Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet författare. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Kim M. Kimselius om författare!


Kan inte du skriva om förintelsen? Du vet, om auschwitz. =)

/ Olivia, 15 år från Sverige, Helsingborg

Hej Oliva

Jätteroligt att du skriver om detta. Just nu är en bok på väg till tryckeriet. Boken heter På liv och död i andra världskrigets skugga och handlar delvis om Auschwitz. Dessutom kommer det ytterligare en bok om andra världskriget På flykt från andra världskrigets skugga. Båda dessa böcker kommer i augusti i år. Om du vill läsa lite provrader ur böckerna och följa arbetet med dem, kan du gå in på www.theoochramona.se Du hittar även en del på min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.com/ Kika under etiketten andra världskriget, eller böckernas titlar.

Hör av dig när du har läst böckerna till hösten och berätta vad du tyckte om dem!

Kramisar Kim


Hej! Har du något tips om hur man börjar och slutar historier. Jag skriver jätte mycket, både dikter och längre berättelser. När jag blir stor ska jag bli journalist. Jag lever verkligen för att skriva. Men jag har väldigt svårt att börja berättelser. Och nästan ännu svårare att sluta dem. har du nått tips?

TYRA från Katrineholm

/ tyra, 11 år från katrineholm

Hej Tyra

Det gäller att börja historien spännande så att läsaren direkt rycks med in i handlingen. Det gör du genom att utsätta huvudpersonerna för något direkt i första raden.

Här kan du läsa hur mina böcker börjar:

"Mina damer och herrar, vi landar strax i Rom och vill därför be er att spänna fast era säkerhetsbälten." (Tillbaka till Pompeji)

"Nej, inte nu igen!" ropade Ramona förskräckt. (Jag är ingen häxa)

"Titta här, Theo!" ropade Ramona upphetsat och viftade intensivt med armarna för att fånga Theos uppmärksamhet. (Faraos förbannelse)

"Jag är rädd", sa Ramona och strök med darrande hand undan svettdropparna som envisades med att rinna ned i ögonen. (Den gömda Inkastaden)

"Ovädret var över Theo och Ramona innan de hann reagera." (Vikingaträl)

"Han drog yllefilten över axlarna och rös av kyla, trots att svetten flödade ymnigt från hans kropp." (Svarta Döden)

"När Ramona öppnade sina himmelsblå ögon denna försommardag, hade hon inte en aning om vad sommarlovet skulle föra med sig." (Snapphanar!)

"Vakna, Ramona! VAKNA!" (Giljotinen)

"Förbryllat stirrade Ramona och Theo på varandra." (Riddarsvärdet)

"Vad har jag nu ställt till med?" utbrast Ramona, när hon kände den välbekanta yrseln inför en tidsförflyttning gripa tag i henne. (Det glömda kriget 1808-1809)

Regnet piskade mot spåntaket på det gamla 1600-talshuset, Sporrakulla gård. (Snapphaneresan)

"Åh, snälla, vi kan väl gå in här? bad Ramona och stoppade Theo, som med bestämda steg var på väg att passera tatuerarens vagn." (Kinesiska Draken)

"I samma stund som Kimberlie hörde smällen kände hon stöten som gick igenom planet." (Kimberlie - Äventyr på Nya Zeeland)

"Kimberlie låg stel av fasa i sängen och lyssnade på rösterna som trängde in från rummet intill." (Kimberlie - Ett nytt liv)

Tyckte du böckerna lät spännande? Du kan börja läsa dem i vilken ordning du vill. Du måste inte börja med den första boken i serien. Om du vill kan du börja med den senaste.

Vill du veta mer om mig och mina böcker kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se.

När du har fångat läsaren med första raden i din historia gäller det att även sluta varje kapitel spännande, för att få läsaren att vilja läsa även nästa kapitel också. (Se SMAKPROV på min hemsida www.kimselius.se under Böcker, där kan du läsa ett par kapitel ur varje bok.)

När du helt och hållet ska avsluta din berättelse gäller det att "knyta ihop" berättelsen så att du inte lämnar läsaren i allt för stor ovisshet om vad som händer sedan.

Lycka till med din berättelse.

Kramisar från Kim


hur får ni all dessa tankar när ni skriver en bok?

