Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet författare. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Kim M. Kimselius om författare!


vad är bäst att skriva sin bok direkt på datorn eller i en antecknings bok

/ Patrycja, 11 år

Hej Patrycja

Det spelar ingen roll. Skriv på det sätt du tycker känns bäst. Jag känner mig som en riktig författare när jag skriver med papper och penna. Ändå blir de flesta av mina böcker till i datorn, eftersom det går betydligt fortare att skriva där.

Lycka till med ditt skrivande!

kramisar Kim :-)


Hej !
hur känns det att vara författare?
Hur många böcker har du skrivit?
hur gammal är du?
Har du treffat Astrid?
Hur kommer du på vad du ska skriva om?

/ Zahra, 10 år från Iran: Afkanistan

Hej Zahra

Det är underbart att vara författare.

Nu börjar jag närma mig 40 utgivna böcker: http://kimselius.se/hem/bockerna/index.html

Jag har just fyllt 61 år.

Ja, jag träffade Astrid Lindgren för många år sedan. En underbar person.

Jag har huvudet fullt av idéer och det kommer hela tiden nya berättelser. Om man läser mycket får man inspiration och kommer på nya berättelser.

kramisar Kim :-)


Kan alla bli författare även om man gör något fel? För min fröken säger att det är en sak som jag inte är bra på och det är att dela in i stycken annars har jag allt säger hon. Men det är inte det viktigaste va? Och jag vill gärna bli författare och jag har skrivit berättelser sedan jag var 6 år.

/ Tova Halme, 12 år från vännersborg

Hej Tova

Självklart kan du bli författare även om du inte kan dela in texten i stycken. Det är själva berättelsen som är viktigast. Underbart att din fröken tycker du gör allt annat rätt.

Vet du att jag bestämde mig för att bli författare när jag var åtta år, nu har jag kommit ut med närmare 40 böcker.

Tro på dig själv och skriv med hjärtat!

Du hittar fler skrivtips på min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.se/p/skrivprocessskrivtips.html och min hemsida http://kimselius.se/startpage/hem/forfattartips/index.html

I min skrivbok, Att skriva med glädje, delar jag med mig av alla mina tips och råd om skrivandet, om att skicka till förlag, hur man skriver ett manus och mycket mer. Läs mer om boken här: http://kimselius.se/skrivboken.html På biblioteket kan du låna boken både som vanlig bok och som e-bok.

I juni kommer min nya skrivbok, Att hitta glädje i skrivandet, ut. Där berättar jag om många unga personer som har lyckats slå igenom rejält med sina böcker. http://kimselius.se/hem/bockerna/skrivamedgladje.html

Lycka till!

Berätta gärna när du får din första bok utgiven!

Kramisar Kim :-)


Hej i skolan så måste vi berätta om alla som är med i bröderna lejonhjärta och vart dom är /törnrosdalen)(körsbärsdalen) och så vad dom heter och lite fakta om dom.:)

/ nathalie, 11 år från sverige

Hej Nathalie

Det bästa sättet att hitta all fakta om bröderna Lejonhjärta är att läsa boken. Du kan också googla på bröderna Lejonhjärta och se om du hittar någon fakta om dem.

Lycka till med ditt skolarbete.

kramisar Kim :-D


Hur kan man göra för att bli bra på att skriva berättelser?

/ Isabella lumpus från Korpikylä, sverige

Hej Isabella

Skriv från hjärtat, om något du brinner för att berätta om. Bry dig inte om stavning och grammatik när du skriver, det tittar du på först när du har skrivit färdigt. Försök att inte skriva något som någon annan redan har skrivit, var unik och skriv till dig själv.

Lycka till!

Hör gärna av dig när du får din berättelse utgiven som bok.

Kramisar Kim :-)


Hejsan Kim jag bestämde mig redan för att bli författare när jag var sju år, jag har skickat två manus under de tre åren. Jag lyckades inte med en enda av de, jag skriver ett nytt manus! Min fråga är:
Kan man skriva och berätta om te x (En tjej) som jag berättar om fast INTE säger vem tjejen är istället skriver man typ: Hon, hen Os v!!??
Och jag Aldrig säger vem tjejen som spelar huvudrollen är eller vad hon heter!
Går det bra att skriva så eller måste man nämna huvudpersonen?
Jag undrar!
Hoppas svaret kommer så fort som möjligt! Eftersom jag behöver ett snabbt svar innan jag skickar Mitt manus! Förresten jag är färdig med mitt manus men... bara undrar!!
:D

/ Random..., 10 år från Random...

Hej Random

Underbart att höra. Jag bestämde mig för att bli författare när jag var åtta år och har nu kommit ut med närmare 40 böcker, översatta till många språk.

Det går bra att bara skriva hon genom hela din berättelse. Personligen tycker jag inte om hen, eftersom det känns så könslöst, som om det är en sak man pratar om.

Har du varit inne på min skrivtipssida och läst? http://kim-m-kimselius.blogspot.se/p/skrivprocessskrivtips.html och min hemsida http://kimselius.se/startpage/hem/forfattartips/index.html

I min skrivbok, Att skriva med glädje, delar jag med mig av alla mina tips och råd om skrivandet, om att skicka till förlag, hur man skriver ett manus och mycket mer. Läs mer om boken här: http://kimselius.se/skrivboken.html På biblioteket kan du låna boken både som vanlig bok och som e-bok.

Innan du skickar din berättelse till förlag bör du ha läst igenom den många, många, många gånger och även låtit någon utomstående läsa berättelsen. Då har du störst chans att lyckas få berättelsen antagen av ett förlag.

Lycka till! Skriv gärna och berätta när du får din berättelse utgiven på förlag.

Kramisar Kim :-)


hur är det att var författare? Vad är trälar?Vad är asatron?vad är vikingarnas fall?vad är runa?

/ jenny andersson, 10 år från Sverige (Malmö)

Hej Jenny

Jag älskar att vara författare. Alla vikingafrågorna tycker jag du ska ställa till vikingaexperten här på sidan.

Kramisar Kim


Jag skriver en egen berättelse. Den heter Min kära dagbok. Då skriver jag om min familj o lite annat. Men en fråga. I en dagbok kan man ha t.ex såhär.
- Hej kompis.
Kan man skriva så som man kan prata?

Jag är 14 år. Jag har bestämt mig för att bloi författare för att jag gillar o skriva. Jag börja skriva när jag var 8 år gammal som du, sen har jag skrivit så här länge.

/ Amanda, 14 år från Svedala

Hej Amanda

En del författare skriver som man pratar. Jag föredrar att använda mig av skrivspråket i mina böcker. Då lär sig läsarna vad som är korrekt språk och alla förstår, även om man inte kan slang.

Underbart att höra, Amanda. Har du sett att jag håller skrivarkurser? http://kimselius.se/hem/forfattartips/Skrivarkurs%20med%20Kim.html Kanske något för dig?

Här även gett ut en skrivbok och andra skrivboken kommer i sommar. Du kan läsa mer om böckerna här: http://kimselius.se/hem/bockerna/index.html

Lycka till med skrivandet! Hör av dig den dag du får din bok utgiven!

Kramisar Kim :-)


Hejsan Kim jag har läst din bok med titeln: Tillbaka till Pompeij förlåt om jag stavar nåt fel för jag har dyslexi:(
Och det jag mste fråga är: HUR LYCKADES DU SKRIVA SÅ TJOCK BOK???!!! alltså hur jag skriver ett manus just nu men vet inte riktigt hur många sidor den ska vara alltså hur många sidor passar det för en bok om En kille som nästan mobbas till döden jag hår just nu skrivit 36 sidor hur många sidor kan passa bäst 120 eller 156-170 sidor?

/ Matilda, 9 år från Sverige, Östersund

Hej Matilda

Du stavade helt rätt!

Ju äldre jag blev, desto lättare blev det att skriva längre berättelser. Jag skrev min första bok när jag var 8 år.

För att det ska bli en ungdomsbok behöver du skriva ungefär 100-120 A-4 sidor, skrivit med 12 punkter och 1,5 radavstånd.

36 sidor är mycket i din ålder.

Du kan läsa mer skrivtips på min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.se/p/kimselius-skrivtips.html

Jag har även gett ut en skrivbok där du hittar många bra tips: Att skriva med glädje http://kimselius.se/hem/bockerna/skrivbok%202%20att%20hitta%20gl%C3%A4dje%20i%20skrivandet.html

Lycka till med din bok!

Kramisar Kim :-)


Hej Kim jag vill skriva ett manus, vilket bokförlag tycker du är bäst att välja!

/ Siv, 9 år från Sverige

Hej Siv

Det finns oändligt många bokförlag i Sverige. Här hittar du alla http://kim-m-kimselius.blogspot.se/2014/01/har-hittar-du-alla-bokforlag.html För att hitta ditt förlag som passar din berättelse bäst tycker jag du ska gå in i bokhandeln och se vilka förlag som ger ut den typ av bok du skriver.

Oftast står adressen till förlaget i början av boken.

Lycka till!

Kramisar Kim :-)


Hej Kim! Jag är en kille på 15 bast och så länge jag kan minnas har jag både älskat att läsa och skriva.
Och nu är det såhär att jag har tagit ett beslut, eller jag fattade det för många år sedan men nu är jag helt säker. jag vill bli författare, eller jag kanske redan är en författare, fast vad vet jag? men i alla fall, jag kanske borde komma till saken, hehe, jag hade behövt lite tips om pirater och sånt (vilket jag är mest intresserad i), alltså om du har några sådana, jag tänkte mest typ om du har några tips hur jag ska beskriva miljön och kanske eventuellt hur jag ska lyckas skapa en i alla fall hyffsad karaktär.

Tack på förhand
Aaron

/ Aaron, 15 år från Norrland

Hej Aaron

Härligt att du har bestämt dig för att bli författare!

Be din bibliotekarie plocka fram böcker om pirater så du kan läsa research i ämnet.

Dessutom har du en mycket bra sida här på Unga Fakta som handlar om pirater.

För att beskriva miljö och karaktärer måste du gå in i berättelsen och uppleva den själv, se den med dina ögon. Vad finns omkring dig, vad känner du, hur skulle du vilja vara om du var den här personen.

Läs böcker om skrivandet, eller gå in på min skrivblogg http://kim-m-kimselius.blogspot.se/p/kimselius-skrivtips.html och hemsida http://kimselius.se/hem/forfattartips/index.html

Om du verkligen har bestämt dig för att bli författare kanske du ska gå en skrivarkurs i sommar? http://kimselius.se/hem/forfattartips/Skrivarkurs%20med%20Kim.html På min skrivarblogg hittar du tips om fler skrivarkurser.

I min bok Att skriva med glädje får du också många tips, boken finns på biblioteket, både som pappersbok och e-bok.

Tänk på att skriva till dig själv, bry dig inte om att någon annan ska läsa berättelsen, skriv precis så som DU vill att den ska vara. Gör den unik, då kommer du att lyckas. Och du... Ha inte för bråttom, låt berättelsen ta tid.

Lycka till! Hör av dig när du får din bok publicerad!

Kramisar Kim :-D


Hejsan Kim!

Nu är det så att jag har några funderingar och hoppas att du kommer att kunna hjälpa mig.
Att skriva och läsa har alltid legat mig varmt om hjärtat och när jag var yngre ville jag väldigt gärna bli författare. När jag kom upp i tonåren svalnade intresset en aning eller snarare så tyckte jag inte att något jag skrev blev bra och jag påbörjade oftast en hel del som jag sedan skrotade. Nu har jag återigen försökt mig på att skriva och än så länge går det hyfsat. Nu till mina frågor och funderingar, och annat som jag är lite nyfiken på.

- Hur ska man gå till väga för att hålla intresset i liv? Som jag skrev har jag återigen börjat skriva men är fortfarande rädd för att jag ska tröttna och skrota denna idén också.

- Jag har sett dig många gånger innan svara på andras frågor att man ska skriva för sig själv, från hjärtat. Och jag försöker men jag har så svårt för att ignorera den där känslan att jag så gärna vill lyckas med detta, jag vill så gärna ge ut en lyckad bok och kunna kalla mig för en författare. Varje gång jag skriver tänker jag enbart på "är det här något som andra kommer att gilla?" och tillslut kommer jag fram till att det inte är bra alls och intresset svalnar igen. Hur ska trycka undan de där känslorna och tankarna?

- Hur lång bör en bok vara? Hur vet jag när jag borde sätta ett stopp på min berättelse?

- Har du några tips på hur jag ska få grepp om sin ide? Jag har en ide om vad jag vill skriva och jag har den i huvudet, men som så många gånger innan har jag bara en bra början och slut och allt de där i mitten är så svårt att få ut. Ibland kan jag fylla sida efter sida och ibland vet jag vad jag vill skriva men kan inte få in det i sammanhanget. Förstår du vad jag menar? Och ibland har jag en händelse och jag vill så gärna skriva om den, men jag har ingen aning om hur ska börja boken eller avsluta den.

- Jag undrar om man kan ge ut en bok anonymt eller måste man ge ut den under sitt riktiga namn? Och om man nu ge ut den anonymt/under annat namn kan man då ändra sig senare när boken väl är utgiven?

- Jag har som sagt kikat lite på dina tidigare svar och såg i ett svar att det är bokförlaget som bestämmer omslaget, vilket jag inte hade en aning om alls. Får man inte ens vara med och bestämma? Eller dela med sig om hur man föreställt sig det? Och när de presenterar ett omslag och det visar sig att man inte alls tycker det passar till boken eller är förtjust i det, får man inte säga ifrån om det?

- Och till sist, jag har ju en hel del projekt som jag påbörjat men antingen skrotat eller givit upp men vissa har jag faktiskt sparat för framtida bruk. Ifall jag skulle ångra mig och vilja fortsätta. Grejen är att dessa är väldigt olika varandra i både skrivsätt och handling/genre. Om vi nu skulle leka med tanken, att jag en dag skulle kunna få ge ut mina böcker gör det något då om de är så olika varandra? Ska var och en författare ha ett sätt de skriver på och en genre? Ska man liksom kunna känna att boken man läser är skriven av samma författare? Är orolig för att det skulle verka 'konstigt' (kan inte hitta det rätta ordet) att böckerna är så olika varandra.

Ja, det var allt för mig. Jag hoppas det inte blev för mycket eller för slarvigt skrivet, ibland tycker jag allt jag skriver blir alldeles för 'flummigt'.
Tack på förhand!

/ A, 18 år

Hej A

Släng ingenting du har skrivit, en dag kommer du att tycka att det är bra. Sätt upp tider då du ska skriva, se till att hålla dem och inte göra något annat.

Ja, det gäller verkligen att fokusera på att skriva från hjärtat och glömma att någon annan ska läsa det man har skrivit. De berättelser som blir storsäljare är oftast de där författaren har skrivit om just det de tycker om, t.ex. Hungerspelen, Divergent etc. Divergent är ett bra exempel, för första boken var suveränt bra, efterföljarna har inte alls samma kvalité, då har författaren haft press på sig att skriva något som läsarna tycker om.

Mellan 120-180 manusblad, A-4 sidor, skrivet med 12 punker, 1,5 radavstånd är lämpligt för en bok på 280-350 sidor

Jobba med gul lappar för att bygga upp din berättelse.

Om du drömmer om att bli författare tycker jag inte att du ska ge ut din bok anonymt, för då får du aldrig det erkännande som du är ute efter.

Det stämmer att det är bokförlagen som bestämmer omslagen. Du får tycka till när de presenterar omslaget för dig, men egentligen har du inte mycket att säga till om. Lita på förlaget, de vet vad som säljer!

Jättebra att du sparar dina utkast. Jag har fortfarande många sådana liggande. Om du tittar på min produktion på över 30 böcker är det många olika genrer www.kimselius.se. De som skiljer sig från mina historiska äventyrsböcker som har gjort mig känd, är de böcker som jag skrev när jag var yngre, mina byrålådsböcker som jag nu plockar upp och ger ut. Man måste prova sig fram till vad man vill skriva för typ av genrer, tills man hittar det som passar.

Kanske behöver du gå en skrivarkurs för att reda upp alla dina tankar och få ur dig berättelserna? I sommar har jag tvådagars skrivkurser i Blekinge med boende: http://kimselius.se/hem/forfattartips/Skrivarkurs%20med%20Kim.html

Lycka till med skrivandet och ge inte upp!

Kramisar Kim :-D


Hej! hur många böcker har du gjort och jag skrev inte min e-post för jag vet inte den det känns roligt att prata med digFRÅN: Natali

/ Natali, 10 år från falun

Hej Natali

Jag har skrivit över 30 böcker. Här kan du se alla: http://kimselius.se/hem/bockerna/index.html

Här kan du läsa lite om några av dem:
"Tillbaka till Pompeji", 1:a boken: Handlar om Ramona, som plötsligt förflyttats i tiden och möter Theo i staden Pompeji. Hon vet att hela staden kommer att förintas av ett vulkanutbrott och döda alla invånarna, även henne om hon inte kan ta sig därifrån i tid. Men hon vet inte när det kommer att hända, om 100 år, om 10 år eller om 10 minuter...

"Jag är ingen häxa", 2:a boken: Här färdas Ramona och Theo i tiden till häxförföljelsens tid. De räddar en flicka från att bli levande bränd på bål och flyr. Men de kommer inte långt innan de själva blir tillfångatagna anklagade för häxeri...

"Faraos förbannelse", 3:e boken: Den berättelsen börjar långt nere i en faraos grav i Egypten. Ramona lägger händerna över gamla skrivtecken på gravens vägg, uttalar en ramsa och plötsligt blir allt svart runt Ramona. Theo ropar på Ramona och får inget svar, han vänder sig om och ser att Ramona är spårlöst borta. Han har ingen aning om vart hon har tagit vägen... Ramona upptäcker ett fladdrande ljus som närmar sig henne i mörkret...

"Den gömda Inkastaden", 4:e boken: Här är Theo och Ramona ute i djungeln när tidsförflyttningen sker. De har kommit ifrån sin turistgrupp och plötsligt hör de ljudet av röster. Ramona tror att det är turistgruppen och rusar ut ur djungeln följd av Theo. Plötsligt står de framför en grupp Inkaindianer som hastigt höjer spjuten mot dem...

"Vikingaträl", 5:e boken: Theo och Ramona blir tillfångatagna av vikingar efter att ha fallit i vattnet och blivit förflyttade i tiden. De förs upp till en slavmarknad för att säljas. Efter ett rymningsförsök av Theo skiljs de båda åt och går olika hemska öden till mötes...

"Svarta Döden", 6:e boken: Här förflyttas Theo och Ramona till Florens 1348 och pestens tid. Där möter de Minette som bär på en stor hemlighet. När hon avslöjar den för Theo och Ramona inser de att de måste fly, men då flyr rakt i armarna på Svarta Döden.

"Snapphanar", 7:e boken: Ramona hittar ett gammalt dokument som för henne på en virvlande färd genom tiden, till Snapphanarna år 1676. Ramona förlorar minnet efter en olycka. Theo lyckas följa efter Ramona i tiden men hamnar på motståndarsidan. Till slut möts de tidigare vännerna i en kamp på liv och död.

"Giljotinen", 8:e boken: År 1793, franska folket gör uppror och avrättar sin kung med giljotinen. Ödet för giljotinen i Theo och Ramonas väg, vilket medför hemska konsekvenser. "Jag ska bara känna", viskade Ramona och vidrörde handtaget på giljotinen. Theo skrek till. Han grep tag i Ramona, vilket fick henne att rycka till och frigöra spaken. Giljotinbladet föll med ett svischande, ödesmättat ljud. Med en duns föll huvudet i korgen. Ramona stupade till marken...

"Riddarsvärdet", 9:e boken: Med fasansfull insikt inser Theo och Ramona att de inte kommit tillbaka till sin egen tid. De håller i ett riddarsvärd! Vid ljudet av röster släpper Ramona taget och gömmer sig. Theo står som förstenad och stirrar på svärdet. Theo har förstått att svärdet är deras enda biljett hem. Han måste hålla fast vid det, till vilket pris som helst. Hans beslut för dem åt skilda håll, till Mont-St-Michel och Château de Pirou i Normandie under 1300-talets riddartid. Planer smids om ond, bråd dö, som även inkluderar Theo och Ramona.

"Det glömda kriget - 1808-1809", 10:e boken: "Vad har jag nu ställt till med?" utbrast Ramona. Hon förstod genast att en ny tidsförflyttning var på gång. Hon ville gripa tag i Theo så att även han följde med. Men det var för sent... När Theo och Robert upptäcker att Ramona försvunnit, vet de inte vart hon har tagit vägen. De tror att hon har färdats till kriget 1808-1809, då Sverige förlorade Finland till Ryssland. Därför läser de allt om det kriget. Varje gång Theo tar en ny mapp får det oanade följder. Ramona kämpar för sitt liv i det finska kriget, där kulorna viner runt henne, folk sprängs i bitar och döden ständigt lurar bakom nästa vägkrök. Ska Theo och Robert hinna rädda Ramona innan det är för sent?

"Snapphaneresan", 11:e boken: Följ med Theo och Ramona på en spännande resa i Snapphaneland. Berättelsen börjar på Sporrakulla gård, där de hittar ett kopparmynt ifrån Loshultskuppen. Genom kopparmyntet färdas de genom tiden till snapphanefejden 1678. Theo och Ramona ger sig på jakt efter skatten. Färden för dem genom hela Snapphaneriket. Många faror möter dem på vägen. Att hitta skatten är inte så lätt som de först trodde.

”Kinesiska Draken”, 12:e boken: Kejsare Qin Shi Huangdi och kejsare Wu, lät ingen stå i deras väg i strävan efter makt och evigt liv. Theo och Ramona har oturen att fara genom tiden och möta just dessa två skrämmande personer i det historiska Kina. Theo och Ramona kastas mellan olika händelser; hemska och livsfarliga, men samtidigt oerhört fängslande. På nära håll får de ta del av mord och sammansvärjningar. De inser till slut att även deras liv är hotade. Missa inte denna mycket spännande berättelse, som är något utöver det vanliga! Kommer ut i augusti 2009.

”Theos Pompeji”, 13:e boken: En augustimorgon år 79, i staden Pompeji vid vulkanen Vesuvius, blir Theo vittne till något som förändrar hans liv för all framtid. Upplevelsen för honom till en sierska som uttalar en spådom, som gör att Theo kastar sig handlöst in i nya skrämmande händelser. Allt för att undvika det katastrofala öde som väntar. En fascinerande bok om Theos liv i Pompeji, som vävs ihop med romartidens historia. Här får du följa de dramatiska händelser som formar Theo till den person han är när han möter Ramona. En bok fylld av nervpirrande äventyr i väntan på vulkanutbrottet som förintar Pompeji.

”Boudicas strid mot Romarna, 14:e boken: Genom en historisk brosch förflyttas Theo och Ramona i tiden, till år 61 i Britannien och hamnar i drottning Boudicas by. Snart anländer romarna och ödelägger byn. Därefter beger sig romarna mot druidernas ö Anglesey för att utplåna druiderna. Kelternas drottning Boudica är rasande, samlar kelterna och ger order om strid. Theo har oturen att få en druidkristall, vilket ställer till det rejält för honom. Theo och Ramona kämpar för sina liv. De försöker resa tillbaka till sin egen tid, utan att lyckas, istället möter de kejsar Hadrianus. Den här gången blir tidsresan till Britannien en mardrömsupplevelse som aldrig verkar ta slut.

”På liv och död i andra världskrigets skugga”, 15:e boken: En judestjärna kastar Theo och Ramona in i andra världskrigets fasor. Till deras förvåning har någon annan rest med dem i tiden. En person som ställer till det rejält för dem i sin okunnighet om tidsresor. De hamnar direkt i allvarliga svårigheter som bara har en enda utväg: Döden! (Boken utkommer augusti 2011)

”På flykt från andra världskrigets fasa”, 16:e boken: Mitt i ett brinnande krig hamnar Theo och Ramona när de förflyttas i tiden till ett ockuperat Frankrike under andra världskriget. Tyskarna sänder många av landets invånare till koncentrationsläger och motståndsrörelsen mot de tyska soldaterna växer sig allt starkare. Theo och Ramona har inget annat val än att själva ge sig in i kampen, med stor risk att till slut förlora sina egna liv. (Boken utkommer augusti 2011)

“Mayafolkets Hemlighet”, 17:e boken. Orden som kom ur schamanens (trollkarlens) mun var starka och hördes långt in i djungeln. Aporna och fåglarna, liksom människorna blev tysta, stumma av skräck över styrkan i schamanens ord, när han vräkte ur sig förbannelsen, som i slutändan drabbar Theo och Ramona. De har genom en liten mayafigur färdats genom tiden till mayafolkets stad Palenque i Mexiko, där de genast drabbas av schamanens vrede.

”Kimberlie – Äventyr på Nya Zeeland”, 1:a boken i serien om Kimberlie och Andy: Kimberlies första resa till Nya Zeeland blir inte alls vad hon förväntat sig. Istället för tråkiga släktträffar, får hon uppleva skrämmande äventyr, när hon ensam ger sig av för att utforska det okända landet. Nya Zeelands natur är inte så ofarlig som hon trodde. En mystisk man dyker oväntat upp och skrämmer henne. Plötsligt inser Kimberlie att hon har gett sig in i något riktigt otäckt som hon inte kan ta sig ur.

"Kimberlie - Ett nytt liv", 2: a boken: Något fruktansvärt händer som för alltid förändrar Kimberlies liv. På grund av detta fattar hon ett ödesdigert beslut och drar omedvetet med sig Andy i de händelser som följer.

”Kimberlie – Främlingar”, 3:e boken: Fru Moonwinds hus döljer en hemlighet som är flera hundra år gammal. Kimberlie och Andy bestämmer sig för att lösa husets gåta, men det går inte riktigt som de har tänkt sig. Det kommer mystiska främlingar till staden Dunedin och de verkar finnas överallt där Kimberlie och Andy är. Deras liv vänds plötsligt upp och ned. Ingenting blir sig likt när de till slut upptäcker vad främlingarna är ute efter.

“Den där dagen”, är en ganska läskig tonårsbok som jag tycker att man ska vara minst 13 år för att läsa. Angelica är med om en fruktansvärd upplevelse, som för all framtid förändrar hennes liv. Hon bryter kontakten med alla hon känner och går in i sig själv. Till slut står hon inte ut längre och fattar ett beslut: Hon ska berätta! Hon ska hämnas, på sitt alldeles egna sätt. Angelica sätter sig ned och börjar skriva: “Jag har försökt att glömma det som har hänt. Jag har försökt att intala mig, att du säkert inte skulle ta illa vid dig. Att du skulle tro på mig och förstå. Men jag kan inte glömma det som hände den där dagen, därför har jag bestämt mig för att...”

“Mysrys” är en novellsamling med olika berättelser som jag har skrivit under 30 års tid. Kryp ned under filten och följ med på en spännande resa genom Kim M. Kimselius noveller. Här möter du både glädje, sorg och berättelser om andar. En bok som både är mysig och ryslig att läsa! Den här boken lämnar inte någon oberörd. Många läsare har fascinerats av Kim M. Kimselius historiska äventyrsböcker. I denna novellsamling kommer du Kim närmare än du har gjort i någon annan av hennes böcker. “Känner du mig?” börjar Kim med att fråga. Efter att ha läst denna novellsamling lovar jag dig att du har lärt känna både författaren, hennes flödande berättarglädje och sprudlande livsglädje.

“Att skriva med glädje” är en skrivbok där jag berättar hur jag blev författare, dessutom delar jag med mig av mina goda råd för att du ska bli bättre på att skriva. Med en dunderdebut: 11.000 böcker sålda på en vecka, 23 böcker utgivna och 15 år som författare, vet Kim M. Kimselius hur man skriver en bok. Här delar hon generöst med sig av sina kunskaper i en glädjefylld bok där hon berättar om allt, från första början till färdig bok. En bok som gör det möjligt för alla att skriva, på ett roligt och inspirerande sätt. “Skriv direkt från hjärtat!” uppmanar Kim, och det är precis det hon har gjort!

De Historiska Äventyrsböcker om Theo och Ramona är skrivna runt riktiga historiska händelser, med riktiga historiska personer och faktadel i slutet av böckerna. (Många skriver till mig och tackar mig för att de har fått högsta betyg i skolan efter att ha läst någon av mina historiska äventyrsböcker och därefter fått prov i skolan på ämnet. De säger att det känns som om de hade varit där och därför kom ihåg allt de hade läst. De säger också att mina böcker ger spänning för stunden och lärdom för livet. Att böckerna är så spännande att det inte går att sluta läsa dem, förrän dem är slut!)

Böckerna om Kimberlie skildrar Nya Zeeland, dess mystiska natur och historia i nervkittlande berättelser. Spännande äventyrsböcker som tar andan ur läsaren…

Hör av dig och berätta om du läser någon av böckerna och vad du isåfall tyckte om den/dem?

Kramisar Kim :-)


Hej Kim
tyväär kunde jag inte vara med i år på din skrivkurs för jag är nämligen borta den där veckan och jag bor lite för långt bort men nästa år ska vi boka in mig för jag vill också järna träffa dig för jag har redan läst två av dina böcker hoppas vi se många kramar från din vän Vera


din vän

/ Vera, 11 år från storvik

Hej Vera

Hoppas du ska på något trevligt i juli. Ja, nästa år blir det skrivkurs igen. Hoppas få se dig då. Det finns mycket för hela familjen att göra i Blekinge och fina stugor i närheten där din familj kan bo när du är på skrivkursen.
Vad kul att du har läst några av mina böcker.

Hoppas vi ses nästa år.

Ha en fin sommar!

Kram Kim :-)


hej kim det är vera som du tidigare har skrivit med jag vill järna gå med i din skrivkurs men först måste jag fråga mina föreldrar många kramar från din vän vera

/ Vera, 11 år från storvik

Hej Vera

Det skulle vara mycket roligt att träffa dig. Håller tummarna för dig.

Kram Kim


hej kim jag heter vera viklund och jag är 11. varje vecka på måndagar går jag till bibloteket för att låna en eller 2 böcker. jag älskar att läsa, ibland kan jag bara inte sluta att läsa. men jag älskar att skriva också. jag har till och med skrivit en liten bok den heter "varför får jag inte vara med" den handlar om en flicka som heter Elisa on går i 3 klass hon blir retad av hennes kompisar och andra i en högre ålder. en dag bestämmer hon sig för att försvinna någon annan stans. men så ser hon sig inte för när hon går över vägen. elisa blir påkörd hennes föreldrar kommer till sjukhuset men dom hann inte säga hejdå för elisa klarade sig inte. när hon vaknar känner hon inte igen sig det värkar som att hon har kommit till himmlen hon får nya vänner och får ett bättre liv slut. jag vill järna bli en författare när jag blir stor. min fråga är skulle du kunna ge mig 5 smarta tips om hur jag ska gör för att bli bättre och göra större framsteg. många kramar från ett av din fäns.

/ Vera, 11 år från Storvik

Hej Vera

Vad härligt att du läser så mycket och skriver. Här kommer några tips:


Att skriva med glädje

HUR MAN SKRIVER EN BOK

Kim M. Kimselius sju viktigaste tips:

Här är några korta, enkla tips för dig som drömmer om att bli författare, svårare än så här är det inte:

1. Skriv direkt från hjärtat!

2. Skriv till dig själv! Tänk inte på att någon annan ska läsa det du skriver. Skriv inte hur du tror att det ska vara. Skriv som DU vill att berättelsen ska vara.

3. Bli den du skriver om: Känn vad personen i boken känner, ser, hör och upplev personens känslor. Beskriv hur det känns.

4. Tänk på att ingenting annat än själva berättelsen är viktig i första stadiet. Bry dig inte om stavning, grammatik, rubrik och namn i första skedet, då låser det sig bara för dig. Låt fantasin flöda och gör något helt enastående som du är nöjd med.

5. Lämna aldrig ifrån dig något du själv inte är nöjd med.

6. Tro på dig själv och din berättelse.

7. Man är aldrig för ung, eller blir för gammal för att ta itu med sin författardröm. Det är bara att bestämma sig för att göra det och sätta sig ned för att skriva.

Kanske vill du gå en skrivarkurs för mig? Kika in här: http://kimselius.se/hem/forfattartips/Skrivarkurs%20med%20Kim.html

Lycka till med din berättelse!

Kramisar Kim :-)


Hej😑!
Jag är 12 år, jag har börjat skriva på en bok. Jag har nu nått till sidan 40, jag vill helst att den ska 100 sidor minst, jag har allting planerat om hur slutet ska vara, vilka personer som ska komma in, vilka händelser som ska hända. Jag tycker att jag har kommit ganska långt, har en bra handling men slutet verkar komma ganska snabbt, redan på sidan 70 och jag vill ju ha 100 sidor, hur ska jag göra? Boken handlar om en tjej som blivit blind av en "olycka" , man ska ta reda på hur det hände, samtidigt kommer massa andra saker in, romans och sånt. Jag älskar att läsa, har läst alla HP böcker, twilight, Agatha Christie och Måånga fler :D :).
Jag undrar om du har några förslag på hur jag kan utöka sidorna.

/ Fredrika, 12 år från Stockholm

Hej Fredrika

En ungdomsroman bör vara på 120 A-4 sidor, skrivna med 12 punkter och 1,5 radavstånd. Kanske har du kommit upp i det redan om du skriver texten med enkelt radavstånd?

Annars gör du så här: Du skriver helt enkelt färdigt din bok, därefter läser du igenom den och tillför allt det du har missat när du skrev boken första gången: Miljöskildringar, personskildringar, vad gör de medan de pratar, vad tänker de etc.

I sommar håller jag skrivarkurser, kanske du vill gå på en sådan? http://kimselius.se/hem/forfattartips/Skrivarkurs%20med%20Kim.html

Lycka till med din berättelse!

Kramisar Kim :-)


Hej!
Jag skulle verkligen vilja ge ut min bok, men jag behöver lite tips. Dels för att jag sitter fast lite i handlingen.. Jag har skrivit ca hälften, kanske lite mer och nu vet jag inte hur jag ska skriva. Jag vet vad jag vill att det ska stå men jag kan inte skriva det på ett bra sätt.
Sen så undrar jag om man - när man väl blir "godkänd" av ett förlag - får välja hur omslaget ska se ut etc.
Har du några förlag att rekommendera för ungdomsböcker (jag tror att det är vad min kommer klassas som)
tack på förhand!

/ Jennifer, 17 år från Eskilstuna

Hej Jennifer

Oftast kör man fast i mitten om man inte har slutet klart för sig. Har du det? Jag brukar jobba fram min bok med hjälp av Gula Lappar. Du kanske ska testa att bygga upp din berättelse med hjälp av Gula Lappar innan du fortsätter skriva?

Skriv ned dina tankar/idéer i förväg. Det gör du lättast genom att skriva på t.ex. en bunt Post-it-lappar (gula/rosa/grå klisterlappar) som är som små anteckningsblock.

Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna.

Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp, men tänk på att du inte ska skriva hela berättelsen på lapparna, bara stödord. Se också efter att du har en början, mitten och ett slut. Om du tillhör dem som har svårt att avsluta en berättelse, är det noga med att du inte börjar skriva förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Annars är det väldigt lätt att du inte kommer vidare i din berättelse.

Sätt upp dina lappar på väggen, sortera dem i den ordning du vill att saker och ting ska hända.

Studera lapparna, flytta om dem om det behövs, ta bort lappar, lägg till lappar, ända till du känner att det har vuxit fram en bra bok/berättelse. Nu är det dags att börja skriva.

Nej, det är förlaget som väljer omslaget. Det ska passa in i deras utgivning.

Här hittar du alla bokförlag: http://kim-m-kimselius.blogspot.se/2014/01/har-hittar-du-alla-bokforlag.html Kika i bokhandeln vilket förlag som ger ut den typ av bok du skriver, eller besök förlagets hemsida och titta där.

Lycka till!

Kramisar Kim :-)


Hej Kim M.kimselius vi läser en bok som du har skrivit den handlar om stenåldern, järnåldern och vi håller just på med ämnet stenåldern, järnåldern och man får mycket inspiration av din bok ja men jag vill fråga om hur det känns att skriva böcker

/ Abigail från Laholm

Hej Abigail

Vad roligt att ni läser en av mina böcker.

Det är mycket roligt att skriva böcker. Jag har oändlig fantasi och tycker det är roligt att få knyta ihop fantasi med riktig historisk fakta.

Fortsätt läs! Du lär dig mycket av mina böcker.

Kramisar Kim :-D


Hejsan!
Jag undrar varför det inte finns så många dagboksböcker, jag tycker att de är roligast att läsa men jag hittar de inte så ofta. Det var allt men jag har även ett boktips, jag äääälskar en bokserie på engelska som heter the murder borebooks som Anne cassidy har skrivit.
Kram Mursal

/ Mursal, 12 år från Sverige, Lund

Hej Mursal

Det beror på att författaren inte har skrivit fler. Det kommer säkert många fler :-)

Tack för tipset!

Kramisar Kim :-D

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2017 Unga Fakta AB