Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet författare. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Kim M. Kimselius om författare!


Hej Kim M. Kimselius.

jag har aldrig läst Bläckhjärta, men har hört talas om filmen, den verkar vara väldigt omtyckt!

Jag har faktiskt blivit medlem på Kapitel1 - eller vad den nu hette - hemsidan idag!

jag vet att du inte kan läsa hela noveller, så jag tänkte, den där boken som jag skulle börja skriva (Pyramidögat i egypten) så jag tänkte visa dig det jag skrivit på baksidan OM boken.

Jennie sitter på skolgården, en bil stannar
Vid parkeringen, eller, nej, det är en Limousin!


Svea är ny i skolan och blir genast vän med Jennie.
Det är inte så många som tycker om Svea, men Jennie
Tror bara dom är avundsjuka för att Svea är så fin
Och vill vara vän med Jennie! Efter någon vecka
Är Jennie och Svea bästa kompisar,
en dag när dom åker hem till Sveas hus
Så är huset täckt med graffiti pyramider med ögon
På. Dom bestämmer sig för att leta upp den som
Orsakat detta, och mysteriet leder till Egypten,
Men där är dom inte säkra länge, snarast blir
Dom jagade av män med yxor och snart finns risken
Att dom kommer få spendera resten av livet instängd
I en Pyramid…

jag är inte så duktig på att skriva, det blir liksom lite hackigt ibland!
Har du några tips när det liksom tar stop?

"Jag är ingen häxa" är verkligen jätte bra, men jag är inte jätte snabb på att läsa så jag är bara på mitten!

förresten jag håller på att skriva ett brev till dig, din adress stod i boken!
ha det bra!

//Ellen ♥

/ Ellen ♥, 11 år från Trollhättan

Hej Ellen

Din berättelse låter mycket spännande, lika spännande som titeln.

Filmen Bläckhjärta är också mycket bra. Men jag tycker att man ska ha läst boken för att förstå filmen. Om du läser långsamt kanske du ska vänta med Bläckhjärta tills du har läst fler av mina böcker, för de är mer lättlästa. Kul att du tycker om Jag är ingen häxa.

Lycka till med ditt skrivande. Ser fram emot ditt brev!

Kramisar Kim


Hur kommer författare på historien till en bok? Ploppar den bara upp i huvudet,eller är det på något annat sätt?

/ Matilda, 12 år från nyköping

Hej Matilda

Det stämmer att berättelserna bara ploppar upp i huvudet. Ibland väcks idéerna av något som jag hör, något jag ser, något jag läser.

Här kan du läsa mer om hur jag får inspiration: http://kim-m-kimselius.blogspot.com/2010/02/nar-inspirationen-flodar.html

Kramisar Kim


Hej, jag ska praktisera på fagersta-posten. och jag ska skriva en berättelse som ska vara med i fagersta-posten

jag har skrivit jätte många berättelser men dom är typ 10 sidor långa
och nu ska jag skrva en kort berättelse!!!!

det är jätte svårt för mig, för jag skriver ju så långa

hur ska jag göra och vad ska den handla om?????!!!!!!

/ ida, 11 år från sverige, fagersta

Hej Ida

Åh, vad roligt det låter att få praktisera på en tidning.

Det är alltid svårare att skriva korta berättelser än långa, men det är en bra träning. Du får lära dig att skriva det som är viktigast, inte ha så mycket dialog och inte brodera ut för mycket.

Om du tidigare skrivit många berättelser har du säkert mycket fantasi och kommer på en bra historia själv. Tänk på att det ska vara en berättelse som får många att vilja läsa den. Börja med en spännande inledning. Har du någon gammal fastighet i bygden som du kan skriva en spökhistoria om, en äldre person du kan intervjua och skriva en berättelse utifrån?

Det finns massor att skriva om! Träna dig genom att skriva många olika korta berättelser, om du har tid!

Lycka till och glöm inte höra av dig och berätta hur det har gått. Kanske berättelsen är något för Unga Berättare här på Unga Fakta?

För fler tips se http://kim-m-kimselius.blogspot.com/p/skrivprocessskrivtips.html eller tidigare svar här på Unga Fakta.

Kramisar Kim

Kramisar Kim


hej jag undrar ifall man värkligen kan skriva böcker som mig nu! För jag är 10 år och jag är halvfärdig med den boken! men får man skicka in den då? Och den ska heta: ''En egen dagbok'' Tack för svar!

//Kim som du!

/ Kim!, 10 år från Växjö

Hej Kim

Klart att du kan ge ut en bok nu. Om du går in på http://www.kimselius.se/tips.html kan du läsa om flera unga personer som har fått sina böcker utgivna. En flicka var bara nio år när hennes första bok kom ut!

Däremot får du inte skriva på ett kontrakt förrän du är 18 år. Till dess får dina föräldrar skriva på kontraktet för dig.

För skrivtips och hur du gör när du ska skicka din berättelse till ett förlag, kan du kika på tidigare svar här på unga fakta, eller på min blogg: http://kim-m-kimselius.blogspot.com/p/skrivprocessskrivtips.html

Lycka till med din bok. Hör av dig den dag du får din bok antagen av ett förlag.

Kram från din namne Kim


Hur vet man vilken ålder man ska rikta sig till?
Jag håller på att skriva en bok som handlar om världens 7 mästerverk. Det innebär en del fakta men också en liten kul story runt omkring. Jag ser boken framför mig med massa roliga bilder och fina färger men det kanske riktar sig mer mot små barn och texten till lite större barn. Vad gör man när man hamnat lite mitt emellan?

/ marie, 41 år

Hej Marie

Det bästa är om du inte låser dig vid en speciell ålder när du skriver din bok. Skriv från hjärtat och låt boken bli vad den blir. Därefter är det upp till förlaget att bestämma vilken ålder boken kommer att passa till.

När jag skriver mina böcker skriver jag dem till mig, något som jag själv vill läsa. Böckerna står för åldrarna 12 och uppåt, andra för 9-12, men de har läsare i precis alla åldrar, 7 år är de yngsta och den äldsta som hört av sig var 98 år.

Jag tror att din bok kommer att bli som allra bäst om du helt och hållet inriktar dig på historien och inte tänker på någon bestämd ålder. Det kan du ordna till i efterhand.

Lycka till med din bok!

Kramisar Kim


hej!!!
vilka böcker har du skrivit??
kan man låna dem på biblioteket?
hoppas du hinner svara!
MVH Alma!!!!:)

/ alma, 10 år från sverige

Hej Alma

Jag har skrivit 16 böcker:

"Tillbaka till Pompeji", 1:a boken: Handlar om Ramona, som plötsligt förflyttats i tiden och möter Theo i staden Pompeji. Hon vet att hela staden kommer att förintas av ett vulkanutbrott och döda alla invånarna, även henne om hon inte kan ta sig därifrån i tid. Men hon vet inte när det kommer att hända, om 100 år, om 10 år eller om 10 minuter...

"Jag är ingen häxa", 2:a boken: Här färdas Ramona och Theo i tiden till häxförföljelsens tid. De räddar en flicka från att bli levande bränd på bål och flyr. Men de kommer inte långt innan de själva blir tillfångatagna anklagade för häxeri...

"Faraos förbannelse", 3:e boken: Den berättelsen börjar långt nere i en faraos grav i Egypten. Ramona lägger händerna över gamla skrivtecken på gravens vägg, uttalar en ramsa och plötsligt blir allt svart runt Ramona. Theo ropar på Ramona och får inget svar, han vänder sig om och ser att Ramona är spårlöst borta. Han har ingen aning om vart hon har tagit vägen... Ramona upptäcker ett fladdrande ljus som närmar sig henne i mörkret...

"Den gömda Inkastaden", 4:e boken: Här är Theo och Ramona ute i djungeln när tidsförflyttningen sker. De har kommit ifrån sin turistgrupp och plötsligt hör de ljudet av röster. Ramona tror att det är turistgruppen och rusar ut ur djungeln följd av Theo. Plötsligt står de framför en grupp Inkaindianer som hastigt höjer spjuten mot dem...

"Vikingaträl", 5:e boken: Theo och Ramona blir tillfångatagna av vikingar efter att ha fallit i vattnet och blivit förflyttade i tiden. De förs upp till en slavmarknad för att säljas. Efter ett rymningsförsök av Theo skiljs de båda åt och går olika hemska öden till mötes...

"Svarta Döden", 6:e boken: Här förflyttas Theo och Ramona till Florens 1348 och pestens tid. Där möter de Minette som bär på en stor hemlighet. När hon avslöjar den för Theo och Ramona inser de att de måste fly, men då flyr rakt i armarna på Svarta Döden.

"Snapphanar", 7:e boken: Ramona hittar ett gammalt dokument som för henne på en virvlande färd genom tiden, till Snapphanarna år 1676. Ramona förlorar minnet efter en olycka. Theo lyckas följa efter Ramona i tiden men hamnar på motståndarsidan. Till slut möts de tidigare vännerna i en kamp på liv och död.

"Giljotinen", 8:e boken: År 1793, franska folket gör uppror och avrättar sin kung med giljotinen. Ödet för giljotinen i Theo och Ramonas väg, vilket medför hemska konsekvenser. "Jag ska bara känna", viskade Ramona och vidrörde handtaget på giljotinen. Theo skrek till. Han grep tag i Ramona, vilket fick henne att rycka till och frigöra spaken. Giljotinbladet föll med ett svischande, ödesmättat ljud. Med en duns föll huvudet i korgen. Ramona stupade till marken...

"Riddarsvärdet", 9:e boken: Med fasansfull insikt inser Theo och Ramona att de inte kommit tillbaka till sin egen tid. De håller i ett riddarsvärd! Vid ljudet av röster släpper Ramona taget och gömmer sig. Theo står som förstenad och stirrar på svärdet. Theo har förstått att svärdet är deras enda biljett hem. Han måste hålla fast vid det, till vilket pris som helst. Hans beslut för dem åt skilda håll, till Mont-St-Michel och Château de Pirou i Normandie under 1300-talets riddartid. Planer smids om ond, bråd dö, som även inkluderar Theo och Ramona.

"Det glömda kriget - 1808-1809", 10:e boken: "Vad har jag nu ställt till med?" utbrast Ramona. Hon förstod genast att en ny tidsförflyttning var på gång. Hon ville gripa tag i Theo så att även han följde med. Men det var för sent... När Theo och Robert upptäcker att Ramona försvunnit, vet de inte vart hon har tagit vägen. De tror att hon har färdats till kriget 1808-1809, då Sverige förlorade Finland till Ryssland. Därför läser de allt om det kriget. Varje gång Theo tar en ny mapp får det oanade följder. Ramona kämpar för sitt liv i det finska kriget, där kulorna viner runt henne, folk sprängs i bitar och döden ständigt lurar bakom nästa vägkrök. Ska Theo och Robert hinna rädda Ramona innan det är för sent?

"Snapphaneresan", 11:e boken: Följ med Theo och Ramona på en spännande resa i Snapphaneland. Berättelsen börjar på Sporrakulla gård, där de hittar ett kopparmynt ifrån Loshultskuppen. Genom kopparmyntet färdas de genom tiden till snapphanefejden 1678. Theo och Ramona ger sig på jakt efter skatten. Färden för dem genom hela Snapphaneriket. Många faror möter dem på vägen. Att hitta skatten är inte så lätt som de först trodde.

”Kinesiska Draken”, 12:e boken: Kejsare Qin Shi Huangdi och kejsare Wu, lät ingen stå i deras väg i strävan efter makt och evigt liv. Theo och Ramona har oturen att fara genom tiden och möta just dessa två skrämmande personer i det historiska Kina. Theo och Ramona kastas mellan olika händelser; hemska och livsfarliga, men samtidigt oerhört fängslande. På nära håll får de ta del av mord och sammansvärjningar. De inser till slut att även deras liv är hotade. Missa inte denna mycket spännande berättelse, som är något utöver det vanliga! Kommer ut i augusti 2009.

”Kimberlie – Äventyr på Nya Zeeland”, 1:a boken i serien om Kimberlie och Andy: Kimberlies första resa till Nya Zeeland blir inte alls vad hon förväntat sig. Istället för tråkiga släktträffar, får hon uppleva skrämmande äventyr, när hon ensam ger sig av för att utforska det okända landet. Nya Zeelands natur är inte så ofarlig som hon trodde. En mystisk man dyker oväntat upp och skrämmer henne. Plötsligt inser Kimberlie att hon har gett sig in i något riktigt otäckt som hon inte kan ta sig ur.

"Kimberlie - Ett nytt liv", 2: aboken i serien om Kimberlie och Andy: Något fruktansvärt händer som för alltid förändrar Kimberlies liv. På grund av detta fattar hon ett ödesdigert beslut och drar omedvetet med sig Andy i de händelser som följer.

”Theos Pompeji”, 13:e boken i serien om Theo och Ramona. En augustimorgon år 79, i staden Pompeji vid vulkanen Vesuvius, blir Theo vittne till något som förändrar hans liv för all framtid. Upplevelsen för honom till en sierska som uttalar en spådom, som gör att Theo kastar sig handlöst in i nya skrämmande händelser. Allt för att undvika det katastrofala öde som väntar. En fascinerande bok om Theos liv i Pompeji, som vävs ihop med romartidens historia. Här får du följa de dramatiska händelser som formar Theo till den person han är när han möter Ramona. En bok fylld av nervpirrande äventyr i väntan på vulkanutbrottet som förintar Pompeji.

”Boudicas strid mot Romarna”, 14:e boken i serien om Theo och Ramona. Genom en historisk brosch förflyttas Theo och Ramona i tiden, till år 61 i Britannien och hamnar i drottning Boudicas by. Snart anländer romarna och ödelägger byn. Därefter beger sig romarna mot druidernas ö Anglesey för att utplåna druiderna. Kelternas drottning Boudica är rasande, samlar kelterna och ger order om strid. Theo har oturen att få en druidkristall, vilket ställer till det rejält för honom. Theo och Ramona kämpar för sina liv. De försöker resa tillbaka till sin egen tid, utan att lyckas, istället möter de kejsar Hadrianus. Den här gången blir tidsresan till Britannien en mardrömsupplevelse som aldrig verkar ta slut.

De Historiska Äventyrsböcker om Theo och Ramona är skrivna runt riktiga historiska händelser, med riktiga historiska personer och faktadel i slutet av böckerna. (Många skriver till mig och tackar mig för att de har fått högsta betyg i skolan efter att ha läst någon av mina historiska äventyrsböcker och därefter fått prov i skolan på ämnet. De säger att det känns som om de hade varit där och därför kom ihåg allt de hade läst. De säger också att mina böcker ger spänning för stunden och lärdom för livet. Att böckerna är så spännande att det inte går att sluta läsa dem, förrän dem är slut!) Böckerna om Kimberlie skildrar Nya Zeeland, dess mystiska natur och historia i nervkittlande berättelser. Spännande thrillers som tar andan ur läsaren…

Visst finns de på biblioteket. Oftast är böckerna utlånade. Du får be din bibliotekarie att ta hem böckerna åt dig om inte just den bok du vill ha finns på ditt bibliotek.

Hör av dig och berätta om du läser någon av böckerna och vad du isåfall tyckte om den/dem?

Kramisar från Kim


Hej!
Jag undrar vad som händer i sista Darren Shan boken!
Och varför vill inte Darren Shan författaren säga sitt riktiga namn?

/ Victoria, 11 år från Sverige

Hej Victoria

Har inte läst någon Darren Shan bok. Här kan du gå in och läsa mer om böckerna: http://www.darrenshan.se/

Jovisst har författaren avslöjat sitt riktiga namn. Om du är duktig på engelska kan du läsa mycket om honom här: http://www.darrenshan.com/facts/ Hans riktiga namn är Darren O’Shaughnessy och han är irländare.

Kramisar Kim


Är det lätt att få jobb som författare? Har du nått tips om man skulle vilja bli en.

/ Frida, 11 år från Köping

Hej Frida

Att få "jobb" som författare skulle jag nog inte uttrycka det som, utan mer som att få "en bok utgiven". Det kan vara svårt i dessa tider.

Om du vill börja göra en längre bok är det bra om du har skrivit ned dina tankar i förväg. Gör så här:

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

Om du tillhör dem som har väldigt mycket fantasi kanske du inte hinner avsluta din berättelse innan det kommer en ny du vill påbörja. Det gör inget. Har du använt dig av gula lappar har du ändå hela sammanhanget klart för dig och kan fortsätta skriva din berättelse färdigt en annan gång.

Skriv det DU vill läsa! För att göra en bra berättelse bör du skriva direkt från hjärtat, och gärna ta del av de erfarenheter du bär inom dig. Tänk på att inte skriva för att någon annan ska läsa berättelsen, utan skriv för att DU ska bli nöjd med berättelsen. Använd ditt eget "språk" och försök inte härma någon annan författare, då blir din berättelse bra. För att förlagen ska bli intresserade av din berättelse bör du ha något nytt att berätta, något som väcker deras intresse. Glöm inte att berättelsen måste fånga läsaren redan i första meningen.

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

Varje bok i min historiska äventyrsserie byggs upp runt en riktig historisk händelse. När jag har bestämt vilket ämne jag ska skriva om läser jag mängder av faktaböcker om det ämnet, t.ex. Kina. Under tiden jag läser, dyker det upp idéer om vad boken ska handla om. Då skriver jag ned det på Post-it-lappar. När jag sedan läst klart all fakta har jag mängder av gula lappar med idéer på kapitel, händelser samt ord som ska till faktadelen i slutet av boken. Då sätter jag mig och skriver.

För att berättelsen ska hålla sig så nära fakta och sanning som möjligt försöker jag väva in riktiga historiska personer i böckerna. Ofta berättar jag mer om de personerna i faktadelen för att läsaren ska förstå att de personerna har funnits på riktigt.

Du kan bli vän med mig på Facebook, följa min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.com eller följa mig på Twitter under söknamnet KimMKimselius. På min blogg kan du följa hela arbetet med de nya böckerna, då och då lägger jag ut smakprov ur böckerna och du kan gå in och kommentera där. På bloggen hittar du även användbara länkar, till flera fanbloggar och fanklubbar och skrivtipslänkar och boktipslänkar.

Hoppas att detta gav dig svar på din fråga. Lycka till med ditt skrivande.

Kramisar från Kim
Hur blir man en författare?

/ Ida, 10 år från smedjebacken

Hej Ida

Genom att läsa mycket och skriva mycket och ha något viktigt att berätta, något ingen annan har skrivit tidigare. Det finns speciella skrivarlinjer du kan gå, skrivarkurser etc. Är du intresserad av sådant hittar du länkar till dem från min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.com/

Det allra viktigaste tycker jag är att du skriver från hjärtat, om det som berör dig, att du skriver till dig själv och du låter orden flöda!

Kramisar Kim


Hej Kim

jag kom inte till bokmässan, tyvärr, men min storasysters pojkvänn var tydligen där och han tog kort på dig från sidan av kön! det var jätte roligt att se den bilden!

vet du vad? jag har börjat på en ny bok av dig! den heter Jag är ingen häxa! den är jätte spännande, från första ordet man läser är man fast i boken!

Jag var på bibloteket igår, jag är där väldigt ofta för jag får liksom harmoni när jag är där.
idag hade vi studiedag och på studiedagar gillar jag att ta det lungt och bara låta timma efter timma rinna iväg! så jag lånade 4 böcker!
1. Jag är ingen häxa
2. Bästisar av Jaqculine Wilson
3. Ondskans hotell av rysarklubben
4 en faktabok om pompeji, jag blev väldigt intresserad av pompeji när jag läste din första bok!

jag har läst ut ondskans hotell och har börjat på jag är ingen häxa det är så roligt att läsa!

nästa gång du ska på en läsarträff ska jag verkligen åka dit för jag vill så gärna se dig!

ha det jättebra!


/ Ellen ♥, 11 år från Trollhättan

Hej Ellen

Tråkigt att du inte kunde komma, men kul att du fick ett foto av din storasysters pojkvän.

Vad roligt att du tycker så mycket om "Jag är ingen häxa"! Ska bli kul att höra vad du tycker om den när du lust ut boken.

Förstå vad du menar med känslan av att vara på biblioteket.

Oj, vad många spännande böcker du lånade. Har du läst Bläckhjärta av Cornelia Funcke? Kan varmt rekommendera den boken.

Hoppas vi ses någon gång!

Kramisar Kim


hej!
i skolan brukar jag skriva sagor och beretelser.
jag bill järna skriva egna bocker även fast jag är så ung!?
går det ?


/ Tora <3

/ tora jones, 11 år från molkom

Hej Tora

Här http://www.kimselius.se/tips.html kan du läsa om unga människor i din ålder och yngre som har fått böcker utgivna.

Det gäller bara att ha något viktigt att berätta, något ingen annan redan har skrivit, att du skriver från hjärtat och låter orden flöda ur dig.

För mer tips, se tidigare svar här på Unga Fakta, på min hemsida eller på min blogg: http://kim-m-kimselius.blogspot.com/

Lycka till med ditt skrivande!

Kramisar Kim


Hur kan man göra för att komma på vad man ska skriva och hur orkar du skriva så mycket. När jag skriver orkar jag bara med en sida. Svara gärna snart.

/ Elin Blomkvist, 10 år från Värmland,Karlstad

Hej Elin

För att komma på vad man ska skriva bör man läsa mycket, många olika typer av böcker. När jag var i din ålder orkade jag inte heller skriva så långa berättelser som jag gör nu.

Titta här på tidigare svar eller gå in på min hemsida http://www.kimselius.se/tips.html för att se fler tips, eller på min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.com/p/skrivprocessskrivtips.html

Var inte orolig om orden inte räcker till riktigt ännu. De kommer, bara du läser många böcker!

Lycka till!

Kramisar Kim


Hej jag vill fråga dig om du kunde skriva en ''mod berättelse'' till mig!

/ Alicia, 13 år från göteborg

Hej Alicia

Kanske har jag redan skrivit en sådan berättelse... Kika in på min hemsida http://www.kimselius.se/bocker.html och se om någon av mina böcker passar dig...

Jag är ingen "spökskrivare", som det heter när man skriver till andra. Däremot så finns det många som spökskriver, men de tar väldigt bra betalt. Du hittar några på min blogg: http://kim-m-kimselius.blogspot.com/

Lycka till med din berättelse.

Kramisar Kim


jag och min kompis har letat på varenda sida , har mars någon dragningskraft

/ nikki, 8 år från svärige

Hej Nikki

Du har frågat fel expert på Unga fakta panelen. Gå in igen och kika vem det är du egentligen ska fråga.

Kramisar Kim


hej Kim!
Ellen här igen! jag har frågat mamma om vi skulle kunna åka på bokmässan och hon sa att vi skulle försöka skicka en tid!! Ja, va roligt!

förresten det där med vårat biblioteks tävling, jag vann tyvärr inte, men jag ska anmäla mig nästa år igen också! det är en tradition sedan 2007 (för biblioteket, jag började med det här 2009)

och en sista grej, jag är klar med min novellbok nu som jag pratade om för ett tag sedan! det ska bli roligt om några år att få läsa boken!
just nu håller jag på att skriva en bok som heter "pyramidögat i egypten" den är inte jätte bra tycker jag.

ha det bra kim! jag hoppas att jag kommer på bokmässan!!

//Ellen ♥

/ Ellen ♥, 11 år från Trollhättan

Hej Ellen

Träffades vi på bokmässan? Det var så många där och jag skrev så många autografer att jag idag har ont i min autografhand. En skön känsla.

Tycker om titeln till din nya bok. Ska bli spännande att höra hur det går med den.

Det är bara att skicka in till nästa års tävling. Håller tummarna för dig då.

Kramisar Kim


hej kim
jag älska vikingaträl men jag måste säga dig att man fastnar vi dina böker jag håller på med att läsa tillbaka till pompejji

karmisar låsasförfattaren

/ Cajsa, 11 år från Kävlinge

Hej Cajsa

Åh, vad roligt att du tycker så mycket om mina böcker!

Har du sett att du kan gå in på min hemsida och läsa smakprov ur alla mina böcker: http://www.kimselius.se/bocker.html

Kramisar Kim


hej! Jag skriver ganska mycket, och jag gillar deifnitivt dramatik. Ett tag var jag ganska insnöad på fantasy, men det krävs så sjukt mycket inspiration så jag tröttnade. När jag skriver blir jag nästan aldrig nöjd, jag är kanske lite av en perfektionist. Varje mening blir alltid ändrad. Men jag utvecklas ändå inte som "författare". Jag vill bli bättre, kunna känna att jag är tillräckligt bra för att vara stolt över det jag har skrivit, och jag vill kunna visa mina noveller för mina kompisar. Men vad ska jag göra för att bli bättre? Finns det några övningar för sånt, eller någon sida? Tacksam för svar!

/ victoria

Hej Victoria

Det låter som om du ställer för stora krav på dig. Jag brukar säga att man ska skriva rakt ut ur hjärtat och låta fantasin flöda ned till tangenterna och först när flödet tar slut ska man sätta sig och läsa igenom sin berättelse.

På min blogg: http://kim-m-kimselius.blogspot.com/ hittar du många länkar till olika skrivarskolor, skrivarsajter, skrivarkurser etc. De står rätt långt ned till höger på min blogg. Du hittar också mängder av skrivtips här: http://kim-m-kimselius.blogspot.com/p/skrivprocessskrivtips.html

Lycka till med din berättelse, hoppas du känner att du blir nöjd till slut! Hör gärna av dig och berätta hur det går. Finns du på facebook får du gärna lägga till mig som din vän där.

Kramisar Kim


hej vad är det bästa sätta att locka läsarna
och bra början till en bok eller novell.
jag älskar att skirva men har dyxlesiv
kan man ändå skirva och lägga ut på nätet
har ni nogra tips på stavings på gram
eller nått
kram Josefine

/ Josefine, 16 år från Göteborg

Hej Josefine

Underbart att du älskar att skriva.

För att en bok ska bli spännande bör den börja bra:

Här kan du läsa hur mina böcker börjar:

"Mina damer och herrar, vi landar strax i Rom och vill därför be er att spänna fast era säkerhetsbälten." (Tillbaka till Pompeji)

"Nej, inte nu igen!" ropade Ramona förskräckt. (Jag är ingen häxa)

"Titta här, Theo!" ropade Ramona upphetsat och viftade intensivt med armarna för att fånga Theos uppmärksamhet. (Faraos förbannelse)

"Jag är rädd", sa Ramona och strök med darrande hand undan svettdropparna som envisades med att rinna ned i ögonen. (Den gömda Inkastaden)

"Ovädret var över Theo och Ramona innan de hann reagera." (Vikingaträl)

"Han drog yllefilten över axlarna och rös av kyla, trots att svetten flödade ymnigt från hans kropp." (Svarta Döden)

"När Ramona öppnade sina himmelsblå ögon denna försommardag, hade hon inte en aning om vad sommarlovet skulle föra med sig." (Snapphanar!)

"Vakna, Ramona! VAKNA!" (Giljotinen)

"Förbryllat stirrade Ramona och Theo på varandra." (Riddarsvärdet)

"Vad har jag nu ställt till med?" utbrast Ramona, när hon kände den välbekanta yrseln inför en tidsförflyttning gripa tag i henne. (Det glömda kriget 1808-1809)

Regnet piskade mot spåntaket på det gamla 1600-talshuset, Sporrakulla gård. (Snapphaneresan)

"Åh, snälla, vi kan väl gå in här? bad Ramona och stoppade Theo, som med bestämda steg var på väg att passera tatuerarens vagn." (Kinesiska Draken)

"I samma stund som Kimberlie hörde smällen kände hon stöten som gick igenom planet." (Kimberlie - Äventyr på Nya Zeeland)

"Kimberlie låg stel av fasa i sängen och lyssnade på rösterna som trängde in från rummet intill." (Kimberlie - Ett nytt liv)

"Något osannolikt var på väg att hända Theo." (Theos Pompeji)

"Vad är det här för något?" (Boudicas strid mot Romarna)

Dessutom bör du försöka sluta varje kapitel spännande för att läsaren ska vilja fortsätta läsa vidare. Det kan du göra genom att låta huvudpersonerna hamna i knipa, t.ex.: "Hon slet upp dörren och stelnade till inför vad som stod utanför på trappan." (ur Kimberlie - Ett nytt liv). Detta var sista raden i ett kapitel. Tycker du att det känns spännande, som om du vill läsa vidare? Tror nog det... Då förstår du säkert vad jag menar med att sluta kapitlet spännande.

