Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet fåglar. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Mats Olsson om fåglar!


hej jag vet att det är "olaglit" att ta hand om fågel ägg men hittade ett ägg som mamman puttade ut hela tiden för det var ngra ungar och pillade på dt.. jag undrar hur jag kan göra för att värma det rätt utan speciella maskiner vilken värme skall jag ha? jag har läst på massor och gjort skema som gör det möjligt att mata den ca 1 gg i timman varje dag om det kläcks! snälla svara på min fråga vilken värme jag ska ha och hur jag kan göra det! vill inte lämna in det! känns som mitt lilla barn xD <33

/ caroline, 15 år från göteborg

Hej Caroline!
Du har gett dig på en uppgift som verkar väldigt tidskrävande för något som troligen inte kommer att lyckas. Jag tycker att du ska lägga ägget någonstans i en skog eller nere i en lövhög eller så. Det krävs motsvarande temperatur som fåglarna har ca 40 grader konstant. Dessutom har fåglarna någon form av "klocka" som säger att den kan resa sig från äggen en stund och en som säger hur mycket/länge den ska ruva. Ett sätt är att kläcka den i en äggkläckningsmaskin men då måste du passa den när den kläcks. Matens sammansättning är viktig liksom att ge den tillräckligt eller rätt mängd vätska. Det kan inte jag så där har du ett problem. Att ägg blir frånstötta, ungar som dör är en form av naturligt urval där vissa ska överleva och vissa ska gå den andra vägen.

Hoppas att du tar ett klokt beslut.

Mats på Kreativum


hej jag har biologi läxa och undrar: svalor som ruvar sina ägg , vilken värme ska det vara då? och hur länge är svale ungar i sina ägg? tacksam för svar / emelie!

/ emelie, 13 år från göteborg

Hej Emelie!
Temperaturen på ägget är samma som den gamla fågeln har dvs. se nedan

Reglering av kroppstemperatur [redigera]
Alla fåglar har en kroppstemperatur på 40°C plus/minus 2°C. Precis som däggdjur har de en normal daglig fluktuation av sin kroppstemperatur på 1-2°C. Dagaktiva fåglar har sin temperaturtopp på dagen medan de nattaktiva har den på natten. Dessa cykler styrs av ljustillgången.

De flesta fåglar är endoterma, homeoterma och termoreglerande. Det vill säga de producerar sin egen värme, deras kroppar försöker hålla en jämn temperatur och deras kroppar reglerar den egna kroppstemperaturen. Däremot är många mindre fåglar heteroterma då de är endoterma, homeoterma och termoreglerande på dagen men poikiloterma och bradymetaboliska när de sover. Detta innebär att de under natten har en varierande temperatur och en mycket låg ämnesomsättning. Andra fåglar, exempelvis pingviner, är regionalt heteroterma då de har olika temperaturer i ben och vingar än i resten av kroppen. Blodkärl i ben och vingar fungerar som värmeväxlare som håller kvar värmen i kroppen och därmed blir benen och vingarna kalla. Fotens hudtemperatur hos en pingvin som står på isen kan vara 0°C.

Det tar ca 2,5 - 3 veckor att ruva tills kläckningen sker.

Hoppas du är nöjd

Mats på Kreativum


Hej Mats!
Jag undrar:
vilket är berguvens fiende? är de vi, människan, eller är det andra djur / fåglar?
Berguven är värdens största uggla

/ Isabella, 9 år från Sandviken

Hej Isabella!
Berguven är den största ugglan och den har egentligen ingen fiende eftersom den finns högst upp i näringskedjan. Men visst är vi människor ett slags rovdjur som tyvärr ofta är ovarsamma med många olika arter runt om i världen.

Ha det gott

Mats på Kreativum


Hej Mats!

Finns det någon hemsida eller nåt där man kan se olika bilder på olika fågel samt info från vilken fågel. Jag har sökt på google men det kommer inte fram nåt.

Tack på förhand!

MVH Stephanie

/ Stephanie, 12 år från Stockholm

Hej igen Stephanie!
Det finns massor av vackra bilder på Internet på fåglar. Om du skriver www.google.se och där söker på vilken fågel du vill så uppe i överkanten hittar du Nätet Bilder Kartor etc. Klicka då på bilder så får du en massa träffar. Du kan också söka på fågelbilder för att hitta ännu mer. Men för att du ska hitta svar på olika fågelar och fakta kring dom så skriv artnamnet t.ex. domherre, skata, gräsand osv. och leta upp länken till Wikipedia, där står det en massa spännande.

Lycka till!

Mats på Kreativum


Hej Mats!

Hur länge ruvar de vanligaste småfåglar? som t.ex. blåmes?

Tacksam för svar!

MVH Stephanie

/ Stephanie, 12 år från Stockholm

Hej Stephanie!
Som svar på din fråga så är det ca 2,5 veckor. Om du klickar in dig på länken nedan så hittar du en massa spännande om just blåmesen.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Bl%C3%A5mes

Lycka till

Mats på Kreativum


Vi arbetar med fåglar i klassen och vi undrar detta:
Kan det bli två kycklingar i ett ägg - alltså tvillingar?

/ Klass 5b, 11 år från Knivsta

Hej klass 5b i Knivsta!
Det har hänt under i djurvärlden många gånnger och jag tror faktiskt att jag själv fick dubbla äggulor i ett hönsägg en gång. Men om det går ända fram till två kläckta ungar av en vilt levande fågel låter inte som att det vore sant. Kan faktiskt inte svara riktigt på det.

Hoppas ni kan spåra ett vettigt svar från kanske Naturhistoriska museet i Stockholm.

Mats på Kreativum


jag tänker sätta upp min egengjorda uggleholk i en liten dunge mellan min trädgård och en äng. Jag hör ofta kattuggla kanske lite längre bort men vill ju gärna ha holken så när mig som möjligt. Min fråga (kanske dumma fråga är) om man kan på något sätt locka den, hjälpa den att hitta min holk?

/ Ingvar Nilsson, 60 år från Högaböke, Svängsta

Hej Ingvar!
Våra vägar har säkert möts någon gång eftersom jag jobbat på SÖDRA och varit många gånger uppe i dina trakter. När det gäller att locka till sig en uggla för en speciell holk är nog lite svårt. Dom jagar ju runt om nätterna och hittar olika håligheter som din holk säkert. Så du får nog ha lite tålamod och rent av vänta till nästa år eftersom kattugglorna redan ruvar eller rent av fått ut sina ungar.

Men lycka till med ditt projekt och TACK för att du hjälper holkarna åt fåglarna.

Mats på Kreativum


hur gör fåglarna med benen när de ska lyfta och landa? hur gör dem med vingarna också

/ Fahri, 9 år från stockholm

Hej Fahri!
När en fågel startar från marken så böjer den benen och loiksom du skjuter ifrån då du ska göra ett jämfotahopp. När en svan eller en gräsand ska starta från vattnet så sätter den igång och "springer" på vattnet. Några gör ett jämfotahopp i vattnet och liksom trycker ifrån i vattnet. Samtidigt så väcklar dom ut vingarna och börjar föra vingarna upp och ner. Dessa båda sakerna gör att fågel lättar från marken och tar höjd och flyger iväg.
När dom landar så är det vingarna och stjärtfjädrarna som är "bromsen" och när dom tar mark så blir det en lätt nigning eller lite "spring" på vattnet innan dom lägger sig ner.

Hoppas att du är nöjd med detta.

Mats på Kreativum


Hej, det är så att jag gör en studie i Biologi A (etologi) krng Båmesens beteende.
Jag hängde upp talgbollar på olika ställen runt mitt hus och skulle ta reda på vart blåmesen valde att äta av bollarna. Det intressanta i mitt resultat var att framför huset, alltså nära bilväg, grannar och där allt folk rör sig var bollarna populärast. Men på baksidan, vilket är nära skogen och i allmänhet ett mycket lugnare ställe var åtgången på mat inte i närhetenlika stor. Skulle vara glad om du ville skriva någon liten kommentar om vad det ev. kan bero på.

Trivs blåmesar att äta i någon spec. milö?

Tack på förhand
Linda

/ Linda , 18 år från Göteborg

Hej Linda!
Där ser man vad som förekommer i form av små studier runt om i Sverige. Kul notering du gjort och jag måste säga att kanske hade jag också tyckt att baksidfan vore bättre, men det kan ha med möjligheten att söka skydd som är en avgörande faktor. Det kan också vara så att blåmesarna söker sig till en plats där andra arter också äter av dina uthängda bollar. Då hjälper dom varandra att hålla koll på en ev. kommand fara i form av sparvhök eller sparvuggla eller så. Men som du skriver så är det närmre till skogen på baksidan och då borde behovet av skydd vara lättare att nå där. Det kan också vara så att grannarna, bilarna och allt det andra får ev. predatorer att tveka för en attack.
Du använder samma mat på alla ställena antar jag så det kan ju inte vara det. Samma typ av matbord, automat också antar jag......

