Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet fåglar. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Mats Olsson om fåglar!


jag tycker om fåglar min favorit är kolibri.
jag skulle villja veta mer om dom till exempel om dom lever i flock ? hur många fåglar flocken innehåller? hur stora dom är?

/ julia, 9 år från mora

Hej Julia!
Vad kul att du gillar fåglar. Jag har tittat på fåglar sedan mitten av 1960-talet. Så det börjar bli ett antal år. Man tittar på fåglar på många olika sätt, att kryssa nya arter, kika på flyttfågelsträcket, titta på fågel i närområdet, åka utom lands osv. Just när man är utomlands så är det oftast så att man fattar tycke för färggranna fåglar. Kolibrierna är ju sådana, dom är små och har en helt fantastisk flygförmåga. Jag är inte på något vis speciellt kunnig när det gäller kolibrierna utan jag skulle vilja att du själv söker information på nätet. Jag skirver ner ordet kolibri på Google och tittar på både bilder och text. Där finns massor att hämtas i form av kunskap. Jag tror dock inte att dom lever i flock som på Disney på julaftion, utan att dom är vanliga i olika delar av världen. Det är ju främst i regnskogarna som dom är talrikast. Där fanns tidigare en naturfilmare som hette Jan Lindblad och som tog en bild på ett kolibribo med tre ungar i. Han tog av sig sin vigselring och la den på bokanten. Innanför rymdes de tre små kolibriungarna!!!
Man Julia jag tycker att du ska söka på Internet efter mer fakta från dom som verkligen kan kolibrierna och deras liv.
Ha en bra dag.

Mats på Kreativum


Hej!

Jag måste säga att jag inte gillar duvor. Och hälst av allt vill jag ha ett ärligt svar av dig.
Jag undrar hur viktiga duvor egentligen är i närigngskedjan och världen. Och om de nu är så viktiga, kan du förklara varför?

Tacksam för svar.

M.V.H. Sylvia

/ sylvia Morawiecki, 14 år från Haninge

Hej Sylvia!
Det var tråkigt att du inte gillar duvor. Jag gillar alla fåglar eftersom dom är så olika, kan flyga fritt och inte minst, dom har en roll att uppfylla i det ekologiska sammanhanget. Det innebär att alla djurarter, växter, insekter, fiskar osv., även vi människor har en funktion som gör att vi är berorende av varandra. Man kan inte säga att vissa arter inte har någon betydelse. Du nämner näringskedjan och den visar ju på var de olika arterna finns i rangordningen. Högst upp är ju rovfåglar och rovdjuren, längst ner de allra minsta organismerna. Alla är som sagt beroende av varandra. Duvorna har sin nisch där dom ska fungera tillsammans med både växter och andra djur. Man kan inte säga att dom är viktigare än andra utan alla är viktiga. Om vi, människan, förstör eller skjuter bort eller på annat sätt ser till att djurarter försvinner stör den fina balans som finns i naturen. Det pågår en ständig förändring i naturen (evolutionen) som vi anser är naturlig och ett måste. Men vi kan rubba denna och då får vi fel i skördar, fisken försvinner, älgarna blir färre och kanske gräshopporna, råttorna blir väldigt många osv. Det skapas en obalans som många gånger är till nackdel.
Det är en mycket djup fråga som du ställt och som jag tycker du ska fundera rejält över innan du säger att du inte tycker om duvorna. Dom har faktiskt sin roll.

Ha det gott i framtiden.

Mats på Kreativum.


Hej!
Jag undrar om vilka fåglar som du forskar...
Alltså vilka fågelarter..!
// Kramisar Lina

/ Lina Johansson, 10 år från Östersund

Hej Lina!
Jag forskar inte om fåglar, utan jag är allmänt intresserad av fåglar. Det innebär att jag tittar på dom, lyssnar på deras sång och läten. Jag för anteckningar på de arter och antal jag ser på olika ställen. Men man kan säga att jag "forskar" om fåglar eftersom jag inventerar rätt så mycket. Dels har jag räknat sjöfågel längs Blekinges kust sedan mitten av 70-talet, jag har räknat örnar, strömstarar och ugglor. Dessutom har jag ansvarat för en mycket omfattande inventering av de häckande fågelarterna i Blekinge. Vi håller på att göra det en gång till nu efter 20 år sedan den förra inventeringen. Det kan man kanske kalla för att "forska", men det är en form av miljöövervakning. Detta gäller alla fågelarter som finns i Sverige och Blekinge.

Ha det gott.

Mats på Kreativum


När man rensar fågelholkar, kan man få fågelinfluensan då? Då menar jag inte bara småfåglar som talgoxar och gråsparvar utan också holkar för sjöfåglar som knipa och storskrake och uggleholkar.
Tack för svar.

/ Oscar Vikman, 12 år från Gällivare

Hej Oscar!
Jag tror inte du får fågelinfluensan bara för att du rensar holkar. Men som det varit tidigare så ska man gärna ha en handske på sig, tvätta händerna mycket noga efteråt. När du tömmer holkarna bör du inte heller andas in det torra materialet eller dammet som kan finnas i holken. Kom ihåg att lägga in lite torrt material som tor mossa, sågspån eller torrt gräs i botten. Holkarna är ju övernattningsplatser för många fåglar under vintern.

Lycka till med ditt holkarbete.

Mats på Kreativum


Hej!'
För ett år sen bodde jag i Norge. Då hittade jag ett fågelbo, mitt på vintern. I boet var det ett litet blåmes-ägg.
Hade mamman lämnat det ägget, eller varför låg det kvar ett ägg sen våren??

(Tacksam för svar. )

/ Lina Johansson, 10 år från Östersund

Hej Lina!
Jag tror att det är ett gammalt bo från sommaren som hade gått. Att det blir ´kavr ett ägg är inte ovanligt. Oftast är dessa ägg inte OK så dom lämnas därhän. Det kan också vara så att boet blivit plundrat av en skata eller ekorre eller så och då skrämt iväg den gamla fågeln. Då blir ägg eller ungar antingen uppätna eller kvarlämnade.

Ha det gott.

Mats på Kreativum


hur har man behärskat fågelinfluensan idag? dör det fortfarande människor utav sjukdomen? har man ett bot mot fågelinfluensan? då man lade märke till fågelinfluensan så blev det kaos i världen, men senare då efter några månader så slutade alla att oroa sig och började leva som inget hänt. Finns det några länder som iallafal fortfarande bryr sig?


tacksam för svar!

/ Mia, 12 år från göteborg

Hej Mia!
Detta är faktiskt en fråga som jag inte kan svara på eftersom det rör sig om sjukdomar och dess spridning. Att det heter fågelinfluensan behöver då inte innebära att en fågelskådare som jag ska ha svar på din fråga.
Men du ska få en mailadress till en kille som kan detta och som säkert kan ge dig ett svar hoppas jag.

bjorn.olsen@climi.umu.se

Lycka till och tack för att du bryr dig och funderar över dessa frågor.
Ha det gott.

Mats på Kreativum


Jag har hittat ett fågelägg och det har kläckts. Min pappa säger att det är en talgoxe. Men min fråga är : vad äter små talgoxe ungar?

/ Anja Qvick, 11 år från Erikslund i medelpad

Hej Anja!
Oj vad jag blev förvånad när denna fråga kom vid denna årstiden. Jag tror inte att ni hittat ett ägg nu mitt i vintern. Kanske hittade ni det förra året under våren eller sommaren. Men om man hittar ett ägg och då lyckas kläcka fram en unge så har man skaffat sig ett enormt arbete. Bäst vore att direkt leta upp en holk med talgoxe i och släppa in ungen där. Den blir då en del av den familjen. Talgoxen äter gärna larver från olika träd och buskar. Så det är inte lönt att försöka med frön eller bröd för då blir det fel mat. Dessutom ska den ha rätt mängd med vätska och det är inte lätt att veta hur mycket det är.
Om det skulle vara så sensationellt att ni råkat ut för detta "fenomen" så får jag bara önska er lycka till ertersom det inte häckar talgoxar vid denna tiden på året. Detinnebär att ni inte kan lägga den i något annat bo med ungar.

Ha det gott.

Mats på Kreativum


hej jag har en liten fråga till dig. jo varför sätter man ringar på vissa fåglar.

/ frida andersson., 12 år från ljungsbro

Hej Frida!
Vi ringmärker eller som du skriver sätter ringar på fåglar bara för att vi vill lära oss om deras flyttning, ålder, och framförallt vilka områden dom finns i. När en fågel lämnar Sverige så flyger den till olika delar av Europa, Afrika, Asien och t.o.m. Antarktis så finns det massor av intressant att lära sig. Vissa flyttvägar innehåller viktiga rastplatser/områden. Övervintringsplatserna/områdena är viktiga så att vi inte förstör dessa utan skyddar dom. Likaså vill vi veta hur gammal en fågel kan bli. Om du söker på Internet och ordet Ringmärkningscentralen så kommer du att finna en massa kul att läsa om just ringmärkningen. Där finns också ett ställe där du ser hur gamla en del fågelarter blir och har blivit. Du kan också läsa om hur långt dom flyger. Det finns en art som heter videsparv och nyligen hittade man 3 olika individer långt borta i Kina! Silvertärnan flyger ända ner till Antarktis! Att vi kan få reda på detta är just ringen runt foten som hjälper oss att få fram dessa uppgifter. Vi limmar fast en liten satellitsändare på större fåglar som fiskgjuse och kan då se på en karta på Internet.
Hoppas du fått veta lite mer om det du frågade om.
Har du möjlighet så försök att besöka en fågelstation så kan du se när dom ringmärker.

Ha det gott.

Mats på Kreativum


Hej Hej!
Hur många köttätande fåglar finns det?
Mvh /Beatrice

/ Beatrice, 10 år från Skara

Hej Beatrice!
Detta var en lite komplicerad fråga. Det är så att alla rovfåglar käkar kött, kråkfåglar äter kött, måsar, trutar äter kött. Men man kan säga att även talgoxar äter kött eftersom dom gärna äter larver från träd och buskar. Lövsångare och andra sångare äter myggor, spindlar osv. så dom äter ju också en form av "kött". Det finns dock ett antal fågelarter som äter larver, insekter som under vintern kan byta föda till solrosfrö och andra fröer. Man kan säga att alla fåglar mer eller mindre äter kött i någon form utom de som enbart är vegetabilier, dvs. växt eller fröätare.

Hoppas du blir nöjd med detta svaret.

Mats på Kreativum


hej igen!
jag kolla på den där sidan du tipsade mej om...
men jag förstår inte riktigt hur eller vart jag ska klicka någonstans...
vet du?
/jane

/ jane, 12 år från mölltorp

Hej igen Jane!
Du gör helt enkelt på det viset att du skriver in den länk-adressen i adresshuvudet.
Sedan klickar du på Enter och så ska sidan komma upp. Jag gjorde på det viset att jag använde www.google.se och sökte på ordet zebrafink. Då fick jag ett stort antal träffar som var spännande att läsa.
Hoppas det lyckas!
Om det blir problem så skriv till min mailadress mats.olsson@kreativum.se!

Mats på Kreativum


hej!
jag har 2st. zebrafinkar som lägger väldigt många ägg....och dom ruvar ofta....
men dom får inga ungar och jag har haft den ena i 4-5 år...
hur kan det komma sig att dom inte får några ungar??

M.V.H.Jane

/ jane, 12 år från mölltorp

Hej Jane!
Först måste jag tala om att burfåglar inte är min bästa sida. Jag tittar på vilda fåglar. Men jag blir nyfiken på dina frågor eftersom jag faktiskt haft en kompis som haft liknande problem. Man kan misstänka att hanen inte är könsmorgen eller kababel att befrukta honan och äggen. Det andra kan vara att honan har något fel som gör äggen sterila. Men jag letade på Internet och hittade en länk som kanske kan hjälpa dig. http://www.arkenbutikerna.se/skotselrad/skotselrad_fink.htm
Kanske ska du fråga någon i en djuraffär som kan mer om burfåglar för att få svar på dina funderingar.
Vi får hoppas hanen får behålla sina fjädrar. Du kanske har hört vissångaren Cornelius Wreswijk som sjunger om hönan Agda. Tuppen plockade hönan på fjädrar för han ville ha henne naken. Nu verkar det som att din hona kanske vill ha sin hane naken. Det var väl lite skämtsamt det sista men lite kul.
Lycka till och hoppas att hanen får behålla sina vackra fjädrar och att dom kan kläcka fram några små zebrafinksungar.

Mats på Kreativum


Om nån fångar en fågel och sen släpper ut den efter et år kan fågeln hitta sin flock då?
Om en fågelunge inte kan flyga men hoppar ut ur sitt bo flyger mamman efter och fångar den då? MVH Frida

/ Frida, 10 år från Karlstad

Hej Frida!
Det är på det viset att alla fåglar är fridlysta, dvs. man får inte fånga, skjuta eller på annat sätt skada fåglar. Men det finns dock jakttid på ett antal fågelarter under en liten period eller hela året. Men man får inte fånga och ha vilda fåglar i fångenskap och sedan kanske släppa ut dom. Om någon skulle göra på det viset så kommer den med största sannorlikhet inte hitta sin flock eller familj igen. När det gäller om en fågelunge skulle hoppa ur boet av någon anledning så hämtar inte föräldrarna tillbaka den. Den piper eller tigger från någon buske, gren eller rent av från marken tills föräldrarna kommer och matar den. Om den är väldigt liten och inte har fått alla fjädrarna så kommer den ha en väldigt farlig period tills den lärt sig flyga. Katter, kråkor, sparvhökar, ja dom är många farorna som lurar i ett tidigt stadie för fågelungarna. Men du ska också veta att hos flera fågelarter så är fågelungarna s.k. borymmare vilket innebär att strax efter födseln så lämnar dom boet. Men det finns också en fågelart som flyttar sina ungar emellanåt och det är morkullan.
Hoppas du fått svar på dina frågor.
Ha det så gott i vinterkylan.

Mats på Kreativum


Hej Mats!
Jag ska bygga en fågelholk för ugglor som ska vara rund. Jag hade tänkt att använda ett pvc rör, men nu undrar jag om det kan vara så att ugglorna störs av plastlukten?
Tack på förhand!

/ Allan, 15 år från Stockholm

Hej Allan!
Vad kul att du ska bygga en holk för ugglor! Det behövs verkligen eftersom alltför många träd med naturliga bohål försvinner i skogsbruket. Att den ska var rund låter också spännande, men att den ska göras i PVC-plast låter inte bra. Anledningen till detta är inte lukten utan temperaturen. Det är nämligen så att PC-plast andas inte någonting. Det innebär att när solen skiner och temperaturen i luften blir hög, så blir det troligen ännu högre i din tänka holk. Jag tycker däremot att du ska försöka göra en rund holk i trä på något vis. Skulle det vara brädor som blir det lite knepigt, men tar du en kraftig stam och urholkar den så blir det en vacker och "naturlig" holk som fungerar bättre. Kanske du kan försöka få tag på en plyfaskiva som du kan böja rund. Den kan du sedan behandla med en form av lasyr i naturfärg. Uggleungarna blir inte "kokta" då.
Lycka till med ditt projekt!

Mats på Kreativum


Var lever fiskjusar?

/ Michelle, 9 år från Björna

Hej Michelle!
Fiskgjusen är en fågel som finns i stort sett över hela jordklotet. Om jag inte har fel för mig så finns den dock inte på Grönland och Nya Zeeland. Här i Norden så finns den överallt i Sverige och Finland, dock inte uppe i fjällvärlden. Hela den populationen som lever på norra halvklotet där det blir vinter flyttar söderut under vinterhalvåret. Varför den gör detta beror helt enkelt på att sjöarna och till viss del havet, där den fiskar, fryser igen. "Våra" fiskgjusar flyttar till Afrika. Fiskgjusen häckar gärna vid stora insjöar, men kan också häcka vid mindre mera skyddade sjöar. Det förekommer också att dom bygger sina bon inne i skogen i ett sjörikt område. Detta oftast för att fisket är bra, men det finns för lite kraftiga träd att bygga sitt stora tunga bo i.

Ha det gott

Mats på Kreativum


HEJ Igen Mats!
Det går en duva här hemma hos mig som har varit här i 4 dagar .Den vill inte flyga och den beter sig konstigt nästan som om den var blind den kan sitta hopkurad en hel dag nästan,sen äter den under vårat fågelbord,den flyger liksom på saker.Vad tycker du jag ska göra??? Skatorna och kråkorna jagar den ibland.........Tack för ditt förra svar .MVH Elin

/ Elin Gustavsson, 10 år från Nyköping

Hej Elin!
Strax innan jul hade jag en ringduva som också satt under mitt fågelbord. Den verkade inte kry, den burrade upp sin fjäderdräkt och var allmänt "slö". Jag konstaterade att den säkert hade någon form av sjukdom eller helt enkelt var undernärd. Den var där ett par dagar och sedan försvann den och har inte synts till mer. Den duvan som du har hos dig verkar ha problem med synen också. Antingen låter man naturen ha sin gång och duvan kanske flyger iväg till skogen någonstans eller så tar en katt den eller en hök. Man kan också be någon som vill ta hand om den och avliva den. Det låter grymt och är väldigt tråkigt, men det kanske trots allt är det bästa för duvan så den slipper lida. Skator och kråkor är en form av s.k. predatorer, dvs. fåglar som tar levande byte, as mm.
Hoppas att det löser sig och att duvan blir frisk igen.

Mats på Kreativum


Hej Mats!
I NO'n har vi fått en uppgift att bygga en fågelholk med lite annorlunda design som är skulle kunna vara bättre för fågeln. Nu undrar jag om det finns någon färg som fåglarna skulle föredra att holken är målad i, holken är ämnad åt små fåglar t.ex. blåmes.
Hälsningar
Simon

/ Simon, 14 år från Partile

Hej Simon!
Jag skulle "måla" den i "naturfärger", dvs. en färg som liknar en trädstam eller liknande. Detta för att den ska synas så lite som möjligt. Det kallas för kamoflagefärg. Att man ska göra det är för att rovfåglar, kråkor, katter eller liknande inte ska uppstäcka fågelholken/boet så lätt. Det vanligaste är att man helt enkelt låter en ohyvlad bräda få mörkna efterhand. Om man nu ska göra detta så använd inte någon giftig bets/kuprinol, utan något vattenbaserat. Om holken luktar skarpt av färg eller bets så vill inte fåglarna använda holken förrän efter ett par år. Men skulle du däremot vilja försöka måla den i lite glada färger och se ifall något fågelpar vill bo där så skulle det vara spännande. Kanske som en liten röd stuga med vita knutar. Normalt så letar ju blåmesarna och andra hålhäckande arter efter naturligt förkommande bohål i trädstammar. dessa är då redan "naturligt färgade". Modellerna på holk kan man ju experimentera med, men viktigt är att hålet passar en blåmes. Görs hålet för stort så kan predatorer (katter etc.) komma åt ungarna. Tänk bara på djupet också så att fågelungarna kan komma upp till hålet. Men prova gärna och lycka till! Har ni möjlighet så skicka mig gärna en bild på ert bygge till följande mailadress; mats.olsson@kreativum.se

Ha det gott.

Mats på Kreativum


Hej!Hu beter sig fåglar om dem har fågelinfluensan?????Hoppas du kan svara.

/ Elin, 10 år från nyköping

Hej Elin och god fortsättning på 2007!
Din fråga om fågelinfluensan är rätt svår att svara på. Men en and som har fått smittan blir snabbt sjuk och dör ganska kvickt. Men i vintras då vi hade fågelinfluensan här i Sverige så sågs det fåglar som hade mycket svårt med balansen. Den kunde ofta inte simma rakt fram och trillade runt i vattnet. Ofta avvek den från övriga och la sig på en sten elller strand där den burrar upp fjäderdräkten för att skydda sig mot kyla. Många gånger så hittades döda fåglar där vi inte såg någon sjukdomsbild eller beteende. Skulle man hitta en död sjöfågel, för det är oftast dom som drabbades, så ska man inte röra fågeln. Man kan kontakta polisen eller vetrenären som får kolla fågeln ifall det verkar misstänkt att fågelinfluensan åter brutit ut.
Hoppas att jag har hjälpt dig lite på vägen mot ett svar. Du kan också söka svar på följande adress http://www.sva.se/dok/1313.html.

Ha det gott!

Mats på Kreativum


GOD JUL & GOTT NYTT ÅR

/ ingen får veta , 9 år från stockholm

Hej "ingen får veta"!
Eftersom du önskar mig detta så önskar jag dig detsamma. Jag önskar alla andra också en god fortsättning på det nya året. 2007 är ju Linnéåret beroende på hans 300 års jubileum av hans födelse.

Mats på Kreativum


Vilke är världens snabbaste fågel???

/ Eddie Olausson, 11 år från Dals-Ed

Hej Eddie och god fortsättning på 2007!
Hoppas att du haft det bra på jullovet. Världens snabbaste fågel är pilgrimsfalken. Den kan komma upp i en hastighet runt 170 km/tim. Detta gör den då det är jakt, dvs. då den ska slå ett byte i luften där den fångar sitt byte med att "slå" den. Det kan vara en duva som den anfaller oftast uppifrån och slår till den med klorna eller rent av griper den med klorna. Just i det ögonblicket den den slår bytet så är det hastigheten som är viktig. Samtidigt är det hastigheten som avgör ifall den ska hinna i fatt sitt byte.
Jag har sett pilgrimsfalk vid flera tillfällen när den jagar. Så stora fåglar som gäss lyfter och flyr bort från falken. Så det är lite av "luftens herre".

Ha det bra.

Mats på Kreativum


Hej Mats
Tack för ditt svar jag såg inte att det ståg fel i frågan men jag vill veta om du har en egen fågel eller flera så klart?

/ Jasmine Afram, 9 år från Linköping

Hej Jasmine!
Nej jag har ingen fågel utan jag tittar bara på de vilda friflygande fåglarna.

GOD JUL & GOTT NYTT ÅR!

Mats på Kreativum

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2017 Unga Fakta AB