Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida




















Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet fåglar. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Mats Olsson om fåglar!


hur låter en blåmes??

/ iqra, 10 år från sverige

Hej Iqra!
En blåmes låter som den du hittar på följande webbadress.

http://www.liran.se/ljudsida.htm
http://web.telia.com/~u49826450/caeruleushemsid.wav

Här har du två webbsidor med blåmesens läten.

Ha det gott.

Mats på Kreativum


hur många fågelarter finns det

/ mia, 15 år från solna

Hej Mia!
Det finns ca 9500 arter på jorden och i Sverige finns det ca 245 arter som mer eller mindre regelbundet häckar här. Totalt har det setts över 440 aret genom tiderna.

Ha det gott.

Mats på Kreativum


Hallå Mats.
Jag älskar många djur och en av dem är örn. Jag kollade igenom olika örnar och jag hittade en jätte fin, de var en ormörn. Vill du vara så snäll och berätta lite om ormörnen åt mig? Jag gillar att skriva fakta om djur. ;]

/ Sabina, 13 år från Sverige

Hej Sabina!
Ormörnen är en av många vackra örnar som finns på jorden. http://sv.wikipedia.org/wiki/Orm%C3%B6rnar, http://www.avifauna.se/index.asp?lev=1836&typ=1,
http://sv.wikipedia.org/wiki/%C3%96rn,

Jag tycker du ska kolla i en fågelbok som heter "Fågelguiden" där står det en del. Dom adresserna ovanför innehåller kanske inte så pass mycket text, men det är alltid något.

Mats på Kreativum


Hejsan! Här har jag 2 frågor . . . .

1. Jag tänkte på drakar. Är dom släcktingar med fåglar?

2. fanns värkligen drakar på riktigt eller finns dom bara i sagor?


TACK TACK!

/ Marie, 11 år från Upplandswäsby

Hej Marie!
Jag tror att jag svarar på fråga 2 först. Svaret är att dom finns bara i sagornas värld. Det närmaste är väl att dinosaurierna är någon form av förebild. Svaret på fråga 1 är då att de som var dinosaurier och kunde flyga blev genom evolutionen (utvecklingen) fåglar. Så man kan kanske säga både jag och nej på den.

Ha det gott!

Mats på Kreativum


hej Mats olsson
jag undrar vilen fågel som är störst.



hälsningar Amanda

/ amanda, 10 år från visby

Hej Amanda!
Världens största fågel är strutsen. Den är så stor att den inte kan flyga utan springer väldigt snabbt.

Ha det gott!

Mats på Kreativum


Hej! Jag hörde en duns, och en fågel flög mot rutan........gick och tittade det var en stor fågel troligtvis en korp av något slag,han flög iväg och lämnade spillning efter sig. Efter en stund kom han åter tbx och började hacka på fönstret.
Jag åkte bort 2 dgr och när jag kom tbx hade jag spilling på hela altanen samt på trädgårdmöbler, han hade även gjort sönder en mobil av typ en sådan som låter i vinden. vält en blomsterkruka, jag kikade på fönstren han hade flugit emot varända ett jag såg tydliga spår.
Vill även nämna att jag har en stor markis som var nerfälld ut över trädgårdsmöblerna, han flyger alltså under, markisen.
Väl hemkommen efter 2dgr hör jag en duns igen och han sitter på en av stolarna och kikar på mig.Vad ska jag göra för att få bort honom? Nu har jag fällt in markisen spolat hela altanen och rullat ner persiennen ,jag har aldrig varit med om något liknande! Hjälp! Vad är han ute efter?

/ Lena, 58 år från Alafors

Hej Lena!
Detta låter som en "kärlekskrank" fågel. Att det skulle vara en korp låter kanske mindre troligt, men absolut inte omöjligt. JAg vet ju inte var och hur du bor, men i ett tätbebyggt område är det mindre troligt. De tär inte så att det är en kråka eller möjligen en kaja som du drabbats av? Att den gör på detta viset kan tyda på att den ser sin spegelbild och upplever sig själv som en rival och en form av revirstrid uppstår. Men att den skiter ner är lite förbryllande?!? Men jag föreslår att du skaffar en siluett av en rovfågel som du sätter upp i rutan så får vi se ifall den ger upp. I annat fall så måste en kommunjägare hjälpa dig och helt enkelt avliva fågeln i fråga. Siluetten kan man köpa ifrån Naturbokhandeln på Öland. Det går att ringa dit och beställa den på telefonnummer 0485 - 444 40 eller så går du in på följande webbadress; http://www.naturbokhandeln.com/

Lycka till!

Mats på Kreativum


Hej, jag undrar vad Lövsångaren äter och dricker?
mvh: Nathalie. Tack på för hand!

/ Nathalie, 13 år från Stockholm

Hej Nathalie!
Lövsångaren är en utpräglad insektsätare. Den äter alltså små myggor, flugor och larver den hittar i lövverket eller gräset. Den dricker vatten i form av att den tar det ur en vattendroppe som finns i bland löven.

Ha det gott.

Mats på Kreativum


Hej Mats !

Jo jag såg något mycket ovanligt idag den 1 maj-08 i Tranås, såg en and hona som la sig i ett fågelbo ca 9-12 meter upp i en stor lind, medan han anden gick nedanför trädet och tjattrade.
Jag har aldrig sett något sådant tidigare, är detta ett fenomen eller har detta hänt förut.

Trodde att änder m.m. har sina bon vid marknivå eller kanske någon meter över max.

MvH för svar C.G från Tranås

/ Christian Göransson, 24 år från Tranås

Hej Christian!
Här på Kreativums baksida i vår Kreapark finns en stor gammal död alm. Uppe ca 4-5 m la förra året en gräsandshona sitt bo med ägg. Tyvärr så hade en skata full koll på att den fanns där och i ögonblicket då ungarna skulle "rymma" från boet så passade den på och ta flera av ungarna. För det mesta så lägger änderna sina bon nere på marken, men det händer även att dom för för sig att ha bra utsikt. Oddsen att lyckas minskar eftersom dom blir lätta att upptäckas av skator, kråkor och t o m katter.

Ha det gott

Mats på Kreativum


1.Vad äter blåmesar?? 2.När lägger Blåmes honan ägg senast??

/ Julia, 9 år från Lund

Hej Julia!
Blåmesar äter både animalisk och vegetabilisk föda, dvs. dom äter små larver, frön i olika former, jordnötter och t o m knoppar (små sådana). Dom lägger sina ägg vid denna tiden och kan säkert vid mycket bra förhållande med mat osv. lägga en andra kull framåt sommaren.

Ha det gott.

Mats på Kreativum


Hej, jag kom just hem från Alcodia,Mallorca. Jag hörde ett för mig ovanligt fågel läte som hördes som en " ihålig trumma" uppe i ett träd. Lyckades se och fotografera fågeln, så jag har ett par bilder. Kan jag bifoga dessa på något sätt.
Jag har tittat i mina fågelböcker och tycker att det liknar en beckasin eller något ditåt. Det finns gott om träskmarker runt Alcudia
mvh AndersO

/ Anders Olsson, 61 år från Limhamn

Hej Anders!
Det vore väldigt spännande om du kan skicka över dessa till;

mats.olsson@kreativum.se

På återhörande!

Mats på Kreativum


kan en pappegoja lägga ägg

/ jimpan, 12 år från sverige

Hej Jimpan!
Självklart eftersom de är fåglar!

Ha det gott

Mats på Kreativum



Hejsan Jag undrar två olika saker som vi håller på att arbeta med på förskolan,som vi hoppas att få hjälp med.
Hur många olika fågelarter finns det i sverige och hur många av dessa är flyttfåglar.
Tack på förhand

/ lena svensson , 51 år från göteborg

Hej Lena!
Antalet påträffade fågelarter i Sverige är för närvarande 441. Det är ca 250 fågelarter som räknas som häckare i Sverige och övriga som mer eller mindre spontana.
Man uppskattar att cirka 90 procent av Sveriges fågelpopulation flyttar till mildare platser/länder utanför Sverige. Det innebär att cirka 450 miljoner fåglar lämnar Sverige varje år. En del arter flyttar bara till södra delarna av Sverige och det kan till och med vara så att en art som häckar i södra Sverige flyttar till Mellaneuropa medan samma art som häckar i norra Sverige övervintrar i södra Sverige.

Det finns mycket mer att förtälja om detta ämne men jag stannar härvid.

Lycka till med arbetet!

Mats på Kreativum


Hejsan Mats! Jag har ett projekt på G i skolan om naturtyper man ska skriva om olika djur fåglar växter mm. Jag undrar om du kan något om Kondoren och om den har något hot eller är påväg att utrotas av någon anledning

/ rasmus, 13 år från Göteborg

Hej Rasmus!
Nej jag kan inte speciellt mycket om kondoren, men den tillhör en av mina absolut största drömmar att få se och uppleva. Men om du kikar på följande länkar så får du en hwel del information om kondoren.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Nya_v%C3%A4rldens_gamar
http://www.sofnet.org/apps/nyheter/las_mer.asp?NewsID=782
http://www.lasochres.se/Bilder/Latinamerika/Anderna_och_Galapagos?nr=10
http://www.mimersbrunn.se/arbeten/10848.asp
http://www.hydron.se/resor/6Chile-Argentina2003-04/Sydam2003_13_Trevelin_JunindelosAndes3.pdf
http://runeberg.org/brehm/foglarne/0467.html

Det kanske inte är så mycket men ändå lite på väg....

Ha det gott.

Mats på Kreativum


Hej!
Detta kommer antagligen låta som en märklig fråga men jag måste få svar:
Vad skulle hända om en fågel får i sig tandkräm?

Skulle vara tacksam för svar!
/ Louise

/ Louise, 16 år från Jönköping

Hej Louise!
Visserligen är det bra att sköta om sina tänder, men fåglarna har ju inte det.
Så det är allra bäst för dom att inte käka tandkräm.

Trevlig helg!

Mats på Kreativum


Hej ! Vi undrar vad Lövsångaren har för faror ?
Alltså vilka djur som är en fara för den.

MVH / Amanda Lisa Alina !

/ Alina , Lisa & Amanda, 12 år från Karlstad

Hej Alina, Lisa och Amanda!
Lövsångarens kanske största hot är sparvhöken. Sparvhöken har just småfåglar som sitt bytesval. Man den kan t.o.m. bli tagen av en kråka eller en skata vid sin boplats som är på marken i högt gräs. Katten är också en av lövsångarens hot. Övriga hot mot lövsångaren är liksom hos de flesta flyttfåglar, falkar, dåligt väder, trutar då dom passerar öppet hav under flyttnigne. Visserligen flyttar lövsångaren nästan uteslutande på natten för att just undvika farorna.

Hoppas ni är nöjda med detta svaret.

Mats på Kreativum


Hejsan!
Jag har hittat ett grönt ägg med täta, rostbruna "fläckar". Jag har letat faktatexter och sånt, men jag hittar inget! Jag undrar om du kanske vet lite om fågeln? Namnet, hur länge det tar för ägget att kläckas osv...

Jag hittade den förresten under vår höga gran ute i trädgården!

MVH

/ Amina, 12 år från Skåne

Hej Amina!
Det här med ägg är lite knepigt eftersom det är lite dåligt med literatur om hur äggen ser ut. Men det finns dock och jag har en sådan bok någonstans i min källare av alla ställen. Men om du tittar på länken jag skickar med här så har du färgen och storleken på starens ägg. Du nämer att det är rostbruna "fläckar" på "dina" ägg. Men det ser du här att det inte är. Det som jag inte har en aning om i ditt fall är just storleken på äggen.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Stare
http://sv.wikipedia.org/wiki/Koltrast

Om du ser på nästa länk så är det koltrasten jag tänker på.
Kolla även denna länken och när man scrollar neråt så hittar du beskrivningen på koltrastens ägg (se nedan).

"Äggen är mestadels ovala till kortovala, ibland lätt elliptiska. Skalen har nästan ingen glans. Färg och teckning kan vara mycket olika. Grundfärgen för friska ägg är alltid grön, men ofta utblekt. På den gröna bakgrunden finns bruna fläckar. Fläckningen är oftast liten. I vissa fall kan äggen också vara nästan utan fläckning".

Hoppas att du är nöjd med detta svaret.
Jag är ingen expert på ägg utan får ofta själv gissa mig till vilken art i de fall jag träffar på dom.

Ha det gott.

Mats på Kreativum


Hej Mats, jag var o fotade några fåglar härom dagen. när alla fåglar hade flygit iväg fann jag ett bo med två ljusbruna ägg som hade mörkare prickar.
Fåglarna jag tog kort på var vitkindade gäss, men det fanns även en hel del andra fåglar där.
ag tog hem ett av äggen, (vet att man inte får osv.) och försöker nu kläcka det.
Jag har en gammal akvarielampa, med den förösker ja nu kläcka ägget.
ägget är 54mm långt , jag undrar vad det kan vara för ett ägg och om det är möjligt att kläcka det sälv med hjälp av lampan.

ps, ganska ofta vänder jag på ägget så det blir varmt överallt, är det bra?

vore tacksam för snabbt svar.

/ Alexander, 15 år från Norrköping

Hej Alexander!
Det du gjort är en handling som du får absolut inte får göra!!!
När det gäller att hålla ägget varmt och hur mycket man ska snurra på det vet jag inget om eftersom man helt enkelt inte får göra som du gjort. Det kommer kanske en kläckning och då gäller det att sköta om fågel i fråga och inte bara ge upp. Tycker att du ska lägga tillbaka ägget där du tog det!

Mats på Kreativum


Hej. Hur bra hörsel har fåglar? Hör dem bättre eller sämre än vi människor ?

Mvh Petra

/ Petra, 18 år från Helsingborg

Hej Petra!
Ja med tanke på alla människor som går med MP3 i öronen dagarna i ända så lär fåglarna höra bättre. Skämt åsido så är det så att fåglarna har en bättre hörsel än människan. Dom har dessutom en förmåga att höra ultrljud, dvs. väldigt låga ljud. Försöker man att smyga sig på en fågel så hör dom en snabbt och i kombination med synen så är dom väldigt obesrvanta. Kanske ska du söka på just fåglarnas hörsel på www.google.se så hittar du säkert mycket fler svar kring detta.

Ha det gott

Mats på Kreativum


hej jag vill veta allt om korpar både bland myter och i verklighet

jag är väldigt fashinerad av korpar, jag tycker de är väldigt mystiska och magiska :)

/ Elin, 15 år från Överkalix

Hej Elin!
Korpen kan du läsa om på följande länkar;

http://sv.wikipedia.org/wiki/Korp
http://www.jagareforbundet.se/viltvetande/ovrigaarter/korp.asp
http://web.telia.com/~u85903393/corvus.html
http://susning.nu/Korphttp://www.angelfire.com/me/aorist/korpen.html

Hoppas detta ska hjälpa dig på väg mot mer kunskap om denna eleganta kråkfågel.

Mats på Kreativum


Hej!

Såhär års är det en väldig aktivitet på Tofsviporna i våra hästhagar och vallar, dom går omkring, flyger och man hör deras karaktäristiska läte mest hela tiden, dag som natt. Jag har Googlat mig fram till att dom har bra hörsel och mörkersyn och kan därför vara aktiva på natten, men sover dom aldrig? Överhuvudtaget vad har dom för vanor på natten?
Sen undrar jag även, när brukar dom vara klara med sina ungar så man kan plöja åkrarna, finns det något generellt datum?

Tack!

Mvh Frida

/ Frida, 22 år från Borås

Hej Frida!
Att dom har dessa förmågor att höra och se är nog en livsnödvändighet för att dom ska fungera som art. Det är ju lite knepigt med naturen. Men dom vilar eller sover lite då och då, förmodligen under nätterena också. Men nu på våren är det alltid högre aktivitet då reviren ska försvaras, honorna ska charmas och alla bestyr ska vara i full aktivitet. När väl honan ligger och ruvar så lugnar hanen ner sig en del. Dom ruvar ca 3 veckor och sedan är ungarna s.k. borymmare vilekt innebär att dom sprider sig för att inte bli offer för en rovfågel. Det tar ett antal veckor innan dom är så pass stora att dom kan flyga. Något generellt datum för att ungarna ska vara klara är lite varierande var i Sverige man befinner sig. Men plöjningen sker väl tidigt på våren och sent på hösten antar jag. Så det borde itne bli någon kollision med detta om det inte plöjs mitten av maj-juni.

Hoppas att du är nöjd med detta.

Mats på Kreativum

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 Vidare till fler svar
















Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB