Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet författare. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Kim M. Kimselius om författare!


vem har skrivit böckerna om LasseochMajas detektivbyrå

/ joseph, 10 år från kongo afrika

Hej Joseph

Martin Widmark har skrivit böckerna om Lasse Majas detektivbyrå.

Kramisar Kim


har du några tips om hur man skriver bra böcker? Jag är väldigt intresserad av att skriva sagor men vill bli bättre!mvh maja

/ maja, 10 år från umeå

Hej Maja

För att göra en bra bok bör du skriva direkt från hjärtat, och gärna ta del av de erfarenheter du bär inom dig. Tänk på att inte skriva för att någon annan ska läsa berättelsen, utan skriv för att DU ska bli nöjd med berättelsen. Använd ditt eget "språk" och försök inte härma någon annan författare, då blir din berättelse bra.

För att förlagen ska bli intresserade av din berättelse bör du ha något nytt att berätta, något som väcker deras intresse. Tänk också på att berättelsen måste fånga läsaren redan i första meningen. Titta gärna i någon av mina böcker så får du se vad jag menar.

På min blogg hittar du fler skrivtips: http://kim-m-kimselius.blogspot.com/p/skrivprocessskrivtips.html

Jag önskar dig lycka till med ditt skrivande.

Kramisar från Kim


Hej Kim jag har skrivit på posten för något år sen. Jag har dina böcker Giljotinen & Snapphanar. Jag älskar dina böcker för mitt favo emnä i skolan är historia. Med hjälp av dina böcker så har jag varit en av dem bästa i klassen på historia. Jag har ett förslag på berätelsä som jag tror du kan gilla. Kriget på Åland, när Ryssarna härja på Åland & i Finland. Men det var bara ett förslag, förästen har du några fler ljudböcker? Hoppas du kan skriva, och om du vill anta mitt förslag kan du nog bo på Söderdalsvägen 101. Hejdå!!!!!

/ Melina, 11 år från Åland

Hej Melina

Jag har tyvärr inte fått ditt brev. Du får gärna skicka ett nytt brev till mig.

Vad glad jag blir att du tycker om mina böcker. Tack! Oj, vad roligt att du har fått bra betyg tack vare mina böcker.

Jag har faktiskt skrivit om kriget på Åland. Boken heter "Det glömda kriget 1808-1809". Hoppas du kan få tag på den. Gå in på min hemsida: http://www.kimselius.se/bocker.html så ser du alla böcker jag har skrivit.

Kramisar Kim


Hej Kim!

Jag heter Kerry och är 15 år, fyller 16 i februari. När jag var tio år så blev jag omhändertagen. Efter det så har det blivit väldigt många flyttar och många nya familjer att lära känna. Jag har gått igenom väldigt mycket som jag inte tror att någon tio åring vill uppleva! Jag har sett många som har skrivit en bok eller något liknande om sina liv, och igår kväl så började jag att skriva ner lite på en kladd. Och nu så såg jag din annons och täkte att fråga skadar nog inte. Men nu så undrar jag om du kanske har något förslag på hur jag kan göra för att få ur mig allt detta? Skulle vara jätte tacksam för svar.

M.V.H Kerry

/ Kerry Millings, 15 år från Stenungsund/ Stora Höga

Hej Kerry

Det låter som en jättebra idé att skriva ned allting som har hänt dig. Hoppas att du nu bor hos en bra familj.

Här är en länk till massor av skrivtips på min blogg: http://kim-m-kimselius.blogspot.com/p/skrivprocessskrivtips.html

Skriv det DU vill läsa! För att göra en bra berättelse bör du skriva direkt från hjärtat, och gärna ta del av de erfarenheter du bär inom dig. Tänk på att inte skriva för att någon annan ska läsa berättelsen, utan skriv för att DU ska bli nöjd med berättelsen. Använd ditt eget "språk" och försök inte härma någon annan författare, då blir din berättelse bra. För att förlagen ska bli intresserade av din berättelse bör du ha något nytt att berätta, något som väcker deras intresse. Vilket jag tycker att du har. Glöm inte att berättelsen måste fånga läsaren redan i första meningen.

Om du vill börja göra en längre bok är det bra om du har skrivit ned dina tankar i förväg. Gör så här:

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. (I ditt fall är det ju du som är huvudpersonen om du vill skriva i jagform.) Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

Varje bok i min historiska äventyrsserie byggs upp runt en riktig historisk händelse. När jag har bestämt vilket ämne jag ska skriva om läser jag mängder av faktaböcker om det ämnet, t.ex. Kina. Under tiden jag läser, dyker det upp idéer om vad boken ska handla om. Då skriver jag ned det på Post-it-lappar. När jag sedan läst klart all fakta har jag mängder av gula lappar med idéer på kapitel, händelser samt ord som ska till faktadelen i slutet av boken. Då sätter jag mig och skriver.

Du kan bli vän med mig på Facebook, följa min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.com eller följa mig på Twitter under söknamnet KimMKimselius. På bloggen hittar du även användbara länkar, skrivtipslänkar och boktipslänkar.

Hoppas att detta gav dig svar på din fråga. Lycka till med ditt skrivande. Hör av dig igen och berätta hur det går!

