Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet författare. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Kim M. Kimselius om författare!


Kan du tipsa om någon kul tävling som pågår nu???

// Felicia

/ Felicia, 10 år från Uppsala

Hej Felicia

Här är en sajt som tipsar om skrivtävlingar: http://www.skrivarsidan.nu/skrivartingar.html

Lycka till med din berättelse.

Kramisar från Kim


Om man vill skicka in en bok till ett förlag villket borde man välja?
Och kan du säga flera olika bra förlag?

MVH Filippa

/ Filippa, 12 år från Stocholm

Hej Filippa

BOKFÖRLAG
Det bästa sättet att få kontakt med ett bokförlag är att gå till en bokhandel och se ut böcker som tilltalar dig. Se efter vilket förlag som har gett ut boken/böckerna. Det står längst fram i boken. Där brukar stå fullständig adress, telefon, e-mail m.m. Du kan även gå in på www.googles.se och söka på "Bokförlag". Där hittar du allt du behöver.

Skriv din berättelse med dubbelt radavstånd, numrera sidorna. Skicka som papperskopior och bifoga namn, adress och telefon. Jag brukar skriva allt det högst upp på sidorna. Det finns något som heter "Huvud/Sidfot" i Wordprogrammet. Där lägger man in all den texten på första sidan så kommer det automatiskt på alla sidorna.

När förlaget/förlagen (för jag tycker du kan skicka till flera förlag samtidigt) fått ditt manus är det först en redaktör som läser det. Om den personen tycker om det du har skrivit går manus vidare till flera personer som tycker till. Om de tycker om din berättelse kontaktar de dig och ber att få publicera/ge ut din berättelse. Om de skickar tillbaka ditt manus behöver det inte betyda att det är dåligt. Det kanske inte passar deras förlag, de kanske inte har råd att ge ut fler debutanter det året, det är inte rätt person som har läst det från början osv. Får du tillbaka ditt manus ska du alltså inte ge upp, sätt dig ner och läs igenom det igen, se om du kan förbättra det och skicka det till något annat förlag. Tänk på att förlagen får runt 3.000 obeställda manus PER ÅR! Av dem väljer de kanske ut 10-20 manus som de gör böcker av.

Om du får ditt manus antaget börjar en annan process: Manus godkännes, därefter korrigeras manus, stavfel rättas, grammatiska fel m.m. Redaktören kan också komma med vissa kommentarer om att något inte stämmer i ett kapitel eller att man har tappat "röda tråden" på något ställe.

När manus är klart, levererar författaren oftast det på diskett/Cd/mail till förlaget. Där gör man sidor helt klara: sidnumrering, kapitelindelning osv.

Redan när förlaget godkänt manus har de beställt ett omslag. Det är oftast färdigt före boken eftersom det är omslaget man annonserar med, och annonserna går iväg i god tid före det boken kommer ut. Förlagen har oftast speciella illustratörer som gör omslagen åt dem.

Sedan skickas manuset till tryckeriet, nu i färdigt "ombrutet" format, det innebär att alla sidorna ser ut precis så som de ska göra i boken. De trycker boken. De har stora maskiner som kan trycka 3.000 böcker på en timma. Därefter går det iväg till bokbinderiet som sätter ihop omslaget med innehållet: sidorna.

Därefter skickas böckerna, nu i tusentals exemplar, till antingen förlaget, eller ett centralt distributionsföretag. Därifrån beställer bokhandlarna sina böcker och de skickas ut i butiken så att du och alla andra kan köpa böckerna.

Du som författare får royalty på försäljningen. Det innebär att du får en viss summa per bok som säljs, summan varierar från förlag till förlag därför kan jag inte säga hur mycket det rör sig om. Dessutom brukar författaren få ett visst antal gratisexemplar av sin bok, också olika beroende på förlag, det kan röra sig om cirka 10 exemplar, alltså inga stora mängder.

Du kan trycka dina böcker på Print-On-Demand. Då betalar du allt själv, men du behöver bara trycka upp så många böcker du vill ha, t.ex. 1 bok. Priset varierar mellan de olika tryckerierna. Det blir dyrare än att trycka upp 3.000 böcker, men ett mycket billigare alternativ om man inte vill ha så många böcker. Gå in på nätet och titta på t.ex. www.books-on-demand.com, www.instantbook.se www.b4press.com, www.gml.se och många, många fler. Kanske har du något Print-On-Demand tryckeri i din närhet?

Du kan också lägga ut din bok som Digitalbok. Då går du in på www.digitalboken.se Genom Digitalboken får man möjlighet att bli läst och upptäckt av förläggare och allmänhet. Digitalboken är en mötesplats för de som har författardrömmar, men även för redan etablerade författare, förläggare och läsare. Digitalboken har skapats som ett forum för talanger, som kanske aldrig skulle bli publicerade på annat sätt. Det är helt gratis för författare och skribenter att ladda upp sina böcker och texter till Digitalboken.

Uppladdade böcker på Digitalboken kan läsas direkt av vem som helst, som PDF-fil. De som vill kan få sin bok tryckt i allt från några få exemplar till större upplagor, via Digitalbokens Print-On-Demand tjänst. Digitalboken erbjuder också en lektörstjänst där författaren kan få professionell granskning av sin text.

Digitalboken kan också hjälpa till med bokomslag, bilder och framtagning av tryckfärdigt material.

Jag önskar dig lycka till i ditt skrivande. Håll drömmen levande. Jag bestämde mig för att bli författare när jag var åtta år. Nu har jag slagit igenom stort, kommit ut med flera böcker, översatts till många språk och fått smeknamnet "Blekinges Astrid Lindgren". Vill du veta mer om mig kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se. Där hittar du också fler tips.

Hör av dig den dag du får ditt manus godkänt.

Kramisar från Kim

Hej kim! Jag skulle vilja gå på en boksignering när du signerar dina böcker. men jag vet inte när du kommer eller vart? Kan du skicka ett schema?

/ Moa wenersson, 10 år från karlskrona

Hej Moa

Vad roligt att du vill komma till någon av mina signeringar. På våren är det inte så många signeringar som på hösten, då jag är ute varje helg och signerar. Men nästa vecka är jag i Kristianstad och signerar mina böcker på Killbergs/Bokia Bokhandel 12.00-15.00. Kanske vi ses då.

Dessutom föreläser jag i Karlskrona den 23 april 13.30. Gå in på min hemsida www.kimselius.se så ser du alla tider och när jag kommer till ett ställe nära dig. Där hittar du alltid de mest aktuella uppgifterna hela tiden. Ta för vana att gå in en gång i veckan så att du inte missar när jag kommer till Karlskrona.

Kramisar från Kim


Hejsan Kim
jag har skrivit massor med böcker ända sen jag var liten och mest har det blivit fantasy, äventyr eller lite mer tonårings böcker. Men jag har aldrig lyckats f¨å till en kärleksroman! Så därför undrar jag om det är något speciellt som gör en kärleksroman? Oc hur många borde dö i en sån för att den ska bli mer spännande än romantisk? dör folk ofta i kärleksromaner?
Mvh// En författare som utvigar sina yver

/ Ida, 14 år

Hej Ida

Jag är inte expert på kärleksromaner, men jag tycker absolut inte att folk måste dö i kärleksromaner för att boken ska bli spännande. Katarina von Bredow skriver underbara böcker om kärlek och Mårten Sandéns bok "En plats som kallas Lyckan" är en underbar kärleksroman. Om du läser dessa böcker kanske du får lättare att skriva kärleksromaner.

Men... Om du inte har skrivit och inte lyckas skriva en kärleksroman så kanske det helt enkelt inte är din genre?!

Jag skriver Historiska Äventyrsböcker baserad på riktig historisk fakta, med riktiga historiska personer och faktadel, och så spännande att man inte kan sluta läsa, säger läsarna. Det är min genre. Vill du veta mer om mig och mina böcker kan du gå in på www.kimselius.se Och just den här typen av böcker har jag lyckats mycket bra med. Böckerna är översatta till många språk och säljer bra.

Fortsätt du att skriva fantasy och äventyrsböcker, det är fantastiskt att kunna det. Lycka till med ditt skrivande och hör av dig om du läser någon av mina böcker. Skulle vara roligt att få höra vad du tycker om dem.

Kramisar från Kim


hej Kim!.
Jag bara undrar om du kommer till Lund eller eslöv eller malmö någon gång?, eller någonstans nära där?`

/ Linda, 11 år från Eslöv

Hej Linda

Kommer snart till Lund för att signera. Tidpunkt är inte bestämd ännu, gå in på min hemsida www.kimselius.se med jämna mellanrum så ser du på startsidan var jag befinner mig. Är i Kristianstad och signerar den 8 april 12.00-15.00 hos Bokia. Kanske vi ses då?

Kramisar från Kim


Hej Kim, jag undrar om det finns några böcker som är skrivna av nån häromkring eller handlar om, t ex Östersund och Strömsund.

/ Emma, 13 år från Hoting

Hej Emma

Det bästa sättet att hitta böcker som är skrivna i dina trakter är att gå till ditt lokala bibliotek, eller din bokbuss och fråga efter författare som är ifrån dessa trakter eller skriver om platserna. Bibliotekarierna kan allt sådant!

Vill du veta mer om mig och mina böcker kan du gå in på www.kimselius.se. Min bok "Det glömda kriget" utspelar sig bland annat i Umeå, Sävar och Ratan.

Kramisar från Kim


vet du någon bra bok som fins i byske eller skellefteå???

/ anna, 9 år från svergie

Hej Anna

Alla bibliotek har många bra böcker. Jag vet inte vilka böcker just dina bibliotek har, men om jag ger dig lite tips på böcker kan du fråga efter dem på biblioteket. Om de inte har böckerna inne brukar de låna hem dem.

Det finns otroligt många bra böcker. Jag vet inte riktigt vad du tycker om, men jag ska försöka ge dig lite olika tips. Du har "Petrinideckarna" av Mårten Sandén. De är otroligt spännande och lättlästa. Du har böckerna om hästen Vitnos av Marie Louise Rudolfsson, mycket roliga böcker om hästar.

Dessutom har du mina böcker. Jag har skrivit 11 böcker:

"Tillbaka till Pompeji", 1:a boken: Handlar om Ramona, som plötsligt förflyttats i tiden och möter Theo i staden Pompeji. Hon vet att hela staden kommer att förintas av ett vulkanutbrott och döda alla invånarna, även henne om hon inte kan ta sig därifrån i tid. Men hon vet inte när det kommer att hända, om 100 år, om 10 år eller om 10 minuter... DENNA BOK TROR JAG DU SKULLE TYCKA MYCKET OM.

"Jag är ingen häxa", 2:a boken: Här färdas Ramona och Theo i tiden till häxförföljelsens tid. De räddar en flicka från att bli levande bränd på bål och flyr. Men de kommer inte långt innan de själva blir tillfångatagna anklagade för häxeri... DENNA BOK PASSAR DIG SÄKERT OCKSÅ.

"Faraos förbannelse", 3:e boken: Den berättelsen börjar långt nere i en faraos grav i Egypten. Ramona lägger händerna över gamla skrivtecken på gravens vägg, uttalar en ramsa och plötsligt blir allt svart runt Ramona. Theo ropar på Ramona och får inget svar, han vänder sig om och ser att Ramona är spårlöst borta. Han har ingen aning om vart hon har tagit vägen... Ramona upptäcker ett fladdrande ljus som närmar sig henne i mörkret...

"Den gömda Inkastaden", 4:e boken: Här är Theo och Ramona ute i djungeln när tidsförflyttningen sker. De har kommit ifrån sin turistgrupp och plötsligt hör de ljudet av röster. Ramona tror att det är turistgruppen och rusar ut ur djungeln följd av Theo. Plötsligt står de framför en grupp Inkaindianer som hastigt höjer spjuten mot dem...

"Vikingaträl", 5:e boken: Theo och Ramona blir tillfångatagna av vikingar efter att ha fallit i vattnet och blivit förflyttade i tiden. De förs upp till en slavmarknad för att säljas. Efter ett rymningsförsök av Theo skiljs de båda åt och går olika hemska öden till mötes...

"Svarta Döden", 6:e boken: Här förflyttas Theo och Ramona till Florens 1348 och pestens tid. Där möter de Minette som bär på en stor hemlighet. När hon avslöjar den för Theo och Ramona inser de att de måste fly, men då flyr rakt i armarna på Svarta Döden. KANSKE LITE OTÄCK FÖR DIG?!

"Snapphanar", 7:e boken: Ramona hittar ett gammalt dokument som för henne på en virvlande färd genom tiden, till Snapphanarna år 1676. Ramona förlorar minnet efter en olycka. Theo lyckas följa efter Ramona i tiden men hamnar på motståndarsidan. Till slut möts de tidigare vännerna i en kamp på liv och död.

"Giljotinen", 8:e boken: År 1793, franska folket gör uppror och avrättar sin kung med giljotinen. Ödet för giljotinen i Theo och Ramonas väg, vilket medför hemska konsekvenser. "Jag ska bara känna", viskade Ramona och vidrörde handtaget på giljotinen. Theo skrek till. Han grep tag i Ramona, vilket fick henne att rycka till och frigöra spaken. Giljotinbladet föll med ett svischande, ödesmättat ljud. Med en duns föll huvudet i korgen. Ramona stupade till marken... DETTA ÄR OCKSÅ EN LÄSKIG BOK.

"Riddarsvärdet", 9:e boken: Med fasansfull insikt inser Theo och Ramona att de inte kommit tillbaka till sin egen tid. De håller i ett riddarsvärd! Vid ljudet av röster släpper Ramona taget och gömmer sig. Theo står som förstenad och stirrar på svärdet. Theo har förstått att svärdet är deras enda biljett hem. Han måste hålla fast vid det, till vilket pris som helst. Hans beslut för dem åt skilda håll, till Mont-St-Michel och Château de Pirou i Normandie under 1300-talets riddartid. Planer smids om ond, bråd dö, som även inkluderar Theo och Ramona.

"Det glömda kriget - 1808-1809", 10:e boken: "Vad har jag nu ställt till med?" utbrast Ramona. Hon förstod genast att en ny tidsförflyttning var på gång. Hon ville gripa tag i Theo så att även han följde med. Men det var för sent... När Theo och Robert upptäcker att Ramona försvunnit, vet de inte vart hon har tagit vägen. De tror att hon har färdats till kriget 1808-1809, då Sverige förlorade Finland till Ryssland. Därför läser de allt om det kriget. Varje gång Theo tar en ny mapp får det oanade följder. Ramona kämpar för sitt liv i det finska kriget, där kulorna viner runt henne, folk sprängs i bitar och döden ständigt lurar bakom nästa vägkrök. Ska Theo och Robert hinna rädda Ramona innan det är för sent? OTROLIGT SPÄNNANDE, MEN OTÄCK!

"Snapphaneresan" , 11:e boken: Följ med Theo och Ramona på en spännande resa i Snapphaneland. Berättelsen börjar på Sporrakulla gård, där de hittar ett kopparmynt ifrån Loshultskuppen. Genom kopparmyntet färdas de genom tiden till snapphanefejden 1678. Theo och Ramona ger sig på jakt efter skatten. Färden för dem genom hela Snapphaneriket. Många faror möter dem på vägen. Att hitta skatten är inte så lätt som de först trodde.

”Kinesiska Draken” Detta är ännu en spännande berättelse om Theo och Ramona. Denna gång far de genom tiden till det historiska Kina och får uppleva många av de saker vi idag kan resa runt och studera i nutidens Kina. Som vanligt kastas de mellan olika händelser, skrämmande och livsfarliga, men samtidigt oerhört fängslande. Kommer ut i augusti 2009.

Böckerna är Historiska Äventyrsböcker, skrivna runt en riktig historisk händelse, med riktiga historiska personer och en faktadel i slutet av boken. Många skriver till mig och tackar mig för att de har fått högsta betyg i skolan efter att ha läst någon av mina historiska äventyrsböcker och därefter fått prov i skolan på ämnet. De säger att det känns som om de hade varit där och därför kom ihåg allt de hade läst. De säger också att mina böcker ger spänning för stunden och lärdom för livet. Att böckerna är så spännande att det inte går att sluta läsa dem, förrän dem är slut!

Hör av dig och berätta om du läser någon av böckerna och vad du isåfall tyckte om den/dem? Böckerna är lättlästa och de har en faktadel/ordlista där du kan slå upp ord och lära dig mer.

Hoppas att någon av mina boktips passar dig. Du kan även gå in på min hemsida www.kimselius.se och kika under länkarna till Bokbloggare. De har många bra boktips.

Kramisar från Kim


Hej Kim!
I skolan hade fröken dragit ut en berättelse som heter Huset. Vi fick bygga på den så att säga. Jag undrar om du kunde tipsa mig om någon sida där det finns mer berättelser, så att man vet vad man ska skriva om... (jag vill gärna skriva, men har inga idéer!)
Tack på förhand
mig

/ Essie, 12 år från Sverige

Hej Essie

Om du vill kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se och läsa första kapitlen eller utdrag ur mina böcker och fortsätta skriva på dem.

Du kan även söka på google under Skrivtips, så kommer det upp många träffar som kanske kan hjälpa dig vidare.

Dessutom... För att få idéer kan du läsa mycket, då brukar idéerna strömma till. Om du vill kan du prova någon av mina 11 böcker:

"Tillbaka till Pompeji", 1:a boken: Handlar om Ramona, som plötsligt förflyttats i tiden och möter Theo i staden Pompeji. Hon vet att hela staden kommer att förintas av ett vulkanutbrott och döda alla invånarna, även henne om hon inte kan ta sig därifrån i tid. Men hon vet inte när det kommer att hända, om 100 år, om 10 år eller om 10 minuter...

"Jag är ingen häxa", 2:a boken: Här färdas Ramona och Theo i tiden till häxförföljelsens tid. De räddar en flicka från att bli levande bränd på bål och flyr. Men de kommer inte långt innan de själva blir tillfångatagna anklagade för häxeri...

"Faraos förbannelse", 3:e boken: Den berättelsen börjar långt nere i en faraos grav i Egypten. Ramona lägger händerna över gamla skrivtecken på gravens vägg, uttalar en ramsa och plötsligt blir allt svart runt Ramona. Theo ropar på Ramona och får inget svar, han vänder sig om och ser att Ramona är spårlöst borta. Han har ingen aning om vart hon har tagit vägen... Ramona upptäcker ett fladdrande ljus som närmar sig henne i mörkret...

"Den gömda Inkastaden", 4:e boken: Här är Theo och Ramona ute i djungeln när tidsförflyttningen sker. De har kommit ifrån sin turistgrupp och plötsligt hör de ljudet av röster. Ramona tror att det är turistgruppen och rusar ut ur djungeln följd av Theo. Plötsligt står de framför en grupp Inkaindianer som hastigt höjer spjuten mot dem...

"Vikingaträl", 5:e boken: Theo och Ramona blir tillfångatagna av vikingar efter att ha fallit i vattnet och blivit förflyttade i tiden. De förs upp till en slavmarknad för att säljas. Efter ett rymningsförsök av Theo skiljs de båda åt och går olika hemska öden till mötes...

"Svarta Döden", 6:e boken: Här förflyttas Theo och Ramona till Florens 1348 och pestens tid. Där möter de Minette som bär på en stor hemlighet. När hon avslöjar den för Theo och Ramona inser de att de måste fly, men då flyr rakt i armarna på Svarta Döden.

"Snapphanar", 7:e boken: Ramona hittar ett gammalt dokument som för henne på en virvlande färd genom tiden, till Snapphanarna år 1676. Ramona förlorar minnet efter en olycka. Theo lyckas följa efter Ramona i tiden men hamnar på motståndarsidan. Till slut möts de tidigare vännerna i en kamp på liv och död.

"Giljotinen", 8:e boken: År 1793, franska folket gör uppror och avrättar sin kung med giljotinen. Ödet för giljotinen i Theo och Ramonas väg, vilket medför hemska konsekvenser. "Jag ska bara känna", viskade Ramona och vidrörde handtaget på giljotinen. Theo skrek till. Han grep tag i Ramona, vilket fick henne att rycka till och frigöra spaken. Giljotinbladet föll med ett svischande, ödesmättat ljud. Med en duns föll huvudet i korgen. Ramona stupade till marken...

"Riddarsvärdet", 9:e boken: Med fasansfull insikt inser Theo och Ramona att de inte kommit tillbaka till sin egen tid. De håller i ett riddarsvärd! Vid ljudet av röster släpper Ramona taget och gömmer sig. Theo står som förstenad och stirrar på svärdet. Theo har förstått att svärdet är deras enda biljett hem. Han måste hålla fast vid det, till vilket pris som helst. Hans beslut för dem åt skilda håll, till Mont-St-Michel och Château de Pirou i Normandie under 1300-talets riddartid. Planer smids om ond, bråd dö, som även inkluderar Theo och Ramona.

"Det glömda kriget - 1808-1809", 10:e boken: "Vad har jag nu ställt till med?" utbrast Ramona. Hon förstod genast att en ny tidsförflyttning var på gång. Hon ville gripa tag i Theo så att även han följde med. Men det var för sent... När Theo och Robert upptäcker att Ramona försvunnit, vet de inte vart hon har tagit vägen. De tror att hon har färdats till kriget 1808-1809, då Sverige förlorade Finland till Ryssland. Därför läser de allt om det kriget. Varje gång Theo tar en ny mapp får det oanade följder. Ramona kämpar för sitt liv i det finska kriget, där kulorna viner runt henne, folk sprängs i bitar och döden ständigt lurar bakom nästa vägkrök. Ska Theo och Robert hinna rädda Ramona innan det är för sent?

"Snapphaneresan" , 11:e boken: Följ med Theo och Ramona på en spännande resa i Snapphaneland. Berättelsen börjar på Sporrakulla gård, där de hittar ett kopparmynt ifrån Loshultskuppen. Genom kopparmyntet färdas de genom tiden till snapphanefejden 1678. Theo och Ramona ger sig på jakt efter skatten. Färden för dem genom hela Snapphaneriket. Många faror möter dem på vägen. Att hitta skatten är inte så lätt som de först trodde.

”Kinesiska Draken” Detta är ännu en spännande berättelse om Theo och Ramona. Denna gång far de genom tiden till det historiska Kina och får uppleva många av de saker vi idag kan resa runt och studera i nutidens Kina. Som vanligt kastas de mellan olika händelser, skrämmande och livsfarliga, men samtidigt oerhört fängslande. Kommer ut i augusti 2009.

Böckerna är Historiska Äventyrsböcker, skrivna runt en riktig historisk händelse, med riktiga historiska personer och en faktadel i slutet av boken. Många skriver till mig och tackar mig för att de har fått högsta betyg i skolan efter att ha läst någon av mina historiska äventyrsböcker och därefter fått prov i skolan på ämnet. De säger att det känns som om de hade varit där och därför kom ihåg allt de hade läst. De säger också att mina böcker ger spänning för stunden och lärdom för livet. Att böckerna är så spännande att det inte går att sluta läsa dem, förrän dem är slut!

Hör av dig och berätta om du läser någon av böckerna och vad du isåfall tyckte om den/dem?

Hoppas att de ger dig inspiration!!! Lycka till med ditt skrivande!

Kramisar från Kim


Vad tänker man på när man skriver en bok?
Och jag har skrivit en ganska lång och bra bok.
Hur gammal måste man vara för att skicka in den till ett bok förlag?

/ Filippa, 12 år från Sverige

Hej Filippa

Så här tycker jag att man ska börja en bra bok: Börja första meningen med att något spännande händer. Då har du fångat läsaren. Försök börja spännande och hålla spänningen vid liv genom hela berättelsen. Det gör man lätt genom att låta huvudpersonen råka ut för något, ana att något kommer att hända, att någon säger något som gör att man vill fortsätta läsa etc.

Skriv det DU vill läsa! För att göra en bra berättelse bör du skriva direkt från hjärtat, och gärna ta del av de erfarenheter du bär inom dig. Tänk på att inte skriva för att någon annan ska läsa berättelsen, utan skriv för att DU ska bli nöjd med berättelsen. Använd ditt eget "språk" och försök inte härma någon annan författare, då blir din berättelse bra. För att förlagen ska bli intresserade av din berättelse bör du ha något nytt att berätta, något som väcker deras intresse. Glöm inte att berättelsen måste fånga läsaren redan i första meningen.

Eftersom mina böcker är kända för att fängsla läsarna från första början till sista raden kanske du kan läsa någon av dem så förstår du vad jag menar: Tillbaka till Pompeji, Jag är ingen häxa, Faraos förbannelse, Den gömda Inkastaden, Vikingaträl, Svarta Döden, Snapphanar, Giljotinen, Riddarsvärdet, Det glömda kriget 1808-1809 och Snapphaneresan. Prova någon av dem så ser du hur jag har skrivit för att hålla spänningen vid liv hela boken igenom För att läsa smakprov ur böckerna kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se .

Du kan vara hur ung eller hur gammal som helst för att skicka in till förlag. För att skriva kontrakt med förlaget måste man vara 18 år, men innan du har fyllt det kan dina föräldrar skriva under kontraktet för dig när du får din bok antagen.

Jag önskar dig lycka till med ditt skrivande och hoppas att du också når dina drömmars mål och att du kontaktar mig den dag du får din bok antagen. Om du går in på min hemsida www.kimselius.se under "Författartips" hittar du mer tips och där kan du även läsa om personer i din ålder som har lyckats få sina böcker utgivna.

Kramisar från Kim
Hej.

Har du något tips mot skrivartorka? I början av min bok som jag håller på med nu kunde ja skriva upp mot 1500 ord per dag men nu går det mycket trögare. Jag har bestämt mig att jag ska göra klart boken för jag brukar bara göra halvfärdiga saker annars. Jag vill bevisa för mig själv att jag kan.

/ Manne, 20 år från Motala

Hej Manne

Får ofta den här frågan. Egentligen är det inte så svårt som det låter att komma vidare, det gäller bara att ha lite förarbete innan du påbörjar skrivandet. Men du kan också sätta dig ned och arbeta igenom boken från där du är just nu och fram till slutet genom att jobba på det här sättet:

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

Om du tillhör dem som har väldigt mycket fantasi kanske du inte hinner avsluta din berättelse innan det kommer en ny du vill påbörja. Det gör inget. Har du använt dig av gula lappar har du ändå hela sammanhanget klart för dig och kan fortsätta skriva din berättelse färdigt en annan gång.

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

Varje bok byggs upp runt en riktig historisk händelse. När jag har bestämt vilket ämne jag ska skriva om läser jag mängder av faktaböcker om det ämnet, t.ex. Kina. Under tiden jag läser, dyker idéerna om vad boken ska handla om upp. Då skriver jag ned det på Post-it-lappar. När jag sedan läst klart all fakta har jag mängder av gula lappar med idéer på kapitel, händelser, ord som ska till faktadelen i slutet av boken. Då sätter jag mig och skriver.

För att berättelsen ska hålla sig så nära fakta och sanning som möjligt försöker jag väva in riktiga historiska personer i böckerna. Ofta berättar jag mer om de personerna i faktadelen för att läsaren ska förstå att de personerna har funnits på riktigt.

Läs gärna någon av mina böcker för att se hur jag lägger upp böckerna. Till exempel min senaste bok "Det glömda kriget 1808-1809!" som är min bästa bok!

Hoppas att detta gav dig svar på din fråga. Om du går in på min hemsida www.kimselius.se hittar du fler tips under länken "Författartips". På hemsidan kan du även läsa mer om mig och mina böcker, till exempel utdrag ur varje bok: "Tillbaka till Pompeji", "Jag är ingen häxa", "Faraos förbannelse", "Den gömda Inkastaden", "Vikingaträl", "Svarta Döden", "Snapphanar", "Giljotinen", "Riddarsvärdet" och "Det glömda kriget 1808-1809", ”Snapphaneresan” samt "Kinesiska Draken" som kommer ut i augusti 2009. Dessutom kan du lyssna på ett kapitel ur "Tillbaka till Pompeji", "Giljotinen" och "Snapphanar", som jag har läst in.

Lycka till med ditt skrivande.

Kramisar från Kim

hej!!!!
jag träffade dig på läromedels mässan på yllan i kristianstad och dina böcker värkade bra! jag undrar om man kan låna dina böcker på biblioteket eller måste man köpa dem?!

mvh alice

p.s. jag är tjejen med två syskon som stog och läste i alla böckerna! d.s.

p.s 2 jag har din atograf! d.s.

/ alice, 11 år från kristianstad

Hej Alice

Visst går mina böcker att låna på biblioteket. Du kanske inte hittar dem i hyllorna, böckerna är för det mesta utlånade säger bibliotekarierna. Fråga efter dem. Du kan gå in på min hemsida www.kimselius.se och läsa smakprov ur böckerna för att se vilken bok du vill börja läsa.

Blev dina syskon också sugna på att läsa mina böcker?

Om du vill köpa mina böcker kommer jag till Kristianstad alldeles snart, den 8 april, och signerar på Bokia 12.00-15.00. Kanske vi ses igen?!

Kramisar från Kim


Hej Kim! Jag har skickat ett brev för inte så länge sedan. Du kanske vet vem jag är?
Skulle du kunna skriva en liten saga till mig? Den behöver inte vara lång. Du skulle vara grym om du gjorde det. ( du är redan grym! men ialla fall. ) Tack så hemst mycket!!! miljoner kramar Från moa

/ Moa wenersson, 10 år från karlskrona

Hej Moa

Har just nu fullt upp med att skriva på min bok "Kinesiska Draken".

Om du är sugen på att läsa kortare sagor kan du göra det på Unga Berättare.

Om du vill skriva en egen berättelse kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se och kika under "Författartips", där hittar du tips som kan hjälpa dig i ditt skrivande.

Lycka till!

Kramisar från Kim


Hej, igen Kim!

Denna frågan kanske du inte kan svara på men:
När/Om blir dina böcker filmer?`
Jag läser Varsel nu och jag är snart klar med den, har hållit på i tre veckor snart och den är jättebra! Har du läst den?

/Alexander

/ Alexander, 13 år från Hörby

Hej Alexander

Klart att jag har läst Varsel, den är jättespännande!

Det är två filmproducenter som håller på och tittar på mina böcker för att eventuellt göra film av dem, men hur det går det vet jag inte. Håll tummarna!

Har du sett "Sveriges Smartaste Barn". Matilda som vann igår är en stor fan till mina böcker, du hittar länk till hennes bokblogg på min hemsida under länkar. Nästa vecka är det specialämne "Kim M. Kimselius" på TV3 19.00 "Sveriges Smartaste Barn". Missa inte det!

Kramisar från Kim


Hejsan Kim!
Jag är en tjej som slukar böcker varje dag..Om jag läser en bra bok så kan jag inte sluta.! Jag brukar till och med läsa vuxenböcker och böcker som min lärare läste när hon var liten...Problemet är att jag tycker att ibland kan det bli lite jobbigt när man inte vet vad man ska låna för bok..Kan inte du rekomendera någon..Ps..Min favoritbok är dem om Anne på Grönkulla..

/ Nathalie Ojanne, 12 år från Stockholm

Hej Nathalie

Åh, det finns så många bra böcker: Bläckhjärta av Cornelia Funcke och resten av böckerna i serien. En plats de kallar Lyckan av Mårten Sandén, alla Katarina von Bredows böcker, Domedagsboken minns inte författaren... Drakväktaren och så har du alla mina böcker, jag har skrivit 11 böcker:

"Tillbaka till Pompeji", 1:a boken: Handlar om Ramona, som plötsligt förflyttats i tiden och möter Theo i staden Pompeji. Hon vet att hela staden kommer att förintas av ett vulkanutbrott och döda alla invånarna, även henne om hon inte kan ta sig därifrån i tid. Men hon vet inte när det kommer att hända, om 100 år, om 10 år eller om 10 minuter...

"Jag är ingen häxa", 2:a boken: Här färdas Ramona och Theo i tiden till häxförföljelsens tid. De räddar en flicka från att bli levande bränd på bål och flyr. Men de kommer inte långt innan de själva blir tillfångatagna anklagade för häxeri...

"Faraos förbannelse", 3:e boken: Den berättelsen börjar långt nere i en faraos grav i Egypten. Ramona lägger händerna över gamla skrivtecken på gravens vägg, uttalar en ramsa och plötsligt blir allt svart runt Ramona. Theo ropar på Ramona och får inget svar, han vänder sig om och ser att Ramona är spårlöst borta. Han har ingen aning om vart hon har tagit vägen... Ramona upptäcker ett fladdrande ljus som närmar sig henne i mörkret...

"Den gömda Inkastaden", 4:e boken: Här är Theo och Ramona ute i djungeln när tidsförflyttningen sker. De har kommit ifrån sin turistgrupp och plötsligt hör de ljudet av röster. Ramona tror att det är turistgruppen och rusar ut ur djungeln följd av Theo. Plötsligt står de framför en grupp Inkaindianer som hastigt höjer spjuten mot dem...

"Vikingaträl", 5:e boken: Theo och Ramona blir tillfångatagna av vikingar efter att ha fallit i vattnet och blivit förflyttade i tiden. De förs upp till en slavmarknad för att säljas. Efter ett rymningsförsök av Theo skiljs de båda åt och går olika hemska öden till mötes...

"Svarta Döden", 6:e boken: Här förflyttas Theo och Ramona till Florens 1348 och pestens tid. Där möter de Minette som bär på en stor hemlighet. När hon avslöjar den för Theo och Ramona inser de att de måste fly, men då flyr rakt i armarna på Svarta Döden.

"Snapphanar", 7:e boken: Ramona hittar ett gammalt dokument som för henne på en virvlande färd genom tiden, till Snapphanarna år 1676. Ramona förlorar minnet efter en olycka. Theo lyckas följa efter Ramona i tiden men hamnar på motståndarsidan. Till slut möts de tidigare vännerna i en kamp på liv och död.

"Giljotinen", 8:e boken: År 1793, franska folket gör uppror och avrättar sin kung med giljotinen. Ödet för giljotinen i Theo och Ramonas väg, vilket medför hemska konsekvenser. "Jag ska bara känna", viskade Ramona och vidrörde handtaget på giljotinen. Theo skrek till. Han grep tag i Ramona, vilket fick henne att rycka till och frigöra spaken. Giljotinbladet föll med ett svischande, ödesmättat ljud. Med en duns föll huvudet i korgen. Ramona stupade till marken...

"Riddarsvärdet", 9:e boken: Med fasansfull insikt inser Theo och Ramona att de inte kommit tillbaka till sin egen tid. De håller i ett riddarsvärd! Vid ljudet av röster släpper Ramona taget och gömmer sig. Theo står som förstenad och stirrar på svärdet. Theo har förstått att svärdet är deras enda biljett hem. Han måste hålla fast vid det, till vilket pris som helst. Hans beslut för dem åt skilda håll, till Mont-St-Michel och Château de Pirou i Normandie under 1300-talets riddartid. Planer smids om ond, bråd dö, som även inkluderar Theo och Ramona.

"Det glömda kriget - 1808-1809", 10:e boken: "Vad har jag nu ställt till med?" utbrast Ramona. Hon förstod genast att en ny tidsförflyttning var på gång. Hon ville gripa tag i Theo så att även han följde med. Men det var för sent... När Theo och Robert upptäcker att Ramona försvunnit, vet de inte vart hon har tagit vägen. De tror att hon har färdats till kriget 1808-1809, då Sverige förlorade Finland till Ryssland. Därför läser de allt om det kriget. Varje gång Theo tar en ny mapp får det oanade följder. Ramona kämpar för sitt liv i det finska kriget, där kulorna viner runt henne, folk sprängs i bitar och döden ständigt lurar bakom nästa vägkrök. Ska Theo och Robert hinna rädda Ramona innan det är för sent?

"Snapphaneresan" , 11:e boken: Följ med Theo och Ramona på en spännande resa i Snapphaneland. Berättelsen börjar på Sporrakulla gård, där de hittar ett kopparmynt ifrån Loshultskuppen. Genom kopparmyntet färdas de genom tiden till snapphanefejden 1678. Theo och Ramona ger sig på jakt efter skatten. Färden för dem genom hela Snapphaneriket. Många faror möter dem på vägen. Att hitta skatten är inte så lätt som de först trodde.

”Kinesiska Draken” Detta är ännu en spännande berättelse om Theo och Ramona. Denna gång far de genom tiden till det historiska Kina och får uppleva många av de saker vi idag kan resa runt och studera i nutidens Kina. Som vanligt kastas de mellan olika händelser, skrämmande och livsfarliga, men samtidigt oerhört fängslande. Kommer ut i augusti 2009.

Böckerna är Historiska Äventyrsböcker, skrivna runt en riktig historisk händelse, med riktiga historiska personer och en faktadel i slutet av boken. Många skriver till mig och tackar mig för att de har fått högsta betyg i skolan efter att ha läst någon av mina historiska äventyrsböcker och därefter fått prov i skolan på ämnet. De säger att det känns som om de hade varit där och därför kom ihåg allt de hade läst. De säger också att mina böcker ger spänning för stunden och lärdom för livet. Att böckerna är så spännande att det inte går att sluta läsa dem, förrän dem är slut!

Hör av dig och berätta om du läser någon av böckerna och vad du isåfall tyckte om den/dem? Om du går in på min hemsida www.kimselius.se hittar du bokbloggar under länkar. Där får du mer tips om böcker.

Kramisar från KimHej kim! Jag gillar att skriva, men jag undrar om jag är så bra att jag kan få en bok utgiven. Läs "Tvi för läkare"och "Mardrömmen"och "Vilken idiotläxa" på ungafakta.se. Inte mina bästa men jag hoppas du gillar de...

/ E.A, 11 år från nordpolen

Hej E.A.

Eftersom det tar alltför lång tid för mig att läsa noveller och tycka till om dem, så gör jag inte det. Det kommer så många förfrågningar om det. Jag hinner helt enkelt inte med det.

Du kan gå in på min hemsida www.kimselius.se och läsa under Författartips. Där får du mer tips om hur du bygger upp din berättelse, och där hittar du också sajter där du kan lägga ut din berättelse för att andra ska kunna läsa den och bedöma den.

Be gärna någon lärare, bibliotekarie eller annan vuxen att läsa din berättelse och göra en bedömning, men framförallt, tro på dig själv och satsa på skrivandet om det är det du drömmer om!

Lycka till!

Kramisar från Kim


hej! jag älskar värkligen dina böcker! dem är grymt bra. särskilt vikingarträl. vad ska man tänka på när man skriver en riktigt bra bok? Jag skriver mycket och vill gärna utveckla det. Har du några tips? är det stor chans att man släpper en bok när man är 10-16 år gammal? Jag vill järna ha svar! Tack så hemst mycket för alla bra böcker!!!!

MVH moa

/ Moa wenersson, 10 år från karlskrona

Hej Moa

Tack för alla dina fina ord om mina böcker. Så... Vikingaträl är din favorit, jättekul. Det var den bok som fick min utlandsagent att ta kontakt med mig efter att han hade läst boken och tyckte den var "mäkta imponerande". Nu är mina böcker översatta till många språk och det känns jätteroligt. Hoppas du inte har missat de senaste böckerna. Det har kommit ut totalt ELVA stycken och den tolfte kommer i augusti.

Om du vill börja göra en längre bok är det bra om du har skrivit ned dina tankar i förväg. Gör så här:

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

Om du tillhör dem som har väldigt mycket fantasi kanske du inte hinner avsluta din berättelse innan det kommer en ny du vill påbörja. Det gör inget. Har du använt dig av gula lappar har du ändå hela sammanhanget klart för dig och kan fortsätta skriva din berättelse färdigt en annan gång.

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

Varje bok byggs upp runt en riktig historisk händelse. När jag har bestämt vilket ämne jag ska skriva om läser jag mängder av faktaböcker om det ämnet, t.ex. Kina. Under tiden jag läser, dyker idéerna om vad boken ska handla om upp. Då skriver jag ned det på Post-it-lappar. När jag sedan läst klart all fakta har jag mängder av gula lappar med idéer på kapitel, händelser, ord som ska till faktadelen i slutet av boken. Då sätter jag mig och skriver.

För att berättelsen ska hålla sig så nära fakta och sanning som möjligt försöker jag väva in riktiga historiska personer i böckerna. Ofta berättar jag mer om de personerna i faktadelen för att läsaren ska förstå att de personerna har funnits på riktigt.

Hoppas att detta gav dig svar på din fråga. Om du går in på min hemsida www.kimselius.se hittar du fler tips under länken "Författartips".

Lycka till med ditt skrivande.

Kramisar från KimHej,det är jag igen som kommer med en fråga.Mina kompisar tycker att jag är jätte bra på att skriva sagor om allt!Och jag undrar om jag kan bli en författare när jag blir lite äldre.Både min mamma och syster är också bra på att göra sagor.Jag har faktiskt gjort en bok med 65 sidor.

/ Hemligt, 9 år från Hemligt

Hej Hemligt

Det är bra gjort att ha skrivit en bok på 65 sidor när du bara är 9 år. Fortsätt skriv. Det är klart att du kan bli författare! Bara du fortsätter att läsa och skriva och inte ger upp dina drömmar. Om du går in på min hemsida www.kimselius.se och tittar under "Författartips" så ser du exempel på personer som har blivit författare när de var i din ålder...

Lycka till!

Kramisar från Kim


Hej tack så mycket! Förlåt bara en sista fråga... hur ör man med alla lärare som tycker man är okonsentrerad för att tankarna far iväg med en? Och till sist : har du något tips på ett förlag i så fall om jag skulle skicka in, jag skriver mycket tonårs böcker, många olika,så vem ska jag v'nda mig till? Tack så hemskt mycket återigen!

/ Emilie, 12 år

Hej Emilie

Det enda tipset jag kan ge dig är att du måste försöka koncentrera dig på ditt skolarbete... Tyvärr. Jag vet att det är svårt när man har mycket fantasi, men om din dröm är att bli författare bör du se till att du har ett bra jobb och det får du om du får bra betyg. Det är nämligen inte många författare som kan försörja sig på sitt yrke, därför är det mycket bra att ha ett arbete. Försök att fokusera på en sak i taget, jag vet att det kan kännas svårt, men om du tränar ska du se att det går bättre. När mina tankar far iväg så skakar jag på huvudet och koncentrerar mig igen. Det brukar hjälpa. Hitta på ditt sätt att få tillbaka koncentrationen, nyp dig, bit dig i läppen eller skaka på huvudet... Du behöver ju även koncentration för att skriva färdigt dina berättelser, inte bara för skolarbetet.

BOKFÖRLAG: Det bästa sättet att få kontakt med ett bokförlag är att gå till en bokhandel och se ut böcker som tilltalar dig. Se efter vilket förlag som har gett ut boken/böckerna. Det står längst fram i boken. Där brukar stå fullständig adress, telefon, e-mail m.m. Du kan även gå in på www.googles.se och söka på "Bokförlag". Där hittar du allt du behöver.

Skriv din berättelse med dubbelt radavstånd, numrera sidorna. Skicka som papperskopior och bifoga namn, adress och telefon. Jag brukar skriva allt det högst upp på sidorna. Det finns något som heter "Huvud/Sidfot" i Wordprogrammet. Där lägger man in all den texten på första sidan så kommer det automatiskt på alla sidorna.

När förlaget/förlagen (för jag tycker du kan skicka till flera förlag samtidigt) fått ditt manus är det först en redaktör som läser det. Om den personen tycker om det du har skrivit går manus vidare till flera personer som tycker till. Om de tycker om din berättelse kontaktar de dig och ber att få publicera/ge ut din berättelse. Om de skickar tillbaka ditt manus behöver det inte betyda att det är dåligt. Det kanske inte passar deras förlag, de kanske inte har råd att ge ut fler debutanter det året, det är inte rätt person som har läst det från början osv. Får du tillbaka ditt manus ska du alltså inte ge upp, sätt dig ner och läs igenom det igen, se om du kan förbättra det och skicka det till något annat förlag. Tänk på att förlagen får runt 3.000 obeställda manus PER ÅR! Av dem väljer de kanske ut 10-20 manus som de gör böcker av.

Om du får ditt manus antaget börjar en annan process: Manus godkännes, därefter korrigeras manus, stavfel rättas, grammatiska fel m.m. Redaktören kan också komma med vissa kommentarer om att något inte stämmer i ett kapitel eller att man har tappat "röda tråden" på något ställe.

När manus är klart, levererar författaren oftast det på diskett/Cd/mail till förlaget. Där gör man sidor helt klara: sidnumrering, kapitelindelning osv.

Redan när förlaget godkänt manus har de beställt ett omslag. Det är oftast färdigt före boken eftersom det är omslaget man annonserar med, och annonserna går iväg i god tid före det boken kommer ut. Förlagen har oftast speciella illustratörer som gör omslagen åt dem.

Sedan skickas manuset till tryckeriet, nu i färdigt "ombrutet" format, det innebär att alla sidorna ser ut precis så som de ska göra i boken. De trycker boken. De har stora maskiner som kan trycka 3.000 böcker på en timma. Därefter går det iväg till bokbinderiet som sätter ihop omslaget med innehållet: sidorna.

Därefter skickas böckerna, nu i tusentals exemplar, till antingen förlaget, eller ett centralt distributionsföretag. Därifrån beställer bokhandlarna sina böcker och de skickas ut i butiken så att du och alla andra kan köpa böckerna.

Du som författare får royalty på försäljningen. Det innebär att du får en viss summa per bok som säljs, summan varierar från förlag till förlag därför kan jag inte säga hur mycket det rör sig om. Dessutom brukar författaren få ett visst antal gratisexemplar av sin bok, också olika beroende på förlag, det kan röra sig om cirka 10 exemplar, alltså inga stora mängder.

Du kan trycka dina böcker på Print-On-Demand. Då betalar du allt själv, men du behöver bara trycka upp så många böcker du vill ha, t.ex. 1 bok. Priset varierar mellan de olika tryckerierna. Det blir dyrare än att trycka upp 3.000 böcker, men ett mycket billigare alternativ om man inte vill ha så många böcker. Gå in på nätet och titta på t.ex. www.books-on-demand.com, www.instantbook.se www.b4press.com, www.gml.se och många, många fler. Kanske har du något Print-On-Demand tryckeri i din närhet?

Du kan också lägga ut din bok som Digitalbok. Då går du in på www.digitalboken.se Genom Digitalboken får man möjlighet att bli läst och upptäckt av förläggare och allmänhet. Digitalboken är en mötesplats för de som har författardrömmar, men även för redan etablerade författare, förläggare och läsare. Digitalboken har skapats som ett forum för talanger, som kanske aldrig skulle bli publicerade på annat sätt. Det är helt gratis för författare och skribenter att ladda upp sina böcker och texter till Digitalboken.

Uppladdade böcker på Digitalboken kan läsas direkt av vem som helst, som PDF-fil. De som vill kan få sin bok tryckt i allt från några få exemplar till större upplagor, via Digitalbokens Print-On-Demand tjänst. Digitalboken erbjuder också en lektörstjänst där författaren kan få professionell granskning av sin text.

Digitalboken kan också hjälpa till med bokomslag, bilder och framtagning av tryckfärdigt material.

Jag önskar dig lycka till i ditt skrivande. Håll drömmen levande. Jag bestämde mig för att bli författare när jag var åtta år. Nu har jag slagit igenom stort, kommit ut med flera böcker, översatts till många språk och fått smeknamnet "Blekinges Astrid Lindgren". Vill du veta mer om mig kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se. Där hittar du också fler tips.

Hör av dig den dag du får ditt manus godkänt.

Kramisar från Kim
Hejsan, jag är en väldigt fantasifull tjej, jag har fantiserat sen jag var liten... skrivit böcker och fantiserat mycket fritt. Ibland (fast jag inte vill och försöker ha konsentrationen på max) så kommer det alltid upp någon rolig ide, kanske en karaktär eller ny ide till min nya bok osv. Det blir ibland problem för mig och jag försöker verklligen få bort det... det är en omöjlighet, det kanske inte låter som ett problem men för mig är det det! Jag vet inte riktigt är jag normal? Det är bara det att en så stor del av mitt liv innebär fantasi och att jag skriver, jag nästan lever på det... Jag skulle så gärna vilja ha hjälp av en så erfaren författtare som du. Lärare (som du kanske förstår) kan det bli väldigt problem med! Så fort vi har eget arbete eller svenska tar jag och börjar skriva, mina klasskompisar förstår sig inte riktigt på mig, han som sitter brevid mig säger jämt " en ny bok, igen?!" jag bara skrattar, för jag tycker det är roligt. Jag tänker mig in i karaktärernas liv, det är jämt lika facinerande! Jag bara undrar om du skulle vilja läsa två rader av en av mina böcker? Det vore jätte chyst!
*
-Vänta! Ropade Tommy och försökte springa efter killarna men även hålla alla skolböcker. Dem bara ignorerade honom, som om han var luft eller inget värd, som alltid. Han saktade farten och stannade upp, Tommy lade varsamt ner böckerna i ryggsäcken sedan rusade han
så fort han bara kunde efter killarna, dem pratade om fotboll.


Kanske du bara läser första raden är tacksam ändå.. kram hej då, är också tacksam för svar!

/ Emilie, 12 år

Hej Emilie

Jo, jag läste första raden och den grep tag direkt. Du har talang. Fortsätt skriv!

Man kan aldrig ha för mycket fantasi. Jag känner igen mig själv, när jag var i din ålder, i din berättelse. Ja, faktiskt fungerar jag fortfarande så, har alldeles för mycket fantasi och går ständigt omkring och tänker på mina böcker. Det är helt normalt, om man är författare eller har drömmar om att bli författare.

Fatta din penna, eller sätt fingrarna till tangentbordet och SKRIV!

Gå gärna in på min hemsida www.kimselius.se och kika under "Författartips". Där hittar du många bra tips och råd för att gå vidare och utvecklas som författare. Där finns även länkar till andra sidor med bra tips.

På min hemsida hittar du också smakprov ur alla mina böcker: "Tillbaka till Pompeji", "Jag är ingen häxa", "Faraos förbannelse", "Den gömda Inkastaden", "Vikingaträl", "Svarta Döden", "Snapphanar", "Giljotinen", "Riddarsvärdet", "Det glömda kriget 1808-1809", "Snapphaneresan" samt "Kinesiska Draken". Kanske kan det vara dig till hjälp att läsa någon av böckerna för att se hur jag lägger upp min berättelse?

Lycka till med ditt skrivande. Lova att höra av dig den dag du får din berättelse utgiven. På min hemsida kan du läsa om andra i din ålder som lyckats slå igenom som författare.

Kramisar från Kim


VET DU NÅGOT BRA NAMN TILL EN kärlekS DIKT???

/ Jonna , 10 år från Åhus

Hej Jonna

"Till dig" är en dikt av Karin Boye, det tycker jag är ett enkelt och bra namn på en dikt.

Det måste vara du själv som sätter namnet på din dikt, eftersom diktens namn talar om vad du vill säga med dikten, eller vad den handlar om. Läs lite dikter så får du inspiration att namnge dina egna dikter. Jag kan varmt rekommendera dig Karin Boyes dikter, men givetvis finns det många, många fler underbara dikter. Lycka till!

Kramisar från Kim

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2017 Unga Fakta AB