Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet författare. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Kim M. Kimselius om författare!


Hej!
Jo, jag undrar bara lite... Har du något tips för unga som vill bli författare? Något som du hade velat veta då?
Hejdå :D

/ Hanna, 14 år från Sverige

Hej Hanna

Jo, jag har massor av tips för den som drömmer om att bli författare. Här är några:

Gör så här:

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

Om du tillhör dem som har väldigt mycket fantasi kanske du inte hinner avsluta din berättelse innan det kommer en ny du vill påbörja. Det gör inget. Har du använt dig av gula lappar har du ändå hela sammanhanget klart för dig och kan fortsätta skriva din berättelse färdigt en annan gång.

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

Varje bok byggs upp runt en riktig historisk händelse. När jag har bestämt vilket ämne jag ska skriva om läser jag mängder av faktaböcker om det ämnet, t.ex. Kina. Under tiden jag läser, dyker idéerna om vad boken ska handla om upp. Då skriver jag ned det på Post-it-lappar. När jag sedan läst klart all fakta har jag mängder av gula lappar med idéer på kapitel, händelser, ord som ska till faktadelen i slutet av boken. Då sätter jag mig och skriver.

För att berättelsen ska hålla sig så nära fakta och sanning som möjligt försöker jag väva in riktiga historiska personer i böckerna. Ofta berättar jag mer om de personerna i faktadelen för att läsaren ska förstå att de personerna har funnits på riktigt.

Läs gärna någon av mina böcker för att se hur jag lägger upp böckerna. Till exempel min senaste bok "Snapphaneresan!"

Hoppas att detta gav dig svar på din fråga. Om du går in på min hemsida www.kimselius.se hittar du fler tips under länken "Författartips".

På hemsidan kan du även läsa mer om mig och mina böcker, till exempel utdrag ur varje bok:
"Tillbaka till Pompeji", "Jag är ingen häxa", "Faraos förbannelse", "Den gömda Inkastaden", "Vikingaträl", "Svarta Döden", "Snapphanar", "Giljotinen", "Riddarsvärdet" och "Det glömda kriget 1808-1809", samt ”Snapphaneresan” som precis har kommit ut. Dessutom kan du lyssna på ett kapitel ur "Tillbaka till Pompeji", "Giljotinen" och "Snapphanar", som jag har läst in.

Lycka till med ditt skrivande.

Kramisar från Kim


Jahop, då ligger det till som följande. För en tid sedan så la jag mitt skrivande på hyllan. Men nu får jag skrivarlust igen. Dock handlar det om en kärleksroman och inte Fantasy/äventyr jag fäst mig vid under hela min tid som "nybörjareförfattare". Jag fick lära att fantasy/äventyr är ett enormt komplext ämnesområde. Speciellt den bok jag påbörjar. Jag har kommit upp i ca. 80 sidor men det är bara början på berättelsen. Jag har därmed gjort beslutet att tänka igenom boken ännu en gån och sammla ihop fragmenten som spritt sig i alla håll.

Det mest irriterande är: Man har denna skrivarlustkänsla men man känner sig ändå insprationslös. Har du råkat ut för det? Kan det bero på att man är stressad eller sover för lite.

Jag vill starta igång med en kärleksroman, men jag har så många andra böcker på hyllan, och det känns som om att jag sviker min nuvarande bok igenom att påbörja en ny. Är denna känsla vanlig?

Tack för svar!

/ Robin, 16 år från Västerås

Hej Robin

Den känsla du har beror säkert på att du har så många idéer i huvudet och har svårt att sätta dig ned och koncentrera dig på en. Om du har skrivlust, men ändå saknar inspiration tycker jag att du ska sätta dig ned och skriva ned de idéer som snurrar runt i huvudet. Då brukar det bli lättare att komma igång igen.

Nej, du sviker inte din förra bok genom att skriva en ny. När jag var i din ålder gjorde jag precis samma sak, en del ligger fortfarande oavslutade i byrålådorna, andra har jag till slut skrivit färdigt.

Det som är viktigt just nu är att du inte slutar att skriva, oavsett vilken bok du håller på med. Håll skrivglöden levande och låt orden flöda. Till slut kan du väva samman de berättelser du verkligen brinner för. Fortsätt skriv!

Lycka till!

Kramisar från Kim


Hej Kim! Vi träffades på Nova Lund den 13december när du var där.
Nu till min fråga : Vilken bok som du skrivit tycker du är bäst ? Sen undrar jag om Theo & Ramona är ihop i böckerna?
Med Mycket Vänliga Hälsningar Louise.

/ Louise, 12 år från Sverige

Hej Louise

Roligt att höra ifrån dig. Den bok jag tycker bäst om är alltid den senaste som jag har skrivit, vilket gör att "Snapphaneresan" som just nu har kommit ut är den jag är mest nöjd med. Dessutom tycker jag väldigt mycket om "Giljotinen" och "Det glömda kriget 1808-1809".

Vet du... det där med Theo och Ramona är något som jag vill hålla läsaren i ovisshet om , så att läsaren själv bildar sig en uppfattning... Vad tror du? Så mycket kan jag i alla fall avslöja att Theo och Ramona tycker vansinnigt mycket om varandra!

Kramisar från Kim


Vem är världens kändaste författare?

/ Vanja Spolin, 10 år från Göteborg

Hej Vanja

Vet faktiskt inte vem som är världens kändaste författare... Däremot vet jag att vår egna Astrid Lindgren är översatt till 88 språk och har sålt 145 miljoner böcker över hela världen. Kanske är hon den som är mest känd över hela världen?!

Du kan läsa mer om Astrid Lindgren på http://sv.wikipedia.org/wiki/Astrid_Lindgren

Kramisar från Kim


Hej Kim!
Jag undrar vilka böcker som är bra för en 12 åring. Nu så läser jag "Om jag kunde drömma" (Twilight) den är jätte bra. Jag skulle bli jätteglad om du svarade.

/ J.D, 12 år från Stockholm

Hej J.D.

Åh, det finns massor av spännande böcker att läsa för en tolvåring. Du vet väl att det finns fler böcker som forsättning på "Om jag kunde drömma": "När jag hör din röst" och "Ljudet av ditt hjärta".

Du kan läsa böcker av Mårten Sandén "En plats de kallar Lyckan" och Katarina von Bredow "Räcker det om jag älskar dig", "Som jag vill" och många fler.

Tror nog att du även skulle tycka om mina böcker: Jag har skrivit 11 böcker:

"Tillbaka till Pompeji", 1:a boken: Handlar om Ramona, som plötsligt förflyttats i tiden och möter Theo i staden Pompeji. Hon vet att hela staden kommer att förintas av ett vulkanutbrott och döda alla invånarna, även henne om hon inte kan ta sig därifrån i tid. Men hon vet inte när det kommer att hända, om 100 år, om 10 år eller om 10 minuter...

"Jag är ingen häxa", 2:a boken: Här färdas Ramona och Theo i tiden till häxförföljelsens tid. De räddar en flicka från att bli levande bränd på bål och flyr. Men de kommer inte långt innan de själva blir tillfångatagna anklagade för häxeri...

"Faraos förbannelse", 3:e boken: Den berättelsen börjar långt nere i en faraos grav i Egypten. Ramona lägger händerna över gamla skrivtecken på gravens vägg, uttalar en ramsa och plötsligt blir allt svart runt Ramona. Theo ropar på Ramona och får inget svar, han vänder sig om och ser att Ramona är spårlöst borta. Han har ingen aning om vart hon har tagit vägen... Ramona upptäcker ett fladdrande ljus som närmar sig henne i mörkret...

"Den gömda Inkastaden", 4:e boken: Här är Theo och Ramona ute i djungeln när tidsförflyttningen sker. De har kommit ifrån sin turistgrupp och plötsligt hör de ljudet av röster. Ramona tror att det är turistgruppen och rusar ut ur djungeln följd av Theo. Plötsligt står de framför en grupp Inkaindianer som hastigt höjer spjuten mot dem...

"Vikingaträl", 5:e boken: Theo och Ramona blir tillfångatagna av vikingar efter att ha fallit i vattnet och blivit förflyttade i tiden. De förs upp till en slavmarknad för att säljas. Efter ett rymningsförsök av Theo skiljs de båda åt och går olika hemska öden till mötes...

"Svarta Döden", 6:e boken: Här förflyttas Theo och Ramona till Florens 1348 och pestens tid. Där möter de Minette som bär på en stor hemlighet. När hon avslöjar den för Theo och Ramona inser de att de måste fly, men då flyr rakt i armarna på Svarta Döden.

"Snapphanar", 7:e boken: Ramona hittar ett gammalt dokument som för henne på en virvlande färd genom tiden, till Snapphanarna år 1676. Ramona förlorar minnet efter en olycka. Theo lyckas följa efter Ramona i tiden men hamnar på motståndarsidan. Till slut möts de tidigare vännerna i en kamp på liv och död.

"Giljotinen", 8:e boken: År 1793, franska folket gör uppror och avrättar sin kung med giljotinen. Ödet för giljotinen i Theo och Ramonas väg, vilket medför hemska konsekvenser. "Jag ska bara känna", viskade Ramona och vidrörde handtaget på giljotinen. Theo skrek till. Han grep tag i Ramona, vilket fick henne att rycka till och frigöra spaken. Giljotinbladet föll med ett svischande, ödesmättat ljud. Med en duns föll huvudet i korgen. Ramona stupade till marken...

"Riddarsvärdet", 9:e boken: Med fasansfull insikt inser Theo och Ramona att de inte kommit tillbaka till sin egen tid. De håller i ett riddarsvärd! Vid ljudet av röster släpper Ramona taget och gömmer sig. Theo står som förstenad och stirrar på svärdet. Theo har förstått att svärdet är deras enda biljett hem. Han måste hålla fast vid det, till vilket pris som helst. Hans beslut för dem åt skilda håll, till Mont-St-Michel och Château de Pirou i Normandie under 1300-talets riddartid. Planer smids om ond, bråd dö, som även inkluderar Theo och Ramona.

"Det glömda kriget - 1808-1809", 10:e boken: "Vad har jag nu ställt till med?" utbrast Ramona. Hon förstod genast att en ny tidsförflyttning var på gång. Hon ville gripa tag i Theo så att även han följde med. Men det var för sent... När Theo och Robert upptäcker att Ramona försvunnit, vet de inte vart hon har tagit vägen. De tror att hon har färdats till kriget 1808-1809, då Sverige förlorade Finland till Ryssland. Därför läser de allt om det kriget. Varje gång Theo tar en ny mapp får det oanade följder. Ramona kämpar för sitt liv i det finska kriget, där kulorna viner runt henne, folk sprängs i bitar och döden ständigt lurar bakom nästa vägkrök. Ska Theo och Robert hinna rädda Ramona innan det är för sent?

"Snapphaneresan" , 11:e boken: Följ med Theo och Ramona på en spännande resa i Snapphaneland. Berättelsen börjar på Sporrakulla gård, där de hittar ett kopparmynt ifrån Loshultskuppen. Genom kopparmyntet färdas de genom tiden till snapphanefejden 1678. Theo och Ramona ger sig på jakt efter skatten. Färden för dem genom hela Snapphaneriket. Många faror möter dem på vägen. Att hitta skatten är inte så lätt som de först trodde.

”Kinesiska Draken” Detta är ännu en spännande berättelse om Theo och Ramona. Denna gång far de genom tiden till det historiska Kina och får uppleva många av de saker vi idag kan resa runt och studera i nutidens Kina. Som vanligt kastas de mellan olika händelser, skrämmande och livsfarliga, men samtidigt oerhört fängslande. Kommer ut i augusti 2009.

Böckerna är Historiska Äventyrsböcker, skrivna runt en riktig historisk händelse, med riktiga historiska personer och en faktadel i slutet av boken. Många skriver till mig och tackar mig för att de har fått högsta betyg i skolan efter att ha läst någon av mina historiska äventyrsböcker och därefter fått prov i skolan på ämnet. De säger att det känns som om de hade varit där och därför kom ihåg allt de hade läst. De säger också att mina böcker ger spänning för stunden och lärdom för livet. Att böckerna är så spännande att det inte går att sluta läsa dem, förrän dem är slut!

Hör av dig och berätta om du läser någon av böckerna och vad du isåfall tyckte om den/dem?

Kramisar från Kimvad är roligast med häst böcker.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

/ fialis, 13 år från falun

Hej Fialis

Vad som är roligast med hästböcker...

Det beror på vem som läser hästboken, vad just den personen tycker.

När jag var i din ålder läste jag många hästböcker och skrev många hästberättelser. Det jag tyckte var roligast var när en flicka fick den häst hon drömt om, hittade en övergiven häst, vann en häst, tog hand om en misshandlad häst, räddade livet på en häst och så vidare. Det var vad jag tyckte var roligast med hästböcker. Andra läsare kanske tycker att andra saker är roliga att läsa om i hästböcker.

Kramisar från Kim


hej!!det är mithra igen!tack för att du skickade till mig vad det heter om det är flera sockervadd,,,jag och min kompis har undrat om vad det heter på lektionen i svenska!!men vad står etc. för???

/ Mithra, 11 år från Linköping

Hej Mithra

Förkortningen etc står för etcetera, vilket betyder "och så vidare".

Mycket roligt att ni frågar, på så sätt lär ni er mer och mer ord, då får ni ett rikt språk.

Hör gärna av er igen!

Kramisar från Kim


Hej Kim!

Jag har en fråga till dej som jag har undrat väldigt länge nu när jag har läst dina böcker. Som förresten är helt otroligt bra!!
Men asså är Theo och Ramona typ tillsammans som ett par?
Jag försöker klura ut det när jag läser man lyckas aldrig!

Tack för allt
Sarah

/ Sarah, 12 år från Skåne

Hej Sarah

Tack för att du tycker så mycket om mina böcker. Har du sett att det har kommit en ny bok om Theo och Ramona: "Snapphaneresan"? Den kom ut i måndags. Kanske har din bokhandel inte hunnit få den ännu?

Jag vill hålla läsaren i ovisshet om Theo och Ramona, så att läsaren själv bildar sig en uppfattning... Vad tror du? Så mycket kan jag i alla fall avslöja att Theo och Ramona tycker vansinnigt mycket om varandra!

Kramisar från Kim


hej igen har läst om pompei
min gamla fröken i hässleholm pia börjesson vi har jobbat om pompei

/ emilia, 9 år från lerum

Hej Emilia

Har du läst min bok "Tillbaka till Pompeji"? Hoppas att du tyckte om den. Man lär sig mycket av boken. "Jag är ingen häxa" är nästa bok i serien om Theo och Ramona. Där lär du dig mycket om häxförföljelsen.

Kramisar från Kim


vart fins dina böcker

/ hanna, 9 år från sandviken

Hej Hanna

Om du inte hittar mina böcker i bokhandeln där du bor, kan du fråga efter dem, då tar dem in böckerna på beställning. Böckerna finns också på biblioteket, men är oftast utlånade så då får du beställa dem även där. Böckerna finns även att köpas hos internetbokhandlarna, t.ex. www.adlibris.se och www.bokus.com.

Hör av dig och berätt vad du tycker om böckerna när du har läst dem!

Kramisar från Kim


vilken är din favo bok

/ emilia, 9 år från lerum

Hej Emilia

Av mina egna böcker har jag två favoriter: "Det glömda kriget 1808-1809" och "Giljotinen". Båda böckerna är otroligt otäcka och jag rekommenderar dig att börja läsa "Tillbaka till Pompeji" om du vill läsa någon av mina böcker.

Av andra ungdomsböcker tycker jag att "Den hemlighetsfulla trädgården" av Frances Burnett Hodges är bra och jag läser den fortfarande med mycket nöje.

Om du vill se vad jag skriver för sorts böcker kan du gå in på www.kimselius.se. Där kan du läsa smakprov ur böckerna och se omslagen på böckerna. Du kan även lyssna när jag läser ur några av böckerna.

Ha det bra!

