Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet fåglar. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Mats Olsson om fåglar!


Hej.
Min kompis har sett än jättesvart fogel... den e svart på bena, eller, möjkbjun.
vad e det för än fogel???
puss..

/ Jolina, 14 år från Möllesta

Hej Jolina!
Det var inte lätt att ge ett bra svar på vilken fågel det kan vara. En fågel som är svart är spillkråkan vår största hackspett, kajan som är en kråkfågel men har lite grått i nacken, koltrasten men den har gul näbb osv. osv.
Det är alltså inte helt lätt att svara på din fråga.

Ha det gott

Mats på Kreativum


hur många ägg kan en zebrafink få

/ leo, 10 år från sverie

Hej Leo!
Jag har ingen aning, men jag skulle vända mig till en djuraffär så kan man ett bra svar.
Men jag förösker att få ett svar på Internet...vänta.....jo jag hittade följande sida

http://home.swipnet.se/fagelkvitter/zebrafink.htm

Där kan man läsa att 5-7 ägg kan zebrafinken lägga.

Ha det gott

Mats på Kreativum


vilken fågel flytar?????????????????????????????

/ maja wahlberg från jönköping

Hej Maja!
Att svara på denna fråga så krävs det en hel del, men rent generellt så är det alla fåglar som inte kan hitta mat.
Den mat jag tänker på är insekter och sådant. Men även större fåglar flyttar fast dom lever av annan föda. Men det är helt enkelt en fråga om överlevnad.

Ha det gott

Mats på Kreativum


Hur kan fåglar få ägg.

/ Nadia, 8 år från sverige

Hej Nadia!
Det var en lite marig fråga måste jag säga. Men naturen har skapats på det viset att vissa föder levande ungar, andra lägger ett ägg som måste värmas och ruvas för att fostret ska kunna utvecklas. Fåglarna är just en sådan grupp som lägger ägg, liksom ormarna lägger ägg, sköldpaddorna osv. Jag kan inte riktigt förklara varför men fåglarna har fått den funktionen att just lägga ägg, ruva dessa istället för att ungarna växer upp i magen på fåglarna. Om en fågel skulle haft ungarna i magen så hade fågeln blivit för tung och därmed inte kunnat flyga. Då skulle dom också vara väldigt sårbara för rovdjur.

Hoppas att du är nöjd med mitt något försenade svar.

Mats på Kreativum


varför kan inte fåglar flyga baklänges?:)...

/ sajda, 13 år från umeå

Hej Sajda!
Det finns faktiskt fåglar som kan flyga baklänges en kortare sträcka och det är kolibris. Annars är det på det sättet att vingarnas konstruktion och rörelse är skapta för att flyga framåt. Om du själv hade varit konstruerad för att gå baklänges mer än vad vi kan göra tillfälligt så förstår du att det är minst lika svårt för en fågel. Dessutom skulle det innebära att fåglarna inte kan hålla sig uppe i luften.

Lite knepigt kanske men så är det...
Ha det gott.

Mats på Kreativum


Hej
Idag såg vi en fågel vi aldrig sett förut. Den hade grön kropp, grön näbb, rött huvud och röda stjärtfjädrar. Vet du vad detta är för fågel?

/ Felix, 7 år från Lidingö

Hej Felix!
Det borde vara en papegoja av något slag om du nu inte missat i färgerna på någon av delarna. I så fall skulle det kunna vara en gröngöling, men det tror jag inte.
Skulle vara väldigt spännande och veta var du såg fågeln, i vilken miljö.

Ha det gott.

Mats på Kreativum


hur ser jag att det är en skata

/ ola petersson

Hej Ola 0 år!
Antagligen så har du missat din ålder eller så är du alldeles nedkommen till världen. Då förstår jag varför du inte känner igen en skata. Den är stor som en kaja, längre stjärt och är svartvit i fjäderdräkten. Ser men skatan i solljus så skimmrar den i massor av vackra fjädrar. Den heter Pica pica på latin och är väldigt vanlig i miljöer nära människan.

Ha det gott Ola!

Mats på Kreativum


HEJ jag undrar om du vet någånting om en fågelsort som heter dront ? vad har den för egenskaper?

/ MAJA, 8 år från STÖCKE

Hej Maja!
Dronten är en fågel som levde för flera hundra år sedan. Om du läser på den sidan som jag har adressen till nedan så får du mer information om just dronten.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Dront

Där finns säkert mycket mer att läsa om ifall du söker på ordet dront på www.google.se

Lycka till!

Mats på Kreativum


min mammas kompis har en talgoxe på sin gård som har en stor knöl i nacken och vi undrar vad de kan vara .. Han äter mycke och ser inte ut att må särskilt dåligt men han e lite till rufsad i fjädrarna.. Vet du vad de kan vara som den har.... MVH Linus,, en ganska orolig kille som tycker synd om den lilla talgoxen

/ Linus Larsson, 13 år från Dalarna

Hej Linus!
Att fåglar ibland får olika former av utväxter, knölar är inte ovanligt. Anledningen kan jag inte riktigt förklara mer en att även vi människor drabbas av tumörer och olika former av knutor. För din talgoxe så är det inte säkert att den lider speciellt av det. Men det troliga är att den på sikt kommer att få en nedsatt kondition och då blir den ett "lätt" byte för en sparvhök eller liknande. Skulle den klara sig från sparvhöken eller katten så kommer den säkert att så småningom att död p g a sin sjukdom. Ibland händer det att klumpen/knölen sätter sig på foten eller tarsen som den heter, eller i ögonkanten. Att försöka ta hand om talgoxen är inte att tänka på efterosm en veterinär gör inget åt det och dessuotm skulle det kosta en förfärligt massa pengar. Man får njuta av talgoxen så länge det går.

Hoppas att du är nöjd med svaret.

Mats på Kreativum,


Varför finns det inga gamar i Sverige?

/ Tyra, 11 år från Stockholm

Hej Tyra!
Anledningen till att gamarna inte trivs hos oss beror säkert på klimatet. Det i sin tur har med mängden kadaver som gamar lever. Gamarna använder sig av termiken för att komma högt upp och se över stora områden för att kunna upptäcka kadaver. Termiken i tropikerna och båda sidor ekavtorn är ju mycket lämpade för just denna form av "jakt". Samtidigt har jag inte riktigt klart för mig den direkta orsaken varför dom inte finns här. Det har förekommit vid några få tillfällen att gamar setts i Sverige, men det är inte ofta.

Kanske inte ett riktigt bra svar men jag hoppas att du letar vidare efter ännu mer information.

Mats på Kreativum


vilken är din favurit fågel???????????????

/ Emmie, 12 år från sverige

Hej Emmie!
Jag är född och uppvuxen i Småland. Vid den sjön där jag badade, paddlade kajak och gick skogspromenader så fanns det storlom. Den är min klara favorit mycket beroende på dessa fantastisk vackra fjäderskrud, smidighet i vattnet och inte minst det härliga ropet man hörde på vår och försommarkvällar.

Ha det gott.

Mats på Kreativum


Hej! På min skola har vi pratat om fåglarnas olika fötter. Vi började prata om vandrarfötter, och nu undrar jag vilken fåglel som har vandrarfötter? Gångfoten har en extra tå på baksidan av benet. Vad används den till?
Mvh Maria Engblom

/ Maria Engblom, 18 år från Örnsköldsvik

Hej Maria!
Att det skulle finnas en form av vandringsfot tror jag inte. De fågelarter som lever på marken, tex. strutsen eller kiwifågeln har ingen utvecklad bakklo. Däremot har alla tättingar en utvecklad bakklo för att dom ska kunna gripa om en gren, ledning eller liknande. När en lärka går på marken så "pekar" bakklon rakt ut bakåt och när den sitter på en stolpe eller liknande så liksom den griper ner på baksidan. Bakklon används i de allra flesta fallen som ett stöd helt enkelt.

Hoppas detta svar är lite på vägen i era intressanta diskussioner.

Mats på Kreativum


vilken fogel är den största

/ patricia, 9 år från klaukkala

Hej Patricia!
Världens största levande fågel är strutsen. Den kan inte flyga utan är beroende av sina kraftiga ben för att kunna springa snabbt. De största flygande fågeln är kondoren, en gam som lever i Sydamerika. Flera andra arter gam är också väldigt stora.

Ha det gott.

Mats på Kreativum


Varför flyttar fåglarna på vintern??

/ Nils, 14 år från Dalarna

Hej Nils!
Det beror enbart på födotillgången. Många är berorende av insekter och andra mindre varelser som dör eller går i "idé" under vintern. Då måste fåglarna ge sig iväg för att ha tillgång till just dessa bytesdjur. Värmen gör ju att insekter och liknande är mer aktiva och därmed tillgängliga för fåglarna söderut. Flera olika arter har däremot en strategi att försöka överleva en vinter här. De kan stanna kvar i södra Sverige där det nu för tiden är ganska milt.

Hoppas att du är nöjd med svaret.

Mats på Kreativum


hur länge lever en kanariefågel?

/ lana, 14 år från sverige

Hej Lana!
Jag vet inte hur gammal en kanariefågel kan bli eftersom jag intresserar mig för vilda fåglar. Men en kanariefågel i vilt tillstånd lever kanske 2-3 år. Fråga i en djuraffär så får du säkert ett bra svar.

Ha det gott.

Mats på Kreativum


Hej Mats !
Jag heter som sagt Morgan och har sett en liten småfågel som var i samma storlek som en kungsfågel obetydligt större iallafall.Den hade en gul fläck i pannan och små gula streck på vingarna.I övrigt var den grågrön i färgen .Jag såg den på mycket närma håll för den flög in i vårat fönster så att jag skulle precis ta tag i den när den flög iväg.Snabba vingslag typ kungsfågel eller gärdsmyg.Har varit fältbiolog när jag var yngre och trodde att jag kunde namnet på de flesta men har har nog glömt en hel del.Hoppas att du kan hjälpa mig.
Tack på för hand.
MVH Morgan Nilsson

/ Morgan Nilsson, 18 år från Skånes Värsjö

Hej Morgan!
Spontant så tror jag att det är en grönsiska som du såg flyga in i fönstret. Det skiljer lite på hane och hona. I ditt fall tror jag mer på en hane eftersom det verkade vara mer gula strck än vad honorna har. Honan däremot är grågrön i sin färg. Kanske det kan har varit en unge ifrån iår.

Hoppas att jag gjort rätt artbestämning, kolla i en fågelbok.

Mats på Kreativum


flyger blåmesar till varmare länder på hösten och vinten?

/ clara pålsson, 9 år från stockholm

Hej Clara!
Visst händer det att blåmesar flyttar till andra länder. Att den flyger till andra länder beror alltid på födotillgången. Blåmesen är en delvis stannfågel men också delvis en flyttfågel. Om du tex. står nere vid Falsterbo i Skåne så kan du se många blåmesar som flyger över till Danmark och Tyskland. Flyger dom ett stycke ner i Europa så får dom ett mildare klimat att övervintra i än här hemma i Sverige. Men dom flyger inte till Afrika.

Ha det gott.

Mats på Kreativum


jag släppte ut fågeln mats..
och 2 dagar senare låg den på min veranda med avsliten strupe..
nu vet jag att man inta kan lita på dig längre!

Nu får du förklara dig !
TACKsam för SVAR!

/ Emma andersson från e-tuna

Hej Emma!
Det var verkligen ledsamt att fågeln du tog hand om dog. Att den helt uppenbarligen var försvagad står ju helt klart. Förmodligen hade den fått så pass svår skada av den "förmodade" kollisionen med fönstret att den inte hämtade sig. I och med det så blir den lätt ett byte för rovfåglar, skator eller kråkor. Om du hade tagit hand om den så hade den förmodligen inte kalrat sig ändå. Jag tycker att naturen ska få ha sin gång och att den pasar bättre i frihet än i en kartong eller bur.
Att du sedan tycker att jag är opålitlig är ju en sak som du får stå för. Men jag har varit med om ett stort antal av liknande fall där det haft olika utgångar, alltifrån grönfink, koltrastar till beguvar. Så är det i naturen och den kan många gånger tyckas vara grym.

Ha det trots allt gott framöver

Mats på Kreativum


hej Mats är en uggla en rovfågel???

/ felix alvarmo, 9 år från ullevi

Hej Felix!
Visst är ugglorna en rovfågel. Dom jagar möss och sorkar så visst är dom rovfåglar. Dom ligger högst upp i den sk. näringskedjan tillsammans med vråkar, örnar och falkar.

Ha det gott!

Mats på Kreativum


Hej!


Jag undrar bara . Varför burrar fåglar upp sin fjäder till en stor boll när det är kallt, som tex. på vintern?

/ nathalie, 14 år från Göteborg

Hej Nathalie!
Jo det är för att skapa en ordentlig "kostym" runt sig under natten och kylan. Under dagtid så behöver den inte göra detta för att hålla kroppsvärmen för då rör dom på sig och därmed skapar en cirkulation i kroppen, liksom du och jag. Under natten så gäller det för fågeln att spara på energin så att dom helt enkelt överlever därför burrar dom upp fjädrarna. Dunet som ligger underst ger en go värme genom att det blir mer luft mellan dessa. För att förstå detta så kan du ta en tunn tröja på dig, gå ut i kvällskylan och stå still. Du kommer att upptäcka skillnaden när du sedan tar en stor dunjacka på dig och gör samma test.

Lycka till med testet som du helt enkelt måste prova.

Mats på Kreativum

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2017 Unga Fakta AB