Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet fåglar. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Mats Olsson om fåglar!


Hej!
Hur kan en flyttfågel veta vilken månad den ska komma tillbaks, utan att veta hur varmt eller kallt det är i t.ex Sverige?

/ Lina Johansson, 12 år från Östersund

Hej Lina!
Ja du det är bra knepigt detta med hur, när och varför dom kan avgöra saker som vi människor alltid funderar kring. Men det är en kombination av ljus, tillgång på föda och förmodligen en inre signal att nu är det dax. Många fåglar, då framförallt tidiga vårfåglar, dom åker nästan alltid på bakslag med snö och kyla. Ändå är det så varje år och man tycker att dom aldrig lär sig. Vi människor kan ju idag använda oss av Internet och se hur varmt eller kallt det är överallt på jordklotet. Här nere i Karlshamn är det idag -5 grader och solen skiner, men redan har vi sädesärlor, sånglärkor, tofsvipor här. Varje natt kommer det mer vårfåglar och det beror på att ljuset återvänt och att nu gäller det att vara först på häcklokalen för att få bästa plats, bästa jaktmark osv.

Hoppas att du är nöjd med svaret.

Mats på Kreativum


Hej Mats! Jag undrar om urtidsfågeln dront åt kött

/ alexander, 9 år från östersund

Hej Alexander!
Dronten var en märklig fågel och såg väl inmte speciellt vacker ut. Men du kan läsa mer om denna märkliga fågel på länken här nedan. Dronten var ju en duvfågel och duvorna i dag äter endast vegetabilisk föda.

http://skolor.nacka.se/myrsjo/elaget/specialarbete/Utrotningshotade%20djur/dronten.htm

Ha det gott.

Mats på Kreativum


hej! jag skulle vilja veta lite om Kardinalfågeln. Tack på förhand

/ Caroline, 12 år från Avesta

Hej Caroline!
Jag ska vara ärlig, jag vet inte något speciellt om just kardinalfågeln. Den lever om jag inte är helt fel ute i nordamerika och där har jag inte varit ännu. Men jag tycker att du ska skriva ordet Kardinalfågel på www.google.se och se vad du kan få fram. Där finns säkert bilder och fakta om den.

Lycka till!

Mats på Kreativum


kan du måla en fågel till mig?

/ jennifer bergåse, 8 år från vetlanda.hagmarksv.20

Hej Jennifer!
Hade du varit här på Kreativum så kanske jag hade kunnat hjälpa dig. Men jag tycker att du själv ska försöka att rita en fågel och sedan måla den. Det kan tyckas vara svårt, men prova! Jag har själv när jag var mindre ritat och målat fåglar. Till en början såg dom inte speciellt "bra" ut men efterhand så börjar man få ordning på formerna, storlekne och färgerna. Många av våra allra duiktigaste fågelmålare var "gröngölingar" i början, dvs. deras allra första var väl inte speciellt bra. Men dom tyckte lika mycket som jag och som dom som verkligen är duktiga på att rita och måla att det är jättekul och göra det. Så Jennifer sätt igång och rita och måla.

Lycka till!

Mats på Kreativum


Har sett en ganska liten svart fågel med ett vitt pärlband på vingen kant som sen fortsätter ner mot stjärten. Den simmar.

/ Anette, 61 år från Solna

Hej Anette!
Detta var inte lätt att svara på. Får ibland svåra förklaringar på hur en fågel sett ut vid tillfället för observationen, men denna....? Det första jag tänkte på var strömstare, men du beskriver inte tt vitt bröst så den kan det inte vara. Sedan skriver du "liten svart fågel" så funderar jag bland änderna, men där stämmer det inte heller riktigt fast det borde vara där. Var såg du fågeln? Var den stor som en gräsand eller hur stor var den? Den andra arten jag kan tänka mig är storlom, emn den är rätt stor fast den har "pärlor" eller en svartvit teckning på sidan. Nej jag går nog bet på denna om du inte ger mig lite mer detaljer och storlekar.

Hör av dig!

Mats på Kreativum


kan fåglar para sig med fåglar som inte är derass sort???

/ Nora, 8 år från sverige

Hej Nora!
Det händer faktiskt att olika arter parar sig med varandra, men då kommer dom från samma familj. Det händer varje år att jag ser grågås som parat sig med kanadagås och fått ungar. Dessa är dock inte i sin tur kapabla att få ungar i sin tur. Det händer att simänder och dykänder gör samma sak inom sina familjer. Men att det skulle ske mellan en taltrast och en koltrast tror jag inte förekommer. Skulle detta ske så blir dom väldigt fort ett bytes djur eftersom dom avviker i natruen genom sitt utseende.

Ha det gott.

Mats på Kreativum


Hej Mats!

Känner du till Lohmannhöns?
Det är ju en vanlig värphybrid.
Men frågan är, Kan de ruva?

Felix

/ Felix Hansson, 10 år från S.Lundby

Hej Felix!
Nej det gör jag inte. Men jag skrev in ordet Lohmannhöna på Google.se och hittade en sida med någon form av chatt där det skrevs en hel del om just denna typ av höna. Där skrev dom att dom ruvar. Adressen till detta chatt är följande;
http://www.alternativ.nu/smf/index.php?topic=18401.msg128465#msg128465

Hoppas du är nöjd.

Mats på Kreativum


Hejsan Mats!!

Vad heter världens största fågel? Jag vet vad världens minsta fågel är; det är en kolibri vars namn jag inte mins.....


/Alexander Nilsson, Hörby

P.s hoppas ditt nuvarande arbete går som planerat! Lycka till!

/ Alexander, 12 år från Hörby

Hej Alexander!
Världens största fågel är strutsen. Som du säkert då redan vet så kan dom inte flyga och det beroende på den stora vikten.

Ha det gott.

Mats på Kreativum


Fiser fåglar som oss?

/ Lovisa, 10 år från Ström

Hej Lovisa!
Har inte en aning, men det jag vet är att kisset och bajset kommer ur samma öppning. Kanske är det så att dom ätit något som är gasbildande och dom måste det nog pysa ut en fis eller två. Men helt ärlig så vet jag faktiskt inte.

Ha det gott.

Mats på Kreativum


Hej har en fråga om Pärlugla Såg en i parken som satt på en Pinne när jag gick dit ca 3meter satt den kvar tittade på de en bra stud rörde mina armar och vyslade då flyttade den några meter såg frisk ut
Hade jag stört sömnen för honom Den tittade på mig men blev inte orolig
Har aldrig sett en sån uggla Önskar Svar

/ TOMMY PERSSON, 52 år från ROTTNE 36040

Hej Tommy!
Vilken upplevelse du fick!
När det gäller ugglor så kan man, om man har tur "gå på" halvslöa ugglor som sitter och sover. Men i ditt fall undrar jag om det inte var en pärluggla som var lite utmärglad, dvs. den hade inte full energi mängd i kroppen. Fåglar kan nämligen om dom inte mår bra bli rätt orädda. Hade detta varit en ungfågel så är det inte ovanligt att man "går på" en fågel som sitter helt orädd. Men 3 meter är nära! Du kanske kan kolla ifall den är kvar så att den inte är dålig. Men det kan också vara så att den var riktigt sömnig, för pärlugglan är en nattaktiv uggla och sover helst på dagen.

Ha det gott för snart kommer våren och då sätter ugglorna igång och ropar.

Mats på Kreativum


när parar sig kanarie fågeln

/ mohamed, 11 år från stockholm

Hej Mohamed!
Jag har faktiskt ingen aning, men om det är en burfågel du frågar om så kan den nog para sig när som året runt bara den har rätt betingelser.

Ha det gott.

Mats


Hej igen!
Jag undrar om fåglar som egentligen äter kött, börjar äta frön, dör dem då?

// Lina

/ Lina Johansson, 12 år från Östersund

Hej Lina!
Det var ett tag sedan du skrev wen fråga. Den du nu har är ganska intressant och jag tror att en köttätande uggla,rovfågel inte skulle mås särskilt bra om kosten enbart skulle bestå av frö.

Ha det gott.

Mats på Kreativum


Har ugglor tungor ?

/ anneli claesson

Hej Anneli!
Visst har dom tungor liksom alla fåglar har. Många av dom har dessutom en tunga som är delad på mitten ich bildar en form av hulling. Andra som hackspettarna har en lååånnngggg tunga som den kan sticka in i håligheter för att fånga vedlevande larver.

Ha det gott.

Mats på Kreativum


Vilken är din favorit fågel??Mvh Simon.

/ Simon, 11 år från Arvika

Hej Simon!
Min favoritfågel är storlommen. Jag är uppväxt under alla mina sommarlov på en plats i Småland där den finns i sjön jämte vårt torp. Den är vacker i sin form, sina svart-vita färger och den låter magiskt på vår och för sommarkvällarna. Titta i en fågelbok och lyssna på en CD skiva så förstår du. Sedan finns det ju alltid ugglorna, hackspettarna, rovfåglarna, ja dom är många bland mina favoriter.

Ha det gott.

Mats på Kreativum


Finns det nån speciel fågel?

/ Simon, 11 år från Arvika

Hej Simon!
Din fråga är inte lätt att svara på, men för mig är tex. storlommen speciell efterosm den är så vacker, har ett underbart läte. Det finns massor av fåglar som är speciella och då kan man tänka på fåglar som har en speciell metod att fånga sitt byte, att dom ser lite speciella ut osv.

Ha det gott.

Mats på Kreativum


Hej, jag heter Frans och jag har fått en idé. Jag vill locka starar till trädgården. Nu undrar jag vad starar äter och var man kan köpa starmat någonstans. För om man har mycket mat till starana så vill dom nog komma hit till vår trädgård.

Hejdå!

/ Frans, 4 år från Hällevik

Hej Frans!
Det var ingen lätt fråga du kom med. Staren är inte precis en fågel man kan mata in så där. Men den är ju insektsätare och den gillar även maskar. Men det går ju inte att sätta ut insekter eller maskar till dom. Men om dom tidig på våren kommer till Sverige efter "vintersemestern" så händer det att vintern och snön kommer tillbaka så där alldeles plötsligt, då kan man sätta ut eller lägga ut liten övermogen frukt i form av äpplen. För att dom ska stanna i din trädgård så tycker jag att du ska se till och sätta upp en eller flera fina starholkar i trädgården. Fråga pappa om han inte kan fixa en sådan holk på sitt jobb, det tror jag nämligen.
Ha det gott Frans och lycka till med stararna som faktiskt redan har anlänt till Blekinge.

Mats på Kreativum


Hejsan Mats Olsson jag är kalle och har några frågor till dig som jag hoppas att du kan svara på jag undrar vad gör ugglor av sina avfallsämnen. Och vad gör dem mot intryck exempel se, lukta. Vad gör det mot hot utifrån Flyr,Anfaller och är ugglor ett nytto eller skadedjur och vad hotar deras livsmiljö?

Med Vänlig hälsning Kalle hoppas jag får så bra och utförliga svar som möjligt.

/ kalle, 13 år från stockholm

Hej Kalle!
Det var en rejäl omgång med kluriga frågor, men vi tar dom i ordning så gott det går.
1. När det gäller avfallsämnen så antar jag att du menar spybollarna, för avföringen släpper dom lite varstans. Men om du träffar på en övernattningsplats så finns det mycket spillning under grenen eller klippavsatsen (berguv) där dom gärna sitter skyddade. Spybollen är det samma sak med, men den kan man med lite tur hitta lite varstans. Den innehåller ju hårrester, ben och annat hårdsmält.
2. Förstår inte riktigt vad du menar med intryck, men se de kan dom förträffligt. Det är en kombination av seende och hörsel som gör dom till ypperliga jägare i mörkret. Öronhålorna sitter lite asymetriskt vilket medför att dom med huvudförflyttningar kan pejla in sitt byte och få mycket bra träffsäkerhet. Lukt använder dom sig inte av.
3. När en uggla blir skrämd så flyger den helt enklet iväg. Ugglorna är högt upp i näringskedjan vilket medför att dom inte direkt har någon fiende. Men det förkommer att ugglor slår andra ugglor. Men om du kommer in i ett revir eller nära ett bo av lappuggla, slaguggla, berguv och t.o.m. den minsta ugglan sparvuggla så attackerar dom dig för att freda sitt bo eller sina ungar.
4. Ugglorna är ett nyttodjur eftersom dom har den unika förmågan att hålla balans i naturen genom sin jakt på smågnagare. Så jag vill påstå att ugglorna är ett nyttodjur!
5. Ugglornas livsmiljö är också en mycket viktig faktor i deras existens. Att det finns grova stammar där spillkråkan har hackat hål, att det finns grova träd med naturliga hål, att det finns jaktområden för lappuggla, slagullga, hornuggla där dom kan bygga sitt risbo och ha bra jaktmarker nära. Berguven har alltid varit mytomspunnen eftersom den är skygg och tillbaka dragen. Men berguven har anpassat sig till människans miljöer och häckar gärna i dess närhet. En av anledningarna kan mycket väl härstamma från alla utsläppta avelsungar. Dom är ju redan "lite vana" vid människor.
Hoppas detta var vad du förväntade dig av mig.
Som du kanske förstår så är ugglor ett gäng fåglar som jag verkligen gillar.
Ha det gott!

Mats på Kreativum


Hr många soter fins det ?

/ Robert, 10 år från halmsta

Hej Robert!
Förstår att du undrar över antalet fågelarter i världen och i Sverige.
I världen finns det mellan 9000 - 10 000 arter fåglar.
I Sverige finns det lite drygt 260 arter.
Fågelskådarna ser givetvis fler arter än det, men då är det fåglar som bara är på snabbvisit eller har flugit lite galet.

Ha det gott

Mats på Kreativum


vilken rovfågel är störst?

/ maria, 11 år från smålandsstenar

Hej Maria!
Sveriges största rovfågel är havsörnen tätt följd av kungsörnen.
Världens största rovfågel är det lite delade meningar om, men kondoren i Anderna i Sydamerika, apörnen på Fillipinerna och den vitryggade gamen är några av bjässarna med vingspann på nästan 3 meter.

Hoppas du sett och upplevt en havsörn här hemma i Sverige.

Mats på Kreativum


hur ser det ut när de lägger ägg?

/ tom, 9 år från sverige,täby

Hej Tom!
Jag antar att du menar hur det ser ut när en fågel lägger ägg.
Du vet hur ett hönsägg ser ut och när hönan väl har ägget klart inne i kroppen så kommer det ut och hon lägger det i redet.
Samma sak gäller alla fåglar.
Det är egentligen inget märkvärdigt med själva äggläggningen.
Men däremot själva proceduren då äggen bildas och allt det där, det är mer märkligt, men det får du själv fundera kring.

Ha det gott.

Mats på Kreativum

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2018 Unga Fakta AB