Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet fåglar. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Mats Olsson om fåglar!


Hej Mats!
Jag har många fiskmåsungar att studera nu från min lägenhet. Jag undrar var ungarna gömmer sig om natten? Jag har sett att de under dagen har ett ställe på marken som de vistas på och ett annat på kvällen när det blir mörkt. Hur kan föräldrarna ha koll på ungarna på natten samt när de hämtar föda? har måsar bra syn? Är det risk/vanligt att ungarna och föräldrarna blir tagna av katter? Jag märkte idag att den ena ungen saknades och en fiskmås låg död på gården, jag tolkade det som den ena föräldern. Jag har matat dem med bröd från fönstret och under dagen står både ungen och föräldern och väntar långa stunder på att jag ska kasta ut mat. Samarbetar fiskmåsarna med varandra i flock vid faror? Vart tar de vägen på vintern? Om de är flyttfåglar återvänder de till samma plats? Tack för ditt svar. Hälsningar Christina

/ Christina, 48 år från Malmö

Hej Christina!
Ja fiskmåsarna har flyttat in från skärgården till människan och människan försöker flytta ut i skärgården. Anledningen till att fiskmåsarna söker sig till staden och hustaken är tillgången på föda. Ungarna är s.k. borymmare och lämnar boet tämligen omgående. Sedan på något förunderligt sätt tar de sig ner på marken. Rätt många klarar inte hoppen ner utan förolyckas vid markkontakten. Sedan går de omkring och föräldrarna finns alltid i närheten. Flera par fiskmåsar hjälps åt med att hålla koll efter faror. Visst är det så att katter tar nog ett antal ungar men förvånansvärt många överlever. Genom att ha ett kontaktläte/tiggläte så hittar föräldrarna alltid sina ungar och tvärtom. När vi människor sover så passar föräldrarna på att mata och se till ungarna. När människan sedan är i full verksamhet så trycker ungarna och håller sig dolda. Givetvis finns det ungar som alltid knatar omkring i jakt på föda. Och på något förunderligt sätt så hittar de till slut vatten (ledsagade av föräldrarna?). På natten så är det säkert rätt lätt för måsarna att se eftersom det aldrig blir riktigt mörkt under häckningsperioden. När hösten kommer så flyttar fiskmåsarna ner i Europa längs med kusterna. Det finns enstaka kvar men de som syns är skrattmåsar, gråtrutar och enstaka havstrutar. När det blir vår så återvänder fiskmåsarna och söker troligen upp sin fördelsplats eller området därikring. Det finns nog ringmärkning som kan stärka detta.
Hoppas att fått dina frågor besvarade nu.

Ha en go sommar!

Mats på Kreativum


En talgoxe har byggt bo i en upp och ned vänd stor lerkruka med endast ett litet hål i. Kommer ungarna att kunna ta sig upp ur hålet ? Eller skall man hjälpa till på något sätt ? Hälsningar Annica

/ Annica Engen, 56 år från Fiskebäckskil

Hej Annica!
Jag tror att de löser det bäst själva. De har nog föräldrarna inbyggt att ungarna ska kunna ta sig ut. Skulle de slumpa sig att ni är och ser själva "uthoppet" så kan ni väl hjälpa till om det blir problem. Det är bara att släppa dem direkt och de verkar har bekymmer att komma ut. Men som sagt jag tror de fixar det själva.

Ha det gott!

Mats på Kreativum


Hej, vi har fått talgoxar i vår fågelholk. Först åkte de in med mossa mm och nu åker båda in med mat hela dagarna. När den ena fågeln kommer med mat stannar den i trädet och sitter och flaxar med vingarna jättefort utan att flyga. Varför gör den det? Efter en stund flyger den in i holken.

/ William, 6 år från Stockholm

Hej William!
Först när de flög dit med mossa så var det bygga av redet inne i holken. Därefter ligger de och ruvar tills ungarna är kläckta. Sedan är det full rulle på matningen och då båda föräldrarna kommer så väntar som regel alltid en av fåglarna utanför. Just det beteendet som du skriver och undrar om är ett sätt att dra upp uppmärksamhet till sig. Det är samma beteende som ungarna har när de tigger mat när de är flygga det vill säga när de lämnat boet. Men en exakt förklaring har jag inte på detta men har sett det själv många gånger.

Hoppas du är nöjd med detta inte fullständiga svar.

Mats på Kreativum


Hej!
En ringduva har legat i sitt rede nu i snart tre veckor. Jag ser henne aldrig lämna boet eller bli matad.
Hur klarar hon det?

/ stefan, 59 år från göteborg

Hej Stefan!
Jag tror det är så att honan och hanen byts om att ruva och så är det den tiden då vi sover som de är ute och käkar, dvs tidigt om morgonen eller senare på kvällen. Vissa arter är det så att hanen kommer med käk till den ruvande honan. Samtidigt så kan honan "gå ner på lågvarv" vilket innebär att hon inte äter lika mycket under ruvningen. Naturen är förunderlig!

Ha det gott!

Mats på Kreativum


Lämplig fågelholken till koltrast
Jag har stark bidragit till att fem små koltrast ungar blev mat genom att ge mamma extra "god" mat i överflöd. Med andra ord så känner jag mig som kallblodig och dum fågel mördare. Eftersom boet som koltrast mamma byggde var hennes eget bygge så tror jag i min okunskap att det var enkel byte för andra blodtörstiga fåglar eftersom boet var ju öppet på ovansida. Jag vill nu kompensera nya koltrast familjen som jag hoppas kan lockas igen genom att köpa lämplig fågelbo som är anpassad för just koltrast. Och placera det på samma ställe som det boet som mamma byggde så fint innan. Jag tror att om hon hade sina ungar i ett fågelholk med håll i så skulle hennes ungar vara säkra gentemot storre, mycket större fåglar som tar dessa ungar som mat. Koltrast är ju mindre än dem fåglar som äter mindre fåglar skulle jag tro. Min fråga är vilketn sorts av fågelbo som koltrast trivs i och kan känna sig säker med hänsyn till ungar. Och vem säljer sådana fågelholkar.
Anders

/ Anders , 61 år från Vejbystrand

Go morron Anders!
Du ska inte känna dig som en fågelmördare! Du gjorde vad du trodde var rätt för koltrasten och hennes familj. Det finns ett stort hjärta hos dig som känner för fåglarna. Nu är det så att du inte kan skapa en bostad till koltrasten som helst finner sin boplats själv. Koltrasten är ingen sk. hålhäckare och därmed är det inte lönt att du letar efter en fågelholk. Det finns alltså ingen holk eller rede som man kan köpa över disk. Så det är bara att hoppas att hon kanske trots allt trivdes hos dig och kommer tillbaka. Men tyvärr var det nog ett dåligt val eftersom hon blev exponerad och därför väljer hon ett annat ställe. Men naturen är bister och familjetragedier pågår ständigt. Det är så balansen uppstår mellan olika arter.

Ha det gott!

Mats på Kreativum


Vilken fågel sjunger med 4-5 mollstämda strofer i tät följd åtföljt av ett lägre "kuttrande" läte.De inledande drillarna är kraftfulla, tror därför att det är en större fågel. Har inte lyckats få se denna fågel som sjunger i skogen intill mitt kvarter. Har hört den i många år, sjunger mest kvällar o tidiga mornar. Jag har lyssnat mig igenom cd-skivor, ljudbok o tillgängligt kvitter på internet men inte hittat denna fågel. Vet du vem det är som sjunger så hjärtskärande?

/ Ingrid Viklund, 67 år från Luleå

Hej Ingrid!
Min spontana fundering landar på rödvingetrast men jag är osäker. Att beskriva en fågels läte och sedan ställa den som en fråga är mycket svårt. Men med tanke på din ort så ligger just rödvingen väl till pass.

Hoppas att denna "gissning" hjälper dig.

Mats på Kreativum


3 frågor om staren:
1, Vad äter staren?
2, Är Staren en snabb fågel?
3, Hur många Starar finns det ungefär i Sverige?

/ Jennifer

Hej Jennifer!
Staren äter mask, larver och andra insekter den finner på marken. Den flyger rätt snabbt och är kvick i starten och även på förflyttningen. Det finns uppgifter om detta i en bok som heter Fåglarna i Sverige. Tyvärr kommer jag just för stunden inte ihåg hur många par som häckar.

Ha det gott!

Mats på Kreativum


Koltrast boet med fem ägg som kläcktes igår efm är bort?
Boet är kvar orört, inga spår efter ägg och inte småfåglar som kläcktes igår. Jag har dåligt samvete efter att ha försökt mata och överskylda mamma, byggde skyddet runt boet och ordnade olika slags mat. Det var massa små fåglar som passade på och åt dessa delikatesser. Klart irriterande för koltrast mamma. Igår kväll har jag lagt in pressade russin med annat för mamma för att hon skulle slippa stressa. Och idag är allt borta. Vi är krossade. Vad hände. Vi har bilder på dessa småttningar som kom ut igår efm. Jag beställde massa grejer på nätet, levande larver mm. Och nu har jag inga fåglar. Bolet ligger i hörnet på balkongen, 3 m från marken. Jag byggde skyddet mot ekorre som visade intresse för maten med. Min fråga är vad hände, vad är småttningar och vad kan man göra.
Anders, 070-8719801

/ Anders Raginia, 61 år från Vejbystrand, Skåne

Hej Anders!
Tyvärr är det nog så att dina ambitioner att skydda och mata lockade dit "obehöriga". Skator, kråkor ser hur andra fåglar beter sig och med det lockas att "kolla läget". De är ju också i full gång med matning av sina egna ungar och finns det då mat att hämta lätt så gör dom det. Ekorren tyckte nog också om maten. När dom väl är där och ser fågelungar så åker dom med också och därmed ett tomt bo utan spår av någonting. Koltrasten liksom de flesta andra arter söker platser som lämpar sig för bobygge. En sak är då att skyddet eller kamouflaget är en del i val av plats. Då ska det helst vara lugn och ro eller i en koloni där fler vaktar åt varandra. Så för att ge mig på en gissning så blev ungarna mat, honan övergav platsen för att förhoppningsvis finna ett nytt ställe för kull 2.

Ha inte dåligt samvete men tänk samtidigt på att människans iver kan ibland stjälpa.

Mats på Kreativum


vad har örn för nisch?
hur ser näringspyramiden och näringskedjan ut för en örn?
vad äter örnen?

hur lever örnen, alltså deras ekosystem?
hur ser deras miljö/klimat ut där de bor och var?
har de bra vattentillgång?
finns det mycket växter där de bor?

vad är örnens fotosyntes och cellandning?
anpassar sig örnen?
har örnen någon konkurrens?
hur skaffar örnen föda?
lever örnar i flock eller ensamma?
hur stor är örnens populationsstorlek?
hur tar örnar han om sina ungar?
har örnen några fiender, isåfall hur skyddar de sig mot de?
är örnen en topkonsument?
örnen är väl ingen nedbrytare?

/ Lovisa, 12 år från linköping

Hej Lovisa!
Det låter som att du har ett arbete med örnar som ämne. Örnarna är högst upp i näringskedjan. De är köttätande vilket innebär att småvilt är deras huvudföda och det gäller kungsörnen. Havsörnen äter gärna fisk också. Kungsörnarna bor oftast i grova tallar som är 300 år eller äldre. tyvärr håller dessa på att bli ovanliga och då måste de välja andra träd med grova grenar eftersom deras bo väger mycket. Havsörnens bo 'är också tungt och de använder ofta samma bo år efter år. Kungsörnen bygger helst avsides och inne i skogar medan havsörnen bygger ute vid kusten eller vid sjöar. Eftersom de är högst upp i näringskedjan så har de egentligen inga konkurrenter men det finns ett djur och det är människan som är ett hot mot dessa örnar.

Hoppas detta är lite svar på alla dina frågor.

Mats på Kreativum


På vår brukshundsklubb i Nacka, så har en trast byggt bo ovanför markiserna. Den låg i boet i flera veckor sedan försvann den. Inga tecken på ägg (skal) fanns. Jag avsåg att ta ner boet, men innan jag hann göra det kom den åter o började ligga i boet.( efter c.a 10 dgr). Nu ligger den där o jag har stängt av markisen så den inte går att veva upp/ner för att inte störa trasten. Protesterna mot avsträngningen är omfattande men jag ser till fågelns bästa i första hand. Hur länge häckar en trast? Skall jag ta bort boet innan det blir ägg i det, vad gör fågeln då?
m v h
Hans Berg

/ Hans Berg, 62 år från Stockholm

Hej Hans!
Om det nu är så att den inte lagt ägg så plocka bort boet från markisen för den hittar säkert ett nytt ställe som säkerligen är bättre.
Den fixar det, men skulle den lagt ägg och ruvar så blir det genast lite besvärligare. Att plocka bort bo med ägg i är egentligen inte tillåtet men nöden har ibland ingen lag.
Det tar ca 3 veckor tar hela proceduren och sedan några veckor innan ungarna är flygfärdiga. Så det tar rätt lång tid i anspråk.

Lycka till!

Mats på Kreativum


Hej Mats,
Vart bor fåglarna när dom inte bor fågelholkar?
Mimmi, 12 år

/ Mimmi, 12 år från Karlstad

Hej Mimmi!
De fåglar som bor i holkar är s.k. hålhäckare.
De hade lika gärna kunnat bo i ett hål i ett träd eller någon annan hålighet.
De andra tättingarna dvs. sångare, finkar m.fl. de bygger sitt bo i en buske eller nere på marken. Vadare och sjöfåglar bygger också nere på marken.
Så det beror mycket på vilken fågelart det är och i vilken miljö de häckar i.

Hoppas du är nöjd med detta svaret.

Mats på Kreativum


hur många fjädrar har den

/ linnea, 10 år från sverige

Hej Linnea!
Frågan du ställt är inte fullständig. Men jag kan berätta att en sångsvan har ca 25 000 fjädrar.

Mats på Kreativum


Var har lunnefågeln sin nisch? vad har den för näringskedja? är den en primärkonsument, producent, sekundärkonsument eller topp konsument? Vilka djur är de andra konsumenterna? Hur skaffar den föda? Populationsstorlek? hur tar den hand om sina ungar och hur skyddar den sig mot fiender? Är de nedbrytare?

Tacksam för snabbt svar då jag ska redovisa om lunnefågeln på fredag!:)

/ sofie, 13 år från linköping

Hej Sofie!
Många frågor är det och det är väl inte så att jag ska göra ditt arbete utan du själv. Föreslår att du söker på nätet eller i böcker för att få svar på dina frågor.
Lunnefågelns nisch är ute i fågelbergen där det är gott om krill. Det där var den befinner sig i näringskedjan kan du faktiskt klura på själv. Om du varit en fisk så hade den varit över dig men om du varit örn så hade den varit under dig. Födan hämtar den i havet till 100 % genom att dyka och fånga småfisk. Den har oftast massor av fisk i sin näbb då den återvänder till boet.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Lunnef%C3%A5gel
http://sv.wikipedia.org/wiki/Lunnesl%C3%A4ktet


Önskar dig lycka till med ditt arbete du har 4 dagar på dig!

Mats på Kreativum


Nu kom tranparet igen 21:30. Magiskt!!

/ Eric

Hej igen Eric!
Häftigt förstår jag! De är ju stora och ståtliga fåglar tranorna.

Mats på Kreativum


Hej!
Sitter på kvällarna (17 maj) vid sjön Tisnaren och betraktar det rika fågellivet. I går kväll kom det ett tranpar och övernattade i vår vik. I kväll har vi ett storlompar som lugnt simmar omkring. Men är det inte häckningtid för dem? Lämnar de redet??

Tack för svar!

Eric

/ Eric Lindesjöö från Nyköping

Hej Eric!
Det låter som en plats där jag skulle trivas på.
Storlommen är min favoritfågel och finns där då tranor också så gör det inte saken sämre. Tranorna behöver inte vara ett par som är könsmogna utan som har hittat varandra och dessutom ett område där de kan tänkas häcka i framtiden. Men det kan också vara så att en eller ett par ungar trycker någonstans i en mosse eller liknande. De vuxna är ju ute och samlar mat som det levererar till ungarna. Storlommen är det inte säkert att häckningen startat ännu, men det borde den vara. Ungarna i storlommens bo är s. k. borymmare dvs. de lämnar boet när de väl är kläckta. Har lite svårt att tro att lommarna lämnar boet oskyddat med äggen i. Så de är väl i inledningen av häckningen nu.

Fortsätt och njut av det fina och vackra!

Mats på Kreativum


Hej, min fågel vill inte äta. Den har varit lite deprimerad på sistone. Jag ver inte varför men hon verkar ledsen. Snälla hjälp!!

/ Lisa, 13 år från Stockholm

Hej Lisa!
Jag har ingen aning om vad det är för en fågel du har. Om det är en burfågel så måste du vända dig till en djuraffär. Men ofta beror det nog på att de känner sig ensamma och vill ha sällskap. En spegel kanske kan räcka om det är en burfågel.
Om det rör sig om en vild fågel så har jag faktiskt inte hört talas om deprimerade sådana.

Hoppas det löser sig!

Mats på Kreativum


Hej Mats. Vår lilla bedårande duvunge har flygt iväg. Den hoppade upp på grill
och så den kvällen var den borta. Flög tre veckor försent. Men det var värt att vänta.

/ barnet E, 10 år från bor i Stockholm kommer från Grekland

Hej E!
Vad trevligt att den lyckades!

Mats på Kreativum


Hejsan.

Vi har en fågel i våran trädgård som förvirrar oss lite, ingen i familjen har någonsin hört det lätet från en fågel innan. Om man skall försöka förklara hu fågeln låter, så är det som man försöker starta en bil, när den bara står å maler. Typ som att man vill ha i gång ett fordon, men fordonet vill inte. Vet ej hur den ser ut tyvärr.

Har du något förslag vad det kan va?

/ Binis, 32 år från Gotland

Hej Binis!"
Det är en göktyta! Väldigt roligt ifall ni kan se den och om den häckar i er trädgård. Det är en hackspettart och heter på engelska Wryneck (fritt översatt vridnacke). Om man håller en sådan i handen (vid ringmärkning tex.) så tar man ett finger ovanför huvudet och för det fram och tillbaka då vrider göktytan sitt huvud mycket speciellt. Jag brukar likna dess läte vid en gammal Ford Anglia (1960-talet).

Kolla på internet efter just göktyta så får du mer. Det finns dessutom filmer på youtube som visar denna lite speciella art.

Sköt om den!

Mats på Kreativum


Hej!
Jag har en ringduva alt stadsduva som ruvar i ett bo i min stora/höga tuja (andra året), idag hör jag ett annat konstigt läte, om det är från henne eller unge vet jag ej. Först det fem-staviga, strax därefter ett tja - längre å enformigt läte, direkt därefter kommer det där femstaviga igen. Håller på längre en 15 minuter i alla fall. Har inte hört detta tidigare. Är det hon själv som har båda lätena, lr är det hannen lr är det någon unge. Ringduva, har den ring runt halsen, i så fall är det inte en ringduva men har ändå femstavigt läte.
Hoppas Ni vet svaret. Kramiz

/ Lillan, 63 år från Möldnal

Hej Lillan!
Först vilken art det är - ingen vit halsring och du misstänker ev. stadsduva. Det är inte så att duvan är lite sandfärgad och har ett svart tunt streck på halsen? Om det är så är det en turkduva som låter annorlunda. Men är det en blågrå duva utan vit halsring är det en stadsduva eller tamduva som de heter. Denna härstammar från klippduvan. Lätet kan vara lite speciellt om man kommer nära och ringduvan/tamduvan kan säkert har lite olika läten som inte är de "normala".

Hoppas detta ger dig en liten klarare bild på din fråga.

Mats på Kreativum


Hej!
Ett ringduvepar har sedan ett par dagar byggt bo i ett äppelträd, alldeles ovanför mina tvättlinor, och det är ju inte så kul... Förra året upptäckte jag dem när de just börjat försöka bygga i samma träd och lyckades få dem att avstå (de får mycket gärna bo i vilket annat träd som helst). Honan ligger i boet. Eftersom jag är mycket i trädgården just runt det trädet blir de störda och flaxar iväg och är borta långa stunder, i går i flera timmar.
Två frågor:
Jag har läst på nätet att honan "provruvar" några dagar för att bedöma om boplatsen är OK innan hon lägger ägg. Stämmer det? Några dagar tidigare övergav de ett bo de byggt i en hassel, mer oskyddat än det i äppelträdet.
Om det finns ägg i boet - hur länge kan de ligga om fåglarna ger sig igäg utan att kallna och bli okläckbara? De senaste dagarna har det varit 10 - 12 varmt grader dagtid.
Annika

/ Annika, 65 år från Trelleborg

Hej Annika!
Ringduvorna liksom de flesta andra fåglar lägger ett ägg om dagen ungefär. När det sista är lagt då startar honan (oftast) att ruva. Att ringduvan "provar" sig fram vet jag faktiskt inte men deras val är ibland häpnadsväckande med verkligt udda utsatta ställen. Men eftersom de gör så så går det oftast bra. Ringduvan kan häcka mycket sent på året och i Blekinge har vi funnit dunungar i mitten av september.

Hoppas du är nöjd med de svaret.

Mats på Kreativum

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2017 Unga Fakta AB