Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet författare. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Kim M. Kimselius om författare!


SKRIVARDRÖMMAR!

Hej! Jag har en stor och viktig fråga till dig Kim M Kimselius. Frågan betyder väldigt mycket för mig. Det är så att jag passionerat drömmer över att bli en författare, hur kan man på det enklaste sättet ge ut en bok. Egentligen, behöver boken vara en lång roman, eller en deckare som Stig Larssons böcker. Jag håller mig mest till att göra berättelser och böcker som t.ex. Är elva sidor lång i OpenOffice. Snälla, hjälp mig. Jag drömmer verkligen om detta!

Jag tänker precis som du. "Ibland när jag blir sugen på en riktigt bra och spännande bok, händer det att jag sätter mig ner och skriver en åt mig själv. Då blir boken precis som jag vill ha den", Precis så tänker jag i vissa tillfällen.


Stora kramar från Josefine!

/ Josefine Östvik, 10 år från Västerås.

Hej Josefine

Här kommer lite tips om hur du skriver en lång bok så att den blir bra, samt hur du hittar ett förlag som vill ge ut din bok:

Om du vill börja göra en längre bok är det bra om du har skrivit ned dina tankar i förväg. Gör så här:

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

Om du tillhör dem som har väldigt mycket fantasi kanske du inte hinner avsluta din berättelse innan det kommer en ny du vill påbörja. Det gör inget. Har du använt dig av gula lappar har du ändå hela sammanhanget klart för dig och kan fortsätta skriva din berättelse färdigt en annan gång.

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

Varje bok byggs upp runt en riktig historisk händelse. När jag har bestämt vilket ämne jag ska skriva om läser jag mängder av faktaböcker om det ämnet, t.ex. Kina. Under tiden jag läser, dyker idéerna om vad boken ska handla om upp. Då skriver jag ned det på Post-it-lappar. När jag sedan läst klart all fakta har jag mängder av gula lappar med idéer på kapitel, händelser, ord som ska till faktadelen i slutet av boken. Då sätter jag mig och skriver.

För att berättelsen ska hålla sig så nära fakta och sanning som möjligt försöker jag väva in riktiga historiska personer i böckerna. Ofta berättar jag mer om de personerna i faktadelen för att läsaren ska förstå att de personerna har funnits på riktigt.

Läs gärna någon av mina böcker för att se hur jag lägger upp böckerna.

Det bästa sättet att få kontakt med ett bokförlag är att gå till en bokhandel och se ut böcker som tilltalar dig. Se efter vilket förlag som har gett ut boken/böckerna. Det står längst fram i boken. Där brukar stå fullständig adress, telefon, e-mail m.m. Du kan även gå in på www.googles.se och söka på "Bokförlag". Där hittar du allt du behöver.

Skriv din berättelse med dubbelt radavstånd, numrera sidorna. Skicka som papperskopior och bifoga namn, adress och telefon. Jag brukar skriva allt det högst upp på sidorna. Det finns något som heter "Huvud/Sidfot" i Wordprogrammet. Där lägger man in all den texten på första sidan så kommer det automatiskt på alla sidorna.

När förlaget/förlagen (för jag tycker du kan skicka till flera förlag samtidigt) fått ditt manus är det först en redaktör som läser det. Om den personen tycker om det du har skrivit går manus vidare till flera personer som tycker till. Om de tycker om din berättelse kontaktar de dig och ber att få publicera/ge ut din berättelse. Om de skickar tillbaka ditt manus behöver det inte betyda att det är dåligt. Det kanske inte passar deras förlag, de kanske inte har råd att ge ut fler debutanter det året, det är inte rätt person som har läst det från början osv. Får du tillbaka ditt manus ska du alltså inte ge upp, sätt dig ner och läs igenom det igen, se om du kan förbättra det och skicka det till något annat förlag. Tänk på att förlagen får runt 3.000 obeställda manus PER ÅR! Av dem väljer de kanske ut 10-20 manus som de gör böcker av.

Om du får ditt manus antaget börjar en annan process: Manus godkännes, därefter korrigeras manus, stavfel rättas, grammatiska fel m.m. Redaktören kan också komma med vissa kommentarer om att något inte stämmer i ett kapitel eller att man har tappat "röda tråden" på något ställe.

När manus är klart, levererar författaren oftast det på diskett/Cd/mail till förlaget. Där gör man sidor helt klara: sidnumrering, kapitelindelning osv.

Redan när förlaget godkänt manus har de beställt ett omslag. Det är oftast färdigt före boken eftersom det är omslaget man annonserar med, och annonserna går iväg i god tid före det boken kommer ut. Förlagen har oftast speciella illustratörer som gör omslagen åt dem.

Sedan skickas manuset till tryckeriet, nu i färdigt "ombrutet" format, det innebär att alla sidorna ser ut precis så som de ska göra i boken. De trycker boken. De har stora maskiner som kan trycka 3.000 böcker på en timma. Därefter går det iväg till bokbinderiet som sätter ihop omslaget med innehållet: sidorna.

Därefter skickas böckerna, nu i tusentals exemplar, till antingen förlaget, eller ett centralt distributionsföretag. Därifrån beställer bokhandlarna sina böcker och de skickas ut i butiken så att du och alla andra kan köpa böckerna.

Du som författare får royalty på försäljningen. Det innebär att du får en viss summa per bok som säljs, summan varierar från förlag till förlag därför kan jag inte säga hur mycket det rör sig om. Dessutom brukar författaren få ett visst antal gratisexemplar av sin bok, också olika beroende på förlag, det kan röra sig om cirka 10 exemplar, alltså inga stora mängder.

Du kan trycka dina böcker på Print-On-Demand. Då betalar du allt själv, men du behöver bara trycka upp så många böcker du vill ha, t.ex. 1 bok. Priset varierar mellan de olika tryckerierna. Det blir dyrare än att trycka upp 3.000 böcker, men ett mycket billigare alternativ om man inte vill ha så många böcker. Gå in på nätet och titta på t.ex. www.books-on-demand.com, www.instantbook.se www.b4press.com, www.gml.se och många, många fler. Kanske har du något Print-On-Demand tryckeri i din närhet?

Du kan också lägga ut din bok som Digitalbok. Då går du in på www.digitalboken.se Genom Digitalboken får man möjlighet att bli läst och upptäckt av förläggare och allmänhet. Digitalboken är en mötesplats för de som har författardrömmar, men även för redan etablerade författare, förläggare och läsare. Digitalboken har skapats som ett forum för talanger, som kanske aldrig skulle bli publicerade på annat sätt. Det är helt gratis för författare och skribenter att ladda upp sina böcker och texter till Digitalboken.

Uppladdade böcker på Digitalboken kan läsas direkt av vem som helst, som PDF-fil. De som vill kan få sin bok tryckt i allt från några få exemplar till större upplagor, via Digitalbokens Print-On-Demand tjänst. Digitalboken erbjuder också en lektörstjänst där författaren kan få professionell granskning av sin text.

Digitalboken kan också hjälpa till med bokomslag, bilder och framtagning av tryckfärdigt material.

Jag önskar dig lycka till i ditt skrivande. Håll drömmen levande. Jag bestämde mig för att bli författare när jag var åtta år. Nu har jag slagit igenom stort, kommit ut med flera böcker, översatts till många språk och fått smeknamnet "Blekinges Astrid Lindgren". Vill du veta mer om mig kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se. Där hittar du också fler tips.

Hör av dig den dag du får ditt manus godkänt. Ja, just det: Just nu har Piratförlaget en skrivartävling. Gå in på min hemsida www.kimselius.se för att få veta mer!

Kramisar från Kim

vem är din IDOL

/ SARA

Hej Sara

Någon direkt Idol har jag inte. Jag tycker mycket om bland annat Dean Koontz böcker och Sonja Aldéns sång.

Kramisar från Kim


Hejsan!

Om man har skrivit en bok som slutar så att man förstår att det måste komma en bok till, är det mindre chans att ett förlag ger ut den då?
Och sedan: Det brukar stå att unga inte är lika bra på att skriva konversationer och "repliker". Hur gör man då för att få till en bra och verklig konversation i en bok?
Tack på förhand!

/ Linnea Gelland, 13 år från Ågårdarna

Hej

Nej, det är inte svårare att få ut en bok om förlaget vet att du har ännu en bok. Däremot vill de gärna ha ett avslut i varje bok, så att du inte slutar mitt i handlingen.

För att få till en bra dialog i din bok rekommenderar jag dig att läsa mycket. Många olika typer av böcker. Då kommer ditt språk att flyta bättre. Glöm inte att berätta vad som händer runt om personerna när de talar, så att det inte bara blir en enda lång dialog. Gå gärna in på min hemsida www.kimselius.se och kika under Författartips, så förstår du hur jag menar.

Kramisar från Kim


kan ni skriva boken om bröderna lejonhjärta nangilima

/ arvid wiksten , 9 år från ålund/brännan

Hej Arvid

Boken om Bröderna Lejonhjärta har Astrid Lindgren skrivit. Du kan gå till biblioteket och låna den. En mycket bra och lite otäck bok.

Kramisar från Kim


Jaså, du gillar Dean Koontz mest? Okej, det visste jag inte.

Vilka böcker har du gjort förutom serien om theo och Ramona (eller vad hon heter?)

Jag håller på att göra en bok som heter Fågelskrämmaren och som utspelar sig i Madison County, Nebraska. Först visste jag inte att staden Madison fanns, men det gjorde den. Så jag kunde lägga till mer i berättelsen. (Bra!)
Jag har många andra ideér men vill skriva klart denna först innan jag börjar på en ny. Ibland är jag å sugen att jag inte kan hålla ut, men det gör jag. Har du några ideér hur jag ska kunna komma ihåg alla ideér utan att glömma dem? Det skulle vara verkligen bra om du kunde hjälpa mig...

...och...

Är det verkligen okej att skriva fel i en bok med flit? Alltså jag menar typ i ett brev eller något litet? Personens handstil eller? Vi i skolan håller på att skriva typ en liten berättelse om hur att vara en person som tillhör den religionen i vardagslivet och där skriver jag festavat med flit i ett brev, är det okej?
Jag vet att det är lärarens sak att avgöra, men i vilket fall som helst om det är okej att sgöra så i en bok?
Förlåt att jag är lite tjatig...

Hoppas att du kan ge mig et bra svar. Kram Alexander.

/ Alexander, 13 år från Hörby

Hej Alexander

Theo och Ramona-serien består av elva historiska äventyrsböcker. Dessutom har jag en serie som heter "Kimberlie" och utspelar sig på Nya Zeeland. Den serien är ännu inte utgiven, förhoppningsvis kommer första delen till hösten. Det finns många fler böcker i byrålådorna och jag hoppas att de en dag också blir utgivna.

För min del tycker jag inte det är okej att skriva fel med flit i en bok, men det är många författare som är av en annan åsikt. I mina böcker eftersträvar jag korrekt svenska. Med andra ord beror det på författarens och förlagets åsikt.

Kramisar från Kim


Hej Kim, jag älskar dinna böcker:)Och jag hoppas att du skriver om Theo och Ramona ett bra tag till!!
Men min fråga är: vilka böcker läser du helst?Jag älskar historiska- och fantasi böcker.
Kram Emma

/ Emma, 13 år från Blekinge

Hej Emma

Åh, vad roligt att du tycker om mina böcker. Just nu håller jag på att skriva boken "Kinesiska Draken". Om du går in på min hemsida www.kimselius.se kan du se omslaget till boken och läsa lite om den.

För det mesta läser jag faktaböcker inför mina böcker om Theo och Ramona. Den senaste boken jag läste var Drakväktaren. En otroligt spännande bok som utspelar sig i Kina. Just nu läser jag bara om Kina som du förstår. Annars tycker jag väldigt mycket om Bläckhjärta och alla efterföljande böcker av Cornelia Funcke.

Kramisar från Kim


kan du skriva lite fakta om anders jackobsson???
snälla p.s kan du vara snäll att svara innan onsdag!!!!!////// mvh maja verkligen jag måste veta

/ maja wahlberg, 10 år från jönköping

Hej Maja

Här kommer massor av fakta om Anders Jacobsson:

Detta har Anders skrivit själv:
Namn: Jan Anders Jacobsson, Ålder: 43, Kön: Man, Familj: Sambo Paula. Barnen Kristofer, Moa och Bim. Bebis i sommar. Bakgrund: Diversearbetare. Konsum. Radion. Industrin. Skola. Bor: Örebro Bil: Toyota. Husdjur: 4 hundar, ett gäng katter, 2 kaniner. Intressen: Familjen, Arbetet, Himlen. Hejar på: Sverige. Tror på: Existensens oändlighet . Älskar: Kärleken. Hatar: Hatet. Skonummer: 41. Längd: 177. Favoritfärg: Klädsel: Svart. Övrigt: Lila. Hårfärg: Mellanblond. Ögonfärg: Blå. Hudfärg: Kaukasisk. Kvarvarande finnar från tonår: Noll. Sport: Sportar inte. Avskyr Allsvenskan och Elitserien. Simmar lite. Dricker: Vatten, mjölk, kaffe, mineralvatten, öl, vin. Röker: Nej. Äter: Tjeckisk mat, medelhavsmat. Tre saker till en öde ö: Dator med Internet, Fiskeutrustning, tändsticksask. Personer att beundra: Jesus, Modiga vardagshjältar som verkar i det tysta. Personer att hata: Hat är dumt. Men ogillar en del gör jag ju. Slogan: Efter nu kommer ett nytt nu. Bästa skämt: När Robert Gustafsson avrundade Aktuellt som Jarl Alfredius. Pinsammaste händelse: När jag fes under en charadtävling med många vackra tjejer. Favoritfilm: Elefantmannen. Favoritbok: Sörens och min bok nummer 100 med hemlig titel... Snyggaste frisyr: På flickor långt. På pojkar kort. Bästa klädesplagg: Kavaj, jeans, t-shirt o skjorta.
Framtidsplaner: Att älska.

Anders Jacobsson och Sören Olsson, är kusiner och hör till Sveriges mest lästa och omtyckta författare av ungdomsromaner. De har också skrivit manus till många TV-serier. Anders Jacobsson är född 1963 och Sören Olsson är född 1964. Inspirationerna har de fått genom minnen från sin egen ungdom, genom att prata med nutidens ungdomar vid besök på till exempel skolor, samt den egna fantasin. Sören Olsson illustrerade Sune-böckerna och den första Bert-boken, medan övriga Bert-böcker i den gamla Bert-bokserien illustrerats av Sonja Härdin.
Kusinerna har också skapat musik under bandnamnet Hemliga byrån. Deras mest kända låt är Hej, hej, hemskt mycket hej, som blev en hit i Sverige och låg på Svensktoppen 1986-1987.

Ja, nu har du lite fakta och roliga kunskaper! Lycka till med ditt arbete!

kramisar från Kim


Hej jag skrev vilken bok är din favorit!!!!!
min är Lill kitty den försvunna kameran

/ maja wahlberg, 10 år från jönköping

Hej Maja

Lill Kitty och den försvunna kameran har jag inte läst, annars har jag läst alla Kittyböckerna när jag var ung. Fantastiskt spännande böcker och jag antar att Lill Kitty-böckerna också är mycket spännande.

Kramisar från Kim


Förlåt att jag inte har kommit på dina föreläsningar eller vad det heter?

Jag har skivet många sidor (14, men det tycker jag är många) och mitt ordförråd har förbättrat sig. Det känner jag på mig. Självfallet har jag en fråga som lyder och en rekommenderad bok om du inte har läst den.

Fråga:
Vilken författare tycker du bäst om?

Rekommendering:
Anthony Hororwitz - Korpens port
Serie fem delar (tror jag)
Omdöme: Skit bra bok!


Hoppas att du har det gott!

/Alexander

/ Alexander, 13 år från Hörby

Hej Alexander

Förstår att det inte är lätt för att komma på mina föreläsningar eller signeringar när man är 13 år och inte kan köra bil själv. Då är man beroende av att någon skjutsar, eller av tåg och buss. Vi kommer säkert att ses någon gång. Jag är ute och rör på mig en hel del. Bara du går in och läser på min startsida med jämna mellanrum så ser du var jag befinner mig.

Vad roligt att du känner att du har utvecklat ditt språk. Fortsätt läs mycket så ökar du ditt ordförråd ännu mer!

Min favoritförfattare är Dean Koontz. Men jag har läst många ungdomsböcker och av dem tycker jag om : Drakväktaren, Bläckhjärta, Den hemliga trädgården, Eragon, Spiderwick... Det finns oändligt många spännande böcker.

Har hört att Anthony Horowitz skriver mycket bra och har ett bra språk. Har många gånger tänkt läsa hans böcker, men tiden har inte räckt till ännu. Men de ligger i min bokstapel, för jag har köpt första delen i serien.

Vi hörs! Ha det så gott!

Kramisar från Kim


Hej Kim!

Jag tycker dina böcker är jättebra! Jag har lärt mej så mycket genom att läsa dem! Vill att du aldrig slutar skriva!

Men har en fråga:

Hur gammla är Theo och Ramona i dina böcker?
Och är dom lika gammla?

Jag har ett tips om vad du kan skriva om (om det är ok att tipsa dej då?)
Ja, det skulle vara jätteroligt om du skrev om Alexander den Store och Perserna! Jag har läst om honom och hans persiska fru Roxana och det är jätteintressant!

Kramar Dianna

/ Dianna, 11 år från Stockholm

Hej Dianna

Vad roligt att du tycker om mina böcker. Tack för att du skriver och berättar det, jag blir jätteglad.

Jag har inte satt någon ålder på Theo och Ramona, det får du som läsare göra. Men jag kan berätta så mycket att Theo är några år äldre än Ramona.

Har du sett att den elfte boken "Snapphaneresan" nyligen kommit ut?

Dessutom ligger bild ute på tolfte boken under "Böckerna" på min hemsida www.kimselius.se

Ännu en gång tack för att du berättade att du tyckte om mina böcker.

Kramisar från Kim


Hej! jag undrar vart man kan få alla bra ideer ifrån, jag skriver en massa noveller! men ingen av dom har ett slut, kan du något tips?

/ Paula, 11 år från Sverige

Hej Paula

Det är mycket svårt att ge tips om vad någon annan ska skriva eller hitta sin inspiration, mycket beroende på att jag alltid tycker att man ska skriva direkt ifrån sitt hjärta om något som engagerar den som skriver. Om jag ger dig tips på något som du ska skriva, då kommer du inte att kunna ta till dig det helhjärtat eftersom det egentligen inte är något du brinner för.

Därför tycker jag att du ska tänka över om det är något som du gärna vill berätta om, något du tycker är fel, något du skulle vilja förändra, något tragiskt som har hänt, något du ångrar att du har gjort, något som någon annan sagt till dig som gjorde dig illa... Ja, det finns mycket att berätta om. Det viktigaste är att det är ett ämne som DU känner att du vill skriva om. Det är inget fel att bygga upp berättelsen som en deckare, med mysterier och mord, eller som en kärleksroman, bara du får fram det du vill säga på samma gång.

Ett annat bra sätt att få inspiration är att läsa mycket och alla typer av böcker. Har du läst någon av mina historiska äventyrsböcker: "Tillbaka till Pompeji", "Jag är ingen häxa", "Den gömda Inkastaden", "Vikingaträl", "Svarta Döden", "Snapphanar" , "Giljotinen", "Riddarsvärdet", "Det glömda kriget 1808-1809" samt "Snapphaneresan"? Kanske att någon av dessa böcker ger dig inspiration. Gå in på min hemsida www.kimselius.se. Där kan du läsa smakprov ur böckerna och se om de inspirerar dig.

Det bästa sättet att börja en berättelse är att det händer huvudpersonen något. Det ska vara en mening som direkt griper tag i läsaren och gör så att personen vill fortsätta läsa.

Om du vill vara säker på att kunna avsluta dina berättelser ska du arbeta med "Gula lappar"-tekniken. Gör så här:

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

Om du tillhör dem som har väldigt mycket fantasi kanske du inte hinner avsluta din berättelse innan det kommer en ny du vill påbörja. Det gör inget. Har du använt dig av gula lappar har du ändå hela sammanhanget klart för dig och kan fortsätta skriva din berättelse färdigt en annan gång.

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

Varje bok byggs upp runt en riktig historisk händelse. När jag har bestämt vilket ämne jag ska skriva om läser jag mängder av faktaböcker om det ämnet, t.ex. Kina. Under tiden jag läser, dyker idéerna om vad boken ska handla om upp. Då skriver jag ned det på Post-it-lappar. När jag sedan läst klart all fakta har jag mängder av gula lappar med idéer på kapitel, händelser, ord som ska till faktadelen i slutet av boken. Då sätter jag mig och skriver.

