Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida




















Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet författare. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Kim M. Kimselius om författare!


drukar du skryta om att dina böker är bra?

/ sara, 10 år från sundsvall

Hej Sara

Jag berättar vad jag tycker om mina böcker och jag tycker att de är bra, annars hade jag inte låtit trycka upp dem. Att sedan läsarna älskar böckerna och berättar hur mycket de tycker om det, tycker jag är väldigt roligt och det gör mig glad.

Jag tycker inte det är skryt att älska något som man har lagt ned massor av arbete på och som man får så mycket beröm för. Tycker du?

Kramisar Kim


Hejsan!
Jo, jag tänkte skriva en bok, har tänkt mycket på vad den ska handla om. Men problemet är ju att jag har hittat på två; en om en flicka vars drömmar aldrig slutar och en där en mobbad flicka skriver i en magisk dagbok. Jag är mest inne på "en flicka vars drömmar aldrig slutar", det blir nog bra.
Vilken borde du ha valt?

/ Saga Malm, 10 år

Hej Saga

Om jag var du hade jag skrivit båda två. Skriv anteckningar om båda berättelserna, vad de ska handla om med mera. Därefter skriver du en berättelse i taget. Jag har en idébok där jag skriver in idéer som dyker upp. När jag därefter ska börja skriva arbetar jag med Gula lappar-tekniken. Se min hemsida www.kimselius.se under Författartips för att se hur jag bygger upp mina böcker. Du kan även se tidigare frågor/svar här på Unga fakta.

Lycka till med dina berättelser.

Kramisar Kim


Kan alla bli förfatare?

/ Ella, 7 år från Lund

Hej Ella

Alla som har fantasi och älskar att skriva kan bli författare.

Jag bestämde mig för att bli författare när jag var åtta år och då skrev jag min första bok. Gå in på www.kimselius.se och läs mer om mig och mina böcker. Där kan du också läsa om personer som bara varit 9 år och fått sina böcker utgivna.

Kramisar Kim


Hej!

Hur gör du för att få fram en bra story och sen inte tröttna på att skriva den?
Har du nått tips att tänka på när man skriver?

Tack på förhand!
Hälsningar Johanna!



/ Johanna, 13 år från Skåne, Lomma

Hej Johanna

Jag bygger upp mina berättelser med hjälp av "Gula lappar" (post-it-lappar).

Om du vill börja göra en längre bok är det bra om du har skrivit ned dina tankar i förväg. Gör så här:

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

Om du tillhör dem som har väldigt mycket fantasi kanske du inte hinner avsluta din berättelse innan det kommer en ny du vill påbörja. Det gör inget. Har du använt dig av gula lappar har du ändå hela sammanhanget klart för dig och kan fortsätta skriva din berättelse färdigt en annan gång.

Skriv det DU vill läsa! För att göra en bra berättelse bör du skriva direkt från hjärtat, och gärna ta del av de erfarenheter du bär inom dig. Tänk på att inte skriva för att någon annan ska läsa berättelsen, utan skriv för att DU ska bli nöjd med berättelsen. Använd ditt eget "språk" och försök inte härma någon annan författare, då blir din berättelse bra. För att förlagen ska bli intresserade av din berättelse bör du ha något nytt att berätta, något som väcker deras intresse. Glöm inte att berättelsen måste fånga läsaren redan i första meningen.

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

Varje bok i min historiska äventyrsserie byggs upp runt en riktig historisk händelse. När jag har bestämt vilket ämne jag ska skriva om läser jag mängder av faktaböcker om det ämnet, t.ex. Kina. Under tiden jag läser, dyker det upp idéer om vad boken ska handla om. Då skriver jag ned det på Post-it-lappar. När jag sedan läst klart all fakta har jag mängder av gula lappar med idéer på kapitel, händelser samt ord som ska till faktadelen i slutet av boken. Då sätter jag mig och skriver.

För att berättelsen ska hålla sig så nära fakta och sanning som möjligt försöker jag väva in riktiga historiska personer i böckerna. Ofta berättar jag mer om de personerna i faktadelen för att läsaren ska förstå att de personerna har funnits på riktigt.

Läs gärna någon av mina böcker för att se hur jag bygger upp böckerna. Om du går in på min hemsida www.kimselius.se hittar du fler tips under länken "Författartips". På hemsidan kan du även läsa mer om mig och mina böcker, till exempel utdrag ur varje bok: "Tillbaka till Pompeji", "Jag är ingen häxa", "Faraos förbannelse", "Den gömda Inkastaden", "Vikingaträl", "Svarta Döden", "Snapphanar", "Giljotinen", "Riddarsvärdet", "Det glömda kriget 1808-1809", ”Snapphaneresan”, ”Kinesiska Draken” och ”Kimberlie – Äventyr på Nya Zeeland” samt ”Kimberlie – Ett nytt liv” som kommer ut 1 mars 2010. Dessutom kan du lyssna på ett kapitel ur "Tillbaka till Pompeji", "Giljotinen" och "Snapphanar” som ljudböcker.

Du kan även gå in på youtube: http://www.youtube.com/ och söka på kimselius, där kan du se filmer när jag läser ur mina böcker.

Hoppas att detta gav dig svar på din fråga. Lycka till med ditt skrivande.

Kramisar från Kim


vilka är dina favotit böker som du har skrivit?

/ sara, 10 år från sundsvall

Hej Sara

Oftast är det alltid den senaste boken som jag har skrivit, vilket då är "Kinesiska Draken" och "Kimberlie - Äventyr på Nya Zeeland".

Men... jag har just avslutat en ny bok som heter "Kimberlie - Ett nytt liv" och jag tycker väldigt mycket om den boken, men den har inte kommit ut i bokhandeln ännu...

Kramisar Kim


Hej! Jg tycker om att skriva och jag skriver ofta sagor.Men när jag skriver så berättar jag mycket om hur det ser ut eller hur det ser ut i miljön rut om kring.Men när jag läser andras sagor så gör dom inte det. så då undrar jag om det är dåligt att göra det eller om jag ska börja direkt på min saga??


Hälsningar Julia.

/ Julia, 10 år från Borås

Hej Julia

Det är mycket bra att du berättar hur det ser ut runt omkring i sagan. Däremot ska du inte börja din berättelse med att berätta hur det ser ut, utan din saga ska börja spännande och därefter väver du in miljöbeskrivningarna i den spännande berättelsen.

Har du läst någon av mina böcker? De som läst mina böcker säger att det känns som om de varit på den plats jag beskriver i mina böcker, det beror på att jag har mycket miljöskildringar i böckerna. Om du aldrig har läst någon av mina böcker kan du börja med "Kimberlie - Äventyr på Nya Zeeland" för att se hur jag menar. Gå in på www.kimselius.se där kan du läsa smakprov ur böckerna.

Lycka till med ditt skrivande och skriv gärna och berätta hur det går för dig.

Kramisar Kim


hej Kim.
Jag älskar att skriva berättelser baserat på fakta, därför tar det otroligt lång tid att skriva en bok. Just nu håller jag på med en bok som jag länge längtat att göra, en bok om Australien. Jag tycker att de minsta detaljer gör en bok, därför brukar jag alltid se till att kunna namn på latin, veta vilka djur som finns i vissa världsdelar, och andvända namn som är populära i det landet.
Vissa kallar mig lite väl över ambitös, och tack vara min gåva ( och förbannelse :P ) händer det oftast att jag inte hinner med att skriva klart en berättelse om det är en uppsatts.
Och jag hatar att korta ner saker utan är mer mystiskt ( som jag skrev förut. )
Har du några förslag hur jag kan följa mina ideal och samtidigt kunna få in en färdig berättelse till uppsattsen?

Kan det hända för dig också att du oftast trasslar in dig i fakta och att det därför tar otroligt lång tid att skriva en bok.
Jag har tillexempel gett upp iden om fantasy eftersom det inte finns tillräckligt mycket att gå på, utan håller mig till äventyr och deckare.
Du säger oftast att man måste skriva en berättelse som man själv gillar. Problemet är för mig att jag ( som jag skrev förut ) oftast inte tycker om det jag skriver, utan har lite väl höga krav. Och krav är bra, men ibland blir det alldeles för höga.
Har du höga krav på dig själv när du skriver en bok?

Mvh// Ida

/ Ida, 14 år

Hej igen Ida

Ju fler mail jag besvarar från dig, desto mer övertygad blir jag om att du kommer att älska mina böcker. Precis som du är jag noga med att få rätt fakta i mina böcker och läser 40-50 faktaböcker inför varje bok. Jag reser också till alla de platser jag skriver om och i slutet av mina böcker har jag foton från mina researchresor. (Gå in på min hemsida www.kimselius.se så kan du se bilder från researchresorna.)

Visst har jag höga krav på mig när jag skriver mina böcker: de måste hålla sig till fakta, de får inte bli för faktaspäckade, de måste vara spännande, de måste vara lättlästa, de måste fånga från första till sista raden, JAG måste tycka om dem...

Men... jag låter inte kraven hindra min skrivglädje, utan jag skriver på, utan att läsa vad jag har skrivit. Jag bara skriver från första kapitlet till det sista och när boken slutligen är klar, då först läser jag boken i sin helhet.

Att jag kan göra på detta sätt beror säkerligen på att jag redan har byggt upp händelsen när jag läst all fakta, genom att skriva stolpar på Gula lappar (post-it-lappar, se www.kimselius.se under Författartips).

Fortsätt skriv och tappa inte glädjen, bli inte frustrerad utan skriv!

Håll kontakten! Hör av dig igen och berätta hur det går för dig! Finns du på facebook får du gärna adda mig där, så kan vi hålla kontakten den vägen också.

Lycka till!

Kramisar Kim


Hej Kim !
Är du vädligt kräsen med vad du skriver? Jag har skrivit massor med berättelser men ratar de oftast innan någon annan har läst dem. Jag är helt enkelt för angelägen om att skriva rätt att jag oftast tycker att det ser fel ut redan innan jag sett helheten. Därför kan det lätt hända att jag klickar bort en berättelse på hundra sidor för att jag helt enkelt inte gillar hur jag själv skrivit.
Jag vill jätte gärna bli författare men är rädd att min förmåga att ( som mamma säger det ) underskatta mig själv kommer göra det svårt att förfölja en berättelse.
jag hoppas att du kan ge mig några förslag om hur jag kan sluta. ( försökte att blunda när jag skrev, vilket visserligen funkade bra om jag inte skulle bry mig om hur det blev, men det gav upplopp till många stavfel. )
Förut skrev jag med lätt hjärta, brydde mig inte alls hur jag skrev eller vem som läste. Nu har liksom lite av glädjen med att skriva försvunnit, eftersom jag själv är så kräsen och måste ställa höga krav.
Finns det något jag kan göra eller får jag helt enkelt försöka med att blunda igen?

mvh // Ida

/ Ida, 14 år

Hej igen Ida

I din ålder ville jag inte att folk skulle läsa vad jag hade skrivit. Jag stoppade berättelserna i byrålådorna och där låg de i många, många år innan jag plockade fram dem och skickade till förlag. Min första bok blev antagen och sålde i 11.000 ex första veckan, vilket var jättemycket 1997.

Som du förstår är det inget fel att vara kritisk mot sina berättelser, men vad du än gör: Släng dem inte! Stoppa bara undan dem och ta fram dem senare, då du har fått en annan syn på dem.

Fortsätt skriv från hjärtat utan att bry dig om vad andra ska tycka om din berättelse. Ställ inga höga krav på dig, skriv och låt fantasin flöda. När du skrivit av dig berättelsen, skriver du ut den på papper och stoppar undan den utan att läsa den och så börjar du på nästa berättelse som du har inom dig. Det som är viktigt nu är att du låter din fantasi flöda, att du inte kritiserar ditt skrivande, att du inte läser igenom det du har skrivit utan bara skriver, skriver, skriver OCH sparar allt du skriver. Om du har svårt att avsluta berättelsen... Gör inte det. Skriv ut den, stoppa in den i en mapp och lägg undan den. Slutet kommer när man minst anar det!

Ibland skriver jag slutet allra först när jag skriver en bok, eftersom slutet är så självklart, ibland skriver jag slutet när jag har skrivit halva boken, ibland får slutet vänta till allra sist.

Släng ingenting du skriver, spara det och ta fram det om några månader, några år... Du ska se att alla de berättelser som du ratade kommer du att tycka är fantastiskt bra när du läser dem längre fram.

Lycka till och hör gärna av dig igen! Glöm inte kontakta mig den dag du får din första bok utgiven. Vill du följa min skrivprocess kan du göra det på min blogg. Gå in på www.kimselius.se så hittar du länk till bloggen, där hittar du även fler skrivtips.

Kramisar från Kim


Hej Kim!
Jag älskar verkligen att skriva böcker men har vissa problem ibland. Hoppas du kan hjälpa mig.
1. Början av berättelsen, oftast vet jag redan handlingen, vilka som ska dö, hur huvudpersonen är och så, men jag vet inte hur jag ska börja. Jag vet att vissa börjar med: Jag gick nedför trappan och åt frukost, eller, det regnade när jag gick ut. Men det känns inte rätt. Vad brukar du göra?

2. slutet, Jag är en väldigt " Mystisk " Skrivare och vill därför ha ett sånt komplicerat slut som möjligt, som endast kan förklaras något i den andra boken. Men det verkar ingen vara särskilt angelägen om. Jag får altid komentarer som, underbar berättelse, men vad händer med henne/ han i slutet? eller, Jag fattar inte slutet, dog hon? själv tycker jag att det är lite av härligheten med att skriva en bok, att inte ens veta själv, utan man grundar olika händelser. Vad tycker du? Tillexempel meningen , sen blev allt svart... jag tycker det är en underbar mening i slutet av en bok, man vet inte om den överlever, om hon blir kidnappad eller helt enkelt bara ramlar och svimmar.

Hoppas du kan hjälpa mig, jag är i början på en ny bok nu, som jag har letat fakta om i evigheter. En till sak jag älskar, böcker borde altid innehålla en del fakta, myter eller historia, även om det är en ungdomsbok, deckare eller fantasy, Men nu när jag praktiskt kan hela historien ( i huvudet ) så saknar jag bara en bra början, och ett möjligtvis slut som inte får folk att himla med ögonen.

Mvh // Ida, 14 år.

/ Ida, 14 år

Hej Ida

1. Jag brukar alltid börja berättelsen med att "kasta in" mina huvudpersoner i berättelsen. Här kan du läsa hur mina böcker börjar:

"Mina damer och herrar, vi landar strax i Rom och vill därför be er att spänna fast era säkerhetsbälten." (Tillbaka till Pompeji)

"Nej, inte nu igen!" ropade Ramona förskräckt. (Jag är ingen häxa)

"Titta här, Theo!" ropade Ramona upphetsat och viftade intensivt med armarna för att fånga Theos uppmärksamhet. (Faraos förbannelse)

"Jag är rädd", sa Ramona och strök med darrande hand undan svettdropparna som envisades med att rinna ned i ögonen. (Den gömda Inkastaden)

"Ovädret var över Theo och Ramona innan de hann reagera." (Vikingaträl)

"Han drog yllefilten över axlarna och rös av kyla, trots att svetten flödade ymnigt från hans kropp." (Svarta Döden)

"När Ramona öppnade sina himmelsblå ögon denna försommardag, hade hon inte en aning om vad sommarlovet skulle föra med sig." (Snapphanar!)

"Vakna, Ramona! VAKNA!" (Giljotinen)

"Förbryllat stirrade Ramona och Theo på varandra." (Riddarsvärdet)

"Vad har jag nu ställt till med?" utbrast Ramona, när hon kände den välbekanta yrseln inför en tidsförflyttning gripa tag i henne. (Det glömda kriget 1808-1809)

Regnet piskade mot spåntaket på det gamla 1600-talshuset, Sporrakulla gård. (Snapphaneresan)

"Åh, snälla, vi kan väl gå in här? bad Ramona och stoppade Theo, som med bestämda steg var på väg att passera tatuerarens vagn." (Kinesiska Draken)

"I samma stund som Kimberlie hörde smällen kände hon stöten som gick igenom planet." (Kimberlie - Äventyr på Nya Zeeland)

"Kimberlie låg stel av fasa i sängen och lyssnade på rösterna som trängde in från rummet intill." (Kimberlie - Ett nytt liv)

2. Innan jag fick min första bok utgiven älskade jag också att avsluta mina berättelser så där mystiskt. Men förlaget sa till mig att läsaren förväntar sig att få veta vad som har hänt. De blir annars alltför frustrerade eftersom de måste (oftast) vänta ett helt år på nästa bok, eller längre och då har de kanske till och med glömt av vad som hänt. Ibland kan det kännas skönt att avsluta boken mystiskt, men inte varje bok. Av alla mina 14 böcker har jag bara avslutat 1 enda bok där huvudpersonerna liksom "hänger i luften" i sista raden.

Det låter som om du tycker om mina böcker, eftersom du gillar fakta, historia och myter. Har du läst dem? Gå in på www.kimselius.se, där kan du läsa utdrag ur böckerna, se när jag läser ur böckerna på youtube etc. Jag skriver historiska äventyrsböcker uppbyggda runt riktiga historiska händelser. Läsarna säger att böckerna är "så spännande att man inte kan sluta läsa"...

Lycka till med din bok. Jag finns här om du behöver ställa fler frågor. Hör av dig och berätta om du läser någon av mina böcker och vad du tyckte om den/dem.

Kramisar Kim


varför e du författare

/ lisa

Hej Lisa

Jag bestämde mig för att bli författare när jag var åtta år eftersom jag älskade att läsa och skriva och berätta historier. Jag hade redan då massor av fantasi inom mig men hade svårt att uttrycka det i ord eftersom jag ännu inte hade lärt mig så många ord. Därför blev det små korta sagor och berättelser och många kasperdockspjäser.

Efter hand blev det längre berättelser och när jag var tio år skickade jag in mina berättelser till tidningar och fick berättelserna publicerade.

Julen 1997 debuterade jag som författare. Då sålde min debutbok "Tillbaka till Pompeji" i 11.000 exemplar FÖRSTA VECKAN!!! Det är jättebra. Normalt säljer en debutant 200-300 böcker PÅ ETT ÅR! Med andra ord blev det en dunderdebut och massmedia gav mig smeknamnet "Blekinges Astrid Lindgren".

12 av mina böcker är historiska äventyrsböcker. Hittills har jag kommit ut med 14 böcker: "Tillbaka till Pompeji", "Jag är ingen häxa", "Faraos förbannelse", "Den gömda Inkastaden", "Vikingaträl", "Svarta Döden", "Snapphanar", "Giljotinen", "Riddarsvärdet", "Det glömda kriget 1808-1809", "Snapphaneresan", "Kinesiska Draken", "Kimberlie - Äventyr på Nya Zealand, "Kimberlie - Ett nytt liv". Samtliga böcker finns att låna på biblioteken. Oftast måste man beställa böckerna eftersom de för det mesta är utlånade.

Gå gärna in på min hemsida www.kimselius.se Där kan du läsa mer om mig och mina böcker och läsa smakprov ur böckerna. Du kan till och med lyssna på mig när jag läser ett kapitel ur boken "Tillbaka till Pompeji" eller gå in på youtube och lyssna och se när jag läser ur flera av mina böcker.

Jag älskar att vara författare, hoppas att du tycker om att läsa det jag har skrivit!

Kramisar från Kim


Hur många böcker har du skrivit?

/ Viveka Bollmark, 9 år från Jönköping

Hej Viveka

Jag har skrivit 14 böcker:

"Tillbaka till Pompeji", 1:a boken: Handlar om Ramona, som plötsligt förflyttats i tiden och möter Theo i staden Pompeji. Hon vet att hela staden kommer att förintas av ett vulkanutbrott och döda alla invånarna, även henne om hon inte kan ta sig därifrån i tid. Men hon vet inte när det kommer att hända, om 100 år, om 10 år eller om 10 minuter...

"Jag är ingen häxa", 2:a boken: Här färdas Ramona och Theo i tiden till häxförföljelsens tid. De räddar en flicka från att bli levande bränd på bål och flyr. Men de kommer inte långt innan de själva blir tillfångatagna anklagade för häxeri...

"Faraos förbannelse", 3:e boken: Den berättelsen börjar långt nere i en faraos grav i Egypten. Ramona lägger händerna över gamla skrivtecken på gravens vägg, uttalar en ramsa och plötsligt blir allt svart runt Ramona. Theo ropar på Ramona och får inget svar, han vänder sig om och ser att Ramona är spårlöst borta. Han har ingen aning om vart hon har tagit vägen... Ramona upptäcker ett fladdrande ljus som närmar sig henne i mörkret...

"Den gömda Inkastaden", 4:e boken: Här är Theo och Ramona ute i djungeln när tidsförflyttningen sker. De har kommit ifrån sin turistgrupp och plötsligt hör de ljudet av röster. Ramona tror att det är turistgruppen och rusar ut ur djungeln följd av Theo. Plötsligt står de framför en grupp Inkaindianer som hastigt höjer spjuten mot dem...

"Vikingaträl", 5:e boken: Theo och Ramona blir tillfångatagna av vikingar efter att ha fallit i vattnet och blivit förflyttade i tiden. De förs upp till en slavmarknad för att säljas. Efter ett rymningsförsök av Theo skiljs de båda åt och går olika hemska öden till mötes...

"Svarta Döden", 6:e boken: Här förflyttas Theo och Ramona till Florens 1348 och pestens tid. Där möter de Minette som bär på en stor hemlighet. När hon avslöjar den för Theo och Ramona inser de att de måste fly, men då flyr rakt i armarna på Svarta Döden.

"Snapphanar", 7:e boken: Ramona hittar ett gammalt dokument som för henne på en virvlande färd genom tiden, till Snapphanarna år 1676. Ramona förlorar minnet efter en olycka. Theo lyckas följa efter Ramona i tiden men hamnar på motståndarsidan. Till slut möts de tidigare vännerna i en kamp på liv och död.

"Giljotinen", 8:e boken: År 1793, franska folket gör uppror och avrättar sin kung med giljotinen. Ödet för giljotinen i Theo och Ramonas väg, vilket medför hemska konsekvenser. "Jag ska bara känna", viskade Ramona och vidrörde handtaget på giljotinen. Theo skrek till. Han grep tag i Ramona, vilket fick henne att rycka till och frigöra spaken. Giljotinbladet föll med ett svischande, ödesmättat ljud. Med en duns föll huvudet i korgen. Ramona stupade till marken...

"Riddarsvärdet", 9:e boken: Med fasansfull insikt inser Theo och Ramona att de inte kommit tillbaka till sin egen tid. De håller i ett riddarsvärd! Vid ljudet av röster släpper Ramona taget och gömmer sig. Theo står som förstenad och stirrar på svärdet. Theo har förstått att svärdet är deras enda biljett hem. Han måste hålla fast vid det, till vilket pris som helst. Hans beslut för dem åt skilda håll, till Mont-St-Michel och Château de Pirou i Normandie under 1300-talets riddartid. Planer smids om ond, bråd dö, som även inkluderar Theo och Ramona.

"Det glömda kriget - 1808-1809", 10:e boken: "Vad har jag nu ställt till med?" utbrast Ramona. Hon förstod genast att en ny tidsförflyttning var på gång. Hon ville gripa tag i Theo så att även han följde med. Men det var för sent... När Theo och Robert upptäcker att Ramona försvunnit, vet de inte vart hon har tagit vägen. De tror att hon har färdats till kriget 1808-1809, då Sverige förlorade Finland till Ryssland. Därför läser de allt om det kriget. Varje gång Theo tar en ny mapp får det oanade följder. Ramona kämpar för sitt liv i det finska kriget, där kulorna viner runt henne, folk sprängs i bitar och döden ständigt lurar bakom nästa vägkrök. Ska Theo och Robert hinna rädda Ramona innan det är för sent?

"Snapphaneresan", 11:e boken: Följ med Theo och Ramona på en spännande resa i Snapphaneland. Berättelsen börjar på Sporrakulla gård, där de hittar ett kopparmynt ifrån Loshultskuppen. Genom kopparmyntet färdas de genom tiden till snapphanefejden 1678. Theo och Ramona ger sig på jakt efter skatten. Färden för dem genom hela Snapphaneriket. Många faror möter dem på vägen. Att hitta skatten är inte så lätt som de först trodde.

”Kinesiska Draken”, 12:e boken: Kejsare Qin Shi Huangdi och kejsare Wu, lät ingen stå i deras väg i strävan efter makt och evigt liv. Theo och Ramona har oturen att fara genom tiden och möta just dessa två skrämmande personer i det historiska Kina. Theo och Ramona kastas mellan olika händelser; hemska och livsfarliga, men samtidigt oerhört fängslande. På nära håll får de ta del av mord och sammansvärjningar. De inser till slut att även deras liv är hotade. Missa inte denna mycket spännande berättelse, som är något utöver det vanliga! Kommer ut i augusti 2009.

”Kimberlie – Äventyr på Nya Zeeland”, 1:a boken i serien om Kimberlie och Andy: Kimberlies första resa till Nya Zeeland blir inte alls vad hon förväntat sig. Istället för tråkiga släktträffar, får hon uppleva skrämmande äventyr, när hon ensam ger sig av för att utforska det okända landet. Nya Zeelands natur är inte så ofarlig som hon trodde. En mystisk man dyker oväntat upp och skrämmer henne. Plötsligt inser Kimberlie att hon har gett sig in i något riktigt otäckt som hon inte kan ta sig ur.

"Kimberlie - Ett nytt liv", 2: aboken i serien om Kimberlie och Andy: Något fruktansvärt händer som för alltid förändrar Kimberlies liv. På grund av detta fattar hon ett ödesdigert beslut och drar omedvetet med sig Andy i de händelser som följer. (Boken kommer ut 1 mars 2010)

De första 12 böckerna är Historiska Äventyrsböcker, skrivna runt en riktig historisk händelse, med riktiga historiska personer och en faktadel i slutet av boken. Många skriver till mig och tackar mig för att de har fått högsta betyg i skolan efter att ha läst någon av mina historiska äventyrsböcker och därefter fått prov i skolan på ämnet. De säger att det känns som om de hade varit där och därför kom ihåg allt de hade läst. De säger också att mina böcker ger spänning för stunden och lärdom för livet. Att böckerna är så spännande att det inte går att sluta läsa dem, förrän dem är slut! Den 13:e och 14:e boken om Kimberlie skildrar Nya Zeeland, dess mystiska natur och historia i nervkittlande berättelser. Spännande thrillers som tar andan ur läsaren…

Hör av dig och berätta om du läser någon av böckerna och vad du isåfall tyckte om den/dem?

Kramisar från Kim


jag vet att det tar längre tid nu när det är nyår men jag skickade in min berättelse före julen typ vid 22 december men min andra saga kom fram ganska fort men dom andra har det tagit jätte långt tid på

/ annie, 10 år från vikarbyn

Hej Annie

Jag har ingenting att göra med berättelserna. Däremot vet jag att det inte är någon på Unga Berättare som har arbetat i helgerna. Så du får nog vänta ett bra tag till innan det händer något med din berättelse. De flesta är lediga från jul till efter trettondagshelgen.

Kramisar Kim


Hej! igen är det gratis att trycka sin bok?
/Emma

/ Emma, 10 år från sundsvall

Hej Emma

Om det är ett förlag som vill ge ut dina böcker behöver du inte betala någonting. (Se mitt tidigare svar till dig) Om du trycker upp böckerna själv måste du betala (se även detta på mitt tidigare svar).

Lycka till med din bok! För mer tips om hur du ger ut böcker kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se

Kramisar Kim


Hej, Kim!

Jag befinner mig i en svårt situation för mig, och hoppas du skulle kunna hjälpa mig;
Jag har skrivit ett "manus" så att säga på cirka 350 sidor i dagsläget men jag har ännu en stor mängd att slipa på. Men problemet råkar syfta på att jag redan har fått alla idéer till uppföljaren, och är extremt ivrig på att börja skriva direkt. Jag har antecknat några få idéer, skapat ett antal nya karaktärer, handling o.s.v.
Jag är på något vis rädd att jag ska fastna i det första "manuset" och inte vilja slutföra det.
Tycker du som författare att:
1.Att jag ska slutföra mitt äldre manus innan jag börjar på en uppföljare.
2.Att jag ska fortsätta skriva på mitt gamla manus, och fortsätta anteckna idéer eftersom de kommer.
3.Börja med uppföljaren och vänta ett tag med det gamla.

Jag skulle bli evigt tacksam för svar och eventuellt någon övrig idé från din sida.

För det andra vill jag uttrycka mig hur mycket jag avgudar Sherlock Holmes böckerna (jag tycker de är fullkomligt enastående.) Och dessutom så har Sir Arthur Conan Doyle inspirerat mig en stor del i mitt skrivande, trots att det jag skriver inte är det minsta likt något av Sherlock Holmes äventyr.
Jag älskar även böcker i stil med "Fantomen på Operan", och "Skattkammarön".
Det må hända att just "klassiker" förmodligen inte är din starka sida, men om så vore eller om du bara råkar befinna dig i de faktum att du känner till någon/några - har du något bra läsartips till mig i stil med Sherlock Holmes och Fantomen på Operan?
/Med vänliga hälsningar Fanny.

/ Fanny, 13 år från Norra Sverige

Hej Fanny

Roligt om jag kan vara dig till hjälp, hoppas att mitt svar ger dig den hjälp du behöver:

När jag skriver kommer det ständigt nya idéer till nya böcker. Då sätter jag mig ned och skriver av mig så att jag har skrivit 1-3 kapitel och sedan gör jag en summering/stolpar över resten av handlingen. Därefter lägger jag ifrån mig den nya berättelsen och går tillbaka till det "gamla" manuset (som du kallar det) och skriver på det tills det blir färdigt, eller tills det dyker upp en ny idé som jag behöver skriva av mig för att kunna koncentrera mig på den "gamla" berättelsen.

Det innebär att jag har många påbörjade böcker, som bara ligger och väntar på att jag ska fortsätta skriva på dem. Det känns skönt att ha så mycket inspiration och veta att jag alltid har en bok liggande som jag kan fortsätta skriva på.

Att råda dig vad just du ska göra är inte så lätt, för jag tycker att du ska följa dina egna känslor. Är det en efterföljare till den första boken är det jättebra om du skriver den. Det är alltid bra att kunna visa ett förlag att man inte bara har en bok inom sig utan att man har ett "helt bibliotek" inom sig. Om jag hade varit du, så hade jag jobbat så som jag beskrev mitt arbetsätt ovan. Men det är bara du själv som kan bestämma hur du vill göra.

Älskar själv Sherlock Holmes böckerna.

Kan varmt rekommendera Godnatt, mister Tom av Michelle Magorian och alla hennes böcker.

Dessutom har du ännu en fantastisk författare som har skrivit många bra böcker: Frances Hodgson Burnett.

Berätta gärna för mig vad du tycker om böckerna när du har läst dem. Vad tycker du om mina böcker då?

Tycker du är enastående duktig som har skrivit en sådan lång bok. Önskar dig lycka till! Lova att du hör av dig den dag du får din bok antagen av ett förlag.

Kramisar Kim


Hej Kim!
Jag skulle gärna skriva en " fantasy" bok. Men jag har ingen insperation...Har en gnutta idee om vad den ska handla om...men jag vill också skriva om något helt annat.
Nellie

/ Nellie, 13 år från Medelpad

Hej Nellie

Om du har svårt att komma igång med att skriva rekommenderar jag dig att läsa många olika sorters böcker. Du kan gå in på min blogg: http://kim-m-kimselius.blogspot.com/ för att få boktips. Jag läser många olika sorters böcker för att kunna ge tips om böcker när jag får frågor här på unga fakta.

Kanske mina egna böcker kan ge dig inspiration? Gå in på www.kimselius.se och kika under "Böckerna".

Det som är viktigt för att komma igång med att skriva är att du läser mycket, och att du sätter dig ned och skriver något nästan varje dag. Det kan vara att du bara skriver om din dag och låter tankarna vandra iväg och så plötsligt är du inne i en berättelse.

Skriv det DU vill läsa! För att göra en bra berättelse bör du skriva direkt från hjärtat, och gärna ta del av de erfarenheter du bär inom dig. Tänk på att inte skriva för att någon annan ska läsa berättelsen, utan skriv för att DU ska bli nöjd med berättelsen. Använd ditt eget "språk" och försök inte härma någon annan författare, då blir din berättelse bra. För att förlagen ska bli intresserade av din berättelse bör du ha något nytt att berätta, något som väcker deras intresse. Glöm inte att berättelsen måste fånga läsaren redan i första meningen.

Lycka till! Skriv gärna tillbaka och berätta hur det går för dig.

Kramisar Kim


Hej! Jag undar min kompis och jag vi har gjort böcker och vi undrar hur man trycker sina böcker?

//Emma

/ Emma, 10 år från sundsvall

Hej Emma

BOKFÖRLAG:
Det bästa sättet att få kontakt med ett bokförlag är att gå till en bokhandel och se ut böcker som tilltalar dig. Se efter vilket förlag som har gett ut boken/böckerna. Det står längst fram i boken. Där brukar stå fullständig adress, telefon, e-mail m.m. Du kan även gå in på www.googles.se och söka på "Bokförlag". Där hittar du allt du behöver.

Skriv din berättelse med dubbelt radavstånd, numrera sidorna. Skicka som papperskopior och bifoga namn, adress och telefon. Jag brukar skriva allt det högst upp på sidorna. Det finns något som heter "Huvud/Sidfot" i Wordprogrammet. Där lägger man in all den texten på första sidan så kommer det automatiskt på alla sidorna.

När förlaget/förlagen (för jag tycker du kan skicka till flera förlag samtidigt) fått ditt manus är det först en redaktör som läser det. Om den personen tycker om det du har skrivit går manus vidare till flera personer som tycker till. Om de tycker om din berättelse kontaktar de dig och ber att få publicera/ge ut din berättelse. Om de skickar tillbaka ditt manus behöver det inte betyda att det är dåligt. Det kanske inte passar deras förlag, de kanske inte har råd att ge ut fler debutanter det året, det är inte rätt person som har läst det från början osv. Får du tillbaka ditt manus ska du alltså inte ge upp, sätt dig ner och läs igenom det igen, se om du kan förbättra det och skicka det till något annat förlag. Tänk på att förlagen får runt 3.000 obeställda manus PER ÅR! Av dem väljer de kanske ut 10-20 manus som de gör böcker av.

Om du får ditt manus antaget börjar en annan process: Manus godkännes, därefter korrigeras manus, stavfel rättas, grammatiska fel m.m. Redaktören kan också komma med vissa kommentarer om att något inte stämmer i ett kapitel eller att man har tappat "röda tråden" på något ställe.

När manus är klart, levererar författaren oftast det på diskett/Cd/mail till förlaget. Där gör man sidor helt klara: sidnumrering, kapitelindelning osv.

Redan när förlaget godkänt manus har de beställt ett omslag. Det är oftast färdigt före boken eftersom det är omslaget man annonserar med, och annonserna går iväg i god tid före det boken kommer ut. Förlagen har oftast speciella illustratörer som gör omslagen åt dem.

Sedan skickas manuset till tryckeriet, nu i färdigt "ombrutet" format, det innebär att alla sidorna ser ut precis så som de ska göra i boken. De trycker boken. De har stora maskiner som kan trycka 3.000 böcker på en timma. Därefter går det iväg till bokbinderiet som sätter ihop omslaget med innehållet: sidorna.

Därefter skickas böckerna, nu i tusentals exemplar, till antingen förlaget, eller ett centralt distributionsföretag. Därifrån beställer bokhandlarna sina böcker och de skickas ut i butiken så att du och alla andra kan köpa böckerna.

Du som författare får royalty på försäljningen. Det innebär att du får en viss summa per bok som säljs, summan varierar från förlag till förlag därför kan jag inte säga hur mycket det rör sig om. Dessutom brukar författaren få ett visst antal gratisexemplar av sin bok, också olika beroende på förlag, det kan röra sig om cirka 10 exemplar, alltså inga stora mängder.

OM DU VILL TRYCKA UPP DINA BÖCKER SJÄLV:
Du kan trycka dina böcker på Print-On-Demand. Då betalar du allt själv, men du behöver bara trycka upp så många böcker du vill ha, t.ex. 1 bok. Priset varierar mellan de olika tryckerierna. Det blir dyrare än att trycka upp 3.000 böcker, men ett mycket billigare alternativ om man inte vill ha så många böcker. Gå in på nätet och titta på t.ex. www.books-on-demand.com, www.instantbook.se www.b4press.com, www.gml.se och många, många fler. Kanske har du något Print-On-Demand tryckeri i din närhet?

OM DU VILL LÄGGA UT DIN BOK PÅ NÄTET SÅ ATT ANDRA KAN LÄSA DEN:
Du kan också lägga ut din bok som Digitalbok. Då går du in på www.digitalboken.se Genom Digitalboken får man möjlighet att bli läst och upptäckt av förläggare och allmänhet. Digitalboken är en mötesplats för de som har författardrömmar, men även för redan etablerade författare, förläggare och läsare. Digitalboken har skapats som ett forum för talanger, som kanske aldrig skulle bli publicerade på annat sätt. Det är helt gratis för författare och skribenter att ladda upp sina böcker och texter till Digitalboken.

Uppladdade böcker på Digitalboken kan läsas direkt av vem som helst, som PDF-fil. De som vill kan få sin bok tryckt i allt från några få exemplar till större upplagor, via Digitalbokens Print-On-Demand tjänst. Digitalboken erbjuder också en lektörstjänst där författaren kan få professionell granskning av sin text.

Digitalboken kan också hjälpa till med bokomslag, bilder och framtagning av tryckfärdigt material.

Jag önskar dig lycka till i ditt skrivande. Håll drömmen levande. Jag bestämde mig för att bli författare när jag var åtta år. Nu har jag slagit igenom stort, kommit ut med flera böcker, översatts till många språk och fått smeknamnet "Blekinges Astrid Lindgren". Vill du veta mer om mig kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se. Där hittar du också fler tips.

Hör av dig den dag du får ditt manus godkänt.

Kramisar från Kim


Jag undrar hur får man in böcker på bibloteket

/ Emma, 10 år från sunsvall

Hej Emma

Biblioteken köper in de böcker som de tycker verkar bra. Ibland köper de in böcker ifall många låntagare frågar efter dem.

Kramisar Kim


Hej!

Jag är en tjej som skrivit mycket, från artikel, noveller, uppsatser m.m . Min dröm är att bli en advokat men å andra sidan kan man ändå göra något man själv tycker om. Så igår kväll satt jag och funderade ganska mycket på att jag vill ge ut en bok som är skriven utav mig. Jag har burit det sen jag gick i 5:an och vill ge ut min bok så snabbt som möjligt. Jag vill gärna ha några tips. Här är några frågor som jag burit med mig och är tacksam att jag får ställa de:
- Hur mycket kostar det att ge ut en bok? ( att få den publicerad )
- Hur långt tid tar det tills boken verkligen kommit ut?
- Ungefär hur mycket tjänar den som skrivit boken? ( Pengarna är inte så viktiga, tänkte bara kolla upp det :) )

Tack för att jag fick ställa mina frågor. Stor Kram Mirjeta :)

/ Mirjeta, 15 år från Sverige

Hej Mirjeta

Om du skickar in din bok till ett bokförlag och de vill ge ut boken kostar det ingenting för dig att ge ut boken. Då får du betalt för boken istället.

