Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet författare. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Kim M. Kimselius om författare!


jag har läst alla alla dina böcker kan du inte skriva fler om Ramona?

/ frida, 11 år från Sverige

Hej Frida

Vad roligt att du har läst alla mina böcker. Om du går in på min hemsida www.kimselius.se kan du se alla de böcker som har kommit ut och även de två nya böcker som kommer i augusti. Med andra ord har du flera böcker att se fram emot.

kramisar från Kim


Jag vill jätte gärna bli författare.
men varifrån får man alla ideer?
Blir det inte långtråkigt att bara skriva och skriva och.....

/ Frida , 12 år från Sverige

Hej Frida

Idén till min första historiska äventyrsbok fick jag när jag såg en bild av en hund som hade dött i ett vulkanutbrott och blivit gipsavtryck. Hunden såg ut att ha lidit väldigt mycket och jag ville rädda hunden. Därför kom jag på idén att låta Ramona resa tillbaka i tiden till Pompeji FÖRE vulkanutbrottet och försöka rädda hunden Pluto.

Då upptäckte jag att det var väldigt roligt att läsa in fakta inför en historisk äventyrsbok och då fortsatte jag med det. För att inte all "överflödig" fakta skulle försvinna valde jag att ha en faktadel/ ordlista längst bak i varje bok. Det har blivit väldigt populärt. Många skriver till mig och tackar mig för att de har fått högsta betyg i skolan när de haft prov i ett ämne där de har läst min bok innan.

Min debutbok (första bok) heter "Tillbaka till Pompeji" och kom ut julen 1997. Då var jag 43 år. Den har nu sålt i stora upplagor och är otroligt populär!

Redan som tioåring fick jag mina berättelser utgivna i tidningar. Jag bestämde mig redan som åttaåring för att bli författare och har skrivit ända sedan dess. Men jag skickade inte in mina berättelser till förlag förrän många, många år senare, eftersom jag inte tyckte de var tillräckligt bra för att bli utgivna.

Inspirationen till mina berättelser får jag för det mesta när jag sover, eller är ute i skogen med mina hundar. Men ibland händer det att någon säger något som ger mig inspiration att skriva en bok om ett speciellt ämne, eller en speciell händelse. Eller så är det något jag ser på TV som inspirerar mig och sätter igång min fantasi.

Varje bok om Theo och Ramona har byggts upp runt en riktig historisk händelse.

När jag har bestämt vilket ämne jag ska skriva om läser jag mängder av faktaböcker om det ämnet, t.ex. Kina. Under tiden jag läser, dyker det upp idéerna om vad boken ska handla om. Då skriver jag ned det på Post-it-lappar. När jag sedan läst klart all fakta har jag mängder av gula lappar med idéer på kapitel, händelser, ord som ska till ordlistan med mera. Då sätter jag igång och skriver.

För att berättelsen ska hålla sig så nära fakta och sanning som möjligt försöker jag väva in riktiga historiska personer i böckerna. Ofta nämner jag då de personerna i faktadelen och ordlistan, för att läsaren ska förstå att de personerna faktiskt har funnits på riktigt.

Det är roligt att vara författare och få leva i fantasivärldar ibland. Men det är också mycket arbete. Speciellt om man skriver historiska äventyrsböcker som jag gör. Det innebär att jag måste läsa mängder av faktaböcker inför varje bok jag ska skriva. Dessutom reser jag till de platser jag skriver om. DET är roligt. Speciellt när jag var i Egypten. Den resan präglade min "Faraos förbannelse" väldigt mycket eftersom hela första kapitlet blev till djupt nere i den grav som jag skriver om i det kapitlet.

Vill du veta mer om mig och mina böcker kan du gå in på min hemsida: www.kimselius.se, där kan du läsa smakprov ur varje bok: "Tillbaka till Pompeji", "Jag är ingen häxa", "Faraos förbannelse", "Den gömda Inkastaden", "Vikingaträl", "Svarta Döden" "Snapphanar", "Giljotinen", ”Riddarsvärdet”, ”Det glömda kriget 1808-1809”, ”Snapphaneresan” samt även den nya bok som kommer i höst: "Kinesiska Draken". Dessutom kan du lyssna på ett kapitel ur några av mina böcker.

Det blir absolut inte långtråkigt att skriva, jag älskar att leva i fantasins värld.

Kramisar från Kim


Hej Kim! Jag älskar att läsa böcker.
Jag bara älskar Deckare och Äventyr Romaner är också bra.
Jag vill också bli författare men jag har svårt att hitta på något så jag tänkte här en liten spökhistoria fall du tycker den är bra:

Jag gick hem från skolan och öppnade ytterdörren.
- Vad är det som låter? tänkte jag.
Jag gick in i finrummet och kollade fall stereon var på.
Nej det var den inte.
- Börjar jag bli knäpp eller?
- Nej det blir du inte ! hörde jag en röst säga.
Det blev tyst.
Jag gick och lade mig.
Jag vaknade och undrade vart jag var.
Vart är jag? fick jag bara fram.
Det var det sista jag sa.

Var det bra? Jag har ganska dålig fantasi så snälla hjälp mej

/ Theresia Kjellberg, 10 år från Säffle

Hej Theresia

Om du vill utveckla din fantasi ska du läsa MYCKET! Du har väldigt korta, raka meningar i din berättelse. Beskriv lite mer runt omkring med mera.

Om du tycker om äventyrsböcker kanske du har läst några av mina böcker? Gå in på www.kimselius.se där kan du läsa mer om böckerna, läsa smakprov ur dem, se omslagen, läsa vad andra tycker om böckerna och mycket, mycket mer. Där hittar du dessutom massor av skrivtips under rubriken "Författartips".

Lycka till med din berättelse.

Kramisar från Kim


jag älskar och skriva sagor beretelser och framförallt att läsa,
jag är inte särsilt vidare bra på att stava så har du något tips så att jag kan bli betre?
jag skulle bli otroligt glad ifall jag fick svar, stora kramar Wilma.

/ wilma, 11 år från hagaström

Hej Wilma

Det är inte så svårt at bli bättre på att stava, det gäller att läsa mycket och då menar jag MYCKET! Ta också för vana att skriva lite på datorn varje dag. Om du har ett rättstavningsprogram talar datorn om för dig när du stavar fel.

Har du läst någon av mina böcker: "Tillbaka till Pompeji", "Jag är ingen häxa", "Faraos förbannelse", "Den gömda Inkastaden", "Vikingaträl", "Svarta Döden", "Snapphanar!", "Giljotinen", "Riddarsvärdet", "Det glömda kriget 1808-1809" och "Snapphaneresan"? Om du går in på www.kimselius.se kan du läsa smakprov ur böckerna, se bilder från mina resor och mycket mer.

Läsarna säger att det är svårt att lägga ifrån sig mina böcker när man väl har börjat läsa dem. Hör av dig om du läser någon av böckerna och berätta vad du tyckte om den.

Läs mycket så ska du se att stavningen blir mycket bättre och skriv!

Kramisar från Kim


Hej, jag älskar att skriva.

Jag skriver själv och med kompisar :)

Just nu håller jag på att skriva en bok, det går faktiskt ganska bra :)

Jag tycker om att skriva om förr, jag vet inte hur jag ska förklara men t.ex Arn och sånna böcker/filmer som man använder svärd, slitna kläder och man använder inga datorer osv. Jag tror du förstår vad jag menar.

Men nu så kommer mina frågor :)

1. Hur får man många idéer?

2. Vad ska man tänka på när man skriver?

3. Hur kommer man på bra namn till personerna?Jag skriver om förritiden. Alltså jag skriver om några som lever då sjörövare och sånt fanns. Men hur ska man få reda på vad för kläder dom har?

Det svåraste jag vet när jag skriver det är att komma på namn, vad dom ska ha på sig och hur dom ska se ut.

I min bok så utspelar det sig förritiden eller vad man nu säger. Och I england.

Det är typ Äventyr, romantik och spänning

Jag hoppas att du förstod hur jag menade. Jag kan skriva ganska rörigt.

Tack för mig :)

mvh Sara

/ Sara, 15 år från Skövde

Hej Sara

1. Det bästa sättet att få nya idéer är att läsa mycket. Se föregående mail, där jag har svarat på just denna fråga och gett tips om bra böcker att läsa för att få inspiration.

2. Börja första meningen med att något spännande händer. Då har du fångat läsaren. Försök hålla spänningen genom hela berättelsen, börja spännande och håll spänningen vid liv genom hela berättelsen. Det gör man lätt genom att låta huvudpersonen råka ut för något, ana att något kommer att hända, att någon säger något som gör att man vill fortsätta läsa etc.
Skriv det DU vill läsa! För att göra en bra berättelse bör du skriva direkt från hjärtat, och gärna ta del av de erfarenheter du bär inom dig. Tänk på att inte skriva för att någon annan ska läsa berättelsen, utan skriv för att DU ska bli nöjd med berättelsen. Använd ditt eget "språk" och försök inte härma någon annan författare, då blir din berättelse bra. För att förlagen ska bli intresserade av din berättelse bör du ha något nytt att berätta, något som väcker deras intresse. Glöm inte att berättelsen måste fånga läsaren redan i första meningen.

3. Om det är historiska personer, bör du ha namn som användes på den tiden. Läs historiska romaner och/eller faktaböcker för att få tag på namnen. Om det inte är historiska böcker kan du titta i almanackan, där står flera namn varje dag på de personer som har namnsdag. Ett bra sätt att hitta namn.

4. För att ta reda på vad de hade för kläder under den tidsperiod du skriver om måste du gå till biblioteket och låna böcker om klädedräkter genom tiderna.

Visst förstod jag vad du menade. Har du läst några av mina Historiska Äventyrsböcker? Om inte... Läs dem så får du inspiration. Där kan du också se hur jag bygger upp mina olika historiska böcker. För mer information om böckerna gå in på www.kimselius.se och kika under "Böcker".

Lycka till!

Kramisar från Kim


Hej!

Jag vill bli författare precis som du, men jag har inga idéer, kan du hjälpa mig?
Jag älska fantasy och historia, ,och vill skriva en bok eller novell med dom här sakerna i, snälla hjälp mig! =)

/ Engla, 13 år från Skåne (Lund(

Hej Engla

Ett mycket bra sätt att få idéer är att läsa MYCKET! Läs olika sorters böcker.

Det låter som om du redan har läst mina böcker, eftersom du älskar historia. Gå in på www.kimselius.se och se om du har missat några av böckerna.

Böcker som inspirerar är "Drakväktaren" (en serie om tre böcker) "Bläckhjärta (också en serie på tre böcker). Tror att du skulle tycka om den är typen av böcker. Dessutom kan jag varmt rekommendera "God Natt mister Tom". "En hemlighetsfull trädgård" "Lilla Lorden" och "Krigskatten". Där har du några olika typer av böcker att läsa förutom mina historiska äventyrsböcker.

Lycka till med att hitta idéer.

Kramisar från Kim


Hej Kim! Här har jag några frågor till dig.
1. Finns det dagar då du önskar att du inte vore författare?
2. Det finns en berättelse jag har hållit på med mycket länge och den skulle kunna bli lika lång som en bok. Men i mitten försvinner all spänning när hon lär sig kontrollera sina krafter. Hur kan jag hålla spänningen uppe och fortsätta skriva?
3. Jag brukar skriva kärlek och fantasy men mina fantasy berättelser brukar bli bättre. Har aldrig upplevt kärlek. Är det därför mina kärleks berättelser blir så dåliga?
4. I svenskan i skolan har vi en lärare som favoriserar elever. Mitt problem är att jag lämnade in en berättelse som jag lagt hjärta och själ i som hon hatade. Hon skrev att den var för lång och lite slarvit skriven. Kan man bli författare Trots att man bara får G i svenska?

Tack på förhand.
// Stephanie

/ Stephanie, 15 år från En liten håla i småland

Hej Stephanie

1. Jag älskar att vara författare och vill inte vara något annat.

2. Oj, det låter mycket enkelt: om hon lär sig kontrollera sina krafter kan mycket gå galet, inte sant? Låt henne göra något fel som bygger upp spänningen, eftersom läsaren inte vet hur hon ska ta sig ur det.

3. Tror att du har rätt i att det är svårt att skriva om något man inte har upplevt! Fortsätt med dina fantasy berättelser och skriv kärleksberättelserna när du känner att du är mogen för det.

4. Absolut! Din svenskalärare är inte författare, inte förlagsredaktör, inte bokhandlare eller läsare. Hon är svenskalärare som kontrollerar din stavning etc. Jag har mött många person som skriver helt underbart, trots att deras lärare tycker att deras berättelser är dåliga. Ge inte upp! Fortsätt skriv och håll din dröm levande. Låt inte någon trycka ned dig!

Lycka till! Hör av dig den dag du får din första bok utgiven.

Kramisar från Kim


Hej

jag undrar en sak när det gäller karaktärer som utspelar sig i en mer 600f.kr. miljö?Vilket är ett bra val av deras personlighet om de befinner sig i en grupp på 2-9 pers?Och skulle då en kvinnlig karaktär vara med om om karaktärerna reser?Och i så fall vilken personlighet skulle vara bra och vilken ska man undvika?

/ David, 14 år från Norrland

Hej David

Eftersom jag inte har skrivit om just denna tidsperiod känner jag inte till så mycket om den. Jag rekommenderar dig att googla på:

http://www.google.com/search?client=safari&rls=en&q=600%20f.kr&ie=UTF-8&oe=UTF-8

Här hittar du många länkar om 600-talet f.Kr. Det underlättar för dig när du ska skriva din berättelse.

Lycka till!

Kramisar från Kim


Hej Kim!

i min klass säger alla: klassens författare till mig! det är ganska roligt,men jag undrar,jag hinner liksom inte skriva på veckodagarna! bara på helgerna. I skolan jobbar vi nästan aldrig med böcker och sånt.
Det käns lite långtråkit. jag håller på med en bok som heter "Amigo på stan". Själva titeln är ju ganska tråkig,och jag undrar om du kanske kan hjälpa mig med en bra titel? boken handlar om Amigo,en kille
från afrika. han har ganska många problem,e.x att Andrea blir koko i skallen och slår honom så fort hon
kommer åt. En dag säger fröken när barnen retar honom: Amigo får flytta tillbaka till Afrika! Tänk om pappa
Yanne får reda på det,då flyttar dom direkt! och Amigo vill inte flytta. då juger han att han ska prata med
pappa Yanne,och rymmer till stan! och så undrar jag,när kan man börja att jobba som författare? jag tänker både bli författare och ridlärare. min stora författar idol är Lin Hallberg och Pia Hagmar. dom skriver
både bra och spännande,men jag har aldrig läst dina böcker! och det ska jag ändra på! jag tror att dina böcker är bra,dom låter så spänande! mest vill jag läsa giltingoten,eller vad den heter. den ser mest bra ut. finns dina böcker på biblotek? i såna fall ska jag leta!

hej från SAGA.

/ saga, 9 år från sverige

Hej Saga

Vänta med titeln tills du har skrivit färdigt din bok. Då brukar titeln vara självklar. Ibland ändrar förlaget på titeln, därför är det inte viktigt att du har rätt titel just nu.

Du har bra favoritförfattare.

Vad roligt att du vill testa att läsa någon av mina böcker. Varför inte börja med "Tillbaka till Pompeji"? Det är 1:a boken i min historiska äventyrsserie och den handlar om Ramona, som plötsligt förflyttats i tiden och möter Theo i staden Pompeji. Hon vet att hela staden kommer att förintas av ett vulkanutbrott och döda alla invånarna, även henne om hon inte kan ta sig därifrån i tid. Men hon vet inte när det kommer att hända, om 100 år, om 10 år eller om 10 minuter...

Visst lät det spännade?

Klart att mina böcker finns på biblioteket! För det mesta är de utlånade, därför måste du fråga efter dem och förmodligen också ställa dig i kö för att få låna dem. Lycka till! Hör av dig när du har läst någon av mina böcker och berätta vad du tyckte om den/dem!

Kramisar från Kim


vem upp fann daton jag vill veta så vårt såm beligt tack om du ger mig ett svar

/ signe, 9 år från svrige

Hej Signe

Om du går in på http://sv.wikipedia.org/wiki/Dator hittar du många uppgifter om datorer.

Denna text är hämtad från Nationalencyklopedin:
De första elektroniska datorerna byggdes under andra världskriget 1939–1945. Man använde dem för att räkna ut skjuttabeller för kanoner, konstruktioner för flygindustrin eller för att knäcka fientliga chiffer. Dessa datorer använde reläer (ett slags strömbrytare) eller radiorör. De var jättestora och långsamma och gick ofta sönder. Senare, under 1960-talet, började man använda transistorer. Då blev datorerna mindre, snabbare och billigare och mer driftsäkra. Företag började använda dem. Det var också då man upptäckte, att datorer kan användas till annat än räknearbete. När man började använda integrerade kretsar (mikroelektronik, "chips") i slutet av 1970-talet kunde man bygga datorer för vanligt folk. Då lanserades persondatorer som Apple och PC.

I dag finns datorer inte bara i datacentraler och på skrivbord. Små datorer finns inbyggda i maskiner och verktyg, i telefoner och annan utrustning för kommunikation, i robotvapen och bilar och till och med i leksaker. I ett land som Sverige finns det förmodligen lika många datorer som människor.

Kramisar från Kim


Hej!

Jag har börjat skriva lite på en bok/berättelse. Det är ingenting jag gjort särskilt mycket tidigare, i alla fall inte som hobby, utan jag fick helt enkelt en idé en dag som jag ville spinna vidare på.

Jag har märkt att det är kul att skriva, men det är samtidigt svårt och det dyker upp lite funderingar.
Det här är mina frågor till dig som författtare:
1. Vad ska man tänka på då man skriver en bok?
Till exempel:
-Hur ska man lägga upp sin berättelse?
-Vad bör man göra innan man börjar skriva?
-Hur väver man in berättelser i varandra så att det blir spännande?
-Hur ska man få med information utan att det blir långrandigt och ointressant (jag har hittat på en slags egen "värld" och det är ganska mycket som ska förklaras)?
Eller något annat man bör tänka på.
2. Vad får du inspiration ifrån?
3. Jag har lite svårt att hitta på flera olika färgstarka personligheter åt rollinehavarna. Hur gör du då du skriver en bok? Tänker du på personer du känner/vet om eller kommer du fram till hur de är på något annat sätt?

Tack så mycket på förhand!

Varma hälsningar / Carin

/ Carin , 16 år från Göteborg

Hej Carin

Vad roligt att du känner dig inspirerad att skriva en bok.

1. Börja första meningen med att något spännande händer. Då har du fångat läsaren. Försök börja spännande och hålla spänningen vid liv genom hela berättelsen. Det gör man lätt genom att låta huvudpersonen råka ut för något, ana att något kommer att hända, att någon säger något som gör att man vill fortsätta läsa etc.
Skriv det DU vill läsa! För att göra en bra berättelse bör du skriva direkt från hjärtat, och gärna ta del av de erfarenheter du bär inom dig. Tänk på att inte skriva för att någon annan ska läsa berättelsen, utan skriv för att DU ska bli nöjd med berättelsen. Använd ditt eget "språk" och försök inte härma någon annan författare, då blir din berättelse bra. För att förlagen ska bli intresserade av din berättelse bör du ha något nytt att berätta, något som väcker deras intresse. Glöm inte att berättelsen måste fånga läsaren redan i första meningen.

Om du vill börja göra en längre bok är det bra om du har skrivit ned dina tankar i förväg. Gör så här:Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

Om du tillhör dem som har väldigt mycket fantasi kanske du inte hinner avsluta din berättelse innan det kommer en ny du vill påbörja. Det gör inget. Har du använt dig av gula lappar har du ändå hela sammanhanget klart för dig och kan fortsätta skriva din berättelse färdigt en annan gång.

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

Varje bok byggs upp runt en riktig historisk händelse. När jag har bestämt vilket ämne jag ska skriva om läser jag mängder av faktaböcker om det ämnet, t.ex. Kina. Under tiden jag läser, dyker idéerna om vad boken ska handla om upp. Då skriver jag ned det på Post-it-lappar. När jag sedan läst klart all fakta har jag mängder av gula lappar med idéer på kapitel, händelser, ord som ska till faktadelen i slutet av boken. Då sätter jag mig och skriver.

För att berättelsen ska hålla sig så nära fakta och sanning som möjligt försöker jag väva in riktiga historiska personer i böckerna. Ofta berättar jag mer om de personerna i faktadelen för att läsaren ska förstå att de personerna har funnits på riktigt.

Läs gärna någon av mina böcker för att se hur jag lägger upp böckerna. Till exempel min senaste bok "Det glömda kriget 1808-1809!"

2. Idén till min första historiska äventyrsbok fick jag när jag såg en bild av en hund som hade dött i ett vulkanutbrott och blivit gipsavtryck. Hunden såg ut att ha lidit väldigt mycket och jag ville rädda hunden. Därför kom jag på idén att låta Ramona resa tillbaka i tiden till Pompeji FÖRE vulkanutbrottet och försöka rädda hunden Pluto.

Då upptäckte jag att det var väldigt roligt att läsa in fakta inför en historisk äventyrsbok och då fortsatte jag med det. För att inte all "överflödig" fakta skulle försvinna valde jag att ha en faktadel/ ordlista längst bak i varje bok. Det har blivit väldigt populärt. Många skriver till mig och tackar mig för att de har fått högsta betyg i skolan när de haft prov i ett ämne där de har läst min bok innan.

Min debutbok (första bok) heter "Tillbaka till Pompeji" och kom ut julen 1997. Då var jag 43 år. Den har nu sålt i stora upplagor och är otroligt populär!

Redan som tioåring fick jag mina berättelser utgivna i tidningar. Jag bestämde mig redan som åttaåring för att bli författare och har skrivit ända sedan dess. Men jag skickade inte in mina berättelser till förlag förrän många, många år senare, eftersom jag inte tyckte de var tillräckligt bra för att bli utgivna.

Inspirationen till mina berättelser får jag för det mesta när jag sover, eller är ute i skogen med mina hundar. Men ibland händer det att någon säger något som ger mig inspiration att skriva en bok om ett speciellt ämne, eller en speciell händelse. Eller så är det något jag ser på TV som inspirerar mig och sätter igång min fantasi.
Varje bok om Theo och Ramona har byggts upp runt en riktig historisk händelse.
Det är roligt att vara författare och få leva i fantasivärldar ibland. Men det är också mycket arbete. Speciellt om man skriver historiska äventyrsböcker som jag gör. Det innebär att jag måste läsa mängder av faktaböcker inför varje bok jag ska skriva. Dessutom reser jag till de platser jag skriver om. DET är roligt. Speciellt när jag var i Egypten. Den resan präglade min "Faraos förbannelse" väldigt mycket eftersom hela första kapitlet blev till djupt nere i den grav som jag skriver om i det kapitlet.