Kramisar från Kim


hej hur ska man göra så en bärettelse blir bra mina blir aldrig bra

hjälp mig Hanna

/ hanna wanke, 9 år från sandviken

Hej Hanna

Börja första meningen med att något spännande händer. Då har du fångat läsaren. Försök hålla spänningen genom hela berättelsen, börja spännande och håll spänningen vid liv genom hela berättelsen. Det gör man lätt genom att låta huvudpersonen råka ut för något, ana att något kommer att hända, att någon säger något som gör att man vill fortsätta läsa etc.

Skriv det DU vill läsa! För att göra en bra berättelse bör du skriva direkt från hjärtat, och gärna ta del av de erfarenheter du bär inom dig. Tänk på att inte skriva för att någon annan ska läsa berättelsen, utan skriv för att DU ska bli nöjd med berättelsen. Använd ditt eget "språk" och försök inte härma någon annan författare, då blir din berättelse bra. För att förlagen ska bli intresserade av din berättelse bör du ha något nytt att berätta, något som väcker deras intresse. Glöm inte att berättelsen måste fånga läsaren redan i första meningen.

Eftersom mina böcker är kända för att fängsla läsarna från första början till sista raden kanske du kan börja med att läsa någon av dem: Tillbaka till Pompeji, Jag är ingen häxa, Faraos förbannelse, Den gömda Inkastaden, Vikingaträl, Svarta Döden, Snapphanar och Giljotinen. Prova någon av dem så ser du hur jag har skrivit för att hålla spänningen vid liv hela boken igenom För att läsa smakprov ur böckerna kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se

Jag önskar dig lycka till med ditt skrivande .

Kramisar från Kim


hej!!!!! heter det flera sockervaddar?

/ Mithra, 11 år från sverige

Hej Mithra

Något annat än 1 sockervadd, 2 sockervadd etc, har jag aldrig hört. Därför tycker jag du ska säga 2 sockervadd etc.

Kramisar från Kim


hej!

jag har letat länge efter att hitta vad sockervadd heter i plural. kan du hjälpa mig? vänliga hälsningar Annie.

/ annie, 10 år från linköping

Hej Annie

Något annat än 1 sockervadd, 2 sockervadd etc, har jag aldrig hört. Därför tycker jag du ska säga 2 sockervadd etc.

Kramisar från Kim


VET DU NÅGOT BRA NAMN TILL EN KÄRLEKS DIKT???

/ evelina, 9 år från blekinge

Hej Evelina

Det bästa namn som jag känner till på en kärleksdikt är "Till Dig" av Karin Boye. Enkelt och rakt!

Ha gärna en kort titel på din dikt. Men... du behöver inte ha något namn på dikten. Det viktigaste är att du skriver den!

Lycka till!

Kramisar från Kim


Hej! Vad ska man tänka på om man vill skriva en riktigt bra deckare?
Jag skriver mycket och älskar deckare
från moa 10 år

/ moa wenersson, 10 år från karlskrona

Hej Moa

Här är en jättebra sida du kan gå in och läsa hur du bygger upp en deckare: http://www.pluggad.net/material/deckare/deckare.asp

Du kan också gå en "deckarskrivarkurs". Kika på http://www.deckarskolan.com/?gclid=CJe8_JO8opgCFdaU3wodFHnTmw så kan du läsa mer om det.

Lycka till!

Kramisar från Kim


har du läst alla lasse och maja för det har inte jag men dom låter roliga

/ isabel, 11 år från vetlanda

Hej Isabel

Tyvärr har jag inte läst en enda Lasse och Maja-bok. Om du tycker böckerna låter bra, kan du gå till biblioteket och låna dem.

Kramisar från Kim


Hej Jag går på en särskola där behandlar lärarna oss illa för dom har bara massa barnböcker där. Det känns inte som om det är en gymnasieskola när dom har pippiböcker vad gör man då??? Jag vill läsa deckare och skräck. m.m

/ Josefineottosson, 18 år från växjö

Hej Josefine

Har du berättat för lärarna hur du känner dig? Är det fler än du som känner samma sak, så kanske ni gemensamt kan ta upp frågan.

Jag vet att de använder mina böcker på specialskolor. Det är inga barnböcker, det är historiska äventyrsböcker, "som är så spännande att man inte kan sluta läsa", säger läsarna.

Om du går in på min hemsida www.kimselius.se och tittar vad det finns för böcker där, kanske du kan be dina lärare att även de går in och tittar på hemsidan. De får gärna kontakta mig så kan jag berätta för dem hur böckerna används i undervisningen i många skolor. Alla böckerna finns som Talböcker och en del skolor använder böckerna till undervisningen av dyslektiker.

Eftersom mina böcker är uppbyggda runt riktiga historiska händelser med faktadel i slutet av böckerna, tror jag att de skulle ge dig just det som du längtar efter: Att lära dig något samtidigt som du läser en spännande bok!

På hemsidan hittar du utdrag ur alla böckerna så att du kan läsa och känna om de känns rätt för dig. Dessutom kan du lyssna på några av böckerna.

Tala med dina lärare och ge dig inte. Skriv igen och berätta hur det går för dig.

Lycka till!

Kramisar från Kim


Hej Kim!
Jag undrar om man får ta med andras dikter i sina böcker? Som att t.ex. ha en dikt vid varje kapitel? Måste man fråga den som har skrivit dikten först?
Kram!

/ Olga Krüssenberg, 13 år från Eslöv

Hej Olga

Ledsen att du har fått vänta på ditt svar, men jag var tvungen att ta hjälp av vår jurist på Författarförbundet, Thorbjörn Öström, för att du verkligen skulle få veta vad som gällde. Thorbjörn svarar så här:

"Frågan är (som vanligt) inte helt lätt att besvara med ja eller nej. Har emellertid försökt att formulera mig så tydligt jag kan .

Normalt sett måste man alltid fråga författaren innan man tar in andras texter i sina böcker. Man behöver dock inte tillfråga författaren om användningen skulle kunna klassas som ett citat i upphovsrättslagens mening. Problemet är att reglerna för citat är väldigt otydliga och att det inte heller finns speciellt många domstolsavgöranden som belyser när ett citat kan vara tillåtet. När det gäller användningen av andras dikter vid varje kapitel kan man alltså inte klart säga att det skulle vara tillåtet enligt citatregeln i upphovsrättslagen.

Eftersom citatbestämmelsen är såpass oklar, brukar jag råda alla som vill citera något på ett sätt som inte helt klart faller under citaträtten att fråga de berörda författarna. Har man fått författarens tillstånd så behöver man inte fundera på om det faller under citaträtten eller inte. Min erfarenhet är dessutom att de flesta författare är positiva till att bli citerade."

Hoppas att detta var dig till hjälp.

Lycka till med ditt skrivande och hör av dig den dag du får din berättelse publicerad.

Kramisar från KimHej Kim!

Jag har ett problem. När jag skriver så blir allting så invecklat och krångligt. Istället för att texten flyter på så blir den "hackig". Jag har också en förmåga att använda samma ord flera gånger, fast jag egentligen kan flera synonoymer till de flesta ord.
Hjälp!

/ Oscar, 14 år från Sverige

Hej Oscar

Det känns som om du vill så mycket med din text, att du försöker skriva så som du tror att folk vill att texten ska vara. Stämmer det? Försök isåfall att ändra ditt skrivande:

Skriv från hjärtat! Om något som berör dig! Om något du vill berätta. Låt texten flöda, bry dig inte om ifall du upprepar samma ord, om du stavar fel, om inte grammatiken är rätt. BARA SKRIV! När du fått ned all den text du har inom dig DÅ går du in i texten och rättar, ändrar till synonymer, rättar stavfel och grammatik osv. Försök jobba på det här sättet så ska du se att du lyckas bättre. Om inte får du höra av dig igen.

Jag kan berätta en irriterande vana som jag har när jag skriver mina böcker: Det är att jag brukar "fastna" på ett ord som jag ständigt upprepar i just den boken. När jag korrekturläser gäller det att hitta det ordet och byta ut det mod synonymer. Men jag bryr mig inte om det under själva skrivprocessen, då är det viktigt att få ur mig texten och inte bryta fantasin.

Lycka till med ditt skrivande!

Kramisar från Kim

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2017 Unga Fakta AB