Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet författare. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Kim M. Kimselius om författare!


Hur många böcker har du skrivit?

/ Viveka Bollmark, 9 år från Jönköping

Hej Viveka

Jag har skrivit 14 böcker:

"Tillbaka till Pompeji", 1:a boken: Handlar om Ramona, som plötsligt förflyttats i tiden och möter Theo i staden Pompeji. Hon vet att hela staden kommer att förintas av ett vulkanutbrott och döda alla invånarna, även henne om hon inte kan ta sig därifrån i tid. Men hon vet inte när det kommer att hända, om 100 år, om 10 år eller om 10 minuter...

"Jag är ingen häxa", 2:a boken: Här färdas Ramona och Theo i tiden till häxförföljelsens tid. De räddar en flicka från att bli levande bränd på bål och flyr. Men de kommer inte långt innan de själva blir tillfångatagna anklagade för häxeri...

"Faraos förbannelse", 3:e boken: Den berättelsen börjar långt nere i en faraos grav i Egypten. Ramona lägger händerna över gamla skrivtecken på gravens vägg, uttalar en ramsa och plötsligt blir allt svart runt Ramona. Theo ropar på Ramona och får inget svar, han vänder sig om och ser att Ramona är spårlöst borta. Han har ingen aning om vart hon har tagit vägen... Ramona upptäcker ett fladdrande ljus som närmar sig henne i mörkret...

"Den gömda Inkastaden", 4:e boken: Här är Theo och Ramona ute i djungeln när tidsförflyttningen sker. De har kommit ifrån sin turistgrupp och plötsligt hör de ljudet av röster. Ramona tror att det är turistgruppen och rusar ut ur djungeln följd av Theo. Plötsligt står de framför en grupp Inkaindianer som hastigt höjer spjuten mot dem...

"Vikingaträl", 5:e boken: Theo och Ramona blir tillfångatagna av vikingar efter att ha fallit i vattnet och blivit förflyttade i tiden. De förs upp till en slavmarknad för att säljas. Efter ett rymningsförsök av Theo skiljs de båda åt och går olika hemska öden till mötes...

"Svarta Döden", 6:e boken: Här förflyttas Theo och Ramona till Florens 1348 och pestens tid. Där möter de Minette som bär på en stor hemlighet. När hon avslöjar den för Theo och Ramona inser de att de måste fly, men då flyr rakt i armarna på Svarta Döden.

"Snapphanar", 7:e boken: Ramona hittar ett gammalt dokument som för henne på en virvlande färd genom tiden, till Snapphanarna år 1676. Ramona förlorar minnet efter en olycka. Theo lyckas följa efter Ramona i tiden men hamnar på motståndarsidan. Till slut möts de tidigare vännerna i en kamp på liv och död.

"Giljotinen", 8:e boken: År 1793, franska folket gör uppror och avrättar sin kung med giljotinen. Ödet för giljotinen i Theo och Ramonas väg, vilket medför hemska konsekvenser. "Jag ska bara känna", viskade Ramona och vidrörde handtaget på giljotinen. Theo skrek till. Han grep tag i Ramona, vilket fick henne att rycka till och frigöra spaken. Giljotinbladet föll med ett svischande, ödesmättat ljud. Med en duns föll huvudet i korgen. Ramona stupade till marken...

"Riddarsvärdet", 9:e boken: Med fasansfull insikt inser Theo och Ramona att de inte kommit tillbaka till sin egen tid. De håller i ett riddarsvärd! Vid ljudet av röster släpper Ramona taget och gömmer sig. Theo står som förstenad och stirrar på svärdet. Theo har förstått att svärdet är deras enda biljett hem. Han måste hålla fast vid det, till vilket pris som helst. Hans beslut för dem åt skilda håll, till Mont-St-Michel och Château de Pirou i Normandie under 1300-talets riddartid. Planer smids om ond, bråd dö, som även inkluderar Theo och Ramona.

"Det glömda kriget - 1808-1809", 10:e boken: "Vad har jag nu ställt till med?" utbrast Ramona. Hon förstod genast att en ny tidsförflyttning var på gång. Hon ville gripa tag i Theo så att även han följde med. Men det var för sent... När Theo och Robert upptäcker att Ramona försvunnit, vet de inte vart hon har tagit vägen. De tror att hon har färdats till kriget 1808-1809, då Sverige förlorade Finland till Ryssland. Därför läser de allt om det kriget. Varje gång Theo tar en ny mapp får det oanade följder. Ramona kämpar för sitt liv i det finska kriget, där kulorna viner runt henne, folk sprängs i bitar och döden ständigt lurar bakom nästa vägkrök. Ska Theo och Robert hinna rädda Ramona innan det är för sent?

"Snapphaneresan", 11:e boken: Följ med Theo och Ramona på en spännande resa i Snapphaneland. Berättelsen börjar på Sporrakulla gård, där de hittar ett kopparmynt ifrån Loshultskuppen. Genom kopparmyntet färdas de genom tiden till snapphanefejden 1678. Theo och Ramona ger sig på jakt efter skatten. Färden för dem genom hela Snapphaneriket. Många faror möter dem på vägen. Att hitta skatten är inte så lätt som de först trodde.

”Kinesiska Draken”, 12:e boken: Kejsare Qin Shi Huangdi och kejsare Wu, lät ingen stå i deras väg i strävan efter makt och evigt liv. Theo och Ramona har oturen att fara genom tiden och möta just dessa två skrämmande personer i det historiska Kina. Theo och Ramona kastas mellan olika händelser; hemska och livsfarliga, men samtidigt oerhört fängslande. På nära håll får de ta del av mord och sammansvärjningar. De inser till slut att även deras liv är hotade. Missa inte denna mycket spännande berättelse, som är något utöver det vanliga! Kommer ut i augusti 2009.

”Kimberlie – Äventyr på Nya Zeeland”, 1:a boken i serien om Kimberlie och Andy: Kimberlies första resa till Nya Zeeland blir inte alls vad hon förväntat sig. Istället för tråkiga släktträffar, får hon uppleva skrämmande äventyr, när hon ensam ger sig av för att utforska det okända landet. Nya Zeelands natur är inte så ofarlig som hon trodde. En mystisk man dyker oväntat upp och skrämmer henne. Plötsligt inser Kimberlie att hon har gett sig in i något riktigt otäckt som hon inte kan ta sig ur.

"Kimberlie - Ett nytt liv", 2: aboken i serien om Kimberlie och Andy: Något fruktansvärt händer som för alltid förändrar Kimberlies liv. På grund av detta fattar hon ett ödesdigert beslut och drar omedvetet med sig Andy i de händelser som följer. (Boken kommer ut 1 mars 2010)

De första 12 böckerna är Historiska Äventyrsböcker, skrivna runt en riktig historisk händelse, med riktiga historiska personer och en faktadel i slutet av boken. Många skriver till mig och tackar mig för att de har fått högsta betyg i skolan efter att ha läst någon av mina historiska äventyrsböcker och därefter fått prov i skolan på ämnet. De säger att det känns som om de hade varit där och därför kom ihåg allt de hade läst. De säger också att mina böcker ger spänning för stunden och lärdom för livet. Att böckerna är så spännande att det inte går att sluta läsa dem, förrän dem är slut! Den 13:e och 14:e boken om Kimberlie skildrar Nya Zeeland, dess mystiska natur och historia i nervkittlande berättelser. Spännande thrillers som tar andan ur läsaren…

Hör av dig och berätta om du läser någon av böckerna och vad du isåfall tyckte om den/dem?

Kramisar från Kim


jag vet att det tar längre tid nu när det är nyår men jag skickade in min berättelse före julen typ vid 22 december men min andra saga kom fram ganska fort men dom andra har det tagit jätte långt tid på

/ annie, 10 år från vikarbyn

Hej Annie

Jag har ingenting att göra med berättelserna. Däremot vet jag att det inte är någon på Unga Berättare som har arbetat i helgerna. Så du får nog vänta ett bra tag till innan det händer något med din berättelse. De flesta är lediga från jul till efter trettondagshelgen.

Kramisar Kim


Hej! igen är det gratis att trycka sin bok?
/Emma

/ Emma, 10 år från sundsvall

Hej Emma

Om det är ett förlag som vill ge ut dina böcker behöver du inte betala någonting. (Se mitt tidigare svar till dig) Om du trycker upp böckerna själv måste du betala (se även detta på mitt tidigare svar).

Lycka till med din bok! För mer tips om hur du ger ut böcker kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se

Kramisar Kim


Hej, Kim!

Jag befinner mig i en svårt situation för mig, och hoppas du skulle kunna hjälpa mig;
Jag har skrivit ett "manus" så att säga på cirka 350 sidor i dagsläget men jag har ännu en stor mängd att slipa på. Men problemet råkar syfta på att jag redan har fått alla idéer till uppföljaren, och är extremt ivrig på att börja skriva direkt. Jag har antecknat några få idéer, skapat ett antal nya karaktärer, handling o.s.v.
Jag är på något vis rädd att jag ska fastna i det första "manuset" och inte vilja slutföra det.
Tycker du som författare att:
1.Att jag ska slutföra mitt äldre manus innan jag börjar på en uppföljare.
2.Att jag ska fortsätta skriva på mitt gamla manus, och fortsätta anteckna idéer eftersom de kommer.
3.Börja med uppföljaren och vänta ett tag med det gamla.

Jag skulle bli evigt tacksam för svar och eventuellt någon övrig idé från din sida.

För det andra vill jag uttrycka mig hur mycket jag avgudar Sherlock Holmes böckerna (jag tycker de är fullkomligt enastående.) Och dessutom så har Sir Arthur Conan Doyle inspirerat mig en stor del i mitt skrivande, trots att det jag skriver inte är det minsta likt något av Sherlock Holmes äventyr.
Jag älskar även böcker i stil med "Fantomen på Operan", och "Skattkammarön".
Det må hända att just "klassiker" förmodligen inte är din starka sida, men om så vore eller om du bara råkar befinna dig i de faktum att du känner till någon/några - har du något bra läsartips till mig i stil med Sherlock Holmes och Fantomen på Operan?
/Med vänliga hälsningar Fanny.

/ Fanny, 13 år från Norra Sverige

Hej Fanny

Roligt om jag kan vara dig till hjälp, hoppas att mitt svar ger dig den hjälp du behöver:

När jag skriver kommer det ständigt nya idéer till nya böcker. Då sätter jag mig ned och skriver av mig så att jag har skrivit 1-3 kapitel och sedan gör jag en summering/stolpar över resten av handlingen. Därefter lägger jag ifrån mig den nya berättelsen och går tillbaka till det "gamla" manuset (som du kallar det) och skriver på det tills det blir färdigt, eller tills det dyker upp en ny idé som jag behöver skriva av mig för att kunna koncentrera mig på den "gamla" berättelsen.

Det innebär att jag har många påbörjade böcker, som bara ligger och väntar på att jag ska fortsätta skriva på dem. Det känns skönt att ha så mycket inspiration och veta att jag alltid har en bok liggande som jag kan fortsätta skriva på.

Att råda dig vad just du ska göra är inte så lätt, för jag tycker att du ska följa dina egna känslor. Är det en efterföljare till den första boken är det jättebra om du skriver den. Det är alltid bra att kunna visa ett förlag att man inte bara har en bok inom sig utan att man har ett "helt bibliotek" inom sig. Om jag hade varit du, så hade jag jobbat så som jag beskrev mitt arbetsätt ovan. Men det är bara du själv som kan bestämma hur du vill göra.

Älskar själv Sherlock Holmes böckerna.

Kan varmt rekommendera Godnatt, mister Tom av Michelle Magorian och alla hennes böcker.

Dessutom har du ännu en fantastisk författare som har skrivit många bra böcker: Frances Hodgson Burnett.

Berätta gärna för mig vad du tycker om böckerna när du har läst dem. Vad tycker du om mina böcker då?

Tycker du är enastående duktig som har skrivit en sådan lång bok. Önskar dig lycka till! Lova att du hör av dig den dag du får din bok antagen av ett förlag.

Kramisar Kim


Hej Kim!
Jag skulle gärna skriva en " fantasy" bok. Men jag har ingen insperation...Har en gnutta idee om vad den ska handla om...men jag vill också skriva om något helt annat.
Nellie

/ Nellie, 13 år från Medelpad

Hej Nellie

Om du har svårt att komma igång med att skriva rekommenderar jag dig att läsa många olika sorters böcker. Du kan gå in på min blogg: http://kim-m-kimselius.blogspot.com/ för att få boktips. Jag läser många olika sorters böcker för att kunna ge tips om böcker när jag får frågor här på unga fakta.

Kanske mina egna böcker kan ge dig inspiration? Gå in på www.kimselius.se och kika under "Böckerna".

Det som är viktigt för att komma igång med att skriva är att du läser mycket, och att du sätter dig ned och skriver något nästan varje dag. Det kan vara att du bara skriver om din dag och låter tankarna vandra iväg och så plötsligt är du inne i en berättelse.

Skriv det DU vill läsa! För att göra en bra berättelse bör du skriva direkt från hjärtat, och gärna ta del av de erfarenheter du bär inom dig. Tänk på att inte skriva för att någon annan ska läsa berättelsen, utan skriv för att DU ska bli nöjd med berättelsen. Använd ditt eget "språk" och försök inte härma någon annan författare, då blir din berättelse bra. För att förlagen ska bli intresserade av din berättelse bör du ha något nytt att berätta, något som väcker deras intresse. Glöm inte att berättelsen måste fånga läsaren redan i första meningen.

Lycka till! Skriv gärna tillbaka och berätta hur det går för dig.

Kramisar Kim


Hej! Jag undar min kompis och jag vi har gjort böcker och vi undrar hur man trycker sina böcker?

//Emma

/ Emma, 10 år från sundsvall

Hej Emma

BOKFÖRLAG:
Det bästa sättet att få kontakt med ett bokförlag är att gå till en bokhandel och se ut böcker som tilltalar dig. Se efter vilket förlag som har gett ut boken/böckerna. Det står längst fram i boken. Där brukar stå fullständig adress, telefon, e-mail m.m. Du kan även gå in på www.googles.se och söka på "Bokförlag". Där hittar du allt du behöver.

Skriv din berättelse med dubbelt radavstånd, numrera sidorna. Skicka som papperskopior och bifoga namn, adress och telefon. Jag brukar skriva allt det högst upp på sidorna. Det finns något som heter "Huvud/Sidfot" i Wordprogrammet. Där lägger man in all den texten på första sidan så kommer det automatiskt på alla sidorna.

När förlaget/förlagen (för jag tycker du kan skicka till flera förlag samtidigt) fått ditt manus är det först en redaktör som läser det. Om den personen tycker om det du har skrivit går manus vidare till flera personer som tycker till. Om de tycker om din berättelse kontaktar de dig och ber att få publicera/ge ut din berättelse. Om de skickar tillbaka ditt manus behöver det inte betyda att det är dåligt. Det kanske inte passar deras förlag, de kanske inte har råd att ge ut fler debutanter det året, det är inte rätt person som har läst det från början osv. Får du tillbaka ditt manus ska du alltså inte ge upp, sätt dig ner och läs igenom det igen, se om du kan förbättra det och skicka det till något annat förlag. Tänk på att förlagen får runt 3.000 obeställda manus PER ÅR! Av dem väljer de kanske ut 10-20 manus som de gör böcker av.

Om du får ditt manus antaget börjar en annan process: Manus godkännes, därefter korrigeras manus, stavfel rättas, grammatiska fel m.m. Redaktören kan också komma med vissa kommentarer om att något inte stämmer i ett kapitel eller att man har tappat "röda tråden" på något ställe.

När manus är klart, levererar författaren oftast det på diskett/Cd/mail till förlaget. Där gör man sidor helt klara: sidnumrering, kapitelindelning osv.

Redan när förlaget godkänt manus har de beställt ett omslag. Det är oftast färdigt före boken eftersom det är omslaget man annonserar med, och annonserna går iväg i god tid före det boken kommer ut. Förlagen har oftast speciella illustratörer som gör omslagen åt dem.

Sedan skickas manuset till tryckeriet, nu i färdigt "ombrutet" format, det innebär att alla sidorna ser ut precis så som de ska göra i boken. De trycker boken. De har stora maskiner som kan trycka 3.000 böcker på en timma. Därefter går det iväg till bokbinderiet som sätter ihop omslaget med innehållet: sidorna.

Därefter skickas böckerna, nu i tusentals exemplar, till antingen förlaget, eller ett centralt distributionsföretag. Därifrån beställer bokhandlarna sina böcker och de skickas ut i butiken så att du och alla andra kan köpa böckerna.

Du som författare får royalty på försäljningen. Det innebär att du får en viss summa per bok som säljs, summan varierar från förlag till förlag därför kan jag inte säga hur mycket det rör sig om. Dessutom brukar författaren få ett visst antal gratisexemplar av sin bok, också olika beroende på förlag, det kan röra sig om cirka 10 exemplar, alltså inga stora mängder.

OM DU VILL TRYCKA UPP DINA BÖCKER SJÄLV:
Du kan trycka dina böcker på Print-On-Demand. Då betalar du allt själv, men du behöver bara trycka upp så många böcker du vill ha, t.ex. 1 bok. Priset varierar mellan de olika tryckerierna. Det blir dyrare än att trycka upp 3.000 böcker, men ett mycket billigare alternativ om man inte vill ha så många böcker. Gå in på nätet och titta på t.ex. www.books-on-demand.com, www.instantbook.se www.b4press.com, www.gml.se och många, många fler. Kanske har du något Print-On-Demand tryckeri i din närhet?

OM DU VILL LÄGGA UT DIN BOK PÅ NÄTET SÅ ATT ANDRA KAN LÄSA DEN:
Du kan också lägga ut din bok som Digitalbok. Då går du in på www.digitalboken.se Genom Digitalboken får man möjlighet att bli läst och upptäckt av förläggare och allmänhet. Digitalboken är en mötesplats för de som har författardrömmar, men även för redan etablerade författare, förläggare och läsare. Digitalboken har skapats som ett forum för talanger, som kanske aldrig skulle bli publicerade på annat sätt. Det är helt gratis för författare och skribenter att ladda upp sina böcker och texter till Digitalboken.

Uppladdade böcker på Digitalboken kan läsas direkt av vem som helst, som PDF-fil. De som vill kan få sin bok tryckt i allt från några få exemplar till större upplagor, via Digitalbokens Print-On-Demand tjänst. Digitalboken erbjuder också en lektörstjänst där författaren kan få professionell granskning av sin text.

Digitalboken kan också hjälpa till med bokomslag, bilder och framtagning av tryckfärdigt material.

Jag önskar dig lycka till i ditt skrivande. Håll drömmen levande. Jag bestämde mig för att bli författare när jag var åtta år. Nu har jag slagit igenom stort, kommit ut med flera böcker, översatts till många språk och fått smeknamnet "Blekinges Astrid Lindgren". Vill du veta mer om mig kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se. Där hittar du också fler tips.

Hör av dig den dag du får ditt manus godkänt.

Kramisar från Kim


Jag undrar hur får man in böcker på bibloteket

/ Emma, 10 år från sunsvall

Hej Emma

Biblioteken köper in de böcker som de tycker verkar bra. Ibland köper de in böcker ifall många låntagare frågar efter dem.

Kramisar Kim


Hej!

Jag är en tjej som skrivit mycket, från artikel, noveller, uppsatser m.m . Min dröm är att bli en advokat men å andra sidan kan man ändå göra något man själv tycker om. Så igår kväll satt jag och funderade ganska mycket på att jag vill ge ut en bok som är skriven utav mig. Jag har burit det sen jag gick i 5:an och vill ge ut min bok så snabbt som möjligt. Jag vill gärna ha några tips. Här är några frågor som jag burit med mig och är tacksam att jag får ställa de:
- Hur mycket kostar det att ge ut en bok? ( att få den publicerad )
- Hur långt tid tar det tills boken verkligen kommit ut?
- Ungefär hur mycket tjänar den som skrivit boken? ( Pengarna är inte så viktiga, tänkte bara kolla upp det :) )

Tack för att jag fick ställa mina frågor. Stor Kram Mirjeta :)

/ Mirjeta, 15 år från Sverige

Hej Mirjeta

Om du skickar in din bok till ett bokförlag och de vill ge ut boken kostar det ingenting för dig att ge ut boken. Då får du betalt för boken istället.

Ibland kan det ta 2-4 år innan du får boken utgiven från det du skickar in den tills boken kommer ut i bokhandeln.

Du som författare får royalty på försäljningen. Det innebär att du får en viss summa per bok som säljs, summan varierar från förlag till förlag därför kan jag inte säga hur mycket det rör sig om. Dessutom brukar författaren få ett visst antal gratisexemplar av sin bok, också olika beroende på förlag, det kan röra sig om cirka 10 exemplar, alltså inga stora mängder.

Om du skriver en riktig bästsäljare kan du bli mångmiljonär!

Har du läst Grisham: John Grisham, född 8 februari 1955 i Jonesboro, Arkansas, är en amerikansk jurist och författare. Grisham tog examen som jurist 1981 och var under tio år verksam som sådan i Southaven. Första boken, Juryn, kom ut i USA 1988 men det var med den andra, Firman, som succén var ett faktum. Sedan dess har namnet John Grisham varit synonymt med den juridiska thrillern och han har sålt mer än 235 miljoner böcker och översatts till ett trettiotal språk. Sju av böckerna har filmatiserats.

Att jag berättar om honom är att du skriver att du vill bli advokat. Vilket gör att du kan kombinera ditt arbete med ditt skrivande, precis som Grisham och kanske bli lika rik som han.

Lycka till med ditt författarskap. Hör av dig den dag du får din första bok utgiven. Vill du veta mer om mig eller få fler skrivtips kan du gå in på www.kimselius.se

Kramisar Kim


Hej! Jag har kollat på sidan www.bokutgivning.se där står det hur mycket pengar man vill ha för varje exemplar som säljs vad tycker du är lämpligt?

/ Max, 11 år från Falköping

Hej Max

Om jag förstår sidan rätt vill de av författaren ha 112 kronor/bok om boken inte har blivit såld. DET är mycket pengar. Du kan trycka upp din bok billigare på ett vanligt print-on-demand tryckeri. Men då får du inte hjälp med att marknadsföra boken till bokhandel och nätbokhandel. Då får du bara boken i din hand. Om jag var i din ålder skulle jag tycka att det var jätteroligt att trycka upp bara några exemplar av min bok och ge till släktingar och få ställa i min egen bokhylla. Då kanske du betalar 50-75:-/bok och du behöver inte trycka så många exemplar. Vilket innebär att det inte blir så dyrt för dig.

Lycka till med tryckningen av din bok!

Kramisar Kim


Hej Kim!
Jag har frågat förut men nu har jag några frågor igen. Jo, det är så här att jag har börjat skriva på en bok. Jag är bara på första kapitelet än så länge så jag har inte hunnit så långt. Men jag undrar är det kontsigt att skriva om en person som är omkring 16-17 år, fast man bara är 14 år själv? Jag har ju liksom aldrig upplevt hur det är att vara i den åldern. Sen så undrar jag hur stora bladen kommer bli i boken, om min bok blir upptryckt(vilket är en chans på miljonen ungefär) alltså nu skriver jag ju på A4,-jag skriver på datan-men de blir ju A4 när man skriver ut boken sen. Så hur stora kommer bladen bli i boken? För det ser så lite ut att kanske bara skriva sju rader som Förord.. Och sista frågan nu då. Är detta bra som förord?:

Om någon gav dig sin hemlighet, sitt liv, vad skulle du göra då?
Jag sprang fortare, visste att det var försent, att jag inte skulle hinna. Men jag måste hinna, jag måste klara det. Det var inte bara mitt liv det handlade om, det var även hans liv. Vårat liv. fiendens leende blev bredare för varje minut, varje sekund som gick. Jag sprang fortare, så fort att jag kände mjölksyran brännas i benen, så fort att jag kände en metall liknande smak i munnen. Jag kunde inte bry mig, jag ville inte bry mig. Det enda som betydde något var att jag var tvungen att hinna! Sedan hörde jag kyrk klockan slå, det brummade över hela byn, och det kändes som om min kropp skakade, splittrades, dog.
Allt var försent, jag hade ingen utväg. Försent.

Hoppas att du förstår mina frågor, jag kom inte på något bättre sett att formulera mig på. =P
kramkram Agnes

/ Agnes, 14 år från Örebro

Hej Agnes

Vad känner du själv när du skriver om 17-åringar, känns det svårt? Har du erfarenhet av 17-åringar, någon du känner på nära håll?

Personligen tycker jag inte att man ska låsa sig vid att man inte har den rätta åldern för den personen man skriver om. Det gäller att försöka sätta sig in i hur den personen är. För hur det nu än är, så har vi ju mött personer i de flesta åldrar.

Det är bokförlaget som bestämmer formatet på boken. Mina böcker brukar ligga på 120-150 A-4 manusblad med storlek 12 på texten och 1 1/2 radavstånd. Då blir det som färdig bok mellan 256-300 sidor.

Om du tittar på böcker i din bokhylla så ser du att man inte behöver fylla sidorna med text. Ett förord kan vara en dikt, några rader, eller en hel sida. Det viktigaste är vad man skriver där. Du har skrivit bra text. Tänk bara på att du inte ska upprepa dig, istället för att upprepa "fort" kan du lägga in "och". Tänk också på att det är viktigt vilka ord du väljer när du beskriver ljud. Kyrkklockor låter inte som ett brummande för mig, det låter mer som dånande eller som vacker musik...

Lycka till med din berättelse. Det känns som om du har mycket inom dig och kan komma långt! Fortsätt skriv! Hör av dig den dag du får din första bok antagen av ett bokförlag.

Kramisar Kim


Hej jag undrar bara är det svårt att bli författare??
Alltså hur höga betyg ska man ha?
Vilken linje ska man gå i gymnasiet?

/ anonym, 14 år från nyköping

Hej Anonym

Jag älskar att vara författare. Berättelserna bara sprudlar i mig och jag känner inte att jag har några problem med att hitta på berättelser, däremot är det svårt att få tiden att räcka till. Det är både lätt och svårt att vara författare, det beror helt och hållet på hur man är som person och om man ser positivt eller negativt på yrkets olika sidor.

Det krävs inga betyg för att bli författare. Det viktigaste är att man brinner för att skriva och håller lågan brinnande och inte ger upp sin dröm. Skriv det DU vill läsa! För att göra en bra berättelse bör du skriva direkt från hjärtat, och gärna ta del av de erfarenheter du bär inom dig. Tänk på att inte skriva för att någon annan ska läsa berättelsen, utan skriv för att DU ska bli nöjd med berättelsen. Använd ditt eget "språk" och försök inte härma någon annan författare, då blir din berättelse bra. För att förlagen ska bli intresserade av din berättelse bör du ha något nytt att berätta, något som väcker deras intresse. Glöm inte att berättelsen måste fånga läsaren redan i första meningen.

Du behöver inte gå någon speciell linje för att bli författare. Däremot vill jag upplysa dig om att det faktiskt finns speciella skrivarlinjer som du kan gå. För att hitta någon i din närhet kan du gå in på Google.com och söka på Skrivarlinjer.

Lycka till med ditt skrivande. Hör gärna av dig igen om du behöver ha fler tips och råd. Och... glöm inte höra av dig den dag du får din första bok antagen. Skriv gärna ditt namn nästa gång, det är trevligare, då vet jag också vem du är när du nästa gång återkommer.

Kramisar Kim


är det svårt att skriva böker

/ max, 9 år från täby

Hej Max

Jag älskar att vara författare. Berättelserna bara sprudlar i mig och jag känner inte att jag har några problem med att hitta på berättelser, däremot är det svårt att få tiden att räcka till. Det är både lätt och svårt att vara författare, det beror helt och hållet på hur man är som person och om man ser det bra eller det dåliga med jobbets olika sidor.

Vill du veta mer om mig och mina böcker kan du gå in på www.kimselius.se och titta. Där hittar du också andra spännande länkar.

Kramisar Kim


Hej!
jag har skrivit berättelse som min mamma tycker är jätte bra och att vi ska prova att skicka den till ett bok förlag. Men skulle du på något sätt kunna läsa igenom den och se om man kan göra något annorlunda?

Många kramizar från Annie!

/ Annie, 12 år från Ljungby

Hej Annie

Eftersom det tar alltför lång tid för mig att läsa berätteöser och tycka till om dem, så gör jag inte det längre. Det kommer nämligen så många förfrågningar om det. Jag hinner helt enkelt inte med det.

Du kan gå in på min hemsida www.kimselius.se och läsa under Författartips. Där får du mer tips om hur du bygger upp din berättelse, och där hittar du också sajter där du kan lägga ut din berättelse för att andra ska kunna läsa den och bedöma den.

Be gärna någon lärare, bibliotekarie eller annan vuxen att läsa din berättelse och göra en bedömning. Men framförallt: tro på dig själv och satsa på skrivandet om du drömmer om att bli författare!

Lycka till!

Kramisar från KimHej kim!!!
jag har läst en av dina böcker(tillbaka till Pompeji) och jag tycker att den är jättebra.
Jag har börjat skriva en bok som är 4 sidor och ska fortsätta att skriva.
den ska bli 100 sidor .
Den handlar om 2 tjejer som älskar fotboll men jag har inte kommit på en namn till den.
Kan du ge mig en tips om hur jag kan komma på ett namn till den.
Tacksam för svar.
M.V.H Karolin

/ karolin, 11 år

Hej Karolin

Jättekul att du tyckte så mycket om "Tillbaka till Pompeji". Har du sett att det finns ytterligare 11 böcker i serien om Theo och Ramona? Gå in på min hemsida www.kimselius.se Där kan du läsa mer om böckerna.

Det är inte så viktigt att ha namn/titel på boken när man håller på att skriva den. Själv håller jag just nu på att skriva om Romarriket och det har jag som arbetstitel, innan jag kommer på vad boken ska heta.

Därför är mitt tips till dig att du inte ska bry dig så mycket om namnet på själva boken, utan koncentrera dig på innehållet. Namnet brukar dyka upp när man har kommit en bit in i boken eller när boken är färdig. Då blir liksom namnet självklart!

Fortsätt skriv! Kika gärna på min hemsida under "Författartips" om hur du bygger upp din bok. Kanske kan det hjälpa dig att uppnå dina 100 sidor.

Lycka till! Hör av dig den dag du får din bok antagen.

Kramisar från Kim


Hej.Det e jag Khalid.Jag skulle fråga dej om vilken författare har skrivit med det mesta böcker och den lättlästa böcker?
Tack ska du ha.
Adjö.

/ khalid, 15 år från Somalia

Hej Khalid

Det finns något som heter "Lättlästa böcker", men de tror jag är för lätta för dig.

Kan inte svara på vem som har skrivit de mest lättlästa böckerna, inte heller vem som har skrivit flest böcker i världen...

Men här är en författare som skriver lättlästa böcker, Helena Bross började skriva lättläst-böcker i slutet av 1980-talet.

Kramisar Kim


hej kim!
Vars köper man dina böcker?
Jag skulle vilja läsa alla dina 13 böcker eller vad du hade gjort.
kan inte du säga lite namn så kan jag sedan se om man kan låna någon på biblioteket.

/ Tobias, 8 år från Luleå

Hej Tobias

Du hittar alla mina böcker hos Akademibokhandeln och de senaste böckerna hos Bokiabutikerna. Din bokhandeln kan säkert ta hem dem om de inte har dem i affären. Dessutom tror jag att ditt bibliotek i Luleå har samtliga böcker för jag vet att en av bibliotekarierna på biblioteket är en fan till mina böcker. Jag träffade henne när jag var i Luleå och föreläste.

Jag har nu skrivit 14 böcker:

"Tillbaka till Pompeji", 1:a boken: Handlar om Ramona, som plötsligt förflyttats i tiden och möter Theo i staden Pompeji. Hon vet att hela staden kommer att förintas av ett vulkanutbrott och döda alla invånarna, även henne om hon inte kan ta sig därifrån i tid. Men hon vet inte när det kommer att hända, om 100 år, om 10 år eller om 10 minuter...

"Jag är ingen häxa", 2:a boken: Här färdas Ramona och Theo i tiden till häxförföljelsens tid. De räddar en flicka från att bli levande bränd på bål och flyr. Men de kommer inte långt innan de själva blir tillfångatagna anklagade för häxeri...

"Faraos förbannelse", 3:e boken: Den berättelsen börjar långt nere i en faraos grav i Egypten. Ramona lägger händerna över gamla skrivtecken på gravens vägg, uttalar en ramsa och plötsligt blir allt svart runt Ramona. Theo ropar på Ramona och får inget svar, han vänder sig om och ser att Ramona är spårlöst borta. Han har ingen aning om vart hon har tagit vägen... Ramona upptäcker ett fladdrande ljus som närmar sig henne i mörkret...

"Den gömda Inkastaden", 4:e boken: Här är Theo och Ramona ute i djungeln när tidsförflyttningen sker. De har kommit ifrån sin turistgrupp och plötsligt hör de ljudet av röster. Ramona tror att det är turistgruppen och rusar ut ur djungeln följd av Theo. Plötsligt står de framför en grupp Inkaindianer som hastigt höjer spjuten mot dem...

"Vikingaträl", 5:e boken: Theo och Ramona blir tillfångatagna av vikingar efter att ha fallit i vattnet och blivit förflyttade i tiden. De förs upp till en slavmarknad för att säljas. Efter ett rymningsförsök av Theo skiljs de båda åt och går olika hemska öden till mötes...

"Svarta Döden", 6:e boken: Här förflyttas Theo och Ramona till Florens 1348 och pestens tid. Där möter de Minette som bär på en stor hemlighet. När hon avslöjar den för Theo och Ramona inser de att de måste fly, men då flyr rakt i armarna på Svarta Döden.

"Snapphanar", 7:e boken: Ramona hittar ett gammalt dokument som för henne på en virvlande färd genom tiden, till Snapphanarna år 1676. Ramona förlorar minnet efter en olycka. Theo lyckas följa efter Ramona i tiden men hamnar på motståndarsidan. Till slut möts de tidigare vännerna i en kamp på liv och död.

