Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet författare. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Kim M. Kimselius om författare!


Heej, jag har läst 13 av dina böcker, och jag undrar vad är det som inspirerar dig att skriva så underbara böcker?
Ps. Jag tycker att du är en jätte bra författare! <3

/ Sara :), 14 år

Hej Sara

Tack för att du tycker mina böcker är så underbara. Blir mycket glad över dina ord.

Älskar att skriva och har otroligt mycket fantasi (läs mer om det på min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.com/ ). Som du vet skriver jag historiska äventyrsböcker. Jag väljer ett ämne jag vill lära mig mer om och när jag läser in fakta till boken kommer inspirationen till berättelsen. Men ibland kommer inspirationen när jag sover.

Vilken lycka för dig som har 3 böcker kvar att läsa. För jag har ju nu kommit ut med totalt 16 böcker! Kika in på min hemsida www.kimselius.se och se om jag kommer och signerar i närheten av dig snart!

Kramisar Kim


hej jag skrev in en beretelse den har inte kommit på en väcka till unga fakta den heter R.I.P.VALEZ. MVH:tilde

/ tilde, 10 år från sverige

Hej Tilde

Tyvärr kan jag inte hjälpa dig på något sätt eftersom jag inte har något att göra med Unga Berättare.

Unga Berättare är en mycket populär sida. Det kommer otroligt många berättelser dit. Personalen kan tyvärr inte lägga in alla bra berättelser som kommer in av utrymmesskäl, utan väljer ut vissa av berättelserna. Kanske dina berättelser kommer in lite längre fram. Eller så kan du skicka in nya berättelser och hoppas på att du har större tur med dem.

Fortsätt skriv!

Kramisar Kim


Hej Kim,Min fråga angår teaterföresstälningen "Mina drömmars stad".Jag har lite fråger om den.
1,Vad handlar den om?
2,Vilken stad handlar den om?
3,Vem är författaren till den?
4,Om du har sett/läst den vad tyckte du?
5,Vad är det för katerigogi?
6,En drama,komedi,roman,action?
Tack för alla svar som jag kommer att få!
MVH,Lara

/ Lara Kallström, 9 år från Brasilien men bor i Sverige

Hej Lara

Känner inte till teaterföreställningen. Men här är en länk till boken, där du hittar många svar på dina frågor: http://sv.wikipedia.org/wiki/Mina_dr%C3%B6mmars_stad

Har inte läst boken själv.

Hoppas du hittar allt du söker på länken.

Kramisar Kim


Hejsan! Jag gillaratt skriva småa "noveller" om man kan kalla det för det.
Min första saga handlade om en prinsessa. Jag var typ bara sex år då.
Mamma skrev, jag savad hon skulle skriva och ritadebilderna.
Jag gillar också att rita. Jag har också träningar, (sport-träningar).
Och det blir lite mycket att holla på med. Jag undrar om jag ska forsätta
skriva mina egna "noveller", eller om jag ska sluta med det. Allt är lika roligt,
men det blir förmycket. Jag är inte så duktig, men vad tycker du? Ge mig förslag.

Hur kan man skriva romantiska sagor så att dom blirromantisk?
Inte tråkiga. Tackar för svar, Kram A:ngeln

/ A:ngeln

Hej Angel

Om du tycker om att skriva dina berättelser tycker jag absolut att du ska fortsätta med det. Nu skriver du inte hur gammal du är, vilket alltid gör det svårare för mig att besvara en fråga...

Om du tycker om att hålla på med sport kanske du ska skriva berättelser som utspelar sig i sådan miljö, i sådana sammanhang?

För att bli duktig på att skriva romantiskt är det bra att läsa romantiska böcker. T.ex. Katarina von Bredows böcker, eller Mårtens Sandéns En plats de kallar lyckan. Det är romantiska och mycket fina böcker.

Lycka till med dina berättelser.

Kramisar Kim


Hej Kim!
Min fråga till dig är att när jag skriver sagor på min dator för skoj skull. Blir det väldigt dramatiskt och långt. men jag tycker det är så himla kul att skriva att det bara blir mer och mer hela tiden. har du kanske något tips till mig så att det inte blir så himla långt. och att det inte blir så dramatiskt...
det vore hemskt roligt om du kunde hjälpa mig med det:)

/ Frida, 14 år

Hej Frida

Du ska vara glad över att dina berättelser blir långa och är dramatiska, om du med dramatiskt menar att de är spännande.

Eller så är det så att du överdriver spänningen för att höja dramatiken. Om så är fallet tycker jag du ska läsa igenom din berättelse och se om du kan formulera om orden, stryka någon text för att få mindre dramatik och mer spänning.

Var glad över att du har så mycket fantasi att berättelserna blir långa. Om du planerar att skriva en hel bok bör du ha skrivit omkring 120 A-4 sidor på datorn.

Lycka till!

Kramisar Kim


Hej

Författare...hmmm. Ett yrke! Som så många andra, men ändå ett väldigt specifikt.
Tänka sig att sitta ner och hålla händerna på ett tangentbord och formulera sina tankar, samtidigt som man tjänar ihop pengar - ibland inte en liten summa heller. Att faktiskt bara kunna "flumma" runt och sen när du får en idé förmedla den, ett drömyrke.

Så säg mig, vad krävs egentligen av en författare. Har du en tidsplan att följa? Är det svårt att få igenom sin första bok och därmed skriva en andra, att hela tiden veta att miljontals människor förväntar sig en ny gastkramande actionspeckad andra bok. Att veta att om du inte snarast får en ny snilleblsxt så är "äventyret" över, och flera miljoner bevika människor där ute, ja de är besvikna över dig (fail).


MVH Simon - en pojke som alltid har tyckt om böcker och skrivandets konst, konsten att formulera sig och praktiskt taket få läsarna aftt tappa anden. Något jag gjärna skulle sysslat med, men det är om, och bara om jag kan få till den där historien jag tidigar nämde.


Så återigen: Din tillgivne Simon

PS. Skulle bli gald över ett lika tankspritt och eftertänksamt "mail" tillbaks. Vet att jag bara skulle ställa en fråga - jag bröt lagen - men ibland känner du för att förmedla dina tankar och som sagt det skulle vara trevligt med ett svar.

/ Simon, 13 år från Landskrona

Hej Simon

Ordens gåva har du fått. Det är bara att sätta fingrarna till tangenterna och skriva en bestseller!

Det enda som krävs av dig som författare är att du skriver en jättebra berättelse, något som ingen annan har skrivit tidigare. Att du skriver från hjärtat utan att försöka krångla till språket.

Det är mycket svårt att få sin första bok utgiven, om du inte har en enastående bra berättelse. Om du lyckas förväntar sig både förlaget och läsarna att du genast ska prestera en ny bok. Det allra bästa är att kunna presentera fler än en bok för förlaget. Då är chansen större att de blir intresserade.

Jag har inga problem att få ny inspiration, men jag vet att det finns de som det låser sig för. Men de problemen tror jag inte du ska fundera över, tror att du lätt skriver många berättelser, eller hur?

Kramisar Kim


Hej kim!

Jag har läst ''Kimberlie - Äventyr på Nya Zeeland'' + ''Kimberlie - ett nytt liv'' . ´
Jag tyckte de var jätte bra!
Jag längtar tills ''Kimberlie - främlingar'' ska komma till ett bibliotek så jag kan låna den och läsa!
Man kan verkligen inte sluta läsa när det är du som har skrivit böckerna.
Ville bara säga att jag älskar dina böcker!

Tack , Elif.

/ Elif, 11 år från Göteborg

Hej Elif

Åh, vad glad jag blir över att du tycker så mycket om Kimberlieserien. Har du sett att du kan följa arbetet med den nya boken Kimberlie - Främlingar på min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.com/ Gå in och kika under Etiketter så hittar du alla inlägg om just den senaste boken.

Är du med i någon av fanklubbarna eller fanbloggarna? På första sidan av min hemsida www.kimselius.se hittar du länkar till alla.

Har du läst böckerna om Theo och Ramona också?

Tack för att du berättade hur mycket du tycker om mina böcker.

kramisar Kim


Hej.
Jag har hittat några böcker på ett bibliotek som jag gillar men de går inte att köpa någonstans. Kan man köpa böcker av ett bibliotek?

/ Elisabeth, 10 år från Gävle

Hej Elisabeth

Ett jättebra ställe att köpa begagnade böcker är Bokbörsen http://www.bokborsen.se/ Här brukar jag köpa äldre böcker som jag inte längre kan få tag i ute i butikerna.

Lycka till!

Kramisar Kim


kim vad tycker du om min bärettelse den är inte färdig men borde jag ändra på något?

EN HEMLIGHET
Kära dagbok började jag skriva i den första dagboken som jag hade fått. det var ganska onormalt för att som jag vet brukar man skriva dagbok ungefär vid 10 år åldern. Men som sagt jag ska bäretta till dig allt viktigt som händer i mitt liv. jag är 9 år och heter Ella. Jag har aldrig skrivit dagbok förut så du får förlåta mig om jag skriver något fel. exakt den sekunden frågade våran engelska lärare mig att jag skulle översätta 3 ord från Engelska till Svenska.
- Va? sa jag som hade blivit helt chockad. Översätt dom orden sa han och pekade på tavlan. När vi var ute på kort rassten kom min bästis Anne till mig och frågade vad jag hade hållit på med hela lektionen?
- Ehh inget sa jag som inte ville säga till och med till min bästis att jag hade en dagbok. Jag frågade om hon ville gå på bio efter skolan? Men innan hon hann svara visslade rastvakten i sin visselpipa. Anne och jag satt ett par bänkar ifrån varandra så om hon sa något kunde jag höra utan någon problem.
Jag gissar att våran klassrum är 8 meter och det finns pennor och sudd överallt.
Om jag ska vara ärlig så är Anne mycket finare en jag. Hon har långt svart hår och bruna ögon, en liten näsa och långa ögonfransar. jag har normalt långt hår som är lite orange aktig, blåa ögon och en lusstig näsa. Sista lektionen var matte. Vi skulle lära oss vad mellanled var och hur man räknar det. Anne och jag satt bredvid varandra som vi brukar göra i Matte lektionerna.
-Ja. sa hon plötsligt. När jag var hemma tänkte jag vilken film vi skulle kunna gå på. Jag kom fram till Avatar i 3D. Fasst jag hade sätt den flera gånger. Jag frågade mamma om hon kunde skjutsa oss till Heron City som bara var 10 minuter bort. Fast med bil såklart. Annars tar det ganska lång tid för mig att gå ända dit. Anne ville gå på Herry Poter.
- Jag vill gå på Herry Poter.
- Men vi får inte gå på den.
- Men jag vill!
- Var inte barnslig nu. Sa jag. Vi började bråka. Jag blev arg och sa till henne att om hon håller på såhär alltså vara barnslig kommer vi inte få titta på filmen av mamma som bara satt tyst och tjuvlyssnade på oss framför ratten.
-okej vi går på Avatar i 3D da. Sa hon. Jag suckade.
mamma skulle på en annan film med sin kompis. Anne och jag köpte chips, Cola och lite godis.Anne spelade trött bara för att vi inte fick gå på Herry Poter.
-jag vill också gå på den men.
- Men?
- Åldersgrens. Ja vi var för små för att titta på den filmen.
-snack om hur lång tid det tar att bli äldre. Sa Anne. jag tyckte det var roligt det hon sa. Jag fnissade. Sedan började vi skratta ihjäl oss. Jag vet inte varför men när jag börjar skratta så skrattar automatiskt den som är bredvid mig. Kanske för att jag skrattar så riligt. ha ha. Jag frågade Anne varför hon börjar skratta när jag skrattar? hon glodde på mig ett tag och sedan öppnades en diskussion. Som jag inte orkar skriva om. Tyst! sa jag filmen börjar. Jag tyckte den var spännande även om jag hade tittat på den många gånger. Men för Anne var det första gången så jag fick förklara vad som hände där hon inte förstår. det händer ganska ofta faktiskt att jag får förklara saker till Anne. Kanske för att hon pratar lite mycket? Men shhhh seg det inte till henne hon kommer bli arg då. Och jag tror inte att ni vill se henne när hon bli arg. Jag kan bäretta hur Anne blir när hon är arg. Hon blir röd och börjar darra av ilska. Hon blir lätt irriterad så jag försöker hålla henne så lugn jag kan. Jag ska bara gen en tipps: gör Anne aldrig arg. Hon är klassens starkaste tjej och finaste men hon har gått på karate. Så akta!
När vi lämnade Anne sa hon tack och kramade mig. Inget orsak sa mamma. När jag kom hem var jag trött men jag skrev ändå lite kort om filmen: Det var en man som inte kunde gå. Han blev en Avatar som kunde springa, han blev kär i en tjej och räddade Avatar världen från de onda. Okej jag erkänner det var ganska kort men det var de filmen handlade om. Jag vaknade först av alla. Klockan var bara 6.38.jag skulle få titta på tv ganska länge för att mina föräldrar brukar vakna ca 9.00 i helgerna. Jag gick in i köket ock bredde en macka med ost och en med pålegg. Jag gick in vardagsrummet och satt mig på den största soffan som var mittemot våran tv. Jag tittade på idol som jag inte hade hunnit titta på igår på grund av glödande skrivandet i dagboken. Plötsligt ringde det på dörren. Jag blev lite rädd för att det brukar inte ringa på dörren så tidigt. Jag öppnade och där stod det en gammal farbror som var nära att svimma. han blödde i magen. Det ända ordet han sa var: hjälp! jag skrek så mycket jag orkade. Mamma och pappa rusade ner från trapporna den gamla farbror föll på pappas armar. mamma ringde polisen genast. Medans pappa och jag nässtan bärde in den gamla fabror till soffan som jag hade suttit på för ungefär 5 minuter sedan. Jag grät fortfarande. Efter en kvart kom polisen och pratade med pappa. Dom skakade han och pappa sa att han hette Nils och polisen som pratade med pappa hette Hans. Hans frågade pappa vad som hade hänt och pappa sa att han inte visste någonting och att Hans borde prata med mig som hade vaknat före alla. Medans jag pratade med Hans och höll pappa i handen såg jag ambulansen köra med högsta fart till sjukhuset. Jag berättade till Hans att när jag öppnade dörren sa den gamla farbror hjälp. Efter att vi hade pratat färdigt och Hans hade gått hjälptes vi åt att städa soffan som den stackars farbror hade legat på. Soffan var täckt med blod. När jag hjälpte mamma att torka soffan såg hon att mina händer darrade.
-Lilla gumman kom så dricker vi ett glas vatten sa hon. Jag bara nickade .

/ anonym, 11 år från stockholm

Hej anonym

Det hade varit jätteroligt att läsa vad du skriver, men tyvärr räcker tiden inte till för det. Jag önskar jag hade tid att läsa andras berättelser, eftersom det kommer många förfrågningar om det.

Men jag hinner tyvärr inte med det eftersom det skulle ta alltför lång tid för mig att läsa andras berättelser och tycka till om dem. Tid jag inte har. Det kommer väldigt många förfrågningar varje dag. Därför måste jag tyvärr tacka nej till ditt erbjudande.

Däremot har jag läst din första mening och tycker att du kanske skulle formulera om meningen: "Kära dagbok började jag skriva i min första dagbok." Tänk på att inte vara för "övertydlig", alltså berätta för mycket. Fortsätt skriv!

På min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.com/ hittar du länkar där du kan få professionella utlåtande om din text. Hoppas att det kan vara dig till någon hjälp!

Lycka till med ditt skrivande!

Kramisar Kim


Hej
Jag vet att jag redan skickat en fråga till dig som jag vänar svar på, men nu kom jag på några frågor till jag vill ha svar på, som jag glömde skriva i det förra mejlet.

Dessa frågor har du kanske redan svarat på av någon annan men jag kan inte hitta dem.

1. Om man har kommit ganska långt i en bok och sen känner att historien inte går frammåt. Ska man då försöka fortsätta så gott det går eller vänta i någon vecka innan man börjar skriva igen?

2. Hur lång tid tar det ungefär att skriva en hel bok?

3. När du jobbar, sitter du hemma och skriver då eller har du något slags kontor där flera författare sitter?

4. "Faraos förbannelse", är det del tre i serien om Ramona och Theo? För när jag läste boken kändes det som det var flera böcker mellan den och "Jag är ingen häxa". Det var på något ställe någon berättade något om att Ramona och Theo hade åkt på flera äventyr tillsammans men om "Faraos förbannelse" är nummer tre har de bara varit på två äventyr innan.

5. I "Tillbaka till Pompeji" så står det längst fram i boken ny omarbetad utgåva. Varför står det så, var du tvungen att göra om boken? Om man läser den första utgåvan, hänger den inte ihop med resten av böckerna då?

Hoppas du vill svara på dessa frågor fast de var lite konstiga. Tack på förhand i så fall!


/ Johanna, 14 år från Skåne

Hej Johanna

1. Ibland är det bättre att lägga ifrån sig berättelsen en tid och låta den vila. Ibland är det bästa att kämpa på och skriva färdigt. Du får känna dig fram vilket som passar dig bäst.

2. Mellan 1,5 till 2,5 år. Men det har också tagit fem år att skriva en bok. Det var Tillbaka till Pompeji.

3. Jag skriver där jag befinner mig just då, på hotell, flygplatsterminaler, tågstationer, tåg, flyg... När jag är hemma har jag en skrivarlya där jag sitter och skriver. Men eftersom jag reser väldigt mycket gäller det att jag passar på och skriver så fort jag får lite tid över.

4. "Faraos förbannelse" var tänkt att bli bok nummer fyra i serien, men kom ut som bok nummer tre.

5. Tillbaka till Pompeji kom först ut på B. Wahlströms förlag. När den därefter kom ut på nytt förlag lade jag till faktadel och gjorde en del ändringar i texten. Jovisst hänger första utgåvan ihop med resten av böckerna, det är ju samma bok.

Kramisar Kim


Hur är det att vara författare? Vilka böcker har du skrivit? är det svårt att skriva böcker?

/ Vladislava, 11 år från Eskilstuna

Hej Vladislava

Det är roligt att vara författare och få leva i fantasivärldar ibland. Men det är också mycket arbete. Speciellt om man skriver historiska äventyrsböcker som jag gör. Det innebär att jag måste läsa mängder av faktaböcker inför varje bok jag ska skriva. Dessutom reser jag till de platser jag skriver om. DET är roligt. Speciellt när jag var i Egypten. Den resan präglade min "Faraos förbannelse" väldigt mycket, eftersom hela första kapitlet blev till djupt nere i den grav som jag skriver om i det kapitlet.

Det är lite kämpigt med pengar när man är författare. Man vet aldrig hur mycket inkomst man har.

Det är roligt att resa runt och föreläsa och möta läsarna. Det är jätteroligt att vara ute och signera och möta mina fans. Och det är helt fantastiskt att det finns en fanklubb om mig och mina böcker, som mina fans har startat.

Det är få författare som kan försörja sig enbart på sitt författarskap. Många som har drömmen om att bli författare söker sig ofta till yrken där man får syssla med skrivandet, till exempel: lärare, journalist, tryckeri, bibliotek med flera.

Sina första böcker skriver man på kvällar och nätter. Har man tur, som J.K. Rowlings med Harry Potter-böckerna, så gör första boken succé och man kan direkt försörja sig på sitt författarskap. Jag har också haft lyckan att göra en dunderdebut och därmed också lyckats försörja mig på mitt författarskap. Även om det inte är lika stora inkomster som Rowlings...

Jag älskar att vara författare!

Det som är viktigt om man tänker bli författare är att man läser och skriver mycket, mycket, mycket och inte ger upp om man får dålig kritik. Det är viktigt att man tar till sig kritiken för att utveckla sitt skrivande, att man låter andra läsa sina berättelser och lyssnar på vad de säger.

Vill du veta mer om mig och mina historiska äventyrsböcker kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se. Där hittar du mina böcker "Tillbaka till Pompeji", "Jag är ingen häxa", ”Faraos förbannelse”, "Den gömda Inkastaden", "Vikingaträl", "Svarta Döden", "Snapphanar", "Giljotinen", "Riddarsvärdet", "Det glömda kriget 1808-1809", ”Snapphaneresan”, ”Kinesiska Draken” och "Kimberlie - Äventyr på Nya Zeeland", "Kimberlie - Ett nytt liv", "Theos Pompeji" och Boudicas strid mot Romarna. Du kan även läsa lite ur varje bok och lyssna på när jag läser ur "Tillbaka till Pompeji", "Snapphanar" och "Giljotinen". Om du söker på mitt namn "Kimselius" på YouTube, kan du se och lyssna på när jag läser ur mina böcker.

Du kan bli vän med mig på Facebook, följa min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.com eller följa mig på Twitter under söknamnet KimMKimselius.

Eftersom jag har otroligt mycket fantasi tycker inte jag att det är svårt att vara författare.

Ha det så bra!

Kramisar från Kim


Hej, Min dröm är att bli en riktigt bra författare. Jag skriver böcker men när jag kommer till mitten går allt för fort och jag får inte till det. Jag blir helt översvärmad med ideér men lyckas inte framföra dom på ett bra sätt. Gillar att skriva gammla sagor som Rödluvan, törnrosa eller så. Den jag håller på att skriva på heter Gråsippan. Men om jag skriver gammla sagor när jag blir stor är jag rädd att ingen vill läsa/köpa dom. Jag vill gärna sälja mina böcker så jag kan köpa en bondgård. Hur ska jag göra?

/ Emmelie, 12 år från Stockholm

Hej Emmelie

Det viktigaste är att du skriver det du tycker om, då blir berättelsen som allra bäst. För att du ska få till din berättelse hela vägen är det bra att till exempel arbeta med Gula lappar.

Gör så här: Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

Om du tillhör dem som har väldigt mycket fantasi kanske du inte hinner avsluta din berättelse innan det kommer en ny du vill påbörja. Det gör inget. Har du använt dig av gula lappar har du ändå hela sammanhanget klart för dig och kan fortsätta skriva din berättelse färdigt en annan gång.

Skriv det DU vill läsa! För att göra en bra berättelse bör du skriva direkt från hjärtat, och gärna ta del av de erfarenheter du bär inom dig. Tänk på att inte skriva för att någon annan ska läsa berättelsen, utan skriv för att DU ska bli nöjd med berättelsen. Använd ditt eget "språk" och försök inte härma någon annan författare, då blir din berättelse bra. För att förlagen ska bli intresserade av din berättelse bör du ha något nytt att berätta, något som väcker deras intresse. Glöm inte att berättelsen måste fånga läsaren redan i första meningen.

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

Varje bok i min historiska äventyrsserie byggs upp runt en riktig historisk händelse. När jag har bestämt vilket ämne jag ska skriva om läser jag mängder av faktaböcker om det ämnet, t.ex. Kina. Under tiden jag läser, dyker det upp idéer om vad boken ska handla om. Då skriver jag ned det på Post-it-lappar. När jag sedan läst klart all fakta har jag mängder av gula lappar med idéer på kapitel, händelser samt ord som ska till faktadelen i slutet av boken. Då sätter jag mig och skriver.

För att berättelsen ska hålla sig så nära fakta och sanning som möjligt försöker jag väva in riktiga historiska personer i böckerna. Ofta berättar jag mer om de personerna i faktadelen för att läsaren ska förstå att de personerna har funnits på riktigt.

Läs gärna någon av mina böcker för att se hur jag bygger upp böckerna. Om du går in på min hemsida www.kimselius.se hittar du fler tips under länken "Författartips". På hemsidan kan du även läsa mer om mig och mina böcker, till exempel utdrag ur varje bok.

Du kan även gå in på youtube: http://www.youtube.com/ och söka på kimselius, där kan du se filmer när jag läser ur mina böcker.

Läs på min hemsida www.kimselius.se om du vill veta om jag snart kommer till en plats nära dig för att föreläsa eller signera.

Du kan bli vän med mig på Facebook, följa min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.com eller följa mig på Twitter under söknamnet KimMKimselius. På min blogg kan du följa hela arbetet med de nya böckerna, då och då lägger jag ut smakprov ur böckerna och du kan gå in och kommentera där. På bloggen hittar du även användbara länkar, till skrivtipslänkar och boktipslänkar.

Tänk på att för att slå igenom som författare och tjäna mycket pengar på det, så bör man skriva något unikt. Och det låter som om du gör det... Lycka till med ditt skrivande.

Kramisar från Kim


Hej!
Jo, det är såhär att jag har fått lite problem med mitt skrivande och tänkte att jag kan be dig om lite hjälp.
Om du vill, alltså.

Jag har börjat skriva på en bok/ längre novell som jag är nöjd med men problememt är att jag inte vet vad som ska hända sen. Jag hade en bra historia innan men kommer inte ihåg vart jag skrev ner den. Så jag undrar om du skulle vilja ge mig lite förslag på en fortsatt handling


Personer:
Selma-13- spelar basket
Mamma
pappa
Storasyster
Bästis -13- spelar basket, går på teater
Kompis- 13- sjunger i kör

Handlinge kort:
Selma är en 13:åring som gillar basket. En kväll försvinner hennes 15:åriga syster och hittas död efter två dagar. Hon blev klämd av sin pojkvän och hans moppe efter att de kört av vägen.
Sen har jag inte kommit mycket längre, fast jag har skrivit fem sidor.

Lite ur boken/novellen:

"Kockan är ett om tre minuter och Linn har fortfarande inte kommit hem. Jag är rädd och orolig.
Om hon bara inte var ute med Matte. Jag litar inte på honom. Han är en lömsk person, inte den generösa kille min syster tror att han är.
Det är inte läge att sova nu. Liksom, vem kan komma till ro om ens 15 åriga syster är ute med skolans tuffaste, och snyggaste, kille? Inte jag i alla fall.
Det är lite konstigt att mamma eller pappa inte verkar det minsta oroliga. Fast det är klart, dem litar på Linn, deras blyga, fotbolls intresserade dotter, inte kan hon vara någon annanstans än på bio med en kille, när hon nu sa det. Men jag vet nog var hon är, på den nyöppnade nattklubben i centrum. Det var nog inte meningen att jag skulle veta det heller men när man går på samma skola som ens syster så vet man det mesta. Det går ju bara en miljon rykten om att alla ”coola” niorna skulle till nattklubben. Som om Linn är ”cool”. Det är det minsta hon är. Men nu när Matte verkar lite tänd på henne så tillhör hon tydligen dem ”coola”. "
_______________________________________

"Jag känner det redan innan jag öppnar ytterdörren hemma, att det är något som är fel. Och att det troligen är min syster det handlar om är ingen konst att förstå.
– Hallå! Ropar jag när jag öppnar dörren. Och bara det att dörren är öppen, att alltså någon redan är hemma, är konstigt.
– Hej gumman, säger mamma svagt när hon kommer mig till mötes. Vi måste prata, nu, fortsätter hon.
– Vad är det? Frågar jag oroligt, men i stället för att ge mig ett svar går mamma före mig in i vardagsrummet och sätter sig i soffan.
– De har hittat Linn, börjar mamma.
– Vad då, det är väl bra? Men jag vet redan att det inte är det.
– Död, fortsätter hon.
Det känns som om allt brister inuti mig. Det får inte vara sant! Vi två som har så kul ihop och älskar varandra, vad ska hända nu? Miljoner tankar rusar genom mitt huvud och tårarna flödar ner för kinderna. Jag orkar inte stå upp utan måste sätta mig i soffan, där sjunker jag ihop och vill aldrig resa mig igen. Hur kan detta hända?
Jag ligger där i soffan och tycker synd om mig själv när jag kommer på att mamma också sitter där. Jag kollar upp och ser att även hon gråter. När hon vänder huvudet mot mitt håll och ser på mig känner jag en ännu större sorg. Mamma som älskar Linn, som älskar när hela familjen gör något tillsammans och älskar att se mig och Linn komma så bra överens, hur ska hon klara detta? Jag reser mig mödosamt upp och kramar om henne hårt, hårt och vill aldrig släppa taget.
Vi sitter så hur länge som helst, känns det som, men tillslut släpper mamma taget om mig och tar ett fast grepp om mina axlar och säger: Jag älskar dig fortfarande, det får du aldrig glömma. Tårarna som nästan torkat på mina kinder börjar flöda igen. Men den här gången reser sig mamma upp och rättar till sina eleganta kläder och plattar till det korta, råttfärgade håret med händerna, sen går hon mot telefonen.
– Jag måste ringa pappa, säger hon och jag hör hur mycket smärta det gömmer sig bakom de orden. "

Kanske lite svårt att förstå men jag försökte plocka ut de bitarna som var lättas.

Jag ställer kanske en lite konstig fråga men det skulle varit snällt om du vill hjälpa mig.

/ Johanna, 14 år från Skåne

Hej Johanna

Tyvärr räcker min tid inte till för att hjälpa dig med att tänka ut vad din bok ska handla om. Men vad du kan göra det är att du försöker bygga upp din bok med Gula lappar.

Gör så här: Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

Om du tillhör dem som har väldigt mycket fantasi kanske du inte hinner avsluta din berättelse innan det kommer en ny du vill påbörja. Det gör inget. Har du använt dig av gula lappar har du ändå hela sammanhanget klart för dig och kan fortsätta skriva din berättelse färdigt en annan gång.

Skriv det DU vill läsa! För att göra en bra berättelse bör du skriva direkt från hjärtat, och gärna ta del av de erfarenheter du bär inom dig. Tänk på att inte skriva för att någon annan ska läsa berättelsen, utan skriv för att DU ska bli nöjd med berättelsen. Använd ditt eget "språk" och försök inte härma någon annan författare, då blir din berättelse bra. För att förlagen ska bli intresserade av din berättelse bör du ha något nytt att berätta, något som väcker deras intresse. Glöm inte att berättelsen måste fånga läsaren redan i första meningen.

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

Varje bok i min historiska äventyrsserie byggs upp runt en riktig historisk händelse. När jag har bestämt vilket ämne jag ska skriva om läser jag mängder av faktaböcker om det ämnet, t.ex. Kina. Under tiden jag läser, dyker det upp idéer om vad boken ska handla om. Då skriver jag ned det på Post-it-lappar. När jag sedan läst klart all fakta har jag mängder av gula lappar med idéer på kapitel, händelser samt ord som ska till faktadelen i slutet av boken. Då sätter jag mig och skriver.

För att berättelsen ska hålla sig så nära fakta och sanning som möjligt försöker jag väva in riktiga historiska personer i böckerna. Ofta berättar jag mer om de personerna i faktadelen för att läsaren ska förstå att de personerna har funnits på riktigt.

Ett annat bra sätt är att läsa mycket, då brukar inspirationen komma tillbaka.

För fler tips, se tidigare svar här på Unga Fakta panelen, eller min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.com/p/skrivprocessskrivtips.html eller skrivtipsen på min hemsida http://www.kimselius.se/tips.html

Hoppas att detta var till hjälp för dig. Lycka till med ditt skrivande.

Kramisar från Kim


Hej jag älskar att läsa och skriva och läsa precis som du men om vi säger när jag blir äldre och då också vill bli författare hur gör man då om man vill ge ut en bok tacksam för svar.Alltså om jag vill att boken kan köpas i affären.

/ Märta, 11 år från stockolm

Hej Märta

Det finns många sätt att ge ut sin bok nuförtiden. Här kan du läsa om några av dem:

BOKFÖRLAG: Det bästa sättet att få kontakt med ett bokförlag är att gå till en bokhandel och se ut böcker som tilltalar dig. Se efter vilket förlag som har gett ut boken/böckerna. Det står längst fram i boken. Där brukar stå fullständig adress, telefon, e-mail m.m. Du kan även gå in på www.googles.se och söka på "Bokförlag". Där hittar du allt du behöver.

Skriv din berättelse med dubbelt radavstånd, numrera sidorna. Skicka som papperskopior och bifoga namn, adress och telefon. Jag brukar skriva allt det högst upp på sidorna. Det finns något som heter "Huvud/Sidfot" i Wordprogrammet. Där lägger man in all den texten på första sidan så kommer det automatiskt på alla sidorna.

När förlaget/förlagen (för jag tycker du kan skicka till flera förlag samtidigt) fått ditt manus är det först en redaktör som läser det. Om den personen tycker om det du har skrivit går manus vidare till flera personer som tycker till. Om de tycker om din berättelse kontaktar de dig och ber att få publicera/ge ut din berättelse. Om de skickar tillbaka ditt manus behöver det inte betyda att det är dåligt. Det kanske inte passar deras förlag, de kanske inte har råd att ge ut fler debutanter det året, det är inte rätt person som har läst det från början osv. Får du tillbaka ditt manus ska du alltså inte ge upp, sätt dig ner och läs igenom det igen, se om du kan förbättra det och skicka det till något annat förlag. Tänk på att förlagen får runt 3.000 obeställda manus PER ÅR! Av dem väljer de kanske ut 10-20 manus som de gör böcker av.

Om du får ditt manus antaget börjar en annan process: Manus godkännes, därefter korrigeras manus, stavfel rättas, grammatiska fel m.m. Redaktören kan också komma med vissa kommentarer om att något inte stämmer i ett kapitel eller att man har tappat "röda tråden" på något ställe.

När manus är klart, levererar författaren oftast det på diskett/Cd/mail till förlaget. Där gör man sidor helt klara: sidnumrering, kapitelindelning osv.

Redan när förlaget godkänt manus har de beställt ett omslag. Det är oftast färdigt före boken eftersom det är omslaget man annonserar med, och annonserna går iväg i god tid före det boken kommer ut. Förlagen har oftast speciella illustratörer som gör omslagen åt dem.

Sedan skickas manuset till tryckeriet, nu i färdigt "ombrutet" format, det innebär att alla sidorna ser ut precis så som de ska göra i boken. De trycker boken. De har stora maskiner som kan trycka 3.000 böcker på en timma. Därefter går det iväg till bokbinderiet som sätter ihop omslaget med innehållet: sidorna.

Därefter skickas böckerna, nu i tusentals exemplar, till antingen förlaget, eller ett centralt distributionsföretag. Därifrån beställer bokhandlarna sina böcker och de skickas ut i butiken så att du och alla andra kan köpa böckerna.

Du som författare får royalty på försäljningen. Det innebär att du får en viss summa per bok som säljs, summan varierar från förlag till förlag därför kan jag inte säga hur mycket det rör sig om. Dessutom brukar författaren få ett visst antal gratisexemplar av sin bok, också olika beroende på förlag, det kan röra sig om cirka 10 exemplar, alltså inga stora mängder.

OM DU VILL TRYCKA UPP DINA BÖCKER SJÄLV: Du kan trycka dina böcker på Print-On-Demand. Då betalar du allt själv, men du behöver bara trycka upp så många böcker du vill ha, t.ex. 1 bok. Priset varierar mellan de olika tryckerierna. Det blir dyrare än att trycka upp 3.000 böcker, men ett mycket billigare alternativ om man inte vill ha så många böcker. Gå in på nätet och titta på t.ex. www.books-on-demand.com, www.instantbook.se www.b4press.com, www.gml.se och många, många fler. Kanske har du något Print-On-Demand tryckeri i din närhet?

OM DU VILL LÄGGA UT DIN BOK PÅ NÄTET SÅ ATT ANDRA KAN LÄSA DEN: Du kan också lägga ut din bok som Digitalbok. Då går du in på www.digitalboken.se Genom Digitalboken får man möjlighet att bli läst och upptäckt av förläggare och allmänhet. Digitalboken är en mötesplats för de som har författardrömmar, men även för redan etablerade författare, förläggare och läsare. Digitalboken har skapats som ett forum för talanger, som kanske aldrig skulle bli publicerade på annat sätt. Det är helt gratis för författare och skribenter att ladda upp sina böcker och texter till Digitalboken.

Uppladdade böcker på Digitalboken kan läsas direkt av vem som helst, som PDF-fil. De som vill kan få sin bok tryckt i allt från några få exemplar till större upplagor, via Digitalbokens Print-On-Demand tjänst. Digitalboken erbjuder också en lektörstjänst där författaren kan få professionell granskning av sin text.

Digitalboken kan också hjälpa till med bokomslag, bilder och framtagning av tryckfärdigt material.

Jag önskar dig lycka till i ditt skrivande. Håll drömmen levande. Jag bestämde mig för att bli författare när jag var åtta år. Nu har jag slagit igenom stort, kommit ut med flera böcker, översatts till många språk och fått smeknamnet "Blekinges Astrid Lindgren". Vill du veta mer om mig kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se. Där hittar du också fler tips.

Hör av dig den dag du får ditt manus godkänt.

Kramisar från Kim

ville du bli författare när du var liten ?

/ amanda, 12 år från fritsla

Hej Amanda

När jag var åtta år bestämde jag mig för att bli författare och då skrev jag min första bok. Du kan se den här: http://kim-m-kimselius.blogspot.com/2010/01/min-allra-forsta-bok.html

Kramisar Kim


hejsan :/

Jag heter Aleyna och är 12 år .
Jag älskar att läsa och skriva men har inte lust på sistonde .
Ja skulle gärna vilja få något tips på hur jag kan göra .

/ Aleyna, 12 år från Botkyrka

Hej Aleyna

Försök att hitta någon bok som fångar dig från början till slut. Om du kommer igång att läsa igen så kommer även skrivlusten.

På min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.com/ hittar du många tips om bra böcker och flera länkar till bokbloggar.

Du kan även se om mina böcker skulle passa dig: http://www.kimselius.se/bocker.html Om du går in på den här sidan kan du läsa smakprov ur alla böcker jag har skrivit, så mycket som 2-3 kapitel.

Om det bara är skrivsvårigheter du har kanske dessa tips kan hjälpa dig:

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

Om du tillhör dem som har väldigt mycket fantasi kanske du inte hinner avsluta din berättelse innan det kommer en ny du vill påbörja. Det gör inget. Har du använt dig av gula lappar har du ändå hela sammanhanget klart för dig och kan fortsätta skriva din berättelse färdigt en annan gång.

Skriv det DU vill läsa! För att göra en bra berättelse bör du skriva direkt från hjärtat, och gärna ta del av de erfarenheter du bär inom dig. Tänk på att inte skriva för att någon annan ska läsa berättelsen, utan skriv för att DU ska bli nöjd med berättelsen. Använd ditt eget "språk" och försök inte härma någon annan författare, då blir din berättelse bra. För att förlagen ska bli intresserade av din berättelse bör du ha något nytt att berätta, något som väcker deras intresse. Glöm inte att berättelsen måste fånga läsaren redan i första meningen.

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

Varje bok i min historiska äventyrsserie byggs upp runt en riktig historisk händelse. När jag har bestämt vilket ämne jag ska skriva om läser jag mängder av faktaböcker om det ämnet, t.ex. Kina. Under tiden jag läser, dyker det upp idéer om vad boken ska handla om. Då skriver jag ned det på Post-it-lappar. När jag sedan läst klart all fakta har jag mängder av gula lappar med idéer på kapitel, händelser samt ord som ska till faktadelen i slutet av boken. Då sätter jag mig och skriver.

För att berättelsen ska hålla sig så nära fakta och sanning som möjligt försöker jag väva in riktiga historiska personer i böckerna. Ofta berättar jag mer om de personerna i faktadelen för att läsaren ska förstå att de personerna har funnits på riktigt.

Lycka till med ditt skrivande. Hör gärna av dig igen och berätta hur det går för dig.

Kramisar från Kim


hej!jag hetet fakar och kommer ifrån irak och bor i svergie.jag tycker om att skriva långa sagor eller berättelser och jag har bra ider fast jag vill vet hur kan jag göra att min text blir spännande??mina brättelser behöver bara att finslipas kan du ge mig nån råd me det???ellr kan jag skicka min text på datan så kan du säga vad du tycker???

/ zolfakar, 13 år från irak

Hej Fakar

Det första tipset jag vill ge dig är att läsa så många spännande böcker du kan. Då får du idéer och ser också hur böckerna är uppbyggda. Eftersom mina böcker är kända för att fängsla läsarna från första början till sista raden kanske du kan börja med att läsa någon av dem: Se http://www.kimselius.se/bocker.html Här kan du läsa smakprov ur samtliga böcker. Prova att läsa någon av smakproven så ser du hur jag har skrivit för att hålla spänningen vid liv.

När du väl börjar skriva din berättelse är det några saker du bör tänka på:

Börja första meningen med att något spännande händer. Då har du fångat läsaren. Försök hålla spänningen genom hela boken, börja varje kapitel spännande och avsluta varje kapitel spännande. Det gör man lätt genom att låta huvudpersonen råka ut för något, ana att något kommer att hända, att någon säger något som gör att man vill fortsätta läsa etc.

Skriv från hjärtat: skriv det DU vill läsa! Då ska du se att det blir en jättebra bok.

För mer tips, se tidigare svar här på ungafakta, eller gå in på min hemsida http://www.kimselius.se/tips.html eller blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.com/p/skrivprocessskrivtips.html.

Det hade varit jätteroligt att läsa vad du skriver, men tyvärr räcker tiden inte till för det. Jag önskar jag hade tid att läsa andras berättelser, eftersom det kommer många förfrågningar om det.

Men jag hinner tyvärr inte med det eftersom det skulle ta alltför lång tid för mig att läsa andras berättelser och tycka till om dem. Tid jag inte har. Det kommer väldigt många förfrågningar varje dag. Därför måste jag tyvärr tacka nej till ditt erbjudande.

På min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.com/ hittar du länkar där du kan få professionella utlåtande om din text. Hoppas att det kan vara dig till någon hjälp!

Lycka till med ditt skrivande!

Kramisar Kim


hej Kim!

nu är jag här igen och jag har några frågor till dig!

1. "pyramid ögat i egypten" håller jag ju på att skriva, men just nu har det tagit STOPP! jag kan inte komma på en enda mening till! hur ska jag göra?

2. vad gör du om tio år... (om du fortfarande är författare, vad skriver du för böcker?)

3. jag fyller år snart (om men vecka :P) och önskar mig dina böcker, finns dom att köpa på en vanlig bokhandel, som t. ex. Bokia?

4. har du någon blogg som jag kan söka lite grann på?

Ha det jätte bra så hörs vi snart (tror jag haha)

//Ellen ♥

/ Ellen ♥, 11 år från Trollhättan

Hej Ellen

1. Du kan göra på olika sätt. Du kan välja att lägga undan boken och vänta på att inspirationen ska komma tillbaka. Eller så kan du sätta dig och tvinga dig att fortsätta skriva... Det sistnämnda fungerar bäst om du har varit ute och fått frisk luft och rört på dig innan. Lycka till!

2. Man kan aldrig förutse vad som händer om tio år. Jag kanske inte lever då... Men om jag gör det skriver jag sannolikt på nya böcker.

3. Mina böcker finns att köpa hos alla bokhandlare, även om de kanske inte har de i butiken går det att beställa dem i butikerna. Men du kan också beställa dem hos Adlibris, Bokus eller någon annan internetbokhandel.

4. Du kan titta på min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.com/ Här hittar du många skrivtips, kan följa mitt arbete med mina böcker och mycket mer.

Ha det så bra!

Kramisar Kim


Hur får man en brätelse att låta verklig?

/ julia , 12 år från Sverige

Hej Julia

Genom att bli den man skriver om, se det den ser, känna och sätta sig in i hur det är att vara den personen. DÅ blir det verkligt!

För fler tips kika in på min blogg: http://kim-m-kimselius.blogspot.com/ eller min hemsida http://www.kimselius.se/tips.html eller titta på tidigare svar här på Panelen Unga Fakta.

kramisar Kim


Hej Kim

Jag är en tjej som älskar att skriva berättelser och läsa.
Och jag har några frågor om attt skriva berättelser.
Skulle bli jätte tacksam om jag fick svar.

1.Om jag är 11 år skulle jag kunne skriva berättelser om några som är 16 år ?

2.Hur gör man för att kunna skriva bra berättelser ?

3.Måste slutet alltid vara lyckligt ?

4.Hur gör man sin berättelse tilll en bok ?

5.Måste det handla om nåt speciellt ?

6.Hur ska jag göra så min lillebror hör på när jag läser böcker för honom ?

Kramar June

Ps.Du skriver jätte-bra böcker Ds.

/ June, 11 år från Luleå

Hej June

1. Ja, det tror jag är möjligt. Du känner säkert 16-åringar och vet hur de är.

2. För att göra en bra bok bör du skriva direkt från hjärtat, och gärna ta del av de erfarenheter du bär inom dig. Tänk på att inte skriva för att någon annan ska läsa berättelsen, utan skriv för att DU ska bli nöjd med berättelsen. Använd ditt eget "språk" och försök inte härma någon annan författare, då blir din berättelse bra.

3. Nej, det tycker inte jag. Men ibland tycker förlaget det...

4. Det bästa sättet att få kontakt med ett bokförlag är att gå till en bokhandel och se ut böcker som tilltalar dig. Se efter vilket förlag som har gett ut boken/böckerna. Det står längst fram i boken. Där brukar stå fullständig adress, telefon, e-mail m.m. Du kan även gå in på www.googles.se och söka på "Bokförlag". Där hittar du allt du behöver.

Skriv din berättelse med dubbelt radavstånd, numrera sidorna. Skicka som papperskopior och bifoga namn, adress och telefon. Jag brukar skriva allt det högst upp på sidorna. Det finns något som heter "Huvud/Sidfot" i Wordprogrammet. Där lägger man in all den texten på första sidan så kommer det automatiskt på alla sidorna.

När förlaget/förlagen (för jag tycker du kan skicka till flera förlag samtidigt) fått ditt manus är det först en redaktör som läser det. Om den personen tycker om det du har skrivit går manus vidare till flera personer som tycker till. Om de tycker om din berättelse kontaktar de dig och ber att få publicera/ge ut din berättelse. Om de skickar tillbaka ditt manus behöver det inte betyda att det är dåligt. Det kanske inte passar deras förlag, de kanske inte har råd att ge ut fler debutanter det året, det är inte rätt person som har läst det från början osv. Får du tillbaka ditt manus ska du alltså inte ge upp, sätt dig ner och läs igenom det igen, se om du kan förbättra det och skicka det till något annat förlag. Tänk på att förlagen får runt 3.000 obeställda manus PER ÅR! Av dem väljer de kanske ut 10-20 manus som de gör böcker av.

Om du får ditt manus antaget börjar en annan process: Manus godkännes, därefter korrigeras manus, stavfel rättas, grammatiska fel m.m. Redaktören kan också komma med vissa kommentarer om att något inte stämmer i ett kapitel eller att man har tappat "röda tråden" på något ställe.

När manus är klart, levererar författaren oftast det på diskett/Cd/mail till förlaget. Där gör man sidor helt klara: sidnumrering, kapitelindelning osv.

Redan när förlaget godkänt manus har de beställt ett omslag. Det är oftast färdigt före boken eftersom det är omslaget man annonserar med, och annonserna går iväg i god tid före det boken kommer ut. Förlagen har oftast speciella illustratörer som gör omslagen åt dem.

Sedan skickas manuset till tryckeriet, nu i färdigt "ombrutet" format, det innebär att alla sidorna ser ut precis så som de ska göra i boken. De trycker boken. De har stora maskiner som kan trycka 3.000 böcker på en timma. Därefter går det iväg till bokbinderiet som sätter ihop omslaget med innehållet: sidorna.

Därefter skickas böckerna, nu i tusentals exemplar, till antingen förlaget, eller ett centralt distributionsföretag. Därifrån beställer bokhandlarna sina böcker och de skickas ut i butiken så att du och alla andra kan köpa böckerna.

Du som författare får royalty på försäljningen. Det innebär att du får en viss summa per bok som säljs, summan varierar från förlag till förlag därför kan jag inte säga hur mycket det rör sig om. Dessutom brukar författaren få ett visst antal gratisexemplar av sin bok, också olika beroende på förlag, det kan röra sig om cirka 10 exemplar, alltså inga stora mängder.

OM DU VILL TRYCKA UPP DINA BÖCKER SJÄLV:

Du kan trycka dina böcker på Print-On-Demand. Då betalar du allt själv, men du behöver bara trycka upp så många böcker du vill ha, t.ex. 1 bok. Priset varierar mellan de olika tryckerierna. Det blir dyrare än att trycka upp 3.000 böcker, men ett mycket billigare alternativ om man inte vill ha så många böcker. Gå in på nätet och titta på t.ex. www.books-on-demand.com, www.instantbook.se www.b4press.com, www.gml.se och många, många fler. Kanske har du något Print-On-Demand tryckeri i din närhet?

OM DU VILL LÄGGA UT DIN BOK PÅ NÄTET SÅ ATT ANDRA KAN LÄSA DEN:

Du kan också lägga ut din bok som Digitalbok. Då går du in på www.digitalboken.se Genom Digitalboken får man möjlighet att bli läst och upptäckt av förläggare och allmänhet. Digitalboken är en mötesplats för de som har författardrömmar, men även för redan etablerade författare, förläggare och läsare. Digitalboken har skapats som ett forum för talanger, som kanske aldrig skulle bli publicerade på annat sätt. Det är helt gratis för författare och skribenter att ladda upp sina böcker och texter till Digitalboken.

Uppladdade böcker på Digitalboken kan läsas direkt av vem som helst, som PDF-fil. De som vill kan få sin bok tryckt i allt från några få exemplar till större upplagor, via Digitalbokens Print-On-Demand tjänst. Digitalboken erbjuder också en lektörstjänst där författaren kan få professionell granskning av sin text.

Digitalboken kan också hjälpa till med bokomslag, bilder och framtagning av tryckfärdigt material.

5. Ja, det är viktigt att boken har en handling som driver berättelsen framåt, något som gör att läsaren vill fortsätta läsa för att se hur det går för huvudpersonerna.

6. Välj en otroligt spännande bok som gör att han bara MÅSTE lyssna. Vet att många unga pojkar älskar min bok "Svarta Döden". Har du läst den? Kanske ska du läsa den högt för honom. Eller "Snapphanar". Den är också mycket spännande.

Tack för att du tycker om mina böcker!

Lycka till med att inspirera din bror och med ditt eget skrivande.

Kramisar Kim

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2017 Unga Fakta AB