Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet fåglar. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Mats Olsson om fåglar!


Hejhej jo jag undrar bara om man ska kolla på fåglar en dag , vilka fåglar är det man vanligast ser ute i sveriges skogar ? vore jätte bra med kanske en beskrivning på en eller två fåglar .Tack!

/ Nellie, 13 år från stockholm

Hej Nellie!
Det där lät lite knepigt men vilken som är vanligast beror helt och hållet på i vilken skog man befinner sig i. Det beror helt och hållet på vilken tid på året som mn besöker skogen. Den allra vanligaste fågeln i Sverige är lövsångare och bofink. Men andra vanliga fåglar är talgoxe, blåmes, skata, kråka osv.
Jag tycker att du ska ut med en kikare och en fågelbok. Titta runt dig och försök att bestämma fåglarna du ser och hör. Har du någfon med dig som kan lite om fåglar så be hon/han att berätta och visa. Ett annat sätt är att gå ut till en skog eller annan plats, titta på några fåglar, rita en enkel skiss och skriv ner hur du upplever den, vilka färger den har, kanske något speciellt kännetecken. sätt dig sedan ner med fågelboken och förösk att hitta den i boken. Många fåglar är busenkla att känna igen.

Lycka till!

Mats på Kreativum


hej,
det är jag lisa igen jag hade en fråga om hur man kunne vara en kompis med rödhaken...
jag har fått svar och vill gärna säga tack! (")
jag ska försöka göra de sakena som du gav mig som en eksempel...

mvh-
lisa 12 år

/ lisa, 12 år från sverige

Hej Lisa!
I går medan jag målade mitt hus utvändigt så hade jag två stycken rödhakar i trädgården. Den ena knäppte och den andra satt och smågnolade på rödhakens sång. Väldigt mysigt!

Ha det gott.

Mats


hej!
jag såg en svart fågel med vit kant ytterst på stjärten..lite större än en skata och med längre och rakare näbb. vad kan det ha varit???? nån sorts hackspett eller? tack för svar

/ rickard från norrland

Hej Rickard!
Oj ännu en svår bestämningsfråga! Det är mycket möjligt att det är en hackspett du sett. För att kunna säga vad det är för en fågel måste jag få veta mer var den sågs, hur gjorde den (flög, hoppade på marken, klättrade i trädet, simmade i vattnet). Dessutom så borde det funnits något mer att se på fågeln i form av en teckning eller annat som kunde leda till en säker bestämning.

Mats på Kreativum


hej
varför kan inte fåglarna flyga om man klipper vingarna?

/ natalie ekström, 9 år från täby

Hej Natalie!
Det är ungefär som att ta bort fötterna eller benen för dig så kan du inte gå.
Vingarna är det enda sättet som en fågel kan flyga med.
Så jag hoppas att du låter bli att klippa vingarna på en fågel.

Mats på Kreativum


hej!
jag skulle fråga om man kan bli en bra kompis med en rödhake?
jag älskar fåglar speialt rödhaken...
jag har en fågel själv det e min bästa kompis hoppas jag få svar snäbbast som möjligt...
och vad äter en rödhake om den skulle komma till gården???

/ lisa, 12 år från sverige

Hej Lisa!
Att bli kompis med en rödhake är kanske inte så lätt. Den förekommer ofta i trädgårdar och finns ofta där människan finns. Den är inte sepciellt rädd av sig utan kommer fram när man jobbaer i trädgåerden tex. Den kommer ofta fram under vinterhalvåret då den stannar i Sverige. Att försöka mata den är ett tålamodsprövande arbete. Det kan nog mycket väl fungera, men då måste du "mata in" den och sitta vid en buske eller ett fågelbord. `Sedan får du sitta med lite småinsekter eller liknande i handen och vänta, vänta och åter vänta. Kanske kan den då komma fram och plocka mat ur din hand. Det går ju att lägga ut lite smålarver och lite finsmulat fröblandning som innehåller fett. Det är bara att prova.

Lycka till och var rädd om rödhakarna.

Mats på Kreativum


Hej.
Jag har en mkt kort fråga. Hur gammal kan en kråka bli?
Tack. Mvh Lotta.

/ Lotta , 14 år från Malmö

Hej Lotta!
Lite svår fråga faktiskt eftersom det helt och hållet beror på hur pass frisk och fri från olyckor den kan vara. MKen säkert någonstans mellan 5-10 år kanske.

Mats på Kreativum


Kan man ha en vild-fågel som husdjur.

/ Anna Olsson, 9 år från Arvika

Hej Anna!
Visst kan man ha en vild fågel som husdjur. Det finns bara ett litet problem och det är att det inte är tillåtet! Så jag tycker du ska låta vilda fåglar få vara fria och flyga som dom vill.

Mats på Kreativum


hejsan!
Jag undrar hur många fåglar det finns i världen?
är tacksam för svar så fort som möjligt.
Mvh Jasmine

/ Jasmine, 15 år från Halmstad

Hej Jasmine!
Tyvärr har jag haft semester, vilket har varit skönt, och är tillbaka först idag.
Det finns lite drygt 9000 arter i världen.

Mats på Kreativum


Hejsan.
En fågel jag aldrig har sett förut landade på vårat tak i kväll för nattvila. Den var stor som en gås med svart/vit fjäderskrud, näbb som en mås och knallrött, skrynkligt anlete som en gam (kanske). Har letat runt i böcker och på nätet men hittar ingenting liknande. Har bilder som jag kan maila.
P.S. Bor 3 mil norr om Uppsala.

/ Tobias Blohm, 14 år från Uppsala

Hej Tobias!
Oj vad knepigt det är med sådana här beskrivningar. Det ena som kan vara möjligt är en gravand som mycket gärna kan landa på tak emellanåt. Men samtidigt stämmer inte din beskrivning på gravand utan mer på nilgås. Men samtidgt så blir jag mer och mer övertygad om att det är en myskand. Den beter sig just på det viset och är skrynklig i ansiktet som en gam.

Mats på Kreativum


Hej.
Brukar tranor hålla till vid åkrar?

/ Lina Johansson, 11 år från Östersund

Hej Lina!
Är tillbaka från semestern.
Visst brukar tranor gå på åkrar och fält vid sitt näringssök.
Det är grodor, möss, gräshoppor m m som dom letar efter.

Mats på Kreativum


I förra veckan i skogsbrynet i Igelbäckens naturreservat (Järvafältet) satt det en underbar liten fågel framför mig. Verkade "orädd". Den var 9-10 cm, hade mörkrött bröst och mage (hela framsidan m.a.o.). Den kvittrade inte den mer knäppte fram lätet i snabb takt. Den satt med stjärten kraftigt vinklad uppåt.
En god vän var övertygad om att det var en Rödhake som jag beskrev, vilket jag starkt tvivlar på efterom den inte alls till färg och storlek påminner om den.
Om du har någon idé om vad det kan ha varit skulle jag bli jätteglad för ett svar eftersom den var helt underbar att se och höra.
Hälsningar Barbro

/ BARBRO VIKSLÄTT HÖGLIND från SUNDBYBERG

Hej Barbro!
Jag är benägen att hålla med din goda vän, nämligen att det var en rödhake. Lätet som du beskriver knäppande är typiskt för rödhake. Det finns trots allt rätt många unga rödhakar i skog och mark just nu. Men en ung rödhake har inte utfärgat rött/kopparfärgat bröst utan är mörkstreckad på samma ställe. Den andra kandidaten är en gärdsmyg, men då stämmer inte dina mått. Gärdsmygen har ofta en nästa rakt uppstående stjärt, kort sådan. Andra fåglar som kan vara tänkbara är möjligtvis en gammal hane av rödstjärt men den knäpper inte. Så jag vet faktiskt inte vad det kan ha varit. En annan sak som talar för rödhake är oräddheten. Den finns ofta i människans närhet.

Hoppas du är nöjd och jag tycker du ska kolla en gång till i en bra fågelbok.
Ha en bra sommar.

Mats på Kreativum


Hej! En fin koltrast (tror vi) byggde bo i vår lilla sockertoppsgran på tomten. En dag var där en liten fågelunge och ytterligare ett okläckt ägg. Det okläckta ägget bara försvann. Ungen fick snabbt fjädrar och mamman matade den med maskar varje dag. Vi störde dem inte i onödan. Eftersom vi har tre katter ställde vi dock hinkar framför den lilla granen för att förhindra katterna att förstöra boet och ta fågelungen. Vi höll dessutom våra katter inomhus så mycket som möjligt. På morgnarna sågs koltrastarna leta föda på gräsmattan och emellanåt hördes varningsrop, ryckvisa pipanden när andra katter smög omkring. Sedan var det tyvärr stormiga dagar och av någon anledning så hamnade boet på snedden och efter några dagar så kasade de ner på marken. Detta upptäckte vi igår eftermiddag. Nu undrar jag bara om ungen kan ha klarat sig på den tolfte/trettonde levnadsdagen och förhoppningsvis kunnat flyga iväg?? Tyvärr verkar det som om mamman och pappan kvittrar och letar förgäves........... Det känns bara så sorgligt! Det finns även många andra katter i kvarteret men vi har inte sett spår av fjädrar eller dylikt. Och en fråga till, om vi tar plasthandskar på oss och lägger tillbaka boet stabilt finns det då förhoppning om att koltrastmamman kommer tillbaka?? Tusen tack! Från Oscar Axelsson med familj

