Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet författare. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Kim M. Kimselius om författare!


Jag vill bara berätta att jag har en bok på tjugo sidor och vill gärna skicka in boken till ett förlag utan att den kommer ut i bokhandlar och att jag måste singera och hålla på.
Är det möjligt??

/ Ludwig, 9 år från Otterbäcken

Hej Ludwig

Om du vill göra en bok utan att den kommer ut i bokhandeln föreslår jag att du trycker upp din bok på Print-On-Demand. Då betalar du allt själv, men du behöver bara trycka upp så många böcker du vill ha, t.ex. 1 bok. Priset varierar mellan de olika tryckerierna och är cirka 50-100 kronor/bok. Gå in på nätet och titta på t.ex. www.books-on-demand.com, www.instantbook.se www.b4press.com, www.gml.se och många, många fler. Kanske har du något Print-On-Demand tryckeri i din närhet?

Lycka till med din bok!

Kramisar från Kim


Hej på dig!
Förlåt för att du fick ännu en fråga från mig ...
Men jag undrar om detta jag nyss skrev får en läsare att vilja fortsätta läsa på min berättelse (det är inte en berättelse egentligen, bara lite övning för att jag hade tråkigt).

"Linny doppade försiktigt ner sitt pekfinger i det iskalla havet.
Nej, det var för kallt för att bada nu. Hon funderade på att gå hem igen. Krypa ner under täcket och försöka få de hemska tankarna att försvinna.
Linny borstade bort den fuktiga sanden från hennes bara fötter och strök de spretiga hårstråna bort från ögonen.
Inte hade hon tillräckligt mycket kläder på sig heller, ett smutsigt vitt linne och några gamla jeans som hon inte hade använt på åratal. Det var allt hon hade hunnit slita ut från garderoben innan hon upprört smällde ytterdörren bakom sig." ...

Men hur snabbt tycker du att man ska avslöja vad berättelsen handlar om, varför flickan är ledsen och sitter där på stranden ... ?

Kramisar från Lina!

/ Lina Johansson, 13 år från Östersund

Hej Lina

Mycket bra början. Försök att dra ut på att avslöja varför hon är ledsen, så länge du kan. Jag har skrivit en berättelse som handlar om en ödesdiger dag, där avslöjar jag inte sanningen förrän långt in i boken... Det gör att läsaren drivs att läsa vidare. Försök att hålla ut och få till en bra historia utan att avslöja "hemligheten".

Lycka till!

Kramisar från Kim


Hej igen!
När jag är vuxen vill jag jobba som författare, jag vill inte ha något annat jobb.
Jag har några frågor:

1. Hur svårt är det egentligen att överleva enbart genom att vara författare?
2. Hur många timmar om dagen borde man skriva på sin bok, tycker du?
3. Kan man bestämma om man vill ha en egenfotad bild på framsidan av boken?
4. Jobbar du bara som författare eller har du ett annat jobb också?

Tack på förhand!

/ Lina Johansson, 13 år från Östersund

Hej Lina

1. Det är svårt om man inte gör ett mycket stort genombrott med en bok, vilket gör att man blir översatt till flera språk, filmrättigheter sålda etc. Därför bör man ha ett annat yrke till den dag man slår igenom. Välj ett yrke där du får arbeta med orden, för då utvecklas du även i ditt skrivande.

2. När jag är hemma har jag mer än fulla arbetsdagar och skriver och läser research hela dagarna. Som etablerad författare är det ett arbete, som vilket annat, bara mycket roligare (tycker i alla fall jag). Eftersom du inte har kommit ut med någon bok ännu, tycker jag att du ska ta det till en vana att sätta dig och skriva en stund varje dag. Det kanske bara är en kvart eller en timma. Det är inte tiden som är viktig, det är att du får en känsla av att du åstadkommer något och att du inte slutar upp med ditt skrivande. Gör du på detta sätt utvecklas du hela tiden. Tänk på att det också är viktigt att läsa mycket för att utvecklas som författare.

3. Det är förlaget som bestämmer omslaget. Oftast får man bara sin egen bild på omslaget om man har blivit kändis! Då säljer bilden av dig boken.

4. Jag arbetar enbart som författare. Vilket innebär att jag skriver, reser runt på researchresor, signerar hos bokhandlarna och föreläser.

Lycka till med ditt skrivande! Gå gärna in på min hemsida www.kimselius.se för fler skrivtips.

Kramisar från Kim


hur får man en berättelse bra.

/ my, 10 år från uppsala

Hej My

Så här tycker jag att man ska göra en bra bok:

Skriv det DU vill läsa! För att göra en bra berättelse bör du skriva direkt från hjärtat, och gärna ta del av de erfarenheter du bär inom dig. Tänk på att inte skriva för att någon annan ska läsa berättelsen, utan skriv för att DU ska bli nöjd med berättelsen. Använd ditt eget "språk" och försök inte härma någon annan författare, då blir din berättelse bra. För att förlagen ska bli intresserade av din berättelse bör du ha något nytt att berätta, något som väcker deras intresse.

Börja första meningen med att något spännande händer. Då har du fångat läsaren. Försök börja spännande och hålla spänningen vid liv genom hela berättelsen. Det gör man lätt genom att låta huvudpersonen råka ut för något, ana att något kommer att hända, att någon säger något som gör att man vill fortsätta läsa etc.

Eftersom mina böcker är kända för att fängsla läsarna från första början till sista raden kanske du kan läsa någon av dem så förstår du vad jag menar: Tillbaka till Pompeji, Jag är ingen häxa, Faraos förbannelse, Den gömda Inkastaden, Vikingaträl, Svarta Döden, Snapphanar, Giljotinen, Riddarsvärdet, Det glömda kriget 1808-1809, Snapphaneresan, Kinesiska Draken och Kimberlie – Äventyr på Nya Zeeland. Prova någon av dem så ser du hur jag har skrivit för att hålla spänningen vid liv hela boken igenom För att läsa smakprov ur böckerna kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se

Jag önskar dig lycka till med ditt skrivande och hoppas att du också når dina drömmars mål och att du kontaktar mig den dag du får din bok antagen. Om du går in på min hemsida www.kimselius.se under "Författartips" hittar du fler tips och där kan du även läsa om personer i din ålder som har lyckats få sina böcker utgivna.

Glöm inte att berättelsen måste fånga läsaren redan i första meningen.

Kramisar från Kim


Hej Kim!

Har skrivit 3 Sidor på en bok. Men det känns som om jag har hamnat fast. Titeln blir ju knappast någon lixom sammanhängande mellan texten och titeln. Snälla jag har gjort din lapp-tecknick och nu skriver jag flytande...Och så blir jag fast igen. Ska jag göra något och tänka på något annat och ta en papus eller något sånt? Snälla det här är den knepigaste sitvaion jag hamnat i. Help!

SSS*

svara snabbt.

/ Saga

Hej Saga

Bry dig inte om titeln i det här läget. Det viktigaste är att du får flyt på texten. Om inte titel och text stämmer ihop är det ju väldigt lätt att byta titel! Om du tycker att titeln är jättebra kan du spara den och använda den till en annan bok.

Titta igenom dina lappar, har du skrivit för få, fick du till slutet på lapparna. Kommer du fram till det du vill säga alltför snabbt? Glöm då inte att berätta vad som händer omkring personerna, vad finns omkring dem med mera.

Inte alls fel att ta en paus om du kör fast. En långpromenad brukar rensa hjärnan, eller en cykeltur. Då får hjärnan syre och du får lugn och ro att tänka igenom din text.

Tänk också på att i det första läget av skrivandet behöver du inte tänka på att texten ska höra ihop. Du kan skriva ett kapitel här och ett där och till slut sammanfoga dem. Det viktigaste är att du läser igenom texten många gånger efter att du har arbetat på det här sättet, så att du inte har glömt att hålla den "röda tråden" genom berättelsen.

Prova att hoppa framåt i berättelsen och skriva vidare där och gå sedan tillbaka och bearbeta det ställe du har kört fast på.

Lycka till! Hoppas att dessa råd hjälper dig.

Kramisar från Kim


vad är din favorit bok???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

/ ole, 9 år från irak

Hej Ole

Min favoritbok av andras böcker är "Den hemlighetsfulla trädgården" av Frances Burnett Hodges. Favoritbok av de som jag själv har skrivit är "Kinesiska Draken", men jag tycker även väldigt mycket om "Kimberlie - Äventyr på Nya Zeeland".

Om du vill veta mer om böckerna kan du gå in på min hemsida: www.kimselius.se och titta under "Böckerna". Där hittar du omslag på böckerna och kan läsa smakprov ur dem. Totalt har jag skrivit 13 böcker.

Kramisar från Kim


Hej Kim!
Om man gör en bok,typ jag är nio fyller tio,kan jag göra en bok då? Jag skriver en på datan som heter:"Eldens Histora. EldStenen". Den handlar om en liten by där man hör en historia om att EldStenen har kommit bort ur ägarens ficka. Mooni och Michy försöker ta reda på vart den finns....Längre har jag inte hunnit skriva.
Tror du att det kan bli en bok???? Det skulle vara coolt om skolan köpte en bok som jag skrivit och läraren kunde läsa....

Hej
Saga Malm.

/ Saga Malm

Hej Saga

Klart att du kan skriva en bok och ge ut den. Om du går in på min hemsida www.kimselius.se och tittar under "Författartips" kan du läsa om en flicka som fick sin första bok utgiven när hon var 9 år och vid 12 års ålder hade hon kommit ut med 3 böcker!

Din berättelse låter spännande. Fortsätt skriv!

Lycka till med din berättelse och hör av dig den dag du får din bok utgiven på ett förlag.

Kramisar från Kim


Hejsan svejsan Kim!
Jag har såklart några frågor på hjärtat.
1# Om man skickar in sitt manus till många bokförlag samtidigt och t.ex. två av dem vill publicera boken, vad gör man då?
2# Jag håller på att skriva en bok och det går jättebra, men finns det bokförlag som tar emot manus av unga författare också? Jag vet att t.ex. B.Wahlströms bara publicerar de manus som vuxna har skickat in.

Tack på förhand,
Kram Olga

/ Olga Krüssenberg, 14 år från Eslöv/Skåne

Hej Olga

1. Om två förlag vill ge ut din bok samtidigt då väljer du det förlag som du tycker känns bäst. Det förlag du känner vill göra mest för dig och din bok.

2. Klart att alla bokförlag tar emot manus av unga författare, även B. Wahlströms! Det är bara det att du inte får lov att skriva på ett kontrakt förrän du är 18 år. Det måste dina föräldrar göra för dig, vilket gäller på samtliga förlag.

Gå gärna in på min hemsida www.kimselius.se och läs mer under "Författartips".

Lycka till! Hör av dig den dag du får din bok antagen!

Kramisar från Kim


1)Att skriva en bok är det ett jobb som ex:läkare,bilmekaniker och andra jobb som är vanligt nu för tiden?
2)Får man lön för det ?Önskar att det inte tar så långt tid inann du kan svara!!!
JAMIYLA ALANNA

/ Jamiyla Alanna, 11 år från Skellefteå

Hej Jamiyla

1. När man blir etablerad författare är det ett jobb som vilket annat som helst. Innan man får sin bok utgiven skriver man på kvällar och helger och drömmer om att bli författare. När man är etablerad författare (fått sina böcker utgivna) har man ibland väldigt långa arbetsdagar, eftersom man både skriver på sin nya bok och dessutom åker runt och signerar (skriver autografer) och föreläser.

2. Som etablerad författare får du betalt från förlaget när de köper in din bok och dessutom per såld bok. Betalningen kan vara olika, beroende på hur kontraktet med förlaget ser ut.

Kramisar från Kim


Hej Kim!

Jag har sett din sida på sidan författartips och enligt dig ska man skriva ut manuset efter att ha skrivit en bok.Men jag har ingen skrivare och att skicka e-post var ju dyrt som du sa,men hur ska jag göra då?

/ Kristi, 11 år från södertälje

Hej Kristi

Du får spara din berättelse på ett USB-minne eller bränna ned den på en CD-skiva och gå till en kompis som kan skriva ut den. Eller maila kompisen berättelsen så att han/hon kan hjälpa dig med utskrivningen.

Förlagen vill nämligen inte ha manus mailat, utan de vill ha papperskopior. Annars är de tvungna att stå för utskrivningen av alla manus som kommer in och då blir det till slut alldeles för dyrt för dem.

Lycka till! Hoppas att du hittar en vän som vill hjälpa dig!

Kramisar från Kim


Hej Kim!

Det här är ingen fråga, men jag är så himla glad idag, för att jag har säkert skickat in 10 sagor och dikter men aldrig ALDRIG har någon av berättelserna kommit ut.. I går gick jag ut på google och sökte på mitt namn (Wilma Stenhardt) då det kom fram att jag hade skrivit in till er på ungafakta då jag frågade en fråga, och frågan blev besvarad. Sedan dess då jag skrev in frågan till er då jag bara var 9 år hade jag helt totalt glömt bort er hemsida. Och när jag såg frågan, mindes jag plötsligt sidan, då tänkte jag::
Ja jag kanske skulle försöka med att skicka in en berättelse så får vi se om den kommer med! Och så gjorde jag det...Och nu idag när jag kollade in på sidan låg dom där, dom 2 första berättelserna, jag blev helt galen och ringde runt till alla jag känner. Det kanske värkar lite konstigt att jag blir glad bara över att mina 2 berättelser kom med, men för mig är det helt otroligt....Alla dessa gånger jag har skickat in och nu så är dom bara där....


Helt otroligt! Tack så mycket för att dom kom med........

Massor av kramar från mig (Wilma)

/ Wilma Stenhardt, 11 år från Täby

Hej Wilma

GRATTIS! Jag förstår hur glad du blir. Jag har ingenting med att göra att dina berättelser kom med, det är helt andra personer som sköter det. Jag kan bara lyckönska dig till att ha lyckats få berättelserna med, det är mycket svårt eftersom det kommer otroligt många berättelser till Unga Berättare.

Fortsätt skriv!

Kramisar Kim


Hej Kim


Jag undrar: om man har skrivit en bok, och om man skriver en till, men förslaget man har skickat innan på trycker inte den ålden som boken är tillför.
Vad gör man?
ska man ta ett annat?

/ Jenny martinsson, 15 år från Göteborg , Torslanda

Hej Jenny

Om jag fick mitt manus antaget av ett förlag och de vände sig till en annan åldersgrupp än vad jag hade tänkt mig, då skulle jag inte bry mig om det. Jag skulle bara vara glad att de ville ge ut min bok. Dessutom vet jag av erfarenhet att den åldern man har skrivit boken för ändå hittar boken och läser den.

Om du får ditt manus antaget, tacka ja. Men du kan också skicka in till flera förlag samtidigt, då får du alternativ ifall flera av dem tackar ja samtidigt.

Lycka till!

Kramisar från Kim


Hej Kim!
Du skriver på din hemsida att man kan skicka in sitt manus till ett bokförlag, och om de tycker om det trycker de upp boken. Men min fråga är: vad händer sen när dem har tryckt upp boken? skickas den till någon/några bokhandlar eller kommer de hem till en? Och om de kommer hem, vad gör man då? Och vad händer om dem kommer till en bokhandel? Jag vet att det är en chans på miljonen att man får sin bok upptryckt, men jag är nyfiken för jag håller på att skriva en bok, fast att jag inte är så gammal. Och en sak till måste man ha utbildning för att bli författare? Och i sånnafall finns det universitet i sverige där man lär sig att bli författare?

tacksam för svar.
kram Agnes

/ Agnes, 14 år

Hej Agnes

När förlaget antagit din bok sköter de därefter allt, såsom omslag, tryckning, marknadsföring etc. Det du kommer att få göra är att resa runt och signera dina böcker och föreläsa. Du får ett visst antal böcker till dig personligen, cirka 10 stycken, som du kan ge bort till vänner och bekanta.

Nej, du behöver ingen utbildning för att bli författare.

Ja, det finns speciella skrivarlinjer man kan gå. Du kan gå in på www.google.se och söka på "Skrivarlinjer" så får du upp många förslag på skolor och utbildningar.

Lycka till!

Kramisar från Kim


hej jag läre mej adrig matte . jag vet inte hur ska jag göra att klar provet .
min fröken hjälper mej . men sen glömmer ja bort allt hon har sagt .
snälla hjälp mej vad ska jag göra att bli bättre

/ tina, 15 år från halmstad

Hej Tina

Det är bättre att du ställer frågan till vår Ekonomiexpert Ylva Yngveson.

Kram från Kim


Hej Kim!

Jag har skrivt en bok, eller ja, den är 40 sidor på Word med storlek 12, och 1,5 mellan varje rad och typsnittet Book Antiqua. Min kompis har läst den och tycker att den borde skickas in. Jag har även lagt ut den lite diskret på internet där jag vet att personer jag är halvkompis med (inte på riktigt, utan, kompisar från nätet) kan läsa. De har sagt att den är väldigt bra, och även de tycker att jag borde skicka in den till ett bokförlag.
Jag vill egentligen inte detta, för det är en berättelse om MIG, om mitt liv och en del privata saker. Jag har bytt ut namn och så, men det är lätt att första vilka alla är. Jag gav den till min lärare som sa att den var mycket bra, men även hon hade lätt att förstå vem som var vem. Jag har skrivt om vem jag är kär i och eftersom att jag är kär i en tjej vill jag inte att alla ska få veta det.
Men samtidigt vill jag också att fler ska ta del av den, för många säger att den berört dem mycket... Kan man låta bli att skriva sitt namn som författare? Liksom, OM det blir en bok vill jag inte att min släkt ska läsa den bara för att jag skrivit den.
Hur tycker du att man ska göra? Jag vill ju ha min berättelse i form av en bok, men ändå inte... Det är komplicerat och säkert väldigt svårt att svara på, men det skulle betyda en hel del om du gjorde det. :)

/ Louise, 13 år från Skåne

Hej Louise

Tycker absolut att du ska skicka in din berättelse till ett förlag. De vill säkert ha dubbelt så många sidor, men gör ett försök. När boken ges ut kan du ge ut den under psedonym, alltså under ett annat namn än ditt eget, det är helt okej.

Din bok låter mycket intressant och jag tror att det är bra om fler får ta del av den. Om du går in på min hemsida www.kimselius.se och tittar under "Författartips" ser du hur du kontaktar förlag. Där hittar du också något som heter "Digitalboken" där du kan lägga ut din text på nätet för att andra ska kunna läsa och kommentera den.

Lycka till! Hör av dig den dag du får din bok antagen.

Kramisar från Kim


Hej kim,
Jag har en liten fråga;

Jag håller på att skriva en bok och är på sidan 74, men nu har jag fått hjärnsläpp.
Vad gör du när du inte kommer på något?


Kram, Jenny M

/ Jenny martinsson, 15 år från Göteborg , Torslanda

Hej Jenny

Oj vad tråkigt att du inte kommer vidare. Jag brukar aldrig ha några problem med att inte komma på vad jag ska skriva. Däremot har jag problem med att få tiden att räcka till för att skriva allt det som snurrar runt i mitt huvud.

Däremot kan jag ibland "köra fast" på slutet i ett kapitel eller början. Då tar jag en promenad med mina hundar och bollar olika idéer, eller bara njuter av promenaden. Det brukar hjälpa.

Kanske du ska prova med min "Gula-lappar-teknik"? Gör så här:

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

Om du tillhör dem som har väldigt mycket fantasi kanske du inte hinner avsluta din berättelse innan det kommer en ny du vill påbörja. Det gör inget. Har du använt dig av gula lappar har du ändå hela sammanhanget klart för dig och kan fortsätta skriva din berättelse färdigt en annan gång.

Skriv det DU vill läsa! För att göra en bra berättelse bör du skriva direkt från hjärtat, och gärna ta del av de erfarenheter du bär inom dig. Tänk på att inte skriva för att någon annan ska läsa berättelsen, utan skriv för att DU ska bli nöjd med berättelsen. Använd ditt eget "språk" och försök inte härma någon annan författare, då blir din berättelse bra. För att förlagen ska bli intresserade av din berättelse bör du ha något nytt att berätta, något som väcker deras intresse. Glöm inte att berättelsen måste fånga läsaren redan i första meningen.

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

Varje bok i min historiska äventyrsserie byggs upp runt en riktig historisk händelse. När jag har bestämt vilket ämne jag ska skriva om läser jag mängder av faktaböcker om det ämnet, t.ex. Kina. Under tiden jag läser, dyker det upp idéer om vad boken ska handla om. Då skriver jag ned det på Post-it-lappar. När jag sedan läst klart all fakta har jag mängder av gula lappar med idéer på kapitel, händelser samt ord som ska till faktadelen i slutet av boken. Då sätter jag mig och skriver.

För att berättelsen ska hålla sig så nära fakta och sanning som möjligt försöker jag väva in riktiga historiska personer i böckerna. Ofta berättar jag mer om de personerna i faktadelen för att läsaren ska förstå att de personerna har funnits på riktigt.

Läs gärna någon av mina böcker för att se hur jag bygger upp böckerna. Om du går in på min hemsida www.kimselius.se hittar du fler tips under länken "Författartips". På hemsidan kan du även läsa mer om mig och mina böcker, till exempel utdrag ur varje bok: "Tillbaka till Pompeji", "Jag är ingen häxa", "Faraos förbannelse", "Den gömda Inkastaden", "Vikingaträl", "Svarta Döden", "Snapphanar", "Giljotinen", "Riddarsvärdet", "Det glömda kriget 1808-1809", ”Snapphaneresan”, ”Kinesiska Draken” och ”Kimberlie – Äventyr på Nya Zeeland”. Dessutom kan du lyssna på ett kapitel ur "Tillbaka till Pompeji", "Giljotinen" och "Snapphanar” som ljudböcker.

Hoppas att detta gav dig svar på din fråga. Lycka till med ditt skrivande.

Kramisar från KimHej!

Jag har planerat att skriva en deckare, har alla karaktärer och största delen av själva storyn klar för mig. Eftersom jag har skrivit en hel massa mysterieberättelser tidigare tänkte jag ge mig på något nytt genom att låta den här utspela sig någonstans i forntiden, möjligen medeltiden då jag tycker att jag vet mer om den än någon annan tidsålder (bortsett från den vi har nu, vill säga)
Så till min fråga, har du några tips på vad jag ska tänka på? Jag vet inte riktigt hur jag ska visa när det hela utspelar sig genom min text - efter ett tag förstår man väl men jag vill undvika förvirring av olika slag. På något sätt behöver jag beskriva att det är just medeltiden om jag nu väljer det, och dessutom i England eftersom det nog skiljer sig en del från samma tid här i Sverige - men jag vill inte börja min berättelse med en stor miljöbeskrivning, det är varken kul att skriva eller läsa, enligt mig.....

Ytterligare något jag funderar över ät hur man beskriver strider så att det låter trovärdigt och samtidigt är spännande, exempelvis fäktningsstrider med svärd. Som man kanske förstår har jag inte varit med om särskilt många sådana strider i verkliga livet, hehe=)

Vet du något mer som är viktigt att tänka på när man skriver historier som är satta i forntiden? Tips?

tack på förhand=)

/ Clara, 14 år från Västerås

Hej Clara

Om du ska lägga din handling i forntiden bör du läsa in just den tiden du skriver om.

Som du kanske vet skriver jag historiska äventyrsböcker. Varje bok i min historiska äventyrsserie byggs upp runt en riktig historisk händelse. När jag har bestämt vilket ämne jag ska skriva om läser jag mängder av faktaböcker om det ämnet, t.ex. Kina. Under tiden jag läser, dyker det upp idéer om vad boken ska handla om. Då skriver jag ned det på Post-it-lappar. När jag sedan läst klart all fakta har jag mängder av gula lappar med idéer på kapitel, händelser samt ord som ska till faktadelen i slutet av boken. Då sätter jag mig och skriver.

För att berättelsen ska hålla sig så nära fakta och sanning som möjligt försöker jag väva in riktiga historiska personer i böckerna. Ofta berättar jag mer om de personerna i faktadelen för att läsaren ska förstå att de personerna har funnits på riktigt.

Det bästa sättet att beskriva en fäktscen är faktiskt att prova på fäktning! Du kan också läsa böcker om fäktning. Om du inte vill lägga ned det arbetet behöver du inte beskriva fäktningen i detalj. Du kan även se filmer där de fäktas och försöka beskriva med ord vad det är du ser. Träna dig, läs igenom och försöka känna efter om det känns rätt. Läs gärna upp fäktningsscenen för någon annan för att se om de förstår hur du har tänkt dig.

Som det mesta man skriver om blir det mycket bättre om man har provat på det man vill att huvudpersonen ska göra...

När du lägger handlingen i forntiden/medeltiden är det viktigt att tänka på att de inte talade som vi gör idag. Inga slanguttryck utan korrekt svenska och lite mer högtravat än vad vi talar idag.

Om du tidigare inte har läst någon av mina historiska äventyrsböcker kan jag rekommendera dig att provläsa någon av dem. Du hittar utdrag ur böckerna på min hemsida www.kimselius.se. Om du vill läsa en hel bok hittar du böckerna på biblioteket eller hos din bokhandlare. Har de inte boken/böckerna inne, fråga efter dem.

Önskar dig lycka till med din berättelse. Det är en riktig utmaning du tar på dig. Hör av dig och berätta hur det går!

Kramisar från Kim


Hej på dig Kim!
Som jag kaske har skrivit förut har jag läst några av dina böcker och jag tycker du är en av de bästa författarna som jag har hört talas om!
Man får mycket inspiration av dina böcker och du skriver spännande ..

Jag har en liten fråga; jag vill gärna skriva en lång bok, men jag är rädd för att jag tar med för onödiga saker om jag bara försöker att skriva långt. Har du något tips hur jag får berättelsen att bli intressant även om den är lång?

Och så undrar jag om du tycker detta låter som en spännande berättelse:
Berättelsen ska handla om en tjej i min ålder, 13 år, som kommer i kontakt med en kattsamlare (en person som äger jättemånga katter). Kattsamlaren har ett fruktansvärt fallfärdigt hus på landet.
Kattsamlaren vill ha mycket hjälp, då hon inte kan ta hand om sig själv så bra.
Till slut vill inte tjejen hjälpa henne mer, eftersom hon är rädd för denna galna kvinnan.
Men kattsamlaren hotar henne och har även vapen i sitt hus ...
Mycket mer kommer hända i berättelsen såklart.

Jag ville skriva denna berättelsen eftersom jag aldrig tidigare har läst en liknande bok om detta.

/ Lina Johansson, 13 år från Östersund

Hej Lina

Oj, tack för dina fina ord om mina böcker och mitt författarskap. Jag blir jätteglad och inspirerad att fortsätta skriva! Har du sett att det just nu har kommit ut två nya böcker Kinesiska Draken och Kimberlie - Äventyr på Nya Zeeland? Böckerna håller just nu på att skickas ut i bokhandeln, så din bokhandeln har nog inte fått dem ännu, men nästa vecka... Nu till din fråga:

Vet inte om du har fått detta svar tidigare, men detta är bra tips: Om du vill börja göra en längre bok är det bra om du har skrivit ned dina tankar i förväg. Gör så här:

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

Om du tillhör dem som har väldigt mycket fantasi kanske du inte hinner avsluta din berättelse innan det kommer en ny du vill påbörja. Det gör inget. Har du använt dig av gula lappar har du ändå hela sammanhanget klart för dig och kan fortsätta skriva din berättelse färdigt en annan gång.

Skriv det DU vill läsa! För att göra en bra berättelse bör du skriva direkt från hjärtat, och gärna ta del av de erfarenheter du bär inom dig. Tänk på att inte skriva för att någon annan ska läsa berättelsen, utan skriv för att DU ska bli nöjd med berättelsen. Använd ditt eget "språk" och försök inte härma någon annan författare, då blir din berättelse bra. För att förlagen ska bli intresserade av din berättelse bör du ha något nytt att berätta, något som väcker deras intresse. Glöm inte att berättelsen måste fånga läsaren redan i första meningen.

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

Varje bok i min historiska äventyrsserie byggs upp runt en riktig historisk händelse. När jag har bestämt vilket ämne jag ska skriva om läser jag mängder av faktaböcker om det ämnet, t.ex. Kina. Under tiden jag läser, dyker det upp idéer om vad boken ska handla om. Då skriver jag ned det på Post-it-lappar. När jag sedan läst klart all fakta har jag mängder av gula lappar med idéer på kapitel, händelser samt ord som ska till faktadelen i slutet av boken. Då sätter jag mig och skriver.

För att berättelsen ska hålla sig så nära fakta och sanning som möjligt försöker jag väva in riktiga historiska personer i böckerna. Ofta berättar jag mer om de personerna i faktadelen för att läsaren ska förstå att de personerna har funnits på riktigt.

Jag tycker att din berättelse om kattsamlaren låter mycket intressant och ovanlig. En bra idé.

Lycka till med din berättelse.

Kramisar från Kim


Hej Kim!

Jag undrar, en sak. Kan du hjälpa mig med en sak? När jag skriver på Unga Fakta Ungabärettare kommer jag inte riktigt i gång med en början. Kan du hjälpa mig?
Plis!?

Men ibland kommer jag igång riktigt bra...
-Kom igen Posion!
Jag drev på den vackra kolsvarta hingsten.

jag bor på ett stuteri. Kanske kanske har du varit inne på vårang hemsida.

HEJSVEJS!
PS:SÄG GÄRNA VAD DU TYCKER OM BÖRJAN.

/ Saga, 9 år från sverige

Hej Saga

Början är mycket bra. Jag tycker om att du skriver om hästar när du bor på ett stuteri, eftersom du då vet vad du pratar om. Det gör att du kan göra din berättelse mycket levande och intressant för andra att läsa. De kommer att lära sig mycket om hästar, eftersom du har möjlighet att dela med dig av din erfarenhet. Fortsätt att skriv.

Du behöver inte alltid skriva början först. Du kan ändra första meningen efter att du har skrivit färdigt din berättelse. Tänk på att skriva från hjärtat. Att första meningen ska fånga direkt. Skriv om något som du tycker om och känner till (och det gör du ju redan). Skriv till dig själv, något du vill läsa.

Lycka till med ditt skrivande.

Kramisar från Kim


Hej kim

Jag har börjat skriva en bok men när man ska sicka in boken hur ska framsidan se ut?

och när jag skriver så tänker jag mig själv som huvud personen är det bra?

när man skrivre cad ska man tänka på mäst ska man tex. i min bok kommer dom till ett rumm som stinker så häär skrev jag:

Dom ledde mig till en mörk gång. Sen gick vi ner i en trappa, vatten droppade på siderna så att det blev halt. Och stanken stanken va hämsk jag trode att jag skulle kräkas.

är det bra eller ska jag tänka på något annat också?

/ jenny, 15 år från göteborg , torslanda

Hej Jenny

Det är förlaget som bestämmer omslaget på boken. Det har man som författare inte mycket att säga till om.

Det är inga problem att tänka på sig själv som huvudpersonen. Tvärtom är det mycket bra om du går in och "är" varje person du skriver om. Då blir personen levande för läsaren.

Försök att binda ihop texten på ett annat sätt så att texten flyter lättare: Till exempel så här: "De ledde mig fram till en mörk gång och nedför en trappa. Vatten rann nedför väggarna och gjorde trappstegen hala. Stanken som slog emot mig var så hemsk att jag ville kräkas."

Din text är bra, jag undrar vad det är som stinker och vart de är på väg. Fortsätt skriv!

Lycka till med ditt skrivande!

Kramisar från Kim

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2017 Unga Fakta AB