Tänk också på att inte ha för långa uppräkningar, miljöskildringar eller tal, utan låt allting flyta ihop i en angenäm historia, då blir berättelsen spännande.

Vill du ha fler tips, eller blev nyfiken på mina böcker kan du gå in på www.kimselius.se och läsa mer.

Du kan bli vän med mig på Facebook, följa min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.com (där du just nu har chans att vinna ett författarbesök) eller följa mig på Twitter under söknamnet KimMKimselius. På min blogg kan du nu följa hela arbetet med de nya böckerna, då och då lägger jag ut smakprov ur böckerna och du kan gå in och kommentera där. På bloggen hittar du även användbara länkar, till flera fanbloggar och fanklubbar och skrivtipslänkar och boktipslänkar.

Om du skriver i Windows Word ska det finnas bra stavningsprogram där.

Ha det så bra och lycka till med din berättelse!

Kramisar från Kim
Hej jag älskar att skriva noveller,men jag kommer bara på början sen tar det stopp.
Har du några tips för att jag ska kunna fortsätta på mina noveller?

/ Ella, 12 år från Göteborg

Hej Ella

Du är inte ensam om de problemen. Ett bra sätt att komma över det är att arbeta med Gula lappar. Gör så här:

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

Om du tillhör dem som har väldigt mycket fantasi kanske du inte hinner avsluta din berättelse innan det kommer en ny du vill påbörja. Det gör inget. Har du använt dig av gula lappar har du ändå hela sammanhanget klart för dig och kan fortsätta skriva din berättelse färdigt en annan gång.

Skriv det DU vill läsa! För att göra en bra berättelse bör du skriva direkt från hjärtat, och gärna ta del av de erfarenheter du bär inom dig. Tänk på att inte skriva för att någon annan ska läsa berättelsen, utan skriv för att DU ska bli nöjd med berättelsen. Använd ditt eget "språk" och försök inte härma någon annan författare, då blir din berättelse bra. För att förlagen ska bli intresserade av din berättelse bör du ha något nytt att berätta, något som väcker deras intresse. Glöm inte att berättelsen måste fånga läsaren redan i första meningen.

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

Varje bok i min historiska äventyrsserie byggs upp runt en riktig historisk händelse. När jag har bestämt vilket ämne jag ska skriva om läser jag mängder av faktaböcker om det ämnet, t.ex. Kina. Under tiden jag läser, dyker det upp idéer om vad boken ska handla om. Då skriver jag ned det på Post-it-lappar. När jag sedan läst klart all fakta har jag mängder av gula lappar med idéer på kapitel, händelser samt ord som ska till faktadelen i slutet av boken. Då sätter jag mig och skriver.

För att berättelsen ska hålla sig så nära fakta och sanning som möjligt försöker jag väva in riktiga historiska personer i böckerna. Ofta berättar jag mer om de personerna i faktadelen för att läsaren ska förstå att de personerna har funnits på riktigt.

Om du går in på min hemsida www.kimselius.se hittar du fler tips under länken "Författartips".

Du kan bli vän med mig på Facebook, följa min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.com (där du just nu har chans att vinna ett författarbesök) eller följa mig på Twitter under söknamnet KimMKimselius. På min blogg kan du följa hela arbetet med de nya böckerna, då och då lägger jag ut smakprov ur böckerna och du kan gå in och kommentera där. På bloggen hittar du även användbara länkar, till flera fanbloggar och fanklubbar och skrivtipslänkar och boktipslänkar. Hoppas få se dig som Bloggintresserad på min blogg.

Hoppas att detta gav dig svar på din fråga. Lycka till med ditt skrivande.

Kramisar från Kim


Vet du var jag kan hitta böcker ur serien "hästarnas ängel"?(förutom på polux).

/ Elina, 10 år från Frösön

Hej Elina

Här hittar du boken: http://www.bokborsen.se/Dorsey,+Angela-bok-till-salu-12405431_1.htm

Kramisar Kim

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2017 Unga Fakta AB