Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida




















Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet astronomi. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Henrik Hartman om astronomi!


Hej!
varför är året kortare på planeten merkurius?

/ Lisa

/ Lisa, 14 år från Göteborg

Hej Lisa!

Ett år på jorden är den tid det tar för jorden att åka ett varv runt solen. För Merkurius som ligger närmare solen tar det ca 88 jorddygn för ett varv.
Däremot roterar Merkurius mycket långsammare. En rotation för jorden är ju ett dygn, medan det för Merkurius tar 58 dygn.

Hälsningar Henrik


Varfor är inte solen rosa?

/ Greta, 5 år från Kalix

Hej Greta!

Det är många som undrar, seriöst och på skoj, varför solen har den fär den har och det är temperaturen på det yttre lagret som bestämmer färgen.

Det vi ser är solens yttersta lager, och det har en temperatur på ca 6000 grader. Därför ser solen gul ut. För stjärnor med en lägre temperatur är det mest rött ljus som skickas ut, och dessa ser då röda ut. Omvänt, stjärnor som är varmare än solen ser blå ut, eftersom de skickar ut mer blått ljus.
Men det finns ingen temperatur som skickar ut ljus så att det upplevs som rosa - man annars hade solen kunnat vara rosa.

Hälsningar Henrik


hej! jag har en fråga till dig: hur kan galaxerna snurra när det inte finns något luftmotstånd i rymden? jag har tänkt på denna fråga i något enstaka år. tack på förhand! Simon

/ simon, 11 år från umeå

Hej Simon!

Det behövs inget luftmotstånd för att galaxerna ska snurra. Det som gör att stjärnorna snurrar runt är gravitationen. Den drar de mot mitten, men eftersom de har en hastighet kommer de inte att dras rakt mot centrum utan rotera runt. Hastigheten kommer ursprungligen från de komponenter som galaxen bildades av.
Genom att titta hur olika stjärnor rör sig i galaxen har man kommit på att det måste finnas 'mörk materia', dvs massa som man inte kan se.

Hälsningar Henrik


Hej Henrik
Jag undrar om man kan se tex Karlavagnen över hela Jordklotet.Jagkan ju se den här
men om jag är i Brasilien kan jag då se den där också
Tacksam för svar
Hälsningar Kent

/ KentJohansson, 59 år från Malmö

Hej Kent!

Stjärnhimlen skiljer sig beroende på var på jordklotet man befinner sig. Om mna befinner sig på en pol så kommer i princip samma stjärnbilder ses hela tiden men rotera. Vi ser ju att stjärnorna rör sig pga jorden roterar kring sin axel. Om man däremot befinner sig på ekvatorn roterar jorden så att man kommer att se alla stjärnorna (fast vissa på våren och andra på hösten).

Hälsningar Henrik


Om man skulle lyckats med att avfyra ett vapen i rymden, vilken del rör sig. Lämnar kulan vapnet eller rör sig vapnet och skytten? Med tanke på att det saknas gravitation!?

/ Sofia, 22 år från Östersund

Hej Sofia!

Det är inte gravitationen som spelar roll i detta fallet, utan att 'rörelsemängden' måste vara samma före som efter, precis som att energin inte kan skapas eller förstöras utan bara anta andra former.

I rymden när man avfyrar ett vapen så åker alltså kulan ut och skytten bakåt. Men eftersom skytten har mer massa åker den långsammare. Ett annan sak är ju att alla vapen inte fungerar i rymden, det finns till exempel inget syre som kan brinna.
Samma princip gäller när en astronaut tappar ett verktyg.

Hälsningar Henrik


Varför har vi olika årstider och varför man i vissa länder inte har så stor skillnad i väder oavsett tid på året??

/ Amanda, 15 år från Lerum

Hej Amanda!

Årstiderna beror på att jordens rotationsaxel lutar jämfört med banan runt solen.
Ett år är ju den tiden som det tar för jorden att åka ett varv runt solen. Vid ekvatorn varierar inte solen så mycket under året. För oss som bor lite längre mot polernafår vi stora skillnader mellan sommar och vinter. På sommaren lutar nordpolen mot solen, och vi får då mer sol. De som bor norr om polcirkeln får dessutom sol dygnet runt under en tid. Området söder om södra polcirkeln har under samma tid ingen sol alls.

Hälsningar Henrik


Vad gör solen egentligen för funktion??

/ emily teller, 15 år från göteborg

Hej Emily!

Solen gör så att vi kan bo på jorden. Utan solen hade det varit väldigt kallt på jorden, även om det produceras en del energi inuti kärnan.
Om inte solen hade funnits hade vi inte heller haft något planetsystem. Solens gravitation håller ihop planetsystem, och annars hade vi flugit omkring i rymden. Men troligtvis hade inte jorden heller kunnat bildas om inte solen funnits.

Hälsningar Henrik


Hej! Jag undrar varför texten på Christer Fuglesangs promenaddräkt i rymden står bakochfram?
Är det för att man behöver en spegel för att se magen?

Svara så fort som möjligt tack!

/ Dafie, 12 år från Skene

Hej Dafie!

Jag vet inte riktigt vilken bild du tänker på, men som du säger beror det nog på en spegel. Troligtvis är det så att den bild du såg var tagen i en spegel, eller kanske vänd i efterhand.

Hälsningar Henrik


varför stiger heliumballong upp i luften?

/ marcus , 13 år från sverige

Hej Marcus!

Helium är en lättare gas än luft, så om man släpper ut lite så åker den uppåt, precis som när det bubblar i vatten. I en heliumballong är gasen instängd, och då hänger ballongen med. Själva ballonggummit är tyngre än luften, men lyftkraften från ballongen är fortfarande större.

Hälsningar Henrik


hur lång tid tar de för jorden att gå ett varv runt solen?

/ adam

Hej Adam!

Det tar ett år för jorden att gå ett varv kring solen. Eftersom jordens rotationsaxel lutar, jämfört med jordens bana, får vi också årstider.

Hälsningar Henrik


Hej! Jag undrar varför helium och väte var de första grundämnena som bildades under The Big Bang?

/ Sofie, 16 år från Båstad

Hej Sofie!

De partiklar somk bygger upp våra atomer är protoner, neutroner och elektroner. Protoner och neutroner bygger upp kärnan och kring denna cirkulerar elektronerna. Efter BigBang var dessa fria, men när temperaturen minskade, bildades atomer när protonerna och neutronerna slog sig samma. Det lättaste grundämnet är väte med en proton (+ev en neutron) och en elektron. Nästa ämne är helium med två protoner.

Hälsningar Henrik


Vad är skillnaden mellan en supernova och en nova?

/ Sara, 15 år från Uppsala

Hej Sara!

Både novor och supernovor är kraftiga ökningar av ljusstyrkan hos stjärnor, men har olika bakomliggande processer.

Novor kallas ökningar hos vissa dubbelstjärnor, där den ena hetare stjärnan får materia från den kallare. När denna gas tänds sker en explosionsartad ökning i ljusstyrkan.

Supernovor är mycket ljusstarkare, och kortare, processer som kan lysa lika mycket som en alla andra stjärnor i en stor galax. Det finns olika typer av supernovor men de kan sammanfattas som slutstadier av en stjärnas liv. Ibland bildas en neutronstjärna eller svart hål som en slutprodukt.

Hälsningar Henrik


Tjena! Vad menas med gravitation??

/ Niels, 17 år från Sågmyra

Hej Niels!

Det vanliaste vi upplever som gravitation är en påverkan mellan kroppar, och beror på deras massa (eller egentligen på produkten mellan två kroppar). Tex dras ett äpple mot jorden, men även två äpplen mot varandra. Eftersom jorden har mycket större massa är den kraften mycket större än mellan två äpplen. Med ganska enkla medel kan man dock mäta gravitationskraften mellan två metallkulor.
Även ljuset påverkas av stora massor och böjs av i gravitationsfältet. Detta kan vi se som ringar eller bågar (kallat gravitationslinser) kring objekt med stor massa, då dessa böjer av ljuset från avlägsna objekt.
Se tex bild här.

Hälsningar Henrik


Varför faller inte stjärnor ner?

/ rifat, 13 år från stockholm

Hej Rifat!

I universum finns inget upp eller ner. Däremot dras olika saker till varandra, det som vi kallar 'gravitation'. Tex dras saker som vi släpper mot jorden. Att vi människor dras mot jorden gör att vi inte flyger iväg, och vi upplever marken som neråt. Men på andra sidan jorden är ju neråt (mot marken) åt andra hållet. Stjärnorna i rymden dras mot alla andra stjärnor i ett komplicerat system. Objekt med mycket massa dras starkare mot varandra. Jorden är väldigt liten jämfört med alla stjärnor, stjärnsamlingar och svarta hål, och dessutom långt bort. Därför påverkas vi inte av dem, och inte de av oss.

Solen däremot är ganska nära (jämfört med andra stjärnor) och det är just på grund av gravitationen som jorden snurrar runt solen och inte åker ut i rymden.

Att inte stjärnorna faller ner på oss beror alltså på att de är så långt borta.

Hälsningar Henrik


Hejsan !
Jo, jag undrar om du skulle kunna berätta lite "enkelt" om hur norrsken uppstår och vad solen har med norrskenet att göra? Tack , // Sandra

/ Sandra, 15 år från Göteborg

Hej Sandra!

Solen skickar ut laddade partiklar i den så kallade solvinden. När dessa, mest elektroner, når jorden följer de det magnetiska fältet och kommer in mot jorden vid polerna (det finns alltså också sydsken). Här träffar de atomer och molekyler i jordens atmosfär, och överför energi till dessa, som sägs bli 'exciterade'. Atomerna skickar ut överskottsenergin som ljus, och färgen beror på vilken atom eller molekyl det är.
Vid stora solutbrott ser man då större norrsken.

Hälsningar Henrik


varför heter pluto pluto?

/ lars, 12 år från eskilstuna

Hej Lars!

Pluto upptäcktes ganska nyss, för knappt 80 år sedan. När man hittar en planet eller annan himlakropp måste man hitta på dett namn. Pluto fick sitt namn efter dödsguden i den grekiska mytologin. Plutos måne fick sitt namn efter färjkarlen Charon. Den väger ca en tiondel av Pluto, och är stor för att vara en måne.

Hälsningar Henrik


Hur långt ifrån är stjärnorna från jorden?

/ Leon, 14 år

Hej Leon!

Stjärnorna ligger olika långt bort, och solen är en bland många. De närmaste stjärnorna ligger 5-10 ljusår bort. Den närmaste stjärnan vi kan se med ögat är Sirius, och den är också den starkaste stjärnan på himlen.

Hälsningar Henrik


Heej!

Hur bildas en nebulosa? Jag har letat överallt och i en massa böcker men det står för det mesta ingenting om det (det är ett skolarbete), och om det står något så är det olika på olika ställen, lite förvirrande! Men det är ju alltid lättare om man kan fråga :-D

/ Ada, 13 år från Göteborg

Hej Ada!

Det som vi kallar för planetariska nebulosor, och som vi ser på fina färgbilder från rymden, bildas i slutet av en stjärnas liv. Stjärnan kastar ut det yttersta skalet, medan de inre delarna drar ihop sig. Stjärnresten får en hög temperatur och lyser då upp det utkastade gasmolnet (som om man har en lampa i ett tält) Molnet lyser alltså inte själv utan det är ljuset från stjärnan som reflekteras.

Hälsningar Henrik

(Trots namnet har de inte alls har med planeter att göra, men innan man hade bra teleskop såg dfe ut som planeter)


Hejsan svejsan Henrik!!!
Hur långt ca är det mellan jorden och solen?
Vad är sjärnfall ?
Vad är består ringarna som finns runt visa planeter?
Ha det bra

MVH Johanna

/ Johanna, 10 år från Tomelilla

Hej Johanna!

Avståndet mellan solen och jorden är ungefär 150 miljoner km, eller 8 ljusminuter (den sträcka ljuset åker på 8 minuter).

Det vi ser och kallar för stjärnfall (men som på fackspråk heter meteorer), är när någon rymdsten åker in i atmosfären. Friktionen med luften gör att den brinner upp, och eftersom hastigheten är stor ser vi det som ett streck på himlen.
Om den är stor hinner den inte brinna upp innan den når jordytan.

Hälsningar Henrik


förklara vad en nebulosa är

/ Emelina, 12 år från Överkalix

Hej Emelina!

Det är lysande gasmoln som är väldigt stora och tunna jämfört med stjärnor. Nebulosorna har inte egen lyskraft, utan absorberar energi från stjärnor som ligger i närheten, och skickar sedan ut detta igen, antingen i samma förg eller omvandlat till en annan. Tex kan de omvandla osynligt ljus till något som vi kan se.
Det finns olika typer av nebulosor, vissa är gasmoln i vissa det bildas stjärnor, och andra är gamla stjärnor som dött.

Hälsningar Henrik

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 Vidare till fler svar
















Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB