Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet fåglar. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Mats Olsson om fåglar!


min dotter frågade mig idag varför fåglar är viktiga.. jag hade inget svar. kanske du kan hjälpa mig i denna sak? tacksam för svar!!!

/ maria, 24 år från göteborg

Hej Maria!
Vi som lever på Jorden har med varandra på olika sätt därför att vi genom åren anpassats till varandra i alla olika biotoper (miljöer). Bland dessa finns givetvis fåglarna som har sina nischer med allt från att käka vedlevande insekter, till att tranportera ekollon (som blir nya träd) och äta fisk och ätas av andra rovdjur. Det hänger liksom ihop alla är berorende av varandra. Skulle vi inte haft fåglar så kanske det hade blivit ett överflöd av insekter (myggor), eller så kanske det hade genom massor av år utvecklats ett annat system där allt reglerar varandra. Så visst är fåglarna viktiga likaväl som vi människor, som vedlevande insekter, gråsuggor osv. Sedan är det ju en bonus att vi har fåglarna för dom är ju så vackra och läckra att se, höra och uppleva.

Hoppas att du kan förklara lite mer för dottern.
Ha det gott!

Mats på Kreativum


Hejsan Mats.
Är havsörnen (den som finns i Sverige) större eller mindre än kungsörnen? Och vilken är den största örnen? Är det kunsörnen? Det framgår inte i wikipedia, och den verkar indikera att havssörnen är större än kungsörnen.

/ David Junhem, 14 år från Huddinge

Hej David!
Det är så här med de stora örnarna att honan är större än hanen. Havsörnen är större än kungsörnen men den "lappar" över i måtten. Kungsörnen är mellan vingspetsarna ca 190 - 230 cm. Havsörnen är mellan 220 - 250 cm. Som du ser så "möts" de i måtten mellan 220-230 cm och då är det honan av kungsörnen och hanen av havsörnen som har mått som är snarlika.

Hoppas det klarnat med storleken mellan örnarna.

Mats på Kreativum


Hur gammal kan en fågel bli??

/ rasmus alstersjö, 11 år från tvååker

Hej Rasmus!
Fåglar kan bli allt från 1 år upp till dryga 40 år och det beror på många olika faktorer. En liten lövsångare eller en talgoxe blir ungefär 1-3 år gammal medan en örn eller en albatross kan bli upp till 40 år gammal.
Om du skriver in följande adress så finns det mycket mer att läsa om när det gäller fåglarnas livslängd.

http://www.nrm.se/sv/meny/forskningochsamlingar/enheter/vertebratzoologi/ringmarkningscentralen/omringmarkning/hurgammalblirenfagel.1339.html

Lycka till med åldersstudierna!

Mats på Kreativum


1. vilken fågel är minst i världen
2. vilken fågel är störst i världen
3.vilken fågel är snabbast i världen
4.hur många fågelarter finns det i hela världen
5.kan en fågel bajsa och kissa när dom flyger

/ jonas, 12 år från husum

Hej Jonas!
Världens minsta fågel är en kolibri som heter bikolibri och är ca 5 cm lång.
Världens största fågel är strutsen.
Världens snabbaste fågel är pilgrimsfalken som kan komma upp i en hastighet på ca 170 km/tim.
Den sista frågan är svaret ja. Men det är så att fågelns träck, dvs. "bajset" är en blandning av kiss och bajs. Det händer ofta att vissa fågelarter använder bajset för att skydda sitt bo mot rovfåglar, katter eller t.o.m. människor.

Ha det gott

Mats på Kreativum


Ändrar kråkan färg på vintern?

Hur länge lever talgoxen?

/ Alexander, 13 år från Malmö

Hej Alexander!
Nej kråkan ändrar inte färg på vintern. Den byter (ruggar) sina fjädrar med jämna intervaller och då ser dom "bara" fräscha" ut, inte ändrade i färgen. Talgoxens medellivslängd är någonstans 2-3 år i bra fall men där finns exemplar som blivit lite drygt 10 år.
Kolla följande länk hos Naturhistoriska museet där finns massor av kul att läsa

http://www.google.se/search?sourceid=navclient&hl=sv&ie=UTF-8&rls=GGLJ,GGLJ:2007-07,GGLJ:sv&q=hur+gammal+blir+en+talgoxe

http://www.nrm.se/sv/meny/forskningochsamlingar/enheter/vertebratzoologi/ringmarkningscentralen/omringmarkning/hurgammalblirenfagel.1339.html

Lycka till med en spännande läsning.

Mats på Kreativum


Hej,
Var någonstans på nätet kan man få reda på hur många ägg en viss fågel lägger? Ex Ugglor?

Jag har flera fågelböcker men inga uppgifter finns där.

Har storleken på fågeln att göra med hur många ägg?

/ Odette Bodéré, 69 år

Hej Odette!
När det gäller hur många ägg som en fågel kan lägga berorende på storleken är svårt att säga. Men en stor fågel som havsörn, berguv, ormvråk så är det kanske 3-4 ägg medans en blåmes kan lägga betydligt fler. Men det är alltid så att äggen är i förhållande till kroppsstorleken ganska jämförbara. Men en storskrake eller knipa som inte kan anses som en liten fågel kan lägga upp till 10-12 ägg. Där finns säkert en strategi i överlevnaden som styr detta. Många gånger är det också tillgången på föda som styr.
När det gäller böcker eller uppgifter på hur många ägg de olika fågelarterna lägger så fanns för alltid litteratur som berättade om detta. En sådan bok är ett uppslagsverk som heter Handbook to the Birds of Western Palearctic. Men på Internet så finns det säkert en del och nedanför här ett par där du säkert kan få lite av det svar som du önskar.

http://www.bioresurs.uu.se/forskolan/sommar_faglar.cfm
http://www.nrm.se/sv/meny/forskningochsamlingar/enheter/vertebratzoologi/faglar.447.html

Lycka till

Mats på Kreativum


Hej Mats! Jag heter Rebecka opch är 15,5 år! Och i min skola så håller vi på med ett skolarbete om fåglar. Jag har kollat runt på internet om hur fåglar kan flyga men jag hittar inget! Så min fråga är:
Hur kan fåglar flyga?
Varför kommer det ingen luft mellan fjädrarna?

/ Rebecka W, 15 år från Göteborg

Hej Rebecka!
Det är en stor och komplex fråga men det är förenklat så att kombinationen mellan liten vikt, ren och välvårdad fjäderdräkt och en muskel i bröstet som gör detta möjligt. När fågeln flaxar så uppstår det över och undertryck runt vingarna och då lättar den från marken. Skulle fågeln väga för mycket så orkar inte muskeln och fjädrarnas konstruktion med att frambringa detta över och undertryck. Benstommen på en fågel är ihålig med mycket luft och det gör just denna del lätt. Nedan ser du ett par länkar till Wikipedia där du kan läsa mycket mer om din fråga.

http://sv.wikipedia.org/wiki/F%C3%A5glar
http://sv.wikipedia.org/wiki/Fj%C3%A4der_(biologi)

Lycka till

Mats på Kreativum


Hej!
Såg en liten brungrå fågel (storlek som en blåmes fast lite rundare) i en gran där den verkade leta efter mat. Den hade en klargul prick på huvudet med en svart linje runt. Den verkade inte vara rädd för mig heller. Vad är det för en fågel?

/ Mia, 47 år från Surahammar

Hej Mia!
Du har sett en kungsfågel, Sveriges och Europas minsta fågel. Den gula fläcken eller teckningen i huvudet är ett bra kännetecken. Om man skulle se att det är lite orange färg i det gula så är det en hane av kungsfågel. Men detta var då troligen en hona ifall du såg bara gult.
Det uppträder ofta orädd och man kan stå still så kommer den riktigt nära.

Ha det gott

Mats på Kreativum


Ju mer utstrålning desto attraktivare är hanen. De honor som lyckas få tag på en attraktiv hane och para sig med denne får också kullar som till allra största delen består av hanar jag vill veta hur det har utvecklat hos fåglar?

/ Sandra, 15 år från gbg

Hej Sandra!
Skulle svarat på denna frågan för länge sedan. Förmodligen har du redan fått svar på den. Men jag har försökt klura ut ett vettigt svar utan något bra resultat. Men jag har någon gång läst om detta men jag hittar inte artikeln så jag skulle rekommendera dig ifall intresset består att skriva till www.sofnet.org och ställa frågan där. Förhoppningsvis får du svar då.

Ha det gott

Mats på Kreativum


Hej Mats!

Jag heter Jennifer och har ett skolarbete som handlar om att man ska konstruera en fågelvinge och förklara varför fåglar är en "rackare" på att flyga... Jag har kollat runt på nätet men inte hittat något direkt svar..

Det hade varit toppen om skulle velat hjälpa mig genom att förklara det för mig.. Tusen tack på förhand!

M.V.H. Jennifer :~)

/ Jennifer, 15 år från göteborg

Hej Jennifer!
Vilket skolarbete! JAg har sedan massor av år tillbaka samlat på fjädrar från fåglar. Det beror mestadels på att dom är så vackra men också för att fjädrarna är så genialt konstruerade. En fågel ska vara så lätt som möjligt för att kunna flyga. Benstommen består av ben som har massor av luft i sig. Fjädrarna har också luft i sig i själva spolen. Sedan har fjädrarna hakar som bildar en nät som gör att den blir tät och spnänstig. På fågeln finns det också en bröstmuskel som är skapt att orka flyga. Men när väl fågelns vinge som är lite kupad fått över och undertrycket att fungera så hjälper vindar, varm uppgående luft osv. fågeln att hålla sig i luften. Men det finns fågel som lever i sådan miljö att dom inte behöver flyga speciellt mycket och då "tillbaka" bildas vingen en del. Medan andra är jägare och då verkligen behöver spänstiga vingar. Nedan har du en länk som berättar en massa om det du undrar över.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Fj%C3%A4der_(biologi)

Ha det gott

Mats på Kreativum


Heej Mats! jag undrar om det finns fåglar som är jätte stora? som tillomed kan äta människor?
//Mariana

/ Mariana, 11 år från Göteborg

Hej Mariana!
Att det finns stora fåglar det finns det. Strutsen är en av dom, vandringsalbatrossen en annan. Men dom äter inte människor så du behöver inte vara orolig.

Ha det gott

Mats på Kreativum


vad äter fåglar som inte vi äter

/ emilia, 9 år från lerum

Hej Emilia!
Ja du Emilia det är maskar, myggor, insekter, larver, fröer (fast vi har ju solrosfrön, linfrön mm i Müsli), inävlor, rått kött, alger, microorganismer i vattnet, tångloppor m.m. Så visst är det en hel del som fåglarna äter som inte vi äter.

Ha det gott

Mats på Kreativum


hej

jag undrar vilka djur det är som äter ugglor?

/ emma, 15 år från jämtland

Hej emma!
Egentligen är det inga djur direkt som äter ugglor. Det beror på att ugglorna liksom vråkar, örnar, hökar m.fl. är längst upp i näringskedjan och är dom som äter andra djur. Men det har hänt att ugglor äter ugglor av någon konstig anledning.

Hoppas du är nöjd med detta.

Mats på Kreativum


kan du något om grodarter?
hur många grodarter det finns i världen, och sverige resp sörmland?
hej då!!=)

/ emil, 15 år från skövde

Hej Emil!
Jag tycker du ska ställa frågan till Manfred som också finns i Panelen på Unga Fakta. Han kan ge dig ett bra svar på detta.

Lycka till

Mats på Kreativum


hur många fåglar finns det i sverige?
och i varlden?

/ emma, 11 år från uddevalla

Hej Emma!
Det har setts lite mer än 440 fågelarter i Sverige. Men då är det många riktigt sällsynta arter som besökt Sverige. Den senaste arten är en liten sparv som kan ses nu norr om Järvafältet i Uppland och den heter gulgrynad sparv. Det häckar ca 250 arter regelbundet i Sverige. I världen finns det mellan 9000 och 10000 fågelarter. Det är så att med en allt större kunskap och möjlighet så har vi fått fler arter i världen. Det beror på att man kan genom genteknik särskilja arter från varandra trots att dom ser nästan likadana ut.

Hoppas du är nöjd med detta.

Mats på Kreativum


vad hennder om en underlat tappar fjädder

/ ebru, 10 år från sverige

Hej Ebru!
Det blir säkert alldeles för kallt för den och den lär få lunginflammation.
Men fåglar brukar tappa sina fjädrar regelbundet för det tillhör deras livscykel och det kallas för ruggning.

Ha det gott

Mats på Kreativum


Hej

Hur ser sjöfåglars livscykel ut?
Vad äter sjöfåglar och hur fortplantar de sig?
Var i systematiken hör de hemma? Vilka är deras närmaste släktingar?

/ Mariette

Hej Maritte!
Oj det var en omfattnde fråga. Sjöfåglar är ett stort gäng olika arter så det är faktiskt svårt att på dessa rader sammanfatta allt. Men om du tänker enbart på änder, simänder och dykänder, så flyytar en del av dom medan andra stannar kvar i södra Sverige. Anledningen är att dom kan hitta föda som gör att dom klarar rätt kalla vintrar. Dom äter oftast bottenvegetation i form av sjögräs mm. När det gäller systematiken så tycker jag du ska gå in på följande länkar.

http://sv.wikipedia.org/wiki/F%C3%A5glar
http://sv.wikipedia.org/wiki/Andf%C3%A5glar

Du får helt enkelt läsa dig till all den information du vill ha tag på.

Ha det gott och lycka till under det nya åtret 2009!

Mats på Kreativum


hej mats jag undrar vilken favorit fågel du har


GOTT NYTT ÅR!!! / LEO 10 år

/ leo erlind, 10 år från örebro

Hej Leo!
God fortsättning på det nya året!
Min favorit bland amssor av favoriter är storlommen. Jag är uppvuxen med denna på somrarna då den ropade på kvällarna. Den är en väldigt vacker fågel som är teckand i svart, vitt och grått. Sedan är nog de flesta fåglarna mina favoriter för var och en är så vacker i sig.

Ha det gott nu när vintern kommit.

Mats på Kreativum


är det kul och jobba med fåglar

/ emilia, 9 år från lerum

Hej Emilia!
Det är så att jag inte jobbar med fåglar utan har det som hobby. Jag är väldigt intresserad och kommer att så förbli. När jag nu har hållt på så länge så blir det att en viss mängd med kunskap alltid fastnar.

Ha det gott och GOD JUL!

Mats på Kreativum


Kan jag få lite fakta om Kivifågeln. Nya Zeeland national fågel. Kan faktan vara t.e.x hur den ser ut om deras ungar hur den bor, o.s.v.

/ Jodie Chan, 12 år från Västrås

Hej Jodie!
Om jag inte förstår helt fel så är det skolarbete och ni ska leta efter uppgifter kring dessa. Men jag hade i ditt fall "googlat" på just kiwifågeln.

http://hem.passagen.se/nya_zeeland/kiwin.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Kiwi

Sedan en liten rolig grej om kiwifågeln
http://www.youtube.com/watch?v=g0G9vDKcdLg

Ha det gott och GOD JUL!

Mats på Kreativum

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2017 Unga Fakta AB