Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet författare. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Kim M. Kimselius om författare!


hej kim
jag undrar hur du gjorde när du blev författare. skickade du in din skrivna berättelse till ett bokföretag och väntade på svar? jag skulle gärna vilja ge ut en bok, och om det inte blir av skulle jag gärna bli bokillustatör. ska jag bara gå in på kontakt och skriva till dem att jag gärna skulle vilja arbeta för dem? och i så fall, kan du tipsa om några bra bokföretag som jag kan skriva till?

tack för svar:)

/ louice, 14 år från skåne

Hej Louice

Det tog lång tid innan jag vågade fatta mod och skicka in en av alla de berättelser som jag hade i mina byrålådor. Men till slut skickade jag in till ett förlag och de tyckte väldigt mycket om min bok Tillbaka till Pompeji. När den kom ut sålde den i 11.000 exemplar första veckan, vilket var jättemycket då, eftersom en författare normalt sålde 200-300 böcker på ett år när man kom ut med en ny bok.

BOKFÖRLAG: Det bästa sättet att få kontakt med ett bokförlag är att gå till en bokhandel och se ut böcker som tilltalar dig. Se efter vilket förlag som har gett ut boken/böckerna. Det står längst fram i boken. Där brukar stå fullständig adress, telefon, e-mail m.m. Du kan även gå in på www.googles.se och söka på "Bokförlag". Där hittar du allt du behöver.

Skriv din berättelse med dubbelt radavstånd, numrera sidorna. Skicka som papperskopior och bifoga namn, adress och telefon. Jag brukar skriva allt det högst upp på sidorna. Det finns något som heter "Huvud/Sidfot" i Wordprogrammet. Där lägger man in all den texten på första sidan så kommer det automatiskt på alla sidorna.

När förlaget/förlagen (för jag tycker du kan skicka till flera förlag samtidigt) fått ditt manus är det först en redaktör som läser det. Om den personen tycker om det du har skrivit går manus vidare till flera personer som tycker till. Om de tycker om din berättelse kontaktar de dig och ber att få publicera/ge ut din berättelse. Om de skickar tillbaka ditt manus behöver det inte betyda att det är dåligt. Det kanske inte passar deras förlag, de kanske inte har råd att ge ut fler debutanter det året, det är inte rätt person som har läst det från början osv. Får du tillbaka ditt manus ska du alltså inte ge upp, sätt dig ner och läs igenom det igen, se om du kan förbättra det och skicka det till något annat förlag. Tänk på att förlagen får runt 3.000 obeställda manus PER ÅR! Av dem väljer de kanske ut 10-20 manus som de gör böcker av.

Om du får ditt manus antaget börjar en annan process: Manus godkännes, därefter korrigeras manus, stavfel rättas, grammatiska fel m.m. Redaktören kan också komma med vissa kommentarer om att något inte stämmer i ett kapitel eller att man har tappat "röda tråden" på något ställe.

När manus är klart, levererar författaren oftast det på diskett/Cd/mail till förlaget. Där gör man sidor helt klara: sidnumrering, kapitelindelning osv.

Redan när förlaget godkänt manus har de beställt ett omslag. Det är oftast färdigt före boken eftersom det är omslaget man annonserar med, och annonserna går iväg i god tid före det boken kommer ut. Förlagen har oftast speciella illustratörer som gör omslagen åt dem.

Sedan skickas manuset till tryckeriet, nu i färdigt "ombrutet" format, det innebär att alla sidorna ser ut precis så som de ska göra i boken. De trycker boken. De har stora maskiner som kan trycka 3.000 böcker på en timma. Därefter går det iväg till bokbinderiet som sätter ihop omslaget med innehållet: sidorna.

Därefter skickas böckerna, nu i tusentals exemplar, till antingen förlaget, eller ett centralt distributionsföretag. Därifrån beställer bokhandlarna sina böcker och de skickas ut i butiken så att du och alla andra kan köpa böckerna.

Du som författare får royalty på försäljningen. Det innebär att du får en viss summa per bok som säljs, summan varierar från förlag till förlag därför kan jag inte säga hur mycket det rör sig om. Dessutom brukar författaren få ett visst antal gratisexemplar av sin bok, också olika beroende på förlag, det kan röra sig om cirka 10 exemplar, alltså inga stora mängder.

OM DU VILL TRYCKA UPP DINA BÖCKER SJÄLV: Du kan trycka dina böcker på Print-On-Demand. Då betalar du allt själv, men du behöver bara trycka upp så många böcker du vill ha, t.ex. 1 bok. Priset varierar mellan de olika tryckerierna. Det blir dyrare än att trycka upp 3.000 böcker, men ett mycket billigare alternativ om man inte vill ha så många böcker. Gå in på nätet och titta på t.ex. www.books-on-demand.com, www.instantbook.se www.b4press.com, www.gml.se och många, många fler. Kanske har du något Print-On-Demand tryckeri i din närhet?

OM DU VILL LÄGGA UT DIN BOK PÅ NÄTET SÅ ATT ANDRA KAN LÄSA DEN: Du kan också lägga ut din bok som Digitalbok. Då går du in på www.digitalboken.se Genom Digitalboken får man möjlighet att bli läst och upptäckt av förläggare och allmänhet. Digitalboken är en mötesplats för de som har författardrömmar, men även för redan etablerade författare, förläggare och läsare. Digitalboken har skapats som ett forum för talanger, som kanske aldrig skulle bli publicerade på annat sätt. Det är helt gratis för författare och skribenter att ladda upp sina böcker och texter till Digitalboken.

Uppladdade böcker på Digitalboken kan läsas direkt av vem som helst, som PDF-fil. De som vill kan få sin bok tryckt i allt från några få exemplar till större upplagor, via Digitalbokens Print-On-Demand tjänst. Digitalboken erbjuder också en lektörstjänst där författaren kan få professionell granskning av sin text.

Digitalboken kan också hjälpa till med bokomslag, bilder och framtagning av tryckfärdigt material.

Jag önskar dig lycka till i ditt skrivande. Håll drömmen levande. Jag bestämde mig för att bli författare när jag var åtta år. Nu har jag slagit igenom stort, kommit ut med flera böcker, översatts till många språk och fått smeknamnet "Blekinges Astrid Lindgren". Vill du veta mer om mig kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se. Där hittar du också fler tips, adresser till bokförlag etc.

Hör av dig den dag du får ditt manus godkänt.

Kramisar från Kim


Får tio-åringar skicka in sina "böcker" till ett förlag?Jag har skrivit rätt många böcker redan. Jag älskar att läsa! P.S! Vilka böcker har du skrivit? Kram Maria! ;) :)

/ Maria Strandvik, 10 år från Borgå, Finland

Hej Maria

Javisst får du som tio-åring skicka in dina böcker till förlag. Däremot får du inte skriva kontrakt, utan det får dina föräldrar göra fram till det du är myndig, här i Sverige är det 18 år som gäller.

Jag skrev min första bok när jag var åtta år, så jag vet precis hur du känner dig.

Jag har skrivit 19 böcker:

"Tillbaka till Pompeji", 1:a boken: Handlar om Ramona, som plötsligt förflyttats i tiden och möter Theo i staden Pompeji. Hon vet att hela staden kommer att förintas av ett vulkanutbrott och döda alla invånarna, även henne om hon inte kan ta sig därifrån i tid. Men hon vet inte när det kommer att hända, om 100 år, om 10 år eller om 10 minuter...

"Jag är ingen häxa", 2:a boken: Här färdas Ramona och Theo i tiden till häxförföljelsens tid. De räddar en flicka från att bli levande bränd på bål och flyr. Men de kommer inte långt innan de själva blir tillfångatagna anklagade för häxeri...

"Faraos förbannelse", 3:e boken: Den berättelsen börjar långt nere i en faraos grav i Egypten. Ramona lägger händerna över gamla skrivtecken på gravens vägg, uttalar en ramsa och plötsligt blir allt svart runt Ramona. Theo ropar på Ramona och får inget svar, han vänder sig om och ser att Ramona är spårlöst borta. Han har ingen aning om vart hon har tagit vägen... Ramona upptäcker ett fladdrande ljus som närmar sig henne i mörkret...

"Den gömda Inkastaden", 4:e boken: Här är Theo och Ramona ute i djungeln när tidsförflyttningen sker. De har kommit ifrån sin turistgrupp och plötsligt hör de ljudet av röster. Ramona tror att det är turistgruppen och rusar ut ur djungeln följd av Theo. Plötsligt står de framför en grupp Inkaindianer som hastigt höjer spjuten mot dem...

"Vikingaträl", 5:e boken: Theo och Ramona blir tillfångatagna av vikingar efter att ha fallit i vattnet och blivit förflyttade i tiden. De förs upp till en slavmarknad för att säljas. Efter ett rymningsförsök av Theo skiljs de båda åt och går olika hemska öden till mötes...

"Svarta Döden", 6:e boken: Här förflyttas Theo och Ramona till Florens 1348 och pestens tid. Där möter de Minette som bär på en stor hemlighet. När hon avslöjar den för Theo och Ramona inser de att de måste fly, men då flyr rakt i armarna på Svarta Döden.

"Snapphanar", 7:e boken: Ramona hittar ett gammalt dokument som för henne på en virvlande färd genom tiden, till Snapphanarna år 1676. Ramona förlorar minnet efter en olycka. Theo lyckas följa efter Ramona i tiden men hamnar på motståndarsidan. Till slut möts de tidigare vännerna i en kamp på liv och död.

"Giljotinen", 8:e boken: År 1793, franska folket gör uppror och avrättar sin kung med giljotinen. Ödet för giljotinen i Theo och Ramonas väg, vilket medför hemska konsekvenser. "Jag ska bara känna", viskade Ramona och vidrörde handtaget på giljotinen. Theo skrek till. Han grep tag i Ramona, vilket fick henne att rycka till och frigöra spaken. Giljotinbladet föll med ett svischande, ödesmättat ljud. Med en duns föll huvudet i korgen. Ramona stupade till marken...

"Riddarsvärdet", 9:e boken: Med fasansfull insikt inser Theo och Ramona att de inte kommit tillbaka till sin egen tid. De håller i ett riddarsvärd! Vid ljudet av röster släpper Ramona taget och gömmer sig. Theo står som förstenad och stirrar på svärdet. Theo har förstått att svärdet är deras enda biljett hem. Han måste hålla fast vid det, till vilket pris som helst. Hans beslut för dem åt skilda håll, till Mont-St-Michel och Château de Pirou i Normandie under 1300-talets riddartid. Planer smids om ond, bråd dö, som även inkluderar Theo och Ramona.

"Det glömda kriget - 1808-1809", 10:e boken: "Vad har jag nu ställt till med?" utbrast Ramona. Hon förstod genast att en ny tidsförflyttning var på gång. Hon ville gripa tag i Theo så att även han följde med. Men det var för sent... När Theo och Robert upptäcker att Ramona försvunnit, vet de inte vart hon har tagit vägen. De tror att hon har färdats till kriget 1808-1809, då Sverige förlorade Finland till Ryssland. Därför läser de allt om det kriget. Varje gång Theo tar en ny mapp får det oanade följder. Ramona kämpar för sitt liv i det finska kriget, där kulorna viner runt henne, folk sprängs i bitar och döden ständigt lurar bakom nästa vägkrök. Ska Theo och Robert hinna rädda Ramona innan det är för sent?

"Snapphaneresan", 11:e boken: Följ med Theo och Ramona på en spännande resa i Snapphaneland. Berättelsen börjar på Sporrakulla gård, där de hittar ett kopparmynt ifrån Loshultskuppen. Genom kopparmyntet färdas de genom tiden till snapphanefejden 1678. Theo och Ramona ger sig på jakt efter skatten. Färden för dem genom hela Snapphaneriket. Många faror möter dem på vägen. Att hitta skatten är inte så lätt som de först trodde.

”Kinesiska Draken”, 12:e boken: Kejsare Qin Shi Huangdi och kejsare Wu, lät ingen stå i deras väg i strävan efter makt och evigt liv. Theo och Ramona har oturen att fara genom tiden och möta just dessa två skrämmande personer i det historiska Kina. Theo och Ramona kastas mellan olika händelser; hemska och livsfarliga, men samtidigt oerhört fängslande. På nära håll får de ta del av mord och sammansvärjningar. De inser till slut att även deras liv är hotade. Missa inte denna mycket spännande berättelse, som är något utöver det vanliga! Kommer ut i augusti 2009.

”Theos Pompeji”, 13:e boken: En augustimorgon år 79, i staden Pompeji vid vulkanen Vesuvius, blir Theo vittne till något som förändrar hans liv för all framtid. Upplevelsen för honom till en sierska som uttalar en spådom, som gör att Theo kastar sig handlöst in i nya skrämmande händelser. Allt för att undvika det katastrofala öde som väntar. En fascinerande bok om Theos liv i Pompeji, som vävs ihop med romartidens historia. Här får du följa de dramatiska händelser som formar Theo till den person han är när han möter Ramona. En bok fylld av nervpirrande äventyr i väntan på vulkanutbrottet som förintar Pompeji.

”Boudicas strid mot Romarna, 14:e boken: Genom en historisk brosch förflyttas Theo och Ramona i tiden, till år 61 i Britannien och hamnar i drottning Boudicas by. Snart anländer romarna och ödelägger byn. Därefter beger sig romarna mot druidernas ö Anglesey för att utplåna druiderna. Kelternas drottning Boudica är rasande, samlar kelterna och ger order om strid. Theo har oturen att få en druidkristall, vilket ställer till det rejält för honom. Theo och Ramona kämpar för sina liv. De försöker resa tillbaka till sin egen tid, utan att lyckas, istället möter de kejsar Hadrianus. Den här gången blir tidsresan till Britannien en mardrömsupplevelse som aldrig verkar ta slut.

”På liv och död i andra världskrigets skugga”, 15:e boken: En judestjärna kastar Theo och Ramona in i andra världskrigets fasor. Till deras förvåning har någon annan rest med dem i tiden. En person som ställer till det rejält för dem i sin okunnighet om tidsresor. De hamnar direkt i allvarliga svårigheter som bara har en enda utväg: Döden! (Boken utkommer augusti 2011)

”På flykt från andra världskrigets fasa”, 16:e boken: Mitt i ett brinnande krig hamnar Theo och Ramona när de förflyttas i tiden till ett ockuperat Frankrike under andra världskriget. Tyskarna sänder många av landets invånare till koncentrationsläger och motståndsrörelsen mot de tyska soldaterna växer sig allt starkare. Theo och Ramona har inget annat val än att själva ge sig in i kampen, med stor risk att till slut förlora sina egna liv. (Boken utkommer augusti 2011)

”Kimberlie – Äventyr på Nya Zeeland”, 1:a boken i serien om Kimberlie och Andy: Kimberlies första resa till Nya Zeeland blir inte alls vad hon förväntat sig. Istället för tråkiga släktträffar, får hon uppleva skrämmande äventyr, när hon ensam ger sig av för att utforska det okända landet. Nya Zeelands natur är inte så ofarlig som hon trodde. En mystisk man dyker oväntat upp och skrämmer henne. Plötsligt inser Kimberlie att hon har gett sig in i något riktigt otäckt som hon inte kan ta sig ur.

"Kimberlie - Ett nytt liv", 2: a boken: Något fruktansvärt händer som för alltid förändrar Kimberlies liv. På grund av detta fattar hon ett ödesdigert beslut och drar omedvetet med sig Andy i de händelser som följer.

”Kimberlie – Främlingar”, 3:e boken: Fru Moonwinds hus döljer en hemlighet som är flera hundra år gammal. Kimberlie och Andy bestämmer sig för att lösa husets gåta, men det går inte riktigt som de har tänkt sig. Det kommer mystiska främlingar till staden Dunedin och de verkar finnas överallt där Kimberlie och Andy är. Deras liv vänds plötsligt upp och ned. Ingenting blir sig likt när de till slut upptäcker vad främlingarna är ute efter. (Boken utkommer våren 2011)

De Historiska Äventyrsböcker om Theo och Ramona är skrivna runt riktiga historiska händelser, med riktiga historiska personer och faktadel i slutet av böckerna. (Många skriver till mig och tackar mig för att de har fått högsta betyg i skolan efter att ha läst någon av mina historiska äventyrsböcker och därefter fått prov i skolan på ämnet. De säger att det känns som om de hade varit där och därför kom ihåg allt de hade läst. De säger också att mina böcker ger spänning för stunden och lärdom för livet. Att böckerna är så spännande att det inte går att sluta läsa dem, förrän dem är slut!) Böckerna om Kimberlie skildrar Nya Zeeland, dess mystiska natur och historia i nervkittlande berättelser. Spännande thrillers som tar andan ur läsaren…

Hör av dig och berätta om du läser någon av böckerna och vad du isåfall tyckte om den/dem?

Lycka till med ditt skrivande. Hör av dig den dag du får din första bok utgiven!

Kramisar från Kim


Hej! Vilken bok är din bästa bok du har skrivit hittills? Skriver du mycket häst böcker? Jag vet inte riktigt mycket om dig men jag hoppas att du kan skriva några häst böcker som jag kan läsa.
Kram Tanya

/ Tanya Rajkovic, 9 år från Helsingborg

Hej Tanya
Den bok jag tycker allra mest om är Theos Pompeji.

Idag har jag faktiskt skrivit en hästberättelse, här kan du läsa den: http://kim-m-kimselius.blogspot.com/2011/04/nar-fantasin-tar-over.html

I de flesta av mina böcker finns det med hästar, eftersom jag tycker väldigt mycket om hästar. De böcker där det är flest hästar är Riddarsvärdet och Snapphaneresan.

Kramisar Kim


Hej igen,

svar på din fråga, jag hittade den för 140 kr, problemet är att det inte finns någon bild på den, och beskrivningen är lite dålig, vad tycker du, skall jag köpa den eller inte.

Föresten, är det okej om jag skickar ett litet smak prov på min berättelse? [ jag orkar inte vänta på svar, så här är den ]

1. En oväntad besökare

De gamla klockorna slog fram och tillbaka i det stora huset. Av en viss händelse hade Lord Butherford just vaknat. Klockan var bara fyra, på morgonen. Lorden suckade tungt och gnuggade sina smala och trötta ögon.
Han var en ytterst tyst man. Lorden tog på sig sina morgon tofflor. Det var beck mörkt i rummet, men detta kunde inte Butherford se, ty hans ögon var gamla och slita och han såg bara rörelser. Lorden bestämde sig för att gå till sitt lilla bibliotek.
Men så plötslig svep någon förbi sovrummet. Detta gjorde att Butherford darrade av skräck. Inget skulle kunna varar värre än inbrotts tjuvar för en gammal man. Han bett ihop sin torra under läpp och mumlade om och om igen
''Gud Gud jag ber om hjälp'' Detta sade han med en tyst och orolig röst.
Plötsligt kände han ett grepp om sin högra axel.
''Förbli tyst, viskade en mörk röst.
Lorden blev lik blek av skräck och oro.
'' Vem är ni, sade darrande Butherford, Butherford var inte den man han edgång varit och gjorde därför inga undan ryckningar.
'' Var tyst'' väste rösten igen och tog ett ännu hårdare tag om Butherfords axel.
Främlingen föste Butherford till en golv lucka han öppnade den och slängde ner Butherford i den, det var husets enorma vinkällare Butherford hade knuffats ner i.
'' Du skötte inte dig och här har du konsekvensen, Väste främlingen som stängde golvdörren och slank vidare..
Han hade varken glasögon eller käpp med sig, så det var svårt att försöka bryta sig loss.
Lorden vajade med händerna, för att hitta en stol som fanns i vinkällaren, men istället för att nudda en stol snubblade han in en stor vin hylla.
Vinkärvlor störtade rakt emot marken.
Och för Butherford var det en stor smäll i huvudet, sen var allting borta.


Plötsligt Hördes fot steg ovanför,
'' VEM DÄR, SVARA, DET ÄR PLOISEN, sade någon där ovanför.
Då började Butherford banka på golvs dörren.
'' VEM BANKAR.
'' Jag sade Butherford och fortsate bankandet.
Plötsligt fick en kommissarie med lyckta syn på golv dörren.
Han tog tag i det runda järn handtaget och drog, snart
var dörren öppen och där nere såg man Butherford.
'' Hur hamnade ni här'' ? Undrade komisarien.

Men Butherford bara flosar.
'' Ja hur'' ? Frågar sen oroliga komisarien.
'' ÄCH, låt den sura gubben vara för sig själv, säger en uppnosig polis.
Butherford rynkar sina ögon bryn och biter sig i underläppen , han är inget för dagens ungdom.
''DIN UPPKÄFTIGA LILLA UNGDOM, rytter Lorden.
Polisen drar sig tillbaka.
'' Kom upp nu och berätta hela händelsen''
'' Hämta först mina glasögon, de är på mitt skrivbord en trappa och sedan in i det lilla biblioteket åt vänster.
'' Till er känts, sade kommissarien och började gå.
En stund går men så plötsligt hörs ett skräckslaget skri.
''AAAAAAAAAAAAAHHHHHHHHHHHHH!!!!!!!
'' Kommissarie Robert'' frågar en annan kommissarie.
Då ser de att någon kommer ner från trappan som leder till Biblioteket.
Det är Komisarie Robert, han haltar ner och har en mycket orolig min.
'' Klockan är sex'' säger han med en virrig stämma.
'' Klockan är sex'' upprepar han.
'' Vi vet, varför skrek du? Undrar den ene.
'' För Klockan är åtta!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! vrålar han.
Alla poliser ser på varandra med häpen min.
Under tiden har Butherford lyckats klamra sig fast vid trappan.

Han går mödosamt upp för den. Han knackar en polisman på ryggen och ber om hjälp.
Polisen hjälper upp Lorden den sista biten.
'' Har det inträffat några inbrott tidigare'' säger en journalist som på något sätt lyckats sig komma in i huset.
Butherford grumlar, han tycker inte om tidningar, han tycker att de blandar sig för mycket i andras affärer.
Polismannen visar en gest så att journalisten drar sig tillbaka och går ut ur det stora huset.
'' MILDA MORS TE'' sade Butherford gapande.
'' Vadå min herre'' frågar polismannen bredvid honom.
''Min tavelsamling, jag måste se om alla tavlor är kvar.
'' Lugn min herre, snart kommer förstärkning som kollar igenom hela huset.
'' Förstärkning'' säger Butherford beskt, han är inte van vid folk som slikar igenom hela huset.
''Nej tavlorna vill jag se med egna ögon.
Jag tror knappast gubben har ögon, tänkte Polismannen.
'' Såja vi skall nog lösa allt, jag går upp och hämtar dina glasögon.
Har jag verkligen sagt det, tänker Butherford och kliar sig i sitt nästen hår lösa huvud.
'' Ja'' sade Butherford som inte ville visa sin glömsk het.
Polismannen började gå, det var som om han helt glömt bort hur virrig kommissarie Robert blivit.


, jag har en del att ändra, är det något du vill påpeka, jag tar gärna emot goda, och negativa kommentarer.

/ Gilbert Lambing, 11 år från Malmö

Hej Gilbert

Om du väldigt gärna vill ha boken tycker jag du ska köpa den. Jag har köpt många böcker på bokbörsen och det har fungerat.

Får väldigt många förfrågningar om att läsa berättelser, så jag måste tyvärr tacka nej till ditt erbjudande. Men jag läste de två första raderna och de fångade direkt. Bra jobbat! Fortsätt så!

Kramisar Kim


Hejsan kim!

jag undrar hur många darren shan böcker det finns?!
jag har läst alla böckerna till nummer 10.
jag fick också veta att det finns darren shan böckerna nummer 11, och 12.
jag blir förvirrad.... haha
snälla kan du svara på min fråga... och gärna berätta vad de heter om du tar reda på hur många de är.

kramar
sara

/ Sara, 12 år från Malmö

Hej Sara

Här kan du läsa allt om Darren Shan: http://darrenshan.se/

Vad jag kan se har det bara kommit ut elva böcker, men det kommer ut två nya under 2011En vampyr föds och Ödets söner!

Kramisar Kim


Hur är det att vara en författare!!!:D

/ LinneaxD, 12 år från Skutskär

Hej LinneaxD

Det är roligt att vara författare och få leva i fantasivärldar ibland. Men det är också mycket arbete. Speciellt om man skriver historiska äventyrsböcker som jag gör. Det innebär att jag måste läsa mängder av faktaböcker inför varje bok jag ska skriva. Dessutom reser jag till de platser jag skriver om. DET är roligt. Speciellt när jag var i Egypten. Den resan präglade min "Faraos förbannelse" väldigt mycket, eftersom hela första kapitlet blev till djupt nere i den grav som jag skriver om i det kapitlet.

Det är lite kämpigt med pengar när man är författare. Man vet aldrig hur mycket inkomst man har.

Det är roligt att resa runt och föreläsa och möta läsarna. Det är jätteroligt att vara ute och signera och möta mina fans. Och det är helt fantastiskt att det finns en fanklubb om mig och mina böcker, som mina fans har startat.

Det är få författare som kan försörja sig enbart på sitt författarskap. Många som har drömmen om att bli författare söker sig ofta till yrken där man får syssla med skrivandet, till exempel: lärare, journalist, tryckeri, bibliotek med flera.

Sina första böcker skriver man på kvällar och nätter. Har man tur, som J.K. Rowlings med Harry Potter-böckerna, så gör första boken succé och man kan direkt försörja sig på sitt författarskap. Jag har också haft lyckan att göra en dunderdebut och därmed också lyckats försörja mig på mitt författarskap. Även om det inte är lika stora inkomster som Rowlings...

Jag älskar att vara författare!

Det som är viktigt om man tänker bli författare är att man läser och skriver mycket, mycket, mycket och inte ger upp om man får dålig kritik. Det är viktigt att man tar till sig kritiken för att utveckla sitt skrivande, att man låter andra läsa sina berättelser och lyssnar på vad de säger.

Vill du veta mer om mig och mina historiska äventyrsböcker kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se.

Ha det så bra!

Kramisar från Kim


Hej jag undrar hur länge du kan sitta och skriva, hur och var. Alltså var du skriver helst (platser), Med Dator eller för hand eller annat och hur länge. :-D

Jag brukar sitta framför datorn och skriva på ett skriv program min pappa installerat där kan jag sitta i ungefär en timme och skriva en "bok" men sen så fortsätter jag aldrig....

/ Fröken An.Onym, 12 år från Stocken

Hej Anonym från stocken

Tiderna varierar och även platserna. Ibland skriver jag på dator, ibland för hand. Men för det mesta på datorn.

Här kan du se min skrivarlya och läsa lite hur min skrivprocess går till: http://kim-m-kimselius.blogspot.com/search/label/Skrivarlya

Om du har svårt att fortsätta på din berättelse kanske du ska använda dig av Gula lappar? Gör så här:

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

Om du tillhör dem som har väldigt mycket fantasi kanske du inte hinner avsluta din berättelse innan det kommer en ny du vill påbörja. Det gör inget. Har du använt dig av gula lappar har du ändå hela sammanhanget klart för dig och kan fortsätta skriva din berättelse färdigt en annan gång.

Skriv det DU vill läsa! För att göra en bra berättelse bör du skriva direkt från hjärtat, och gärna ta del av de erfarenheter du bär inom dig. Tänk på att inte skriva för att någon annan ska läsa berättelsen, utan skriv för att DU ska bli nöjd med berättelsen. Använd ditt eget "språk" och försök inte härma någon annan författare, då blir din berättelse bra. För att förlagen ska bli intresserade av din berättelse bör du ha något nytt att berätta, något som väcker deras intresse. Glöm inte att berättelsen måste fånga läsaren redan i första meningen.

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

Varje bok i min historiska äventyrsserie byggs upp runt en riktig historisk händelse. När jag har bestämt vilket ämne jag ska skriva om läser jag mängder av faktaböcker om det ämnet, t.ex. Kina. Under tiden jag läser, dyker det upp idéer om vad boken ska handla om. Då skriver jag ned det på Post-it-lappar. När jag sedan läst klart all fakta har jag mängder av gula lappar med idéer på kapitel, händelser samt ord som ska till faktadelen i slutet av boken. Då sätter jag mig och skriver.

För att berättelsen ska hålla sig så nära fakta och sanning som möjligt försöker jag väva in riktiga historiska personer i böckerna. Ofta berättar jag mer om de personerna i faktadelen för att läsaren ska förstå att de personerna har funnits på riktigt.

Du kan läsa någon av mina böcker för att se hur jag bygger upp böckerna. Om du går in på min hemsida www.kimselius.se hittar du fler tips under länken "Författartips" och du kan även läsa ett par kapitel ur varje bok under "Böckerna".

Lycka till med ditt skrivande.

Kramisar från Kim

Hej,jag undrar om ni kan fixa någoting som jag kan läsa,jag har letet och letat och letat jag letear efter fakta om Expriment men jag hittar ingenting så jag undrar om ni har något snälla snälla snälla


O.B.S jag behöver det innan 14 april om ni hittar något :)

/ Sara, 12 år från Örebro

Hej Sara
Här på Unga Fakta hittar du säkert en hel del experiment. Här är en länk till en annan sajt: http://experimentbanken.kc.lu.se/

Det finns en bok du kanske skulle tycka om: Naturvetenskapliga experiment för yngre barn av Karin Lagerholm .

Lycka till med dina experiment. Om du tycker om olika experiment kanske du ska besöka till exempel Kreativum i Karlshamn. Där får du experimentera med många olika saker.

Kramisar Kim


Hej Kim!!!!
igen hur många insändare svarar du på per dag ungefär????
Är det kul att svara på olika insändare????


p.s jag heter Linna inte Linnea
d.s
hej då

/ Linna , 12 år från Alingsås, sverige

Hej Linna
Oj, det är väldigt olika. Idag är det 19 stycken.
Kramisar Kim


HEJ !
jag älskar dina böcker och läste ut dom flesta riktigt snabbt jag har några frågor

1.hur kan dina böcker va så bra?
2. vilken är din favvobok bland theo och ramona?
3.kommer dina böcker att bli till tv serie?
4.kommer du att singnera böckerna på bok mässan i göteborg
<3

/ ellen , 13 år från lidköping,sverige, tellus,universum

Hej Ellen

Tack! Vad roligt att du tycker så mycket om mina böcker.

1. Den här frågan var inte så lätt att besvara, men jag ska försöka: Kanske beror det på att jag skriver till mig själv, direkt från hjärtan, om en händelse som jag vill lära mig mer om. Att jag blir varje person jag skriver om och ser allting framför mig...

2. Theos Pompeji, garanterat! Älskar den boken!

3. Om jag har tur kanske de blir det. Det är ingenting som jag bestämmer. Det gäller att någon som håller på med film och tv får upp ögonen för mina böcker och tycker det är värt att göra film av dem.

4. Javisst kommer jag att signera mina böcker på bokmässan i Göteborg. Du hittar mig i monter B09:20 varje dag under bokmässan. Gå in på min hemsida www.kimselius.se innan du åker till Göteborg, så ser du vilka tider jag är och föreläser. Kanske kan du komma på någon av föreläsningarna? Men framförallt riskerar du inte att jag är iväg från montern om du vet vilka tider jag inte är där.

Om du vill kan du bli vän med mig på facebook, eller följa min blogg. För länkar till de olika ställena går du in på min hemsida www.kimselius.se så hittar du dem på startsidan.

Vi ses på bokmässan i Göteborg!

Kramisar Kim


Hej Kim, jag älskar att läsa böcker, men nu för tiden är det så svårt att få tag på historisk skildrade böcker, och klassiker, så jag är väldigt glad att du skriver historiskt.
Jag har en fråga, jag håller på med en bok på ca 130 sidor, är på sid 88. Nu vill jag snart på börja en ny, kanske om Frankrikes stormakts tid, kanske om nån musketör, men jag vill helst inte härma DE TRE MUSKETÖRERNA för mycket, så jag vill fråga dig om råd.
Jag har en fråga till, kommer du på bokmässan 2011, jag kommer nog någon dag,
En sista sak, om man har svårt att hitta en speciell bok [ MANNEN MED JÄRNMAKEN, av Alexadre Dumas) vad skall jag då göra, den finns inte i bokhandlar, inte i antikvariat, inte ens i biblioteket, inte heller på nätet.

En beundrare, ha det bra Gilbert Lambing 11 år, Malmö.

/ Gilbert Lmabing, 11 år från Malmö, Sweden

Hej igen Gilbert

När jag har svårt att få tag i någon äldre bok brukar jag leta på Bokbörsen på nätet: http://www.bokborsen.se/ Kikade in där för dig och där finns flera böcker i olika prisklasser, den billigaste jag såg kostade 24 kronor + frakt!

Lycka till! Berätta för mig om du fick tag i boken. De andra frågorna har jag redan besvarat i dina tidigare frågor.

kramisar Kim


jag glömde en sak, skall du komma någon dag till bok mässan detta år, jag var där förra året, men just den dan jag var där var du inet där, snälla svara, Gilbert

/ Gilber Lambing, Joseph, 11 år från Malmö

Hej igen Gilbert

Ja, det är klart jag kommer till bokmässan i år. Du hittar mig i monter B09:20 och jag är där alla dagar. Men ibland går jag iväg för att föreläsa och äta lunch. Titta på min hemsida lite närmare bokmässan så kommer du att kunna se vilka tider jag föreläser. Kanske du kan komma och lyssna någon av gångerna?

Vi ses på bokmässan i Göteborg!

Kramisar Kim


Jag vett inte vad jag skall skriva här näst, jag håller på med en 130 sidig berättelse om en gammal Lord, som inte gillas av allenheten, mystiska saker inträffar, jag är på sidan 88. Nu är min fråga, jag vill skriva om stormaktens Frankrike, men jag vett inte vad / vem min huvud person skall vara, snälla bara ge mig något litet tips, MHV en beundrare av dig, Gilbert

/ Gilber Joseph Lambing, 11 år från Malmö

Hej Gilbert

Oj, vilket intressant ämne du skriver om och så långt du har kommit, grattis!

Om du vill att din bok ska byggas upp runt riktig historisk fakta, så tycker jag att du ska läsa lite böcker om stormaktens Frankrike, då kommer du på både mer händelser till din historia och yrket som din huvudperson ska ha.

Be en bibliotekarie på ditt bibliotek att hjälpa dig plocka fram intressanta böcker som kan hjälpa dig i ditt författarskap.

Lycka till med din bok och skriv gärna tillbaka och berätta hur det går!

Härligt att höra att du tycker om mina böcker. Har du sett den nya Theo och Ramonasidan, där kan du följa arbetet med de nya böckerna. Gå in på www.kimselius.se så hittar du alla länkarna.

Kramisar Kim


Hur många ägg lägger lövsångaren?
/// Moa

/ Moa Hellqvist, 11 år från Sverige

Hej Moa

Du har frågat fel expert. Gå in på panelen igen och titta efter vem du ska ställa denna fråga till. Jag besvarar "författar"-frågor. Hur man skriver längre berättelser m.m.

Kramisar Kim


Hej hur gör du när du skriver böcker?Jag gillar att skriva så jag kanske vill bli författare..min fråga är hur gör man bilderna och om slaget svara... kanske vill bli författare när jag blir stor..

/ Ida, 10 år från Mölndal

Hej Ida

Vad roligt att du vill bli författare. Här är lite skrivtips: Om du vill börja göra en längre bok är det bra om du har skrivit ned dina tankar i förväg. Gör så här:

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

Om du tillhör dem som har väldigt mycket fantasi kanske du inte hinner avsluta din berättelse innan det kommer en ny du vill påbörja. Det gör inget. Har du använt dig av gula lappar har du ändå hela sammanhanget klart för dig och kan fortsätta skriva din berättelse färdigt en annan gång.

Skriv det DU vill läsa! För att göra en bra berättelse bör du skriva direkt från hjärtat, och gärna ta del av de erfarenheter du bär inom dig. Tänk på att inte skriva för att någon annan ska läsa berättelsen, utan skriv för att DU ska bli nöjd med berättelsen. Använd ditt eget "språk" och försök inte härma någon annan författare, då blir din berättelse bra. För att förlagen ska bli intresserade av din berättelse bör du ha något nytt att berätta, något som väcker deras intresse. Glöm inte att berättelsen måste fånga läsaren redan i första meningen.

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

Varje bok i min historiska äventyrsserie byggs upp runt en riktig historisk händelse. När jag har bestämt vilket ämne jag ska skriva om läser jag mängder av faktaböcker om det ämnet, t.ex. Kina. Under tiden jag läser, dyker det upp idéer om vad boken ska handla om. Då skriver jag ned det på Post-it-lappar. När jag sedan läst klart all fakta har jag mängder av gula lappar med idéer på kapitel, händelser samt ord som ska till faktadelen i slutet av boken. Då sätter jag mig och skriver.

För att berättelsen ska hålla sig så nära fakta och sanning som möjligt försöker jag väva in riktiga historiska personer i böckerna. Ofta berättar jag mer om de personerna i faktadelen för att läsaren ska förstå att de personerna har funnits på riktigt.

Du kan läsa någon av mina böcker för att se hur jag bygger upp böckerna. Om du går in på min hemsida www.kimselius.se hittar du fler tips under länken "Författartips" och du kan även läsa ett par kapitel ur varje bok under "Böckerna".

Det är bokförlagen som brukar göra bilderna och själva omslaget. Författaren får ibland komma med förslag på omslaget, men det är alltid förlaget som bestämmer.

Lycka till med ditt skrivande.

Kramisar från Kim


Om man är författare skriver man böcker hela långa dagen då eller och skriver ma böcker på helgerna?

/ Jasmin, 11 år från SKÅNE

Hej Jasmine

Egentligen finns det inga vanliga dagar för författare, eftersom alla dagar är så olika. Det beror på att man som författare reser runt och föreläser över hela Sverige. Dessutom reser man runt och signerar sina böcker i bokhandeln eller på bokmässor. Man får skriva autografer, blir intervjuad i tv/radio/tidningar. Får vara med i många roliga tv/radio-program.

Eftersom jag skriver historiska äventyrsböcker uppbyggda runt riktiga historiska händelser och riktiga platser reser jag runt till alla de ställen jag ska skriva om.

När jag inte gör allt det här då går jag upp tidigt. Tar en promenad med mina hundar, sätter mig och besvarar alla mail och brev och alla frågor på Ungafakta. Det tar oftast hela förmiddagen. Därefter är det lunch och ny promenad med hundarna. Sedan är det dags att sätta mig att arbeta med min bok, om jag har tur och inte telefonen ringer eller att det har varit så många mail/brev och frågor att jag inte hunnit bli klar. Ibland läser jag in fakta inför det ämne som min bok ska handla om, ibland sitter jag och bläddrar i alla mina anteckningar, tittar på alla foton jag tagit på min researchresa och så skriver jag. För det mesta arbetar jag till sent på kvällen, efter att ha gjort ett avbrott för middag och lite puss och kram med hundarna och ännu en promenad. Jag arbetar sju dagar i veckan och tar aldrig någon semester, eftersom orden alltid finns inom mig och jag bara måste skriva!

Låter det roligt att vara författare? Det tycker i alla fall jag. Jag älskar att vara författare!

Kramisar från Kim


william shakespeares liv

/ Fabian Sand Igelström, 11 år från kristianstad

Hej Fabian

Här hittar du många länkar till fakta om William Shakespear: http://se.search.yahoo.com/search?p=William+Shakespear&ei=UTF-8&fr=moz35

Gå även in på biblioteket och be bibliotekarien hjälpa dig att plocka fram en bok om hans liv.

Kramisar Kim


Hej Kim!
Jag hade tänkt att satsa på att bli författare men jag har lite svårt för att komma på ett slut. Så när jag skriver mina berättelser så skriver jag början och inget mer.
Har du något tips på hur jag kan förbättra detta?

/ Filippa, 13 år från Stockholm

Hej Filippa

Bloggade om det igår: http://kim-m-kimselius.blogspot.com/2011/03/skrivprocess-skriva-slutet-forst.html

Om du vill börja göra en längre bok är det bra om du har skrivit ned dina tankar i förväg. Gör så här:

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

Om du tillhör dem som har väldigt mycket fantasi kanske du inte hinner avsluta din berättelse innan det kommer en ny du vill påbörja. Det gör inget. Har du använt dig av gula lappar har du ändå hela sammanhanget klart för dig och kan fortsätta skriva din berättelse färdigt en annan gång.

Skriv det DU vill läsa! För att göra en bra berättelse bör du skriva direkt från hjärtat, och gärna ta del av de erfarenheter du bär inom dig. Tänk på att inte skriva för att någon annan ska läsa berättelsen, utan skriv för att DU ska bli nöjd med berättelsen. Använd ditt eget "språk" och försök inte härma någon annan författare, då blir din berättelse bra. För att förlagen ska bli intresserade av din berättelse bör du ha något nytt att berätta, något som väcker deras intresse. Glöm inte att berättelsen måste fånga läsaren redan i första meningen.

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

Varje bok i min historiska äventyrsserie byggs upp runt en riktig historisk händelse. När jag har bestämt vilket ämne jag ska skriva om läser jag mängder av faktaböcker om det ämnet, t.ex. Kina. Under tiden jag läser, dyker det upp idéer om vad boken ska handla om. Då skriver jag ned det på Post-it-lappar. När jag sedan läst klart all fakta har jag mängder av gula lappar med idéer på kapitel, händelser samt ord som ska till faktadelen i slutet av boken. Då sätter jag mig och skriver.

För att berättelsen ska hålla sig så nära fakta och sanning som möjligt försöker jag väva in riktiga historiska personer i böckerna. Ofta berättar jag mer om de personerna i faktadelen för att läsaren ska förstå att de personerna har funnits på riktigt.

Du kan läsa någon av mina böcker för att se hur jag bygger upp böckerna. Om du går in på min hemsida www.kimselius.se hittar du fler tips under länken "Författartips" och du kan även läsa ett par kapitel ur varje bok under "Böckerna".

Lycka till med ditt skrivande.

Kramisar från Kim


Hej Kim
jag älskar att läsa och skriva.
och det kanske är därför jag inte har så mycket vänner,
för att jag vill att dom ska vara som i böckerna, det vill säga nästan helt perfekta.
Jag älskar djur och natur men jag har nästan inga vänner som gillar det lika mycket som jag gör.
Jag kanske överdriver men jag vill vara ute hela sommaren som kommer nu och bara studera djur och hur dom rör sig och sånt men jag vill ej göra det ensam, hur tror du att jag kan göra för att få fler vänner och inte bara läsa och skriva hela tiden för jag villa ha vänner i mitt liv också.
Hade du svårt att få vänner????
Kan du ge mig några tips????

/ (hemligt), 12 år från sverige

Hej Hemligt

Ett bra sätt att få vänner när man tycker om att skriva, är att skaffa sig brevvänner. Nuförtiden skrivs det ju inte så mycket brev, utan de flesta håller kontakten på Facebook. Länk till Facebook hittar du på min hemsida www.kimselius.se där du även kan bli vän med mig.

Posten har en tjänst där du kan leta efter brevvänner: www.posten.se/postpals Jag fick en brevvän på Nya Zeeland genom tidningen Kamratposten...

Vänner är aldrig helt perfekta, inte ens i böckerna. (Läs till exempel pm Robert i boken Snapphanar...) Man får ta vänner som de är, med eller utan fel, det viktigaste är att man både ger och tar i sina vänskapsförhållanden.

Lycka till, både med att knyta vänskapsband och dina berättelser!

Kramisar Kim


Hej Kim!!!!!!!!
Min första bok/berättelse som jag blev riktigt nöjd med, jag minns inte vad den hette men jag blev riktigt nöjd med den men den är borta, men jag minns lite från den men jag vill minnas den för att kunna visa min lilla syster den, tycker du att jag ska skriva om den
(men då tror jag inte att det blir samma känsla)
eller tycker du att jag ska låta bli det ???????
och du har redan svarat på en fråga och då skrev du att jag skulle läsa böcker och det säger jag dig, det gör jag jag läser nästan en bok per dag (det beror på hur tjock den är)
(Nu till den riktiga frågan) om jag har skrivit en bok vart ska man då vända sig till för att få den att "bli en bok" och finns det en åldersgräns på hur gammal man måste vara?????
Men just nu så är livet lite svårt så jag har inte kommit mig för att börja skriva del 2 på "på rymmen i Sverige" jag iden fick jag huvudsakligen från min syster, hon tyckte att jag skulle skriva en bok och jag hängde på och hon gav mig tips. Men sedan så skulle vi i skolan att skriva en berättelse om en semester vi ville göra eller hade gjort (i Sverige) så jag frågade om jag inte kunde få skriva om några som var på rymmen i Sverige och det fick jag... så det resulterade i min bok. Den utspelar sig i staden där jag är född (Alingsås) 1950-1960 talet och den handlar om syskonen Sofia och Max som letar efter sina syskon och i första boken åker dom ända ner till Skåne för att leta...

Här får ni ett litet smakprov från min bok:
Vakna nu viskade en flicka med kort ljust hår, till sin bror som också hade ljust kort hår och ögon lika blå som havet.
- ja jag kommer, viskade killen som hette max tillbaka.
och så började de packa.....
(lite senare i boken)
Vid halv tolv ungefär vaknade Sofia av att herr och fru Gudmundsson gick och lade sig.hon var snabbt uppe på benen. hon tog sitt knyte med kläder och sprang på tysta fötter ner till killarnas sovsal och väckte Max.Tillsammans smög dom sig ner i skafferiet. Där nere hittade dom en hel stekt kyckling som dom svepte in i en duk som de hittade bredvid kycklingen. Dom hittade även två limpor som dom svepte in i en filt som dom hade med sig och sedan hittade de ett paket smör som dom lade högst upp i ett av knytena.

Då tändes ljuset i skafferiet och dom båda snurrade blixtsnabbt runt och där stod en liten flicka i 7-8 års åldern med ett elakt flin på läpparna.
- jaså ni själ i skafferiet va ,det trodde jag att ni visste att man inte fick, sa flickan.........
Hur ska det gå för Max och Sofia, lyckas dom rymma från barnhemmet?????
Hittar dom sina syskon????

Vad tyckte du om den än så länge??????
var den?????
Hur kan den bli bättre????

kram från mig till dig Kim!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! =) =) = ) = ) = ) =) = ) = )

/ Linna, 12 år från Alingsås, sverige

Hej Linnea

Kanske att din berättelse blir ännu bättre när du skriver om den, eftersom du har utvecklats i ditt skrivande?

Jättebra att du läser mycket.

Du måste vara arton år för att skriva på ett kontrakt, men för att ge ut en bok finns det ingen undre eller övre åldersgräns. Läs här http://www.kimselius.se/tips.html

För att ge ut din bok finns det olika sätt att du kan göra:

BOKFÖRLAG: Det bästa sättet att få kontakt med ett bokförlag är att gå till en bokhandel och se ut böcker som tilltalar dig. Se efter vilket förlag som har gett ut boken/böckerna. Det står längst fram i boken. Där brukar stå fullständig adress, telefon, e-mail m.m. Du kan även gå in på www.googles.se och söka på "Bokförlag". Där hittar du allt du behöver.

Skriv din berättelse med dubbelt radavstånd, numrera sidorna. Skicka som papperskopior och bifoga namn, adress och telefon. Jag brukar skriva allt det högst upp på sidorna. Det finns något som heter "Huvud/Sidfot" i Wordprogrammet. Där lägger man in all den texten på första sidan så kommer det automatiskt på alla sidorna.

När förlaget/förlagen (för jag tycker du kan skicka till flera förlag samtidigt) fått ditt manus är det först en redaktör som läser det. Om den personen tycker om det du har skrivit går manus vidare till flera personer som tycker till. Om de tycker om din berättelse kontaktar de dig och ber att få publicera/ge ut din berättelse. Om de skickar tillbaka ditt manus behöver det inte betyda att det är dåligt. Det kanske inte passar deras förlag, de kanske inte har råd att ge ut fler debutanter det året, det är inte rätt person som har läst det från början osv. Får du tillbaka ditt manus ska du alltså inte ge upp, sätt dig ner och läs igenom det igen, se om du kan förbättra det och skicka det till något annat förlag. Tänk på att förlagen får runt 3.000 obeställda manus PER ÅR! Av dem väljer de kanske ut 10-20 manus som de gör böcker av.

Om du får ditt manus antaget börjar en annan process: Manus godkännes, därefter korrigeras manus, stavfel rättas, grammatiska fel m.m. Redaktören kan också komma med vissa kommentarer om att något inte stämmer i ett kapitel eller att man har tappat "röda tråden" på något ställe.

När manus är klart, levererar författaren oftast det på diskett/Cd/mail till förlaget. Där gör man sidor helt klara: sidnumrering, kapitelindelning osv.

Redan när förlaget godkänt manus har de beställt ett omslag. Det är oftast färdigt före boken eftersom det är omslaget man annonserar med, och annonserna går iväg i god tid före det boken kommer ut. Förlagen har oftast speciella illustratörer som gör omslagen åt dem.

Sedan skickas manuset till tryckeriet, nu i färdigt "ombrutet" format, det innebär att alla sidorna ser ut precis så som de ska göra i boken. De trycker boken. De har stora maskiner som kan trycka 3.000 böcker på en timma. Därefter går det iväg till bokbinderiet som sätter ihop omslaget med innehållet: sidorna.

Därefter skickas böckerna, nu i tusentals exemplar, till antingen förlaget, eller ett centralt distributionsföretag. Därifrån beställer bokhandlarna sina böcker och de skickas ut i butiken så att du och alla andra kan köpa böckerna.

Du som författare får royalty på försäljningen. Det innebär att du får en viss summa per bok som säljs, summan varierar från förlag till förlag därför kan jag inte säga hur mycket det rör sig om. Dessutom brukar författaren få ett visst antal gratisexemplar av sin bok, också olika beroende på förlag, det kan röra sig om cirka 10 exemplar, alltså inga stora mängder.

OM DU VILL TRYCKA UPP DINA BÖCKER SJÄLV: Du kan trycka dina böcker på Print-On-Demand. Då betalar du allt själv, men du behöver bara trycka upp så många böcker du vill ha, t.ex. 1 bok. Priset varierar mellan de olika tryckerierna. Det blir dyrare än att trycka upp 3.000 böcker, men ett mycket billigare alternativ om man inte vill ha så många böcker. Gå in på nätet och titta på t.ex. www.books-on-demand.com, www.instantbook.se www.b4press.com, www.gml.se och många, många fler. Kanske har du något Print-On-Demand tryckeri i din närhet?

OM DU VILL LÄGGA UT DIN BOK PÅ NÄTET SÅ ATT ANDRA KAN LÄSA DEN: Du kan också lägga ut din bok som Digitalbok. Då går du in på www.digitalboken.se Genom Digitalboken får man möjlighet att bli läst och upptäckt av förläggare och allmänhet. Digitalboken är en mötesplats för de som har författardrömmar, men även för redan etablerade författare, förläggare och läsare. Digitalboken har skapats som ett forum för talanger, som kanske aldrig skulle bli publicerade på annat sätt. Det är helt gratis för författare och skribenter att ladda upp sina böcker och texter till Digitalboken.

Uppladdade böcker på Digitalboken kan läsas direkt av vem som helst, som PDF-fil. De som vill kan få sin bok tryckt i allt från några få exemplar till större upplagor, via Digitalbokens Print-On-Demand tjänst. Digitalboken erbjuder också en lektörstjänst där författaren kan få professionell granskning av sin text.

Digitalboken kan också hjälpa till med bokomslag, bilder och framtagning av tryckfärdigt material.

Läste bara de första raderna och de var mycket bra. Fortsätt skriv! Lägg till miljöskildringar, vad gör de medan de pratar, hur ser det ut etc.

Jag önskar dig lycka till i ditt skrivande. Håll drömmen levande. Jag bestämde mig för att bli författare när jag var åtta år. Nu har jag slagit igenom stort, kommit ut med flera böcker, översatts till många språk och fått smeknamnet "Blekinges Astrid Lindgren". Vill du veta mer om mig kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se. Där hittar du också fler tips.

Hör av dig den dag du får ditt manus godkänt.

Kramisar från Kim

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2017 Unga Fakta AB