Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet författare. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Kim M. Kimselius om författare!


Hej igen min favoritförfattare! Den här gången undrar jag hur många fler Theo och Ramona-böcker du tänker skriva? Själv vill jag att du skriver hur många som helst. Från ditt största fan.

/ Max Rosenbäck, 11 år från Röstånga

Hej Max

Tack för att jag är din favoritförfattare. Det gör mig jätteglad.

Har inte bestämt hur många Theo och Ramonaböcker det ska bli, det beror på hur de klarar sig i böckerna, om jag hittar bra ämnen att skriva om... Tror säkert att du har sett att jag på lördag befinner mig i Malmö för att signera en helt ny bok om Theo och Ramona: Theos Pompeji! Har du missat det, kika här: http://kim-m-kimselius.blogspot.com/2010/06/nu-slapps-theos-pompeji.html

Kramisar från Kim


Vem skrev världens första bok?

/ Algot, 11 år från Forsy,Finland

Hej Algot

Den äldsta bevarade tryckta boken är en buddhistisk text, den s.k. Diamantsutran från 868, en rulle hopfogad av sju pappersblad. Den sägs vara skriven av Wang Jie.

Den äldsta kända kinesiska boken skriven på papper är från år 256. Den är i rullform. Eftersom långa texter blev ohanterliga i rullar, började man vecka papperet och sy ihop det till en bunt, s.k. fjärilsband. En sådan bok liknar till det yttre en västerländsk häftad bok, men texten är tryckt bara på en sida av papperet; de invikta sidorna är blanka.

Kramisar Kim


varför vill du skriva böcker Kim från matilda

/ matilda, 10 år från olshammar

Hej Matilda

Jag bestämde mig för att bli författare när jag var åtta år eftersom jag älskade att läsa och skriva och berätta historier. Jag hade redan då massor av fantasi inom mig men hade svårt att uttrycka det i ord eftersom jag ännu inte hade lärt mig så många ord. Därför blev det små korta sagor och berättelser och många kasperdockspjäser.

Efter hand blev det längre berättelser och när jag var tio år skickade jag in mina berättelser till tidningar och fick berättelserna publicerade.

Julen 1997 debuterade jag som författare. Då sålde min debutbok "Tillbaka till Pompeji" i 11.000 exemplar FÖRSTA VECKAN!!! Det är jättebra. Normalt säljer en debutant 200-300 böcker PÅ ETT ÅR! Med andra ord blev det en dunderdebut och massmedia gav mig smeknamnet "Blekinges Astrid Lindgren".

Du kan gå in på min hemsida www.kimselius.se för att läsa mer om mig och mina böcker och läsa smakprov ur böckerna. Du kan till och med lyssna på mig när jag läser ett kapitel ur boken "Tillbaka till Pompeji" eller gå in på youtube och lyssna och se när jag läser ur flera av mina böcker.

Jag älskar att vara författare, hoppas att du tycker om att läsa det jag har skrivit!

Kramisar från Kim


hej!:)

jag har drömt om att bli författare sen jag gick i tvåan, och har skrivit massor av berättelser sen jag var typ fem år.men jag har så lite tålamod och varje gång jag skriver tröttnar jag och börjar på en ny berättelse,och jag har svårt att skriva ner detaljer. och nu har jag börjat tröttna på alla berättelser jag skrivit och det var skitlängesen jag skrev. jag vill fortfarande bli författare, men jag vill också arbeta inom konsten. jag har tänkt att jag kanske kan arbeta med både och,men mitt intresse för att skriva försvinner...
ska jag ändå satsa på det, för jag älskar att hitta på historier, et är bara jobbigt att skriva ner dem-.-

/ louice, 14 år från tyringe

Hej Louise

Det finns något som heter Berättarfestivaler, se här: http://www.sagobygden.se/ Då berättar man sin historia, utan att ha skrivit ned den. Kanske är det något för dig.

Ibland går det upp och ned med lusten att skriva. Släng ingenting av det du har skrivit. Ta en paus ifrån skrivandet om det inte känns kul.

Konst och författarskap går bra hand i hand, eftersom du kan göra bilderböcker för mindre barn om du är duktig på att illustrera.

Gå in och kika på länken och håll fast vid båda dina intressen och gör det du tycker är roligast för stunden.

kramisar Kim


Hejsan, Kim!
Hoppas du mår bra<3
Nu är det Sommarlov, det är skönt!
Får du Sommarlov?
I så fall, när?
Och vilken stil gillar du och skriva?
Jag är en sån som älskar att läsa, och skriva!
KRAMIS KIM!

/ Ronja, 11 år från Alingsås

Hej Ronja

Jag mår alldeles utmärkt. Förstår att du tycker det är skönt med sommarlov. Nej, jag får inget sommarlov, fantasin i mitt huvud tar aldrig ledigt och inte heller frågorna här på Unga Faktas Panel.

Jag har skrivit 14 historiska äventyrsböcker om Theo och Ramona, samt 2 böcker där handlingen utspelar sig på Nya Zeeland. Kika in här http://www.kimselius.se/bocker.html så kan du läsa mer om böckerna.

Du kan bli vän med mig på Facebook, följa min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.com. På min blogg kan du följa hela arbetet med mina böcker, från idé till färdig bok. Ibland lägger jag ut smakprov ur böckerna. Där berättar jag även om mina researchresor och mycket annat intressant. På bloggen hittar du många användbara länkar till fanbloggar, fanklubbar, skrivtipslänkar och boktipslänkar.

Lycka till med ditt skrivande! Hör av dig om du läser någon av mina böcker, skulle vara roligt att få höra vad du tyckte om den.

Kramisar Kim


Hej!
Jasmin här, jag gillar verkligen skriva och läsa, jag märkte det när jag började läsa Laura Trenters böcker
förr tyckte jag det var hur tråkigt som helst men det e helt fel, det e bara att man måste hitta sin smak i böckernas värld, min smak är böcker om vänskap,skolan och äventyrer genom en tonåringsliv eller tonåring, jag gillar läsa om tonåringar eftersom jag själv e en tonåring och i vissa böcker känner jag igen mig själv. just nu är jag 13 och jag håller på att skriva en egen bok just nu och det går verkligen jättebra och jag skulle vilja fråga om det går att publicera eller är jag för ung? Hur gammal var du när du publicerade din första bok?

Tacksam för svar :)

/ Jasmin, 13 år från sverige

Hej Jasmin

Visst går det att få sin bok publicerad i din ålder. Kika in här får du se: http://www.kimselius.se/tips.html

Jag var faktiskt så gammal som 43 år när min första bok kom ut, men jag skrev min första bok när jag var åtta år: http://kim-m-kimselius.blogspot.com/2010/01/min-allra-forsta-bok.html

Har du läst någon av mina böcker? Om du tycker om Lauras böcker och gillar äventyr och spänning tror jag säkert du skulle tycka om mina böcker också. Kika in här: http://www.kimselius.se/bocker.html Där kan du läsa flera kapitel ur varje bok, bläddra i dem och få en känsla för hur boken är.

Du kan bli vän med mig på Facebook, följa min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.com. På min blogg kan du följa hela arbetet med mina böcker, från idé till färdig bok. Ibland lägger jag ut smakprov ur böckerna. Där berättar jag även om mina researchresor och mycket annat intressant. På bloggen hittar du många användbara länkar till skrivtipslänkar och boktipslänkar.

Håll din dröm levande och tro på dig själv. Det är det allra viktigaste för att lyckas. Ge aldrig upp! En dag slår din dröm in, bara du är tillräckligt envis!

Kramisar Kim


Hej Kim! Hur skriver man en riktigt bra rysare?

/ Nea, 12 år från Sverige

Hej Nea

En ryslig rysare ska vara spännande och ha oväntade händelser. Den bästa rysaren är den som får läsaren att hoppa högt av att något oväntat händer.

Kanske kan du använda dig av mitt skrivsätt? Gör så här: Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

Om du tillhör dem som har väldigt mycket fantasi kanske du inte hinner avsluta din berättelse innan det kommer en ny du vill påbörja. Det gör inget. Har du använt dig av gula lappar har du ändå hela sammanhanget klart för dig och kan fortsätta skriva din berättelse färdigt en annan gång.

Skriv det DU vill läsa! För att göra en bra berättelse bör du skriva direkt från hjärtat, och gärna ta del av de erfarenheter du bär inom dig. Tänk på att inte skriva för att någon annan ska läsa berättelsen, utan skriv för att DU ska bli nöjd med berättelsen. Använd ditt eget "språk" och försök inte härma någon annan författare, då blir din berättelse bra. För att förlagen ska bli intresserade av din berättelse bör du ha något nytt att berätta, något som väcker deras intresse. Glöm inte att berättelsen måste fånga läsaren redan i första meningen.

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

Varje bok i min historiska äventyrsserie byggs upp runt en riktig historisk händelse. När jag har bestämt vilket ämne jag ska skriva om läser jag mängder av faktaböcker om det ämnet, t.ex. Kina. Under tiden jag läser, dyker det upp idéer om vad boken ska handla om. Då skriver jag ned det på Post-it-lappar. När jag sedan läst klart all fakta har jag mängder av gula lappar med idéer på kapitel, händelser samt ord som ska till faktadelen i slutet av boken. Då sätter jag mig och skriver.

För att berättelsen ska hålla sig så nära fakta och sanning som möjligt försöker jag väva in riktiga historiska personer i böckerna. Ofta berättar jag mer om de personerna i faktadelen för att läsaren ska förstå att de personerna har funnits på riktigt.

Läs gärna någon av mina böcker för att se hur jag bygger upp böckerna. Om du går in på min hemsida www.kimselius.se hittar du fler tips under länken "Författartips".

Du kan bli vän med mig på Facebook, följa min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.com (där du just nu har chans att vinna en bok) eller följa mig på Twitter under söknamnet KimMKimselius. På min blogg kan du följa hela arbetet med de nya böckerna, då och då lägger jag ut smakprov ur böckerna och du kan gå in och kommentera där. På bloggen hittar du även användbara länkar, till skrivtipslänkar och boktipslänkar.

Lycka till med ditt skrivande.

Kramisar från Kim
Hej Kim!
Ända sedan jag har varit liten har jag alltid haft historier i huvudet. Efter en jobbig period satte jag mig ner vid datorn och började skriva.
Idag skriver jag så mycket jag hinner, jag tycker att det är jättekul.
Jag har varit iväg på en författarskola i danmark och där fick jag lära mig mycket som jag inte har vetat om innan. Jag har träffat dig, men det var under bokmässan så du kan inte minnas det. Eftersom att jag bor där jag bor såhar jag gått på en skrivarkurs som Bredow höll i.
Mina frågor är: Vilken tidsform (nutid, dåtid) är vanligast att man skriver berättelser med, finns det en bestämd? Är du en författare som försörjer dig helt på skrivandet, är det svårt att bli det? Hur gjorde du för att få dina berättelser att bli publicerade? Om du har en deadline på en bok, blir det då inte svårare att få ner allt som du har i huvudet på papper? Kollade folk någonsin snett på dig också när du var i min ålder och sa att du ville bli författre?
Kram Emma Svensson

/ Emma Svensson, 16 år från Värnamo

Hej Emma

Tyvärr minns jag dig inte. Om du går in på min hemsida http://www.kimselius.se/Bokm2009.html så kan du se bilder från bokmässan, kanske du är med på bild. Berätta det i såfall för mig så vet jag vem du är.

Lyckliga dig som har fått gå kurs för Katarina OCH skrivarkurs i Danmark. Kika in på min blogg: http://kim-m-kimselius.blogspot.com/2010/06/skrivtips-infor-sommaren-skrivarkurser.html så hittar du fler skrivarkurser.

Som författare väljer man helt och hållet själv i vilken tidsform man vill skriva sin berättelse.

Det stämmer att jag försörjer mig helt på mitt författarskap. Arbetet här på Unga Fakta gör jag helt ideellt för att hjälpa andra att nå sina drömmars mål, precis som jag har gjort.

Jag skickade in till ett förlag och hade turen att de antog min bok. Här kan du läsa mer om det: http://kim-m-kimselius.blogspot.com/p/fakta-om-mig.html

Vet du, det låter säkert konstigt, men jag skriver bäst när jag har en deadline att hålla! Det beror mycket på att jag arbetar väldigt koncentrerat och lever dygnet om med mina romanfigurer.

Nej! Men jag har förstått att det verkar vara vanligt nuförtiden.

Gå gärna in på min hemsida www.kimselius.se. Där ser du om jag snart kommer till en plats nära dig för att föreläsa eller signera, där hittar du även fler tips och råd.

Du kan bli vän med mig på Facebook, följa min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.com. På min blogg kan du följa hela arbetet med mina böcker, från idé till färdig bok. Ibland lägger jag ut smakprov ur böckerna. Där berättar jag även om mina researchresor och mycket annat intressant. På bloggen hittar du många användbara länkar till fanbloggar, fanklubbar, skrivtipslänkar och boktipslänkar.

Hoppas få se dig som Bloggintresserad på min blogg.

Lycka till med din bok och hör av dig den dag du får din bok antagen! Välkommen tillbaka om du har fler frågor.

Kramisar från Kim


finns monster

/ julia, 8 år från sundsvall

Hej Julia

Jag är ingen monsterexpert, men jag tror inte att det finns monster. Kika in på panelen igen och se om där finns någon monsterexpert.

Kramisar Kim


Hejsan Kim M. Kimselius!

Jag är en tjej på 12 år och undrar:

1.Kan vem som helst skicka in till bokförlag om man har skrivit een saga,berättelse?
2.Kan du säga olika bokförlag som man kan skicka in till?

/ Lisa, 12 år från Varberg

Hej Lisa

1. Javisst, precis vem som helst kan skicka in sin berättelse till ett bokförlag.

2. Gå in på http://www.kimselius.se/tips.html så hittar du länkar till olika förlag. Men du kan också söka på Google, då skriver du bara Bokförlag i sökrutan och så kommer det upp massor av olika förlag.

Lycka till med din bok!

kramisar Kim


Hej, jag vill veta hur man kommer på en dikt . För du är en författare och skriver böcker , så då kanske du vet hur man börjar ? :)

/ Merna, 10 år från Irak

Hej Merna

Visst är jag författare, men jag tycker inte jag är speciellt bra på att skriva dikter.

Här är en jättebra länk där du kan hitta hjälp att skriva din dikt: http://www.dikta.se/ Där kan du också lägga ut din dikt så att andra kan läsa den. Du kan även lägga ut din dikt på http://www.ungafakta.se/ungaberattare/.

Lycka till med din dikt!

Kramisar Kim


Hej


Kan jag få din mejl adressLÅSASFÖFATTAREN

/ Cajsa, 11 år från ystad

Hej Cajsa

Min mailadress är forfattare@kimselius.se om du vill skriva privat till mig.

Vill du ställa författarfrågor kan du göra det här på panelen.

Om det är så att du tänker skicka din berättelse till mig kan jag redan nu säga att jag önskar jag hade tid att läsa andras berättelser, eftersom det kommer många förfrågningar om det. Men jag hinner tyvärr inte med det eftersom det skulle ta alltför lång tid för mig att läsa noveller och tycka till om dem. Tid jag inte har.

Ser fram emot ditt mail.

Kramisar från Kim


Hej Kim! Jag vill jobba som ekonom när jag blir stor, för jag gillar matematik, och pappersarbete, kläderna och kontoren, verkar vara min grej. Jag vill också ha en bra lön, runt 30 000-35 000, om inte mer. Jag vet att man som ekonom får ungerfär runt det i lön.
I skolan på svenskan skriver vi ju. Jag går i 5:an, och älskar att skriva. Det bästa är att få beskriva. Detta har jag skrivit: "Vi ville bara gå och filosofera, över alla upplevelser och vackra minnen vi fått, på vår Europaresa, såhär långt. De ända som kanske kunde höra våra tankar var träden. Miljön här var så...lugn. Solen sken och buskarna blommade".
Nu har jag kommit på att skriva det vill jag göra, hela mitt liv kanske. Problemet är väl lönen. Jag vill köpa kläder som är underbara. Prada, Gucci, Dior, Chanel är några. Det har jag alltid drömt om. Jag vet att T.ex. Camilla Läckberg får 5 miljoner i lön varje år, men hon är så känd. Vad får man om man inte är så känd. Jag är tacksamm för svar. Det kan bli ekonom, det kan bli författare...<3

/ Sofia, 12 år från Skåne

Hej Sofia

Som du själv skriver är det inte alla författare som tjänar så mycket pengar, därför är det bra om du utbildar dig till ekonom, så att du kan köpa alla dyra saker du drömmer om. Skriva kan du göra på din fritid och om du har tur slår du igenom som författare och tjänar lika mycket som de högst betalda författarna.

De flesta författare har ett annat yrke som de försörjer sig på, eftersom det är få förunnat att kunna livnära sig på sitt författarskap.

Gå in på min hemsida http://www.kimselius.se/tips.html där kan du läsa tips och råd om hur du ska skriva din bok, skicka in till förlag etc. Men du kan också läsa om personer som varit betydligt yngre än vad du är nu när de slog igenom som författare.

Lycka till med din dröm, och håll den levande!

kramisar Kim


Hej aså ni är så duktiga på att skriva böcker jag undrade om ni kan hjälpa mig men en bok som jag håller på att skriva jag har skrivit 200 berättelser och 30 dikter jag älskar att skriva berättelser och dikter min favorit ämne är svenska älskar svenska min lärare tycker att jag ska änmäla mig till en tävling men jag vet inte aså hur kan jag dela med alla mina berättelser och skriva mina berättelser och vinna jag vet inte hur ni vet mycket så om ni kan ???

Tack så mycket

/ kawthar, 12 år från norrköping

Hej igen Kawthar

Oj, det var mycket du har skrivit.

Gå in på min hemsida: http://www.kimselius.se/tips.html Där hittar du länkar till skrivartävlingar med mera. Kanske kan detta var till din hjälp när du skriver?

Lycka till! Hör av dig den dag du får din bok utgiven!

Kramisar från Kim


Hej du är bäst jag har läst alla dina böcker jag ville bara ha några tips hur ska jag börja skriva en bok en nybörjare kan ni hjälpa mig jag har skrivit jätte många berättelser och jag försöker skriva en bok så kan ni hjälpa mig ??
Tack

/ kawthar, 12 år från Irak

Hej Kawthar

Tack, vad roligt att du tycker om mina böcker och har läst alla. Om du går in på min hemsida http://www.kimselius.se/bocker.html kan du läsa smakprov ur alla böcker jag skrivit, även de som ännu inte kommit ut.

Här ska du få lite skrivtips. Om du vill börja göra en längre bok är det bra om du har skrivit ned dina tankar i förväg. Gör så här:

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

Om du tillhör dem som har väldigt mycket fantasi kanske du inte hinner avsluta din berättelse innan det kommer en ny du vill påbörja. Det gör inget. Har du använt dig av gula lappar har du ändå hela sammanhanget klart för dig och kan fortsätta skriva din berättelse färdigt en annan gång.

Skriv det DU vill läsa! För att göra en bra berättelse bör du skriva direkt från hjärtat, och gärna ta del av de erfarenheter du bär inom dig. Tänk på att inte skriva för att någon annan ska läsa berättelsen, utan skriv för att DU ska bli nöjd med berättelsen. Använd ditt eget "språk" och försök inte härma någon annan författare, då blir din berättelse bra. För att förlagen ska bli intresserade av din berättelse bör du ha något nytt att berätta, något som väcker deras intresse. Glöm inte att berättelsen måste fånga läsaren redan i första meningen.

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

Varje bok i min historiska äventyrsserie byggs upp runt en riktig historisk händelse. När jag har bestämt vilket ämne jag ska skriva om läser jag mängder av faktaböcker om det ämnet, t.ex. Kina. Under tiden jag läser, dyker det upp idéer om vad boken ska handla om. Då skriver jag ned det på Post-it-lappar. När jag sedan läst klart all fakta har jag mängder av gula lappar med idéer på kapitel, händelser samt ord som ska till faktadelen i slutet av boken. Då sätter jag mig och skriver.

För att berättelsen ska hålla sig så nära fakta och sanning som möjligt försöker jag väva in riktiga historiska personer i böckerna. Ofta berättar jag mer om de personerna i faktadelen för att läsaren ska förstå att de personerna har funnits på riktigt.

Du kan bli vän med mig på Facebook, följa min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.com (där du just nu har chans att vinna en bok) eller följa mig på Twitter under söknamnet KimMKimselius. På min blogg kan du följa hela arbetet med de nya böckerna, då och då lägger jag ut smakprov ur böckerna och du kan gå in och kommentera där. På bloggen hittar du även användbara länkar, till flera fanbloggar och fanklubbar och skrivtipslänkar och boktipslänkar. Hoppas få se dig som Bloggintresserad på min blogg.

Hoppas att detta gav dig svar på din fråga. Lycka till med ditt skrivande.

Kramisar från Kim


Hej!!
Aså jag hittar inte en dinosaurier som heter Seismosaurus jag har ett uppgift jag hittar ingen fakta om den hur ska jag hitta fakta om det kan ni hjälpa mig och hitta fakta om Seismosaurus??

Tack!!

/ kawthar, 12 år från Irak

Hej Kawthar

Du har frågat fel expert. Gå in på panelen igen och titta efter vem du ska ställa denna fråga till. Jag besvarar "författar"-frågor. Hur man skriver längre berättelser m.m.

Kramisar Kim


hej det e så att jag vill skriva en bok om hur jag mådde när jag flyttade ihop med mitt ex och hur han och hans föräldrar behandlade mig. men ajg vet inte hur jag ska börja och hur jag ska lägga upp det.

jag har tre handikap som gör att allt blir svårare för mig. jag har autistiska spektrumstörningar (nästan samma sak som asbergers syndrom) en lindrig utväcklingsstörning och epilepsi.

jag skulle bli glad om ajg fick hjälp och komma igång med hur jag ska lägga upp det. och en spark i baken så ajg kommer igång.

hoppas du får en trevlig sommar mvh vlora

/ vlora holmgren, 24 år från trelleborg

Hej Vlora

Om du vill börja göra en längre bok är det bra om du har skrivit ned dina tankar i förväg. Gör så här:

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

Om du tillhör dem som har väldigt mycket fantasi kanske du inte hinner avsluta din berättelse innan det kommer en ny du vill påbörja. Det gör inget. Har du använt dig av gula lappar har du ändå hela sammanhanget klart för dig och kan fortsätta skriva din berättelse färdigt en annan gång.

Skriv det DU vill läsa! För att göra en bra berättelse bör du skriva direkt från hjärtat, och gärna ta del av de erfarenheter du bär inom dig. Tänk på att inte skriva för att någon annan ska läsa berättelsen, utan skriv för att DU ska bli nöjd med berättelsen. Använd ditt eget "språk" och försök inte härma någon annan författare, då blir din berättelse bra. För att förlagen ska bli intresserade av din berättelse bör du ha något nytt att berätta, något som väcker deras intresse. Glöm inte att berättelsen måste fånga läsaren redan i första meningen.

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

BOKFÖRLAG:
Det bästa sättet att få kontakt med ett bokförlag är att gå till en bokhandel och se ut böcker som tilltalar dig. Se efter vilket förlag som har gett ut boken/böckerna. Det står längst fram i boken. Där brukar stå fullständig adress, telefon, e-mail m.m. Du kan även gå in på www.googles.se och söka på "Bokförlag". Där hittar du allt du behöver.

Skriv din berättelse med dubbelt radavstånd, numrera sidorna. Skicka som papperskopior och bifoga namn, adress och telefon. Jag brukar skriva allt det högst upp på sidorna. Det finns något som heter "Huvud/Sidfot" i Wordprogrammet. Där lägger man in all den texten på första sidan så kommer det automatiskt på alla sidorna.

När förlaget/förlagen (för jag tycker du kan skicka till flera förlag samtidigt) fått ditt manus är det först en redaktör som läser det. Om den personen tycker om det du har skrivit går manus vidare till flera personer som tycker till. Om de tycker om din berättelse kontaktar de dig och ber att få publicera/ge ut din berättelse. Om de skickar tillbaka ditt manus behöver det inte betyda att det är dåligt. Det kanske inte passar deras förlag, de kanske inte har råd att ge ut fler debutanter det året, det är inte rätt person som har läst det från början osv. Får du tillbaka ditt manus ska du alltså inte ge upp, sätt dig ner och läs igenom det igen, se om du kan förbättra det och skicka det till något annat förlag. Tänk på att förlagen får runt 3.000 obeställda manus PER ÅR! Av dem väljer de kanske ut 10-20 manus som de gör böcker av.

Om du får ditt manus antaget börjar en annan process: Manus godkännes, därefter korrigeras manus, stavfel rättas, grammatiska fel m.m. Redaktören kan också komma med vissa kommentarer om att något inte stämmer i ett kapitel eller att man har tappat "röda tråden" på något ställe.

När manus är klart, levererar författaren oftast det på diskett/Cd/mail till förlaget. Där gör man sidor helt klara: sidnumrering, kapitelindelning osv.

Redan när förlaget godkänt manus har de beställt ett omslag. Det är oftast färdigt före boken eftersom det är omslaget man annonserar med, och annonserna går iväg i god tid före det boken kommer ut. Förlagen har oftast speciella illustratörer som gör omslagen åt dem.

Sedan skickas manuset till tryckeriet, nu i färdigt "ombrutet" format, det innebär att alla sidorna ser ut precis så som de ska göra i boken. De trycker boken. De har stora maskiner som kan trycka 3.000 böcker på en timma. Därefter går det iväg till bokbinderiet som sätter ihop omslaget med innehållet: sidorna.

Därefter skickas böckerna, nu i tusentals exemplar, till antingen förlaget, eller ett centralt distributionsföretag. Därifrån beställer bokhandlarna sina böcker och de skickas ut i butiken så att du och alla andra kan köpa böckerna.

Du som författare får royalty på försäljningen. Det innebär att du får en viss summa per bok som säljs, summan varierar från förlag till förlag därför kan jag inte säga hur mycket det rör sig om. Dessutom brukar författaren få ett visst antal gratisexemplar av sin bok, också olika beroende på förlag, det kan röra sig om cirka 10 exemplar, alltså inga stora mängder.

OM DU VILL TRYCKA UPP DINA BÖCKER SJÄLV:
Du kan trycka dina böcker på Print-On-Demand. Då betalar du allt själv, men du behöver bara trycka upp så många böcker du vill ha, t.ex. 1 bok. Priset varierar mellan de olika tryckerierna. Det blir dyrare än att trycka upp 3.000 böcker, men ett mycket billigare alternativ om man inte vill ha så många böcker. Gå in på nätet och titta på t.ex. www.books-on-demand.com, www.instantbook.se www.b4press.com, www.gml.se och många, många fler. Kanske har du något Print-On-Demand tryckeri i din närhet?

OM DU VILL LÄGGA UT DIN BOK PÅ NÄTET SÅ ATT ANDRA KAN LÄSA DEN:
Du kan också lägga ut din bok som Digitalbok. Då går du in på www.digitalboken.se Genom Digitalboken får man möjlighet att bli läst och upptäckt av förläggare och allmänhet. Digitalboken är en mötesplats för de som har författardrömmar, men även för redan etablerade författare, förläggare och läsare. Digitalboken har skapats som ett forum för talanger, som kanske aldrig skulle bli publicerade på annat sätt. Det är helt gratis för författare och skribenter att ladda upp sina böcker och texter till Digitalboken.

Uppladdade böcker på Digitalboken kan läsas direkt av vem som helst, som PDF-fil. De som vill kan få sin bok tryckt i allt från några få exemplar till större upplagor, via Digitalbokens Print-On-Demand tjänst. Digitalboken erbjuder också en lektörstjänst där författaren kan få professionell granskning av sin text.

Digitalboken kan också hjälpa till med bokomslag, bilder och framtagning av tryckfärdigt material.

Jag önskar dig lycka till i ditt skrivande. Håll drömmen levande. Jag bestämde mig för att bli författare när jag var åtta år. Nu har jag slagit igenom stort, kommit ut med flera böcker, översatts till många språk och fått smeknamnet "Blekinges Astrid Lindgren". Vill du veta mer om mig kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se. Där hittar du också fler tips.

Du kan bli vän med mig på Facebook, följa min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.com (där du just nu har chans att vinna en bok) eller följa mig på Twitter under söknamnet KimMKimselius. På min blogg kan du följa hela arbetet med de nya böckerna, då och då lägger jag ut smakprov ur böckerna och du kan gå in och kommentera där. På bloggen hittar du även användbara länkar, till flera fanbloggar och fanklubbar och skrivtipslänkar och boktipslänkar. Hoppas få se dig som Bloggintresserad på min blogg.

Här kan du läsa om en ung kvinna med lite av samma problem som du. Hon har gett ut en bok och hon är vän med mig på facebook.

Hör av dig den dag du får ditt manus godkänt. Lycka till!

Kramisar från Kim


Hej kim!

Sanna igen, jag ville bara seja tack för att du svarade på mina frågor och för dom goda råden!
Jag undrar om du kanske skulle villa läsa min saga någon gång, alltså när jag har renskrivit den på datan kanske jag kan skicka den till dig det skulle vara väldigt kul för mig om du läste den! (Jag har lånat litte namn ifrån din böcker bara så att du vet). Men tyvärr så har jag inte facebook.
jag har några frågor också.

1 Vad hete och handlade den första boken du skrev om?
2 Kan du komma till herrljunga någong gång?
3 I så fall när?
4 har du någon ide för ett franskt efternamn?
5 Kan man bli författare och trycka up en egen bok när man är så ung som jag är?
Det var mina frågor hoppas att du har det bra! Tack på förhand.

kramisar SANNA

/ sanna, 12 år från herrljunga

Hej Sanna

Jag önskar jag hade tid att läsa andras berättelser, eftersom det kommer många förfrågningar om det.

Men jag hinner tyvärr inte med det eftersom det skulle ta alltför lång tid för mig att läsa noveller och tycka till om dem. Tid jag inte har. Det kommer väldigt många förfrågningar varje dag. Därför måste jag tyvärr tacka nej till ditt erbjudande.

Be gärna någon lärare, bibliotekarie eller annan vuxen att läsa din berättelse och göra en bedömning. Men framförallt: tro på dig själv och satsa på skrivandet om du drömmer om att bli författare!

Du kan gå in på min hemsida www.kimselius.se. Under Författartips hittar du fler tips om hur du bygger upp din berättelse, där hittar du också sajter där du kan lägga ut din berättelse för att andra ska kunna läsa den och bedöma den.

1. Jag har skrivit 16 böcker: "Tillbaka till Pompeji", 1:a boken: Handlar om Ramona, som plötsligt förflyttats i tiden och möter Theo i staden Pompeji. Hon vet att hela staden kommer att förintas av ett vulkanutbrott och döda alla invånarna, även henne om hon inte kan ta sig därifrån i tid. Men hon vet inte när det kommer att hända, om 100 år, om 10 år eller om 10 minuter...

2-3. Det skulle vara jättekul att komma till herrljunga. Du får tipsa din lärare om att jag reser runt och föreläser. Ni bokar mig hos Författarcentrum Syd som du hittar adress till här: http://www.kimselius.se/kontakt.html

4. Duvall.

5. Jo, det kan man. Se http://www.kimselius.se/tips.html så hittar du både adresser till var man trycker upp böcker och andra i din ålder som har gett ut böcker.

Lycka till med din berättelse.

kramisar från Kim


Hej Kim jag heter Sanna och jag älskar dina böcker! I år har jag läst dom 12 första böckerna om Theo och Ramona. jag trodde att det bara fanns 12 men när jag såg att det kommer ut den 14 boken i augusti blev jag fundersam jag har längtat efter att få fortsätta att läsa om Theo och Ramona. Så jag undrar vad den 13 boken heter och var jag kan köpa den. Jag vill också bli författare och jag skriver en hel del sagor just nu skriver jag en som handlar om giljotinen snart har jag skrivit 15 A4 papper. Så jag undrade om du kannske har några tips? Det är tack vare dig som jag började skriva historiska sagor. Jag har alltid haft vild fantasi och tyckt det är lätt att skriva sagor för det är så kul. jag hoppas att du svarar på mina frågor tack för mig hörs.

SANNA

/ sanna, 12 år från herrljunga

Hej Sanna

Tack för att du älskar mina böcker, det gör mig jätteglad!

Det kommer ut både nr 13 OCH nr 14 i augusti. Böckerna heter THEOS POMPEJI och BOUDICAS STRID MOT ROMARNA.

Här kommer lite tips: Skriv det DU vill läsa! För att göra en bra berättelse bör du skriva direkt från hjärtat, och gärna ta del av de erfarenheter du bär inom dig. Tänk på att inte skriva för att någon annan ska läsa berättelsen, utan skriv för att DU ska bli nöjd med berättelsen. Använd ditt eget "språk" och försök inte härma någon annan författare, då blir din berättelse bra. För att förlagen ska bli intresserade av din berättelse bör du ha något nytt att berätta, något som väcker deras intresse. Glöm inte att berättelsen måste fånga läsaren redan i första meningen.

Eftersom du håller på att skriva en bok om Giljotinen tycker jag du ska gå in på min blogg och läsa det här:

http://kim-m-kimselius.blogspot.com/2010/05/giljotinen-ett-lopande-band-mordredskap.html

Gå gärna in på min hemsida www.kimselius.se. Där hittar du fler tips och råd.

Du kan bli vän med mig på Facebook, följa min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.com. På min blogg kan du följa hela arbetet med mina böcker, från idé till färdig bok. Ibland lägger jag ut smakprov ur böckerna. Där berättar jag även om mina researchresor och mycket annat intressant. På bloggen hittar du många användbara länkar till fanbloggar, fanklubbar, skrivtipslänkar och boktipslänkar.

Hoppas få se dig som Bloggintresserad på min blogg.

Ha det så bra! Lycka till med ditt skrivande och tack för att du läser mina böcker!

Kramisar från KimHej

jag har sickat tidagare men jag vill säga saman laagt har jag skrivit 34 sagor och dikter

KRAMISAR FRÅN LÅSASFÖRFATTAREN

/ Cajsa, 11 år från ystad

Hej Cajsa

Oj, det var mycket text! Bra gjort! Fortsätt skriv.

Du kan bli vän med mig på Facebook, följa min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.com. På min blogg kan du följa hela arbetet med mina böcker, från idé till färdig bok. Ibland lägger jag ut smakprov ur böckerna. Där berättar jag även om mina researchresor och mycket annat intressant. På bloggen hittar du många användbara länkar till fanbloggar, fanklubbar, skrivtipslänkar och boktipslänkar.

Kramisar från Kim

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2017 Unga Fakta AB