3. Personerna i mina böcker blir vad de blir. De bara finns där. Det är inga personer jag känner, utan de formas efter hand som jag skriver boken. Ibland kan jag "uppfinna" en person bara för att ta död på den personen längre fram i berättelsen. Då vill jag att läsaren ska känna sympati med personen och bygger upp personligheten utifrån det.

Hoppas att detta hjälper dig i ditt skrivande. Gå gärna in på min hemsida www.kimselius.se och kika under "Författartips" för mer tips och råd och länkar till andra sidor som du kan ha nytta av.
På hemsidan kan du även läsa mer om mig och mina böcker, till exempel utdrag ur varje bok: "Tillbaka till Pompeji", "Jag är ingen häxa", "Faraos förbannelse", "Den gömda Inkastaden", "Vikingaträl", "Svarta Döden", "Snapphanar", "Giljotinen", "Riddarsvärdet" och "Det glömda kriget 1808-1809",”Snapphaneresan” samt ”Kinesiska Draken” som kommer ut i augusti 2009. Dessutom kommer första boken i en ny serie ut: "Kimberlie - Äventyr på Nya Zeeland". Du kan även lyssna på ett kapitel ur "Tillbaka till Pompeji", "Giljotinen" och "Snapphanar” som ljudböcker

Lycka till med ditt skrivande. Glöm inte kontakta mig den dag du får din bok utgiven!

Kramisar från Kim


hur många böker har B. wahlström gjort?

/ Gabriella, 9 år från Alnö

Hej Gabriella

Det finns inga uppgifter om hur många böcker just B. Wahlströms har gett ut. Du kan gå in på http://www.wahlstroms.se/ och försöka hitta fler uppgifter om förlaget. Eller så kan du kontakta dem direkt och ställa din fråga. Kanske kan de hjälpa dig ta fram uppgifterna.

Visste du att mina böcker "Tillbaka till Pompeji" och "Jag är ingen häxa" kom ut på B. Wahlströms från början? Vill du veta mer om de böckerna kan du gå in på www.kimselius.se Där hittar du uppgifter om de böckerna och många fler.

kramisar från Kim


hej kim.

jag undrar hur fick du dina ideer till bökerna


från jenny en stort stort stort stort fan

/ jenny martinsson, 15 år från Torslanda/Göteborg

Hej mitt stora fan Jenny

Vad roligt att du tycker så mycket om mina böcker. Är du med i fanklubben om mig och mina böcker? Gå in på min hemsida och kika under "länkar", där hittar du adressen till fanklubben.

Idén till "Tillbaka till Pompeji" fick jag när jag såg en bild av en hund som hade dött i ett vulkanutbrott och blivit en gipsavgjutning.

Det är olika saker som ger mig inspiration till böckerna. En plats jag vill åka till, något jag vill lära mig mer om, något som jag har hört, med mera.

Om du vill se gipsavgjutningen som inspirerade mig till boken "Tillbaka till Pompeji" kan du gå in på min hemsida under Böcker och titta under "Tillbaka till Pompeji". Där ligger det många bilder. Det gäller samtliga böcker, längst ned hittar du bilder och länkar till mina researchresor och kanske också upplysningar om varför jag skrev just den boken.

På min hemsida just nu kan du se de två nya böcker som snart kommer ut! Skriv gärna och berätta vad du tycker om de nya omslagen. Det skulle också vara roligt att få höra vilken som är din favoritbok och varför.

Kramisar från Kim


Hej Kim!
Jag har arbetat som fosterföälder i många år och har varit med om de mest sanslösa upplevelser man kan tänka sig. Många människor undrar hur vi har överlevt. Jag skulle gärna vilja dela med mig av detta, kanske skriva en bok, men hur går jag tillväga, är inte så bra på att skriva?

Mvh Inger

/ Inger Runsten, 56 år från Ronneby

Hej Inger

En mycket bra idé. Gå in på min hemsida www.kimselius.se för att se fler tips och råd under "Författartips".

Den 31 maj hittar du mig på Vävargården i Eringsboda, där jag signerar mina böcker, samt berättar om dem. Du får mycket gärna komma dit om du vill ha personliga tips och råd.

Här följer fler råd:
Om du vill börja göra en längre bok är det bra om du har skrivit ned dina tankar i förväg. Gör så här:

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

Om du tillhör dem som har väldigt mycket fantasi kanske du inte hinner avsluta din berättelse innan det kommer en ny du vill påbörja. Det gör inget. Har du använt dig av gula lappar har du ändå hela sammanhanget klart för dig och kan fortsätta skriva din berättelse färdigt en annan gång.

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

Varje bok byggs upp runt en riktig historisk händelse. När jag har bestämt vilket ämne jag ska skriva om läser jag mängder av faktaböcker om det ämnet, t.ex. Kina. Under tiden jag läser, dyker idéerna om vad boken ska handla om upp. Då skriver jag ned det på Post-it-lappar. När jag sedan läst klart all fakta har jag mängder av gula lappar med idéer på kapitel, händelser, ord som ska till faktadelen i slutet av boken. Då sätter jag mig och skriver.

För att berättelsen ska hålla sig så nära fakta och sanning som möjligt försöker jag väva in riktiga historiska personer i böckerna. Ofta berättar jag mer om de personerna i faktadelen för att läsaren ska förstå att de personerna har funnits på riktigt.

BOKFÖRLAG: Det bästa sättet att få kontakt med ett bokförlag är att gå till en bokhandel och se ut böcker som tilltalar dig. Se efter vilket förlag som har gett ut boken/böckerna. Det står längst fram i boken. Där brukar stå fullständig adress, telefon, e-mail m.m. Du kan även gå in på www.googles.se och söka på "Bokförlag". Där hittar du allt du behöver.

Skriv din berättelse med dubbelt radavstånd, numrera sidorna. Skicka som papperskopior och bifoga namn, adress och telefon. Jag brukar skriva allt det högst upp på sidorna. Det finns något som heter "Huvud/Sidfot" i Wordprogrammet. Där lägger man in all den texten på första sidan så kommer det automatiskt på alla sidorna.

När förlaget/förlagen (för jag tycker du kan skicka till flera förlag samtidigt) fått ditt manus är det först en redaktör som läser det. Om den personen tycker om det du har skrivit går manus vidare till flera personer som tycker till. Om de tycker om din berättelse kontaktar de dig och ber att få publicera/ge ut din berättelse. Om de skickar tillbaka ditt manus behöver det inte betyda att det är dåligt. Det kanske inte passar deras förlag, de kanske inte har råd att ge ut fler debutanter det året, det är inte rätt person som har läst det från början osv. Får du tillbaka ditt manus ska du alltså inte ge upp, sätt dig ner och läs igenom det igen, se om du kan förbättra det och skicka det till något annat förlag. Tänk på att förlagen får runt 3.000 obeställda manus PER ÅR! Av dem väljer de kanske ut 10-20 manus som de gör böcker av.

Om du får ditt manus antaget börjar en annan process: Manus godkännes, därefter korrigeras manus, stavfel rättas, grammatiska fel m.m. Redaktören kan också komma med vissa kommentarer om att något inte stämmer i ett kapitel eller att man har tappat "röda tråden" på något ställe.

När manus är klart, levererar författaren oftast det på diskett/Cd/mail till förlaget. Där gör man sidor helt klara: sidnumrering, kapitelindelning osv.

Redan när förlaget godkänt manus har de beställt ett omslag. Det är oftast färdigt före boken eftersom det är omslaget man annonserar med, och annonserna går iväg i god tid före det boken kommer ut. Förlagen har oftast speciella illustratörer som gör omslagen åt dem.

Sedan skickas manuset till tryckeriet, nu i färdigt "ombrutet" format, det innebär att alla sidorna ser ut precis så som de ska göra i boken. De trycker boken. De har stora maskiner som kan trycka 3.000 böcker på en timma. Därefter går det iväg till bokbinderiet som sätter ihop omslaget med innehållet: sidorna.

Därefter skickas böckerna, nu i tusentals exemplar, till antingen förlaget, eller ett centralt distributionsföretag. Därifrån beställer bokhandlarna sina böcker och de skickas ut i butiken så att du och alla andra kan köpa böckerna.

Du som författare får royalty på försäljningen. Det innebär att du får en viss summa per bok som säljs, summan varierar från förlag till förlag därför kan jag inte säga hur mycket det rör sig om. Dessutom brukar författaren få ett visst antal gratisexemplar av sin bok, också olika beroende på förlag, det kan röra sig om cirka 10 exemplar, alltså inga stora mängder.

Du kan trycka dina böcker på Print-On-Demand. Då betalar du allt själv, men du behöver bara trycka upp så många böcker du vill ha, t.ex. 1 bok. Priset varierar mellan de olika tryckerierna. Det blir dyrare än att trycka upp 3.000 böcker, men ett mycket billigare alternativ om man inte vill ha så många böcker. Gå in på nätet och titta på t.ex. www.books-on-demand.com, www.instantbook.se www.b4press.com, www.gml.se och många, många fler. Kanske har du något Print-On-Demand tryckeri i din närhet?

Du kan också lägga ut din bok som Digitalbok. Då går du in på www.digitalboken.se Genom Digitalboken får man möjlighet att bli läst och upptäckt av förläggare och allmänhet. Digitalboken är en mötesplats för de som har författardrömmar, men även för redan etablerade författare, förläggare och läsare. Digitalboken har skapats som ett forum för talanger, som kanske aldrig skulle bli publicerade på annat sätt. Det är helt gratis för författare och skribenter att ladda upp sina böcker och texter till Digitalboken.

Uppladdade böcker på Digitalboken kan läsas direkt av vem som helst, som PDF-fil. De som vill kan få sin bok tryckt i allt från några få exemplar till större upplagor, via Digitalbokens Print-On-Demand tjänst. Digitalboken erbjuder också en lektörstjänst där författaren kan få professionell granskning av sin text.

Digitalboken kan också hjälpa till med bokomslag, bilder och framtagning av tryckfärdigt material.

Jag önskar dig lycka till i ditt skrivande. Håll drömmen levande. Jag bestämde mig för att bli författare när jag var åtta år. Och slog igenom när jag var 43... Ge inte upp!

Hör av dig den dag du får ditt manus godkänt.

Kramisar från Kim
Hej! Varför radar du ofta upp alla dina böcker du skrivit istället för att hänvisa till din hemsida? det tar upp mycket plats och är en aning onödigt!
med vänliga hälsningar

/ Knut, 12 år från narnia

Hej Knut

Ibland berättar jag om böckerna, ibland hänvisar jag till min hemsida. Detta för att det ska bli variation i mina svar.

Kramisar från Kim


Hejsan-igen! Jag har så många frågor så jag vet inte vad jag ska ta mig till! =)Som jag berättat får jag ofta så att jag alldeles för lätt kan drömma mig bort om tex vad min nya bok ska handla om eller en ny karaktär osv, dt kan bli ett problem ibland, men jag skulle inte kunna klara mig utan det, utan mitt dagdrömmeri skulle jag inte vara den jag är... utan fantasi vore livet så tråkigt, eller vad tycker du? Mina kompisar tycker jag borde träna bort det på något sätt, inte alla men några! ¨/ vad tror du? En kille som sitter bredvid mig i skolan blir helt tokig över att jag skriver så mycket, men det har jag redan berättat. Många tycker jag borde bli författare- och det vill jag själv också men jag har många drömmar än så länge! Vad tycker du ska jag ha fler drömmar eller satsa ännu mer på att bli författare? =) Jag ska snart skicka ett brev till dig, me jag undrar: läser du ALLA brev du får? Förresten skulle du bara vilja läsa början på en av mina böcker? Den ska handla om ett par sjömän som seglar mot världens ände och vad som händer på deras färd...


Josef sträckte strävande med handen mot cylindern, hon var så vacker och hennes sensuella blick brann. Han visste att cylindrar var farliga, dem försökte dra ner en till havets botten och till evigheten, men när dem fångat en med sin skönhet kan man inte kontrollera sig. Han lutade sig över relingen, hon log och smekte sin kalla hand över hans kind, hon log så mystiskt men också djävulskt, Josef kände sig som förhäxad…


Du har hört från mig förut... och jag ber om ursäkt om jag berättar om vissa saker flera ggr, jag tänkte bara att du får så många brev och att du kanske glömmer en del?

Tack så mycket i alla fall för alla frågor och svar här får du en sista fråga:
Hur lång tid kan det ta innan man får reda på om ens manus har godkänts eller inte?

Kram från emilie

/ Emilie, 12 år

Hej Emilie

Det är inte fel att ha mycket fantasi och skriva mycket. De som kritiserar dig är säkert bara avundsjuka.

Jag läste första meningen på din berättelse och förstod den inte riktigt: "strävande"? Är cylindern en "hon"? Fortsätt jobba med texten.

Givetvis läser jag alla brev och svarar på alla. Ibland tar det tid, jag får många brev och mail. Dessutom reser jag en hel del och föreläser och signerar. Om du tittar på min hemsida ser du under AKTUELLT om jag kommer till en plats nära dig. Denna sida uppdateras ofta, så ta för vana att gå in lite då och då om du är nyfiken på var jag befinner mig. Kanske vi träffas?

Lycka till med ditt skrivande och ge inte upp. Läs mycket!!! Och skriv!!!

Kramisar från Kim


Hejsan, jag hoppas du tar min fråga på allvar, för jag vill gärna veta.

Vad är det för skillnad mellan : och ; och när använder man ; ? ? ?

/ ..., 13 år från sverige

Hej...,

Vet du, det är roligare om du sätter ut ditt namn...

Semikolon (;) kan användas när man tycker att punkt är för starkt avskiljande och komma för svagt. Det används mellan satser - normalt huvudsatser - som har ett nära samband med varandra. Semikolon följs av liten bokstav. Semikolon skall inte användas i stället för kolon före uppräkning, exemplifiering, förklaring och dylikt.

Kolon (:) används före citat, replik, tanke, eller liknande, när en anföringsfras står före. Här skall det alltid vara stor bokstav efter kolon. Kolon används också före en fråga eller ett utrop som inte nödvändigtvis behöver vara ett direkt citat av vad någon har sagt. Även här skalldet vara stor bokstav efter kolon. Kolon används före uppräkning, exempel, förklaringar, specificeringar och sammanfattningar. Kolon används i vissa sifferuttryck och inuti ett fåtal förkortningar.

Kramisar Kim


en gång kom en berättelse som jag skrivit direkt till "UNGA FAKTA" UNGA BERÄTTARE. Vissa kommer en
dag efter. eller hur. det här är direkt inte en fråga; men jag bara undrar varför en av mina berättelse kom direkt. hoppas på ett bra svar.saga

/ saga, 9 år från sverige

Hej Saga

Eftersom jag inte har något att göra med Unga Berättare kan jag faktiskt inte hjälpa dig med den frågan. Kanske hade det inte kommit in så många berättelser just då... Gratulerar!

Kramisar från Kim


Hej Kim! Jag undrar en sak. Gillade du hästböcker när du var liten? Jag tycker nämligen att det är urtöntigt! Och så undrar jag varför man säger tjej böcker och killböcker? Jag läser typiska "killböcker".

/ E.A, 11 år från nordpolen

Hej E.A.

Kanske läser du killböcker för att du är "kille". Vet inte eftersom du inte skrivit ut ditt förnamn... Personligen tycker jag inte att man behöver dela upp böcker i "Tjejböcker" och "Killböcker". Det är upp till var och en vilken typ av bok de väljer att läsa.

Jag älskade hästböcker när jag var yngre och skrev själv många hästberättelser. Men alla kan inte älska hästar och då tycker man säkerligen inte heller om hästböcker.

Det låter som om du är en person som skulle älska mina böcker... Gå in på min hemsida www.kimselius.se och läs mer om mina böcker.
Jag har skrivit 13 böcker:

"Tillbaka till Pompeji", 1:a boken: Handlar om Ramona, som plötsligt förflyttats i tiden och möter Theo i staden Pompeji. Hon vet att hela staden kommer att förintas av ett vulkanutbrott och döda alla invånarna, även henne om hon inte kan ta sig därifrån i tid. Men hon vet inte när det kommer att hända, om 100 år, om 10 år eller om 10 minuter...

"Jag är ingen häxa", 2:a boken: Här färdas Ramona och Theo i tiden till häxförföljelsens tid. De räddar en flicka från att bli levande bränd på bål och flyr. Men de kommer inte långt innan de själva blir tillfångatagna anklagade för häxeri...

"Faraos förbannelse", 3:e boken: Den berättelsen börjar långt nere i en faraos grav i Egypten. Ramona lägger händerna över gamla skrivtecken på gravens vägg, uttalar en ramsa och plötsligt blir allt svart runt Ramona. Theo ropar på Ramona och får inget svar, han vänder sig om och ser att Ramona är spårlöst borta. Han har ingen aning om vart hon har tagit vägen... Ramona upptäcker ett fladdrande ljus som närmar sig henne i mörkret...

"Den gömda Inkastaden", 4:e boken: Här är Theo och Ramona ute i djungeln när tidsförflyttningen sker. De har kommit ifrån sin turistgrupp och plötsligt hör de ljudet av röster. Ramona tror att det är turistgruppen och rusar ut ur djungeln följd av Theo. Plötsligt står de framför en grupp Inkaindianer som hastigt höjer spjuten mot dem...

"Vikingaträl", 5:e boken: Theo och Ramona blir tillfångatagna av vikingar efter att ha fallit i vattnet och blivit förflyttade i tiden. De förs upp till en slavmarknad för att säljas. Efter ett rymningsförsök av Theo skiljs de båda åt och går olika hemska öden till mötes...

"Svarta Döden", 6:e boken: Här förflyttas Theo och Ramona till Florens 1348 och pestens tid. Där möter de Minette som bär på en stor hemlighet. När hon avslöjar den för Theo och Ramona inser de att de måste fly, men då flyr rakt i armarna på Svarta Döden.

"Snapphanar", 7:e boken: Ramona hittar ett gammalt dokument som för henne på en virvlande färd genom tiden, till Snapphanarna år 1676. Ramona förlorar minnet efter en olycka. Theo lyckas följa efter Ramona i tiden men hamnar på motståndarsidan. Till slut möts de tidigare vännerna i en kamp på liv och död.

"Giljotinen", 8:e boken: År 1793, franska folket gör uppror och avrättar sin kung med giljotinen. Ödet för giljotinen i Theo och Ramonas väg, vilket medför hemska konsekvenser. "Jag ska bara känna", viskade Ramona och vidrörde handtaget på giljotinen. Theo skrek till. Han grep tag i Ramona, vilket fick henne att rycka till och frigöra spaken. Giljotinbladet föll med ett svischande, ödesmättat ljud. Med en duns föll huvudet i korgen. Ramona stupade till marken...

"Riddarsvärdet", 9:e boken: Med fasansfull insikt inser Theo och Ramona att de inte kommit tillbaka till sin egen tid. De håller i ett riddarsvärd! Vid ljudet av röster släpper Ramona taget och gömmer sig. Theo står som förstenad och stirrar på svärdet. Theo har förstått att svärdet är deras enda biljett hem. Han måste hålla fast vid det, till vilket pris som helst. Hans beslut för dem åt skilda håll, till Mont-St-Michel och Château de Pirou i Normandie under 1300-talets riddartid. Planer smids om ond, bråd dö, som även inkluderar Theo och Ramona.

"Det glömda kriget - 1808-1809", 10:e boken: "Vad har jag nu ställt till med?" utbrast Ramona. Hon förstod genast att en ny tidsförflyttning var på gång. Hon ville gripa tag i Theo så att även han följde med. Men det var för sent... När Theo och Robert upptäcker att Ramona försvunnit, vet de inte vart hon har tagit vägen. De tror att hon har färdats till kriget 1808-1809, då Sverige förlorade Finland till Ryssland. Därför läser de allt om det kriget. Varje gång Theo tar en ny mapp får det oanade följder. Ramona kämpar för sitt liv i det finska kriget, där kulorna viner runt henne, folk sprängs i bitar och döden ständigt lurar bakom nästa vägkrök. Ska Theo och Robert hinna rädda Ramona innan det är för sent?

"Snapphaneresan" , 11:e boken: Följ med Theo och Ramona på en spännande resa i Snapphaneland. Berättelsen börjar på Sporrakulla gård, där de hittar ett kopparmynt ifrån Loshultskuppen. Genom kopparmyntet färdas de genom tiden till snapphanefejden 1678. Theo och Ramona ger sig på jakt efter skatten. Färden för dem genom hela Snapphaneriket. Många faror möter dem på vägen. Att hitta skatten är inte så lätt som de först trodde.

”Kinesiska Draken” Detta är ännu en spännande berättelse om Theo och Ramona. Denna gång far de genom tiden till det historiska Kina och får uppleva många av de saker vi idag kan resa runt och studera i nutidens Kina. Som vanligt kastas de mellan olika händelser, skrämmande och livsfarliga, men samtidigt oerhört fängslande. Kommer ut i augusti 2009.

Böckerna är Historiska Äventyrsböcker, skrivna runt en riktig historisk händelse, med riktiga historiska personer och en faktadel i slutet av boken. Många skriver till mig och tackar mig för att de har fått högsta betyg i skolan efter att ha läst någon av mina historiska äventyrsböcker och därefter fått prov i skolan på ämnet. De säger att det känns som om de hade varit där och därför kom ihåg allt de hade läst. De säger också att mina böcker ger spänning för stunden och lärdom för livet. Att böckerna är så spännande att det inte går att sluta läsa dem, förrän dem är slut!

Dessutom har jag skrivit en bok som heter "Kimberlie - Äventyr på Nya Zealand". Det är en spännande äventyrsbok som utkommer i augusti 2009.

Hör av dig och berätta om du läser någon av böckerna och vad du isåfall tyckte om den/dem?

Kramisar från Kim


Hej! Jag har skrivit en berättelse men undrar hur man ska skriva titeln när man skickar det till bokförlaget.

( Var man ska skriva texten och mitt namn också. )

/ Felicia, 10 år från Uppsala

Hej Felicia

Jag brukar skriva titeln, samt namn och adress och sidnumrering, i huvudet på varje manusblad.

Du kan själv lägga in denna text på dina manusblad. Gör så här:

På "Word" titta under "Visa", "Sidhuvud och sidfot". Tryck på den sistnämnda knappen och det öppnas en ruta högst upp och längst ned på din A-4 sida. Allt du skriver in i dessa rutor kommer på samtliga av de blad du skriver. Du växlar enkelt mellan sidhuvud/sidfot på en av de knappar som kommer upp i samband med att rutorna öppnar sig.

Låter det krångligt? Det är lättare att göra än vad det var att skriva, så jag tror säkert att du lyckas.

Kramisar från Kim

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2017 Unga Fakta AB