Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet författare. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Kim M. Kimselius om författare!


Hej! Vad är RQ? Varför du blev författare? Vad favorit din film? Vet du vem tintin? om du vet det då du ska berätta fakta omt tintin! Du är hindu?

/ ace ventura, 17 år från skane

Hej

Vet inte vad RQ är för något.

Älskar att skriva och har många berättelser inom mig. Skrev min första bok när jag var åtta år.

Vet inte riktigt vilken min favoritfilm är, men som serie är det Babylon 5.

Tintin är en seriefigur. Du kan söka mer om honom på www.google.se

Kramisar Kim


Hej igen Kim!

Jag läste lite av din blogg. Tack för svaret! Jag har läst en av dina böcker: Det glömda kriget
1808-1809! Den var superbra. Min kompis rekomenderade den för mig och hon hade rätt om att den var bra. I alla fall tänkte jag tacka och ställa två frågor. Efter som jag tackat så kommer frågorna nu:
1. Villken är din favorit bok?
2. Villken bok var den första du skrev?

/ Jenny, 12 år från Sverige

Hej Jenny

Åh, vad glad jag blev att du tyckte om Det glömde kriget 1808-1809. Det är en av mina favoritböcker!

1. Ja, nu vet du ju att Det glömda kriget 1808-1809 är en av mina favoritböcker, sedan är det Giljotinen, Kinesiska Draken och Theos Pompeji.

2. Röda slottets hemlighet, men den är inte utgiven. Den skrev jag när jag var åtta år. Den första bok som blev publicerad var Tillbaka till Pompeji, men innan dess hade jag skrivit Kimberlieböckerna som det nu har kommit ut två av. Till våren kommer det ytterligare en bok i den serien.

Kramisar Kim


Hallo!Ja tycka at do jette doktig forfattere!Undra om du gilar min saga.

Det vara en flika som giladde rossa klening.Hon altid hade på den.En dag nån tog den okh flika arg.Flika sa at det va henes mama som slenga den.Flika hita den i soparna.Sedan ala blir glad utan mama.Slutt!

Vad tyka do om saga?Vad tyka do om flika?Vad tyka do om klening?Svara no!

/ Paulina, 14 år från Chile

Hej Paulina

Tack!

Bra idé, kanske skulle du göra din saga lite längre?

Kramisar Kim


Hej kim! Det var ett tag sen jag ställde en fråga till dej. Denna gång tänkte jag på, har du någon sin gjort en cool pop-up bok? Det är coola böcker! Till ex: författarna (robert sabuda och mathew rein hart).

/ joel, 9 år från gammel sträng

Hej Joel

Nej mina böcker har inte kommit ut som Pop-up-böcker. Håller med dig om att det är kul böcker, men mina böcker passar inte riktigt som Pop-up-böcker eftersom jag inte har bilder i böckerna.

Kramisar Kim


Detta är en bra fråga som jag hoppas har ett lika bra svar. Vad kommer ordet författare från?

från Jenny :)

/ Jenny, 12 år från Sverige

Hej Jenny

En författare/författarinna är en person som skriver böcker, noveller, artiklar, poesi etc. Med författare avses i första hand skribenter som skriver skönlitteratur (SAOB); skribenter av annan litteratur är till exempel skriftställare, journalister, informatörer.

På flera språk används olika ord för yrkesrollen (writer, Schriftsteller) och upphovsmannaskapet (author, Verfasser). På svenska finns två lånord från tyska: författare från Verfasser och det numera mindre vanliga skriftställare från Schriftsteller. Günter Grass har författat Blecktrumman och är bokens författare, men till yrket är han skriftställare. Utöver att beteckna upphovsmannaskapet till alla slags skrifter, används ordet författare numera även för yrket att skriva böcker (noveller, romaner, facklitteratur). För andra genrer finns dock andra yrkesbeteckningar: dikter (poet, diktare, lyriker), drama (dramatiker), kåserier (kåsör), krönikor (krönikör), nyhetsartiklar (journalist, reporter). (Hämtat från Wikipedia)

Här kan du läsa på min blogg om ordet Författare http://kim-m-kimselius.blogspot.com/2010/08/vad-ar-en-forfattare.html

Kramisar Kim


Hej igen! Jag drömmar dig igen! Jag ska berätta dig. Du var på Grimeton. Du köra bil sen såg hängd clown manne. Du svimmade sen olyka till en anteen. Du hängd till rymden tillsammas clown manne! vad tycker du om berätta? Vad tycker om clown manne?

/ ace ventura , 17 år från skane

Hej Ace
Vet inte vem clownen Manne är om det är en riktig person. Förstår att jag svimmade när jag såg den hängda clownen.
Kramisar Kim


Hej, igen...! Jag ställde en fråga för ett tag sedan. Fick nu svar på den och började redan testa post-it lapparna! Det gick superbra. Har kommit en bit nu men den är inte klar riktigt än. Tänkte släppa några rader som du kanske kunde kritisera.

"Patrik reste sig ur fåtöljen.
– Vi syns imorgon då, sa han till Åsa på vägen ut.
– Ha en fortsatt trevlig dag, sa hon till honom och log, nästan lite mekaniskt.
Hon hade ett säreget utseende. Hennes röda hår som var stripigt och hängde ner över axlarna såg ut att behöva en dusch. Hennes översminkade ansikte och de lite sneda ögonen.
Hon var en underlig men mycket trevlig kvinna.
Patrik tog upp bilnyckeln till sin svarta BMW som stod på Cypressgatan i Visby.
En riktigt mysig stad, tyckte Patrik.
Han satte sig i bilen och trampade ner gaspedalen. Han älskade farten. När han kunde höra motorn spinna. Skulle han stanna till vid gymmet innan han åkte hem? Han hade ju träningskläderna med sig. Det började vibrera i fickan och Aerosmiths Cryin’ började spelas".

/ Johanna, 14 år från Sundsvall

Hej Johanna

Jättekul att du blev så nöjd med att testa Gula-lappar-tekniken.

Mycket bra!

Några meningar kändes "avhuggna" och liksom hängande utanför sammanhanget. Kika igenom din text och skriv ihop den så att det blir mer flyt i den.

Texten låter intressant och läsaren blir nyfiken på vad som ska komma. Bra!

Fortsätta skriv!

kramisar Kim


Jag har madrömma om dig! Jag ska berätter dig. Du var på boxingmatch kim vs alfons, bertil och selma lagerlöf. När du spranka till bertil och alfons huvud av. selma hängd till rymden. Du vinna match. Du måste svara det. Vad tycker om berätta? Om du inte svara. Då jag hatar på unga fakta!

/ ace ventura, 17 år från skane

Hej Ace

Usch då, inte roligt att du har mardrömmar om mig. Skönt att jag vann. Kul att du berättade det för mig. Tack.

Inte kan man hata Unga Fakta som är en sådan jättebra sajt!

Kramisar från Kim


Hej Kim!

Jag har några frågor om häxfilmer och häxböcker.

1. Jag har sett "Trollkaren från oz" hur gammal är den filmen?
2. Kan du tipsa mig om bra häx filmer och böcker som innehåller monster?
3. vilken bok är den mest skrämmande som du har läst eller skrivit?
4. Vilken är din favoritsaga som är sorglig?
5. Kan du berätta om häxböcker?

/ Lara Kallström, 9 år från Sverge

Hej Lara

Ska försöka hjälpa dig med dina frågor. Här kommer några svar:

1. Den kom ut 1939.

2. Här är en länk till häxfilmer: http://nyheter24.se/filmtipset/yourpage.cgi?member=27182&page=package_view&package=8100

3. Den mest skrämmande jag har skrivit är Svarta Döden.

4. Flickan med svavelstickorna. Här kan du läsa en kort version av den: http://www.bettanssidor.se/jul_o_nyar/svavelstickorna.htm

5. Jag har skrivit en bok som heter "Jag är ingen häxa". Det finns många böcker om häxor, bland annat "Mor är ingen häxa". Här på unga fakta kan du läsa mer om häxor: http://www.ungafakta.se/haxor/ Fråga även på ditt bibliotek efter böcker som handlar om häxor. De kan hjälpa dig.

Vill du läsa smakprov på min bok "Jag är ingen häxa" kan du göra det här http://www.kimselius.se/haxa.html

Skriv gärna och berätta om du läser min häxbok och tala om vad du tyckte om den!

Kramisar Kim

Kramisar Kim


Hej Kim!

Jag har nu länge varit sugen på att få ett lite mer professionellt utlåtande kring mitt pågående projekt, och kom genast att tänka på dig när jag satt och läste i en av dina böcker här om dagen. Skulle du vara intresserad av att läsa de första sidorna eller något åt det hållet för att ge mig konkreta tips och lite kritik?

Evigt tacksam för svar!

Kram Elin

/ Elin Löfgren, 17 år från Karlshamn

Hej Elin

Det hade varit jätteroligt att läsa vad du skriver, men tyvärr räcker tiden inte till för det. Jag önskar jag hade tid att läsa andras berättelser, eftersom det kommer många förfrågningar om det.

Men jag hinner tyvärr inte med det eftersom det skulle ta alltför lång tid för mig att läsa andras berättelser och tycka till om dem. Tid jag inte har. Det kommer väldigt många förfrågningar varje dag. Därför måste jag tyvärr tacka nej till ditt erbjudande.

På min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.com/ hittar du länkar där du kan få professionella utlåtande om din text. Hoppas att det kan vara dig till någon hjälp!

Lycka till med ditt skrivande!

Kanske ses vi på Lundins bokhandel i Karlshamn den 28 augusti?

Kramisar Kim


Hej! Vilken bok är roligast som du har gjort? Föressten vill jag veta några böcker du har gjort. Hej då!

/ Ebba Högman, 9 år från Skärblacka

Hej Ebba

Den roligaste bok jag har gjort är Theos Pompeji.

Jag har skrivit 16 böcker:

"Tillbaka till Pompeji", 1:a boken: Handlar om Ramona, som plötsligt förflyttats i tiden och möter Theo i staden Pompeji. Hon vet att hela staden kommer att förintas av ett vulkanutbrott och döda alla invånarna, även henne om hon inte kan ta sig därifrån i tid. Men hon vet inte när det kommer att hända, om 100 år, om 10 år eller om 10 minuter...

"Jag är ingen häxa", 2:a boken: Här färdas Ramona och Theo i tiden till häxförföljelsens tid. De räddar en flicka från att bli levande bränd på bål och flyr. Men de kommer inte långt innan de själva blir tillfångatagna anklagade för häxeri...

"Faraos förbannelse", 3:e boken: Den berättelsen börjar långt nere i en faraos grav i Egypten. Ramona lägger händerna över gamla skrivtecken på gravens vägg, uttalar en ramsa och plötsligt blir allt svart runt Ramona. Theo ropar på Ramona och får inget svar, han vänder sig om och ser att Ramona är spårlöst borta. Han har ingen aning om vart hon har tagit vägen... Ramona upptäcker ett fladdrande ljus som närmar sig henne i mörkret...

"Den gömda Inkastaden", 4:e boken: Här är Theo och Ramona ute i djungeln när tidsförflyttningen sker. De har kommit ifrån sin turistgrupp och plötsligt hör de ljudet av röster. Ramona tror att det är turistgruppen och rusar ut ur djungeln följd av Theo. Plötsligt står de framför en grupp Inkaindianer som hastigt höjer spjuten mot dem...

"Vikingaträl", 5:e boken: Theo och Ramona blir tillfångatagna av vikingar efter att ha fallit i vattnet och blivit förflyttade i tiden. De förs upp till en slavmarknad för att säljas. Efter ett rymningsförsök av Theo skiljs de båda åt och går olika hemska öden till mötes...

"Svarta Döden", 6:e boken: Här förflyttas Theo och Ramona till Florens 1348 och pestens tid. Där möter de Minette som bär på en stor hemlighet. När hon avslöjar den för Theo och Ramona inser de att de måste fly, men då flyr rakt i armarna på Svarta Döden.

"Snapphanar", 7:e boken: Ramona hittar ett gammalt dokument som för henne på en virvlande färd genom tiden, till Snapphanarna år 1676. Ramona förlorar minnet efter en olycka. Theo lyckas följa efter Ramona i tiden men hamnar på motståndarsidan. Till slut möts de tidigare vännerna i en kamp på liv och död.

"Giljotinen", 8:e boken: År 1793, franska folket gör uppror och avrättar sin kung med giljotinen. Ödet för giljotinen i Theo och Ramonas väg, vilket medför hemska konsekvenser. "Jag ska bara känna", viskade Ramona och vidrörde handtaget på giljotinen. Theo skrek till. Han grep tag i Ramona, vilket fick henne att rycka till och frigöra spaken. Giljotinbladet föll med ett svischande, ödesmättat ljud. Med en duns föll huvudet i korgen. Ramona stupade till marken...

"Riddarsvärdet", 9:e boken: Med fasansfull insikt inser Theo och Ramona att de inte kommit tillbaka till sin egen tid. De håller i ett riddarsvärd! Vid ljudet av röster släpper Ramona taget och gömmer sig. Theo står som förstenad och stirrar på svärdet. Theo har förstått att svärdet är deras enda biljett hem. Han måste hålla fast vid det, till vilket pris som helst. Hans beslut för dem åt skilda håll, till Mont-St-Michel och Château de Pirou i Normandie under 1300-talets riddartid. Planer smids om ond, bråd dö, som även inkluderar Theo och Ramona.

"Det glömda kriget - 1808-1809", 10:e boken: "Vad har jag nu ställt till med?" utbrast Ramona. Hon förstod genast att en ny tidsförflyttning var på gång. Hon ville gripa tag i Theo så att även han följde med. Men det var för sent... När Theo och Robert upptäcker att Ramona försvunnit, vet de inte vart hon har tagit vägen. De tror att hon har färdats till kriget 1808-1809, då Sverige förlorade Finland till Ryssland. Därför läser de allt om det kriget. Varje gång Theo tar en ny mapp får det oanade följder. Ramona kämpar för sitt liv i det finska kriget, där kulorna viner runt henne, folk sprängs i bitar och döden ständigt lurar bakom nästa vägkrök. Ska Theo och Robert hinna rädda Ramona innan det är för sent?

"Snapphaneresan", 11:e boken: Följ med Theo och Ramona på en spännande resa i Snapphaneland. Berättelsen börjar på Sporrakulla gård, där de hittar ett kopparmynt ifrån Loshultskuppen. Genom kopparmyntet färdas de genom tiden till snapphanefejden 1678. Theo och Ramona ger sig på jakt efter skatten. Färden för dem genom hela Snapphaneriket. Många faror möter dem på vägen. Att hitta skatten är inte så lätt som de först trodde.

”Kinesiska Draken”, 12:e boken: Kejsare Qin Shi Huangdi och kejsare Wu, lät ingen stå i deras väg i strävan efter makt och evigt liv. Theo och Ramona har oturen att fara genom tiden och möta just dessa två skrämmande personer i det historiska Kina. Theo och Ramona kastas mellan olika händelser; hemska och livsfarliga, men samtidigt oerhört fängslande. På nära håll får de ta del av mord och sammansvärjningar. De inser till slut att även deras liv är hotade. Missa inte denna mycket spännande berättelse, som är något utöver det vanliga! Kommer ut i augusti 2009.

”Kimberlie – Äventyr på Nya Zeeland”, 1:a boken i serien om Kimberlie och Andy: Kimberlies första resa till Nya Zeeland blir inte alls vad hon förväntat sig. Istället för tråkiga släktträffar, får hon uppleva skrämmande äventyr, när hon ensam ger sig av för att utforska det okända landet. Nya Zeelands natur är inte så ofarlig som hon trodde. En mystisk man dyker oväntat upp och skrämmer henne. Plötsligt inser Kimberlie att hon har gett sig in i något riktigt otäckt som hon inte kan ta sig ur.

"Kimberlie - Ett nytt liv", 2: aboken i serien om Kimberlie och Andy: Något fruktansvärt händer som för alltid förändrar Kimberlies liv. På grund av detta fattar hon ett ödesdigert beslut och drar omedvetet med sig Andy i de händelser som följer.

”Theos Pompeji”, 13:e boken i serien om Theo och Ramona. En augustimorgon år 79, i staden Pompeji vid vulkanen Vesuvius, blir Theo vittne till något som förändrar hans liv för all framtid. Upplevelsen för honom till en sierska som uttalar en spådom, som gör att Theo kastar sig handlöst in i nya skrämmande händelser. Allt för att undvika det katastrofala öde som väntar. En fascinerande bok om Theos liv i Pompeji, som vävs ihop med romartidens historia. Här får du följa de dramatiska händelser som formar Theo till den person han är när han möter Ramona. En bok fylld av nervpirrande äventyr i väntan på vulkanutbrottet som förintar Pompeji.

”Boudicas strid mot Romarna”, 14:e boken i serien om Theo och Ramona. Genom en historisk brosch förflyttas Theo och Ramona i tiden, till år 61 i Britannien och hamnar i drottning Boudicas by. Snart anländer romarna och ödelägger byn. Därefter beger sig romarna mot druidernas ö Anglesey för att utplåna druiderna. Kelternas drottning Boudica är rasande, samlar kelterna och ger order om strid. Theo har oturen att få en druidkristall, vilket ställer till det rejält för honom. Theo och Ramona kämpar för sina liv. De försöker resa tillbaka till sin egen tid, utan att lyckas, istället möter de kejsar Hadrianus. Den här gången blir tidsresan till Britannien en mardrömsupplevelse som aldrig verkar ta slut.

De Historiska Äventyrsböcker om Theo och Ramona är skrivna runt riktiga historiska händelser, med riktiga historiska personer och faktadel i slutet av böckerna. (Många skriver till mig och tackar mig för att de har fått högsta betyg i skolan efter att ha läst någon av mina historiska äventyrsböcker och därefter fått prov i skolan på ämnet. De säger att det känns som om de hade varit där och därför kom ihåg allt de hade läst. De säger också att mina böcker ger spänning för stunden och lärdom för livet. Att böckerna är så spännande att det inte går att sluta läsa dem, förrän dem är slut!) Böckerna om Kimberlie skildrar Nya Zeeland, dess mystiska natur och historia i nervkittlande berättelser. Spännande thrillers som tar andan ur läsaren…

Hör av dig och berätta om du läser någon av böckerna och vad du isåfall tyckte om den/dem? Tror att du skulle tycka om att börja med Kimberlieböckerna, Tillbaka till Pompeji, Theos Pompeji eller Jag är ingen häxa.

Kramisar från Kim


Hej! Jag har alltid älskat att läsa och skriva. Jag läser allt från himmel till jord men just nu har jag fastnat för kriminalromaner.
Jag skriver själv en på skoj. Men som i alla böcker finns en handling och en upplösning. Jag har fastnat någonstans i mitten och har idétorka. Har en jättebra story och kommit på slutet och allt men det blir lite långtråkigt i mitten. Hur gör man för att komma vidare då man fastnat sådär?

/ Johanna, 14 år från Sundsvall

Hej Johanna

Det är inte ovanligt att man har början och slutet, men har svårt att få ihop det på mitten. Ett bra sätt att undvika det är att jobba med tankekarta, eller med Gula lappar, som jag använder mig av. Om du vill testa Gula lappar gör du så här:

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

Om du tillhör dem som har väldigt mycket fantasi kanske du inte hinner avsluta din berättelse innan det kommer en ny du vill påbörja. Det gör inget. Har du använt dig av gula lappar har du ändå hela sammanhanget klart för dig och kan fortsätta skriva din berättelse färdigt en annan gång.

Skriv det DU vill läsa! För att göra en bra berättelse bör du skriva direkt från hjärtat, och gärna ta del av de erfarenheter du bär inom dig. Tänk på att inte skriva för att någon annan ska läsa berättelsen, utan skriv för att DU ska bli nöjd med berättelsen. Använd ditt eget "språk" och försök inte härma någon annan författare, då blir din berättelse bra. För att förlagen ska bli intresserade av din berättelse bör du ha något nytt att berätta, något som väcker deras intresse. Glöm inte att berättelsen måste fånga läsaren redan i första meningen.

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

Varje bok i min historiska äventyrsserie byggs upp runt en riktig historisk händelse. När jag har bestämt vilket ämne jag ska skriva om läser jag mängder av faktaböcker om det ämnet, t.ex. Kina. Under tiden jag läser, dyker det upp idéer om vad boken ska handla om. Då skriver jag ned det på Post-it-lappar. När jag sedan läst klart all fakta har jag mängder av gula lappar med idéer på kapitel, händelser samt ord som ska till faktadelen i slutet av boken. Då sätter jag mig och skriver.

För att berättelsen ska hålla sig så nära fakta och sanning som möjligt försöker jag väva in riktiga historiska personer i böckerna. Ofta berättar jag mer om de personerna i faktadelen för att läsaren ska förstå att de personerna har funnits på riktigt.

Kan du få in ännu en person i berättelsen, en person som tillför historien något och ger berättelsen nytt liv? Jobba runt lite med Gula Lappar istället för att skriva, så ser du om det fungerar.

Gå gärna in på min hemsida www.kimselius.se. Där hittar du fler tips och råd. Där hittar du många länkar som kan hjälpa dig: Bland annat kan du bli vän med mig på Facebook, följa min blogg där du kan följa hela arbetet med mina böcker, från idé till färdig bok. Ibland lägger jag ut smakprov ur böckerna. Där berättar jag även om mina researchresor och mycket annat intressant. På bloggen hittar du många användbara länkar till fanbloggar, fanklubbar, skrivtipslänkar och boktipslänkar.

Om du lägger till dig som bloggintresserad på min blogg har du chans att vara med vid någon av utlottningarna som sker regelbundet. De länkarna och många fler hittar du på startsidan av min hemsida.

Ha det så bra! Lycka till med din bok och skriv gärna tillbaka och berätta hur det går. Skulle vara roligt att få höra om Gula lappar fungerade för dig!

Kramisar från Kim


Tack för alla fina svar!
Jag fick hjälp med mina frågor och har börjat på en bok.
Det skulle vara kul om du ville läsa några rader!
1
”Neej” skrek Emerald uppgivet och slängde ifrån sig vedpinnarna som hon kom hembärande på. Hon sprang igenom skogen till den lilla gläntan med den hemgjorda bänken som far satt på så ofta.
Det får inte vara sant, nej inte det. Hon satte sig ner bredvid honom. Han svettades och han hade ett stort synligt sår över midjan.
”Vad har hänt?” Frågade hon och försökte att inte kräkas.

/ Leona, 12 år från Vallentuna

Hej Leona

När jag lät en av mina vänner som arbetade på förlag läsa en av mina berättelser, innan jag någonsin hade skickat in till ett förlag, sa hon: "Det är för många ord." Då förstod jag inte vad hon menade, men jag har lärt mig att det betyder att man är för övertydlig, man berättar för mycket.

Vill säga detsamma om din berättelse, "det är för många ord". Med andra ord försöker du vara övertydlig.

Något så här istället:
"Nej", skrek Emerald uppgivet och slängde ifrån sig vedpinnarna.
Hon sprang genom skogen till gläntan, där hennes far så ofta satt på sin hemsnickrade bänk.

Förstår du? Sedan blir jag lite undrande... är det hennes far som sitter på bänken, springer hon långt, för det låter så, hur kan hon då skrika nej? Ser hon personen genom skogen...?

Ja, som du ser är det inte så lätt att vara författare. Men... du har en spännande början, jobba lite med den så blir den mycket bra.

Lycka till!

Kramisar Kim


Hej Kim jag har 5 frågor till dig
1. vilken bok tycker du om mest?
2. varför ville du bli författare?
3. vad gillar du mest äventyr eller action?
4. tycker du att det är kul att läsa?
5. gillar du att skriva böcker?

/ Amanda , 9 år från Oxelösund

Hej Amanda

1. Av mina böcker är det Theos Pompeji, som precis har börjat komma ut i bokhandeln. Av andras böcker är det Den hemliga trädgården av Frances Burnet Hodges och även Bläckhjärta av Cornelia Funke.
2. Jag bestämde mig för att bli författare när jag var åtta år eftersom jag älskade att läsa och skriva och berätta historier. Jag hade redan då massor av fantasi inom mig men hade svårt att uttrycka det i ord eftersom jag ännu inte hade lärt mig så många ord. Därför blev det små korta sagor och berättelser och många kasperdockspjäser.
Efter hand blev det längre berättelser och när jag var tio år skickade jag in mina berättelser till tidningar och fick berättelserna publicerade.
Julen 1997 debuterade jag som författare. Då sålde min debutbok "Tillbaka till Pompeji" i 11.000 exemplar FÖRSTA VECKAN!!! Det är jättebra. Normalt säljer en debutant 200-300 böcker PÅ ETT ÅR! Med andra ord blev det en dunderdebut och massmedia gav mig smeknamnet "Blekinges Astrid Lindgren". Häftigt!
3. Äventyr, precis som det är i mina böcker.
4. Älskar att läsa.
5. ÄLSKAR att skriva böcker, mer än att läsa.

Vill du veta mer om mig kan du gå in på www.kimselius.se eller kika in på min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.com/

Kramisar Kim


Hej Kim.

Jag tyckte nästan alla dina böcker verkade otroligt bra! men jag fastnade för dessa!

Tillbaka till pompeji
Den gömda Inkastaden
Snapphanar
Det glömda kriget 1808-1809
Kinesiska Draken
Kimberlie - på ävnetyr i nya Zeeland.
Theos Pompeji (jag vet att den kanske inte är ute, men när den ÄR det så ska jag låna den)

den första jag tänker låna är nog just Tillbaka till Pompeji, eftersom att det känns som att det är början, till alltihop!


Jag har förresten 2 frågor till dig, det skulle menas mycket för mig om du skulle vilja svara på dom!

1. har du alltid velat bli författare?
2. har du några barn?


jaha, det var väl allt för mig


// Ellen ♥/ Ellen, 11 år från Trollhättan

Hej Ellen

Tack för att du skriver och berättar att du tycker om mina böcker. Det gör mig jätteglad!

Theos Pompeji finns nu att beställas hos bokhandlare eller på Biblioteken.

1. När jag var åtta år bestämde jag mig för att bli författare.

2. Fyra pojkar.

Skriv gärna och berätta vad du tycker om böckerna när du läst dem!

Kramisar Kim


Hej jag har frågat dig förut och försökt med post it lappar men jag kommer av mig på böckerna. Jag blir aldrig nöjd och kommer aldrig på något som jag blir riktigt nöjd med, jag vet inte om jag har för höga krav på mig själv. Vad ska jag göra?
Räcker det med att bara skriva upp personligheterna och hitta på efterhand eller är det bäst att skriva upp allt på en gång?
Jag blir väldigt glad om jag får svar snart!
Tack för det andra svaret!<3 =)

/ Leona Nordstrand, 12 år från Sverige

Hej Leona

Det låter som om du har för höga krav på dig själv. Släng aldrig något du har skrivit. Om du tar fram berättelsen efter några månader kanske du är jättenöjd med den!

Eftersom du har provat med Gula lappar och inte känner att det fungerar just för dig, kanske du endast ska bygga upp ett persongalleri och skriva berättelsen utifrån det. Ändå tycker jag att du ska ha den "röda tråden" klar för dig innan du börjar skriva OCH veta hur boken kommer att sluta. Eftersom det annars kanske blir svårt att avsluta boken.

Lycka till!

Kramisar Kim


Hej Kim!
Jag heter Stina och älskar att läsa.
Först började jag att läsa och läsa.
Sedan i skolan började vi med händelsebok där man får skriva sina egna berättelser.
Det var i ettan. Nu ska jag börja i fyran.
Jag skriver ochså MASSOR egna bärettelser på datan.
Och det är bara en som har blivit färdig. (Den heter Agent X. Dektetiv eller agent?)
Men dom får aldrig ett slut. För sedan när jag kommit en bit och är nöjd med den ploppar det helt plötsligt upp helt nya ideer som inte hör till den. Och då börjar jag på en ny. Och så fortsätter det så.
Jag fattar inte hur jag ska kunna hålla mig till en ända bärettelse när det ploppar upp helt nya ideer som inte hör till den.
Snälla hjälp mig!!
Kram Stina :)

/ Stina, 9 år från Skene

Hej Stina

Underbart att du skriver så mycket och har så mycket fantasi. Det låter som mig i din ålder. När jag var åtta år skrev jag min första bok!

Ett bra sätt att skriva färdigt berättelsen är att skriva Gula lappar: Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

Om du tillhör dem som har väldigt mycket fantasi kanske du inte hinner avsluta din berättelse innan det kommer en ny du vill påbörja. Det gör inget. Har du använt dig av gula lappar har du ändå hela berättelsen klar för dig och kan fortsätta skriva din berättelse färdigt en annan gång.

Skriv det DU vill läsa! För att göra en bra berättelse bör du skriva direkt från hjärtat, och gärna ta del av de erfarenheter du bär inom dig. Tänk på att inte skriva för att någon annan ska läsa berättelsen, utan skriv för att DU ska bli nöjd med berättelsen. Använd ditt eget "språk" och försök inte härma någon annan författare, då blir din berättelse bra. För att förlagen ska bli intresserade av din berättelse bör du ha något nytt att berätta, något som väcker deras intresse. Glöm inte att berättelsen måste fånga läsaren redan i första meningen.

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

Varje bok i min historiska äventyrsserie byggs upp runt en riktig historisk händelse. När jag har bestämt vilket ämne jag ska skriva om läser jag mängder av faktaböcker om det ämnet, t.ex. Kina. Under tiden jag läser, dyker det upp idéer om vad boken ska handla om. Då skriver jag ned det på Post-it-lappar. När jag sedan läst klart all fakta har jag mängder av gula lappar med idéer på kapitel, händelser samt ord som ska till faktadelen i slutet av boken. Då sätter jag mig och skriver.

För att berättelsen ska hålla sig så nära fakta och sanning som möjligt försöker jag väva in riktiga historiska personer i böckerna. Ofta berättar jag mer om de personerna i faktadelen för att läsaren ska förstå att de personerna har funnits på riktigt.

Om du går in på min hemsida www.kimselius.se hittar du fler tips under länken "Författartips". På hemsidan kan du även läsa mer om mig och mina böcker.

Hoppas att detta gav dig svar på din fråga. Lycka till med ditt skrivande. Hör av dig när du får din första bok utgiven!

Kramisar från Kim
Hej, Kim! Jag undrar vilket förlag du har skickat in dina böcker till?

/ Amanda, 11 år från Luleå

Hej Amanda

Nu för tiden ger jag ut böckerna på eget förlag, men tidigare kom de ut på B. Wahlströms förlag.

Kramisar Kim


hej, jag har redan skickat en fråga till dig och då sa jag det där om att jag är med i en bibloteks tävling. och du frågade om jag kanske skulle låna någon med dig, och självklart ska jag göra det ,jag har ändå bara lånat fyra och kommer inte på någon mer, förrän nu!
jag lånar gärna något som du har skrivit, kan du ge något tips kanske på vad jag ska låna!
jag gillar mycket fantasy som kan man drömma sig bort till, och den ska gärna vara lite spännande också !

jag längtar verkligen efter nästa svar.

/ Ellen, 11 år från Trollhättan

Hej Ellen

Alla mina böcker är spännande och svåra att lägga ifrån sig.

Jag har skrivit 16 böcker. Här kan du läsa lite om vad de handlar om. Kanske blir det då lättare för dig att välja?

"Tillbaka till Pompeji", 1:a boken: Handlar om Ramona, som plötsligt förflyttats i tiden och möter Theo i staden Pompeji. Hon vet att hela staden kommer att förintas av ett vulkanutbrott och döda alla invånarna, även henne om hon inte kan ta sig därifrån i tid. Men hon vet inte när det kommer att hända, om 100 år, om 10 år eller om 10 minuter...

"Jag är ingen häxa", 2:a boken: Här färdas Ramona och Theo i tiden till häxförföljelsens tid. De räddar en flicka från att bli levande bränd på bål och flyr. Men de kommer inte långt innan de själva blir tillfångatagna anklagade för häxeri...

"Faraos förbannelse", 3:e boken: Den berättelsen börjar långt nere i en faraos grav i Egypten. Ramona lägger händerna över gamla skrivtecken på gravens vägg, uttalar en ramsa och plötsligt blir allt svart runt Ramona. Theo ropar på Ramona och får inget svar, han vänder sig om och ser att Ramona är spårlöst borta. Han har ingen aning om vart hon har tagit vägen... Ramona upptäcker ett fladdrande ljus som närmar sig henne i mörkret...

"Den gömda Inkastaden", 4:e boken: Här är Theo och Ramona ute i djungeln när tidsförflyttningen sker. De har kommit ifrån sin turistgrupp och plötsligt hör de ljudet av röster. Ramona tror att det är turistgruppen och rusar ut ur djungeln följd av Theo. Plötsligt står de framför en grupp Inkaindianer som hastigt höjer spjuten mot dem...

"Vikingaträl", 5:e boken: Theo och Ramona blir tillfångatagna av vikingar efter att ha fallit i vattnet och blivit förflyttade i tiden. De förs upp till en slavmarknad för att säljas. Efter ett rymningsförsök av Theo skiljs de båda åt och går olika hemska öden till mötes...

"Svarta Döden", 6:e boken: Här förflyttas Theo och Ramona till Florens 1348 och pestens tid. Där möter de Minette som bär på en stor hemlighet. När hon avslöjar den för Theo och Ramona inser de att de måste fly, men då flyr rakt i armarna på Svarta Döden.

"Snapphanar", 7:e boken: Ramona hittar ett gammalt dokument som för henne på en virvlande färd genom tiden, till Snapphanarna år 1676. Ramona förlorar minnet efter en olycka. Theo lyckas följa efter Ramona i tiden men hamnar på motståndarsidan. Till slut möts de tidigare vännerna i en kamp på liv och död.

"Giljotinen", 8:e boken: År 1793, franska folket gör uppror och avrättar sin kung med giljotinen. Ödet för giljotinen i Theo och Ramonas väg, vilket medför hemska konsekvenser. "Jag ska bara känna", viskade Ramona och vidrörde handtaget på giljotinen. Theo skrek till. Han grep tag i Ramona, vilket fick henne att rycka till och frigöra spaken. Giljotinbladet föll med ett svischande, ödesmättat ljud. Med en duns föll huvudet i korgen. Ramona stupade till marken...

"Riddarsvärdet", 9:e boken: Med fasansfull insikt inser Theo och Ramona att de inte kommit tillbaka till sin egen tid. De håller i ett riddarsvärd! Vid ljudet av röster släpper Ramona taget och gömmer sig. Theo står som förstenad och stirrar på svärdet. Theo har förstått att svärdet är deras enda biljett hem. Han måste hålla fast vid det, till vilket pris som helst. Hans beslut för dem åt skilda håll, till Mont-St-Michel och Château de Pirou i Normandie under 1300-talets riddartid. Planer smids om ond, bråd dö, som även inkluderar Theo och Ramona.

"Det glömda kriget - 1808-1809", 10:e boken: "Vad har jag nu ställt till med?" utbrast Ramona. Hon förstod genast att en ny tidsförflyttning var på gång. Hon ville gripa tag i Theo så att även han följde med. Men det var för sent... När Theo och Robert upptäcker att Ramona försvunnit, vet de inte vart hon har tagit vägen. De tror att hon har färdats till kriget 1808-1809, då Sverige förlorade Finland till Ryssland. Därför läser de allt om det kriget. Varje gång Theo tar en ny mapp får det oanade följder. Ramona kämpar för sitt liv i det finska kriget, där kulorna viner runt henne, folk sprängs i bitar och döden ständigt lurar bakom nästa vägkrök. Ska Theo och Robert hinna rädda Ramona innan det är för sent?

"Snapphaneresan", 11:e boken: Följ med Theo och Ramona på en spännande resa i Snapphaneland. Berättelsen börjar på Sporrakulla gård, där de hittar ett kopparmynt ifrån Loshultskuppen. Genom kopparmyntet färdas de genom tiden till snapphanefejden 1678. Theo och Ramona ger sig på jakt efter skatten. Färden för dem genom hela Snapphaneriket. Många faror möter dem på vägen. Att hitta skatten är inte så lätt som de först trodde.

”Kinesiska Draken”, 12:e boken: Kejsare Qin Shi Huangdi och kejsare Wu, lät ingen stå i deras väg i strävan efter makt och evigt liv. Theo och Ramona har oturen att fara genom tiden och möta just dessa två skrämmande personer i det historiska Kina. Theo och Ramona kastas mellan olika händelser; hemska och livsfarliga, men samtidigt oerhört fängslande. På nära håll får de ta del av mord och sammansvärjningar. De inser till slut att även deras liv är hotade. Missa inte denna mycket spännande berättelse, som är något utöver det vanliga! Kommer ut i augusti 2009.

”Kimberlie – Äventyr på Nya Zeeland”, 1:a boken i serien om Kimberlie och Andy: Kimberlies första resa till Nya Zeeland blir inte alls vad hon förväntat sig. Istället för tråkiga släktträffar, får hon uppleva skrämmande äventyr, när hon ensam ger sig av för att utforska det okända landet. Nya Zeelands natur är inte så ofarlig som hon trodde. En mystisk man dyker oväntat upp och skrämmer henne. Plötsligt inser Kimberlie att hon har gett sig in i något riktigt otäckt som hon inte kan ta sig ur.

"Kimberlie - Ett nytt liv", 2: aboken i serien om Kimberlie och Andy: Något fruktansvärt händer som för alltid förändrar Kimberlies liv. På grund av detta fattar hon ett ödesdigert beslut och drar omedvetet med sig Andy i de händelser som följer.

”Theos Pompeji”, 13:e boken i serien om Theo och Ramona.
En augustimorgon år 79, i staden Pompeji vid vulkanen Vesuvius, blir Theo vittne till något som förändrar hans liv för all framtid. Upplevelsen för honom till en sierska som uttalar en spådom, som gör att Theo kastar sig handlöst in i nya skrämmande händelser. Allt för att undvika det katastrofala öde som väntar. En fascinerande bok om Theos liv i Pompeji, som vävs ihop med romartidens historia. Här får du följa de dramatiska händelser som formar Theo till den person han är när han möter Ramona. En bok fylld av nervpirrande äventyr i väntan på vulkanutbrottet som förintar Pompeji. (Alldeles nyutkommen, biblioteket kanske inte fått den ännu)

"Boudicas strid mot Romarna", 14:e boken i serien om Theo och Ramona. Är ännu inte utkommen.

De Historiska Äventyrsböcker om Theo och Ramona är skrivna runt riktiga historiska händelser, med riktiga historiska personer och faktadel i slutet av böckerna. (Många skriver till mig och tackar mig för att de har fått högsta betyg i skolan efter att ha läst någon av mina historiska äventyrsböcker och därefter fått prov i skolan på ämnet. De säger att det känns som om de hade varit där och därför kom ihåg allt de hade läst. De säger också att mina böcker ger spänning för stunden och lärdom för livet. Att böckerna är så spännande att det inte går att sluta läsa dem, förrän dem är slut!)

Böckerna om Kimberlie skildrar Nya Zeeland, dess mystiska natur och historia i nervkittlande berättelser. Spännande thrillers som tar andan ur läsaren…

Vill du läsa mer smakprov ur böckerna kan du göra det på min hemsida www.kimselius.se under Böckerna

Hör av dig och berätta vad du tyckte om den bok du väljer.

Kramisar från Kim
hej kim!!! jag är så intreserad av dinosaurier har du skrivit non dinosaurie bok non gong? det har jag några papper och en häftare då kan man skriva en bok jag för ett år sedan gjorde jag det obs! jag är ochså intreserad av urtids däggdjur

/ joel, 9 år från gammel sträng

Hej Joel

Nej, jag har inte skrivit något om dinosaurier. Men det finns en jättefin sida om dem här på Unga Fakta, den har du väl sett?

Kramisar Kim

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2017 Unga Fakta AB