Hoppas jag varit till lite nytta.

Mats på Kreativum


Hej igen.
Det är inte en bergfink eller domherre.
Hjälmen som den har som är kolsvart påminner om hjälmen som de sätter på dem tama falkarna.
Det ar samma format på denna "hjälm" som jag såg på denna fågeln som jag såg.
MVH
Britta

/ Britta Kratz, 46 år från Orsa

Hej Britta!
Nu sätter du mig verkligen på svåra prov eftersom jag i princip inte har en aning om vilken fågel det rört sig om. Men för att återgå till bergfinken så byter den sin fjäderdräkt merllan vintern och sommaren. Det innebär att du kanske sett en bergfink i övergångsdräkt där huuvudet inte fått sin fulla svarta huvudteckning. Du skrev ju också att fågelns bröst var rödaktigt eller rostfärgat. Det finns inte många fåglar som har denna kombination av färger, så det är kanske omöjligt för mig att säga vilken art det rört sig om.

Hoppas att du är nöjd så långt annars får du väl gå vidare med din fråga till en lokal ornitolog som kanske kan knäcka nöten bättre.

Mats på Kreativum


hej!
vi har hittat ett fågelskeletthuvud. den har lång nebb,långt spätset ben på nebben,ögen kommer precis efter nebben, åvan för ögonen är det typ ett V,efter Vet är det ett håll (man får ner ett barn finger i det)

MVH:nora och natalie
p.s kan du svara på e-mailen som vi har gett dig. kan du svara på ett T.EX vliken fågel det kan vara? D.S

/ Nora & Natalie, 9 år från ystad

Hej Nora och Natalie!
Oj detta var verkligen en svår fråga eftersom det nästan är omöjligt för mig att avgögra ifall det är en stor eller liten fågel. Men om jag hade sett den så kanske jag kunnat avgjort ifall det varit en mås, en and eller kanske en svan. Det enda sättet är ifall ni kan försöka ta en digital bild på det och skicka den till min mailadress; mats.olsson@kreativum.se.

Ha det gott så kanske vi hörs igen

Mats på Kreativum


Hej!
Jag undrar varför fåglarna inte stannar kvar efter deras " solresa" det skulle ju vara mycket enklare?
Då behöver dom ju inte flyga hem varje år!

/ Linnea, 12 år från Arvika

Hej Linnea!
Ja man kan tycka så, men det är förekomsten av föda som driver dom tillbaka hem hit från sina övervintringskvarter. Samtidigt är det ju bra att dom kommer hem igen annars vore det väldigt fågelfattigt här hemma i Sverige.

Ha det gott

Mats på Kreativum


Hejsan.
Fick se en fågel som är i ungefär storlek som en domherre fast lite smalare.
Huvudet såg ut som den hade en svart hjälm och bröstet var rödorange, tyvärr så fläg den iväg.
Har ej sett den några fler gånger.Jag fick se den dagarna innan påsk.Har letat i ett flertal böcker men
ej sett någon fågel med denna svarta hjälm.

/ Britta Kratz, 46 år från Orsa

Hej Britta!
Oj en sådan där knepig observation igen. Allt talar för en domherre, men det kan vid eftertanke röra sig om en bergfink i sommardräkt. Den är något slankare än en domherre, har rödorange bröst och en svart teckening i huvudet. Kolla på den i en fågelbok så hoppas jag att min gissning är rätt.

Ha det gott

Mats på Kreativum


Hur många sorters fåglar finns det i Sverige?

/ Alva, 5 år från Västerfärnebo

Hej Alva!
Det häckar ca 250-260 arter i Sverige. Men det har setts ända upp till drygt 430 fågelarter genom åren i Sverige. Det varier lite grann beroende på väder och födotillgång för ett antal arter som är fåtaliga.

Hoppas du är nöjd med detta.

Mats på Kreativum


Hur högt kan en havsörn flyga?

/ jon, 9 år från karlskoga

Hej Jon!
En havsörn kan ta en ordntlig höjd då den kretsflyger i varma uppåtgående vindar. Hur högt i meter är svårt att säga, men det finns en gam som kolliderade med ett flygplan på 12 000 m höjd. men så högt flyger inte en örn. Den jagar på ett sådant sätt att den håller sig nere vid vattenytan där den jagar fisk eller sjöfågel. Den kan också kretsflyga över områden i jakten på lämpligt byte.

Ha det gott

Mats på Kreativum


vart brukar fiskmåsar ha sina bo? och hur stort är deras bo ungefär.och när får fiskmåsarna ungar?MVH Dennis

/ Dennis, 14 år från skåne

Hej Dennis!
Dom bygger gärna sitt bo i kolonier på en del öar och skär i skärgårdarna. Men dom bygger också med stor förkärlek på tak av bostadshus och industrier som "liknar" just skär och öar. Dessutom så har dom tillgång till mat i människans nätrhet där det finns tillgång till föda. Dom läger 2-3 ägg som dom redan nu vid denna tidpunkten börjat ruva. Det tar ca 3 veckor innan äggen kläcks och då rymmer ungarna från boet i håller sig dolda i vegetationen eller bakom en skorsten för att inga ska kunna ta dom.

Ha det gott

Mats på Kreativum


om en fiskmås jagar dig vad ska man göra? finns det nåt sett så dom inte attackerar mig det skulle verkligen vara till hjälp MVH Dennis

/ dennis, 14 år från skåne

Hej Dennis!
Jag vet inte riktigt i vilken situation som du blir attackerad av fiskmåsarna. Men jag vet att dom gärna kommer flygande ner mot en och skriker till precis när dom är inpå en. Anledningen är oftast att man kommer för nära ett bo eller ungarna av fiskmåsen och då försvarar dom sitt bo. Att få dom till och låta bli är kanske inte så lätt men försök att undvika platsen där dom finns eller så när du vet att dom attackerar så överaska fiskmåsen med att plötsligen vända dig mot måsen och skrik till samtidigt som du flaxar med dina vingar. Då kanske dom upphör med sina attacker.

Lycka till och var rädd om måsen!

Mats på Kreativum


För 2 veckor sedan kom det en väldigt vacker fågel och satte sig på en buske alldeles framför fönstret . Den satt så nära att vi såg den jättetydligt . Den var liten som en blåmes i storlek . Hela fågeln var klar gul , knallröd på huvudet och under hakan . På sidorna vid den röda haklappen fanns en helvit ganska stor fläck . Vi har aldrig sett en sådan förrut . Vad kan det ha varit för fågel ? Vi har inte sett den igen .
MVH / Maj-Britt

/ Maj-Britt Johansson, 66 år från Hälsingland

Hej Maj-Britt!
Oj vad knepigt att bestämma en fågel så här. Men det som direkt kom i mitt huvud var steglits men sedan fanns också gråsiska med. Men det stämmer inte med gul färg på gråsiska. Men vi människor uppfattar färger så olika att vi kan tycka om samma färg fast på olika sätt. Du har möjligtvis inte en möjlighet att skicka en bild eller har du tittat i en fågelbok och försökt hitta den?

Från en som har svårt att få till ett bra svar till dig.

Mats på Kreativum


hej, vi har hittat en skadad vit duva. Vi vet inte vad den äter mer än bröd. den dricker vatten och är ganska tam. Den har blivigt attakerad av en katt. den har ett djupt sår men det är inte så farligt. Den kan inte flyga så långt. Den mer glider. Vad har du för tips till oss?

PS. Den bor i ett fint växthus!

/ Adam,sara o moa, 13 år från sölvesborg

Hej Adam, Sara och Moa!
Det rör sig om en tamduva som katten tydligen lyckades skada. Jag tycker att ni ska släppa ut den när den bverkar pigg igen eftersom den har sina artfränder någonstans i Sölvesborg. Den klarar att flyga eller är någon vinge skadad? Kan den flyga så är det så fint väder att den klarar av detta.

Lycka till

Mats på Kreativum


Hej igen! :)
Vilken fågelart lever längst, och vilken lever kortast?

/ Lina Johansson, 13 år från Östersund

Hej Lina!
Som jag säkert skrivit till dig tidigare så är det svårt att säga vilken som lever kortast eftersom en fågel kan dö direkt efter att vingarna bär. Den som lever längst är säkert mer än 30 år gammal.

Klicka dig in på följande länk så kan du läsa mer om detta.

http://www.nrm.se/sv/meny/forskningochsamlingar/enheter/vertebratzoologi/ringmarkningscentralen/omringmarkning/hurgammalblirenfagel.1339.html

Oj det var en lång adress men fösök ändå.

Mats på Kreativum

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2017 Unga Fakta AB