jag undrar varför i varje inlägg/svar skriver att vi ska besöka din hemsida, läsa dina böcker och/eller läsa kapitel ur böckern. Visst, fine.
Men så fort någon av oss frågor om DU kan läsa så säger du direkt nej. "Tiden finns inte". Fast du vill att vi ska läsa det DU har skrivit? Är inte det lite egoistiskt?

Sen undrar jag varför du kopierar in samma svar i en fråga hela tiden? Det känns inget personligt.

Kramisar Alice

/ Alice, 12 år

Hej Alice

Jag tvingar ingen att läsa det jag skriver, och inte heller att gå in på min hemsida eller blogg, däremot erbjuder jag er som ställer frågor till mig här att läsa MER skrivtips på min hemsida och blogg.

Att besvara era frågor här på Panelen är ett obetalt, helt frivilligt jobb som jag inte anser är det minsta "egostiskt" att göra.

Eftersom det kommer väldigt många likadana frågor blir även svaren desamma. Även om jag kopierar vissa texter skriver jag alltid något personligt till var och en.

Tråkigt att du inte uppskattar den tid jag har lagt ned på att besvara dina och andras frågor här på Panelen.

Kramisar Kim


vad skriver du för sorts böcker

/ amanda karlsson

Hej Amanda

Jag har skrivit 19 böcker:

"Tillbaka till Pompeji", 1:a boken: Handlar om Ramona, som plötsligt förflyttats i tiden och möter Theo i staden Pompeji. Hon vet att hela staden kommer att förintas av ett vulkanutbrott och döda alla invånarna, även henne om hon inte kan ta sig därifrån i tid. Men hon vet inte när det kommer att hända, om 100 år, om 10 år eller om 10 minuter...

"Jag är ingen häxa", 2:a boken: Här färdas Ramona och Theo i tiden till häxförföljelsens tid. De räddar en flicka från att bli levande bränd på bål och flyr. Men de kommer inte långt innan de själva blir tillfångatagna anklagade för häxeri...

"Faraos förbannelse", 3:e boken: Den berättelsen börjar långt nere i en faraos grav i Egypten. Ramona lägger händerna över gamla skrivtecken på gravens vägg, uttalar en ramsa och plötsligt blir allt svart runt Ramona. Theo ropar på Ramona och får inget svar, han vänder sig om och ser att Ramona är spårlöst borta. Han har ingen aning om vart hon har tagit vägen... Ramona upptäcker ett fladdrande ljus som närmar sig henne i mörkret...

"Den gömda Inkastaden", 4:e boken: Här är Theo och Ramona ute i djungeln när tidsförflyttningen sker. De har kommit ifrån sin turistgrupp och plötsligt hör de ljudet av röster. Ramona tror att det är turistgruppen och rusar ut ur djungeln följd av Theo. Plötsligt står de framför en grupp Inkaindianer som hastigt höjer spjuten mot dem...

"Vikingaträl", 5:e boken: Theo och Ramona blir tillfångatagna av vikingar efter att ha fallit i vattnet och blivit förflyttade i tiden. De förs upp till en slavmarknad för att säljas. Efter ett rymningsförsök av Theo skiljs de båda åt och går olika hemska öden till mötes...

"Svarta Döden", 6:e boken: Här förflyttas Theo och Ramona till Florens 1348 och pestens tid. Där möter de Minette som bär på en stor hemlighet. När hon avslöjar den för Theo och Ramona inser de att de måste fly, men då flyr rakt i armarna på Svarta Döden.

"Snapphanar", 7:e boken: Ramona hittar ett gammalt dokument som för henne på en virvlande färd genom tiden, till Snapphanarna år 1676. Ramona förlorar minnet efter en olycka. Theo lyckas följa efter Ramona i tiden men hamnar på motståndarsidan. Till slut möts de tidigare vännerna i en kamp på liv och död.

"Giljotinen", 8:e boken: År 1793, franska folket gör uppror och avrättar sin kung med giljotinen. Ödet för giljotinen i Theo och Ramonas väg, vilket medför hemska konsekvenser. "Jag ska bara känna", viskade Ramona och vidrörde handtaget på giljotinen. Theo skrek till. Han grep tag i Ramona, vilket fick henne att rycka till och frigöra spaken. Giljotinbladet föll med ett svischande, ödesmättat ljud. Med en duns föll huvudet i korgen. Ramona stupade till marken...

"Riddarsvärdet", 9:e boken: Med fasansfull insikt inser Theo och Ramona att de inte kommit tillbaka till sin egen tid. De håller i ett riddarsvärd! Vid ljudet av röster släpper Ramona taget och gömmer sig. Theo står som förstenad och stirrar på svärdet. Theo har förstått att svärdet är deras enda biljett hem. Han måste hålla fast vid det, till vilket pris som helst. Hans beslut för dem åt skilda håll, till Mont-St-Michel och Château de Pirou i Normandie under 1300-talets riddartid. Planer smids om ond, bråd dö, som även inkluderar Theo och Ramona.

"Det glömda kriget - 1808-1809", 10:e boken: "Vad har jag nu ställt till med?" utbrast Ramona. Hon förstod genast att en ny tidsförflyttning var på gång. Hon ville gripa tag i Theo så att även han följde med. Men det var för sent... När Theo och Robert upptäcker att Ramona försvunnit, vet de inte vart hon har tagit vägen. De tror att hon har färdats till kriget 1808-1809, då Sverige förlorade Finland till Ryssland. Därför läser de allt om det kriget. Varje gång Theo tar en ny mapp får det oanade följder. Ramona kämpar för sitt liv i det finska kriget, där kulorna viner runt henne, folk sprängs i bitar och döden ständigt lurar bakom nästa vägkrök. Ska Theo och Robert hinna rädda Ramona innan det är för sent?

"Snapphaneresan", 11:e boken: Följ med Theo och Ramona på en spännande resa i Snapphaneland. Berättelsen börjar på Sporrakulla gård, där de hittar ett kopparmynt ifrån Loshultskuppen. Genom kopparmyntet färdas de genom tiden till snapphanefejden 1678. Theo och Ramona ger sig på jakt efter skatten. Färden för dem genom hela Snapphaneriket. Många faror möter dem på vägen. Att hitta skatten är inte så lätt som de först trodde.

”Kinesiska Draken”, 12:e boken: Kejsare Qin Shi Huangdi och kejsare Wu, lät ingen stå i deras väg i strävan efter makt och evigt liv. Theo och Ramona har oturen att fara genom tiden och möta just dessa två skrämmande personer i det historiska Kina. Theo och Ramona kastas mellan olika händelser; hemska och livsfarliga, men samtidigt oerhört fängslande. På nära håll får de ta del av mord och sammansvärjningar. De inser till slut att även deras liv är hotade. Missa inte denna mycket spännande berättelse, som är något utöver det vanliga! Kommer ut i augusti 2009.

”Theos Pompeji”, 13:e boken: En augustimorgon år 79, i staden Pompeji vid vulkanen Vesuvius, blir Theo vittne till något som förändrar hans liv för all framtid. Upplevelsen för honom till en sierska som uttalar en spådom, som gör att Theo kastar sig handlöst in i nya skrämmande händelser. Allt för att undvika det katastrofala öde som väntar. En fascinerande bok om Theos liv i Pompeji, som vävs ihop med romartidens historia. Här får du följa de dramatiska händelser som formar Theo till den person han är när han möter Ramona. En bok fylld av nervpirrande äventyr i väntan på vulkanutbrottet som förintar Pompeji.

”Boudicas strid mot Romarna, 14:e boken: Genom en historisk brosch förflyttas Theo och Ramona i tiden, till år 61 i Britannien och hamnar i drottning Boudicas by. Snart anländer romarna och ödelägger byn. Därefter beger sig romarna mot druidernas ö Anglesey för att utplåna druiderna. Kelternas drottning Boudica är rasande, samlar kelterna och ger order om strid. Theo har oturen att få en druidkristall, vilket ställer till det rejält för honom. Theo och Ramona kämpar för sina liv. De försöker resa tillbaka till sin egen tid, utan att lyckas, istället möter de kejsar Hadrianus. Den här gången blir tidsresan till Britannien en mardrömsupplevelse som aldrig verkar ta slut.

”På liv och död i andra världskrigets skugga”, 15:e boken: En judestjärna kastar Theo och Ramona in i andra världskrigets fasor. Till deras förvåning har någon annan rest med dem i tiden. En person som ställer till det rejält för dem i sin okunnighet om tidsresor. De hamnar direkt i allvarliga svårigheter som bara har en enda utväg: Döden! (Boken utkommer augusti 2011)

”På flykt från andra världskrigets fasa”, 16:e boken: Mitt i ett brinnande krig hamnar Theo och Ramona när de förflyttas i tiden till ett ockuperat Frankrike under andra världskriget. Tyskarna sänder många av landets invånare till koncentrationsläger och motståndsrörelsen mot de tyska soldaterna växer sig allt starkare. Theo och Ramona har inget annat val än att själva ge sig in i kampen, med stor risk att till slut förlora sina egna liv. (Boken utkommer augusti 2011)

”Kimberlie – Äventyr på Nya Zeeland”, 1:a boken i serien om Kimberlie och Andy: Kimberlies första resa till Nya Zeeland blir inte alls vad hon förväntat sig. Istället för tråkiga släktträffar, får hon uppleva skrämmande äventyr, när hon ensam ger sig av för att utforska det okända landet. Nya Zeelands natur är inte så ofarlig som hon trodde. En mystisk man dyker oväntat upp och skrämmer henne. Plötsligt inser Kimberlie att hon har gett sig in i något riktigt otäckt som hon inte kan ta sig ur.

"Kimberlie - Ett nytt liv", 2: a boken: Något fruktansvärt händer som för alltid förändrar Kimberlies liv. På grund av detta fattar hon ett ödesdigert beslut och drar omedvetet med sig Andy i de händelser som följer.

”Kimberlie – Främlingar”, 3:e boken: Fru Moonwinds hus döljer en hemlighet som är flera hundra år gammal. Kimberlie och Andy bestämmer sig för att lösa husets gåta, men det går inte riktigt som de har tänkt sig. Det kommer mystiska främlingar till staden Dunedin och de verkar finnas överallt där Kimberlie och Andy är. Deras liv vänds plötsligt upp och ned. Ingenting blir sig likt när de till slut upptäcker vad främlingarna är ute efter.

De Historiska Äventyrsböcker om Theo och Ramona är skrivna runt riktiga historiska händelser, med riktiga historiska personer och faktadel i slutet av böckerna. (Många skriver till mig och tackar mig för att de har fått högsta betyg i skolan efter att ha läst någon av mina historiska äventyrsböcker och därefter fått prov i skolan på ämnet. De säger att det känns som om de hade varit där och därför kom ihåg allt de hade läst. De säger också att mina böcker ger spänning för stunden och lärdom för livet. Att böckerna är så spännande att det inte går att sluta läsa dem, förrän dem är slut!) Böckerna om Kimberlie skildrar Nya Zeeland, dess mystiska natur och historia i nervkittlande berättelser. Spännande äventyrsböcker som tar andan ur läsaren…

Hör av dig och berätta om du läser någon av böckerna och vad du isåfall tyckte om den/dem?

Kramisar från Kim


Vad bör man tänka på när man beskriver en plats?

Och om man ska beskriva en stad man aldrig har besökt hur ska jag gå till väga?

Är i stort behov av svar.

P.S Jag älskar dina böcker, de är verkligen bra!

/ Louise, 15 år från sölvesborg

Hej Louise

Tack! Vad kul att du tycker så mycket om mina böcker.

När du beskriver en plats ska du väva in beskrivningen i handlingen, annars blir läsaren uttråkad. Det är aldrig lätt att beskriva en stad du aldrig har varit i. Men nuförtiden har du möjlighet att besöka städer på nätet, genom Google Maps. Där kan du "vandra omkring" och se hur det ser ut, genom foton. Det är verkligen ett bra sätt att lära känna en stad man aldrig har varit i.

Kramisar Kim


hej ! är det kul att vara förfatare ? och är det lätt att skriva böcker ?

/ mariella, 9 år från halmstad

Hej Mariella

Det är jätteroligt att vara författare. Jag tycker det är lätt att skriva böcker för jag har massor av fantasi! Vill du veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se

Kramisar Kim


Hej Kim. Hur ska jag skriva häst däckare? Ska jag skriva för hand eller på datorn? Vad kan man ha med i en häst däckare? Vadhar du gort för böcker?

XXXOOO
Emelie

/ Emelie, 10 år från Falun

Hej Emelia

När du skriver en hästdeckare gäller det att berättelsen handlar om hästar. Kanske någon stjäl hästar, några ungdomar letar upp tjuvarna och så vidare...

Jag har skrivit 19 böcker:

"Tillbaka till Pompeji", 1:a boken: Handlar om Ramona, som plötsligt förflyttats i tiden och möter Theo i staden Pompeji. Hon vet att hela staden kommer att förintas av ett vulkanutbrott och döda alla invånarna, även henne om hon inte kan ta sig därifrån i tid. Men hon vet inte när det kommer att hända, om 100 år, om 10 år eller om 10 minuter...

"Jag är ingen häxa", 2:a boken: Här färdas Ramona och Theo i tiden till häxförföljelsens tid. De räddar en flicka från att bli levande bränd på bål och flyr. Men de kommer inte långt innan de själva blir tillfångatagna anklagade för häxeri...

"Faraos förbannelse", 3:e boken: Den berättelsen börjar långt nere i en faraos grav i Egypten. Ramona lägger händerna över gamla skrivtecken på gravens vägg, uttalar en ramsa och plötsligt blir allt svart runt Ramona. Theo ropar på Ramona och får inget svar, han vänder sig om och ser att Ramona är spårlöst borta. Han har ingen aning om vart hon har tagit vägen... Ramona upptäcker ett fladdrande ljus som närmar sig henne i mörkret...

"Den gömda Inkastaden", 4:e boken: Här är Theo och Ramona ute i djungeln när tidsförflyttningen sker. De har kommit ifrån sin turistgrupp och plötsligt hör de ljudet av röster. Ramona tror att det är turistgruppen och rusar ut ur djungeln följd av Theo. Plötsligt står de framför en grupp Inkaindianer som hastigt höjer spjuten mot dem...

"Vikingaträl", 5:e boken: Theo och Ramona blir tillfångatagna av vikingar efter att ha fallit i vattnet och blivit förflyttade i tiden. De förs upp till en slavmarknad för att säljas. Efter ett rymningsförsök av Theo skiljs de båda åt och går olika hemska öden till mötes...

"Svarta Döden", 6:e boken: Här förflyttas Theo och Ramona till Florens 1348 och pestens tid. Där möter de Minette som bär på en stor hemlighet. När hon avslöjar den för Theo och Ramona inser de att de måste fly, men då flyr rakt i armarna på Svarta Döden.

"Snapphanar", 7:e boken: Ramona hittar ett gammalt dokument som för henne på en virvlande färd genom tiden, till Snapphanarna år 1676. Ramona förlorar minnet efter en olycka. Theo lyckas följa efter Ramona i tiden men hamnar på motståndarsidan. Till slut möts de tidigare vännerna i en kamp på liv och död.

"Giljotinen", 8:e boken: År 1793, franska folket gör uppror och avrättar sin kung med giljotinen. Ödet för giljotinen i Theo och Ramonas väg, vilket medför hemska konsekvenser. "Jag ska bara känna", viskade Ramona och vidrörde handtaget på giljotinen. Theo skrek till. Han grep tag i Ramona, vilket fick henne att rycka till och frigöra spaken. Giljotinbladet föll med ett svischande, ödesmättat ljud. Med en duns föll huvudet i korgen. Ramona stupade till marken...

"Riddarsvärdet", 9:e boken: Med fasansfull insikt inser Theo och Ramona att de inte kommit tillbaka till sin egen tid. De håller i ett riddarsvärd! Vid ljudet av röster släpper Ramona taget och gömmer sig. Theo står som förstenad och stirrar på svärdet. Theo har förstått att svärdet är deras enda biljett hem. Han måste hålla fast vid det, till vilket pris som helst. Hans beslut för dem åt skilda håll, till Mont-St-Michel och Château de Pirou i Normandie under 1300-talets riddartid. Planer smids om ond, bråd dö, som även inkluderar Theo och Ramona.

"Det glömda kriget - 1808-1809", 10:e boken: "Vad har jag nu ställt till med?" utbrast Ramona. Hon förstod genast att en ny tidsförflyttning var på gång. Hon ville gripa tag i Theo så att även han följde med. Men det var för sent... När Theo och Robert upptäcker att Ramona försvunnit, vet de inte vart hon har tagit vägen. De tror att hon har färdats till kriget 1808-1809, då Sverige förlorade Finland till Ryssland. Därför läser de allt om det kriget. Varje gång Theo tar en ny mapp får det oanade följder. Ramona kämpar för sitt liv i det finska kriget, där kulorna viner runt henne, folk sprängs i bitar och döden ständigt lurar bakom nästa vägkrök. Ska Theo och Robert hinna rädda Ramona innan det är för sent?

"Snapphaneresan", 11:e boken: Följ med Theo och Ramona på en spännande resa i Snapphaneland. Berättelsen börjar på Sporrakulla gård, där de hittar ett kopparmynt ifrån Loshultskuppen. Genom kopparmyntet färdas de genom tiden till snapphanefejden 1678. Theo och Ramona ger sig på jakt efter skatten. Färden för dem genom hela Snapphaneriket. Många faror möter dem på vägen. Att hitta skatten är inte så lätt som de först trodde.

”Kinesiska Draken”, 12:e boken: Kejsare Qin Shi Huangdi och kejsare Wu, lät ingen stå i deras väg i strävan efter makt och evigt liv. Theo och Ramona har oturen att fara genom tiden och möta just dessa två skrämmande personer i det historiska Kina. Theo och Ramona kastas mellan olika händelser; hemska och livsfarliga, men samtidigt oerhört fängslande. På nära håll får de ta del av mord och sammansvärjningar. De inser till slut att även deras liv är hotade. Missa inte denna mycket spännande berättelse, som är något utöver det vanliga! Kommer ut i augusti 2009.

”Theos Pompeji”, 13:e boken: En augustimorgon år 79, i staden Pompeji vid vulkanen Vesuvius, blir Theo vittne till något som förändrar hans liv för all framtid. Upplevelsen för honom till en sierska som uttalar en spådom, som gör att Theo kastar sig handlöst in i nya skrämmande händelser. Allt för att undvika det katastrofala öde som väntar. En fascinerande bok om Theos liv i Pompeji, som vävs ihop med romartidens historia. Här får du följa de dramatiska händelser som formar Theo till den person han är när han möter Ramona. En bok fylld av nervpirrande äventyr i väntan på vulkanutbrottet som förintar Pompeji.

”Boudicas strid mot Romarna, 14:e boken: Genom en historisk brosch förflyttas Theo och Ramona i tiden, till år 61 i Britannien och hamnar i drottning Boudicas by. Snart anländer romarna och ödelägger byn. Därefter beger sig romarna mot druidernas ö Anglesey för att utplåna druiderna. Kelternas drottning Boudica är rasande, samlar kelterna och ger order om strid. Theo har oturen att få en druidkristall, vilket ställer till det rejält för honom. Theo och Ramona kämpar för sina liv. De försöker resa tillbaka till sin egen tid, utan att lyckas, istället möter de kejsar Hadrianus. Den här gången blir tidsresan till Britannien en mardrömsupplevelse som aldrig verkar ta slut.

”På liv och död i andra världskrigets skugga”, 15:e boken: En judestjärna kastar Theo och Ramona in i andra världskrigets fasor. Till deras förvåning har någon annan rest med dem i tiden. En person som ställer till det rejält för dem i sin okunnighet om tidsresor. De hamnar direkt i allvarliga svårigheter som bara har en enda utväg: Döden! (Boken utkommer augusti 2011)

”På flykt från andra världskrigets fasa”, 16:e boken: Mitt i ett brinnande krig hamnar Theo och Ramona när de förflyttas i tiden till ett ockuperat Frankrike under andra världskriget. Tyskarna sänder många av landets invånare till koncentrationsläger och motståndsrörelsen mot de tyska soldaterna växer sig allt starkare. Theo och Ramona har inget annat val än att själva ge sig in i kampen, med stor risk att till slut förlora sina egna liv. (Boken utkommer augusti 2011)

”Kimberlie – Äventyr på Nya Zeeland”, 1:a boken i serien om Kimberlie och Andy: Kimberlies första resa till Nya Zeeland blir inte alls vad hon förväntat sig. Istället för tråkiga släktträffar, får hon uppleva skrämmande äventyr, när hon ensam ger sig av för att utforska det okända landet. Nya Zeelands natur är inte så ofarlig som hon trodde. En mystisk man dyker oväntat upp och skrämmer henne. Plötsligt inser Kimberlie att hon har gett sig in i något riktigt otäckt som hon inte kan ta sig ur.

"Kimberlie - Ett nytt liv", 2: a boken: Något fruktansvärt händer som för alltid förändrar Kimberlies liv. På grund av detta fattar hon ett ödesdigert beslut och drar omedvetet med sig Andy i de händelser som följer.

”Kimberlie – Främlingar”, 3:e boken: Fru Moonwinds hus döljer en hemlighet som är flera hundra år gammal. Kimberlie och Andy bestämmer sig för att lösa husets gåta, men det går inte riktigt som de har tänkt sig. Det kommer mystiska främlingar till staden Dunedin och de verkar finnas överallt där Kimberlie och Andy är. Deras liv vänds plötsligt upp och ned. Ingenting blir sig likt när de till slut upptäcker vad främlingarna är ute efter.

De Historiska Äventyrsböcker om Theo och Ramona är skrivna runt riktiga historiska händelser, med riktiga historiska personer och faktadel i slutet av böckerna. (Många skriver till mig och tackar mig för att de har fått högsta betyg i skolan efter att ha läst någon av mina historiska äventyrsböcker och därefter fått prov i skolan på ämnet. De säger att det känns som om de hade varit där och därför kom ihåg allt de hade läst. De säger också att mina böcker ger spänning för stunden och lärdom för livet. Att böckerna är så spännande att det inte går att sluta läsa dem, förrän dem är slut!) Böckerna om Kimberlie skildrar Nya Zeeland, dess mystiska natur och historia i nervkittlande berättelser. Spännande äventyrsböcker som tar andan ur läsaren…

Hör av dig och berätta om du läser någon av böckerna och vad du isåfall tyckte om den/dem?

Kramisar från Kim


Hej Kim!!

Jag älskar att skriva böcker. Jag vill också börja på en ny bok nu och jag gillar typ och skriva deckare , om spöken och så. Oh just det i skolan håller jag på med en berättelse som handlar om en tjej jag kommer inte ihåg vad hon heter:) Men här är vad boken typ handlar om:
Den heter: Jag är en vanlig flicka Eller? Det är en flicka som heter Nina. Hon är typ 12 år. Hon ska berätta om hur hon har det. (jag har bara skrivit en och en halv sida men jag kommer bara ihåg lite:-)) Sagan börjar så här ungefär: Mamma är på jobbet hon jobbar som journalist, pappa är död mormor är och handlar och kommer snart tillbaks och jag ligger i sängen och är sjuk:-) Oj jag kommer faktsikt inte ihåg mer men det ska i alla fall handla om en flicka som först är vanlig och sen dör hon typ på sin egen vind och sen så ska det typ flytta in folk där och hon är ett spöke och så... Det skulle vara hemskt kul om du svarade på det här:-)

/ Cecilia, 11 år från Sverige

Hej Cecilia

Jätteroligt att du tycker så mycket om att skriva. Lycka till med din berättelse. Om du vill ha lite tips kan du gå se tidigare svar här på Panelen, eller gå in på min hemsida www.kimselius.se eller min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.com/ och kika under Skrivprocess/Skrivtips. Där hittar du mängder av inspirerande tips!

Kramisar Kim


Vilken är den bästa boken som du har gjort?

/ Vill inte säga, 11 år från Sverige

Hej Vill inte säga!

Min favoritbok bland alla mina böcker är Theos Pompeji. Men fansen har olika typer som "bästa bok jag har gjort!" Så det beror helt och hållet på vem du frågar.

Om du vill veta mer om böckerna kan du gå in på www.kimselius.se och kika under böcker. Där kan du läsa 2-3 kapitel ur varje bok.

kramisar Kim


Hejsan Kim!Jag har en fråga och en dröm också för den delen.För några dagar sedan började jag skriva på en rolig och spännande saga.När jag är färdig med den här sagan kan jag skicka den till dig så kan du lägga ut den på startsidan för "UngaFakta".Sen jag började skriva sagor har jag fått inspirationer av folk på fiket och sånt.Om jag får lägga ut den skicka ett E-Mail till mig.Behöver du mitt Telefonnummer kan du få det genom ett E-mail också!Tack på förhand!Kram Ludwig

/ Ludwig Rikardsson, 11 år

Hej Ludwig

Vad roligt att du har fått inspiration och börjat skriva berättelser.

Det är inte jag som lägger in sagor eller berättelser här på unga fakta, skicka in din berättelse så är det annan personal som läser den och lägger ut den här på Unga Fakta.

Jag önskar jag hade tid att läsa andras berättelser, eftersom det kommer många förfrågningar om det.

Men jag hinner tyvärr inte med det eftersom det skulle ta alltför lång tid för mig att läsa noveller och tycka till om dem. Tid jag inte har. Det kommer väldigt många förfrågningar varje dag. Därför måste jag tyvärr tacka nej till ditt erbjudande.

Be gärna någon lärare, bibliotekarie eller annan vuxen att läsa din berättelse och göra en bedömning. Men framförallt: tro på dig själv och satsa på skrivandet om du drömmer om att bli författare!

Du kan gå in på min hemsida www.kimselius.se. Under Författartips hittar du fler tips om hur du bygger upp din berättelse, där hittar du också sajter där du kan lägga ut din berättelse för att andra ska kunna läsa den och bedöma den.

Lycka till med din berättelse!

Kramisar från Kim


Vad menas med radavstånd?

/ Annika, 10 år från Rönninge

Hej Annika

Radavstånd eller kägel är avståndet mellan en textrads baslinje till nästföljande textrads baslinje. Radavstånd brukar mätas i punkter.

En text satt med 10 punkters grad bör ha ett radavstånd på 12 punkter. Detta förhållande används i regel automatiskt i moderna layoutprogram för att skapa ett passande radavstånd.

Kramisar Kim


Hej! Jag undrar om du tror det blir bra att byta så att jag först skriver om en person och sedan om en annan på en annan plats i nästa kapitel ?
Och sedan undrar jag hur man ska göra när man är klar med boken.

/ Anna, 11 år från borås

Hej Anna

Det är helt okej att skriva om olika personer i boken. Tänk på att du gör en tom rad mellan styckena för att visa att det börjar handla om en ny person.

När du är klar med din bok ska du göra något av det här:
BOKFÖRLAG: Det bästa sättet att få kontakt med ett bokförlag är att gå till en bokhandel och se ut böcker som tilltalar dig. Se efter vilket förlag som har gett ut boken/böckerna. Det står längst fram i boken. Där brukar stå fullständig adress, telefon, e-mail m.m. Du kan även gå in på www.googles.se och söka på "Bokförlag". Där hittar du allt du behöver.

Skriv din berättelse med dubbelt radavstånd, numrera sidorna. Skicka som papperskopior och bifoga namn, adress och telefon. Jag brukar skriva allt det högst upp på sidorna. Det finns något som heter "Huvud/Sidfot" i Wordprogrammet. Där lägger man in all den texten på första sidan så kommer det automatiskt på alla sidorna.

När förlaget/förlagen (för jag tycker du kan skicka till flera förlag samtidigt) fått ditt manus är det först en redaktör som läser det. Om den personen tycker om det du har skrivit går manus vidare till flera personer som tycker till. Om de tycker om din berättelse kontaktar de dig och ber att få publicera/ge ut din berättelse. Om de skickar tillbaka ditt manus behöver det inte betyda att det är dåligt. Det kanske inte passar deras förlag, de kanske inte har råd att ge ut fler debutanter det året, det är inte rätt person som har läst det från början osv. Får du tillbaka ditt manus ska du alltså inte ge upp, sätt dig ner och läs igenom det igen, se om du kan förbättra det och skicka det till något annat förlag. Tänk på att förlagen får runt 3.000 obeställda manus PER ÅR! Av dem väljer de kanske ut 10-20 manus som de gör böcker av.

Om du får ditt manus antaget börjar en annan process: Manus godkännes, därefter korrigeras manus, stavfel rättas, grammatiska fel m.m. Redaktören kan också komma med vissa kommentarer om att något inte stämmer i ett kapitel eller att man har tappat "röda tråden" på något ställe.

När manus är klart, levererar författaren oftast det på diskett/Cd/mail till förlaget. Där gör man sidor helt klara: sidnumrering, kapitelindelning osv.

Redan när förlaget godkänt manus har de beställt ett omslag. Det är oftast färdigt före boken eftersom det är omslaget man annonserar med, och annonserna går iväg i god tid före det boken kommer ut. Förlagen har oftast speciella illustratörer som gör omslagen åt dem.

Sedan skickas manuset till tryckeriet, nu i färdigt "ombrutet" format, det innebär att alla sidorna ser ut precis så som de ska göra i boken. De trycker boken. De har stora maskiner som kan trycka 3.000 böcker på en timma. Därefter går det iväg till bokbinderiet som sätter ihop omslaget med innehållet: sidorna.

Därefter skickas böckerna, nu i tusentals exemplar, till antingen förlaget, eller ett centralt distributionsföretag. Därifrån beställer bokhandlarna sina böcker och de skickas ut i butiken så att du och alla andra kan köpa böckerna.

Du som författare får royalty på försäljningen. Det innebär att du får en viss summa per bok som säljs, summan varierar från förlag till förlag därför kan jag inte säga hur mycket det rör sig om. Dessutom brukar författaren få ett visst antal gratisexemplar av sin bok, också olika beroende på förlag, det kan röra sig om cirka 10 exemplar, alltså inga stora mängder.

OM DU VILL TRYCKA UPP DINA BÖCKER SJÄLV: Du kan trycka dina böcker på Print-On-Demand. Då betalar du allt själv, men du behöver bara trycka upp så många böcker du vill ha, t.ex. 1 bok. Priset varierar mellan de olika tryckerierna. Det blir dyrare än att trycka upp 3.000 böcker, men ett mycket billigare alternativ om man inte vill ha så många böcker. Gå in på nätet och titta på t.ex. www.books-on-demand.com, www.instantbook.se www.b4press.com, www.gml.se och många, många fler. Kanske har du något Print-On-Demand tryckeri i din närhet?

OM DU VILL LÄGGA UT DIN BOK PÅ NÄTET SÅ ATT ANDRA KAN LÄSA DEN: Du kan också lägga ut din bok som Digitalbok. Då går du in på www.digitalboken.se Genom Digitalboken får man möjlighet att bli läst och upptäckt av förläggare och allmänhet. Digitalboken är en mötesplats för de som har författardrömmar, men även för redan etablerade författare, förläggare och läsare. Digitalboken har skapats som ett forum för talanger, som kanske aldrig skulle bli publicerade på annat sätt. Det är helt gratis för författare och skribenter att ladda upp sina böcker och texter till Digitalboken.

Uppladdade böcker på Digitalboken kan läsas direkt av vem som helst, som PDF-fil. De som vill kan få sin bok tryckt i allt från några få exemplar till större upplagor, via Digitalbokens Print-On-Demand tjänst. Digitalboken erbjuder också en lektörstjänst där författaren kan få professionell granskning av sin text.

Digitalboken kan också hjälpa till med bokomslag, bilder och framtagning av tryckfärdigt material.

Jag önskar dig lycka till i ditt skrivande. Håll drömmen levande. Jag bestämde mig för att bli författare när jag var åtta år. Nu har jag slagit igenom stort, kommit ut med flera böcker, översatts till många språk och fått smeknamnet "Blekinges Astrid Lindgren". Vill du veta mer om mig kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se. Där hittar du också fler tips.

Hör av dig den dag du får ditt manus godkänt.

Kramisar från KimFöregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2017 Unga Fakta AB