Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida




















Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet fåglar. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Mats Olsson om fåglar!


Hej, min fågel vill inte äta. Den har varit lite deprimerad på sistone. Jag ver inte varför men hon verkar ledsen. Snälla hjälp!!

/ Lisa, 13 år från Stockholm

Hej Lisa!
Jag har ingen aning om vad det är för en fågel du har. Om det är en burfågel så måste du vända dig till en djuraffär. Men ofta beror det nog på att de känner sig ensamma och vill ha sällskap. En spegel kanske kan räcka om det är en burfågel.
Om det rör sig om en vild fågel så har jag faktiskt inte hört talas om deprimerade sådana.

Hoppas det löser sig!

Mats på Kreativum


Hej Mats. Vår lilla bedårande duvunge har flygt iväg. Den hoppade upp på grill
och så den kvällen var den borta. Flög tre veckor försent. Men det var värt att vänta.

/ barnet E, 10 år från bor i Stockholm kommer från Grekland

Hej E!
Vad trevligt att den lyckades!

Mats på Kreativum


Hejsan.

Vi har en fågel i våran trädgård som förvirrar oss lite, ingen i familjen har någonsin hört det lätet från en fågel innan. Om man skall försöka förklara hu fågeln låter, så är det som man försöker starta en bil, när den bara står å maler. Typ som att man vill ha i gång ett fordon, men fordonet vill inte. Vet ej hur den ser ut tyvärr.

Har du något förslag vad det kan va?

/ Binis, 32 år från Gotland

Hej Binis!"
Det är en göktyta! Väldigt roligt ifall ni kan se den och om den häckar i er trädgård. Det är en hackspettart och heter på engelska Wryneck (fritt översatt vridnacke). Om man håller en sådan i handen (vid ringmärkning tex.) så tar man ett finger ovanför huvudet och för det fram och tillbaka då vrider göktytan sitt huvud mycket speciellt. Jag brukar likna dess läte vid en gammal Ford Anglia (1960-talet).

Kolla på internet efter just göktyta så får du mer. Det finns dessutom filmer på youtube som visar denna lite speciella art.

Sköt om den!

Mats på Kreativum


Hej!
Jag har en ringduva alt stadsduva som ruvar i ett bo i min stora/höga tuja (andra året), idag hör jag ett annat konstigt läte, om det är från henne eller unge vet jag ej. Först det fem-staviga, strax därefter ett tja - längre å enformigt läte, direkt därefter kommer det där femstaviga igen. Håller på längre en 15 minuter i alla fall. Har inte hört detta tidigare. Är det hon själv som har båda lätena, lr är det hannen lr är det någon unge. Ringduva, har den ring runt halsen, i så fall är det inte en ringduva men har ändå femstavigt läte.
Hoppas Ni vet svaret. Kramiz

/ Lillan, 63 år från Möldnal

Hej Lillan!
Först vilken art det är - ingen vit halsring och du misstänker ev. stadsduva. Det är inte så att duvan är lite sandfärgad och har ett svart tunt streck på halsen? Om det är så är det en turkduva som låter annorlunda. Men är det en blågrå duva utan vit halsring är det en stadsduva eller tamduva som de heter. Denna härstammar från klippduvan. Lätet kan vara lite speciellt om man kommer nära och ringduvan/tamduvan kan säkert har lite olika läten som inte är de "normala".

Hoppas detta ger dig en liten klarare bild på din fråga.

Mats på Kreativum


Hej!
Ett ringduvepar har sedan ett par dagar byggt bo i ett äppelträd, alldeles ovanför mina tvättlinor, och det är ju inte så kul... Förra året upptäckte jag dem när de just börjat försöka bygga i samma träd och lyckades få dem att avstå (de får mycket gärna bo i vilket annat träd som helst). Honan ligger i boet. Eftersom jag är mycket i trädgården just runt det trädet blir de störda och flaxar iväg och är borta långa stunder, i går i flera timmar.
Två frågor:
Jag har läst på nätet att honan "provruvar" några dagar för att bedöma om boplatsen är OK innan hon lägger ägg. Stämmer det? Några dagar tidigare övergav de ett bo de byggt i en hassel, mer oskyddat än det i äppelträdet.
Om det finns ägg i boet - hur länge kan de ligga om fåglarna ger sig igäg utan att kallna och bli okläckbara? De senaste dagarna har det varit 10 - 12 varmt grader dagtid.
Annika

/ Annika, 65 år från Trelleborg

Hej Annika!
Ringduvorna liksom de flesta andra fåglar lägger ett ägg om dagen ungefär. När det sista är lagt då startar honan (oftast) att ruva. Att ringduvan "provar" sig fram vet jag faktiskt inte men deras val är ibland häpnadsväckande med verkligt udda utsatta ställen. Men eftersom de gör så så går det oftast bra. Ringduvan kan häcka mycket sent på året och i Blekinge har vi funnit dunungar i mitten av september.

Hoppas du är nöjd med de svaret.

Mats på Kreativum


Har koltrasten några fiender isåfall vilka? Kan du något annat man bör känna till om koltrasten? Vad?

/ Malte , 10 år från Göteborg

Hej Malte!
Koltrasten har egentligen "bara" sparvhöken och möjligtvis duvhöken som är den predator som tar koltrastar. Givetvis katter och rävar kan överraska dem. Vildsvin kan också "gå på" bon med ruvande fåglar eller ungar.
Koltrasten är Sveriges nationalfågel och den sjunger mycket vackert!

Ha det gott!

Mats på Kreativum


Hej. Har en fågel som flaxar runt grannens fönster väldigt intensivt . Han varierar mellan alla fem fönster som finns utmed varandra. Det är andra dagen som han kämpar. Speglar han sig bara eller vad menar han? Grannen öppnade ett fönster för att få bort honom men då tog han ett annat fönster.
Säger han, för färgerna är de vackraste orange på mage och stjärt fast mörkare där, grå på rygg och vitt pannparti. Trodde först på långt håll att det är en bofink men han är ganska så smalpipig i ansikte och näbb och ganska liten.Tacksam för svar. / Anna

/ anna larsson, 48 år från tranemo

Hej Anna!
Ledsen det dröjt innan svar men det är en hane av rödstjärt som uppför sig på det viset.
Den ser helt enkelt sin spegelbild i fönstret och uppfattar det som en rivaliserande hane som den försöker köra bort.

Ha det gott!

Mats på Kreativum


Tjenare mannen! Hur länge kan en fågel hålla andan?

/ Limpan, 93 år från Göteborg

Hej!
Hålla andan är väl kanske lite fel att säga. När sjöfåglar dyker ner för att söka föda så är det allt ifrån några sekunder till Kejsarpingvinen som kan dyka ner till drygt 500 m och stanna nere upp till 20 minuter. Det är vad jag känner till. Kanske det finns fler varianter. Har dock själv klockat både ejder, knipa och storlom och där handlar det om 10-15 sekunder hos knipan medan lommen 1,5 minut.

Hoppas du är nöjd med detta svaret.

Mats på Kreativum


Hej Mats. Vi har en bedårande duvunge på balkongen som vägrar flyga. Den skulle flygit för en vecka sen. Snälla hjälp oss. P.S den bor i en kruka.

/ barnet E, 10 år från stockholm

Hej E!
Vad kan jag göra? Egentligen ingenting eftersom den troligen har en defekt som gör att den inte kan flyga. För om jag förstår detta rätt så har den utvecklade vingar och fjädrar men vill inte flyga. Det kan ju mycket väl vara så att den matas och inte är riktigt redo ännu. Är den en tamduva eller är det en vild duva? Om ni inte vill ha den på balkongen så leta upp en buske eller ett träd i närheten och placera den där så kanske det löser sig.
Något annat förslag har jag inte tyvärr.

Mats på Kreativum


Hej! Jag undrar om t.ex. småfåglar brukar använda bon från t.ex. förra året. Boet måste inte ha varit deras.

/ Filippa Lindskog, 9 år från Lillängen

Hej Filippa!
När det gäller småfåglar eller tättingar som de också kallas så bygger de nya bon. Men de som häckar i hål eller holkar använder en del men bygger nytt uppe på det gamla. Medan de som bygger i buskar och nere på marken gör nya bon eller reden.

Ha det gott!

Mats på Kreativum


Kan skator simma?

/ Eve och Beccy, 17 år från Göteborg

Hej!
Nej det kan de inte men väl badar de regelbundet på grunt vatten för att hålla fjädrarna i fräsch form.

Mats på Kreativum


Hej!

I måndags morse vakna jag upp till en gräsand på min balkong, jag skrämde iväg henne och då såg jag att hon hade lagt ett ägg. I onsdag morse var hon tillbaka och hade lagt ett nytt ägg, och änu ett torsdag morgon. Hon försvinner under dagarna och kommer på nätterna.
Men vårt problem är att om äggen kläcks kan dom inte ta sig någon stans och även om vi hade släppt dom på gården finns där inget gräs eller någon "utväg" för dom.

Så mina frågor är: är de normalt att hon är iväg på dagarna och vad ska vi göra när äggen kläcks (om dom gör de)?

/ Emely, 19 år från landskrona

Hej Emely!
Oj "sicken galen gräsand"! Det är så ibland att gräsänder väljer tokiga platser att lägga sina ägg och ruva fram dem. Här på Kreativum har vi en stor gammal alm ute i vår Kreapark. Där lägger en gräsandshona sina ägg år efter år. Alltså en gräsand uppe i ett träd. Hon lyckas sällan att få fram sina ungar för de tas tyvärr av skator och kråkor då de ska rymma från boplatsen.
Vad ska du göra åt detta kan man då fundera på. Honan lägger sina ägg med flera dagar emellan tills hon lagt färdigt sedan lägger hon sig att ruva. När det är dags för kläckning efter ca 3-4 veckor eller 21-28 dagar. Då de kläcks så lämnar honan boplatsen och ungarna följer med henne till närmaste vatten där de sedan lever ett undanskymt liv. Om di eller ni ska låta henne ev. lägga sig och ruva (blir svårt att använda balkongen) så får ni passa på henne då äggen kläcks. Då lyfter ni ner ungarna till henne sedan går hon iväg till närmaste vatten och förhoppningsvis klarar hon och ungarna sig från skator, kråkor eller katter.

Hoppas detta får ett bra slut vilken väg det än tar sig.

Ha det gott

Mats på Kreativum


hej! jag har en fråga angående kivifåglar.
hur länge lever dom?
hur många ägg får dom ungefär?
finns det någon rolig fakta om dom?
tacksam för svar!

/ Moa , 12 år från bohuslän

Hej Moa!
Du kan söka på Kiwifågel på Google och då hittar du en massa svar.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Kivier

Lycka till i jakten på fakta!

Mats på Kreativum


Hej Mats! Jag har hört om en fågelart som skriker tills den svimmar om man ställer sig i dess väg. Alltså, fågeln förstår inte att den kan gå runt dig och väljer då till sitt försvar att skrika tills du flyttar på dig, vilket ibland resulterar i att fågeln själv svimmar!

Stämmer detta???

Amanda

/ Amanda B, 22 år från Karlstad

Hej Amanda!
Mycket har man hört talas om men definitivt inte detta. Har ingen aning om en fågelart skulle ha ett sådant beteende. Skulle den ha det mot förmodan så är frågan varför.

Du får söka vidare och lycka till!

Mats på Kreativum


Jag satt på trappen när jag hörde ett högt skrik följt av ett kraftigt trummande. När jag tittade upp såg jag en mörk fågel (storlek spillkråka) som upprepade gånger hackade på stammen. Skriken upprepades ett antal gånger. Den flög sedan ganska rakt till ett annat träd. Har lyssnat på fågelläten från spillkråkan men det stämmer inte. Annars ser jag bara större hackspett hos mig. Vad är det för fågel jag sett och hört?

Tacksam för svar
Marianne

/ Marianne Mångs, 62 år från Rörbäcksnäs Lima Dalarna

Hej Marianne!
Det är med stor säkerhet en spillkråka du hört och sett. Den har ett antal olika läten varav ett är beskrivet som metalliskt kraftig och utdraget "kliiie".
Det är ett vanligt förekommande läte. Den har dessutom ett stegrande "kly-kly-kly-kly-kly" och då den kraftiga trumningen.
Försök att höra på någon inspelning av spillkråkans läte så ska du se att det är den du hört.

Ha det gott!

Mats


Kan kajor flyga upp och ner? Vid en bilresa såg jag fåglar som vände sig i flykten. De såg ut som kajor. Det var en flock som kom flygande, men bara 2-3 st som vände på sig. MVH Annette

/ Annette Blomberg, 68 år från Boden

Hej Annette!
Flyga upp och ner är väl inte troligt. Men kråkor, skator och även gäss kan och gör vid landningen från hög höjd "krumbukter" i luften för att att bromsa in farten och sänka sig rätt snabbt. Då blir det volter och lite upp och ner. Men att flyga upp och ner så där gör dom inte men jag ska inte säga att de kan de inte heller.

Hoppas du är nöjd med detta och kika gärna på en flock som kommer för övernattning då de mycket väl kan praktisera detta.

Mats på Kreativum


vad äter en kiwi fågel,

/ Maja, 13 år från kungsäter

Hej Maja!
Jag har kopierat från Wikipedia om kiwifågelns födoval.
Du kan själv söka på nätet om just detta och hittar säkert mer svar.

Lycka till!

Mats på Kreativum

Kivifåglarna saknar flygförmåga och är nattaktiva. De har dålig syn och använder sig istället av hörsel och känseln från de morrhårslikande stråna som sitter utmed näbbroten, för att navigera i den täta undervegetationen. De lever av bär, maskar, löv, insekter och reptiler som de söker efter genom att krafsa med sina fötter bland döda löv och genom att sticka ner sin långa näbb i marken. Dagarna tillbringar de stilla i hålor i marken.


Tranans fiende och faror?? MVH TE och EB

/ EB TE, 9 år från Sverige

Hej!
Tranan är en stor fågel vilket gör att den egentligen inte har några fiender. Men den kan vid sin häckningsplats bli överraskad av en räv som tar den på boet eller att ungen/ungarna blir föda åt en räv, grävling, mård eller rent av en duvhök/kungsörn. Andra faror som man kanske kan kalla för "fiender" det är vindkraftverk eller luftledningar som överraskar tranorna när det flyger eller söker sk. termik (varma uppvindar).

Ha det gott

Mats på Kreativum


Vilken fågel har ben, men saknar förmågan att gå??

/ madeleine , 29 år från Skinnskatteberg

Hej Madeleine!
Alla fåglar har ben eller tarsar som det egentligen heter. Alla använder dessa för att gå på marken, sitta på stenen eller sitta i trädet. Det finns däremot vissa arter som rör sig väldigt otympligt på marken, en sådan är exempelvis storlommen som har benen långt bak på kroppen. Anledningen är att de är anpassade för ett liv i vattnet. Tornseglaren lever mer än 6 månader i luften ocvh behöver därför inga ben för att gå ikring.

Hoppas detta klargör lite om deras anatomi.

Mats på Kreativum


Hur lång kan en fågel flyga?

/ Robin, 12 år från Hässleholm

Hej Robin!
Att en fågel kan flyga är en kombination av lätt skelett (benen innehåller mest luft), väl utvecklade bröstmuskler och en kropp som har lätta fjädrar. Varje enskild fjäder är en fantastisk konstruktion med spolar och hakar som gör att den är nästan helt tät. Sedan är det ett antal fjädrar som ligger eller sitter med en fin struktur och gör det möjligt att flyga. Så när vingarna förs upp och ner så flyger helt enkelt fåglarna. Men skulle det vara att fågeln är för tung då kan de inte flyga. Strutsen är ett sådant exempel och genom åren så har den tillbakabildat just de fjädrarna som egentligen skulle burit dem i luften. Knölsvanen är ett exempel på fågel som är på gränsen att vara för tung. Om du ser svanar på åkrar och fält så är det sångsvanar som är något lättare och klarar att landa på fast mark. Knölsvanen måste ha vatten för att kunna få grepp med sina stora simfötter och få upp tillräckligt med fart.
Jag föreslår att du söker på Google med ordet "fjädrar" så får du en massa intressanta kunskaper. Förutom att de är värmande, isolerande och konstruerade att kunna flyga med så är de väldigt vackra i sina mönster.

Ha det gott!

Mats på Kreativum

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 Vidare till fler svar
















Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB