Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet fåglar. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Mats Olsson om fåglar!


Hej. Det bor ett knölsvanspar utanför vårat hus. När vi matar dem så snörvlar dem och låter som grisar. Är de förkylda?

/ Tyra, 7 år från Linköping

Hej Tyra!
Knölsvanarna snörvlar och "grymtar" då dom löser upp bröd i vattnet. Det är luften som bubblar och pyser i näshålorna på näbben. Men knölsvanen har också ett "grymtande" läte som är kansk typiskt för just knölsvanen. Dom är alltså inte förkylda.

Ha det gott och ge dom lite bröd från mig också.

Mats på Kreativum


Jag är hjälplärare i klass två utanför Vilhelmina och vi har alltid en ramsa varje vecka.
Just nu handlar ramsan om Xerxes Xenops och vi har ingen aning om vad det är för fågel.
Vi hoppas nu att du kan hjälpa oss.

Mvh Petra Jonsson

/ Petra Jonsson, 30 år från Vilhelmina

Hej Petra!
Det var spännande ramsor ni använder i skolan. Nedan hittar du en länk till några fåglar som heter xenops. Men Xerxes vet jag faktiskt inte förutom att det ska ha varit en persisk konung eller så. Men kanske det går att få ihop på något sätt.

http://en.wikipedia.org/wiki/Xenops

Lycka till!

Mats på Kreativum


hur länge lever kanarie fåglar?

/ nicolas, 8 år från luleå

Hej Nicolas!
Jag misstänker att du menar en kanariefågel som lever i en bur hos någon människa. Där har dom det gott med värme, mat, vatten och sällskap och då kan dom leva rätt många år. Jag kan dock inte säga hur länge. Men en frilevande kanariefågel lever nog inte speciellt många år eftersom just den storleken av fågel jhar rätt kort livslängd 2-4 år kanske.

Jag gick in på Google och fann följande adress med lite svar som du kanske kan ha nytta av;

http://www.arkenbutikerna.se/skotselrad/skotselrad_kanariefagel.htm

Ha det gott.

Mats på Kreativum


hej! jag undrar var sädesärlorna flyger på vintern???? /mvh nichole

/ Nichole hammar, 11 år från Helsingborg

Hej Nichole!
Sädesärlorna flyger mot SÖ och håller till nere i Mellersta Östern och NÖ Afrika. Men flera sädesärlor stannar i sydeuropa och där finns t.o.m. enstaka individer som stannar i södra Sverige och ner i Polen och Tyskland.

Ha det gott.

Mats på Kreativum


Hej! igår när jag var på jobb,utanför stod en fågel jag alldrig har sett.
Den var rätt stor,sidorna såkallad kindor var dom blåa,uvudet stack det upp sm tofsar som ocså var blåa,fågeln var lite brun,med lång fjädet där bak..jättefin var den tog även ett kort på denna fågel.den var så vacker..jag undrar vad är det för fågel? är denna fågel svensk?

MVH/Pia

/ Pia Persson, 51 år från Helsingborg

Hej Pia!
Kan du inte skicka bilden till mig på följande adress;
mats.olsson@kreativum.se så ska jag försöka att hjälpa dig med artbestämningen.

Väntar med spänt intresse.

Mats på Kreativum


Men är ändå inte nöjd...
öronproppar, MP3, musik? Öhhh?
men vill ju lyssna på naturs ljud utan fåglar tex blåsligt, vattenfall, och såna utan fåglar...

/ Joel, 17 år från Örebro

God morgon Joel!
Det tycks som att du inte kan fixa det där med fåglar, vilket är beklagligt. Men du får väl försöka att lyssna på de ljud som du vill och helt enkelt försöka strunta i fågelsången. Den är ju faktiskt en av de i naturen förekommande ljuden. Om jag skrev öronproppar så menar jag de som musiken strömmar ur in i öronen, alltså inte öronproppar för att skydda öronen för buller.
Längre än så här kommer vi inte utan jag hoppas att du får en bra dag och att livet sprattlar vidare.

Mats på Kreativum


Hej, Jag är mycket irritation på fåglar som pipar/sjunger på våren/sommar...
Hatar verklig fåglar som sjunger, I flera årtal jag har försökt skrämma/tysta fåglar med oljud och plastuggla, fågelskrämmare (ser ut som människa) men dom kommer tillbaka ändå...
De skriker ur skiten mig så min huvuvet spängar!

Hur kan jag få de fåglar att hålla tyst?!?

/ Joel, 17 år från Örebro

Hej Joel!
Det var ju synd att du inte tycker om fåglarna och deras sång och läten. Som du säkert förstår så är det väldigt svårt att få fåglarna att vara tysta. Det vore ur min synvikel och många med mig rent förskräckligt om dom skulle bli tysta. Men vi männsikor har en märklig sak för oss, vi accepterar ljud från bilar, motorer, mopeder, musik, flygplan ja allt som låter i samhället. Många t.o.m. "stänger" av naturliga ljud genom att sätta MP3 spelarens öronmusslor i öronen och drar på sin favoritmusik, eller lyssnar på en ljudbok etc.. Då är det helt OK med ljud. Men de i naturen och samhället förekommande naturliga ljuden från en fågel ett djur eller liknande, det stör! Det hjälper inte att du försöker skrämma dom eller hitta på andra saker för att slippa deras sång på våren och sommaren. Det är då dom etablerar sina revir, sjunger för att locka till sig en hona. Men gör som de flesta gör idag, proppa in öronmusslorna i öronen, dra på ljudet och slippa och lyssna på fåglarna.

Hoppas du fått ett tips nu.

Mats på Kreativum


Hej Mats Tack för att du hörde av dig.

Har lyckats att genom böcker komma fram till att fågeln var en Steglits.

/ Lars-Ove Johansson från Vänersborg

Hej igen Lars-Ove!
Där ser man att du fick fram ett svar till slut. Trots att ett begränsat antal arter ploppar upp i huvudet så missar man alltid någon. Det viktiga är ändå att du fått ett svar. Dom senaste dagarna har det visats ett rätt stort antal bildr på just steglitser vid fågelbord på följande adress; http://www.artportalen.se/birds/dagens bilder.
Kolla där så kanske du får ytterligare en bekräftelese på att du sett just steglits, denna utomordnetligt vackra fågel.

Ha det bra.

Mats på Kreativum


Vid fågelborde sågs en fågel storlek som en tätting. röd fläk på huvudet,brun rygg ner till stjärtfjädrana ,svarta stjärtfjädrar med vita prickar. gula fläkar på sidorna gul under vingarna

/ Lars-Ove Johansson från V'änersborg

Hej Lars-Ove!
Min första tanke var en hona av svarthätta, men när du beskriver stjärtpennorna så föll den idén. Kanske det kan var en gråsiska som du sett för dom är röda på huvudet. Om du har en bild på fågeln så skulle det vara hur spännande som helst att se den. Det gör inget om det är en dålig bild. Skicka den i så fall till mats.olsson@kreativum.se

Ha det gott.

Mats på Kreativum


hejsan!
Jag har en fråga, angående sjöfåglars beteende. För ett år sedan i slutet av mars upplevde jag en morgon något jag ej sett tidigare. I en skyddad vik fanns ett hundratal sjöfåglar sammlade i en grupp.
Alla plaskade med vingarna och doppade sig i vattnet. Vattnet liksom kokade av deras rörelse.
Jag tror att det var vigg eller knipor. Vad var det för ett beteende? Jag har inte lyckats se det i år.
Hälsningar Anita

/ anita Lundberg, 65 år från Gränsö Vikbolandet Östergötland

Hej Anita!
Som du säkert vet så tar pustsning av fjäderdräkten en mycket stor del av fåglarnas tid. I detta fallet tror jag att det var ett sådant tillfälle. Förmodligen var dessa fåglarna på väg norrut och rastade på den platsen som du såg dom göra detta. Just sjöfåglar, men även andra fåglar "smittar" av sig i sitt beteende. När en eller fler putsar och tvättar fjäderdräkten så stratar många att göra det. Fåglar som är under flyttning måste hålla fjädrarna i mycket fint skick för att flyttningen ska gå säkert till. Det var nog ett sådant tillfälle som du fick uppleva.

Hoppas du är nöjd med svaret.

Mats på Kreativum


Hej Mats!
Jag vet att fasanen är en importerad fågel från Kina, så den borde välinte ha några instinkter att flytta söder ut på vintern? Men dock har jag aldrig sett någon sådan på vintern. Har du några svar?

mvh Arne

/ Arne olofsson, 46 år från Stocksund

Hej Arne!
Det är så att fasanen är inplanterad i Sverige och den är en stannfågel. Det innebär att den inte flyttar iväg på hösten. Fälthöns är en utsatt fågelgrupp som behöver skydd för att predatorerna inte ska hitta dom. Det innebär att dom söker sig till den typ av terräng där man inte direkt ser eller träffar på dom. Det är den troliga anledningen till att du inte ser speciellt många fasaner på vintern. När väl tiden kommer för att reviret ska etableras då kommer tupparna fram och då syns, hörs dom.

Ha det gott.

Mats på Kreativum


Hej Mats!

Det är såhär att jag sen sommaren -07 sett en rovfågel sitta och vaka över min kanin- och marsvinsuppfödning. Inte så konstigt att den letar sig hit, maten serverad.... om det inte vore för burarna förståss.
Hursomhelst, så har den inte varit här på några månader men plötsligt slog den sig ner vid fågelbordet som genast blev helt öde. Där satt den några sekunder innan den blev skrämd av våra hundar. Jag försökte få en ordentlig titt på den, men kommer bara ihåg att den var liten, blå-lila på rygg och huvud samt lite rött om jag inte minns fel. Har kollat runt på massa sidor, och tycker den påminner mest om en Balkanhök, men dom finns ju inte i sverige. Så kan det vara en sparvhök? Jag tycker inte färgen passar riktigt, har bara sett ett fåtal bilder med blåa fåglar, resten har varit brun-gråa. Ungfåglar?
Hursomhelst, skulle vara så tacksam om du kunde hjälpa mig med att lista ut vad det är för vacker fågel som dreglar över mina djur. Det är bara av ren nyfikenhet som jag undrar, jag älskar fåglar.
//Mvh Mimmi

/ Mimmi Johansson, 17 år från Sundsvall

Hej Mimmi!
Det är utan tvekan en hane av sparvhök du har vid dina djur. Helt riktigt som du säger så är det inga balkanhökar här. Vi människor uppfattar färger på olika sätt och just sparvhökens hane kan ibland vid visst ljus uppfatas färgstark.

Ha det gott.

Mats på Kreativum


Hej
Fotade ett fågelpar som satt på en sten i havet, men när jag kom hem kunde jag inte hitta den i mina fågelböcker. Hur får jag reda på vad det var för art. Storleken var som en koltrast med röda ben och svart haklapp. finns det någon sida man kan meila in bilder och få svar?

/ Tomas Pettersson, 53 år från Halmstad

Hej Tomas!
Du kan skicka bilderna till mig för att börja någonstans.
Min mailadress är mats.olsson@kreativum.se

Ha det gott.

Mats


Hej! Jag är intresserad av vad sjöfågelen Knipa lever av. Vilken föda.
Var den lägger sitt rede för att sedan ruvar äggen.
Tack på förhand.
/Asta.

/ Holgersson, 60 år från Småland

Hej Asta!
Knipan är en dykand som hämtar sin föda under vattnet. Födan består av snäckor, larver, småfiskar,kräftdjur och även växtdelar. Om jag inte har fel för mig så kan den nå ett djup 6-8 m som mest. Det är en typisk insjöfågel och den lever ven vid åar. Honan bygger boet i en hålighet i en trädstam eller i en uppsatt holk. Den är alltså i motsats till många andra sjöfåglar hålhäckare. Knipan är väldigt vacker då den spelar genom att kasta med huuvudet bakåt och samtidgit utstöter den ett knirrande läte. Hanen som är vacker tteckand i svart och vitt, medan honan är gråsvart med brunt huvud. Knipan är symbol för den förening som jag är ordförande i nämligen Västblekinges Ornitologiska Förening.

Hoppas du är nöjd med svaret.

Mats på Kreativum


Hej, Jag vet inte vem jag skulle ställa frågan till men jag ställer den till dig..

Ser sköldpaddor svart vitt eller med färg?

/ Lovisa, 10 år från Ström

Hej Lovisa!
Jag har pratat med en kompis som kan det här med kräldjur. Han säger att om du lägger ut röda eller gula blommor bland maten så går dom direkt till dessa. Detta kan tyda på att dom har ett visst färgseende.

Hoppas att du är nöjd med svaret.

Mats och hans kompis Manfred på Kreativum


Hej!
Hur kan en flyttfågel veta vilken månad den ska komma tillbaks, utan att veta hur varmt eller kallt det är i t.ex Sverige?

/ Lina Johansson, 12 år från Östersund

Hej Lina!
Ja du det är bra knepigt detta med hur, när och varför dom kan avgöra saker som vi människor alltid funderar kring. Men det är en kombination av ljus, tillgång på föda och förmodligen en inre signal att nu är det dax. Många fåglar, då framförallt tidiga vårfåglar, dom åker nästan alltid på bakslag med snö och kyla. Ändå är det så varje år och man tycker att dom aldrig lär sig. Vi människor kan ju idag använda oss av Internet och se hur varmt eller kallt det är överallt på jordklotet. Här nere i Karlshamn är det idag -5 grader och solen skiner, men redan har vi sädesärlor, sånglärkor, tofsvipor här. Varje natt kommer det mer vårfåglar och det beror på att ljuset återvänt och att nu gäller det att vara först på häcklokalen för att få bästa plats, bästa jaktmark osv.

Hoppas att du är nöjd med svaret.

Mats på Kreativum


Hej Mats! Jag undrar om urtidsfågeln dront åt kött

/ alexander, 9 år från östersund

Hej Alexander!
Dronten var en märklig fågel och såg väl inmte speciellt vacker ut. Men du kan läsa mer om denna märkliga fågel på länken här nedan. Dronten var ju en duvfågel och duvorna i dag äter endast vegetabilisk föda.

http://skolor.nacka.se/myrsjo/elaget/specialarbete/Utrotningshotade%20djur/dronten.htm

Ha det gott.

Mats på Kreativum


hej! jag skulle vilja veta lite om Kardinalfågeln. Tack på förhand

/ Caroline, 12 år från Avesta

Hej Caroline!
Jag ska vara ärlig, jag vet inte något speciellt om just kardinalfågeln. Den lever om jag inte är helt fel ute i nordamerika och där har jag inte varit ännu. Men jag tycker att du ska skriva ordet Kardinalfågel på www.google.se och se vad du kan få fram. Där finns säkert bilder och fakta om den.

Lycka till!

Mats på Kreativum


kan du måla en fågel till mig?

/ jennifer bergåse, 8 år från vetlanda.hagmarksv.20

Hej Jennifer!
Hade du varit här på Kreativum så kanske jag hade kunnat hjälpa dig. Men jag tycker att du själv ska försöka att rita en fågel och sedan måla den. Det kan tyckas vara svårt, men prova! Jag har själv när jag var mindre ritat och målat fåglar. Till en början såg dom inte speciellt "bra" ut men efterhand så börjar man få ordning på formerna, storlekne och färgerna. Många av våra allra duiktigaste fågelmålare var "gröngölingar" i början, dvs. deras allra första var väl inte speciellt bra. Men dom tyckte lika mycket som jag och som dom som verkligen är duktiga på att rita och måla att det är jättekul och göra det. Så Jennifer sätt igång och rita och måla.

Lycka till!

Mats på Kreativum


Har sett en ganska liten svart fågel med ett vitt pärlband på vingen kant som sen fortsätter ner mot stjärten. Den simmar.

/ Anette, 61 år från Solna

Hej Anette!
Detta var inte lätt att svara på. Får ibland svåra förklaringar på hur en fågel sett ut vid tillfället för observationen, men denna....? Det första jag tänkte på var strömstare, men du beskriver inte tt vitt bröst så den kan det inte vara. Sedan skriver du "liten svart fågel" så funderar jag bland änderna, men där stämmer det inte heller riktigt fast det borde vara där. Var såg du fågeln? Var den stor som en gräsand eller hur stor var den? Den andra arten jag kan tänka mig är storlom, emn den är rätt stor fast den har "pärlor" eller en svartvit teckning på sidan. Nej jag går nog bet på denna om du inte ger mig lite mer detaljer och storlekar.

Hör av dig!

Mats på Kreativum

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2017 Unga Fakta AB