Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet fåglar. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Mats Olsson om fåglar!


Varför kan inte strutsar flyga?

/ Axel, 12 år från Burseryd

Hej Axel!
Ja du varför kan inte en struts flyga....Jo den väger ca 150 kg vilket omöjliggör att den kan flyga. Därför har strutsens vingpennor tillbakabildats för att enbart fungera som värmeisolering och skydd för solen åt ungarna.

Ha det gott.

Mats på Kreativum


Hej Mats !
Min morfar håller på att bygga en carport. Nu håller talgoxarna på att äta upp den svarta pappen + isoleringen. Varför äter dom på den ? Vad kan min morfar göra för att få talgoxarna att sluta ?

Hälsning från Anton.

/ Anton Eliasson, 16 år från Gävle

Hej Anton!
Förstår att din morfar inte är glad på talgoxarna, men jag tror att dom tar detta materialet för att bona om i en holk eller liknande för att klara vintern eller den kalla natt temperaturen. Talgoxar kan också ibland hacka sönder färskt kitt på fönster, men då för att äta det feta i kittet. Någon anna anledning tror jag inte det är för ett busstreck är det nog inte.

Ha det gott.

Mats på Kreativum


Hur gammal kan en sparvhök bli ?

Hur mycket kan en sparvhök väga ?


Hur lång kan den bli ?

Är Sparvhöken En Flyttfågel ?

/ Linus Appelblad, 12 år från Umeå

Hej Linus!
Det verkar som att du jobbar med eller är intresserad av rovfåglar. Sparvhöken är ju tillsammans med ormvråken den vanligast rovfågeln i Sverige. De äldsta fynden av ringmärkta sparvhökar är 15 respektive 12 år gamla. Den ena togs av en rovfågel och den andra var funnen död. Den blir ca 40 cm lång och har ett vingspann (mätt mellan vingspetsarna) på ca 80 cm. Sparvhökarna är en flyttfågel även om enstaka exemplar stannar kvar i Sverige. Dom flyttar ner i Europa där det är mildare och där det finns småfågel eftersom det är stapelfödan.
Jag såg ett par sparvhökar idag som flyttade mot SV här över Karlshamn.

Ha det gott.

Mats på Kreativum


För några år sedan knackade det på fönsterrutan och en liten fågelunge kom in. Först trodde vi att det var en tamfågel som flugit bort. Den verkade ju så tam!

Den var i slutet på året och kallt ute. Kanske hade den flugit fel. Vi hörde från en expert att det var en kungsfågel och att de bara äter myrägg. Vi släppte genast ut den. Jag undrar om kungsfåglar flyger i flock och om du tror du att den fann sin väg söderut efter att vi släppte ut den?

Mvh/ Nina

/ Nina Edlund, 18 år från Björna

Hej Nina!
Det låter lite av en solskenssaga. Men det händer att fåglar ibland knackar på fönster, men då är det oftast talgoxar eller blåmesar som är intresserade av fönsterkittet. Att en kungsfågel skulle gjort detta är ju inte vanligt. Att kungsfågeln dessutom skulle äta myrägg är inte riktigt sant eftersom den alltid befinner sig i trädkronorna vid sitt födosök. Där finns det ju inte myrägg. Men kanske kan dom ändå tillfälligtvis äta myrägg i små mängder fast småspindlar och insekter är basfödan. Att ni släppte ut den var helt rätt eftersom det är en vild och frilevande fågel. Jag vet ju inte exakt hur sent på året den kom till er, men den är delvis en stannfågel men också en flyttfågel som flyttar ner i Europa en bit. Att just "er" kungsfågel skulle hitta vägen tror jag är ganska stor chans att den gjorde, om inte så hittade den nog både mat och skydd i den svenska barrskogen.

Ha det gott

Mats på Kreativum


Jag har hittat en duvunge som hade trillat ner från ett träd och så la den sig i en buske och den kan inte flyga.När den hadde trillat ner så kom en katt och försökte ta den så vi tog den och la den i ett lågt träd med en handduk över. Vad ska vi göra och vad ska vi ge den för mat??

/ Elinor Ahlin, 10 år från höganäs

Hej Elinor!
Det är på det viset att ringduvan kan lägga väldigt dena kullar. Det innebär att ungarna är rätt nyfödda så sent som nu i slutet av september. Den överlevnadstaktiken är rätt knepig tycker jag eftersom det oftast blir blött, kallt och mycket mindre med mat. Att ta hand om dne duvunge innebär mycket arbete. Den ska ha lagom varmt, rätt mängd med vätska och lagom mängd med mat. Maten kan mycket väl vara gräs (grönt kort friskt gräs gärna med lite klöver i), det kan vara ärtor, små fröer osv.
Det jag dock skulle göra först är att försöka hitta trädet med boet i, lägga fågelungen där igen och dra sig undan. Föräldrarna finns alltid i närheten. Nu är det dock ett problem hur länge den varit utanför boet.
Lägg den gärna högre upp på en gren eller en risig buske, ingen handduk och låt föräldrarna hitta sin unge igen. Tyvärr kan det mycket väl bli så att unge dör eftersom föräldrarna inte hittar den, den blir för hungrig osv. Men sådan är naturen, lite grym kan vi tycka. Men eftersom duvorna lägger kullen så sent så är risken mycket högre att den inte lyckas med att få ungen eller ungarna på vingarna.

Ni får själva ta beslutet och jag hoppas det löser sig.

Mats på Kreativum


Vad äter vipan för något? Vilken färg har vipan?

/ rasmus perrson, 11 år från sverige-bromölla

Hej Rasmus!
Jag antar att det är tofsvipa du menar. Den äter insekter och smådjur som finns i våtmarkerna och på åkrar. Den gör lika dant som andra vadare att den springer omkring , stannar upp och sticker ner näbben i markens yta. Där hittar den olika godsaker som den gärna mumsar i sig.
Tofsvipan är mörkt grön i färgen med vit mage, lite brokigt huvud med en fin tofs uppe på hjässan.
När den flyger så har den breda vingar som är rundade längst ute. När den flyger så vrider den sig från sida till sida i en vådlig flykt.

Hoppas detta är nog.

Mats på Kreativum


Hej, Mats!

Min mamma hade skaffat fem ägg från afrikanska pärlhöns och alla kläcktes och blev till kycklingar. Vi fick fyra mörkgrå och en vit. Men några veckor senare kom räven och tog tre stycken. Men det jag vill fråga om är att pärlhönor kan ju flyga och hur kunde räven då få tag på alla tre.

Ps. de var så stora att de hade lärt sig att flyga för länge sen.

/ Elvira Axén, 12 år från Uppsala

Hej Elvira!
Den är listig räven som kan göra det nästan omöjliga. Men jag tror att den kommit in där pärlhönsen befann sig och helt enkelt dödat dom en och en för att sedan bära iväg dom samtidigt. Det är nämligen så finns det mycket mat så tar dom gärna mer än vad dom kan äta för stunden. I detta fallet var det säkert så att räven hade några hungriga ungar någonstans och då räcker det inte med en pärlhöna utan gärna fler. Det kan också vara så att dom blir "hagalna" dvs. dom tar med chansen finns. Pärlhönorna försökte säkert tas sig undan men räven jagade tills den var nöjd, tyvärr. Jag antar att pärlhönorna var i någo form av hägn och då kommer dom inte undan mer än till nätet. Skulle dom vara helt friflygande så hade räven förmodligen inte lyckats med vad den gjorde nu.

Hoppas att ni kan föda fram fler pärlhönor och att det ska bra med det.

Mats på Kreativum


kan fåglar gråta??????????????????? ( jag vill att du sak svar på min fråga ) !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :@

/ batoul, 11 år från nödinge

Hej Batoul!
Nej jag tror inte fåglar kan gråta. Dom har inte samma känslor som oss människor.

Ha det gott

Mats på Kreativum


Hej, jag var nere vid stranden och uppmärksammade 12 döda Tordmular. Det var 11 st Ad. och en juv, är detta vanligt eller är det något som är fel? Det fanns inga synliga tecken på fåglarna som kan berätta om orsaken till deras död och dem hade alla bytt om till vinterdräkt.

/ Melvin, 10 år från Varberg

Hej Melvin!
Oj vad du verkar bevandrad i fåglars olika dräkter. När det gäller dessa tordmular så kunde man se bilder på några av dessa på Svalan häromdagen. Jag tror det är så att dom fått i sig något olämpligt ute till havs och blivit dåliga. Då söker dom sig in mot kusten och t o m upp på land. Ibland händer det att fartyg dumpar olovligt olja ute till havs. Olja kyls ner och sjunker under ytan. Där kan den lägga sig i ett lager som tordmular och andra dykande fåglar måste igenom för att hitta sina byten. Då kan dom få i sig giftiga saker som helt enkelt förstör dom inombords och såp dör dom. Att det skulle vara så i detta fallet vet jag inte, men det kan mycket väl vara så. Där har sedan många år tillbaka förkommit någon form av virussjukdom bland sjöfåglar som man inte riktigt vet var den kommer ifrån och som leder till en plågsam död för fåglarna. Eftersom du skriver att där inte fanns något synligt fel så är det helt uppenbart att dom fått i sig någon ohälsosamt eller ett virus, tyvärr.

Hoppas att du hittar bara friska tordmular framöver.

Mats på Kreativum


Hej Mats,


Hur länge brukar kanariefårglar leva?


Tack för svar/Viki

/ Viktoria, 10 år från Göteborg

Hej Viktoria!
Hur länge en kanariefågel som hålls i bur beror väldiogt mycket på om den förblir frisk eller inte. Jag har en barndomsvän som hade kaneriefågel i många år, riktigt hur många vet jag faktiskt inte. Skulle fråga i en djuraffär hur länge dom kan leva på ett ungefär.

Hoppas du är nöjd med detta.

Mats på Kreativum


hej det här är en fråga om ekorrar jag undrar bara om du vet en bra hemmsida!

/ Mira, 13 år från Västerås

Hej Mira!
Nej det vet jag faktiskt inte. Men jag hade sökt efter någon lämplig sida på www.google.se. Där hade jag skrivit ekorre på sökordet och fått ett stort antal träffar. Sedan är det bara att börja leta bland dessa. Naturhistoriska Riksmuséet i Stockholm www.nrm.se har säkert mycket bra material om just ekorrar.

Lycka till!

Mats på Kreativum


Hej! Vilken är Sveriges vanligaste fågel?

//Paulina : )

/ Paulina, 13 år från Kalmar

Hej Paulina!
Det är lövsångare och bofink som är Sveriges vanligaste fåglar.

Ha det gott

Mats på Kreativum


Hej Mats.
Jag hörde nånstans att duvor ibland kallas flygande råttor. Är det sant? Och om det stämmer så undrar jag varför kallas dom det?

Tack på förhand!

/ Rebecka Andersson, 13 år från Helsingborg

Hej Rebecka!
Detta uttryck har jag aldrig hört talas om.
Men jag kan tänka mig att det säkert är ett uttryck för att flera fågelarter alltmer sökt sig till människans närhet.
Det innebär att dom söker sig till vår urbana miljö där det finns bra förutsättningar för att hitta boplatser, mat etc.
Vi människor har en viss benägenhet att tycka illa om fiskmåsar, duvor och gråsparvar för att nämna några.
En stad eller ett samhälle utan fåglar vore ett dött samhälle.
Visst finns det alltid en risk för att sjukdomar sprids när fåglar skiter lite varstans och att vi människor inte kanske fullt ut sköter vår hygien.

Hoppas att detta var en liten del som ett svar.

Mats på Kreativum


Hej!
Jag undrar hur gammal en kaja kan bli?

/ Patrik Ekstrand, 11 år från Bromölla

Hej Patrik!
En kaja kan säkert bli en 10-20 år gammal.
Ringmärkningscentralen har säkert mer exakt svar.
Den äldsta var visst 19 år och 7 månader.

Ha det gott

Mats på Kreativum


Hur Långa ben + Nebb har en Strand-skata. ? Och i fall strand-skator är flytfåglar.?

/ Emil holmqvist, 11 år från Sverige-bromölla

Hej Emil!
Strandskatorna är en flyttfågel som flyttar till nordsjöländerna och England.
Jag vet inte hur långa ben som en strandskata har, men gissar att det är ca 15-20 cm.
Näbben ca 10-12 cm.

Ha det gott.

Mats på Kreativum


Hej!
Hur gammal kan en Skäggdopping bli?
Hur länge ruvar Skäggdoppingen?
Hur ser Skäggdoppingens ungar ut?
Vad har Skäggdoppingen för fiender?

Från Josefin

/ Josefin Andersson, 11 år från Bromölla

Hej Josefin!
Skäggdoppingen kan säkert bli mellan 5-10 år. Den äldsta ringmärkta fågeln var 9 år och 2 månader.
Den ruvar sina ägg 3-4 veckor ca.
IUngarna är lite gråa med ljusa ränder i dräkten.
Den som kanske framförallt äter skäggdopping är "gammelgäddan" som äter ungarna innan dom blir för stora.
Annars har inte skäggdopping direkt någon fiende.

Hoppas du är nöjd med detta.

Mats på Kreativum


Hej.
Jag har några frågor om gäss.
1. Är det sant att gåsens näbb är så stark att den kan bita av fingrarna på en?(min lärare sa det i förskolan)
2. Varför är gässen så fientliga?
3. Var i Sverige är det vanligast med gäss?

Tack på förhand!
//Rebecka

/ Rebecka Andersson, 13 år från Helsingborg

Hej Rebecka!
Att en går skulle kunna knipa av ett finger är nog inte sant. Kanske skulle ett litet barns finger bli illa sargat kan väl vara möjligt, men inte att bitas av. Däremot så nyper dom till ordentligt om dom skulle bytas. Har själv matat knölsvanar och fått mina nyp.
Gässen är inte fientliga utan försvarar helt enkelt sina ungar eller sitt revir/boplats. Då kommer dom gärna att späna ut sina vingar, väsnas och verka allmänt hotfulla.
Gässens utbredning är i hela landet men den södra delen och då framförallt i skärgårdar så är dom vanligast.

Ha det gott.

Mats på Kreativum


Hej igen.

Jag undrar om det som hände i H.C Andersens "den fula ankungen" kan inträffa i verkligheten. Alltså att en anka ruvar på en svans ägg? Dessutom, är verkligen svanungar så "fula"? Har aldrig riktigt fattat det.
Tack på förhand!
//Rebecka

/ Rebecka Andersson, 13 år från Helsingborg

Hej Rebecka!
Måste erkänna att jag inte läst H C Andersens saga. Men för att svara på dina frågor så är det visst möjligt att en svans ägg kan ruvas av en and. Det händer rätt ofta att ägg hamnar i andra fåglars bo och ruvas fram. En art som sätter detta i system är göken. Svanungar är i mitt tycke inte alls fula utan snarare söta i sin lite gråa dundräkt. Så sagan som berättar detta kan vara uppdiktade, likaväl som att en svanunge blivit fel i färgen och som H C Andersen kanske sett i verkligheten och gjort en saga av.

Lite spekulationer med lite fakta.

Mats på Kreativum


Hejhej!
jag har en fråga..silvertärnan är de den fågeln som flyttar längst av fågelarterna här i sverige ?
Tack på förhand!

/ Elin, 16 år från Växjö

Hej Elin!
Visst är det silvertärnan som är den fågelart som flyttar längst iväg nämligen ända ner till Antarktis.
Där finns säkert silvertärnor som stannar längre norrut än så.
Men om du går in på länken nedanför så får du reda på mer om vilka fåglar som flyger längst iväg.

http://www.nrm.se/forskningochsamlingar/djur/vertebratzoologi/ringmarkningscentralen/aterfyndskartor.4.20b3c56a10a93081b868000102.html
Detta är en lång adress så du får kopiera den och klippa in den i adressfältet.

Lycka till.

Mats på Kreativum


Tjenare Mats! Det här är en fråga om dinosaurier. Varför hade Triceratops horn?

/Alice

/ Alice Fallström, 9 år från Karlstad

Hej Alice!
Jag måste tyvärr göra dig besviken eftersom dinosaurierna inte är min grej.
Men jag tror att om du skickar samma fråga till en kille som heter Rikard och som jobbar med Unga Fakta så får du säkert ett bra svar.
Hans mailadress är rikard@commersen.se.

Lycka till!

Mats på Kreativum

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2017 Unga Fakta AB