För att berättelsen ska hålla sig så nära fakta och sanning som möjligt försöker jag väva in riktiga historiska personer i böckerna. Ofta berättar jag mer om de personerna i faktadelen för att läsaren ska förstå att de personerna har funnits på riktigt.

Läs gärna någon av mina böcker för att se hur jag lägger upp böckerna. Hoppas att detta gav dig svar på din fråga. Om du går in på min hemsida www.kimselius.se hittar du fler tips under länken "Författartips". På hemsidan kan du även läsa mer om mig och mina böcker, till exempel utdrag ur varje bok. Dessutom kan du lyssna på ett kapitel ur "Tillbaka till Pompeji", "Giljotinen" och "Snapphanar".

Lycka till med ditt skrivande.

Kramisar från Kim

Vad ska man tänka på om man vill skriva? Har du något tips om vad jag kan skriva om?

/ Moa Wernersson, 10 år från Svergie, Karlskrona

Hej Moa

Detta är viktigt att tänka på när du ska skriva:

Börja första meningen med att något spännande händer. Då har du fångat läsaren. Försök börja spännande och hålla spänningen vid liv genom hela berättelsen. Det gör man lätt genom att låta huvudpersonen råka ut för något, ana att något kommer att hända, att någon säger något som gör att man vill fortsätta läsa etc.

Skriv det DU vill läsa! För att göra en bra berättelse bör du skriva direkt från hjärtat, och gärna ta del av de erfarenheter du bär inom dig. Tänk på att inte skriva för att någon annan ska läsa berättelsen, utan skriv för att DU ska bli nöjd med berättelsen. Använd ditt eget "språk" och försök inte härma någon annan författare, då blir din berättelse bra. För att förlagen ska bli intresserade av din berättelse bör du ha något nytt att berätta, något som väcker deras intresse. Glöm inte att berättelsen måste fånga läsaren redan i första meningen.

Eftersom mina böcker är kända för att fängsla läsarna från första början till sista raden kanske du kan läsa någon av dem så förstår du vad jag menar: Tillbaka till Pompeji, Jag är ingen häxa, Faraos förbannelse, Den gömda Inkastaden, Vikingaträl, Svarta Döden, Snapphanar, Giljotinen, Riddarsvärdet och Det glömda kriget 1808-1809. Prova någon av dem så ser du hur jag har skrivit för att hålla spänningen vid liv hela boken igenom För att läsa smakprov ur böckerna kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se

Jag önskar dig lycka till med ditt skrivande och hoppas att du också når dina drömmars mål och att du kontaktar mig den dag du får din bok antagen. Om du går in på min hemsida www.kimselius.se under "Författartips" hittar du mer tips och där kan du även läsa om personer i din ålder som har lyckats få sina böcker utgivna.

Hoppas att allt detta gav dig svar på båda dina frågor, annars får du höra av dig igen!

Kramisar från Kim


vilken bok tycker du är bäst????

/ Maja wahlberg, 10 år från jönköping

Hej Maja

Den senaste boken jag läste var "Drakväktaren" och jag tycker den är så bra! Av mina egna böcker tycker jag väldigt mycket om "Giljotinen" och "Det glömda kriget 1808-1809", men även min senaste bok "Snapphaneresan". Många läsare tycker att "Faraos förbannelse" är den bästa boken i min serie om Theo och Ramona. Vilken är din egen favorit?

Kramisar från Kim


vad reckomenderar du för böcker?

/ paulina, 11 år

Hej Paulina

Det finns så många fantastiska böcker att läsa: Drakväktaren, Bläckhjärta, Den hemliga trädgården, Eragon, Spiderwick... Det finns oändligt många spännande böcker, däribland mina.Jag har skrivit 11 böcker, kanske någon av dem passar dig? Här kan du se vad mina böcker heter och vad de handlar om:

"Tillbaka till Pompeji", 1:a boken: Handlar om Ramona, som plötsligt förflyttats i tiden och möter Theo i staden Pompeji. Hon vet att hela staden kommer att förintas av ett vulkanutbrott och döda alla invånarna, även henne om hon inte kan ta sig därifrån i tid. Men hon vet inte när det kommer att hända, om 100 år, om 10 år eller om 10 minuter...

"Jag är ingen häxa", 2:a boken: Här färdas Ramona och Theo i tiden till häxförföljelsens tid. De räddar en flicka från att bli levande bränd på bål och flyr. Men de kommer inte långt innan de själva blir tillfångatagna anklagade för häxeri...

"Faraos förbannelse", 3:e boken: Den berättelsen börjar långt nere i en faraos grav i Egypten. Ramona lägger händerna över gamla skrivtecken på gravens vägg, uttalar en ramsa och plötsligt blir allt svart runt Ramona. Theo ropar på Ramona och får inget svar, han vänder sig om och ser att Ramona är spårlöst borta. Han har ingen aning om vart hon har tagit vägen... Ramona upptäcker ett fladdrande ljus som närmar sig henne i mörkret...

"Den gömda Inkastaden", 4:e boken: Här är Theo och Ramona ute i djungeln när tidsförflyttningen sker. De har kommit ifrån sin turistgrupp och plötsligt hör de ljudet av röster. Ramona tror att det är turistgruppen och rusar ut ur djungeln följd av Theo. Plötsligt står de framför en grupp Inkaindianer som hastigt höjer spjuten mot dem...

"Vikingaträl", 5:e boken: Theo och Ramona blir tillfångatagna av vikingar efter att ha fallit i vattnet och blivit förflyttade i tiden. De förs upp till en slavmarknad för att säljas. Efter ett rymningsförsök av Theo skiljs de båda åt och går olika hemska öden till mötes...

"Svarta Döden", 6:e boken: Här förflyttas Theo och Ramona till Florens 1348 och pestens tid. Där möter de Minette som bär på en stor hemlighet. När hon avslöjar den för Theo och Ramona inser de att de måste fly, men då flyr rakt i armarna på Svarta Döden.

"Snapphanar", 7:e boken: Ramona hittar ett gammalt dokument som för henne på en virvlande färd genom tiden, till Snapphanarna år 1676. Ramona förlorar minnet efter en olycka. Theo lyckas följa efter Ramona i tiden men hamnar på motståndarsidan. Till slut möts de tidigare vännerna i en kamp på liv och död.

"Giljotinen", 8:e boken: År 1793, franska folket gör uppror och avrättar sin kung med giljotinen. Ödet för giljotinen i Theo och Ramonas väg, vilket medför hemska konsekvenser. "Jag ska bara känna", viskade Ramona och vidrörde handtaget på giljotinen. Theo skrek till. Han grep tag i Ramona, vilket fick henne att rycka till och frigöra spaken. Giljotinbladet föll med ett svischande, ödesmättat ljud. Med en duns föll huvudet i korgen. Ramona stupade till marken...

"Riddarsvärdet", 9:e boken: Med fasansfull insikt inser Theo och Ramona att de inte kommit tillbaka till sin egen tid. De håller i ett riddarsvärd! Vid ljudet av röster släpper Ramona taget och gömmer sig. Theo står som förstenad och stirrar på svärdet. Theo har förstått att svärdet är deras enda biljett hem. Han måste hålla fast vid det, till vilket pris som helst. Hans beslut för dem åt skilda håll, till Mont-St-Michel och Château de Pirou i Normandie under 1300-talets riddartid. Planer smids om ond, bråd dö, som även inkluderar Theo och Ramona.

"Det glömda kriget - 1808-1809", 10:e boken: "Vad har jag nu ställt till med?" utbrast Ramona. Hon förstod genast att en ny tidsförflyttning var på gång. Hon ville gripa tag i Theo så att även han följde med. Men det var för sent... När Theo och Robert upptäcker att Ramona försvunnit, vet de inte vart hon har tagit vägen. De tror att hon har färdats till kriget 1808-1809, då Sverige förlorade Finland till Ryssland. Därför läser de allt om det kriget. Varje gång Theo tar en ny mapp får det oanade följder. Ramona kämpar för sitt liv i det finska kriget, där kulorna viner runt henne, folk sprängs i bitar och döden ständigt lurar bakom nästa vägkrök. Ska Theo och Robert hinna rädda Ramona innan det är för sent?

"Snapphaneresan" , 11:e boken: Följ med Theo och Ramona på en spännande resa i Snapphaneland. Berättelsen börjar på Sporrakulla gård, där de hittar ett kopparmynt ifrån Loshultskuppen. Genom kopparmyntet färdas de genom tiden till snapphanefejden 1678. Theo och Ramona ger sig på jakt efter skatten. Färden för dem genom hela Snapphaneriket. Många faror möter dem på vägen. Att hitta skatten är inte så lätt som de först trodde.

”Kinesiska Draken” Detta är ännu en spännande berättelse om Theo och Ramona. Denna gång far de genom tiden till det historiska Kina och får uppleva många av de saker vi idag kan resa runt och studera i nutidens Kina. Som vanligt kastas de mellan olika händelser, skrämmande och livsfarliga, men samtidigt oerhört fängslande. Kommer ut i augusti 2009.

Böckerna är Historiska Äventyrsböcker, skrivna runt en riktig historisk händelse, med riktiga historiska personer och en faktadel i slutet av boken. Många skriver till mig och tackar mig för att de har fått högsta betyg i skolan efter att ha läst någon av mina historiska äventyrsböcker och därefter fått prov i skolan på ämnet. De säger att det känns som om de hade varit där och därför kom ihåg allt de hade läst. De säger också att mina böcker ger spänning för stunden och lärdom för livet. Att böckerna är så spännande att det inte går att sluta läsa dem, förrän dem är slut!

Hör av dig och berätta om du läser någon av böckerna och vad du isåfall tyckte om den/dem? Du får gärna höra av dig igen om du vill ha fler boktips.

Kramisar från KimHej igen! , jag har hållit på med min bok läääänge nu, men är fortfarande bara på page 11. Jag älskar att skriva, och har även andra böcker, och noveller jag skriver på. Men jag vet att du är upptagen och så men skulle du kunna läsa en mimimall bit ur min 'bästa' bok?.

Alicia satt i det stora vardagsrummet med porträtt av den stora släkten och glasbord och vin och stora vita fåtöljer hon svepte en sorgsen blick på Familjerna..Hon undvek Familjernas blickar och försökte att inte höra vad de pratade om.
. Hon viste vad som skulle hända..Änu en avrättning. Det var så förfärligt..att höra en mans sista ord eller att se en kninna’s sista andetag och nu hände det igen - de höll på att diskutera om pojken skulle avrättas eller inte..Pojken var i Alicia’s ålder och han hade ju gjort en väldigt modig sak… han hade räddat sin far från Shimbad fängelset. Ett grovt brott tyckte Familjerna.
’’Kan jag inte gå upp på mit rum?’’sa Alicia.
Mrs Nerogg vände sit allvarliga ansikte mot Alicia och sade:’’Du lär dig av det här’’ och vände sig sedan om till diskutionen.
’’Jag tycker han ska avrättas genom att hängas’’ sa Mr Lybas
’’mmm..,men när?’’’sa Mrs Nerogg.
Mr Nerogg lutade sig bakåt och slöt ögonen.Hans mustach vippade i koncentration.Han öppnade munnen och sade:
”Om en vecka’’

/ Zelda, 10 år från Lundl

Hej Zelda

Jag läste bara den första raden i din bok och jag tycker du ska sluta meningen efter "den stora släkten". Ta bort de andra detaljerna, du försöker få med för mycket samtidigt. Tänk på att det ska vara spännande och hålla läsaren fångad för att den ska vilja fortsätta läsa. Vänta med beskrivningen till lite längre fram, så ska du se att det blir en jättebra berättelse för början är fängslande.

Lycka till!

Kramisar från Kim


Vad bör man tänka på om man ska skriva en bok?
Tycker du att det är bäst att planera hela boken innan man skriver den?

/ Linnea Gelland, 13 år från Ågårdarna

Hej Linnea

Om du vill börja göra en längre bok är det bra om du har skrivit ned dina tankar i förväg, med andra ord planera din bok i förväg. Gör så här:

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

Om du tillhör dem som har väldigt mycket fantasi kanske du inte hinner avsluta din berättelse innan det kommer en ny du vill påbörja. Det gör inget. Har du använt dig av gula lappar har du ändå hela sammanhanget klart för dig och kan fortsätta skriva din berättelse färdigt en annan gång.

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

Varje bok byggs upp runt en riktig historisk händelse. När jag har bestämt vilket ämne jag ska skriva om läser jag mängder av faktaböcker om det ämnet, t.ex. Kina. Under tiden jag läser, dyker idéerna om vad boken ska handla om upp. Då skriver jag ned det på Post-it-lappar. När jag sedan läst klart all fakta har jag mängder av gula lappar med idéer på kapitel, händelser, ord som ska till faktadelen i slutet av boken. Då sätter jag mig och skriver.

För att berättelsen ska hålla sig så nära fakta och sanning som möjligt försöker jag väva in riktiga historiska personer i böckerna. Ofta berättar jag mer om de personerna i faktadelen för att läsaren ska förstå att de personerna har funnits på riktigt.

Läs gärna någon av mina böcker för att se hur jag lägger upp böckerna. Till exempel min senaste bok "Snapphaneresan" som är en fantastiskt spännande bok!

Hoppas att detta gav dig svar på din fråga. Om du går in på min hemsida www.kimselius.se hittar du fler tips under länken "Författartips". På hemsidan kan du även läsa mer om mig och mina böcker, till exempel utdrag ur varje bok: "Tillbaka till Pompeji", "Jag är ingen häxa", "Faraos förbannelse", "Den gömda Inkastaden", "Vikingaträl", "Svarta Döden", "Snapphanar", "Giljotinen", "Riddarsvärdet" och "Det glömda kriget 1808-1809", samt ”Snapphaneresan”. Dessutom kan du lyssna på ett kapitel ur "Tillbaka till Pompeji", "Giljotinen" och "Snapphanar", som jag har läst in.

Lycka till med ditt skrivande.

Kramisar från Kim


Vilket är ditt bästa skriv-tips?

/ Inez, 11 år från Malmö

Hej Inez

Så här tycker jag att man ska börja en bra bok:

Börja första meningen med att något spännande händer. Då har du fångat läsaren. Försök börja spännande och hålla spänningen vid liv genom hela berättelsen. Det gör man lätt genom att låta huvudpersonen råka ut för något, ana att något kommer att hända, att någon säger något som gör att man vill fortsätta läsa etc.

Skriv det DU vill läsa! För att göra en bra berättelse bör du skriva direkt från hjärtat, och gärna ta del av de erfarenheter du bär inom dig. Tänk på att inte skriva för att någon annan ska läsa berättelsen, utan skriv för att DU ska bli nöjd med berättelsen. Använd ditt eget "språk" och försök inte härma någon annan författare, då blir din berättelse bra. För att förlagen ska bli intresserade av din berättelse bör du ha något nytt att berätta, något som väcker deras intresse. Glöm inte att berättelsen måste fånga läsaren redan i första meningen.

Eftersom mina böcker är kända för att fängsla läsarna från första början till sista raden kanske du kan läsa någon av dem så förstår du vad jag menar: Tillbaka till Pompeji, Jag är ingen häxa, Faraos förbannelse, Den gömda Inkastaden, Vikingaträl, Svarta Döden, Snapphanar, Giljotinen, Riddarsvärdet och Det glömda kriget 1808-1809. Prova någon av dem så ser du hur jag har skrivit för att hålla spänningen vid liv hela boken igenom För att läsa smakprov ur böckerna kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se

Mina böcker börjar så här:

"Mina damer och herrar, vi landar strax i Rom och vill därför be er att spänna fast era säkerhetsbälten." (Tillbaka till Pompeji)

"Nej, inte nu igen!" ropade Ramona förskräckt. (Jag är ingen häxa)

"Titta här, Theo!" ropade Ramona upphetsat och viftade intensivt med armarna för att fånga Theos uppmärksamhet. (Faraos förbannelse)

"Jag är rädd", sa Ramona och strök med darrande hand undan svettdropparna som envisades med att rinna ned i ögonen. (Den gömda Inkastaden)

"Ovädret var över Theo och Ramona innan de hann reagera." (Vikingaträl)

"Han drog yllefilten över axlarna och rös av kyla, trots att svetten flödade ymnigt från hans kropp." (Svarta Döden)

"När Ramona öppnade sina himmelsblå ögon denna försommardag, hade hon inte en aning om vad sommarlovet skulle föra med sig." (Snapphanar!)

"Vakna, Ramona! VAKNA!" (Giljotinen)

"Förbryllat stirrade Ramona och Theo på varandra." (Riddarsvärdet)

"Vad har jag nu ställt till med?" utbrast Ramona, när hon kände den välbekanta yrseln inför en tidsförflyttning gripa tag i henne. (Det glömda kriget 1808-1809)

Regnet piskade mot spåntaket på det gamla 1600-talshuset, Sporrakulla gård. (Snapphaneresan)

Tyckte du böckerna lät spännande? Du kan börja läsa dem i vilken ordning du vill. Du måste inte börja med den första boken i serien. Om du vill kan du börja med den senaste.

Jag önskar dig lycka till med ditt skrivande och hoppas att du också når dina drömmars mål och att du kontaktar mig den dag du får din bok antagen. Om du går in på min hemsida www.kimselius.se under "Författartips" hittar du mer tips och där kan du även läsa om personer i din ålder som har lyckats få sina böcker utgivna.

Kramisar från Kim


tycker du bäst om att läsa eller att skriva boker själv!

/ natalie, 10 år från norrköping

Hej Natalie

Tror nog att jag tycker bäst om att skriva min egen bok, eftersom det ger så mycket. Till stor del beroende på att jag läser så många faktaböcker inför varje bok jag ska skriva, då lär jag mig väldigt mycket. Dessutom reser jag till alla platser jag ska skriva om, vilket är otroligt spännande och roligt, och resan tillför dessutom mina böcker lite extra.

Kramisar från Kim


Hej!! Igen!!
Jo det finns många böcker om Ramona och Theo och det ska bli kul och spännande att läsa dom!!!!!!på minna 3 historier har jag på den enna gjort 7 kapitel och det har tagit ettt halv år ungefär och den anndra har jag gjort 6 kapitel på och har tagit mig ungefär 4 månader och en jag har börjat på som ska bli lång och den har jag gjort 2 kapitel på än så länge och det har tat mig 1 och en halv månad att skriva!!!! Och sen har jag skrivit när jag var lite minndre om en häst och en katt som lekte hos varandra som kommpisar gör!!! Fast jag fattar inte hur jag har kunnat få till det i den lilla boken om hästen och katten för jag har skrivit såna konstiga ord!!!! Och det är litte små kul att läsa dom!!!
Kramisar hälsningar Rebecca!!

/ Rebecca, 10 år från Sverige, Helsingborg

Hej Rebecca

Det låter jättebra att du skriver så mycket. Om du får proble med någon berättelse är det bra att låta den ligga ett tag, kanske tre-fyra månader. Då är det lättare att se hur man kan rätta till problemet när man tar itu med berättelsen igen.

Lycka till med dina berättelser!

Kramisar från Kim


Hej!!!!! Igen!!!! I dag har jag varit på Helsingborgs stads bibliotek och lånat böcker!!! Och efter att ha lettat länge har jag äntligen hittat en bok du har skrivit jag lånade: Tillbaka till Pompeji. Jag har bara läst till kapitel 3 än så länge men den värkar jätte bra!!! Och jag har alldrig läst en så bra början på en bok!!! Och så har jag en ny fråga hur många år var du när du börja skriva denna boken?? Och hur lång tid tog det att skriva boken?? Kramisar hälsningar Rebecca!!!

/ Rebecca, 10 år från Sverige, helsingborg

Hej Rebecca

Vad roligt att du tyckte om boken. Nu har du börjat läsa den första boken i serien om Theo och Ramona, det finns ytterligare 10 stycken. Bäst att du ställer dig på kö på biblioteket, för böckerna brukar oftast vara utlånade.

Jag blir så glad när du berättar hur mycket du redan tycker om boken. Du ska veta att den bara blir bättre och bättre.

Jag minns inte exakt hur gammal jag var när jag skrev boken, någonstans mellan 25-30 år. Däremot minns jag att det tog cirka fem år att skriva boken.

Gå in på www.kimselius.se så kan du se bilder ifrån Pompeji om du kikar under "Böcker" och klickar på "Tillbaka till Pompeji"-bilden.

Ha en fortsatt trevlig läsning!

Kramisar från Kim

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2017 Unga Fakta AB