Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet författare. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Kim M. Kimselius om författare!


jag har en läxa som måste lämnas in om 2 dar och ska handla om envishet och mod.Jag hade tänkt mig typ osylighet, mobing ,skola och att flickar är cool , men är modig nog att lämna gänget och bli en nörd och den hon verkligen är. Har du några tips?

/ layla, 12 år från Irak

Hej Layla

Hoppas det gick bra med din berättelse och läxan.

Kramisar Kim :-)


Hej!
jag måste skriva en berättelse om två tvillingar som en blir bortadopterat till en familj och senare vid 20-års åldern börjar de hitta varandra. Jag vet inte hur jag ska börja skriva och sluta kan du hjälpa mig?
tack

/ Mohadese, 12 år från Afghanistan

Hej Mohadese

Börja med att något spännande händer tvillingarna, eller bara den ena tvillingen. Varför blir de bortadopterade? Varför skiljs de åt? Händer det något hemskt med deras föräldrar, etc.

Om du kastar in läsaren i handlingen blir det mycket spännande!

Tänk på att knyta ihop alla trådar i slutet av berättelsen. Blir de glada när de hittar varandra, hatar de varandra, hatar de sina föräldrar som har skilt dem åt?

Det är bra om du kommer på slutet innan du börjar skriva, för då vet du vart berättelsen leder, då blir det lättare att skriva.

Du kan även bygga upp din berättelse med Gula lappar:

Skriv ned dina tankar/idéer i förväg. Det gör du lättast genom att skriva på t.ex. en bunt Post-it-lappar (gula/rosa/grå klisterlappar) som är som små anteckningsblock.

Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna.

Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp, men tänk på att du inte ska skriva hela berättelsen på lapparna, bara stödord. Se också efter att du har en början, mitten och ett slut. Om du tillhör dem som har svårt att avsluta en berättelse, är det noga med att du inte börjar skriva förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Annars är det väldigt lätt att du inte kommer vidare i din berättelse.

Sätt upp dina lappar på väggen, sortera dem i den ordning du vill att saker och ting ska hända.

Studera lapparna, flytta om dem om det behövs, ta bort lappar, lägg till lappar, ända till du känner att det har vuxit fram en bra bok/berättelse. Nu är det dags att börja skriva.

Lycka till!

Kramisar Kim :-)


Hej!
Jag älskar böcker och jag vill bli författare när jag blir stor. Jag kommer skriva ungdomsböcker och deckarböcker. Men jag behöver hjälp med handling, mall (finns nedan) och lite sånt.

Mallen:
Namn:
Efternamn:
Ålder:
Hår:
Ögon:
Hud:
Tjej/kille:
Djur:
Syskon:
Personlighet:
Sjunde sinne:
Familj:
Övrigt:

Handling:

Tack i förhand, Sue!

/ Sue, 12 år från Stockholm

Hej Sue

Det är bara du som kan komma på din alldeles egna berättelse om du ska bli författare.

Om du har svårt för att komma på vad din bok ska handla om är det bra att läsa mycket, många olika typer av böcker. Då brukar fantasin sätta fart och du kommer på vad du ska skriva om.

Du kan också skriva fan-fiction. Du skriver du om böcker som redan finns, där huvudpersonerna är beskrivna, men du skriver en egen handling. Då blir det fan-fiction.

Om du är nyfiken på mina böcker kan du läsa om dem här: http://kimselius.se/hem/bockerna/index.html

Du hittar skrivtips på min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.se/p/skrivprocessskrivtips.html och min hemsida http://kimselius.se/startpage/hem/forfattartips/index.html

I min skrivbok, Att skriva med glädje, delar jag med mig av alla mina tips och råd om skrivandet, om att skicka till förlag, hur man skriver ett manus och mycket mer. Läs mer om boken här: http://kimselius.se/skrivboken.html På biblioteket kan du låna boken både som vanlig bok och som e-bok.

Lycka till med din berättelse!

Kramisar Kim :-)hej!
Jag undrar vem Jan fridegård var och om du kan berätta lite om honom

/ safiyo, 15 år

Hej Safiyo

Här hittar du fakta om Jan Fridegård: http://sv.wikipedia.org/wiki/Jan_Frideg%C3%A5rd

Kramisar Kim :-)


Varför fins det så mycket böker om fåglar

/ olivia, 10 år från sverige

Hej Olivia

Förmodligen för att det finns många människor som vill skriva om fåglar.

Kramisar Kim :-D


hej

jag undrar om du vet vem Kristina ohlsson är och om du vet varför hon bara skrivit två böcker om en tjej som heter billie

/ miranda, 11 år från helsingborg

Hej Miranda

Ja, jag känner till Kristina Ohlsson. Är säker på att det kommer fler böcker om Billie. Böckerna är rätt nya och jag tror nog att Kristina skriver på fortsättningen just nu.

Kramisar Kim :-D


hej jag är en pojke och jag undrar om vi i 4a får komma på ett studio besök?

/ edmund, 10 år från vätö

Hej Edmund

Tar inte emot besök i mitt hem. Om du och din klass är nyfiken på hur det ser ut hemma hos en författare kan ni kika in på mina youtubefilmer: https://www.youtube.com/user/kimselius/videos

Kramisar Kim


Hur kommer du på bra böcker som LasseMajas detektiv byrå eler monster akademi kan jag få tips om jag kan bli en bra författare du e en jätte bra författare när kommer den nya lassemajas detektiv byrå

/ fatma, 10 år från svenstavik

Hej Fatma

Det är inte jag som har skrivit LasseMajas detektivbyrå. Jag har skrivit andra deckare: Spöket på Stora Mossen, Rädda min lillebror, Kimberlie - Äventyr på Nya Zeeland, Kimberlie - Ett nytt liv, Kimberlie främlingar. Här kan du läsa om de böckerna: http://kimselius.se/hem/bockerna/index.html

Kramisar Kim


Hej Kim:)
Jag undrar hur man skickar in en bok-serie med ca tre böcker till ett bokförlag. Ska man skriva klart alla böckerna och skicka tillsammans eller skicka en och en? Tack.

/ Irma, 12 år från Örebro

Hej Irma

Det räcker att du skriver klart den första boken i serien och skickar den till förlag.

Glöm inte att skriva i följebrevet att det är en trilogi och du redan har klart för dig vad de andra böckerna handlar om.

Lycka till!

På Författartips hittar du många bra tips om hur du skickar till förlag etc: http://kimselius.se/hem/forfattartips/index.html

Kramisar Kim :-D


Hej Kim!
Jag skrev till dig för några år sedan när jag var runt 12 år. Ville skriva detta meddelande till dig eftersom att jag vill att du ska veta hur mycket du har inspirerat mig under åren. Förra året skrev jag en novell i skolan som vann skolans "nobellpris" i litteratur. Stor del av min novell var inspirerad av dig och jag vill verkligen tacka dig för alla svar du har skrivit till mig och för alla dina böcker som är så otroligt bra att jag har kunnat läsa de om och om igen även fast att jag inte är 12 år längre.

Dina böcker har verkligen inspirerat mig till att bli en författare i framtiden. Nu går jag Samhällslinjen på gymnasiet och kommer ta extrakurser i 2:an inom litteraturen.

Håller just nu att läsa din bok om franska revolutionen då vi pratar om det i Historian. Tack för all din hjälp på vägen Kim!

Många vänliga hälsningar //Ellen

/ Ellen :), 16 år från Trollhättan

Hej Ellen

Tack för att du delar med dig av detta. Blir otroligt glad, har till och med lagt en bit av din kommentar i ett blogginlägg http://kim-m-kimselius.blogspot.se/2014/11/underbara-harliga-fans-tack-for-att-ni.html

Härligt att höra att du kommer att satsa på ditt författarskap. Önskar dig lycka till och hoppas att vi en dag blir författarkollegor.

Har du sett att jag håller skrivarkurs i sommar? http://kimselius.se/hem/forfattartips/Skrivarkurs%20med%20Kim.html Kanske vi ses då?

Hoppas du får högsta betyg i historia!

Kramisar från Kim :-D


Hej!
Jag har läst dina böcker sedan jag var 9 år och jag tycker att böckerna bara blir bättre och bättre. Jag har akrivit till dig två gånger tidigare och jag har blivit licka glad över att du svarade båda gångerna, TACK! Jag har problem med att skriva på samma berättelse till slutet, juast nu tror jag att jag håller på att skriva 8-10 berätelser samtidigt. Jag får för många ider pch många gånger passar de onte in i berätelsen jag håller på med just då ocj då börjar jag en ny berätels.
Jag gar försökt med "gula lappar",anteknings block och helt enkelt ignårera mina ider men igenting funkar. Om jag använder gula lappar tapar jag bort adjektiven för jag vill bara gå vidare, från lapp till lapp. Jag tänkte att antecknings block skulle kunna fungera men när jag hade skrivit ner något ville jag bara fortsatte jag bara och hade skrivit ett helt kapitel och sen var det inte kul att fortsätta skriva. Den sista lösningen jag kan tänka på är att ignorera mina ider men då kommer jag inte framot med de berätelser jag redan börjat skriva på. Finns det något jag kan göra?
Min senast berätelse är en slags korsning mellan Den Eviga Eldens Magi och Spejarens Lärling går det bra? Jag har hittat på en del själv men jag är räd att den kanske är för lik.
Jag är ledsen attjag inte kan skriva kortare!
Du får aldrig sluta skriva, inte när dina böcker har gät mig hop om att kunna över vinna min dysklexsi och bli författare!
Med vänlig hälsning/
Caroline

/ Caroline Östervall, 12 år från Stockholm

Hej Caroline

Underbart att höra ifrån dig igen Caroline :-)

Tycker absolut inte du ska ignorera dina idéer, låt dem flöda. Du gör rätt som skriver upp dem i en skrivbok. Där kan du hämta upp textbitar och lägga in i dina berättelser. Låt fantasin och orden flöda, då kommer du att bearbeta din dyslexi och bli en stor författare.

Jag skriver också på många olika berättelser samtidigt. För att hålla reda på dem använder jag mig av Innehållsförteckning:

Ett bra sätt att arbeta på är med hjälp av en Innehållsförteckning: Den fungerar på två olika sätt, både som ett komplement till de Gula lapparna och som ett stöd för ditt minne om vad de tidigare kapitlen handlar om.

Jag gör två kolumner i datorn, i första kolumnen skriver jag KAPITEL 1, osv. I den andra kolumnen berättar jag kortfattat vad kapitlet jag just har skrivit handlade om. Men ibland kan jag även skriva in vad kommande kapitel SKA handla om, det är då som Innehållsförteckningen kompletterar de Gula lapparna.

Innehållsförteckning började jag med när jag skrev de båda böckerna om andra världskriget: På liv och död i andra världskrigets skugga och På flykt från andra världskrigets fasa. Eftersom jag arbetade parallellt med böckerna var det inte lätt att hålla isär de gula lapparna. Därför började jag med Innehållsförteckningen. Jag lade även en liten bild på omslaget på varje boks innehållsförteckning för att jag med en enda blick skulle se vilken bok innehållsförteckningen tillhörde.

Det här sättet visade sig vara alldeles perfekt för mig. Istället för att sitta och bläddra tillbaka i kapitlen för att se var och vad jag hade skrivit om en viss sak, kunde jag bara kika på innehållsförteckningen och visste direkt i vilket kapitel jag skulle leta.

Även om jag inte kommer att skriva två böcker om samma ämne i fortsättningen kommer jag ändå att använda mig av Innehållsförteckning, för att jag lättare ska kunna hitta i berättelsen. Men jag kommer att fortsätta bygga upp berättelsen med Gula lappar, för det är genom de gula lapparna som berättelsen växer fram.

Du kan givetvis bygga upp hela din berättelse genom en Innehållsförteckning, istället för att arbeta med Gula lappar. Det blir liksom en tankekarta, där du skriver in allt som ska hända i korta stolpar. Var inte rädd för att förändra, lägga till kapitel, flytta om kapitlen och stryka kapitel... Det är när du vågar arbeta på det sättet som din berättelse växer och blir bättre. Var flexibel, men se först till att du har en stabil grund att stå på när du börjar din berättelse!

Lycka till med ditt skrivande och ge inte upp, till slut lossnar det och du hittar DITT sätt att skriva.

Kramisar Kim :-DHur får du upp tankarna om sagan?

Har du själv varit med om din saga någon gång, ungefär?
När jag blir stor vill jag bli författare, kan du ge mig några tips?

Hur känns det att vara författare?

/ Lisa

/ lisa öhman, 9 år från stockholm

Hej Lisa

Att skriva en saga är roligt, du kan använda din fantasi och ha med talande djur, trollkarlar och magi.

Läs så mycket du bara kan och skriv ofta, då utvecklar du både språket och skrivandet.

Det är underbart att vara författare och få leva i fantasins värld.

För fler skrivtips kika in på http://www.kimselius.se/tips.html eller på min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.se/p/kimselius-skrivtips.html

Kramisar Kim


Hej Kim,
Hur kan man skriva me utvecklat?

/ Ida, 12 år från Stockholm

Hej Ida

Tänk på att inte bara berätta vad de säger, utan även skriva vad de gör när de talar, vad de tittar på etc. Ha med känslor, miljöskildringar och personskildringar, då har du utvecklat din berättelse.

För fler tips kika in på http://www.kimselius.se/tips.html eller på min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.se/p/kimselius-skrivtips.html

Lycka till med din berättelse! Hör av dig när du får den antagen av ett bokförlag!

Kramisar Kim


Hej Kim jag tycker att du är en jätte bra författare.
Min fråga är hur många år måste man vara för att bli författare?
//W

/ Wilda, 11 år från Ulricehamn

Hej Wilda

Tack så mycket!

Det finns ingen speciell ålder för att bli författare. Det räcker att du tycker om att skriva och skriver en jättefin berättelse som förlaget vill ge ut. Man är aldrig för ung eller för gammal för att bli författare. Här kan du läsa mer om det: http://kimselius.se/hem/forfattartips/tips4.html

Kramisar Kim


Vad var det som gjorde. Att. du ville. bli. förfatare är det någåt. kul med att vara förfatare

/ abigail från Laholm. sverige

Hej Abigail

Jag skrev min första bok när jag var åtta år. Här kan du läsa mer om det: http://kim-m-kimselius.blogspot.se/2010/01/min-allra-forsta-bok.html

Kramisar Kim


brukar du skriva om läskiga böcker . jag älskar dina böcker kan du göra några andra läskiga böcker .
tack om du kan göra det <3

/ roda, 11 år från somalia

Hej Roda

Har du läst mina böcker Svarta Döden http://kimselius.se/hem/bockerna/svartadoden/index.html och Spöket på Stora Mossen http://kimselius.se/hem/bockerna/spoket.html De är läskiga.

Många säger att de flesta av mina böcker är lite läskiga, eftersom de handlar om riktiga historiska händelser som är riktigt otäcka. Kika in och se om du hittar någon mer läskig bok: http://kimselius.se/hem/bockerna/index.html

Lovar att skriva fler läskiga böcker :-D

kramisar Kim


Hej Kim!

Jag tror att du kanske vet något om detta, inte säker.

Alla i min klass skriver riktigt bra och kreativa berättelser men min blev idag så här:

Rulle var ute

Sen kunde jag inte mer. Det är liksom omöjligt för mig och skriva. Det är inte som skrivtorka, mer som typ ett handikapp. Jag menar på riktigt. Har inte funkat med synopsis.

Inga övriga symptom för dyslexi/adhd

Hoppas du kan hjälpa mig!

/ Isabelle , 13 år från växsjö

Hej Isabelle

Det känns som om du låter tankarna fladdra iväg när du ska skriva din berättelse.

Kanske kan det släppa om du kikar in på Wattpad http://www.wattpad.com Där hittar du mig under KimMKimselius (i ett ord). Vet en flicka som började skriva efter att ha läst berättelser där. Tidigare hade hon svårt att fokusera när hon läste och skrev.

Kanske kan det hjälpa dig? Annars får du höra av dig igen!

Kramisar Kim :-D


Hej Kim!

Jag har ett riktigt stort problem. Jag vet att många författare arbetar länge innan de verkligen börjar skriva. Men jag är inte vanart arbeta så.
Jag har en grund och några karaktärer och fantasidjur och nästan en liten hel fantasivärld. Men när jag sätter mig och ska skriva blir allt bara skit. Jag kan inte komma igång, och jag är dessvärre rädd att jag aldrig kommer det. Hur mycket jag än försöker. Börjar skriver upp idéer och ibland historier får jag ångest över att jag inte arbetar med den här sagan som jag skrivit om. Jag tvingar mig själv att skriva, men när jag sitter vid datorn/skrivblocket/iPad:en och ska skriva blir jag rastlös och får jättemycket ångest. Min grund är så bra, och jag vill verkligen skriva på den, jag blev så attans nöjd. Nöjdare än nånsin.
Men jag kan bara inte komma igång. Jag får jättestor ångest. Inte för att jag inte vet vad som ska hända, men när jag skriver på den blir jag stressad och får ångest och kan inte arbeta med texten, jag hittar b.l.a inte det rätta språket, som jag brukar göra.

Vad ska jag göra för att komma igång?
Ska jag låta någon annan skriva den utifrån min synopsis och mina idéer? Har funderat på det.

Kram! / Arilla

/ Arilla, 9 år från Ballongkompaniet

Hej Arilla

Har du provat att prata in din berättelse? Ibland kan det fungera bättre.

Du bör också veta att du inte måste skriva berättelsen i den ordning den ska vara när den är färdig. Jag skriver mina böcker lite huller-om-buller och sätter ihop kapitlen i slutet. Oftast blir det en mycket bra bok när man gör så, för då skriver man om det som just då dyker upp i huvudet. Känns som det skulle passa dig bra att arbeta på det här sättet.

Nej, du ska inte låta någon annan skriva din berättelse. Du har så bra språk att du säkert kommer att lyckas till slut.

Prova att göra som jag, med huller-om-buller-tekniken.

Många blir otroligt inspirerade till att skriva efter att ha läst min bok Att skriva med glädje http://kimselius.se/hem/bockerna/skrivamedgladje.html Den finns på biblioteket, både som e-bok och vanlig pappersbok.

Lycka till! Hör gärna av dig och berätta hur det går för dig.

Kramisar Kim :-D


hej
jag vill skriva novell. personerna i novellen ska använda gamla saker. typ lite gammaldagsklänningar hästvagnar osv-- måste jag skriva att det tex. är medeltiden. fast jag vet själv inte vilken tid det är. bara att det är lite gammalt. hur gör jag? tips?

/ Pelin, 11 år

Hej Pelin

Du behöver inte skriva att det är medeltiden. Låt läsaren själv bilda sig en uppfattning om vilken tid det är, genom att du beskriver kläder, omgivning etc.

Låter som en spännande berättelse. Har du sett Wattpad? Där kan du lägga upp egna berättelser. http://kim-m-kimselius.blogspot.se/2014/08/wattpad-ger-dig-mojlighet-att-lasa.html

Lycka till med ditt skrivande!

Kramisar Kim :-)


Jag blir så ledsen hela tiden.
Jag kan inte läsa en bok utan att gråta över huvudpersonernas fina relationer, tankar, att jag inte har skrivit den. Sen när jag skriver så är det samma sak igen (med undantag av sista punkten).
Hjälp mig. Jag lider.

/ Mira, 9 år från Fantasiernas sorgliga värld

Hej Mira

Låter underbart att du kan känna med personerna i böckerna. Det är inget du ska vara ledsen över, det är sådan du är, en fin person, med möjlighet att känna starka känslor.

Det gör att du kan skriva ned dem och få andra att gråta över dina berättelser.

Jag är också känslig och gråter lätt när jag läser en bok, när jag hör sirener av en ambulans. Det är sådan jag är som person, inget att göra åt och inget jag lider för.

När du inser att dina känslor innebär att du är en fin person, då kommer du att känna glädje över dina känslor.

Kramisar Kim <3

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2017 Unga Fakta AB