Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet fåglar. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Mats Olsson om fåglar!


GOD JUL & GOTT NYTT ÅR

/ ingen får veta , 9 år från stockholm

Hej "ingen får veta"!
Eftersom du önskar mig detta så önskar jag dig detsamma. Jag önskar alla andra också en god fortsättning på det nya året. 2007 är ju Linnéåret beroende på hans 300 års jubileum av hans födelse.

Mats på Kreativum


Vilke är världens snabbaste fågel???

/ Eddie Olausson, 11 år från Dals-Ed

Hej Eddie och god fortsättning på 2007!
Hoppas att du haft det bra på jullovet. Världens snabbaste fågel är pilgrimsfalken. Den kan komma upp i en hastighet runt 170 km/tim. Detta gör den då det är jakt, dvs. då den ska slå ett byte i luften där den fångar sitt byte med att "slå" den. Det kan vara en duva som den anfaller oftast uppifrån och slår till den med klorna eller rent av griper den med klorna. Just i det ögonblicket den den slår bytet så är det hastigheten som är viktig. Samtidigt är det hastigheten som avgör ifall den ska hinna i fatt sitt byte.
Jag har sett pilgrimsfalk vid flera tillfällen när den jagar. Så stora fåglar som gäss lyfter och flyr bort från falken. Så det är lite av "luftens herre".

Ha det bra.

Mats på Kreativum


Hej Mats
Tack för ditt svar jag såg inte att det ståg fel i frågan men jag vill veta om du har en egen fågel eller flera så klart?

/ Jasmine Afram, 9 år från Linköping

Hej Jasmine!
Nej jag har ingen fågel utan jag tittar bara på de vilda friflygande fåglarna.

GOD JUL & GOTT NYTT ÅR!

Mats på Kreativum


hur många rovfågel arter finns det i sverige?? hur många av dem är utrotningshotade?? älskar fåglar hoppas på svar hejdå

/ david, 12 år från vellinge

Hej David!
Det var kul att höra om ditt tycke av fåglar! Visst är det härliga med vackra fjäderdräkter och fantastisk förmåga att flyga. Själv har jag varit fågelintresserad i över 40 år nu.
Det finns 18 rovfågelarter i Sverige. Utöver detta så förkommer det vissa år ytterligare 6 arter som mer eller mindre dyker upp i framförallt södra Sverige. Dom arterna är ormörn, mindre skrikörn, större skrikörn, stäppörn, kjesarörn, aftonfalk. Det har t o m varit eleonorafalk och amurfalk här på mycket tillfälligt besök.
Flera av falkarna är ganska få i antalet och är därför till viss del hotade eller sällsynta, vilket du vill kalla det.
Jag var vid Tosteberga strax söder om Kristianstad nu i söndags och såg flera havsörnar, ormvråk, fjällvråk, duvhök, sparvhök och flera röda glador. Vi hade förmodligen även en blå kärrhök.
Lycka till med ditt fågelintresse så ses vi kanske i markerna någon gång.

Ha det gott och en riktigt GOD JUL!

Mats på Kreativum


Hej Mats
Hur många arter av fåglar?

/ Jasmine Afram , 9 år från Linköping

Hej Jasmine!
Jag vet inte riktigt vad du menar med din fråga. Man i världen så finns det ca 9500 fågelarter. I Sverige så förkommer och häckar det ca 250 fågelarter. Att man sedan har sett över 400 arter i Sverige beror på att flera arter kommer hit av olika skäl på besök. Dom flyger fel eller passerar Sverige under sin flyttning mellan vinter och sommarkvarteren.

Ha det gott och GOD JUL!

Mats på Kreativum


hur många ägg lägger skattan?

/ hanna cronvall, 9 år från hammenhög

Hej Hanna!
Jag tror att det är skata du menar i din frågan. Normalt så lägger skatorna mellan 5-8 ägg i mars-april. Det har hänt att vid väldigt bra år och god tillgång på föda, att dom t o m lägger upp till 10 ägg. Som du säkert vet så bygger skatan sitt bo i ett högt träd med hjälp av en massa grenar och kvistar. Över boet så bygger dom också ett tak som skyddar först honan och sedan ungarna för rovfåglar och regn.

Ha det gott och en riktigt GOD JUL önskar jag dig.

Mats på Kreativum


Är det sant att Kolebrinn lägger det största ägget i världen i förholande till sin vikt.

/ Björn Johansson, 12 år från Åsensbruk

Hej Björn!
Jag måste erkänna att jag har ingen aning. Skulle man dessutom jämnföra med andra djur arter så blir frågan än mer komplex. Så du får nog söka vidare på din fråga.
Jag kommer dock ihåg en bild som den svenska naturfotografen Jan Linblad tog på ett kolibribo med tre ungar i. Han la sin vigselring över kanten på boet och innaför fick alla tre ungarna plats!

Ha det gott

Mats


Hej! Finns det en fågel som heter: örtmes?????

/ Jesper Nielsen, 13 år från Brålanda

Hej Jesper!
Visserligen finns det många roliga namn på fåglar och djur, men örtmes finns inte. Men det finns andra som årta, pungmes, stjärtmes, azurmes osv.
Vad du fått örtmes ifrån vet jag inte, men kanske hade det funnits ifall en mesart som varit helt präglad på örter av olika slag som då skulle heta örtmes.

Ha det gott i december och jul.

Mats


Hej hej jo jag undar om de e rätt å oroa sej för en pandemi eller va de heter för fågelinfluensa?? hej då från ellen

/ Ellen, 11 år från Ålem

Hej Ellen!
Att oroa sig för fågelinfluensan och en sk. pandemi tycker jag är lite överdrivet. Men det finns alltid rikser, så det gäller helt enkelt för människan att ta vara på sina stora kunsker och omsätta dessa i nya rutiner så att fågelinfluensan inte får den omfattningen. Sedan förra vintern då vi fick många fåglar sjuka i våra svenska hav så har kunskapen ökat och forskarna blivit allt duktigare på att förekomma en ny spridning. Men som du vet så flyger fåglarna och med den även influensan. Man vi får vara försiktiga, hålla god hygien och framförallt njuta av alla fåglar som finns runt om oss.

Ha det gott

Mats, Kreativum


Vi i klass 1-2 undrar: var tar sniglarna vägen på vintern?
Vi går ut i skogen en gång i veckan och har sett många sniglar. Nu är alla borta. Har de dött eller gömt sig.

/ lisbeth Ahlman från Skara

Hej Lisbeth!
Detta är ju inte fåglar precis utan mer natur, men det ska nog gå bra ändå. Jag har i min trädgård väldigt många sniglar under sommaren och början av hösten. Dom är så oerhört många att jag får det mesta uppätet i trädgårdslandet. Jag har dessutom vinbergssnäckor som jag däremot är väldigt glad över. Dom finns på ett litet begränsat område i trädgården. Jag har dessuotm bedrivit under några år en liten "vetenskaplig" undersökning på dessa. Jag märker med en tuschpenna ett namn och ett datum för att se hur och var dom befinner sig vid olika tidpunkter på året. Men nu när hösten kom, temperaturen sjönk så är dom som uppslukade av något. Jag vet att dom då kryper in i skrymslen och vrår i stenmurar, under tät vegetation, t o m gräver ner sig i komposten. Det är samma sak under sommaren ifall det blir mycket varmt och torrt. Där finns säkert många som dör, men de allra flesta har förmågan att "gömma" undan sig för att klara den kalla vintern.

Ha det bra.

Mats


Vilken fågel tycker du är finast

/ Emil, 9 år från Åstorp

Hej Emil!
Den här frågan har jag fått många gånger. Jag tycker faktiskt att de flesta fåglarna är vackra. Men det finns en art som jag sätter högre än alla andra och det är storlommen. Den är så fin i färgerna grått, vitt och svart och är så fin i formerna. Den är dessuotm lite "mystisk" eftersom man hör den ropa över sjöarnas blanka vattenyta om våren.

Ha det gott.

Mats


Vad är det för skillnad på löv och blad?

/ barnen på flöjtens förskola, 5 år från flöjtens förskola

Hej alla på Flöjtens förskola!
Vilka knepiga frågor man får ibland. Det roliga är att det är på saker man som vuxen egentligen inte tänker på. Men mitt svar är nog att bladen sitter på växten, trädet eller busken. Medan lövet eller löven har fallit från växten, busken eller trädet. Det är nog det enklaste svaret jag kan ge.
Ha det bra och kom gärna med fler kluriga frågor.

Mats


Hej Mats.
Fråga: Finns nån typ av örn i Sverige? Och i så fall var kan man hitta den och hur känner man igen den?
Hälsningar Rebecka

/ Rebecka Andersson, 12 år från HBG kommun

Hej Rebecka!

Visst finns det örnar i Sverige! Senast i söndags så kom en ung havsörn flygandes över mitt huvud vid en promenad. Det finns både kungsörn och havsörn som häckare i Sverige. Om jag förstår dig rätt så bor du i Helsingborg som ligger i Skåne. Just i Skåne så finns det kungsörn som häckare och havsörn som vintergäst. Du ser havsörn på vintern allra bäst och mest (antalet) i NÖ Skåne vid Tosteberga söder om Bromölla. Det är inte ovanligt att man ser 10-15 havsörnar, några enstaka kungsörnar. Det har även hänt att större skrikörn hållit till i samma område. På hösten så ses det olika arter av örn nere visd Falsterbo då dom kommer ut mot det smala näset för att lämna landet. Tror även där finns lokaler i NV Skåne som vintertid hyser havsörn. Vid Vombs ängar öster om Lund så jagar det säkert kungsörn.

Havsörnen känner man igen på stor breda vingar då den seglar omkring. När den sitter på ett skär, sten eller i stort träd ute vid kusten så liknar den mest en stor "klump". Dom gamla havsörnarna har dessutom vit stjärt som lyser fint i flykten. Näbben är härligt gul!

Kungsörnarna vi ser här nere i södra Svergie är till största delen unga kungsörnar. Dom har stora vita fält under vingarna som tillsammans med en vit stjärt lyser fint. När kungsörnen blir äldre så försvinner det vita fältet under vingarna och fågeln blir härligt brun till gyllenbrun.

Hoppas Rebecka att du fått lite mer information kring örnar. Om du letar upp en fågelskådare eller klubb/förening så kan dom säkert hjälpa till och visa örnar för dig.

Lycka till

Mats


Hej!
Det måsta vara intressant att veta så mycket om fåglar som du gör, jag har en fråga till dig som jag gärna skulle vilja ha svar på!
Du har ju forskat om fåglar länge, men vilken av alla dessa tusen och tusen fåglar är din personliga favorit? Jag skulle uppskatta att du svarade, jag är intresserad av fåglar.
/Helle

/ Helena, 12 år från Nättraby

Hej Helena!

Att veta och framförallt vara nyfiken på något är en drivkraft. Fåglar har varit mitt intresse i ca 40 år nu. Det är ett intresse som jag kommer att ha med mig hela livet. Jag har dessutom "forskat" om fåglar, arbetet med riktiga forskare om fåglar och jag inventerar rätt mycket fåglar. Sedan är det den största biten i mitt fågelintresse - att bara titta på fåglar, se hur dom lever, flyger, flyttar och hur vackra och fulländade dom är. Att ge mig iväg och "kryssa" är inte min grej, utan jag tittar på fågel dit jag kommer, hemma i trädgården eller på enkla lokaler runt om i min omgivning. Favoriten bland alla fåglar är storlommen för sin vackra fjäderskrud, mytomspunna liv och koppling till den miljö där jag vuxit upp som barn. Men där finns massor av favoriter utöver den, skogshönsen, rovfåglarna, hackspettarna, ugglorna osv. Sjöfågel och gäss har jag inventerat och räknat i minst 30 år så dom är nog lite av favoriter också.

Låter kul att du är intresserad av fågel. Jag hoppas att du är ute och kikar och upplever våra bevingade vänner. Till helgen så borde nog fågelutflykten gå till en lokal på västkusten för att se på havsfågel som blåser in i stormens spår. Du får åka ut till Torhamns udde och kika nu i helgen.

Lycka till med ditt intresse.

Mats


har du en fogel hema?

/ erika, 4 år från karlsberhg

Hej Erika!

Nej jag har egentligen inga fåglar hemma, dvs. en burfågel eller liknande. Men jag har samtidigt fåglar hemma fast på ett "annat" sätt, vilda fåglar i trädgården. Under hela året så finns det olika fåglar som gärna håller till i människans närhet. Jag tycker väldigt mycket om att titta på alla fåglar och deras beteende och utseende. Så man kan nog säga att jag har fåglar hemma ändå. Burfåglar är inte min grej därför jag tycker dom ska leva i frihet i sina olika miljöer runt om i världen.

Ha det gott i höstvädret.

Mats


Hej! Jag har alltid varit galen i djur och jag blir så glad så fort jag ser en enstaka liten kanin eller så. därför vet jag mycket om olika djur. ett stort intresse har jag särskilt för fåglar. och då undrar jag hur man ser könsskillnad på fåglar. visst vet jag att hannar ofta är mer färgglada, men på fåglar som är likadana båda könen då?

/ Eline, 11 år från Umeå

Hej Eline!

Att se skillnad på kille och tjej är ju enkelt för oss männsikor. Det är lika enkelt för fåglar att göra detsamma. Men att vi människor kan se skillnad på olika kön bland de fåglar som ser likadana ut är genast svårare. Om du tex. tar stora rovfåglar så är det så att honan är större än hanen trots att dom ser likadana ut. Men då bör man ju allra helst se dom tillsammans för att kunna jämföra dom med varandra. Men tar du tex. talgoxen så har hanen ett kraftigare svart streck längs bröstet och ner under buken. Men att se skillnad på en lövsångare eller en vattenrall eller en trädgårdssångare kräver nästan att du håller den i handen och kan se könsorganet. Så här kan jag säkert hålla på att skriva om olika arter i ett långt långt svar.

Tror jag lugnar mig med detta så länge och hoppas att du fått ett svar som kan leda dig vidare i dina funderingar kring frågan.

Lycka till.

Mats 


Vad vet du om kejsarörnen

/ Melina Sundström, 10 år från Bromma

Hej Melina!

Jag antar att du menar arten kjesarörn och inte en speciell individ som är observerad. Jag har själv inte sett en kjesarörn tyvärr, vilket jag väldigt gärna skulle vilja. Den kunskap jag besitter kan du själv läsa i olika former av fältbestämningsböcker, tex. Fågelguiden eller Europas rovfåglar.

Lycka till i dina fördjupningar kring denna mäktiga fågel.

Mats  


Vad är det som gör fåglar till utmärkta smittbärare?

/ Fredrik Borgman, 15 år från Visby/ Gotland

Hej Fredrik!

Det är en svår fråga att svara på eftersom jag egentligen inte kan den i detalj. Egentligen borde du ställa frågan till en kille som forskar kring ämnet och han heter Björn Olsen. Jag tror han finns i Kalmar.

Här är ett par mailadresser; bjorn.olsen@climi.umu.se eller

BjornOl@ltkalmar.se

Men att fåglar är smittbärare eller som du skriver utmärkta smittbärare, kan bero på att dom förflyttar sig över stora områden, ofta är i flockar, olika miljöer etc. där just "smittor" av olika slag finns. Fjäderdräkten, maten dom äter mm. gör att dom bär det med sig, släpper det ifrån sig via sin avföring i vatten, eller den miljön där många andra fåglar finns och söker föda.

Hoppas detta mycket enkla svar kan hjälpa dig att söka mer svar på denna komplexa fråga.

Ha det så bra.

Mats


vi har hittat en björktrastunge och den kan inte flyga ,vi har matat den med maskar. Finns det något annat vi kan mata den med och hur ska vi få den att dricka kommer den att överleva och hur ska vi uppfostra den? ps den är nog inte skadad

/ Sara och Josefine, 13 år från Höganäs

Hej Sara och Josefine!

Det är väldigt sent på året som ni hittat denna björktrastunge. Att ta på sig att mata och föda upp en vild småfågel är ett svårt arbete. Att den äter maskar stämmer bra med vad föräldrarna matar ungarna med i boet. Men en viktig del i kosten är just vätska. Man kan tex. doppa eller blötlägga den mat man ger så får dom nog i sig tillräckligt med vätska. Men att den inte kan flyga gör saken genast lite svårare. Det är oftast ett naturligt beteende som kommer där dom ser sina föräldrar flyga fram och tillbaka. Men också sina syskon som försöker att flaxa och därmed öka sin kunskap och färdighet att flyga. Att uppfostra den är väldigt svårt och att få den som en fri fågel igen med allt vad det innebär är också svårt. Ni får fösöka fortsätta att få den och bli större, kunna flyga och sedan själv få överleva hösten och vintern. Det är just dessa saker som gör det hela så svårt att lyckas med.

Skulle den inte vilja lära sig flyga och äta på egen hand så finns det tyvärr bara ett sätt och det är och avliva den. Det låter inte alls kul, man blir ledsen och förtvivlad. Men om den varit för sig själv ute i natruen så hade den inte heller klarat av att bli stor och flygfärdig utan föräldarnas hjälp.

Lycka till och hoppas den klarar sig.

Mats


Varför ser man aldrig duvungar?

/ Joel G., 15 år från Örerbo

Hej Joel!

Anledningen till att man inte ser duvungar, då tänker jag främst på ringduva och skogsduva, är att dom inleder sitt liv i boet tills dom är befjädrade. Därefter är dom troligtvis skygga och håller sig dolda tills dom kan söka föda själv. Innan dess så matar föräldrarna dom länge. Redan under inledningen av hösten så ruggar (byter dom fjädrar) så att dom är svåra att skilja från äldre fåglar. Jag tror att det är ungefär samma sak när det gäller tamduvor eller stadsduvor. Jag har varit med och hittat stora duniga ungar av ringduva långt in i september ute i skogen här i Blekinge. Hoppas att detta är ett svar du är nöjd med.

Ha det gott.

Mats

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2017 Unga Fakta AB