Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet författare. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Kim M. Kimselius om författare!


är det jobbikt att skriva böker.

/ therese, 9 år från vändelsö

Hej Therese

Jag älskar att vara författare. Berättelserna bara sprudlar i mig och jag har inte några problem med att hitta på berättelser, däremot är det svårt att få tiden att räcka till. Det är både lätt och svårt att vara författare, det beror helt och hållet på hur man är som person och om man ser positivt eller negativt på yrkets olika sidor.

Vill du veta mer om mig och mina böcker kan du gå in på www.kimselius.se. Där kan du läsa lite ur varje bok som jag har gjort. Jag skriver historiska äventyrsböcker. Hittills har det kommit ut tio böcker i min historiska äventyrsserie, den elfte kommer i februari:

"Tillbaka till Pompeji", 1:a boken: Handlar om Ramona, som plötsligt förflyttats i tiden och möter Theo i staden Pompeji. Hon vet att hela staden kommer att förintas av ett vulkanutbrott och döda alla invånarna, även henne om hon inte kan ta sig därifrån i tid. Men hon vet inte när det kommer att hända, om 100 år, om 10 år eller om 10 minuter...

"Jag är ingen häxa", 2:a boken: Här färdas Ramona och Theo i tiden till häxförföljelsens tid. De räddar en flicka från att bli levande bränd på bål och flyr. Men de kommer inte långt innan de själva blir tillfångatagna anklagade för häxeri...

"Faraos förbannelse", 3:e boken: Den berättelsen börjar långt nere i en faraos grav i Egypten. Ramona lägger händerna över gamla skrivtecken på gravens vägg, uttalar en ramsa och plötsligt blir allt svart runt Ramona.
Theo ropar på Ramona och får inget svar, han vänder sig om och ser att Ramona är spårlöst borta. Han har ingen aning om vart hon har tagit vägen...
Ramona upptäcker ett fladdrande ljus som närmar sig henne i mörkret...

"Den gömda Inkastaden", 4:e boken: Här är Theo och Ramona ute i djungeln när tidsförflyttningen sker. De har kommit ifrån sin turistgrupp och plötsligt hör de ljudet av röster. Ramona tror att det är turistgruppen och rusar ut ur djungeln följd av Theo. Plötsligt står de framför en grupp Inkaindianer som hastigt höjer spjuten mot dem...

"Vikingaträl", 5:e boken: Theo och Ramona blir tillfångatagna av vikingar efter att ha fallit i vattnet och blivit förflyttade i tiden. De förs upp till en slavmarknad för att säljas. Efter ett rymningsförsök av Theo skiljs de båda åt och går olika hemska öden till mötes...

"Svarta Döden", 6:e boken: Här förflyttas Theo och Ramona till Florens 1348 och pestens tid. Där möter de Minette som bär på en stor hemlighet. När hon avslöjar den för Theo och Ramona inser de att de måste fly, men då flyr rakt i armarna på Svarta Döden.

"Snapphanar", 7:e boken: Ramona hittar ett gammalt dokument som för henne på en virvlande färd genom tiden, till Snapphanarna år 1676. Ramona förlorar minnet efter en olycka. Theo lyckas följa efter Ramona i tiden men hamnar på motståndarsidan. Till slut möts de tidigare vännerna i en kamp på liv och död.

"Giljotinen", 8:e boken: År 1793, franska folket gör uppror och avrättar sin kung med giljotinen. Ödet för giljotinen i Theo och Ramonas väg, vilket medför hemska konsekvenser. "Jag ska bara känna", viskade Ramona och vidrörde handtaget på giljotinen. Theo skrek till. Han grep tag i Ramona, vilket fick henne att rycka till och frigöra spaken. Giljotinbladet föll med ett svischande, ödesmättat ljud. Med en duns föll huvudet i korgen. Ramona stupade till marken...

"Riddarsvärdet", 9:e boken: Med fasansfull insikt inser Theo och Ramona att de inte kommit tillbaka till sin egen tid. De håller i ett riddarsvärd! Vid ljudet av röster släpper Ramona taget och gömmer sig. Theo står som förstenad och stirrar på svärdet. Theo har förstått att svärdet är deras enda biljett hem. Han måste hålla fast vid det, till vilket pris som helst. Hans beslut för dem åt skilda håll, till Mont-St-Michel och Château de Pirou i Normandie under 1300-talets riddartid. Planer smids om ond, bråd dö, som även inkluderar Theo och Ramona.

"Det glömda kriget - 1808-1809", 10:e boken: "Vad har jag nu ställt till med?" utbrast Ramona. Hon förstod genast att en ny tidsförflyttning var på gång. Hon ville gripa tag i Theo så att även han följde med. Men det var för sent... När Theo och Robert upptäcker att Ramona försvunnit, vet de inte vart hon har tagit vägen. De tror att hon har färdats till kriget 1808-1809, då Sverige förlorade Finland till Ryssland. Därför läser de allt om det kriget. Varje gång Theo tar en ny mapp får det oanade följder. Ramona kämpar för sitt liv i det finska kriget, där kulorna viner runt henne, folk sprängs i bitar och döden ständigt lurar bakom nästa vägkrök. Ska Theo och Robert hinna rädda Ramona innan det är för sent?

"Snapphaneresan" , 11:e boken: Följ med Theo och Ramona på en spännande resa i Snapphaneland. Berättelsen börjar på Sporrakulla gård, där de hittar ett kopparmynt ifrån Loshultskuppen. Genom kopparmyntet färdas de genom tiden till snapphanefejden 1678. Theo och Ramona ger sig på jakt efter skatten. Färden för dem genom hela Snapphaneriket. Många faror möter dem på vägen. Att hitta skatten är inte så lätt som de först trodde.


Som du ser älskar jag att skriva.

Kramisar från Kim


Hej kan jag få alla böcker av alla kända författare av er på ungafakta????????????????(billigt)

/ Amandah, 11 år från skåne

Hej Amanda

Ungafakta ger inte bort några böcker. Vi försöker förmedla kunskap och roliga tips. och samtidigt vara till hjälp för de som vill lära sig mer om något ämne.

Om du vill köpa billiga böcker rekommenderar jag dig att gå till Antikvariat. Där hittar du billiga böcker.

Kramisar från Kim


hur många sigge böcker finns det och vad heter alla?

/ emilia, 10 år från landvetter

Hej Emilia

Om du går in på

http://www.biblioteket.stockholm.se/default.asp?id=12218

hittar alla Sigge böckerna och andra hästböcker av samma författare.

Kramisar från Kim


hej! Jag undrar var man kan få tag i grekisk mytologi berättelsen? Tack på förhand
.

/ sara, 14 år från göteborg

Hej Sara

Det allra lättaste är att gå till biblioteket och be dem hjälpa dig plocka fram böcker om grekisk mytologi.

Du kan gå in på http://www.google.com/search?client=safari&rls=en&q=grekisk%20mytologi&ie=UTF-8&oe=UTF-8

Här hittar du många länkar om grekisk mytologi.

Och glöm inte att vi här på unga fakta har en sida om grekisk mytologi http://www.ungafakta.se/grekiskmytologi/

Lycka till!

Kramisar från Kim


meningar om dinosaurier

/ Husam, 8 år från palestina

Hej Husam

Jag är ingen expert på dinosaurier. Titta på panelen igen, där hittar du säkert någon som kan mer om detta ämne.

Kramisar från Kim


Hej Kim.
Jag ska svara ärligt. Jag har inte läst dina böcker men de verkar väldigt intressanta, särskilt om man läser ditt utdrag ur böckerna.

I alla fall har jag en liten fråga. Jag håller på att skriva lite på min fritid som hobby. Boken jag har tänkt mig att göra ska vara uppdelad i tre delar och tänker jag efter är det en ganska djup och mörk handling.
Jag har skrivit ner hela första boken, själva handlingen alltså, i punktform allt som ska hända i varje kapitel. Har det även klart för mig hur hela serien ska sluta.
(jag har faktiskt även använt mig av ditt råd "gula lappar". tack för tipset, väldigt effektivt.

Nåväl till problemet, jag har kommit till den punkt som är väldigt viktig. Beskrivning av huvudpersonen.
(Har skrivit "prolog" och 2-3 sidor på första kapitlet)
Jag har tänkt att han kanske ska kolla sig själv i spegeln, därefter beskriva.
Jag vet att det kanske är svårt för dig att säga hur jag ska göra men du kanske har några tips.

Jag bifogar även den första delen av första kapitlet om du hinner läsa det.
"De försöker få oss att glömma. Glömma det som verkligen hände, men vissa av oss glömmer inte. Vi ska någon gång blir fria"
Max läste texten igen och fick en känsla av hopp i det påträngande mörkret. Det var sällan man fick känna en sådan känsla nuförtiden. Han backade några steg och såg på de brinnande orden som hade ristats in på den kalla stenmuren och han visste att snart skulle de försvinna, inte av sig själv utan av någon som inte ville att det skulle stå där. Och det var bara för dem att lyda det.

/ Manne, 20 år från Motala

Hej Miranda

Man måste inte ha läst mina böcker för att få sina frågor besvarade här på panelen. Jag svarar gärna på din fråga ändå.

När han ser sig i spegeln kan han "kommentera" sitt eget utseende. "Tänk om mitt korta bruna hår hade varit..." osv.

Mycket bra text, fortsätt jobba med din bok!

Det är bra att du arbetar med gula lappar. Det gör att man inte så lätt ger upp sin idé. Men var inte rädd för att "gå utanför" de gula lapparna, ifall händelserna plötsligt bär iväg åt ett helt annat håll än vad du har tänkt dig. Ibland blir det bara så, för att "huvudpersonerna för händelserna framåt". Låt dem i så fall göra det. Du har ändå helheten klar för dig och kan lätt följa den röda tråden genom dina gula lappar.

Lycka till!

Kramisar från Kim


Hej Kim! ja är en tjej som gillar att skriva böker och behöver din hjälp okej. eller vänta ja ska bereta. Det var en helt vanlig dag och jag satt vid mitt skrivbord och skrev i en bok och den hette Emma blir kär. När jag kom till skolan nästa dag sa jag till min fröken att jag hadde skrivit en bok och då sa fröken att jag fick läsa boken på fredag och då sa jag tack! sen när det väl blev fredag så närjag hadde läst boken skrattade alla vad löjligt sa dom tillochmed fröken.vad ska ja göra. helsningar Miranda!

/ Miranda, 9 år från sverige

Hej Miranda

Du ska inte bry dig om vad dina klasskamrater och lärare säger. Fortsätt att skriv! Jag mötte en gång en flicka som visade mig sin berättelse, den var underbar! Helt fantastiskt bra. Året därpå träffade jag samma flicka som nu inte längre tyckte att det var roligt att skriva, eftersom hennes lärare klagade på hennes berättelse. Jag bad då att få se vad flickan skrivit och när jag hade läst berättelsen tyckte jag att den var lika underbar som den förra jag hade läst. Eftersom jag ärligt kunde berätta att jag tyckte flickans berättelse var helt fantastisk, blev hon uppmuntrad och har fortsatt att skriva och skriver fortfarande. En dag kommer hon att bli ett stort namn.

Tyvärr har jag inte tid att läsa andras berättelser längre. Men du hittar säkert någon annan i din närhet som vill läsa din berättelse.

Har du också tänkt på att de kanske skrattade åt din berättelse för att de helt enkelt tyckte att den var rolig? Eller, kanske för att de var avundsjuka på dig för att du hade skrivit en sådan bra historia?

Fortsätt skriv och ge inte upp. Lyssna inte så mycket på vad andra säger. Lyssna på din egen inre röst, skriv från hjärtat om det du tycker är viktigt och SKRIV! SKRIV! SKRIV! Så ska du se att du en dag slår dem med häpnad.

Kramisar från Kim


Hej Kim.

det är jätte svårt för mig att tänka ut vad min bärettelse ska heta för i mina böker handlar det inte bara om en sak det brukar handla om flera saker men inte för mycket saker så när jag ska välja ett namn till boken som jag har skrivit så blir det oftast jätte svårt för mig!!


har du några tips som jag kan få av dig hur jag ska välja namnet till berättelsen som jag har skrivit!! <3
det vore snällt och om du kunde berätta hur du gör när du väljer namn till dina böker!!!


// shenie

/ SHENIE, 11 år från SVERIGE

Hej Schenie

Ibland är det mycket svårt att välja namn till sin bok, ibland kommer namnet innan boken ens är påbörjad.

Om jag inte vet vad boken ska heta ger jag den ett "arbetsnamn". Ibland följer arbetsnamnet med hela tiden och blir till slut bokens titel eftersom namnet till slut känns bra och rätt för berättelsen. Ibland byter jag namn på boken.

Till exempel min bok "Det glömda kriget 1808-1809" hade som arbetsnamn bara "1809" eftersom jag inte visste vad boken skulle heta. Men när jag berättade om att jag skulle skriva om det krig som utspelade sig 1808-1809 var det väldigt få människor som visste vad jag talade om. Och då kom titeln "Det glömda kriget 1808-1809" för mig.

Titeln ska säga något om innehållet i själva boken. Om det är en novellsamling kan man döpa boken efter en av de noveller som finns i boken, eller ge boken ett samlingsnamn. Man kan döpa boken efter huvudpersonen till exempel "Mias hemlighet" och så vidare.

Hoppas att detta var till hjälp för dig. Lycka till!

Kramisar från Kim


jag fick ett brev om att hur man gör så att en kille blir kär i mig?

/ isabel, 9 år från sverige

Hej Isabel

Läs olika böcker om kärlek. Gå till biblioteket och be din bibliotekarie plocka fram bra böcker som berättar om kärlek.

Lycka till!

Kramisar från Kim


hur fort får man eda på hur bra en bäretelse är?

/ emelie, 11 år från skara

Hej Emelie

Du kan be dina föräldrar, en lärare eller en bibliotekarie läsa din berättelse och säga vad de tycker om den. Då får du reda på om din berättelse är bra eller inte.

Lycka till med ditt skrivande!

Kramisar från Kim


Hej Kim! ja bara älssskar att göra böker och läsa dom.Dom andra iskolan bra skrattar när jag läser för jag stamar vad ska jag göra? 1.Säga att det inte är så lätt att läsa när man stamar. 2. Slå till dem med knytnäven och fella dem. 3.säga till fröken och skrika. Eller har du något bettre förslag? Snällaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!!!!!!! Jag måste ha hjälp. från Olle 9 år

/ Olle, 9 år från Norge

Hej Olle

Du ska inte bry dig om att dina vänner skrattar åt dig när du stammar. Det är inte ditt fel att du stammar och jag tror att det bara blir värre för dig om du tänker på att de skrattar åt dig.

Om du koncentrerar dig på din läsning och lever dig in i din berättelse och "stänger av öronen" för dina klasskamraters försök att reta dig och få dig att stamma mer, så ska du se att du får lättare att läsa. Dessutom tror jag att ditt stammande inte kommer så ofta om du inte blir nervös för att andra skrattar åt dig.

Den dag du blir en erkänd, berömd författare har du glömt av dina problem i skolan. Men om du nu bryr dig för mycket om vad de andra tycker kanske du inte når fram till dina drömmars mål.

Därför ska du koncentrera dig helt och hållet på läsandet och skrivandet. Jag bestämde mig för att bli författare när jag var åtta år och nu har jag nått stora framgångar med mina böcker. Om du vill veta mer om mig kan du gå in på www.kimselius.se

Tro på dig själv och tänk på att man inte måste vara perfekt för att bli det man vill bli, man kan nå sina drömmars mål i alla fall. Det gjorde jag!

Lycka till!

Många kramisar från Kim


Var i lund kommer du att signera? På biblioteket?
När???

/ Alexander, 13 år från Hörby

Hej Alexander

Om du går in på min hemsida www.kimselius.se ser du var jag befinner mig och signerar och vilka tider under ANSLAGSTAVLAN. Denna uppdateras ständigt och här hittar du alltid information om när jag kommer till en plats nära dig för att signera.

I Lund är jag på Gleerups (Akademibokhandeln). För mer information kika på min hemsida. Vi ses då!

Kram Kim


Hejsan Kim!
Jag är en tjej som älskar att skriva berätelser och sagor.
Mina frågor är..
1. Hur gör man för att få sin berätelse till en bok som man säljer altså trycker boken?
2. Kan man som barn skriva böcker som trycks ut?
Kramizar Moa!

/ Moa, 11 år från gotland

Hej Moa

1. Svaret på din första fråga blir väldigt långt. Så här gör du:
Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

Om du tillhör dem som har väldigt mycket fantasi kanske du inte hinner avsluta din berättelse innan det kommer en ny du vill påbörja. Det gör inget. Har du använt dig av gula lappar har du ändå hela sammanhanget klart för dig och kan fortsätta skriva din berättelse färdigt en annan gång.

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

Varje bok byggs upp runt en riktig historisk händelse. När jag har bestämt vilket ämne jag ska skriva om läser jag mängder av faktaböcker om det ämnet, t.ex. Snapphanar. Under tiden jag läser, dyker idéerna om vad boken ska handla om upp. Då skriver jag ned det på Post-it-lappar. När jag sedan läst klart all fakta har jag mängder av gula lappar med idéer på kapitel, händelser, ord som ska till ordlistan etc. Då sätter jag mig och skriver.

För att berättelsen ska hålla sig så nära fakta och sanning som möjligt försöker jag väva in riktiga historiska personer i böckerna. Ofta nämner jag då de personerna i ordlistan för att läsaren ska förstå att de personerna faktiskt har funnits på riktigt.

Det är roligt att vara författare och få leva i fantasivärldar ibland. Men det är också mycket arbete. Speciellt om man skriver historiska äventyrsböcker som jag gör. Det innebär att jag måste läsa mängder av faktaböcker inför varje bok jag ska skriva. Dessutom reser jag till de platser jag skriver om. DET är roligt. Speciellt när jag var i Egypten. Den resan präglade min "Faraos förbannelse" väldigt mycket eftersom hela första kapitlet blev till djupt nere i den grav som jag skriver om i det kapitlet.

Hoppas att detta gav dig svar på din fråga. Om du går in på min hemsida www.kimselius.se hittar du fler tips under länken "Författartips".

På hemsidan kan du även läsa mer om mig och mina böcker, till exempel smakprov ur varje bok: "Tillbaka till Pompeji", "Jag är ingen häxa", "Faraos förbannelse", "Den gömda Inkastaden", "Vikingaträl", "Svarta Döden", "Snapphanar", "Giljotinen" och de nya böckerna "Riddarsvärdet" och "Det glömda kriget 1808-1809", som kommer ut i augusti 2008. Dessutom kan du lyssna på ett kapitel ur "Tillbaka till Pompeji", "Giljotinen" och "Snapphanar", som jag har läst in.

2. Det är klart att man kan ge ut böcker även i din ålder. Om du går in på min hemsida www.kimselius.se och tittar under "Författartips" kan du läsa om flera unga personer som har lyckats mycket bra.

Lycka till med ditt skrivande.

kramisar från Kim

jo att jag är ganska ung om man säger så XD men i love att skriva läsa böcker särsilt HP och Eragon.
jag håller ochså på med en fantasy bok! men ibland har man idetorka och ibland har man skrivsjukan!
men frågan är:Jag brukar ibland hitta på ''sagoväsen'' men då om nån anan ritar bilderan så är det ju kanske inte som man har tänkt sig?

Kram Zelda :D

/ Zelda, 9 år från Hogwarts

Hej Zelda

Roligt att du skriver på en fantasybok, fortsätt med det och bry dig inte om ifall det går mindre bra vissa dagar. Det viktigaste är att du inte ger upp ditt skrivande!

Om man hittar en riktigt bra illustratör blir bilderna precis som man har tänkt sig. Det gäller för omslagen till mina böcker. Jag är jättenöjd! Gå in på www.kimselius.se och titta under Böcker så ser du omslagen och förstår vad jag menar.

Du kan även rita dina bilder själv, men då gäller det att du är duktig på att rita, annars vill inte förlaget ha dina bilder. Men om du bara skissar upp hur dina sagoväsen ser ut är det lättare för en illustratör att få dem rätt.

Lycka till!

Kramisar från Kim


Hej kim :D jo jag har två frågor:
1:När man skriver bok(håller på med det) hur sätter man kanske dit en liten bild nånstans?
2:Jo jag är en Bokmall.. och jag undrar om du har bra tips på böcker! jag gillar mest Fanatasy..(har läst Harry Potter,Eragon SEptimus heap och håller på med sagan om ringen.)
-Tack på förhand!

MVH Zelda

/ Zelda, 13 år från Lund/hogwarts

Hej Zelda

1. Det är förlaget som lägger in bilderna i boken.

2. Det låter som om min historiska äventyrsserie är något för dig. Eftersom jag själv älskar just de böcker du talar om och skriver mina historiska äventyrsböcker till mig själv, på ett sätt som jag älskar att läsa, tror jag du kommer att tycka mycket om böckerna. Gå in på www.kimselius.se och kika på mina böcker: "Tillbaka till Pompeji", "Jag är ingen häxa", "Faraos förbannelse", "Den gömda Inkastaden", "Vikingaträl", "Svarta Döden", "Snapphanar", "Giljotinen", "Riddarsvärdet", "Det glömda kriget 1808-1809" och "Snapphaneresan". Alla böckerna handlar om personer som reser tillbaka i tiden och upplever de olika spännande händelserna. Detta är böcker du inte kan lägga ifrån dig förrän du läst dem från pärm till pärm, det är i alla fall vad mina läsare säger. Hör av dig igen om du inte tycker att någon av dessa böcker passar dig.

Ett litet tips, till dig som bor i Lund, den 25 oktober kommer jag till Gleerups i Lund för att signera mina böcker. Kanske vi ses då?

Kramisar från Kim


var är mitt brev

/ isabel, 9 år från sverige

Hej Isabel

Vilket brev talar du om?

Kramisar från Kim


Vad betyder ordet melankolisk?

/ Ebba Käll, 9 år från Jönköping

Hej Ebba

Melankolisk betyder att man är djupt nedstämd och sorgsen. Andra ord man kan använda istället för melankolisk är svårmodig och tungsint. Lika svåra ord, men med samma förklaring.

Bra att du funderar över svåra ord, då utvecklar du ditt språk. Något som är mycket roligt är att läsa en svensk ordbok, där hittar du många ord, med förklaringar och synonymer (ord som betyder samma saker, men heter något annat).

Fortsätt utveckla ditt språk!

Kramisar från Kim


Hej kim (hoppas du inte tycker jag skriver för mycket)
Jag undrar om man skriver i dagbok form ska man skika in den likadant som ett vanligt manus. Jag skriver fortfarande men det hanndlar om en tjej som flyttar och hon skriver i dagbok. Hon berätter om sin kopis Ronja och om skolan och en massa andra saker. Tycker du att det är en bra ide till en bok.

Tack på förand// Elin

/ Elin, 12 år från Borås

Hej Elin

Det låter som en bra idé till en bok. Lycka till!

Kramisar från Kim


Nej, det var inte jag tyvärr!!

Jag är ledsen men vi kunde inte alls komma till Göteborg. Jag blev sjuk dan innan, förlåt!

Jag skall aldrig lova nåt, bara säga "kanske."


MVH Alexander

/ Alexander, 13 år från Hörby

Hej Alexander

Vad tråkigt att du blev sjuk. Vi ses säkert någon annan gång. Snart kommer jag till Lund för att signera. Det är inte så långt ifrån dig.

Kram från Kim


Hej. Jag är en tjej som älskar att läsa och skriva. Just nu håller jag på med att skriva en bok och själv tycker jag att det går jättebra. Men min stora fråga är kan jag få min bok tryckt om det är tillräckligt bra? Och vart kan man skicka "Boken"? Är min ålder ett stort problem? Tacksam för svar :D

/ Elin, 14 år från HAlland

Hej Elin

Det finns många unga som har lyckats i sina författardrömmar. Gå in på min hemsida www.kimselius.se och titta under "Författartips" så kan du läsa om dem. Om du är duktig på att skriva är det inga problem att du är ung. Däremot får du inte själv skriva kontrakt förrän du är 18 år, därför måste dina föräldrar underteckna kontrakt med bokförlagen.

Det bästa sättet att få kontakt med ett bokförlag är att gå till en bokhandel och se ut böcker som tilltalar dig. Se efter vilket förlag som har gett ut boken/böckerna. Det står längst fram i boken. Där brukar stå fullständig adress, telefon, e-mail m.m. Du kan även gå in på www.google.se och söka på "Bokförlag". Där hittar du allt du behöver.

Skriv din berättelse med dubbelt radavstånd, numrera sidorna. Skicka som papperskopior och bifoga namn, adress och telefon. Jag brukar skriva allt det högst upp på sidorna. Det finns något som heter "Huvud/Sidfot" i Wordprogrammet. Där lägger man in all den texten på första sidan så kommer det automatiskt på alla sidorna.

När förlaget/förlagen (för jag tycker du kan skicka till flera förlag samtidigt) fått ditt manus är det först en redaktör som läser det. Om den personen tycker om det du har skrivit går manus vidare till flera personer som tycker till. Om de tycker om din berättelse kontaktar de dig och ber att få publicera/ge ut din berättelse. Om de skickar tillbaka ditt manus behöver det inte betyda att det är dåligt. Det kanske inte passar deras förlag, de kanske inte har råd att ge ut fler debutanter det året, det är inte rätt person som har läst det från början osv. Får du tillbaka ditt manus ska du alltså inte ge upp, sätt dig ner och läs igenom det igen, se om du kan förbättra det och skicka det till något annat förlag. Tänk på att förlagen får runt 3.000 obeställda manus PER ÅR! Av dem väljer de kanske ut 10-20 manus som de gör böcker av.

Om du får ditt manus antaget börjar en annan process: Manus godkännes, därefter korrigeras manus, stavfel rättas, grammatiska fel m.m. Redaktören kan också komma med vissa kommentarer om att något inte stämmer i ett kapitel eller att man har tappat "röda tråden" på något ställe.

När manus är klart, levererar författaren oftast det på diskett/Cd/mail till förlaget. Där gör man sidor helt klara: sidnumrering, kapitelindelning osv.

Redan när förlaget godkänt manus har de beställt ett omslag. Det är oftast färdigt före boken eftersom det är omslaget man annonserar med, och annonserna går iväg i god tid före det boken kommer ut. Förlagen har oftast speciella illustratörer som gör omslagen åt dem.

Sedan skickas manuset till tryckeriet, nu i färdigt "ombrutet" format, det innebär att alla sidorna ser ut precis så som de ska göra i boken. De trycker boken. De har stora maskiner som kan trycka 3.000 böcker på en timma. Därefter går det iväg till bokbinderiet som sätter ihop omslaget med innehållet: sidorna.

Därefter skickas böckerna, nu i tusentals exemplar, till antingen förlaget, eller ett centralt distributionsföretag. Därifrån beställer bokhandlarna sina böcker och de skickas ut i butiken så att du och alla andra kan köpa böckerna.

Du som författare får royalty på försäljningen. Det innebär att du får en viss summa per bok som säljs, summan varierar från förlag till förlag därför kan jag inte säga hur mycket det rör sig om. Dessutom brukar författaren få ett visst antal gratisexemplar av sin bok, också olika beroende på förlag, det kan röra sig om cirka 10 exemplar, alltså inga stora mängder.

Du kan trycka dina böcker på Print-On-Demand. Då betalar du allt själv, men du behöver bara trycka upp så många böcker du vill ha, t.ex. 1 bok. Priset varierar mellan de olika tryckerierna. Det blir dyrare än att trycka upp 3.000 böcker, men ett mycket billigare alternativ om man inte vill ha så många böcker. Gå in på nätet och titta på t.ex. www.books-on-demand.com, www.instantbook.se www.b4press.com, www.gml.se och många, många fler. Kanske har du något Print-On-Demand tryckeri i din närhet?

Du kan också lägga ut din bok som Digitalbok. Då går du in på www.digitalboken.se Genom Digitalboken får man möjlighet att bli läst och upptäckt av förläggare och allmänhet. Digitalboken är en mötesplats för de som har författardrömmar, men även för redan etablerade författare, förläggare och läsare. Digitalboken har skapats som ett forum för talanger, som kanske aldrig skulle bli publicerade på annat sätt. Det är helt gratis för författare och skribenter att ladda upp sina böcker och texter till Digitalboken.

Uppladdade böcker på Digitalboken kan läsas direkt av vem som helst, som PDF-fil. De som vill kan få sin bok tryckt i allt från några få exemplar till större upplagor, via Digitalbokens Print-On-Demand tjänst. Digitalboken erbjuder också en lektörstjänst där författaren kan få professionell granskning av sin text.

Digitalboken kan också hjälpa till med bokomslag, bilder och framtagning av tryckfärdigt material.

Jag önskar dig lycka till i ditt skrivande. Håll drömmen levande. Jag bestämde mig för att bli författare när jag var åtta år. Nu har jag slagit igenom stort, kommit ut med flera böcker, översatts till många språk och fått smeknamnet "Blekinges Astrid Lindgren". Vill du veta mer om mig kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se. Där hittar du också skrivtips.

Hör av dig den dag du får ditt manus godkänt.

Kramisar från Kim
Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2017 Unga Fakta AB