/ Oscar Axelsson (via mamma Anette), 13 år från Vellinge

Hej Oscar med familj!
Vilken insats ni gjort för naturen och koltrastfamiljen. Det är alltid lömskt med katter som stryker omkring i sina revir. Katten är liksom skator, kråkor och ekorrar sk. predatorer, dvs. dom tar gärna fågelungar. Eftersom boet verkat komma på snedden under busvädret så är det väldigt svårt att säga vad som kan ha hänt. Men en ev. trolig sak är just att skata eller möjligen kråka sökt skydd i er gran och då upptäckt fågelungen. Men det kan mycket väl vara så att den givit sig iväg. Men tyvärr var allt regnande till stor ondo för alla fågelungar. Förmodligen har massor av fågelungar fått sätta livet till under regnet. Dom blir blöta och kyls ner och sedan dör dom tyvärr. Men det kan vara så att ungen också har klarat av strapatsen och trots allt lever. Många fågelungar bara "försvinner" efter att dom lämnat boet. Detta är en överlevnadsprocess som fåglar använder helt naturligt. Vi får hoppas att den lever och att föräldrarna hjälper den med mat tills den själv mycket snart kan leta eget käk.

Ha det gott i sommar.

Mats på Kreativum


Hej!
Nu har jag fått en kikare, och en fågelbok!
Och så har jag "fått" en undring också:Hos de flesta fåglar är hanen och honan olika.. Eller olika färger. Varför är en del fåglar lika på både hane och hona? Som sothöna och pilfink t.ex
Tacksam för svar.
MVH: Lina

/ Lina Johansson, 11 år från Östersund

Hej Lina!
Grattis till kikaren och fågelboken!
Nu är det bara ut och hålla stövlarna leriga och titta på fåglarna i naturen. Din fråga om skillnaden på hane och hona i fjäderdräkten är intressant. Hos många arter är honans dräkt sådan att den inte ska synas när hon ruvar för att rovdjuren inte ska hitta henne. Hannen vill ju imponera och därmed vara vacker och ståtlig. Men sedan är det ju en massa arter där dom ser exakt lika dana ut och det kan jag inte riktigt förklara. Men troligen är det så att det inte behövs dessa skillnader i deras miljöer där dom häckar. Men det är inte heller hela sanningen varför. Jag måste försöka hitta ett vettigt svar på detta till hösten.

Ha en fin sommar tillammans med din kikare så får du berätta i höst hur det gått.

Mats på Kreativum som nu går på semester och är tillbaka i augusti.


hej!
jag har en fråga hur många svarta svaner finns det igentligen på jorden ?

/ Madeleine, 12 år från Sverige

Hej Madeleine!
Oj vilken fråga! Jag har faktiskt ingen aning om hur många svarta svanar det finns. Den lever ju nere i Australien. På denna sidan av jordklotet så finns den bara i djurparker. Jag sökte på Internet och "svart svan" och fann en sida där det står att dom är ca 300-500 000 ex i världen.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Svart_svan
http://www.iucnredlist.org/search/details.php/47137/all

Hoppas du är nöjd och ha det gott i sommar.

Mats på Kreativum


hej.. när jag vaknade idag så öpnade jag fönstret och tittade ut och då såg jag en duva som satt intill väggen.. nästa gång jag tittade ut så satt den fortfarande där på samma ställe... så på kvällen gick jag ut för att ge den lite smulor, den försökte flyga bort men den kunde inte.. så nu undrar jag vad jag ska göra?! ska jag ta in den och hjälpa den eller ska jag strunta iden eller avliva duvan???

/ Ann-Louise, 16 år från Årjäng

Hej Ann-Lousie!
Jag vet inte, men tror att det kan röra sig om en brevduva som tagit paus i en flygning. Det händer ganska ofta att just brevduvor flyger lite fel eller blir påverkade under en brevduveflygning. Det är så att duvorna forslas i burar av sina ägare till en plats där dom samtidigt släpps ut. Sedan mäter man tiden på hur länge det dröjer innan dom är hemma i duvslaget igen. Är det då åskväder eller så i närheten så kan det påverka duvan att den slår sig ner och väntar på bättre väder. Du kanske ´kan se ifall den har ringar på båda fötterna för i så fall är det en brevduva. Ett sätt är ju att ge den lite bröd och gärna bröd med lite vatten i. Skulle den bli långvarig så kan du kontakta en brevduveklubb/förening i närheten (se i telefonkatalogen). Dom hjälper gärna dig med att ta hand om duvan.

Lycka till och ha det gott.

Mats på Kreativum


hej!
det sitter en slags mås unge i en hängränna utanför mitt fönster. det har suttit här hela dan och det flög massa måsar här förut. den ser så pass stor ut att den skulle kunna flyga, men den sitter bara här. vad ska jag göra?

/ alice , 12 år från stockholm

Hej Alice!
Du behöver inte vara fundersam över måsen. Det är säkert en årsunge som inte riktigt kommit på hur det är att flyga. Den har sina föräldrar i närjeten som ser till att den får mat. Det kommer plötsligen ett ögonblick och så flyger den iväg som alla de andra måsarna. Du beöhver alltså inte göra någonting.

Ha det gott.

Mats på Kreativum


Jag är faktiskt 50 år och arbetar på S:t Görans sjukhus på patologen. Utanför ett av våra fönster går en fiskmåsunge och skriker. Är det som det ska vara tror du? Den ser så övergiven ut. Den lämnar inte området så man kanske kan anta att den faktiskt har em mamma.
Vi är tacksamma för svar....

/ Anne, 18 år från Stockholm

Hej Anne!
Allt är säkert i sin ordning. Den skriker och lockar så kommer föräldrarna och matar den med jämna mellanrum. Många gånger sker dset säkert när vi sover dvs. tidiga mornar eller lite senare på kvällen. Föräldrarna finns i närheten. Så du kan vara lugn den har det säkert bra.

Ha det gott i sommar!

Mats på Kreativum


Hej igen!
Jag har kollat upp denna Ljungpipare förrut men var tveksam om det verkligen var den jag såg.
Nu förstår jag att det måste vara den eftersom att alla kännetecken stämmer, även storleken.
(Men färgen på Ljungpiparen gör mig oviss, det var inte så jag minns den.)
Tack så jätte mycket för hjälpen!

/ camilla från östergötland

Hej igen!
Det kan ju vara antingen ljuset eller kanske en ungfågel som du sett eller hört. Då är det inte något grönt utan den får det först efter första ordentliga ruggningen.
Men visst är den fin och den tillhör fjällvidderna som en trogen följeslagare.

Ha det gott i sommar!

Mats på Kreativum


Hej! Jag besökte sälenfjällen för ett par dagar sedan ( slutet på juni ). Vi såg en fågel som vi inte kan hitta i någon fågelbok. Dock var den vanlig och fanns på många ställen både nedanför och uppe på fjället.
Den var svart och vit på underkroppen ( bröstet och magen). Den hade även en ganska pipig stark röst, återupprepande. (miiip, miiip, miiip)
Vet inte om jag kommit rätt när det gäller sådna här frågor men chansar ändå.
Vad kan det vara för fågel?

/ camilla från östergötland

Hej Camilla!
Det är läckert med sådanan här frågor, lite halvkryptiska och fåordiga i beskrivningen.
Men dom åren jag var aktiv med fjällvandring så finns det en fågel som alltid lät över kalfjället nämligen lungpipare. Den återupprepade sin entonig "vissling" som en karaktär över landskapet. Du beskriver tyvärr inte storleken på fågeln i fråga så det är bara lite på känsla jag tror att det kan vara ljungpipare. Men det finns en hållhake den är nämligen grön i dräkten också.....
Kan du ge mig fler kännetecken så kan vi säkert lösa ditt "problem".

Vi hörs

Mats på Kreativum


Finns det flera måsar än bara skratt- och fiskmåsar?

/ Lina Johansson, 11 år från Östersund

Hej Lina!
Ser att du skickat in tre olika frågor så jag besvarar dessa på samma.
1. När det gäller måsarna så tycker jag att du ska titta i en fågelbok, tex. "Fågelguiden". Visst finns det flera olika arter måsar, men fiskmås, skrattmås och dvärgmås är de som förekommer som häckfågel här i Sverige. Sedan finns det fler runt om i Europa och världen. Men titta där så får du se.
2. Ju större fågel dessto mer fjädrar, helt klart.
3. Det har jag gjort både i Sverige och utomlands. Det blir så med åren som man kikar på fågel dessto mer vill man oftast se någon ny art och då gärna en sällsynt sådan. Tex. om man har turen att få se en silkeshäger, blåkråka eller en busksångare. Många fågelskådare idag håller till med Club300 som gärna kikar på sällsynta arter. Fler åker långa sträckor för att se just sällsyntheter. Jag själv är inte en sådan utan kikar på alla fåglar med glädje. Men visst, kommer det en sällsynt art i mina hemtrakter eller inte alltför långt bort så åker även jag iväg.

Nu ska jag snart på semester så det dröjer 4-5 veckor innan jag kan svara på frågor igen.
Ha det riktigt gott i sommar och odla ditt fågelintresse ute i naturen.

Mats på Kreativum

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2017 Unga Fakta AB