/ Sara, 16 år från Karlskrona

Hej Sara

Idén till min första historiska äventyrsbok fick jag när jag såg en bild av en hund som hade dött i ett vulkanutbrott och blivit gipsavtryck. Hunden såg ut att ha lidit väldigt mycket och jag ville rädda hunden. Därför kom jag på idén att låta Ramona resa tillbaka i tiden till Pompeji FÖRE vulkanutbrottet och försöka rädda hunden Pluto. (Om du går in på min hemsida www.kimselius.se och tittar under "Böckerna" och "Tillbaka till Pompeji" så ser du bilden av hunden. Min debutbok (första bok) är just "Tillbaka till Pompeji". Boken kom ut julen 1997. Den har nu sålt i stora upplagor, är översatt till många språk och är otroligt populär!)

Då upptäckte jag att det var väldigt roligt att läsa in fakta inför en historisk äventyrsbok och då fortsatte jag med det. För att inte all "överflödig" fakta skulle försvinna valde jag att ha en faktadel/ordlista längst bak i varje bok. Faktadelen har blivit mycket uppskattad. Många skriver till mig och tackar mig för att de har fått högsta betyg i skolan när de haft prov i ett ämne där de har läst min bok innan.

Inspirationen till mina berättelser får jag för det mesta när jag sover, eller är ute i skogen med mina hundar. Men ibland händer det att någon säger något som ger mig inspiration att skriva en bok om ett speciellt ämne, eller en speciell händelse. Eller så är det något jag ser på TV som inspirerar mig och sätter igång min fantasi.

Varje bok om Theo och Ramona har byggts upp runt en riktig historisk händelse, eftersom just den serien är en Historisk Äventyrsserie. När jag har bestämt vilket ämne jag ska skriva om läser jag mängder av faktaböcker om det ämnet, t.ex. Kina. Under tiden jag läser, dyker det upp idéerna om vad boken ska handla om. Då skriver jag ned det på Post-it-lappar. När jag sedan läst klart all fakta har jag massor av gula lappar med idéer på kapitel, händelser, ord som ska till ordlistan med mera. Då sätter jag igång och skriver.

För att berättelsen ska hålla sig så nära fakta och sanning som möjligt försöker jag väva in riktiga historiska personer i böckerna. Ofta nämner jag då de personerna i faktadelen och ordlistan, för att läsaren ska förstå att de personerna faktiskt har funnits på riktigt.

Det är roligt att vara författare och få leva i fantasivärldar. Men det är också mycket arbete. Speciellt med mina historiska äventyrsböcker, eftersom det innebär att jag måste läsa mängder av faktaböcker inför varje bok jag ska skriva. Dessutom reser jag till de platser jag skriver om. DET är roligt. Speciellt när jag var i Egypten. Den resan präglade min "Faraos förbannelse" väldigt mycket eftersom hela första kapitlet blev till djupt nere i den grav som jag skriver om i det kapitlet.

Men jag skriver inte bara Historiska Äventyrsböcker. Eftersom jag har skrivit sedan jag var åtta år och lagt alla mina berättelser i lådor, finns det många olika berättelser där. Bland annat en serie som utspelar sig på Nya Zeeland. Den serien heter ”Kimberlie” och handlar om Kimberlie och Andy. Den serien skrev jag efter min första resa till Nya Zeeland. Där fick jag så mycket inspiration, av miljön, människorna, djuren, ja allt jag upplevde. För att läsaren ska lära sig lika mycket om Nya Zeeland som jag har gjort, har jag även i den serien en faktadel OCH bilder. Vilket jag har börjat ta med i mina Historiska Äventyrsböcker också.

Så du ser, det finns många sätt att hitta inspiration.

Vill du veta mer om mig och mina böcker kan du gå in på min hemsida: www.kimselius.se.

Kramisar från Kim


Hej! Jag älskarv att läsa och att skriva. Jag skulle gärna bli en författare nu även om jag är ung! Tror su att jag skulle kunna klara av det? Svara gärna! MVH Jilia!

/ Jilia, 12 år från Halmstad

Hej Julia

Du är absolut inte för ung för att bli författare. Gå in här på min blogg kan du läsa om en flicka som fick sin första bok utgiven när hon var sex år: http://kim-m-kimselius.blogspot.com/2011/04/hur-gammal-ska-man-vara-for-att-bli.html Du kan även titta in på min hemsida www.kimselius.se under Författartips och läsa om många unga författare som har lyckats.

Lycka till!

Kramisar Kim


hur gör du böker?

/ klara, 8 år från halmstad

Hej Klara
Jag skriver texten efter att först ha läst faktaböcker om riktiga historiska saker som har hänt. Därefter trycks böckerna på ett tryckeri och kommer ut i bokhandeln och biblioteken så att du kan köpa och låna böckerna.
Kram Kim


är det roligt att vara förfatare?

/ maja

Hej Maja

Det är roligt att vara författare och få leva i fantasivärldar ibland. Men det är också mycket arbete. Speciellt om man skriver historiska äventyrsböcker som jag gör. Det innebär att jag måste läsa mängder av faktaböcker inför varje bok jag ska skriva. Dessutom reser jag till de platser jag skriver om. DET är roligt. Speciellt när jag var i Egypten. Den resan präglade min "Faraos förbannelse" väldigt mycket, eftersom hela första kapitlet blev till djupt nere i den grav som jag skriver om i det kapitlet.

Det är lite kämpigt med pengar när man är författare. Man vet aldrig hur mycket inkomst man har.

Det är roligt att resa runt och föreläsa och möta läsarna. Det är jätteroligt att vara ute och signera och möta mina fans. Och det är helt fantastiskt att det finns en fanklubb om mig och mina böcker, som mina fans har startat.

Det är få författare som kan försörja sig enbart på sitt författarskap. Många som har drömmen om att bli författare söker sig ofta till yrken där man får syssla med skrivandet, till exempel: lärare, journalist, tryckeri, bibliotek med flera.

Sina första böcker skriver man på kvällar och nätter. Har man tur, som J.K. Rowlings med Harry Potter-böckerna, så gör första boken succé och man kan direkt försörja sig på sitt författarskap. Jag har också haft lyckan att göra en dunderdebut och därmed också lyckats försörja mig på mitt författarskap. Även om det inte är lika stora inkomster som Rowlings...

Jag älskar att vara författare!

Vill du veta mer om mig och mina historiska äventyrsböcker kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se.

Ha det så bra!

Kramisar från Kim


Hej när du svarade på någon av mina andra frågor så sa du att jag skulle höra av mig när/om jag fick min bok tryckt. Så då undrar jag vart jag ska höra av mig/ Hur jag får tag på dig

/ Linna , 12 år från Alingsås, sverige

Hej Linna

Det går bra att skriva till mig här. Eller så kan du maila mig. Gå in på min hemsida www.kimselius.se för att hitta mailadressen.

Kramisar Kim


är det jobbigt att skriva en hel bok? skriver du på datorn eller skriver du med handen?

/ kuben, 12 år från stockholm

Hej Kuben

Nej, det är jättekul att skriva en bok. Kika in på http://kim-m-kimselius.blogspot.com/ under Skrivprocess/Skrivtips så hittar du många blogginlägg där jag berättar om hur jag skriver mina böcker.

Jag skriver både på datorn och för hand i skrivböcker. Det sistnämnda är när jag är ute och reser och inte har någon dator med mig.

Kramisar Kim


hej igen kim

Jag har några frågor till udda är min mening och då menar jag att jag tycker att dom är udda.

1.
I Theos pompeji står det att Poltia har vart hos ´Theo enda sen han föddes. Men i tillbaka till pompeji så står det att Poltia köptes av familjen året innan Ramona kom. Blev lite frågad och såg ut som ett levande fråge tecken när jag läste det skulle bli tacksam för svar.

2.
Är Livia Theos stora eller lilla syster?

3.
Kan inte du lägga upp en bild på dina katter i nästa bok?

Nu kommer den sista frågan och den nervösaste du kommer förstå när du läser den.

4.
På skolan jag går i finns det ingen som vet vem du är (jag vet igen i alla fall) frågar jag mina kompisar om dom vet vem Kim.M.Kimselius är så säger dom vem. Så min fråga är nu att jag undar om inte du kan komma till min skola och redovisa om dina böcker. Det skulle bli en jätte stor ära för mig.

P.S jag går på fredriksdal i lidköping,västragötalad,sverige,europa,världen,tellus,universum. :)

/ ellen , 13 år från lidköping

Hej Ellen

Har precis svarat på alla dina frågor förutom kattfrågan. Om du går in på min hemsida www.kimselius.se hittar du bilder på mina katter. Tror inte jag kommer att lägga upp bilder på katterna i någon av mina böcker. De är liksom inte lika nära mig som hundarna, eftersom våra katter är utekatter och finns där för att hålla gården ren från möss och råttor.

Kramisar Kim


hej igen kim

Denna gång nu när jag skriver till dig har jag några udda frågor (udda för mig).

1.
Är livia theos stora syster eller lilla syster?
2.
I theos pompeji så står det att poltia har vart hos theo ända sen theo föddes men i tillbaka till pompeji så står det att theos pappa köpte henne förra året tyckte det var lite konstigt och skulle bli jätte glad om jag fick en förklaring?

Nu kommer den sista frågan den jag är nervösast för du kommer att förstå när du läser den.

3.
I min skola så finns det ingen (inte va jag vet i alla fall) som vet vem du är. Mina kompisar frågar vem när jag frågar om dom vet vem Kim.M.Kimselius universums bästa kvinnliga författarina är. Så jag undrar om du kan komma till min skola och hålla en redovisnig om dina böcker. Det skulle betyda jätte mycket.

p.s finns på fredriksdal skolan i lidköping och går i sjunde klass.

/ Ellen skagelin, 13 år från lidköping

Hej Ellen

1. Minns inte riktigt, har berättat det i Theos Pompeji och tror att hon är lillasyster...

2. Ja, så där kan det bli när det är nästan 20 år mellan böckerna...

3. Vad snäll du är som säger att jag är universums bästa författare! Du får tipsa din lärare om mina böcker och om att man kan boka mig för att komma till skolan och föreläsa. Be henne gå in på http://www.kimselius.se/kontakt.html Där hittar hon alla uppgifter hon behöver för att boka ett besök av mig. Det skulle vara jättekul att komma till Lidköping, för jag har aldrig varit där.

Kramisar Kim


Hej igen!

Jag har två frågor.

1. Vet du något bra namn till berättelsen då?
2. Jag kommer inte på vad kapitlet ska heta, hur kommer jag på det lätare?

/ Annika, 10 år från Rönninge

Hej Annika

1. Namnet/Titeln på din berättelse kan bara du, eller förlaget komma på. Det gäller ju att titeln berättar lite om vad boken handlar om.

2. Kapitlen behöver inte heta något, det räcker att du döper kapitlen till Kapitel 1, Kapitel 2, osv.

Lycka till med din berättelse!

Kramisar Kim


Kan man hitta på egna monster, måste man komma ihåg dem då. T.ex. Sillivianer.

/ Sandra, 9 år från sweden

Hej Sandra

Om du hittar på egna monster i din berättelse är det bra att du skriver upp namnet på dem, och beskriver hur de ser ut. Då kommer du ihåg det till nästa gång du ska skriva om monstret.

Lycka till!

Kramisar Kim


Vad är ett bra namn på en berättelse som börjar så här:

Nu trodde jag att jag skulle dö, på den stig jag hade gått och nu låg på. Skulle det komma någon och rädda mig? Nej, troligtvis inte.

När Emma flyttar till storstaden blir det bråk. När Emmas bästa vän Sara sviker henne tänker Emma rymma. Men var vet hon inte.
Det är ett spännande ävetyr med Emma och hennes vänner.


Kapitel 1
Flytten
- Har du packat klart än?
- Nej mamma, jag måste bara packa ner mina kläder, sen kommer jag ner, svarade jag mamma.
- Okej, gumman. Men skynda dig, taxin kommer om 5 minuter.
- Ja, mamma. Jag skyndar mig.
- Bra, Emma.
När jag hade packat klart gick jag ner. Precis i sekunden efter jag hade gått ut ur huset kom taxin. Det var kallt och grått på himlen. Jag sa hejdå till mina gamla vänner och klev in i taxin. Mamma, pappa och Anna satt redan där.
- Flytta på dig Anna! ropade jag på min lillasyster.
-Vänta då! svarade hon.
När taxin hade börjat köra tittade jag på min gamla skola som vi körde förbi. Men längre bort vi kom, så mindre blev den.
Efter 10 minuter hade mamma redan somnat. Pappa spelade ett spel på sin Ipad och jag och Anna tittade ut ur fönstret.
- Ska vi spela kort? frågade jag henne.
- Hm, okej då!
Vi spelade kort tills vi också blev trötta. Anna och jag somnade efter kortspelet.
När vi hade kommit fram var det redan kväll. Jag klev ut ur bilen och tittade på det nya huset. Stort och vitt, tänkte jag. Vilket skulle bli mitt rum?
-Emma! Hjälp till nu.
Jag ignorerade henne och bara stirrade på huset.
-Emma nu! Annars får du sova ute i natt!
Nu lyssnade jag på henne.
- Vad ska jag bära in då? stönade jag.
- Bär bara in allt som är ditt. Sedan tar vi bara och rullar ut madrasserna och sover på de inatt, svarade hon.
- Okej.
Jag bar in mina saker och rullade ut min madrass.

Kapitel 2
Frukosten
När jag vaknade nästa morgon var klockan redan åtta. Jag stannade där jag var och ropade på mamma. När hon kom frågade jag henne vad vi skulle äta till frukost och hon svarade:
- Vi har inget att äta än, men jag och pappa ska åka och handla nu, vill du följa med?
- Jag vet inte, svarade jag. Ska Anna följa med?
- Nej, hon är i köket.
- Då följer inte jag heller med, men var är köket? frågade jag mamma.
- I rummet bredvid.
- Okej, tack.
Jag gick till Anna i köket.
- Ta inte sönder något nu ungar. Vi är tillbaka om en halvtimme igen, ropade mamma till oss.
- Det finns inget att ta sönder här, ropade Anna tillbaka.
När dem hade stängt ytterdörren skrattade vi. Sedan gick vi upp, när vi hade hittat trappan.
Där uppe fanns det 2 barnsovrum, och mellan rummen fanns det ett badrum. Anna och jag trodde att vi två skulle dela badrummet. Barnsovrummen var rätt så lagomstora. Mittemot trappan fanns det ett stort sovrum. Det skulle säkert bli mammas och pappas sovrum. När man gick in i sovrummet fanns det en dörr till höger. Vi gick in där och såg att det fanns en dusch och ett badkar där. Det fanns också handfat och en toalett och några skåp där. Det skulle säkert bli mammas och pappas badrum.

/ Annika, 10 år från Rönninge

Hej Annika

Namnet på din berättelse är något som bara du kan komma på.

Namnet föds av sig själv under tiden som du arbetar med berättelsen. Ibland händer det även att förlaget byter namn på din berättelse, för att de vill ha ett annat namn, som de tycker passar bättre till boken.

Gör så att du ger din berättelse ett "arbetsnamn", något du kallar berättelsen för medan du skriver. Det behöver inte betyda att boken kommer att heta så senare.

Det viktigaste är inte titeln i det här läget, det är att njuta av att skriva berättelsen!

Lycka till!

Kramisar Kim


hur blir man en rolig bra förfatare

önskar smilla

/ smilla lundqvist, 9 år från härnösand

Hej Smilla

Det ska vara roligt att skriva en bok. För att du ska lyckas uppnå glädje i ditt skrivande ska du skriva om sådant som du tycker är viktigt att berätta, något du brinner för, något som bubblar inom dig och kräver att få komma ut.

Skriv direkt från hjärtat, låt fantasin flöda och tänk inte på stavning, grammatik eller att någon ska läsa det du skrivit. Det enda du ska tänka på är att få ur dig din berättelse.

Läs och skriv MYCKET! För fler skrivtips kan du kika in på min hemsida http://www.kimselius.se/tips.html eller min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.com/p/skrivprocessskrivtips.html

Lycka till med din berättelse!

