Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet fåglar. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Mats Olsson om fåglar!


Hur gör fåglar när de söker föda? svara snabbt^^

/ victoria, 12 år från hofterup

Hej Victoria!
Om man kikar på hur fåglarnas näbb ser ut så upptäcker man att det skiljer sig stort på de olika arterna. Detta gör att dom söker föda på en massa olika sätt. Om du ser en skärfläcka så har den en lång tunn näbb som är böjd uppåt. Skärfläckan som också har långa ben går i havsstranden och söker födan i svepande rörelser åt sidorna. En rovfågel har en krokig kraftfull näbb för att kunna slita sönder sitt byte i mindre bitar.
Så det är bara att fundera, titta på näbbarna gärna fåglar i din närhet så kommer du så småningom att börja förstå hur det fungerar.

Mats på Kreativum


Vilken är den minsta & största fåglen????Svara snabbt så är du jätte snäll!!!!!!!!

/ Tilda, 11 år från Hofterup

Hej Tilda!
Den allra minsta är en kolibriart och den största är strutsen och den Filippinska apörnen är den största rovfågeln.

Ha de.

Mats på Kreativum


Hur fungerar fåglars syn och hur kan de upptäcka saker på långt håll?
svara snabbt^^

/ victoria, 12 år från hofterup

Hej åter igen Victoria!
Dett aär en ordentligt knepig fråga som tar väldigt mycket utrymme att svara på men läs här så får du ett bra svar....

Syn [redigera]
Fåglarnas syn är vanligen välutvecklad. Sjöfåglar har speciella flexibla linser, som tillåter ackommodation för att se i luft och vatten.[44] Fåglar har till skillnad från däggdjur fyra typer av tappar i ögonen, vilket medför att de förutom blått, grönt och rött också kan se ultraviolett ljus.[68] Dock ser olika grupper av fåglar olika våglängder av UV-ljuset och exempelvis ser tättingar kortare våglängder än rovfåglar. Detta i sin tur medför att många mindre fåglar som för människan ser ut att ha en färgstark fjäderdräkt, som blåmes eller sidensvans, för en rovfågel eller kråkfågel ter sig i det närmaste "osynliga" eller perfekt kamouflerade gentemot naturen runt omkring.[69] Även för parningsleken är detta av betydelse. Många fåglar har fjäderdräktsmönster i ultraviolett som är osynliga för människans öga. Vissa fåglar vars kön förefaller likadana för en människas öga åtskiljs av närvaron av fläckar på fjädrarna som reflekterar ultraviolett ljus. Blåmeshanar har en fläck på hjässan som reflekterar ultraviolett och som visas upp vid parningsleken genom att de poserar och reser sina nackfjädrar.[70] Ultraviolett ljus används också vid födosök - falkar har observerats söka efter byte genom att avläsa de UV-reflekterande urinmärken som lämnas på marken av gnagare.[71] En fågels ögonlock används inte för att blinka. Istället fuktas ögat av blinkhinnan, ett tredje ögonlock som rör sig horisontellt.[72] Blinkhinnan täcker också ögat och fungerar som en kontaktlins hos många vattenfåglar.[44] Fågelns näthinna har ett solfjäderformat blodtillförselsystem som kallas Pecten oculi.[44] De flesta fåglar kan inte röra ögonen, men det finns undantag, såsom storskarven.[73] Fåglar med ögon på huvudets sidor har ett vidsträckt synfält, medan fåglar med ögon på framsidan av huvudet, såsom ugglor, har binokulärt seende och uppfatta skärpedjup.[74]

Generellt kan man säga att ju tätare tapparna sitter i ögat desto skarpare syn. Den plats i ögat där tapparna är som mest koncentrerade är fovean. Till skillnad från de flesta däggdjur (inklusive människan) som har en fovea i varje öga, har många fåglar istället två som även innehåller en mycket hög koncentration av tappceller och som därmed ger dem en mycket detaljcentrerad syn.

Många rovfåglar kan dessutom använda fördjupningen i fovea som ett teleobjektiv till en kamera och zooma in blicken och på så vis urskilja detaljer på större avstånd

Lycka till!

Mats på Kreativum


Hur många ägg kan fåglar få och när lägger fåglar ägg?
svara snabbt^^

/ victoria, 12 år från hofterup

Hej igen Victoria!
Det verkar som att det är en fågelskådare på gång i Hofterup, KUL! Fåglarnas antal ägg är väldigt varierande allt från 1 enda till 10-12 ägg. Dom lägger äggen redan i februari de allra första och de sista faktiskt ända fram i augusti. Detta gäller här i Sverige.

Ha det.

Mats på Kreativum


Varför kan vissa fåglar flyga & inte andra??Svara snabb!

/ Tilda, 11 år från Hofterup

Hej Tilda!
Ja det kan man fråga sig. Men de få arterna som inte kan flyga gör det av en anledning som troligen finns i en miljö som inte kräver detta. Det finns troligen mat i dess miljö som inte kräver att dom behöver flyga. Men de allra flesta arterna har ett behov av förflyttning som är en absolut nödvändighet för överlevnad och fortplantning.

Hoppas du är nöjd med detta.

Mats på Kreativum


När lämnar ungarna boet? svara snabbt^^

/ vic toria, 12 år från hofterup

Hej Victoria!
Den allra största anledningen är att dom söker skydd i errängen runt om. Skulle dom stanna i boet så blir dom ett lätt byte för rovfåglar och rovdjur.

Ha det gott

Mats på Kreativum


varför finns fåglar egentligen?

/ victoria, 12 år från hofterup

Hej Victoria!
Ja varför finns vi kan man fundera på?
Dom finns därför dom är en viktig del i evulotionen och den biologiska mångfalden där allt hör ihop på ett eller annat sätt.

Det var något att fundera på för det är en viktig fråga att försöka förstå.

Mats på Kreativum


Varför flyger vissa fåglar söderut & inte andra????Svara!!!!!!

/ Tilda, 11 år från hofterup

Hej Tilda!
Den enda och största anledningen är helt enkelt föda. Dom som lämnar Sverige och våra häckningsområden här uppe i norr måste flytta för att hitta insekter. De arter som stannar kan ändra sina matvanotr eller har sådana som är möjlig öven under vintertid.

Ha det gott

Mats på Kreativum


Hur bygger falkar sina bon och hur är dom så skickliga

Snälla svara!!!

/ sara, 11 år från Hofterup

Hej Sara!
Falkarna bygger ofta ett bo i en hylla/holk eller plats där den har full koll på omgivningen. Det innebär att den ligger ofta på en plats som bedöms som lite svåråtkomlig. Tornfalken däremot lägger gärna sitt bo i en för dom tillvekrad holk som kan sitta rätt lättillgänglig. Att dom är skickliga beror på att dom är sk. predatorer, dvs. dom är högst upp i näringskedjan och dom tar andra fåglar, sorkar, möss eller trollsländor. Naturen har "skapat" dessa för just detta ändamål, att hålla naturen i balans.

Hoppas du är nöjd med detta.

Mats på Kreativum


Hej,
jag är ingen fågelexpert, men igår såg jag en fågel jag aldrig sett förut. Den landade på balkongräcket, satt ca 15-20 sek, flög iväg och kom tillbaka till samma ställe. En gråsparv kom efter, ca 30-40 cm ifrån på räcket. Fågeln satt åter ca 15-20 sek och flög iväg, med tre gråsparvar några meter bakom. Osäker på om de följde, eller förföljde, men jag lutar åt det förstnämnda. Ok, fågeln: en småfågel, med vitt huvud och vit rygg långt ner på fjädrarna, men med enstaka bruna fläckar, resten av fågeln, "underdelen" påminde om sparvens färger. Näbbens färg glömde jag tyvärr att kolla. Fågeln var nog aningen större än gråsparven. Den var inte skygg eftersom jag stod i balkongdörren som var lite på glänt. Jag har sökt på alla sparvsoret och många småfåglar utan att hitta den, eller som liknar dess teckning.
Nyfiken och med hopp om svar/Lars B

/ Lars Bostedt, 51 år från Sundbyberg

Hej Lars!
Jag tror tillsammans med min kollega att detta är en partiellt albinistisk gråsparv. Dvs. den har en färgning som skanar vissa pigment och då ser det ut som ljust eller vitt. Detta är inte ovanligt och med tanke på det beteendet som du beskrev så blir nog tipset - gråsparv.

Ha det gott.

Mats på Kreativum


jag undrar vad en lövsångare väger?

min kompis adam som sitter brevid mig undrar varför vissa fåglar kan flyga och andra inte?
Han undrar också hur länge en kungsfågel kan flyga utan att landa.


med vänliga hälsningar
/tre undrande kompisar.

/ alice, 10 år från skönadalsskolan

Hej Alice!
Din kompis Adam har redan fått svar på sina frågor.
När det gäller lövsångaren så är svaret ca 7-8 gram.

Ha det gott och lycka till med ert tema om fåglar framöver.

Mats på Kreativum


hej idag på jobbet utanför i ån satt en fågel som såg ut som en fiskmås,fast mkt större och med lång smal näbb.Grå och vit.... Vad var det för fågel? Utanför gävle
Mvh Linda

/ Linda, 31 år från gävle

Hej Linda!
Jag tror ev. att de kan ha varit en häger, men den är avsevärt mycket större men har en kraftig och lång näbb. Om det skulle vara en trut så är den visst större men inte speciellt mycket större näbb.
Kolla i en fågelbok så kanske du kan hitta den fågel du sett.

Lycka till.

Mats på Kreativum


Upptäckte en flock fåglar som betade mask på gräsmattan ihop med nötskrikor.
De såg ut som starar i storlek men tydligt vitprickmönstrade, kort stjårt och mindre än nötskrikorna.
liknar nötkråkan i fågelboken men de på gräsmattan var mörkare. Var det nötkråka ?
För drygt 10-12 år sedan såg jag en fågel med läskig näbb o långa ben som också betade på gräsmattan. Det visade sig vara en sibirisk någonting som gillade jättekottarna i grannens tall, stor uppståndelse några dagar senare i pressen, men örnskådaren i släkten sa bara äh =ointresse.
Är den här också fortfarande ovanlig söder om Dalälven?

/ Terese Tilly, 47 år från Norrköping

Hej Terese!
Dom som "betade" maskar var säkert unga starar som har de vita prickarna som just nötkråkan har.Den som du såg för länge sedan var säkert den sibiriska varianten av nötkråka. Den älskar sembratallens kottar. Den är inte vanlig här utan kommer år då det inte finns kottar och frön till den i sitt vanliga utbredningsområde.

Ha det gott.

Mats på Kreativum


hej på dig! jag älskar djur har många hemma...vilken är din favoritfågel? jag gillar dvärguglan kram från mig till dig=)

/ emilie, 11 år

Hej Emilie!
Min absoluta favorit bland många är storlommen. Den är vacker och fantastiskt färgad i svart-vit/grått. Med dvärguggla så undrar jag om du menar dvärguv eller kanske den fräcka sparvugglan och den är läcker.

Ha det gott.

Mats på Kreativum


Jag har tre frågor som jag skulle bli jätteglad om Du kunde hjälpa mig med. Varför flyger fåglar i grupp?
Varför kan vissa fåglar flyga medan andra inte kan? Hur länge kan kungsfågeln flyga utan att landa? Hoppas att Du kan hjälpa mig med svaren! Tack på förhand.

/ Adam, 11 år från Hofterup

Hej Adam!
Vissa arter har det som beteende att hålla ihop som grupp/flock. Det är en trygghet mot ev. rovfåglar. Det kan också vara till fördel vid flyttningen eftersom det hjälper till i formationsflygningen. Det är evolutionen som gjort att de allra felsta arteran flyger, medan några har en sådan livsmiljö att det helt enkelt genom åren inte behövts att flyga några sträckor. Går inte att svara på hur länge en kungsfågel kan flyga, men ju mindre fåglarna är dessto kortare sträcka kan dom flyga eftersom deras energiförråd/fettlagring har sina gränser.

Hoppas att detta hjälper dig framåt i dina funderingar.

Mats på Kreativum


hej vad heter du? jag vill säga att jag gilla fågla jätte mycke jag vill fråga dig en sak vilken slags frö eller mat äter dom på vinter?

/ annelie, 10 år från sverige

Hej Annelie!
När det gäller föer till fåglarna så är solrosfrön det mesta och mest fettinnehållande. Men även hampfrö, havre kan ingår i din blandning.

Ha det gott.

Mats på Kreativum


jag vill ha fakta om kungsörnen

/ lisa, 12 år från sverige

Hej Lisa!
Kungsörnen är kungen över alla fåglar och man får tro sagor och berättelser. Det är en fågel som står högst upp i näringskedjan. Nedan har du några länkar till kungsörnen.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Kungs%C3%B6rn
http://www.rovdjur.se/pag,01,1,39,116,209.html
http://www.svedala.snf.se/kungsorn.htm
http://www.naturvardsverket.se/sv/Arbete-med-naturvard/De-stora-rovdjuren/Leva-med-stora-rovdjur/Fakta-om-kungsorn/
http://www.nrm.se/download/18.4e1d3ca810c24ddc70380002295/Ku%C3%B6rn.pdf

Det blev några och jag hoppas det är vad du ville veta.

Mats på Kreativum


jag vill veta när kan jag samla hanen med hona kanarie

/ samer, 35 år från stockholm

Hej Samer!
Jag vet inte och jag tycker du ska leta upp en djuraffär som säljer dessa fåglar och fråga dom istället.

Mats på Kreativum


Hur går fågeljakt till?? svara ännuu snabbaree tack!:P

/ victoria, 12 år från hofterup

Hej igen Victoria!
Fågeljakt kan gå till på många olika sätt. Ofta använder jägaren sig av en sk. fågelhund som letar upp fågel och "ställer" dom. Den flyger då upp och då skjuter jägaren och förhoppningsvis skadas den inte. Jägaren kan jaga fågel från båt med hjälp av sk. vettar som liknar ejeder, knipa eller gräsand. Dom ligger fastsurrade med linor och lockar ner levande fåglar av dessa arter och när dom är inom ett bra skjuthåll så skjuter jägaren.

Hoppas att du är nöjd.

Mats på Kreativum


varför gillar fåglar frön? svara snaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaabbt snälla

/ victoria, 12 år från hofterup

Hej Victoria!
Därför att det är deras viktigaste föda och den kan troligen inte avgöra ifall den smakar gott eller inte. Det är fettet i själva fröet som dom är ute efter.

Ha det gott

Mats på Kreativum

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2017 Unga Fakta AB