Kramisar från Kim
Hej Kim!
nu var det jätte längesedan jag skrev här, men jag har så mycket att göra!
jag ville säga att jag har läst klart jag är ingen häxa nu för en vecka sen ungefär!
den var SÅ bra, den är så spännande, men min favorit är ändå pompeji!
är du bara aktiv med Kimberlie nu?

i alla fall så har jag något jätte roligt att säga! jag tipsade om dina böcker i skolan en dag, och nu har våran fröken börjat läsa faraos hämnd! många uppskattar boken och undrar vart man får tag i dom!

ha det jätte bra, så härs vi väll snart!!

//Ellen ♥

/ Ellen ♥, 12 år från Trollhättan

Hej Ellen

Kul att höra att du tycker så mycket om Jag är ingen häxa.

Nej, jag skriver inte bara på Kimberlieboken, jag skriver även på den 15:e boken i Theo och Ramonaserien: På liv och död i andra världskrigets skugga. Kika in här så kan du läsa smakprov ur den nya boken: www.theoochramona.se

Vad roligt att din lärare tyckte om Faraos förbannelse. Här är en länk till var din lärare kan hitta mina böcker: http://kim-m-kimselius.blogspot.com/p/har-kan-du-kopa-kims-bocker.html

Ha det så bra!

Kramisar Kim


Jag undrar om det inte är svårt att skriva så monga böcker hur hittar man på så monga bäretelser för så monga sidor och tjoka böcker!!! =D

/ Linnéa, 11 år från stockholm

Hej Linnéa

För mig är det inte svårt att skriva så många böcker. Jag är född med mycket fantasi och orden bara väller ur mig.

Idén till min första historiska äventyrsbok fick jag när jag såg en bild av en hund som hade dött i ett vulkanutbrott och blivit gipsavtryck. ) Hunden såg ut att ha lidit väldigt mycket och jag ville rädda hunden. Därför kom jag på idén att låta Ramona resa tillbaka i tiden till Pompeji FÖRE vulkanutbrottet och försöka rädda hunden Pluto. (Om du går in på min hemsida http://www.kimselius.se/pompeji.html så ser du bilden av hunden. Min debutbok (första bok) är just "Tillbaka till Pompeji".)

Då upptäckte jag att det var väldigt roligt att läsa in fakta inför en historisk äventyrsbok och då fortsatte jag med det. För att inte all "överflödig" fakta skulle försvinna valde jag att ha en faktadel/ordlista längst bak i varje bok. Faktadelen har blivit mycket uppskattad. Många skriver till mig och tackar mig för att de har fått högsta betyg i skolan när de haft prov i ett ämne där de har läst min bok innan.

Inspirationen till mina berättelser får jag för det mesta när jag sover, eller är ute i skogen med mina hundar. Men ibland händer det att någon säger något som ger mig inspiration att skriva en bok om ett speciellt ämne, eller en speciell händelse. Eller så är det något jag ser på TV som inspirerar mig och sätter igång min fantasi.

Vill du veta mer om mig och mina böcker hittar du information på min hemsida www.kimselius.se eller på min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.com/

Kramisar Kim


varför har pirater oftas sväd eler döskalar på flagan ?

/ ellen, 7 år från ellen kullgard

Hej Ellen

Ingenting som jag är expert på. Du kanske ska ta och fråga experten Richard här på panelen. Han är duktig på sådant.

Kramisar Kim


Hej Kim!

Jag håller just nu på med ett projektarbete till skolan där jag ska skriva en berättelse/"bok" (målet är alltså att den ska vara lika lång som en bok).
Jag utgår från en novell jag skrev för ett par år sedan som handlar om att vara homo- och bisexuell i Sverige och om alla fördomar och liknande.
Dock har jag stött på ett stort problem - jag vet inte vad jag ska skriva vidare på den!

Jag har fått till början och slutet, men det är just det emellan som är väldigt ohändelserikt. Jag bad om feedback från en vän som sa att allting ligger för tätt och att allting händer precis efter varandra. Jag vet inte hur jag ska kunna ha lite mellanrum mellan händelserna, då jag är rädd att jag får ihop blir ointressant.

Så det jag undrar är:
1. Vet du vad är för teman som kan göra ungdomslitteratur intressant? T.ex. förhållandet mellan barnet och dess föräldrar, intriger mellan vänner, olycklig kärlek m.m?
2. Har du några tips på vad man kan göra för att få nya idéer och inspiration när man fått skrivkramp? (Har försökt med att läsa andra böcker och se på film, men det har bara lett till att jag velat ta idéer och handlig direkt till min egen berättelse, och det känns fel och som stöld).

M.V.H
Josephine

/ Josephine från Göteborg

Hej Josephine

(Det skulle vara väldigt bra om du skrev din ålder så jag vet hur gammal du är när jag skriver till dig...)

Vet att det är väldigt lätt att få till början och slutet, men mitten är svårare. Mitt sätt att tackla det problemet var att börja arbeta med gula lappar. Har du försökt det?

