Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet författare. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Kim M. Kimselius om författare!


heej heeej jag undrar hur du får ihop allt i slutet; jag skriver om en tjej som giller fyra killar och hon vet inte vem hon ska välja.den är 56 sidor nu och jag får inte till nåt slut, det skänns som om jag bara dröjerut den hella tiden, mina klass kompisar vill att jag ska skriva klart den för att jag har get dom ett smak prov på boken och dom vill bara ha mer:)

jag vet inte hur jag ska sluta hu gör du// maria therese<3:D:)

/ maria therese svensson, 13 år från skärhamn på tjörn

Hej Maria

Innan jag börjar skriva mina böcker arbetar jag ihop berättelsen med hjälp av Gula Lappar. Kanske kan du prova på den tekniken också för att få ihop slutet: Gör så här:

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

Om du tillhör dem som har väldigt mycket fantasi kanske du inte hinner avsluta din berättelse innan det kommer en ny du vill påbörja. Det gör inget. Har du använt dig av gula lappar har du ändå hela sammanhanget klart för dig och kan fortsätta skriva din berättelse färdigt en annan gång.

Skriv det DU vill läsa! För att göra en bra berättelse bör du skriva direkt från hjärtat, och gärna ta del av de erfarenheter du bär inom dig. Tänk på att inte skriva för att någon annan ska läsa berättelsen, utan skriv för att DU ska bli nöjd med berättelsen. Använd ditt eget "språk" och försök inte härma någon annan författare, då blir din berättelse bra. För att förlagen ska bli intresserade av din berättelse bör du ha något nytt att berätta, något som väcker deras intresse. Glöm inte att berättelsen måste fånga läsaren redan i första meningen.

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

Varje bok i min historiska äventyrsserie byggs upp runt en riktig historisk händelse. När jag har bestämt vilket ämne jag ska skriva om läser jag mängder av faktaböcker om det ämnet, t.ex. Kina. Under tiden jag läser, dyker det upp idéer om vad boken ska handla om. Då skriver jag ned det på Post-it-lappar. När jag sedan läst klart all fakta har jag mängder av gula lappar med idéer på kapitel, händelser samt ord som ska till faktadelen i slutet av boken. Då sätter jag mig och skriver.

För att berättelsen ska hålla sig så nära fakta och sanning som möjligt försöker jag väva in riktiga historiska personer i böckerna. Ofta berättar jag mer om de personerna i faktadelen för att läsaren ska förstå att de personerna har funnits på riktigt.

Läs gärna någon av mina böcker för att se hur jag bygger upp böckerna. Om du går in på min hemsida www.kimselius.se hittar du fler tips under länken "Författartips".

Du kan bli vän med mig på Facebook, följa min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.com (där du just nu har chans att vinna en bok) eller följa mig på Twitter under söknamnet KimMKimselius. På min blogg kan du följa hela arbetet med de nya böckerna, då och då lägger jag ut smakprov ur böckerna och du kan gå in och kommentera där. På bloggen hittar du även användbara länkar, till flera fanbloggar och fanklubbar och skrivtipslänkar och boktipslänkar. Hoppas få se dig som Bloggintresserad på min blogg.

Hoppas att detta gav dig svar på din fråga. Lycka till med ditt skrivande.

Kramisar från Kim


Hej! Jag har några fråger till dig!
Fråga ett= På unga berättare där man kan läsa sagor av barn så kan man ju rösta. Jag vet inte om det vet detta men jag bara undrade om det kostar att rösta?
Fråga två= Jag brukar skriva berättelser väldigt ofta och vill gärna bli författare. Hur gammal måste man vara för att få sin berättelse till bok?
Fråga 3=Hur gammal var du när du bestämde dig för att bli författare?

Fråga 4=När man ska skriva en bok och göra omslag och bilder m.m. då kan man väl rita det själv eller är det för svårt? Vad tycker du?

Fråga 5=Om man är författare kan man ha ett annat jobb ändå som.... kanske dagis fröken eller något?

Det var alla frågor från mig! Är väldigt väldigt tacksam för svar!

/ Cajsa, 11 år från Ystad

Hej Cajsa

1. Nej, jag känner faktiskt inte till det, men eftersom hela Unga Fakta är en gratissajt tror jag inte att det kostar något att rösta.

2. Alla tidpunkter är bra, alla åldrar är bra. Det gäller att ha något speciellt att berätta, något som fångar förlagen och gör att de vill ge ut din bok. Däremot kan du inte skriva kontrakt förrän du är 18 år, så dina föräldrar får underteckna kontrakt med förlagen. Läs på min hemsida http://www.kimselius.se/tips.html om personer i din ålder och yngre som har fått sina böcker utgivna.

3. Jag bestämde mig för att bli författare när jag var åtta år, eftersom jag älskade att läsa och skriva och berätta historier. Jag hade redan då massor av fantasi inom mig, men hade svårt att uttrycka det i ord eftersom jag ännu inte hade lärt mig så många ord. Därför blev det små korta sagor och berättelser och många kasperdockspjäser.

När jag var tio år gav jag ut en egen hästtidning. Men jag skickade inte till förlag, (de som gör böckerna), förrän jag var nästan 40 år. Idag är jag författaren som gjorde dundersuccé med min debutbok "Tillbaka till Pompeji" och därför kallas för Blekinges Astrid Lindgren, för att jag sålde så otroligt många böcker första veckan, 11.000 böcker. Normalt säljer man cirka 200-300 böcker per år när man ger ut sin första bok.

Nu har jag gett ut sexton böcker. Mina böcker har getts ut på många andra språk . Och allt detta bara för att jag redan som åtta-åring bestämde mig för att bli författare. Därför tycker jag att du absolut kan satsa på att bli författare redan nu. Läs och skriv så mycket du kan. Då utvecklar du ditt språk och dina berättelser blir bättre och bättre.

4. Det är alltid förlaget som bestämmer hur omslaget till boken ska se ut. Förlagen har oftast sin egen stil som de håller på samtliga sina böcker.

5. Det är få författare som kan försörja sig enbart på sitt författarskap. Många som har drömmen om att bli författare söker sig ofta till yrken där man får syssla med skrivandet, till exempel: lärare, journalist, tryckeri, bibliotek med flera. Sina första böcker skriver man på kvällar och nätter. Har man tur, som J.K. Rowlings med Harry Potter-böckerna, så gör första boken succé och man kan direkt försörja sig på sitt författarskap. Jag har också haft lyckan att göra en dunderdebut och därmed också lyckats försörja mig på mitt författarskap. Även om det inte är lika stora inkomster som Rowlings... Jag älskar att vara författare!

Gå gärna in på min hemsida www.kimselius.se. Där hittar du fler tips och råd. Där hittar du många länkar som kan hjälpa dig: Bland annat kan du bli vän med mig på Facebook, följa min blogg där du kan följa hela arbetet med mina böcker, från idé till färdig bok. Ibland lägger jag ut smakprov ur böckerna. Där berättar jag även om mina researchresor och mycket annat intressant. På bloggen hittar du många användbara länkar till fanbloggar, fanklubbar, skrivtipslänkar och boktipslänkar.

Om du lägger till dig som bloggintresserad på min blogg har du chans att vara med vid någon av utlottningarna som sker regelbundet. De länkarna och många fler hittar du på startsidan av min hemsida.

Ha det så bra!

Kramisar från Kim
Hej Kim!
Även jag inte har skrivit så långe har jag inte så svårt för det, men jag vill rätta till mina brister så fort som möjligt eftersom jag drömmer om att bli författare på deltid. När jag tittar tillbaka på mina tidigare berättelser ser jag att jag inte lagt in så mycket kännslor i dem.
Jag vill att läsaren ska känna samma pirr i magen som jag ibland känner när jag läser en bra kärleksroman. Men hur ska det gå till?
Jag kämpar för att få ihop personligheterna i mina berättelser men ibland börjar jag skriva om dem på ett annat sätt. Ska jag skriva upp deras personligheter innan jag börjar på berättelsen?
Är det en bra ide att låta huvudperonen känna den andre huvudpersonen innan de träffas efter an massa år? Typ att de varit barndomsvänner innan? Eller ska de träffas för första gången?
Sen har jag en annan fråga: Det blir tråkigt att läsa om allt som händer, typ vanliga saker som att damsuga rummet, så hur ska man då skriva mindre detaljerat och sen börja skriva med detaljer igen?
Och till sist: Hur skriver man om snabba händelser medan man sammtidigt lägger in känslor i dem?
Tacksam för svar, Saga

/ Saga, 13 år från sverge

Hej Saga

Oj, det var många och invecklade frågor.

Nu har jag skrivit många, många böcker. Sexton av dem har kommit ut, men många ligger kvar i byrålådorna. För att hålla reda på mina personer skriver jag ett dokument för varje bok som jag kallar "Personskildringar". Där skriver jag hur personerna är, hur de ser ut etc. Varje person som är med i boken skriver jag in i den här Personskildringen, på så sätt kan jag gå in i det här dokumentet och kika ifall jag inte har skrivit på länge på min bok.

Det gäller att öva sig att beskriva känslor. Det gör du genom att "bli den du skriver om". Med andra ord ska du försöka sätta dig in i hur DU skulle känna det om det var du som utsattes för just det som huvudpersonen går igenom. Så gör jag i mina böcker. Jag "blir" alla de jag skriver om.

Du kan låta personerna ha känt varandra tidigare eller träffas för första gången, det spelar ingen roll. Du kan variera dig mellan dina olika böcker.

Du kan beskriva detaljer genom att huvudpersonen "stöter till det stora ekbordet så att mormors fina kristallvas fylld med rosor faller ned på ekparketten..." Förstår du hur jag menar? Beskrivningen ska vävas in i handlingen och inte läggas in som en separat bit i berättelsen.

Samma sak gäller med snabba händelser och känslor, låt känslorna bli en del av handlingen: "...kände hur illamåendet/skräcken/rädslan/lyckoruset steg inom henne medan hon rusade fram mot honom..."

För att läsa mer hur jag menar kan du gå in på http://www.kimselius.se/bocker.html och läsa utdrag ur mina böcker. Där kan du bläddra genom flera kapitel ur varje bok och ta del av hur jag gör när jag beskriver allt det du har frågat om.

På min hemsida hittar du även fler tips och råd. Där finns även du många länkar som kan hjälpa dig: Bland annat kan du bli vän med mig på Facebook, följa min blogg där du kan följa hela arbetet med mina böcker, från idé till färdig bok. Ibland lägger jag ut smakprov ur böckerna. Där berättar jag även om mina researchresor och mycket annat intressant. På bloggen hittar du många användbara länkar till fanbloggar, fanklubbar, skrivtipslänkar och boktipslänkar.

Om du lägger till dig som bloggintresserad på min blogg har du chans att vara med vid någon av utlottningarna som sker regelbundet. De länkarna och många fler hittar du på startsidan av min hemsida.

Lycka till med ditt skrivande! Skriv gärna tillbaka och berätta hur det går.

kramisar Kim


Hej Kim!
Jag undrar om du har några andra intressen än skrivning?

/ Martin, 11 år från Ramdala

Hej Martin

Förutom att skriva älskar jag hundar och trädgårdsskötsel, samt naturen och att röra på mig!

kramisar Kim


HEJ!!!
jag undrar vad du tycker om "Maj Bylock"?!
är alla hennes böcker forntidens sagor?!
vilken av hennes böcker tycker du mest om?! (om du känner igen henne!)
jag tycker ibland annat om hennes kända bok "Drakskeppet"OM DU SVARAR BLIR JAG RIKKTIT GLAD!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

/ Lara Kallström, 9 år från sverge

Hej Lara

Tycker väldigt mycket om Maj Bylocks böcker. Solstenen är min favorit.

Här kan du läsa mer om Maj Bylock och se alla böcker hon har skrivit: http://sv.wikipedia.org/wiki/Maj_Bylock

Om du tycker om hennes böcker kanske du även tycker om mina... Tror det. Kika in på min hemsida http://www.kimselius.se/bocker.html där kan du läsa smakprov ur böckerna och se om de passar dig.

Hör av dig igen och berätta ifall du läser någon av böckerna och vad du isåfall tyckte om den/dem.

Kramisar Kim


Hej Kim!
Jag är en tjej på 12 år som älskar att skriva och mina föräldrar tycker att jag ska skriva ner minna sagor på hemsidor så andra kan läsa dem.
Min första fråga är om du tycker jag ska göra det?
Den andra om du vet någon bra hemsida?

Tusen kramar, Wilma

/ wilma hellman, 12 år från gävle

Hej Wilma

Vad roligt att du har sådana underbara föräldrar som inspirerar och uppmuntrar dig.

Du kan starta en alldeles egen hemsida/blogg: http://www.blogger.com/ Där kan du lägga in dina berättelser. Eller så kan du gå in på min blogg: http://kim-m-kimselius.blogspot.com/ Där hittar du flera sidor där du kan lägga in dina berättelser.

Lycka till! Skriv gärna tillbaka och berätta hur det går för dig. På min hemsida www.kimselius.se hittar du min mailadress.

Kramisar Kim


Hej Kim. jag har alltid velat bli författare och även poet, mycket kan vara för att jag började läsa och skriva när jag var 5 år. jag har skrivit många böcker... eller jag har egentligen aldrig avslutat någon :/ men just nu håller jag på med en på datan som heter lilla novell boken! där i ska jag skriva korta berättelser med olika handlingar, vissa ska ha ett budksap, andra ska ha fantasi i sig!

En novell ska heta: Kan man vara rik utan pengar?...

den ska handla om en tjej som har en familj och dom äger ett kafé men som om två veckor kommer att gå i konkurs. dom kommer kanske till och med bli utan hem!

och olyckligsvis så händer detta och dom sitter på en gata med frusna fötter och igentäppta näsor.
men en dag hittar dom en tändsticksask. dom tänder en brasa, och tjejen det handlar om börjar berätta en historia. och plötsligt inser alla att... Ja, kan vara rik utan pengar, bara man har sin familj!

dom kommer även att få tur i slutet (hur vet jag inte riktigt än.)

men tror du att detta skulle kunna vara en bra historia? eller skulle alla bara skratta åt den?

många kramar

// Ellen ♥

förresten jag är med i vårat bibloteks tävling, om att man ska läsa 5 böcker och sedan beskriva 1 lite extra mycket :)

/ Ellen, 11 år från Trollhättan

Hej Ellen

Tycker din idé låter helt underbar! Har du varit inne på min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.com/ och sett alla skrivlänksidor och sidor där man kan lägga upp sina berättelser?

Vad roligt med bibliotekstävlingen, jag blev lite nyfiken på om du har valt någon av mina böcker att läsa? (www.kimselius.se)

Är imponerad av att du lärde dig läsa redan som femåring. Släng inte något av det du har skrivit, spara det, för en dag känner du säkert för att avsluta dina berättelser!

Lycka till! Hör av dig den dag du får din bok antagen.
kramisar Kim


jag vill bli en för fatare men är det svårt.

/ lisa, 11 år

Hej Lisa

Personligen tycker jag inte det är svårt att vara författare.

För att en bli en riktigt bra författare tycker jag man ska skriva böcker som fångar läsaren direkt med första raden. Redan i första meningen bör något spännande hända. Då har författaren fångat läsaren. Därefter bör spänningen hållas genom hela boken, t.ex. genom att börja varje kapitel spännande och avsluta varje kapitel spännande. Det gör man genom att låta huvudpersonen råka ut för något, låta läsaren ana att något kommer att hända, att någon säger något som gör att läsaren vill fortsätta läsa.

En bra författare bör skriva från hjärtat: skriva det man själv vill läsa!

Då blir det en jättebra bok.

Med andra ord är inte det viktigaste att du kan stava perfekt och har alla rätt på svenskaproven och är jätteduktig i grammatik. Nej, det viktigaste är att du älskar att skriva och verkligen brinner för det.

Dessutom tycker jag att man ska läsa så många böcker som möjligt för att utvecklas som författare och för att lära sig hur en bra berättelse är skriven. Då får man idéer och ser också hur olika böcker är uppbyggda.

För mer tips, se tidigare svar här på UngaFakta, eller gå in på min hemsida www.kimselius.se "Författartips".

Lycka till!

Kramisar från Kim


Hej jag har en gång skrivit en fråga och det står att ni har svarat på den och att svaret står på eran sida men var? Jag ser bara andras fråger hur ska man hitta sin?

/ Emmelie, 11 år från Stockholm

Hej Emmelie

Det kommer in väldigt många frågor och därför kanske din fråga har ramlat långt ned, det är bara att bläddra nedåt och nedåt och nedåt, sida efter sida tills du hittar din fråga och mitt svar. Lycka till!

kramisar Kim


Hejsan Kim! Jag undrar hur får man inspiration till att skriva en bok,utan att härma någon annan bok.Och när ska man ha nästa kapitel om man skirver på Wordpad?
Skulle gärna skriva en bok,men ibland så försvinner min inspertion och då kan jag inte skriva mer.
Skulle bli mycket glad för hjälpen.
MvH Kristina

/ Kristina Bengtsson, 14 år från Sjöbygget

Hej Kristina

Något som är bra för inspirationen är att läsa mycket, och många olika typer av böcker. Gå in på min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.com/ där hittar du många boktips och bokbloggslänkar. Välj olika typer av böcker att läsa.

Har själv inte Wordpad, men här är en länk där du kan läsa exakt hur du ska göra. http://windows.microsoft.com/sv-SE/windows-vista/Using-WordPad Gå in här och klicka dig runt tills du är expert på Wordpad!

Ibland försvinner inspirationen och då är det bra att göra något annat än att vara ledsen för att inspirationen inte finns. Ta en promenad, eller läs en bok, se en bra film... Då kommer inspirationen tillbaka.

Kika in på min hemsida www.kimselius.se under Författartips för fler tips och råd. Titta även här på tidigare besvarade frågor.

Lycka till med ditt skrivande.

Kramisar Kim


Hej Kim,

Jag minns att jag ställde min fråga här när jag var 14 år gammal och nu är jag 16 år. Det har gått så fort. Men nu är jag tillbaka med min fråga om min dröm som lyder, hur gör jag för att komma igång med mitt skrivande? Jag har nu under 1 år skrivit allt från dikter, noveller, krönikor m.fl men nu vill jag skriva en bok. Jag vill skriva långt, jag vill inte sluta skriva och det är det som är så tråkigt när jag skriver t.ex noveller... Ibland kan de bli 26 sidor och jag vill fortsätta...vad gör jag(?). Därför kom den tanken om att varför inte skriva en bok? Vad tycker du och undrar om du kan ge mig några tips eftersom du själv är en bra författare? :-)
Tack för att jag fick ställa min fråga här och hoppas på svar!

Hälsningar Mirjeta

/ Mirjeta , 16 år från Sverige

Hej Mirjeta

Tack snälla du för att du tycker jag är en bra författare. Blir jätteglad!

Vet inte om jag tidigare har gett dig rådet med Gula lappar:

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

Om du tillhör dem som har väldigt mycket fantasi kanske du inte hinner avsluta din berättelse innan det kommer en ny du vill påbörja. Det gör inget. Har du använt dig av gula lappar har du ändå hela sammanhanget klart för dig och kan fortsätta skriva din berättelse färdigt en annan gång.

Skriv det DU vill läsa! För att göra en bra berättelse bör du skriva direkt från hjärtat, och gärna ta del av de erfarenheter du bär inom dig. Tänk på att inte skriva för att någon annan ska läsa berättelsen, utan skriv för att DU ska bli nöjd med berättelsen. Använd ditt eget "språk" och försök inte härma någon annan författare, då blir din berättelse bra. För att förlagen ska bli intresserade av din berättelse bör du ha något nytt att berätta, något som väcker deras intresse. Glöm inte att berättelsen måste fånga läsaren redan i första meningen.

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

Varje bok i min historiska äventyrsserie byggs upp runt en riktig historisk händelse. När jag har bestämt vilket ämne jag ska skriva om läser jag mängder av faktaböcker om det ämnet, t.ex. Kina. Under tiden jag läser, dyker det upp idéer om vad boken ska handla om. Då skriver jag ned det på Post-it-lappar. När jag sedan läst klart all fakta har jag mängder av gula lappar med idéer på kapitel, händelser samt ord som ska till faktadelen i slutet av boken. Då sätter jag mig och skriver.

För att berättelsen ska hålla sig så nära fakta och sanning som möjligt försöker jag väva in riktiga historiska personer i böckerna. Ofta berättar jag mer om de personerna i faktadelen för att läsaren ska förstå att de personerna har funnits på riktigt.

Gå gärna in på min hemsida www.kimselius.se. Där hittar du fler tips och råd. Där hittar du många länkar som kan hjälpa dig: Bland annat kan du bli vän med mig på Facebook, följa min blogg där du kan följa hela arbetet med mina böcker, från idé till färdig bok. Ibland lägger jag ut smakprov ur böckerna. Där berättar jag även om mina researchresor och mycket annat intressant. På bloggen hittar du många användbara länkar till fanbloggar, fanklubbar, skrivtipslänkar och boktipslänkar.

Om du lägger till dig som bloggintresserad på min blogg har du chans att vara med vid någon av utlottningarna som sker regelbundet. De länkarna och många fler hittar du på startsidan av min hemsida.

Hoppas att detta gav dig svar på din fråga. Lycka till med ditt skrivande.

Kramisar från Kim


Hejsan! Jag gillar verkligen att skriva berättelser och jag kan börja på någon jättesnabbt och skriva ett kapitel; sen tar det tvärstopp.
Jag har testat med post-it lappar brevid sängen så jag kan skriva ner mina drömmar men jag får inte riktigt till det.

Så nu till frågorna:
1. Vart får du din insperiation från?
2. Kan man skriva böcker till folk som är äldre än sig själv för jag ¨råkar¨ skriva lite våldsamt och groteskt och liknande.
3. Skriver man det man vill skriva och hoppas på att den blir populär, även om det blir som en blanding mellan flera olika böcker?

/ Julia, 14 år

Hej Julia

1. Den mesta inspirationen kommer när jag sover och jag vaknar fylld av ord. Men inspirationen dyker även upp när jag talar med andra människor, läser en bok, ser ett tv-program eller är ute och går med mina hundar.

2. Viss kan du skriva för äldre än dig själv. Men det som är viktigt är att du inte tänker på att du ska skriva till någon speciell, utan att du skriver till dig själv, för att du ska bli nöjd med din text!

3. Precis! Du ska skriva direkt från hjärtat, om det som berör dig, om det du vill berätta. Du har störst chans att lyckas om du skriver något som är annorlunda, som inte alla andra redan har skrivit.

Lycka till och hör av dig den dag du får din bok utgiven!

Gå gärna in på min hemsida www.kimselius.se. Där hittar du fler tips och råd. Där hittar du många länkar som kan hjälpa dig: Bland annat kan du bli vän med mig på Facebook, följa min blogg där du kan följa hela arbetet med mina böcker, från idé till färdig bok. Ibland lägger jag ut smakprov ur böckerna. Där berättar jag även om mina researchresor och mycket annat intressant. På bloggen hittar du många användbara länkar till fanbloggar, fanklubbar, skrivtipslänkar och boktipslänkar.
Om du lägger till dig som bloggintresserad på min blogg har du chans att vara med vid någon av utlottningarna som sker regelbundet. De länkarna och många fler hittar du på startsidan av min hemsida.

Ha det så bra!

Kramisar från Kim


Hej! Jag igen. Jag villa bara tacka dig för alla svar du gett mig.
Det betyder mycket för mig att få ett meil av dig. Jag hoppas att jag blir som du en dag.
Tror jag:-) Kram!!!!

/ Anita Flower från Sverige

Hej Anita

Åh, vad glad jag blir. Tack! Lycka till med ditt författarskap och hör av dig den dag du får din första bok utgiven.

kramisar Kim


Hej, det är jag igen.
Jag vill veta lite om ditt liv. Är det ookej? Du behöver inte svara på frågorna om du inte vill.
När jag var jette lite sa jag vad mamma skulle skriva och jag ritade bilder till boken.
1. När skrev du din första saga?
2. Vad hade den för tittel?

Jag skriver mycket sagor som jag läser upp ibland.
3. Tänker du bara på att skriva eller vad gör du annars utan att skriva?

Jag vill ofta skriva om sagor som betyder någor. Som man kan ha läsdom av. T.e.x: ett budskap.
4. Gör du något sånt?
5.Villka sorter skriver du?
6. Vad är roligast med att skriva en saga?

Jag gillar att mysa med min familj.
7. Gör du?
8. Har du något annat arbete.
9. Har ngra berättar kompisar?

Det var allt från mig! Tack och kram, med vänliga hälsningar: Anita Flower

/ Anita Flower från Sverige

Hej Anita

1. Jag skrev min första bok när jag var åtta år: http://kim-m-kimselius.blogspot.com/2010/01/min-allra-forsta-bok.html

2. Boken heter Röda slottets hemlighet, se länken ovan.

3. Jag tänker bara på mina berättelser, de snurrar ständigt i mitt huvud, vad jag än gör.

4. Förstår att du inte har läst mina böcker eftersom du undrar om jag har budskap i dem. Jag skriver historiska äventyrsböcker som handlar om riktiga historiska händelser. Här kan du läsa mer om böckerna: http://www.kimselius.se/bocker.html

5. Mina historiska äventyrsböcker handlar om staden Pompeji som förintades av ett vulkanutbrott, häxförföljelsen, Romartiden, Digerdöden, Marie-Antoientte, Riddartiden, Egypten, Vikingatiden... och ännu fler historiska händelser. Se här: http://kim-m-kimselius.blogspot.com/p/mina-bocker.html

6. Jag skriver inga sagor, utan berättelser och det som är det roligaste med det är, att få försvinna bort i fantasin, få befinna mig på en helt annan plats, i en helt annan tid och få vara de personer jag skriver om!

7. Klart att det är roligt att umgås med familjen.

8. Nej, jag arbetar bara som författare, det är ett 24-timmarsarbete.

9. Ja, jag har många författarkollegor.

Kramisar Kim


Hejsan! Jag är en tjej som älskar att läsa och skriva. När jag blir stor vill jag bli en författare. Jag skriver även sagor nu. Jag försöker skriva med inlevelse och känslor. Finns det något tipps du kan ge mig?
Jag är jette dålig på att stava. Kan man forsetta skriva sagor om man är dålig på att stava? Min sagodröm är att få skriva en saga som trycks ut till en bok som barn kan ha lärdom av. Jag försöker ofta skriva in så att det finns ett budskap. Jag ser upp till alla mina favort författare. Vi skrev en saga tillsammans på skolan. Det var en saga från jettemånga skolor. Alla hjälptes åt. Vi skrev kapite: 13. Sen trycktes boken ut i bibloteket. Boken fick heta: Jakten på det fem halsbanden. Det är en till sak jag undrar över. När man skriver att någon säger något. Vars setter man pungt. Tex:
- Vad är en elifan? frågade Emil. Skriver man så. Eller hur skriver man. Det har jag lite krånkligt med.
Och hur vet man att alla ord stavas rätt? // Kram: Anita Flower

/ Anita Flower från Sverige

Hej Anita

Du behöver inte alls stava perfekt för att bli författare, det viktigaste är att du har fantasi och inlevelse i din berättelse.

Så här skriver man:

"Det vill jag gärna göra", sa han.
"Vad vill du göra?" frågade han.
- Det vill jag gärna göra, sa han.
- Vad vill du göra? frågade han.

När du skriver på datorn blir det röda streck under de felstavade orden. Om du klickar till höger på musen kommer det upp olika alternativ till stavning.

För mer tips kika in på http://www.kimselius.se/tips.html eller min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.com/p/skrivprocessskrivtips.html

Lycka till med ditt skrivande!

Kramisar Kim


Hej jag älskar att skriva och mitt dröm jobb är att bli författare men när jag skriver långa berättelser blir dom inte bra. Jag skriver dikter och hoppar in och skriver in i små texter (se berättelsen "Spökhuset") Vad tycker du jag ska jobba som

/ Emmelie, 11 år från Stockholm

Hej Emmelie

Håll skrivandet vid liv, läs mycket och utveckla ditt språk så kanske du en dag kommer att slå igenom som författare. Du kan även arbeta som journalist.

Kanske ska du gå någon skrivarlinje? Gå in på http://kim-m-kimselius.blogspot.com/p/skrivprocessskrivtips.html så hittar du många fler skrivtips. Till höger på bloggen hittar du även länkar till skrivarlinjer.

Lycka till!

kramisar Kim


hej kim!

jag har velat skriva en bäretälse äfte att jag har läst dina förffatartips men jag vet fortfarande inte vad jag vill skriva om.hurska jag kunna hitta de som jag vill skriva om?
hur kommer du på det du vill skriva om alltså vad bäretälsen ska handla om?

/ ....., 11 år från stockholm

Hej ....

Om du vill utveckla ditt skrivande ska du läsa mycket OCH skriva mycket. Då får du inspiration och ditt skrivande blir bättre och bättre.

För att göra en bra bok bör du skriva direkt från hjärtat, och gärna ta del av de erfarenheter du bär inom dig. Tänk på att inte skriva för att någon annan ska läsa berättelsen, utan skriv för att DU ska bli nöjd med berättelsen. Använd ditt eget "språk" och försök inte härma någon annan författare, då blir din berättelse bra.

För att förlagen ska bli intresserade av din berättelse bör du ha något nytt att berätta, något som väcker deras intresse. Tänk också på att berättelsen måste fånga läsaren redan i första meningen. Titta gärna i någon av mina böcker så får du se vad jag menar. Gå in på min hemsida www.kimselius.se där kan du läsa smakprov ur böckerna.
Jag önskar dig lycka till med ditt skrivande och hoppas att du också når dina drömmars mål.

Lycka till med ditt skrivande och ge inte upp.

Kramisar från Kim


Hej igen Kim! Den här gången är det en lite mer personlig fråga. Jag undrar hur en författares dag ser ut? MVH ditt största fan.

/ Max Rosenbäck, 11 år från Röstånga

Hej Max

Egentligen finns det inga vanliga dagar för författare, eftersom alla dagar är så olika. Det beror på att man som författare reser runt och föreläser över hela Sverige och även utomlands. Dessutom reser man runt och signerar sina böcker i bokhandeln eller på bokmässor, både i Sverige och utomlands. Man får skriva autografer, blir intervjuad i tv/radio/tidningar. Får vara med i många roliga tv/radio-program.

Eftersom jag skriver historiska äventyrsböcker baserade på riktiga historiska händelser och riktiga platser reser jag runt till alla de ställen jag ska skriva om.

När jag inte gör allt det här då går jag upp tidigt. Tar en promenad med mina hundar, sätter mig och besvarar alla mail och brev och alla frågor på Ungafakta. Det tar oftast hela förmiddagen. Därefter är det lunch och ny promenad med hundarna. Sedan är det dags att arbeta med min bok, om jag har tur och inte telefonen ringer eller att det har varit så många mail/brev och frågor att jag inte hunnit bli klar. Ibland läser jag in fakta inför det ämne som min bok ska handla om, ibland sitter jag och bläddrar i alla mina anteckningar, tittar på alla foton jag tagit på min researchresa och så skriver jag. För det mesta arbetar jag till sent på kvällen, efter att ha gjort ett avbrott för middag och lite puss och kram med hundarna och ännu en promenad.

Låter det roligt att vara författare? Det tycker i alla fall jag. Jag älskar att vara författare!

Kramisar från Kim


Hej Kim!
Först och främst vill jag bara säga att dina böcker är helt fantastiska!!
Jag är en riktig bokslukare och älskar att läsa.

Jag har några frågor till dig;

1) Jag ÄÄÄÄÄÄLSKAR historia och funderar på att skriva en novell med en historisk händelse över sommaren. Jag undrar, ska man skriva någon form av tankekarta innan man börjar arbeta på själva novellen?

2) Finns det någon ganska okänd händelse i Sveriges historia som jag eventuellt kan skriva om (när Sverige förlorade Finland är en självklar sak)?

3) Kan du föreslå någon bra författare för en historienörd? (Anna Sparre är helt fantastisk!!)

4) Vad ska man tänka på när man skriver en berättelse?

5) Och slutgiltiga frågan: det kliar i mina fingrar på sommarlovet, snälla, finns någon form av arbete som jag kan göra?!

Tack på förhand! (Älskar dina böcker!!)

/ Alice , 12 år från Karlstad

Hej Alice

Tack Alice, blir jätteglad över allt ditt beröm! Är du medlem i någon av fanklubbarna? Gå in på www.kimselius.se så hittar du dem alla. Du kan även bli vän med mig på facebook eller följa min blogg, alla adresser hittar du på min hemsida...

Nu till dina frågor.

1. Det är jättebra om du skriver en tankekarta eller kanske arbetar med gula lappar som jag gör. Vill du arbeta med gula lappar gör du så här: Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

Om du tillhör dem som har väldigt mycket fantasi kanske du inte hinner avsluta din berättelse innan det kommer en ny du vill påbörja. Det gör inget. Har du använt dig av gula lappar har du ändå hela sammanhanget klart för dig och kan fortsätta skriva din berättelse färdigt en annan gång.

Skriv det DU vill läsa! För att göra en bra berättelse bör du skriva direkt från hjärtat, och gärna ta del av de erfarenheter du bär inom dig. Tänk på att inte skriva för att någon annan ska läsa berättelsen, utan skriv för att DU ska bli nöjd med berättelsen. Använd ditt eget "språk" och försök inte härma någon annan författare, då blir din berättelse bra. För att förlagen ska bli intresserade av din berättelse bör du ha något nytt att berätta, något som väcker deras intresse. Glöm inte att berättelsen måste fånga läsaren redan i första meningen.

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

Varje bok i min historiska äventyrsserie byggs upp runt en riktig historisk händelse. När jag har bestämt vilket ämne jag ska skriva om läser jag mängder av faktaböcker om det ämnet, t.ex. Kina. Under tiden jag läser, dyker det upp idéer om vad boken ska handla om. Då skriver jag ned det på Post-it-lappar. När jag sedan läst klart all fakta har jag mängder av gula lappar med idéer på kapitel, händelser samt ord som ska till faktadelen i slutet av boken. Då sätter jag mig och skriver.

För att berättelsen ska hålla sig så nära fakta och sanning som möjligt försöker jag väva in riktiga historiska personer i böckerna. Ofta berättar jag mer om de personerna i faktadelen för att läsaren ska förstå att de personerna har funnits på riktigt.

2. För att hitta en relativt okänd händelse i Sveriges historia tycker jag du ska gå till biblioteket och titta igenom de historiska lexikon de har. Eller be någon av bibliotekarierna hjälpa dig att leta fram en bra faktabok som kan hjälpa dig leta fram rätt händelse.

3. Olof Svedelid har skrivit många bra historiska romaner. Elsi Rydsjö skriver historiska vuxenromaner, oftast mycket starka kvinnoporträtt!

4. Skriv från hjärtat, om det du vill berätta. Skriv till dig själv!

5. Skriv! Besök ensamma äldre, läs böcker, utforska biblioteket. Detta kanske inte räknas som arbete, men det ger dig kunskap och tillfredsställelse. De äldre har många historier att berätta, kanske något du kan använda dig av i ditt författarskap.

Lycka till med ditt skrivande! Hör av dig den dag du får din första bok antagen av ett förlag.

kramisar Kim


Hejsan Kim :)
Jag hade faktiskt bara tänkt skriva för att tacka för dina fantastiska råd, jag har skrivit förut, men det har ungefär hundra andra så jag förväntar mig inte att bli ihågkommen :P
men meddans jag nu sitter här kom jag faktiskt på en fråga, som jag hoppas du kan svara på.

Hur lång tid tar det för dig att skriva en bok, och hur lång tycker du att en bok kan bli? handlar det om hur länge författaren kan hålla upp tempot och spänningen eller finns det något annat som är värt att ta i beräkning? sammanfattningen är alltså: finns det en gräns för hur lång en bok borde / eller ska vara?
Hoppas jag uttryckit mig bra, inser nu i efterhand när jag läser om detta att det är lite svårt att tolka. Men jag är fortfarande bara femton, all grammatik har inte fastnat i huvudet, tack och lov. har alldeles för mycket annat på tankarna.
Ha ett underbart sommarlov.

mvh/ Ida

/ ida, 15 år

Hej Ida

Vad roligt om mina svar har varit dig till hjälp i ditt skrivande, det gör mig glad. Lova att du berättar för mig när du får din första bok publicerad!

Det tar ungefär 1,5 till 2,5 år för mig att skriva en bok, därför håller jag på med flera böcker samtidigt. Som du säkert vet skriver jag historiska äventyrsböcker uppbyggda runt riktiga historiska händelser, det innebär att jag måste läsa många faktaböcker och jag reser även till platserna. Om jag bara skulle jobba med en enda bok åt gången skulle det ta lång tid mellan böckerna, därför jobbar jag med flera böcker samtidigt.

Det är olika antal manusblad på olika typer av böcker. (En "manussida" är ett A-4 blad där man har skrivit texten med storlek 12 och har radavstånd 1,5 eller 2.) För bilderböcker är det cirka 6-8 A-4 manusblad. För 5-11 år är det cirka 50-100 A-4 manusblad och för ungdomsböcker är det cirka 100-150 A-4 manusblad.
Mina manus brukar ligga på 120-200 A-4 manusblad. Skrivet med 12 punkters storlek på bokstäverna, Font Ariel, 1 1/2 radavstånd.
Mina böcker är i färdigt format på mellan 188-312 sidor.

Men som du vet var många av Harry Potterböckerna på närmare 1000 sidor. Därför kan man inte säga att en bok ska ha ett visst antal sidor, ovanstående siffror är det som förlagen försöker följa.

Hoppas att detta var till hjälp. Lycka till med ditt skrivande.

Kramisar från Kim

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2017 Unga Fakta AB