"Giljotinen", 8:e boken: År 1793, franska folket gör uppror och avrättar sin kung med giljotinen. Ödet för giljotinen i Theo och Ramonas väg, vilket medför hemska konsekvenser. "Jag ska bara känna", viskade Ramona och vidrörde handtaget på giljotinen. Theo skrek till. Han grep tag i Ramona, vilket fick henne att rycka till och frigöra spaken. Giljotinbladet föll med ett svischande, ödesmättat ljud. Med en duns föll huvudet i korgen. Ramona stupade till marken...

"Riddarsvärdet", 9:e boken: Med fasansfull insikt inser Theo och Ramona att de inte kommit tillbaka till sin egen tid. De håller i ett riddarsvärd! Vid ljudet av röster släpper Ramona taget och gömmer sig. Theo står som förstenad och stirrar på svärdet. Theo har förstått att svärdet är deras enda biljett hem. Han måste hålla fast vid det, till vilket pris som helst. Hans beslut för dem åt skilda håll, till Mont-St-Michel och Château de Pirou i Normandie under 1300-talets riddartid. Planer smids om ond, bråd dö, som även inkluderar Theo och Ramona.

"Det glömda kriget - 1808-1809", 10:e boken: "Vad har jag nu ställt till med?" utbrast Ramona. Hon förstod genast att en ny tidsförflyttning var på gång. Hon ville gripa tag i Theo så att även han följde med. Men det var för sent... När Theo och Robert upptäcker att Ramona försvunnit, vet de inte vart hon har tagit vägen. De tror att hon har färdats till kriget 1808-1809, då Sverige förlorade Finland till Ryssland. Därför läser de allt om det kriget. Varje gång Theo tar en ny mapp får det oanade följder. Ramona kämpar för sitt liv i det finska kriget, där kulorna viner runt henne, folk sprängs i bitar och döden ständigt lurar bakom nästa vägkrök. Ska Theo och Robert hinna rädda Ramona innan det är för sent?

"Snapphaneresan", 11:e boken: Följ med Theo och Ramona på en spännande resa i Snapphaneland. Berättelsen börjar på Sporrakulla gård, där de hittar ett kopparmynt ifrån Loshultskuppen. Genom kopparmyntet färdas de genom tiden till snapphanefejden 1678. Theo och Ramona ger sig på jakt efter skatten. Färden för dem genom hela Snapphaneriket. Många faror möter dem på vägen. Att hitta skatten är inte så lätt som de först trodde.

”Kinesiska Draken”, 12:e boken: Kejsare Qin Shi Huangdi och kejsare Wu, lät ingen stå i deras väg i strävan efter makt och evigt liv. Theo och Ramona har oturen att fara genom tiden och möta just dessa två skrämmande personer i det historiska Kina. Theo och Ramona kastas mellan olika händelser; hemska och livsfarliga, men samtidigt oerhört fängslande. På nära håll får de ta del av mord och sammansvärjningar. De inser till slut att även deras liv är hotade. Missa inte denna mycket spännande berättelse, som är något utöver det vanliga! Kommer ut i augusti 2009.

”Kimberlie – Äventyr på Nya Zeeland”, 1:a boken i serien om Kimberlie och Andy: Kimberlies första resa till Nya Zeeland blir inte alls vad hon förväntat sig. Istället för tråkiga släktträffar, får hon uppleva skrämmande äventyr, när hon ensam ger sig av för att utforska det okända landet. Nya Zeelands natur är inte så ofarlig som hon trodde. En mystisk man dyker oväntat upp och skrämmer henne. Plötsligt inser Kimberlie att hon har gett sig in i något riktigt otäckt som hon inte kan ta sig ur.

"Kimberlie - Ett nytt liv", 2: aboken i serien om Kimberlie och Andy: Något fruktansvärt händer som för alltid förändrar Kimberlies liv. På grund av detta fattar hon ett ödesdigert beslut och drar omedvetet med sig Andy i de händelser som följer. (Boken kommer ut 1 mars 2010)

De första 12 böckerna är Historiska Äventyrsböcker, skrivna runt en riktig historisk händelse, med riktiga historiska personer och en faktadel i slutet av boken. Många skriver till mig och tackar mig för att de har fått högsta betyg i skolan efter att ha läst någon av mina historiska äventyrsböcker och därefter fått prov i skolan på ämnet. De säger att det känns som om de hade varit där och därför kom ihåg allt de hade läst. De säger också att mina böcker ger spänning för stunden och lärdom för livet. Att böckerna är så spännande att det inte går att sluta läsa dem, förrän dem är slut! Den 13:e och 14:e boken om Kimberlie skildrar Nya Zeeland, dess mystiska natur och historia i nervkittlande berättelser. Spännande thrillers som tar andan ur läsaren…

Hör av dig och berätta om du läser någon av böckerna och vad du isåfall tyckte om den/dem?

Kramisar från Kim


hej kim!
Kommer du i håg mig?
Nu på skolan när vi har media så har jag skrivit en bok.
Du kan aldrig gissa hur många sidor det är!
Det är fyra sidor. Både jag, mamma och pappa tycker att den är bra.

/ Tobias, 8 år från Luleå

Hej Tobias

Träffades vi när jag var och föreläste i Luleå i september?

Håller med din mamma och pappa att du är duktig som har skrivit fyra sidor på din bok. Mycket bra gjort. Tror säkert att den är jättebra. Fortsätt skriv!

Lycka till!

Kramisar från Kim


Hej!
Om man har gjort en lång berättelse och man skulle vilja att det blev en riktig bok, hur gör man då????
Måste man skriva om den och så??

Kram från Kyra.

/ Kyra , 13 år från Ljungby

Hej Kyra

BOKFÖRLAG:
Det bästa sättet att få kontakt med ett bokförlag är att gå till en bokhandel och se ut böcker som tilltalar dig. Se efter vilket förlag som har gett ut boken/böckerna. Det står längst fram i boken. Där brukar stå fullständig adress, telefon, e-mail m.m. Du kan även gå in på www.googles.se och söka på "Bokförlag". Där hittar du allt du behöver.

Skriv din berättelse med dubbelt radavstånd, numrera sidorna. Skicka som papperskopior och bifoga namn, adress och telefon. Jag brukar skriva allt det högst upp på sidorna. Det finns något som heter "Huvud/Sidfot" i Wordprogrammet. Där lägger man in all den texten på första sidan så kommer det automatiskt på alla sidorna.

När förlaget/förlagen (för jag tycker du kan skicka till flera förlag samtidigt) fått ditt manus är det först en redaktör som läser det. Om den personen tycker om det du har skrivit går manus vidare till flera personer som tycker till. Om de tycker om din berättelse kontaktar de dig och ber att få publicera/ge ut din berättelse. Om de skickar tillbaka ditt manus behöver det inte betyda att det är dåligt. Det kanske inte passar deras förlag, de kanske inte har råd att ge ut fler debutanter det året, det är inte rätt person som har läst det från början osv. Får du tillbaka ditt manus ska du alltså inte ge upp, sätt dig ner och läs igenom det igen, se om du kan förbättra det och skicka det till något annat förlag. Tänk på att förlagen får runt 3.000 obeställda manus PER ÅR! Av dem väljer de kanske ut 10-20 manus som de gör böcker av.

Om du får ditt manus antaget börjar en annan process: Manus godkännes, därefter korrigeras manus, stavfel rättas, grammatiska fel m.m. Redaktören kan också komma med vissa kommentarer om att något inte stämmer i ett kapitel eller att man har tappat "röda tråden" på något ställe.

När manus är klart, levererar författaren oftast det på diskett/Cd/mail till förlaget. Där gör man sidor helt klara: sidnumrering, kapitelindelning osv.

Redan när förlaget godkänt manus har de beställt ett omslag. Det är oftast färdigt före boken eftersom det är omslaget man annonserar med, och annonserna går iväg i god tid före det boken kommer ut. Förlagen har oftast speciella illustratörer som gör omslagen åt dem.

Sedan skickas manuset till tryckeriet, nu i färdigt "ombrutet" format, det innebär att alla sidorna ser ut precis så som de ska göra i boken. De trycker boken. De har stora maskiner som kan trycka 3.000 böcker på en timma. Därefter går det iväg till bokbinderiet som sätter ihop omslaget med innehållet: sidorna.

Därefter skickas böckerna, nu i tusentals exemplar, till antingen förlaget, eller ett centralt distributionsföretag. Därifrån beställer bokhandlarna sina böcker och de skickas ut i butiken så att du och alla andra kan köpa böckerna.

Du som författare får royalty på försäljningen. Det innebär att du får en viss summa per bok som säljs, summan varierar från förlag till förlag därför kan jag inte säga hur mycket det rör sig om. Dessutom brukar författaren få ett visst antal gratisexemplar av sin bok, också olika beroende på förlag, det kan röra sig om cirka 10 exemplar, alltså inga stora mängder.

OM DU VILL TRYCKA UPP DINA BÖCKER SJÄLV:
Du kan trycka dina böcker på Print-On-Demand. Då betalar du allt själv, men du behöver bara trycka upp så många böcker du vill ha, t.ex. 1 bok. Priset varierar mellan de olika tryckerierna. Det blir dyrare än att trycka upp 3.000 böcker, men ett mycket billigare alternativ om man inte vill ha så många böcker. Gå in på nätet och titta på t.ex. www.books-on-demand.com, www.instantbook.se www.b4press.com, www.gml.se och många, många fler. Kanske har du något Print-On-Demand tryckeri i din närhet?

OM DU VILL LÄGGA UT DIN BOK PÅ NÄTET SÅ ATT ANDRA KAN LÄSA DEN:
Du kan också lägga ut din bok som Digitalbok. Då går du in på www.digitalboken.se Genom Digitalboken får man möjlighet att bli läst och upptäckt av förläggare och allmänhet. Digitalboken är en mötesplats för de som har författardrömmar, men även för redan etablerade författare, förläggare och läsare. Digitalboken har skapats som ett forum för talanger, som kanske aldrig skulle bli publicerade på annat sätt. Det är helt gratis för författare och skribenter att ladda upp sina böcker och texter till Digitalboken.

Uppladdade böcker på Digitalboken kan läsas direkt av vem som helst, som PDF-fil. De som vill kan få sin bok tryckt i allt från några få exemplar till större upplagor, via Digitalbokens Print-On-Demand tjänst. Digitalboken erbjuder också en lektörstjänst där författaren kan få professionell granskning av sin text.

Digitalboken kan också hjälpa till med bokomslag, bilder och framtagning av tryckfärdigt material.

Jag önskar dig lycka till i ditt skrivande. Håll drömmen levande. Jag bestämde mig för att bli författare när jag var åtta år. Nu har jag slagit igenom stort, kommit ut med flera böcker, översatts till många språk och fått smeknamnet "Blekinges Astrid Lindgren". Vill du veta mer om mig kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se. Där hittar du också fler tips.

Hör av dig den dag du får ditt manus godkänt.

Kramisar från Kim


HEJ!
Hur länge har du varit författare?
Vilken bok var den bästa och den som blev kändast?
Svara gjärna på mina frågor!
och en till sak skulle di kunna skriva kram på slutet i stället för.........?

/ Linnea, 10 år från Lerums Kommun

Hej Linnea

Jag debuterade som författare för 12 år sedan.

"Tillbaka till Pompeji" är den bok jag debuterat med och som är mest översatt och därmed mest känd. Vilken som är den bästa boken beror på vad den som läser böckerna tycker. Många har min debutbok som favorit, själv har jag för det mesta alltid den senaste jag har skrivit som favorit.

Kramisar från Kim


hur kan fjärilar förvandlas till en fjäril

/ carro, 19 år från södehamn

Hej Carro

Du har ställt frågan till fel expert!

Kramisar från Kim

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2017 Unga Fakta AB