Om du vill börja göra en längre bok är det bra om du har skrivit ned dina tankar i förväg. Gör så här:

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

Om du tillhör dem som har väldigt mycket fantasi kanske du inte hinner avsluta din berättelse innan det kommer en ny du vill påbörja. Det gör inget. Har du använt dig av gula lappar har du ändå hela sammanhanget klart för dig och kan fortsätta skriva din berättelse färdigt en annan gång.

Skriv det DU vill läsa! För att göra en bra berättelse bör du skriva direkt från hjärtat, och gärna ta del av de erfarenheter du bär inom dig. Tänk på att inte skriva för att någon annan ska läsa berättelsen, utan skriv för att DU ska bli nöjd med berättelsen. Använd ditt eget "språk" och försök inte härma någon annan författare, då blir din berättelse bra. För att förlagen ska bli intresserade av din berättelse bör du ha något nytt att berätta, något som väcker deras intresse. Glöm inte att berättelsen måste fånga läsaren redan i första meningen.

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

Varje bok i min historiska äventyrsserie byggs upp runt en riktig historisk händelse. När jag har bestämt vilket ämne jag ska skriva om läser jag mängder av faktaböcker om det ämnet, t.ex. Kina. Under tiden jag läser, dyker det upp idéer om vad boken ska handla om. Då skriver jag ned det på Post-it-lappar. När jag sedan läst klart all fakta har jag mängder av gula lappar med idéer på kapitel, händelser samt ord som ska till faktadelen i slutet av boken. Då sätter jag mig och skriver.

Kanske är det ett sätt för dig att bearbeta ditt projekt? Att läsa in fakta i det här ämnet du ska skriva om i ditt projekt.

Du ska inte se det som "stöld" när du får inspiration av att läsa och se filmer. Du kommer ju inte att använda exakt det material som du har läst/sett, det kommer ju att vara vinklat ur din synvinkel, eller hur?

Allt som är annorlunda är intressant att läsa om, sådant som inte redan någon har skrivit om. De uppslag du har tagit upp är alla bra, det gäller bara att vinkla det på ditt sätt!

Kika gärna in på min blogg: http://kim-m-kimselius.blogspot.com/ för fler skrivtips.

Hoppas att detta gav dig svar på dina frågor. Lycka till med ditt projekt.

Kramisar från Kim
Hur många böcker skriver du per år?

/ Xidgel, 3 år

Hej Xidgel

Jag skriver mellan 1-3 böcker per år. Arbetar uteslutande som författare och har långa arbetsdagar.

Kramisar Kim


HEJ!

Jag är tolv år och vill bli författare. Jag har redan skrivit en lite bok som heter Rädda hästarna. Hur gammal måste man vara för att skicka in boken till ett förlag eller något sånt? Det är ju nästan som att jobba. Min mamma har en affär och jag kunde ju fråga om hon kunde försöka sälja den åt mig där, skulle det vara en bra idé? Fast vi bor i en liten by och det bor inte så många människor där, men är det en bra början?

MVH Pernilla

/ Pernilla Åhs, 12 år från Östervallskog

Hej Pernilla

Det finns ingen åldersgräns för hur ung eller hur gammal man ska vara för att bli författare. Det finns de som varit 9 år när de kom ut med sin första bok. Läs här: http://www.kimselius.se/tips.html

Däremot kan du inte skriva under kontrakt förrän du är myndig: 18 år. Men det kan dina föräldrar göra i ditt ställe.

Du kan trycka upp din bok själv och sälja i din mammas affär. Här kan du se olika sätt att få din bok utgiven:

BOKFÖRLAG: Det bästa sättet att få kontakt med ett bokförlag är att gå till en bokhandel och se ut böcker som tilltalar dig. Se efter vilket förlag som har gett ut boken/böckerna. Det står längst fram i boken. Där brukar stå fullständig adress, telefon, e-mail m.m. Du kan även gå in på www.googles.se och söka på "Bokförlag". Där hittar du allt du behöver.

Skriv din berättelse med dubbelt radavstånd, numrera sidorna. Skicka som papperskopior och bifoga namn, adress och telefon. Jag brukar skriva allt det högst upp på sidorna. Det finns något som heter "Huvud/Sidfot" i Wordprogrammet. Där lägger man in all den texten på första sidan så kommer det automatiskt på alla sidorna.

När förlaget/förlagen (för jag tycker du kan skicka till flera förlag samtidigt) fått ditt manus är det först en redaktör som läser det. Om den personen tycker om det du har skrivit går manus vidare till flera personer som tycker till. Om de tycker om din berättelse kontaktar de dig och ber att få publicera/ge ut din berättelse. Om de skickar tillbaka ditt manus behöver det inte betyda att det är dåligt. Det kanske inte passar deras förlag, de kanske inte har råd att ge ut fler debutanter det året, det är inte rätt person som har läst det från början osv. Får du tillbaka ditt manus ska du alltså inte ge upp, sätt dig ner och läs igenom det igen, se om du kan förbättra det och skicka det till något annat förlag. Tänk på att förlagen får runt 3.000 obeställda manus PER ÅR! Av dem väljer de kanske ut 10-20 manus som de gör böcker av.

Om du får ditt manus antaget börjar en annan process: Manus godkännes, därefter korrigeras manus, stavfel rättas, grammatiska fel m.m. Redaktören kan också komma med vissa kommentarer om att något inte stämmer i ett kapitel eller att man har tappat "röda tråden" på något ställe.