Ibland kan det ta 2-4 år innan du får boken utgiven från det du skickar in den tills boken kommer ut i bokhandeln.

Du som författare får royalty på försäljningen. Det innebär att du får en viss summa per bok som säljs, summan varierar från förlag till förlag därför kan jag inte säga hur mycket det rör sig om. Dessutom brukar författaren få ett visst antal gratisexemplar av sin bok, också olika beroende på förlag, det kan röra sig om cirka 10 exemplar, alltså inga stora mängder.

Om du skriver en riktig bästsäljare kan du bli mångmiljonär!

Har du läst Grisham: John Grisham, född 8 februari 1955 i Jonesboro, Arkansas, är en amerikansk jurist och författare. Grisham tog examen som jurist 1981 och var under tio år verksam som sådan i Southaven. Första boken, Juryn, kom ut i USA 1988 men det var med den andra, Firman, som succén var ett faktum. Sedan dess har namnet John Grisham varit synonymt med den juridiska thrillern och han har sålt mer än 235 miljoner böcker och översatts till ett trettiotal språk. Sju av böckerna har filmatiserats.

Att jag berättar om honom är att du skriver att du vill bli advokat. Vilket gör att du kan kombinera ditt arbete med ditt skrivande, precis som Grisham och kanske bli lika rik som han.

Lycka till med ditt författarskap. Hör av dig den dag du får din första bok utgiven. Vill du veta mer om mig eller få fler skrivtips kan du gå in på www.kimselius.se

Kramisar Kim


Hej! Jag har kollat på sidan www.bokutgivning.se där står det hur mycket pengar man vill ha för varje exemplar som säljs vad tycker du är lämpligt?

/ Max, 11 år från Falköping

Hej Max

Om jag förstår sidan rätt vill de av författaren ha 112 kronor/bok om boken inte har blivit såld. DET är mycket pengar. Du kan trycka upp din bok billigare på ett vanligt print-on-demand tryckeri. Men då får du inte hjälp med att marknadsföra boken till bokhandel och nätbokhandel. Då får du bara boken i din hand. Om jag var i din ålder skulle jag tycka att det var jätteroligt att trycka upp bara några exemplar av min bok och ge till släktingar och få ställa i min egen bokhylla. Då kanske du betalar 50-75:-/bok och du behöver inte trycka så många exemplar. Vilket innebär att det inte blir så dyrt för dig.

Lycka till med tryckningen av din bok!

Kramisar Kim


Hej Kim!
Jag har frågat förut men nu har jag några frågor igen. Jo, det är så här att jag har börjat skriva på en bok. Jag är bara på första kapitelet än så länge så jag har inte hunnit så långt. Men jag undrar är det kontsigt att skriva om en person som är omkring 16-17 år, fast man bara är 14 år själv? Jag har ju liksom aldrig upplevt hur det är att vara i den åldern. Sen så undrar jag hur stora bladen kommer bli i boken, om min bok blir upptryckt(vilket är en chans på miljonen ungefär) alltså nu skriver jag ju på A4,-jag skriver på datan-men de blir ju A4 när man skriver ut boken sen. Så hur stora kommer bladen bli i boken? För det ser så lite ut att kanske bara skriva sju rader som Förord.. Och sista frågan nu då. Är detta bra som förord?:

Om någon gav dig sin hemlighet, sitt liv, vad skulle du göra då?
Jag sprang fortare, visste att det var försent, att jag inte skulle hinna. Men jag måste hinna, jag måste klara det. Det var inte bara mitt liv det handlade om, det var även hans liv. Vårat liv. fiendens leende blev bredare för varje minut, varje sekund som gick. Jag sprang fortare, så fort att jag kände mjölksyran brännas i benen, så fort att jag kände en metall liknande smak i munnen. Jag kunde inte bry mig, jag ville inte bry mig. Det enda som betydde något var att jag var tvungen att hinna! Sedan hörde jag kyrk klockan slå, det brummade över hela byn, och det kändes som om min kropp skakade, splittrades, dog.
Allt var försent, jag hade ingen utväg. Försent.

Hoppas att du förstår mina frågor, jag kom inte på något bättre sett att formulera mig på. =P
kramkram Agnes

/ Agnes, 14 år från Örebro

Hej Agnes

Vad känner du själv när du skriver om 17-åringar, känns det svårt? Har du erfarenhet av 17-åringar, någon du känner på nära håll?

Personligen tycker jag inte att man ska låsa sig vid att man inte har den rätta åldern för den personen man skriver om. Det gäller att försöka sätta sig in i hur den personen är. För hur det nu än är, så har vi ju mött personer i de flesta åldrar.

Det är bokförlaget som bestämmer formatet på boken. Mina böcker brukar ligga på 120-150 A-4 manusblad med storlek 12 på texten och 1 1/2 radavstånd. Då blir det som färdig bok mellan 256-300 sidor.

Om du tittar på böcker i din bokhylla så ser du att man inte behöver fylla sidorna med text. Ett förord kan vara en dikt, några rader, eller en hel sida. Det viktigaste är vad man skriver där. Du har skrivit bra text. Tänk bara på att du inte ska upprepa dig, istället för att upprepa "fort" kan du lägga in "och". Tänk också på att det är viktigt vilka ord du väljer när du beskriver ljud. Kyrkklockor låter inte som ett brummande för mig, det låter mer som dånande eller som vacker musik...

Lycka till med din berättelse. Det känns som om du har mycket inom dig och kan komma långt! Fortsätt skriv! Hör av dig den dag du får din första bok antagen av ett bokförlag.

Kramisar Kim

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 Vidare till fler svar
















Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB