Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet fåglar. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Mats Olsson om fåglar!


vad äter svalor

/ vicktora, 30 år från stokholm

Hej Viktoria!

Svalor är utpräglade insektsätare. Det innebär att dom är beroende av flygande insekter hela året om. Därav anledningen till att dom flyger till Afrika under vintern eftersom det finns tillräckligt med insekter där.

Ha det gott

Mats


Jag undrar hur gamla mina duvungar skall vara för att kunna flytta hemifrån? Och sedan undrar jag om det finns en ras som heter syriska barbarisi duvor?
Tack på förhand Lena

/ Lena, 25 år från Åmål

Hej Lena!

Denna frågan verkar röra brevduvor eller någon form av tamduvor. Jag måste erkänna att jag inte har en aning om svaret på dina frågor. Tycker du ska kontakta en brevduveförening eller liknande. Använd dig av www.google.se och sök på brevduveförening. Där hittar du säkert något telefonnummer eller adress till en person som kan detta bättre.

Lycka till med sökandet och flytten av duvorna.

Ha en trevlig Midsommar och sommar.

Mats


Vad vet du om quatzal fågeln?

/ per karlsson, 7 år från jämjö

Hej Per!

Jag vet egentligen ingenting om denna färgranna fågel. Har bara läst om den i olika böcker, sett program på TV. Tyvärr har jag inte varit i Sydamerika. Visst skulle det vara häftigt att råka på den och se den livs levande. Jag har bifogat några länkar där du själv kan läsa vidare om fågeln.

http://www.ne.se/html/about/press/kp_press_040907_b_regnskog.jsp

http://banknotes.se/guatemala.htm

http://www.sofnet.org/index.asp?lev=2174&typ=1

http://www.all2know.com/sv/wikipedia/q/qu/quetzaler.html

Du får leta själv på dessa sidor ifall du hittar något intressant. Lycka till.

Ha det gott och en skön sommar.

Mats

 


hur ska ja göra för att bli en fågel?

/ amanda mårten, 4 år från stockholm

Hej Amanda!

Det var verkligen en annorlunda fråga. Att bli en fågel är säkert ett önskemål för väldigt många. Att kunna breda ut sina vingar och bara flyga iväg har kittlat människan sedan urminnes tider. Men att bli fågel är nog svårt och det är definitivt mycket svårt att själv försöka flyga med "egna" vingar.

Lite skämtsamt kanske du kan be mamma eller pappa att tillverka en fågeldräkt med vingar, du käkar lite solrosfrön och maskar så kanske din dröm går i uppfyllelse för en kort stund. Men jag tycker du ska låta bli maskarna, men solrosfrön i filen på morgonen går utmärkt. Att sedan försöka flyga får du sätta dig någonstans och fantisera att du gör det. Hoppa inte ut eller gör något annat galet i din iver att bli en fågel. Gör som jag, dröm om att bli en fågel, titta och njut av deras förmåga att flyga. Jag är en fågelskådare sedan 40 år tillbaka i tiden, och lika facinerad av dessa bevingade vänner.

Ha det gott

Mats


har sett en berguv på ärtknubben utanför falun. den var stor säkert över en halvmeter lång. satt i en tall 30-40 ifrån mig. kan det ha varit en berguv

/ Benjamin Fjellström, 13 år från falun

Hej Benjamin!

Det varker på dina måttuppskattningar att det rör sig om en berguv. De andra stora ugglorna i dina trakter kan endast vara slaguggla, men det tror jag inte det rörde sig om. Såg du ifall ugglan hade örontofsar? Det är en viktig skillnad mellan dessa båda arterna. Slagugglan liknar en stor kattuggla och finns i dina hemtrakter.

Ha det gott.

Mats 


Hej vad har dom fåglar i Lettland? Vill gärna ha svar i dag den 3\5

Tack på för hand!

/ Jenny, 12 år från helsingborg

Hej Jenny!

Jag har själv inte varit i Lettland tyvärr. Men där finns beskrivningar på Internet och hemsidor ifall du söker på fåglar och Lettland. Hela Baltikum med
Polen i söder och Estland i norr erbjuder väldigt spännadne miljöer. Det finns en lång rad med arter som tidigare fanns här i Sverige innan det rationella skogs- och jordbruket. Ta exempelvis svart och vit stork, sommargylling, mindre skrikörn, alla hackspettarter osv. Dom finns oftast i de gamla orörda miljöerna och det gamla kulturlandskapet. Givetvis är kusten också spännande med flyttande fågel under både vår och höst.

Jag tycker du ska söka på Avi Fauna, resebyrån in Sveriges Ornitologiska Förening eller som jag skrev ovan. Du kommer säkerligen att hitta ett antal resebeskrivningar med karotr var och hur man hittar godbitarna i Lettland.

Antar att du ska resa dit och då önskar jag dig verkligen lycka till med resan. Här från Karlshamn där jag bor går det färja till Lettland, men jag har ännu inte kommit iväg tyvärr.

Ha det gott

Mats


hej Mats!!
jag undrar vilken är den mest sällsynta fågeln i hela världen?och jag vill veta vad är det som är så sällsynt med den?..MVH kerime...

/ kerime, 13 år från stockholm

Hej Kerime!

Det var en svåtr fråga att svara på. Om jag ska vara ärlig, och det ska jag, så blir svaret jag vet inte. Men där finns ett antal olika arter som får plats i denna skara sällsynta fåglar. Det stod en artikel om en papaegoja vid namn Kakapo - ugglepapegojan, en av världes mest sällsynta fågelarter

Foto © BirdLife
Positiva nyheter från BirdLife 

på Sveriges Ornitologiksa Förenings hemsida för ett tag sedan. Där upptäcktes en Elfenbensnäbb i sumskogarna i södra USA förra året. Den ansågs varit utdöd sedan länge, men där upptäcktes något eller några exemplar. Sedan finns det säkerligen ytterligare arter på udda platser på jorden, i regnskogen eller andra utsatta miljöer. Så tyvärr kan jag inte hjälpa dig mer än så här.

Ha det gott

Mats 


HEJ MATS JAG UNDRAR ÖVER VÅRA VANLIGASTE FÅGLAR VARIFRÅN HÄRSTAMMAR MÅSAR SKATOR KRÅKOR DUVOR IFRÅN EGENTLIGEN ÄR DOM SVENSKA I URSPRUNGET ????? mvh pia

/ pia, 35 år från göteborg

Hej Pia!

Det var en spännande fråga du kom med. Att alla fåglar ska vara svenska i botten vore väl härligt i sig. Men nu är det ju inte så utan fåglarna kommer från dionsuartiden och har utvecklats genom årstusenden. Dom har anpassat si till olika former av klimat och förutsättningar. Detta innebär att vissa arter finns endast på vissa speciella platser. De arter som du räknar upp finns på många andra ställen i världen. Där finns alltid en form av ordning på fåglarna och vi pratar om sk. nominatraser, dvs. de arter som har sin utbredning/ursprung på bestämda platser i världen. Om du läser på länken jag bifogar så kanske du får bättre svar. http://sv.wikipedia.org/wiki/Art sök också på denna länken så kanske det ytterligare hjälper dig i dina funderingar. http://sv.wikipedia.org/wiki/Nominat 

Det är väldigt komplext att på några få rader förklara hela svaret så jag tycker du ska läsa detta först och sedan kanske du har fler funderingar för att nå ett fullständigt svar. Det är nämligen så att vissa arter finns i samma form klotet runt och då går det inte att säga att dom kommer från Sverige eller Norden.

Lycka till med fortsättningen i detta synnerligen intressanta ämnet.

Ha det gott

Mats


Hej!
Jag undrar när på året Kajor lägger ägg?
Glad för svar!

/ Karl, 13 år från Nordmaling

Hej Karl!

Det är hög tid för kajorna att börja lägga äggen nu. Jag har redan sett "den ena kajan" i ett par som häckar hos min granne sitta och liksom vänta. Ibland hämtar den mat och flyger till skorstenen för att lämna av den där. Likadant är det med skatorna. Detta är då nere i Karlshamn så det är väl något senare uppe i mellansverige antar jag.

Ha det gott.

Mats


Hej!
Jag har en mycket störande talgoxe som sätter sig på fönstretkarmen och hackar tidigt på morgonen - vad kan jag göra för att bli av med han ? Vad kan jag skrämma honom med? Vill ha svar fort!

/ Cassandra Björkrud, 15 år från Karlstad

Hej Cassandra!

Det enda rådet jag kan ge dig är att klä in fönsterblecket med något som är mjukt och tar bort det metalliska ljudet. Att talgoxen gör detta är märkligt, men samtidigt kanske ett sätt som den använder för att "tala om" för andra talgoxar att han bor eller ska bo här. Det kan också vara så att det finns mat i närheten som han då använder blecket till sitta och hacka på frön eller så. Men du får leta upp skumgummi eller något liknande så det "avskräcker" den från att göra det som du itne gillar. Samtidigt är det tråkigt att naturligt förekommande fåglar ska störa så att du förmodligen inte kan sova om morgonen. Att skrämma den hjälper förmodligen bara temporärt. Men du kan ju försöka att plötsligen rulla upp rullgardinen eller bara plötsligen dyka upp i fönsterrutan så den blir överraskad. Om det hjälper vet jag inte.

Lycka till med dina experiment.

Mats


Hej!
Är det stor risk att bli drabbad av fågelinfluensan?
Vad kan man göra för att undvika den?

/ Märta, 11 år från Lund

Hej Märta!

När det gäller fågelinfluensan så ska man vara försiktig med att ta i fåglar, röra döda fåglar. Skulle du röra en fågel så var alltid noga med att tvätta dina händer. En bra hygien är i dagsläget det bästa man kan göra. Att man ska bli drabbad bara så där, är det mycket liten chans att det skulle ske. Dom som blivit drabbade i andra länder lever väldigt nära tamfåglar, kommer i kontakt med avföringen, fåglar lever och rör sig i männsiakns miljö osv. Men det som är viktigt är att viruset inte får förändra sig och mutera sig (det ordet får du slå upp i ett lexikon) med andra virus. Skulle det ske så kan det bli farligt för människan. Att röra fåglar gör tex. dom som ringmärker fåglar dagligen, dom tvättar sig om händerna och sköter hygienen. Hoppas att du är nöjd med svaret. Jag var själv med och tog hand om en död berguv för 2 veckor sedan. Eftersom uven var död så använde jag skyddshandskar. Det visade sig också att uven hade det aggresiva viruset H5N1 tyvärr.

Ha det gott.

Mats


Hej Mats Olsson!! jag har en fråga till dig fågelinflunsan varför är det bara fåglar som har det viruset och inte grisar och hästar och kor tilexempel??Det är min fråga.

/ Madeleine, 9 år från Harmånger

Hej!

Grisar kan faktiskt få fågelinfluensa, liksom människor. Det är så här att grisar kan ha ett virus som heter grisinfluensavirus, den kan också få fågelinfluensavirus. Skulle det ske så finns det en risk att dessa virus parar sig med varandra och då blir det inte så bra. Men detta är utanför mitt egentliga fågelkunnande och jag har pratat med Sven som också finns med i panelen. Men jag tycker att du ska ställa din fråga till SVA Statens Veterinär-medicinska Anstalt.

Hoppas att du får ett bra och förstående svar på dina funderingar.

Ha det gott.

Mats


vad heter din fågel?

/ Ylva, 8 år från Halmstad

Hej Ylva!

Jag förstår inte riktigt din fråga. Men jag kan säga dig följande; jag har ingen fågel men jag har en favoritfågel. Det är storlommen som är min absoluta favorit bland de svenska fåglarna. Åker man utomlands så finns det massor med vackra och fräcka fåglar.

Ha det gott.

Mats


Hej, jag undrar om varför fåglarna är som de är. Överallt där jag letat står det fakta om fåglar, men inte varför det är så.

/ Johanna, 15 år från Östersund

Hej Johanna!
Vilka funderingar och så smarta funderingar du har!
Jag har faktiskt också funderat många gånger på detta viset. Men naturen är bra märklig och klurig. En del djur är skapta för att leva under jorden, andra springer snabbt, en del lever i havet och andra flyger. Anledningen är i alla fall att dom ska kunna äta och kunna överleva i den miljö dom nu finns i. För att vi inte ska ha en djurart så blir det en väldigt blandning på alla olika djurarter, insekter, svampar, blommor osv. Allt detta är mer eller mindre berorende av vart annat, man säger att det är olika ekosystem. Fåglar har då fått den fantastiska fårmågan att kunna flyga, vilket jag också skulle vilja kunna. Får dock nöja mig med att flyga med flygplan någon gång då och då.

Hoppas du är nöjd med svaret, men klura du vidare på detta för det är mycket intressant frågeställning.

Ha det gott.

Mats på Kreativum


Varför kan vissa fåglar flyga och vissa inte?

/ Albin Antti, 8 år från Övertorneå

Hej Albin!
Den frågan är egentligen ganska lätt att svara på, en del väger helt enkelt för mycket medan andra är snabba för dom har en jaktmetod som kräver det osv. Men om man då tänker på alla stora flygplan som väger massor av ton och dom kan flyga, så är det egentligen lite underligt. Men dom har ju männsikan byggt stora motorer till som driver på dom vilket fåglarna inte har, utan dom flaxar med sin avingar för att komma upp och fram i luften.

Ha det gott

Mats på Kreativum


Hej!Jag har en undulat som heter " Lilla Gubben" Han ca 3 år. Jag undara varför han tappar så mycke fjädrar?

/ Lina Magnusson , 8 år från Bohus

Hej Lina!

Jag kan ingenting om undulater, men så mycket förstår jag att fåglar ruggar, dvs. byter fjädrar med jämna intervaller. Men om Lilla Gubben tappar för mycket fjädrar så kan det säkert bero på någon form av brist på näringsämnen. Jag tycker du ska prata med en djuraffär eller en veterinär om det hela.

Lycka till och ha det gott.

Mats


Hej, jag håller på med ett projetkarbete i skolan om flyttfåglar och har några frågor. Hur kan dom veta när dom ska flytta tillbaka till Sverige? När dom flyttar, vem e det som bestämmer exakt när? Är det en "ledare" som flyger först?

/ Martina Jansson, 18 år från Sala

Hej Martina!

Återigen en komplex fråga om det enorma flyttfågelfenoment. Det är många faktorer som avgör när dom ska vända åter till Sverige för att bygga bo, lägga ägg och föda fram nya ungar. Man kan tycka att det vore smidigare att stanna nere i varmare länder och göra detta. Men tillgången på föda, ljus, olika nedärvda drifter gör att det kommer en "signal" som utlöser flyttningen. När dom vänder söderut så beror det oftast på kallare väder, mindre tillgång på föda, mörkare tider. Naturen har väldigt fina instrument som gör att denna funktion finns. När det gäller tidpunkten så verkar det som att någon tar till vingarna och "leder" flocken mot norr igen. Tranor och gäss har nästan alltid en "ledarfågel" i täten på plogen. Detta av areodynamiska skäl, dvs. ju mindre luftmotstånd dessto mindre energiåtgång. Så man kan kalla fågeln i spetsen för ledarfågel lite mera populärt.

Skulle du vilja veta mer så klicka in dig på följande adress;

http://orn-lab.ekol.lu.se/birdmigration/index.php?cat=peen&lng=sv

Email address to Susanne Åkesson

Ha det gott

Mats

 


Tror du att den vitryggiga hackspetten kommer att överleva minst 100 till?
//Hälsningar en mycket orolig oscar

/ Oscar Wikman, 11 år från Gällivare

Hej Oscar!

Det är väldigt tråkigt med den vitryggiga hackspetten. Om den kommer att överleva som art i Sverige beror väldigt mycket på om skogsbruket ställer sig välvilliga att spara och hålla ihop kvarvarande bestånd. Gör dom inte det så kommer nog den att försvinna som häckande art i Sverige. Den finns ju trots allt kvar på andra sidan Österjön i Baltikum. Men även där utvecklas skogsbruket i en rasane fart. Man avverkar då bestånden som den lever i även där. Men vi får inte ge upp utan kämpa för att den ska ha kvar sina fina skogar där den kan föda fram nya vitryggar.

Ha det gott

Mats


Hej Mats!
Hur kommer det sig att fåglar kan navigera genom magnetfältet? Hur påverkar magnetfältet dem?
Vad har de som inte vi har?

Tacksam för svar

mvh Nina och Jenny

/ Nina och Jenny, 18 år från Visby

Hej!

Oj detta var en väldigt komplex fråga som är omfattande att svara på.

Jag föreslår att ni ställer frågan till någon av de forskare som finns på följande webbadress http://orn-lab.ekol.lu.se/birdmigration/index.php?cat=peen&lng=sv

Hoppas att ni får ett mycket kompetentare svar än vad jag kunnat ge er.

Ha det gott och lycka till.

Mats


hur många volt ska man ha för att koka ett ägg???

/ Robban, 10 år från Singö

Hej!

Det var en knepig fråga för jag har ingen aning om jag ska vara ärlig. Har frågat min el-kille här och han säger att frågan är "fel" ställd. Det är mängden spänning/energi du behöver för koket av ägget. Men ta lite vatten, stick håll på äggets tjocka del (luftfickan), lägg ägget i vattnet och koka det 7-8 minuter. Under tiden kan du fundera på hur många volt och ampere (dvs. energi) som åtgår under tiden. Sedan tar du och sätter dig ner och äter ägget i lugn och ro. Smaklig spis.

Ha det gott.

Mats

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2017 Unga Fakta AB