När manus är klart, levererar författaren oftast det på diskett/Cd/mail till förlaget. Där gör man sidor helt klara: sidnumrering, kapitelindelning osv.

Redan när förlaget godkänt manus har de beställt ett omslag. Det är oftast färdigt före boken eftersom det är omslaget man annonserar med, och annonserna går iväg i god tid före det boken kommer ut. Förlagen har oftast speciella illustratörer som gör omslagen åt dem.

Sedan skickas manuset till tryckeriet, nu i färdigt "ombrutet" format, det innebär att alla sidorna ser ut precis så som de ska göra i boken. De trycker boken. De har stora maskiner som kan trycka 3.000 böcker på en timma. Därefter går det iväg till bokbinderiet som sätter ihop omslaget med innehållet: sidorna.

Därefter skickas böckerna, nu i tusentals exemplar, till antingen förlaget, eller ett centralt distributionsföretag. Därifrån beställer bokhandlarna sina böcker och de skickas ut i butiken så att du och alla andra kan köpa böckerna.

Du som författare får royalty på försäljningen. Det innebär att du får en viss summa per bok som säljs, summan varierar från förlag till förlag därför kan jag inte säga hur mycket det rör sig om. Dessutom brukar författaren få ett visst antal gratisexemplar av sin bok, också olika beroende på förlag, det kan röra sig om cirka 10 exemplar, alltså inga stora mängder.

OM DU VILL TRYCKA UPP DINA BÖCKER SJÄLV: Du kan trycka dina böcker på Print-On-Demand. Då betalar du allt själv, men du behöver bara trycka upp så många böcker du vill ha, t.ex. 1 bok. Priset varierar mellan de olika tryckerierna. Det blir dyrare än att trycka upp 3.000 böcker, men ett mycket billigare alternativ om man inte vill ha så många böcker. Gå in på nätet och titta på t.ex. www.books-on-demand.com, www.instantbook.se www.b4press.com, www.gml.se och många, många fler. Kanske har du något Print-On-Demand tryckeri i din närhet?

OM DU VILL LÄGGA UT DIN BOK PÅ NÄTET SÅ ATT ANDRA KAN LÄSA DEN: Du kan också lägga ut din bok som Digitalbok. Då går du in på www.digitalboken.se Genom Digitalboken får man möjlighet att bli läst och upptäckt av förläggare och allmänhet. Digitalboken är en mötesplats för de som har författardrömmar, men även för redan etablerade författare, förläggare och läsare. Digitalboken har skapats som ett forum för talanger, som kanske aldrig skulle bli publicerade på annat sätt. Det är helt gratis för författare och skribenter att ladda upp sina böcker och texter till Digitalboken.

Uppladdade böcker på Digitalboken kan läsas direkt av vem som helst, som PDF-fil. De som vill kan få sin bok tryckt i allt från några få exemplar till större upplagor, via Digitalbokens Print-On-Demand tjänst. Digitalboken erbjuder också en lektörstjänst där författaren kan få professionell granskning av sin text.

Digitalboken kan också hjälpa till med bokomslag, bilder och framtagning av tryckfärdigt material.

Jag önskar dig lycka till i ditt skrivande. Håll drömmen levande. Jag bestämde mig för att bli författare när jag var åtta år. Nu har jag slagit igenom stort, kommit ut med flera böcker, översatts till många språk och fått smeknamnet "Blekinges Astrid Lindgren". Vill du veta mer om mig kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se. Där hittar du också fler tips. Du hittar även fler skrivtips på min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.com/

Hör av dig den dag du får ditt manus godkänt/din bok utgiven.

Kramisar från Kim


Hej jag håller på och skriver och tänkte att det skulle bli en bok och jag undrar hur många sider ska ett kapitel ha och hur många sider kan man skriva så det blir en bok. så man vet om det kan bli en bok av så många sider. Hällsningar Marianne

/ Marianne , 15 år från öland

Hej Marianne

Du kan ha olika antal manusblad till varje kapitel. Jag försöker få 2-3 manusblad till varje kapitel, då blir kapitlen lagom långa. Men ibland springer fingrarna iväg över tangenterna och då händer det att ett kapitle blir väldigt långt, 10 A-4sidor.

Det är olika antal manusblad på olika typer av böcker. (En "manussida" är ett A-4 blad där man har skrivit texten med storlek 12 och har radavstånd 1,5 eller 2.)

För bilderböcker är det cirka 6-8 A-4 manusblad.

För 5-11 år är det cirka 50-100 A-4 manusblad.

För ungdomsböcker är det cirka 100-150 A-4 manusblad.

Mina manus brukar ligga på 120-200 A-4 manusblad. Skrivet med 12 punkters storlek på bokstäverna, Font Ariel, 1 1/2 radavstånd.

Som du kanske vet skriver jag historiska äventyrsböcker. Mina böcker är i färdigt format på mellan 188-312 sidor.

Hoppas att detta var till hjälp. Lycka till med ditt skrivande.

Om du vill ha fler tips och råd innan du sätter igång och skriver din bok kan du kika in på tidigare frågor och svar här på unga fakta och/eller titta in på min blogg där jag lämnar skrivtips: http://kim-m-kimselius.blogspot.com/p/skrivprocessskrivtips.html

Lycka till med din berättelse!

Kramisar KimKramisar från Kim


Hej Kim!

Jag undrar om hur man gör sånna där små sidor istället för A4 papper.
När jag skriver mina berättelser skriver jag dem på "Microsoft office word 2003"
Och då kommer det ju ut A4 papper ur skrivaren, hur gör man för att få dem mindre?
/linnea undraren

/ Linnea , 11 år från Lerum

Hej Linnea

Det är bokförlaget som gör färdiga boksidor, det kan inte du göra med det program du har. Dessutom vill förlaget ha din berättelse i A-4-sidor.

Vad du kan göra, om du vill ha mindre sidor är att du går in under Arkiv/Utskriftsformat och ändrar inställningarna för papperet i över/neder/vänster/höger-kant. Då kan du få mindre storlek. Lycka till!

Kramisar Kim


Hej, jag har en fråga.
Vet du om det finns nån författar linje man kan gå?
Alltså, efter nian.
Jag skulle så gärna vilja bli författare.
Men min bror var osäker på om det fanns nått gymnasium där man kan plugga till författare.
Och helst ska gymnasiet vara i närheten av Sundsvall.

/ Anonym.

Hej Anonym

Visst finns det speciella skrivarlinjer. Här är en länk till flera stycken: http://www.google.se/search?q=Skrivarlinjer+gymnasiet&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:sv-SE:official&client=firefox-a

Om inte länken fungerar så sök på SKRIVARLINJER GYMNASIET på Google.

Lycka till! Hör gärna av dig och berätta hur det går för dig!

Kramisar Kim


hej kim. jag vill börja skriva bärettelser i olika delar (serier) men vet inte vad jag ska skriva om. har du något bra tips.
MVH:robin

/ robin holmqvist, 12 år från umeå

Hej Robin

Du ska skriva om något du är intresserad av, fotboll, bilar, datorer, fantasy, etc. För det är viktigt att du själv tycker om det du skriver, att du skriver från hjärtat, till dig själv, något som du själv vill läsa och tycker om.

Om du vill ha fler tips och råd innan du sätter igång och skriver din bok kan du kika in på tidigare frågor och svar här på unga fakta och/eller titta in på min blogg där jag lämnar skrivtips: http://kim-m-kimselius.blogspot.com/p/skrivprocessskrivtips.html

Lycka till med din berättelse!

Kramisar Kim


Hej!
Jag ska skriva en berättelse, och vill ha dina BÄSTA BÄSTA tips om att skriva en bok. En till fråga:
Vilka böcker har du skrivt?

/ Maja, 10 år från Solna

Hej Maja

Mitt allra bästa tips är att du ska skriva boken till dig själv, direkt från hjärtat, om något som du vill berätta och som berör dig. DÅ blir boken bra.

Jag har skrivit 16 böcker:

"Tillbaka till Pompeji", 1:a boken: Handlar om Ramona, som plötsligt förflyttats i tiden och möter Theo i staden Pompeji. Hon vet att hela staden kommer att förintas av ett vulkanutbrott och döda alla invånarna, även henne om hon inte kan ta sig därifrån i tid. Men hon vet inte när det kommer att hända, om 100 år, om 10 år eller om 10 minuter...

"Jag är ingen häxa", 2:a boken: Här färdas Ramona och Theo i tiden till häxförföljelsens tid. De räddar en flicka från att bli levande bränd på bål och flyr. Men de kommer inte långt innan de själva blir tillfångatagna anklagade för häxeri...

"Faraos förbannelse", 3:e boken: Den berättelsen börjar långt nere i en faraos grav i Egypten. Ramona lägger händerna över gamla skrivtecken på gravens vägg, uttalar en ramsa och plötsligt blir allt svart runt Ramona. Theo ropar på Ramona och får inget svar, han vänder sig om och ser att Ramona är spårlöst borta. Han har ingen aning om vart hon har tagit vägen... Ramona upptäcker ett fladdrande ljus som närmar sig henne i mörkret...

"Den gömda Inkastaden", 4:e boken: Här är Theo och Ramona ute i djungeln när tidsförflyttningen sker. De har kommit ifrån sin turistgrupp och plötsligt hör de ljudet av röster. Ramona tror att det är turistgruppen och rusar ut ur djungeln följd av Theo. Plötsligt står de framför en grupp Inkaindianer som hastigt höjer spjuten mot dem...

"Vikingaträl", 5:e boken: Theo och Ramona blir tillfångatagna av vikingar efter att ha fallit i vattnet och blivit förflyttade i tiden. De förs upp till en slavmarknad för att säljas. Efter ett rymningsförsök av Theo skiljs de båda åt och går olika hemska öden till mötes...

"Svarta Döden", 6:e boken: Här förflyttas Theo och Ramona till Florens 1348 och pestens tid. Där möter de Minette som bär på en stor hemlighet. När hon avslöjar den för Theo och Ramona inser de att de måste fly, men då flyr rakt i armarna på Svarta Döden.

"Snapphanar", 7:e boken: Ramona hittar ett gammalt dokument som för henne på en virvlande färd genom tiden, till Snapphanarna år 1676. Ramona förlorar minnet efter en olycka. Theo lyckas följa efter Ramona i tiden men hamnar på motståndarsidan. Till slut möts de tidigare vännerna i en kamp på liv och död.

"Giljotinen", 8:e boken: År 1793, franska folket gör uppror och avrättar sin kung med giljotinen. Ödet för giljotinen i Theo och Ramonas väg, vilket medför hemska konsekvenser. "Jag ska bara känna", viskade Ramona och vidrörde handtaget på giljotinen. Theo skrek till. Han grep tag i Ramona, vilket fick henne att rycka till och frigöra spaken. Giljotinbladet föll med ett svischande, ödesmättat ljud. Med en duns föll huvudet i korgen. Ramona stupade till marken...

"Riddarsvärdet", 9:e boken: Med fasansfull insikt inser Theo och Ramona att de inte kommit tillbaka till sin egen tid. De håller i ett riddarsvärd! Vid ljudet av röster släpper Ramona taget och gömmer sig. Theo står som förstenad och stirrar på svärdet. Theo har förstått att svärdet är deras enda biljett hem. Han måste hålla fast vid det, till vilket pris som helst. Hans beslut för dem åt skilda håll, till Mont-St-Michel och Château de Pirou i Normandie under 1300-talets riddartid. Planer smids om ond, bråd dö, som även inkluderar Theo och Ramona.

"Det glömda kriget - 1808-1809", 10:e boken: "Vad har jag nu ställt till med?" utbrast Ramona. Hon förstod genast att en ny tidsförflyttning var på gång. Hon ville gripa tag i Theo så att även han följde med. Men det var för sent... När Theo och Robert upptäcker att Ramona försvunnit, vet de inte vart hon har tagit vägen. De tror att hon har färdats till kriget 1808-1809, då Sverige förlorade Finland till Ryssland. Därför läser de allt om det kriget. Varje gång Theo tar en ny mapp får det oanade följder. Ramona kämpar för sitt liv i det finska kriget, där kulorna viner runt henne, folk sprängs i bitar och döden ständigt lurar bakom nästa vägkrök. Ska Theo och Robert hinna rädda Ramona innan det är för sent?

"Snapphaneresan", 11:e boken: Följ med Theo och Ramona på en spännande resa i Snapphaneland. Berättelsen börjar på Sporrakulla gård, där de hittar ett kopparmynt ifrån Loshultskuppen. Genom kopparmyntet färdas de genom tiden till snapphanefejden 1678. Theo och Ramona ger sig på jakt efter skatten. Färden för dem genom hela Snapphaneriket. Många faror möter dem på vägen. Att hitta skatten är inte så lätt som de först trodde.

”Kinesiska Draken”, 12:e boken: Kejsare Qin Shi Huangdi och kejsare Wu, lät ingen stå i deras väg i strävan efter makt och evigt liv. Theo och Ramona har oturen att fara genom tiden och möta just dessa två skrämmande personer i det historiska Kina. Theo och Ramona kastas mellan olika händelser; hemska och livsfarliga, men samtidigt oerhört fängslande. På nära håll får de ta del av mord och sammansvärjningar. De inser till slut att även deras liv är hotade. Missa inte denna mycket spännande berättelse, som är något utöver det vanliga! Kommer ut i augusti 2009.

”Kimberlie – Äventyr på Nya Zeeland”, 1:a boken i serien om Kimberlie och Andy: Kimberlies första resa till Nya Zeeland blir inte alls vad hon förväntat sig. Istället för tråkiga släktträffar, får hon uppleva skrämmande äventyr, när hon ensam ger sig av för att utforska det okända landet. Nya Zeelands natur är inte så ofarlig som hon trodde. En mystisk man dyker oväntat upp och skrämmer henne. Plötsligt inser Kimberlie att hon har gett sig in i något riktigt otäckt som hon inte kan ta sig ur.

"Kimberlie - Ett nytt liv", 2: aboken i serien om Kimberlie och Andy: Något fruktansvärt händer som för alltid förändrar Kimberlies liv. På grund av detta fattar hon ett ödesdigert beslut och drar omedvetet med sig Andy i de händelser som följer.

”Theos Pompeji”, 13:e boken i serien om Theo och Ramona. En augustimorgon år 79, i staden Pompeji vid vulkanen Vesuvius, blir Theo vittne till något som förändrar hans liv för all framtid. Upplevelsen för honom till en sierska som uttalar en spådom, som gör att Theo kastar sig handlöst in i nya skrämmande händelser. Allt för att undvika det katastrofala öde som väntar. En fascinerande bok om Theos liv i Pompeji, som vävs ihop med romartidens historia. Här får du följa de dramatiska händelser som formar Theo till den person han är när han möter Ramona. En bok fylld av nervpirrande äventyr i väntan på vulkanutbrottet som förintar Pompeji.

”Boudicas strid mot Romarna”, 14:e boken i serien om Theo och Ramona. Genom en historisk brosch förflyttas Theo och Ramona i tiden, till år 61 i Britannien och hamnar i drottning Boudicas by. Snart anländer romarna och ödelägger byn. Därefter beger sig romarna mot druidernas ö Anglesey för att utplåna druiderna. Kelternas drottning Boudica är rasande, samlar kelterna och ger order om strid. Theo har oturen att få en druidkristall, vilket ställer till det rejält för honom. Theo och Ramona kämpar för sina liv. De försöker resa tillbaka till sin egen tid, utan att lyckas, istället möter de kejsar Hadrianus. Den här gången blir tidsresan till Britannien en mardrömsupplevelse som aldrig verkar ta slut.

De Historiska Äventyrsböcker om Theo och Ramona är skrivna runt riktiga historiska händelser, med riktiga historiska personer och faktadel i slutet av böckerna. (Många skriver till mig och tackar mig för att de har fått högsta betyg i skolan efter att ha läst någon av mina historiska äventyrsböcker och därefter fått prov i skolan på ämnet. De säger att det känns som om de hade varit där och därför kom ihåg allt de hade läst. De säger också att mina böcker ger spänning för stunden och lärdom för livet. Att böckerna är så spännande att det inte går att sluta läsa dem, förrän dem är slut!) Böckerna om Kimberlie skildrar Nya Zeeland, dess mystiska natur och historia i nervkittlande berättelser. Spännande thrillers som tar andan ur läsaren…

Hör av dig och berätta om du läser någon av böckerna och vad du isåfall tyckte om den/dem?

Kramisar från Kim


vad tycker du en bok skall handla om?

/ maya, 10 år från skåne

Hej Maya

Varje författare har olika åsikter om vad en bok ska handla om. Jag älskar att skriva historiska äventyrsböcker (se http://www.kimselius.se/bocker.html) Andra författare tycker om att skriva kärleksromaner, deckare och så vidare.

Det gäller att du försöker hitta det DU tycker om att skriva om.

Om du vill ha fler tips och råd innan du sätter igång och skriver enbok kan du kika in på tidigare frågor och svar här på unga fakta och/eller titta in på min blogg där jag lämnar skrivtips: http://kim-m-kimselius.blogspot.com/p/skrivprocessskrivtips.html

Lycka till!

Kramisar Kim


Hej Kim :)

Jag är jätte sugen på att skriva en bok som b.la handlar om mitt liv,min hörsel fötter :) och hur det är att leva med det :) så jag skulle bli jätteglad om du besvarade denna fråga :


Jag undrade vad det programet heter där man skriver en bok och vart kan man,isåfall ladda ner det?

Mvh Lisa , ha en trevlig dag!

/ Lisa, 12 år från Varberg

Hej Lisa

Vet inte säkert om det är det här programmet du menar, men här är länken: http://www.hejlitteraturen.se/om-hej-boken/ Det är en bok som skrivs på facebook.

Om du vill ha fler tips och råd innan du sätter igång och skriver din bok kan du kika in på tidigare frågor och svar här på unga fakta och/eller titta in på min blogg där jag lämnar skrivtips: http://kim-m-kimselius.blogspot.com/p/skrivprocessskrivtips.html

Lycka till!

Kramisar Kim


Hej Kim!
Jag har ett problem nu, som jag hoppas att du kan tipsa mig om hur jag "fixar" det.
Jo, det är svårt att skriva något bestämt. Vi säger att jag bestämmer mig för att skriva en kärlekshistoria, helt enkel en vanlig sådan. Och sen så plötsligt har jag skrivit en spökhistoria? Så, jag tänker ut vad jag ska skriva, men när jag väl skriver tycker jag att handlingen är tråkig.
Hur ska jag kunna komma på en bra handling?
(P.S: jag har försökt med post-it-lappar.)

/ Saga M, 11 år

Hej Saga
Gör det så mycket om din kärlekshistoria blir en spökhistoria istället? Är inte det viktigaste att du skriver? Förmodligen har du lättare för att skriva spökhistorier just då.

Det låter också som om du ställer för stora krav på dig själv. Låt orden flöda och låt berättelsen bli vad den blir. Kanske kommer du att tycka att skrivandet är betydligt roligare då?

För fler tips kika in här: http://kim-m-kimselius.blogspot.com/p/skrivprocessskrivtips.html

Lycka till!

Kramisar Kim


Hej Kim

Jag har i nu det senaste året haft drömmen om att skriva en bok. Publicering är inte det viktigaste just nu utan först vill jag komma till skott. Det du säger med gula lappar? Funderar på att göra det men hur fungerar det? Det jobbigaste av allting är början i boken, hur kommer det sig att början alltid är så svår?

Tacksam för svar :-)

/ Mirre, 16 år från Sverige

Hej Mirre

Tror att du upplever att början är så svår för att du kanske tänker för mycket på den. Sätt dig ned och skriv. Börja berättelsen med att något spännande händer. Om inte det fungerar i första utkastet, bry dig inte, bara skriv på. Du kan ändra första raden när du kommit igång, eller när berättelsen är klar.

Här kan du läsa ett av mina blogginlägg om Gula lappar: http://kim-m-kimselius.blogspot.com/2010/01/skrivprocess-manga-gula-lappar.html

På den här länken hittar du mängder av skrivtips och hur du kontaktar ett förlag för att få din bok utgiven: http://kim-m-kimselius.blogspot.com/p/skrivprocessskrivtips.html

Om du vill börja göra en längre bok är det bra om du har skrivit ned dina tankar i förväg. Gör så här:

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

Om du tillhör dem som har väldigt mycket fantasi kanske du inte hinner avsluta din berättelse innan det kommer en ny du vill påbörja. Det gör inget. Har du använt dig av gula lappar har du ändå hela sammanhanget klart för dig och kan fortsätta skriva din berättelse färdigt en annan gång.

Skriv det DU vill läsa! För att göra en bra berättelse bör du skriva direkt från hjärtat, och gärna ta del av de erfarenheter du bär inom dig. Tänk på att inte skriva för att någon annan ska läsa berättelsen, utan skriv för att DU ska bli nöjd med berättelsen. Använd ditt eget "språk" och försök inte härma någon annan författare, då blir din berättelse bra. För att förlagen ska bli intresserade av din berättelse bör du ha något nytt att berätta, något som väcker deras intresse. Glöm inte att berättelsen måste fånga läsaren redan i första meningen.

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

Varje bok i min historiska äventyrsserie byggs upp runt en riktig historisk händelse. När jag har bestämt vilket ämne jag ska skriva om läser jag mängder av faktaböcker om det ämnet, t.ex. Kina. Under tiden jag läser, dyker det upp idéer om vad boken ska handla om. Då skriver jag ned det på Post-it-lappar. När jag sedan läst klart all fakta har jag mängder av gula lappar med idéer på kapitel, händelser samt ord som ska till faktadelen i slutet av boken. Då sätter jag mig och skriver.

För att berättelsen ska hålla sig så nära fakta och sanning som möjligt försöker jag väva in riktiga historiska personer i böckerna. Ofta berättar jag mer om de personerna i faktadelen för att läsaren ska förstå att de personerna har funnits på riktigt.

Om du går in på min hemsida www.kimselius.se hittar du fler tips under länken "Författartips".

Du kan bli vän med mig på Facebook, följa min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.com eller följa mig på Twitter under söknamnet KimMKimselius. På min blogg kan du följa hela arbetet med de nya böckerna, då och då lägger jag ut smakprov ur böckerna och du kan gå in och kommentera där. På bloggen hittar du även användbara länkar, till flera fanbloggar och fanklubbar och skrivtipslänkar och boktipslänkar. Hoppas få se dig som Bloggintresserad på min blogg.

Lycka till med ditt skrivande.

Kramisar från Kim


hej ! jag älskar att läsa jag läser allt från lasse maja till stefen king jag älskar att läsa ! men hur är det att vara författare jag skulle bli jätte glad omm du tipsar mig om några böcker !! tack i för hand

/ victoria, 10 år från glimåkra / skåne

Hej Victoria

Det är roligt att vara författare och få leva i fantasivärldar ibland. Men det är också mycket arbete. Speciellt om man skriver historiska äventyrsböcker som jag gör. Det innebär att jag måste läsa mängder av faktaböcker inför varje bok jag ska skriva. Dessutom reser jag till de platser jag skriver om. DET är roligt. Speciellt när jag var i Egypten. Den resan präglade min "Faraos förbannelse" väldigt mycket, eftersom hela första kapitlet blev till djupt nere i den grav som jag skriver om i det kapitlet.

Det är lite kämpigt med pengar när man är författare. Man vet aldrig hur mycket inkomst man har.

Det är roligt att resa runt och föreläsa och möta läsarna. Det är jätteroligt att vara ute och signera och möta mina fans. Och det är helt fantastiskt att det finns en fanklubb om mig och mina böcker, som mina fans har startat.

Det är få författare som kan försörja sig enbart på sitt författarskap. Många som har drömmen om att bli författare söker sig ofta till yrken där man får syssla med skrivandet, till exempel: lärare, journalist, tryckeri, bibliotek med flera.

Sina första böcker skriver man på kvällar och nätter. Har man tur, som J.K. Rowlings med Harry Potter-böckerna, så gör första boken succé och man kan direkt försörja sig på sitt författarskap. Jag har också haft lyckan att göra en dunderdebut och därmed också lyckats försörja mig på mitt författarskap. Även om det inte är lika stora inkomster som Rowlings...

Jag älskar att vara författare!

Det som är viktigt om man tänker bli författare är att man läser och skriver mycket, mycket, mycket och inte ger upp om man får dålig kritik. Det är viktigt att man tar till sig kritiken för att utveckla sitt skrivande, att man låter andra läsa sina berättelser och lyssnar på vad de säger.

På min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.com/ hittar du mängder av bra boktips. Har du läst Cornelia Funckes bok Bläckhjärta och de två följande böckerna? Du har även boken Tunnlar, som är första delen i en mycket spännande serie.

Kanske du skulle tycka om att läsa mina böcker? Titta in på min hemsida http://www.kimselius.se/bocker.html Där kan du läsa smakprov ur böckerna och även läsa vad andra tycker om dem.

Tror säkert att du kommer att hitta många spännande böcker både på min blogg och min hemsida.

Hör av dig och berätta vad du läste och vad du tyckte om boken/böckerna.

Kramisar från Kim

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2017 Unga Fakta AB