Kramisar Kim


hejhej :)

jag har börjat skriva en bok, dvs manus och undrar lite saker.
1. om man skickar sitt manus till ett förlag, hur fungerar det sedan med dom exemplaren?
2. måste man försöka "sälja" sin bok när man fått den tryckt? om man inte säljer, får man betala nåt då?
3. hur mycket kostar det att trycka sin bok?
4. hur många A4 papper är lagom som manus?
5. när ska man använda "jag" form i sin berättelse och när ska man inte det?
6. kan du ge förslag på några bra förlag ?

Glad för svar,

/ sara wilhelmsson, 15 år från kallinge

Hej Sara

1. Om förlaget vill ge ut din berättelse trycker de upp kanske 1.000 exemplar. Av de får du cirka 10-25 stycken att ge bort till vänner och bekanta. De andra böckerna säljer förlaget.

2. Det är förlaget som säljer din bok, det du ska göra är att signera dem, eller föreläsa om förlaget vill det.

3. Det är jätteolika, beroende på hur många böcker du trycker, eller var du trycker dem. Kika in på www.kimselius.se under Författartips så kan du läsa mer om alla sätt du kan ge ut din bok på.

4. Det är olika antal manusblad på olika typer av böcker. (En "manussida" är ett A-4 blad där man har skrivit texten med storlek 12 och har radavstånd 1,5 eller 2.) För bilderböcker är det cirka 6-8 A-4 manusblad. För 5-11 år är det cirka 50-100 A-4 manusblad och för ungdomsböcker är det cirka 100-150 A-4 manusblad. Som du kanske vet skriver jag historiska äventyrsböcker. Mina manus brukar ligga på 120-200 A-4 manusblad. Skrivet med 12 punkters storlek på bokstäverna, Font Ariel, 1 1/2 radavstånd. Mina böcker är i färdigt format på mellan 188-312 sidor.

5. Om den som berättar berättelsen är huvudpersonen som upplever allt, då är det jagform. Om du ser utifrån dina författarögon och berättar berättelsen är det hon/han-form.

6. Kika in på min hemsida www.kimselius.se under Författartips där hittar du namn och adresser på många olika förlag.

Lycka till med din bok! Hör av dig den dag du får din bok antagen!

kramisar Kim


Hej Kim!

Finns det någon viss åldersgräns för att vara författare? Jag bara undrar, eftersom jag håller på väldigt ofta med en massa skrivande och läsning. Oftast läser jag ut en bok på 300 sidor på en kväll och ja, jag är en bokmal..

Jag älskar att läsa och skriva, så jag hoppas att jag blir en författare någon dag!

Kramisar, Sofia D.

/ Sofia Díon, 10 år

Hej Sofia

Oj, ja du läser verkligen mycket.

Nej, det finns ingen åldersgräns för att bli författare. När jag var åtta år skrev jag min första bok. Här kan du se och läsa den: http://kim-m-kimselius.blogspot.com/2010/01/min-allra-forsta-bok.html .

Här kan du läsa om flera unga personer som har fått sina böcker utgivna: http://kim-m-kimselius.blogspot.com/2011/04/hur-gammal-ska-man-vara-for-att-bli.html

Önskar dig lycka till med ditt författarskap. Det skulle vara roligt om du hörde av dig igen och berättar hur det går för dig! Kika gärna in på min hemsida www.kimselius.se under Författartips för att få fler tips om hur du går din bok!

Kramisar Kim


Hej Kim!
Jag ska skriva en lång berättelse över 100 sid. och behöver därför din hjälp om det går bra.
Jag vet inte hur man börjar riktigt när man ska skriva en berättelse som väcker intresse för läsaren. Kan du ge bra tips!

/ Sandra, 12 år från sverige

Hej Sandra

För att en bok ska bli spännande och fånga läsaren bör den börja bra:

Här kan du läsa hur mina böcker börjar:

"Mina damer och herrar, vi landar strax i Rom och vill därför be er att spänna fast era säkerhetsbälten." (Tillbaka till Pompeji)

"Nej, inte nu igen!" ropade Ramona förskräckt. (Jag är ingen häxa)

"Titta här, Theo!" ropade Ramona upphetsat och viftade intensivt med armarna för att fånga Theos uppmärksamhet. (Faraos förbannelse)

"Jag är rädd", sa Ramona och strök med darrande hand undan svettdropparna som envisades med att rinna ned i ögonen. (Den gömda Inkastaden)

"Ovädret var över Theo och Ramona innan de hann reagera." (Vikingaträl)

"Han drog yllefilten över axlarna och rös av kyla, trots att svetten flödade ymnigt från hans kropp." (Svarta Döden)

"När Ramona öppnade sina himmelsblå ögon denna försommardag, hade hon inte en aning om vad sommarlovet skulle föra med sig." (Snapphanar!)

"Vakna, Ramona! VAKNA!" (Giljotinen)

"Förbryllat stirrade Ramona och Theo på varandra." (Riddarsvärdet)

"Vad har jag nu ställt till med?" utbrast Ramona, när hon kände den välbekanta yrseln inför en tidsförflyttning gripa tag i henne. (Det glömda kriget 1808-1809)

Regnet piskade mot spåntaket på det gamla 1600-talshuset, Sporrakulla gård. (Snapphaneresan)

"Åh, snälla, vi kan väl gå in här? bad Ramona och stoppade Theo, som med bestämda steg var på väg att passera tatuerarens vagn." (Kinesiska Draken)

"I samma stund som Kimberlie hörde smällen kände hon stöten som gick igenom planet." (Kimberlie - Äventyr på Nya Zeeland)

"Kimberlie låg stel av fasa i sängen och lyssnade på rösterna som trängde in från rummet intill." (Kimberlie - Ett nytt liv)

Dessutom bör du försöka sluta varje kapitel spännande för att läsaren ska vilja fortsätta läsa vidare. Det kan du göra genom att låta huvudpersonerna hamna i knipa, t.ex.: "Hon slet upp dörren och stelnade till inför vad som stod utanför på trappan." (ur Kimberlie - Ett nytt liv). Detta var sista raden i ett kapitel. Tycker du att det känns spännande, som om du vill läsa vidare? Tror nog det... Då förstår du säkert vad jag menar med att sluta kapitlet spännande.

Tänk också på att inte ha för långa uppräkningar, miljöskildringar eller tal, utan låt allting flyta ihop i en angenäm historia, då blir berättelsen spännande.

Vill du ha fler tips, eller blev nyfiken på mina böcker kan du gå in på www.kimselius.se och läsa mer. Du hittar även fler skrivtips på min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.com. På bloggen hittar du även användbara länkar: skrivtipslänkar och boktipslänkar.

Lycka till med din bok!

Kramisar från Kim


hur blir man en duktig förfatare.

/ smilla, 9 år från härnösand

Hej Smilla

Genom att läsa mycket och många olika typer av böcker samt skriva, skriva och skriva!

Det är få författare som kan försörja sig enbart på sitt författarskap. Många som har drömmen om att bli författare söker sig ofta till yrken där man får syssla med skrivandet, t.ex. lärare, journalist, tryckeri, bibliotek etc.

Sina första böcker skriver man på kvällar och nätter. Har man tur, som J.K. Rowlings med Harry Potter-böckerna, så gör första boken succé och man kan direkt försörja sig på sitt författarskap. Jag har också haft lyckan att göra en dunderdebut och därmed också lyckats försörja mig på mitt författarskap. Även om det inte är lika stora inkomster som Rowlings...

Det som är viktigt om man tänker bli författare är att man läser och skriver mycket, mycket, mycket och inte ger upp om man får dålig kritik. Det är viktigt att man tar till sig kritiken för att utveckla sitt skrivande, att man låter andra läsa sina berättelser och lyssnar på vad de säger.

Däremot är det väldigt viktigt att man skriver sin egen berättelse, något man vill berätta, något som ligger en varmt om hjärtat, något som bara flödar fram när man sätter pennan till pappret/fingrarna till tangentbordet.

Håll drömmen levande. Det är bara att fatta pennan och börja skriva. Jag bestämde mig för att bli författare när jag var åtta år, när jag var tio år gav jag ut en alldeles egen hästtidning. Nu har jag slagit igenom stort, kommit ut med flera böcker, översatts till många språk och fått smeknamnet "Blekinges Astrid Lindgren". Så sätt igång och skriv!! Vill du veta mer om mig kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se. Där hittar du också fler tips.

Kramisar från Kim


HEJ! HUR BLEV DU FÖRFATARE.
HUR LÅNGT TID TAR DET ATT SKRIVA EN BOK?

/ Maria, 12 år från göteborg

Hej Maria

Jag skickade in till ett förlag och de ville ge ut min berättelse. Du kan läsa mer om det på min hemsida www.kimselius.se under OM KIM.

Det tar väldigt olika lång tid att skriva en bok, normalt tar det cirka 1,5-2,5 år från det jag kommer på vad jag ska skriva tills boken finns att köpa i bokhandeln. Den bok som tagit längst tid är Snapphanar, som tog 30 år från det jag skrev den tills den fanns i butiken...

Kramisar Kim


Hur gör man en bok?

/ Frida, 11 år från Gällivare

Hej Frida

Hur man gör en bok:

Författaren skickar sitt manus, pappershögen med berättelsen, till förlaget. Där är det först en person som kallas redaktör som läser berättelsen. Om den personen tycker om det författaren har skrivit går manus vidare till flera personer som tycker till. Om de tycker om berättelsen kontaktar de författaren och ber att få publicera/ge ut berättelsen/trycka boken.

Om de skickar tillbaka manuset till författaren behöver det inte betyda att det är dåligt. Det kanske inte passar deras förlag, de kanske inte har råd att ge ut fler debutanter det året, det är inte rätt person som har läst det från början och så vidare. Får författaren tillbaka sitt manus ska han/hon alltså inte ge upp, utan sätta sig ner och läs igenom det igen, se om det går att förbättra manus och därefter skicka det till ett annat förlag.

Om manuset blir antaget (vilket innebär att förlaget vill göra en bok av berättelsen) börjar arbetet med boken: Manus godkännes, därefter korrigeras manus, stavfel rättas, grammatiska fel med mera. Redaktören kan också komma med vissa kommentarer om att något inte stämmer i ett kapitel eller att man har tappat "röda tråden" på något ställe, vilket innebär att handlingen inte håller ihop.

När manus är klart, levererar författaren oftast det på diskett/Cd/mail till förlaget. Där gör man sidor helt klara: sidnumrering, kapitelindelning osv.

Redan när förlaget godkänt manus har de beställt ett omslag. Det är oftast färdigt före boken eftersom det är omslaget man annonserar med, och annonserna går iväg i god tid före det boken kommer ut. Förlagen har oftast speciella illustratörer som gör omslagen åt dem.

Sedan skickas berättelsen till tryckeriet, nu i färdigt "ombrutet" format, det innebär att alla sidorna ser ut precis så som de ska göra i boken. Boken trycks. Tryckerierna har stora maskiner som kan trycka 3.000 böcker på en timma. Därefter går det iväg till bokbinderiet som sätter ihop omslaget med innehållet = sidorna.

Därefter skickas böckerna, nu i tusentals exemplar, till antingen förlaget, eller ett centralt distributionsföretag. Därifrån beställer bokhandlarna sina böcker och de skickas ut i butiken så att du och alla andra kan köpa böckerna.

Författaren får royalty på försäljningen. Det innebär att författaren får en viss summa per bok som säljs, summan varierar från förlag till förlag därför kan jag inte säga hur mycket det rör sig om. Dessutom brukar författaren få ett visst antal gratisexemplar av sin bok, också olika beroende på förlag, det kan röra sig om cirka 10 exemplar, alltså inga stora mängder.

Författaren kan också trycka sina böcker på något som heter ”Print-On-Demand”. Då betalar författaren allt själv, men han/hon behöver bara trycka upp så många böcker han/hon vill ha, t.ex. 1 bok. Priset varierar mellan de olika tryckerierna. Det blir dyrare än att trycka upp 3.000 böcker, men ett mycket billigare alternativ om man inte vill ha så många böcker. På nätet hittar man några print-on-demandtrycker t.ex. www.books-on-demand.com, www.instantbook.se och många, många fler.

Om du vill veta mer om hur man gör en bok kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se och titta under ”Författartips”. På hemsidan kan du även läsa mer om mig och mina böcker.

Kramisar Kim

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2017 Unga Fakta AB