Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet författare. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Kim M. Kimselius om författare!


Hej Kim!
Jag älskar verkligen att skriva! Det har blivit en del av vem jag är. Jag har mest bara skrivit noveller och dikter men nu är jag helt insatt på att försöka skriva mig igenom en hel bok. Problemet är bara att jag så fort tröttnar på vad jag skriver om, det märker jag lätt när jag t.ex skriver lite längre noveller.
Men hur ska jag göra för att inte tröttna elle rhandlar det bara om att jag inte har valt "rätt ämne" att skriva om?

Sen undrar jag hur ska jag välja vad jag vill skriva om?
Jag är mycket inne på lite det här Tv-serie stuket men är jag då mer lämplig som manusförfattare eller vadå?
Vad ska jag ta mig till?
Har du några tips som jag kanske kan ha användning av?

/ Emilia, 13 år från Vibble, Gotland

Hej Emilia

För att inte tröttna på din berättelse tycker jag att du ska bygga upp berättelsen innan du börjar skriva och sedan skriva utifrån dina "Gula lappar". Så här gör du:

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

Om du tillhör dem som har väldigt mycket fantasi kanske du inte hinner avsluta din berättelse innan det kommer en ny du vill påbörja. Det gör inget. Har du använt dig av gula lappar har du ändå hela sammanhanget klart för dig och kan fortsätta skriva din berättelse färdigt en annan gång.

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

Varje bok byggs upp runt en riktig historisk händelse. När jag har bestämt vilket ämne jag ska skriva om läser jag mängder av faktaböcker om det ämnet, t.ex. Snapphanar. Under tiden jag läser, dyker idéerna om vad boken ska handla om upp. Då skriver jag ned det på Post-it-lappar. När jag sedan läst klart all fakta har jag mängder av gula lappar med idéer på kapitel, händelser, ord som ska till ordlistan etc. Då sätter jag mig och skriver.

För att berättelsen ska hålla sig så nära fakta och sanning som möjligt försöker jag väva in riktiga historiska personer i böckerna. Ofta nämner jag då de personerna i ordlistan för att läsaren ska förstå att de personerna faktiskt har funnits på riktigt.

Det är roligt att vara författare och få leva i fantasivärldar ibland. Men det är också mycket arbete. Speciellt om man skriver historiska äventyrsböcker som jag gör. Det innebär att jag måste läsa mängder av faktaböcker inför varje bok jag ska skriva. Dessutom reser jag till de platser jag skriver om. DET är roligt. Speciellt när jag var i Egypten. Den resan präglade min "Faraos förbannelse" väldigt mycket eftersom hela första kapitlet blev till djupt nere i den grav som jag skriver om i det kapitlet.

Hoppas att detta gav dig svar på din fråga. Om du går in på min hemsida www.kimselius.se hittar du fler tips under länken "Författartips". På hemsidan kan du även läsa mer om mig och mina böcker, till exempel smakprov ur varje bok: "Tillbaka till Pompeji", "Jag är ingen häxa", "Faraos förbannelse", "Den gömda Inkastaden", "Vikingaträl", "Svarta Döden", "Snapphanar", "Giljotinen" och de nya böckerna "Riddarsvärdet" och "Det glömda kriget 1808-1809", som kommer ut i augusti 2008. Dessutom kan du lyssna på ett kapitel ur "Tillbaka till Pompeji", "Giljotinen" och "Snapphanar", som jag har läst in.

Om du känner för att skriva manus till tv-serier tycker jag att du ska börja på samma sätt, men själva skrivandet är något helt annat.

Du har fortfarande tid att testa vad du verkligen vill. Skriv från hjärtat, om det som berör dig. Något du vill berätta och som känns viktigt för dig, då blir det en bra berättelse, antingen det blir en bok eller ett tv-serie manus.

Lycka till!

Kramisar från Kim
hej kim! jag har några frågor:

1, hur ska bokförlaget veta vad jag heter?
2, hur många sidor ska man skriva?
3, det är nästan ingen ungdomsbok som man läser som består av hela a4 sidor, hur ska man göra för att få dom mindre?
4, kan du komma med något bra tips på namn för personer i böcker?

jag blir väldigt glad för svar!

/ Felicia, 9 år från uppsala

Hej Felicia

1. Du skriver namn, adress och telefonnummer på din berättelse, samt i ett medföljande brev när du skickar in din berättelse.

2. Det är olika antal manusblad på olika typer av böcker. För bilderböcker är det cirka 6-8 A-4 manusblad. För 5-11 år är det cirka 50-100 A-4 manusblad och för ungdomsböcker är det cirka 100-150 A-4 manusblad. Mina manus brukar ligga på 120-200 A-4 manusblad. Skrivet med 12 punkters storlek på bokstäverna, Font Ariel, 1 1/2 radavstånd. Som du kanske vet skriver jag historiska äventyrsböcker. De står som ungdomsböcker hos bokhandlarna och på biblioteken. Men jag har lika många vuxna läsare som ungdomar. Mina böcker är i färdigt format på mellan 188-312 sidor.

3. Det är bokförlagen som gör formatet på böckerna. Du kan skriva i A-4 sidor så ordnar bokförlaget storleken på själva boken.

4. Titta i en almanacka på namnsdagsnamnen, där får du många förslag på namn.

Lycka till!

Kramisar från Kim


Hej Kim!
Jag vill verkligen skicka in en bok men har ingen idé hur man ska göra. Måsta man fixa en framsida? hur gör man över huvud taget?

Sara x

/ Sara Jacobsson, 14 år från Anolfsbyn

Hej Sara

Det bästa sättet att få kontakt med ett bokförlag är att gå till en bokhandel och se ut böcker som tilltalar dig. Se efter vilket förlag som har gett ut boken/böckerna. Det står längst fram i boken. Där brukar stå fullständig adress, telefon, e-mail m.m. Du kan även gå in på www.google.se och söka på "Bokförlag". Där hittar du allt du behöver.

Skriv din berättelse med dubbelt radavstånd, numrera sidorna. Skicka som papperskopior och bifoga namn, adress och telefon. Jag brukar skriva allt det högst upp på sidorna. Det finns något som heter "Huvud/Sidfot" i Wordprogrammet. Där lägger man in all den texten på första sidan så kommer det automatiskt på alla sidorna.

När förlaget/förlagen (för jag tycker du kan skicka till flera förlag samtidigt) fått ditt manus är det först en redaktör som läser det. Om den personen tycker om det du har skrivit går manus vidare till flera personer som tycker till. Om de tycker om din berättelse kontaktar de dig och ber att få publicera/ge ut din berättelse. Om de skickar tillbaka ditt manus behöver det inte betyda att det är dåligt. Det kanske inte passar deras förlag, de kanske inte har råd att ge ut fler debutanter det året, det är inte rätt person som har läst det från början osv. Får du tillbaka ditt manus ska du alltså inte ge upp, sätt dig ner och läs igenom det igen, se om du kan förbättra det och skicka det till något annat förlag. Tänk på att förlagen får runt 3.000 obeställda manus PER ÅR! Av dem väljer de kanske ut 10-20 manus som de gör böcker av.

Om du får ditt manus antaget börjar en annan process: Manus godkännes, därefter korrigeras manus, stavfel rättas, grammatiska fel m.m. Redaktören kan också komma med vissa kommentarer om att något inte stämmer i ett kapitel eller att man har tappat "röda tråden" på något ställe.

När manus är klart, levererar författaren oftast det på diskett/Cd/mail till förlaget. Där gör man sidor helt klara: sidnumrering, kapitelindelning osv.

Redan när förlaget godkänt manus har de beställt ett omslag. Det är oftast färdigt före boken eftersom det är omslaget man annonserar med, och annonserna går iväg i god tid före det boken kommer ut. Förlagen har oftast speciella illustratörer som gör omslagen åt dem.

Sedan skickas manuset till tryckeriet, nu i färdigt "ombrutet" format, det innebär att alla sidorna ser ut precis så som de ska göra i boken. De trycker boken. De har stora maskiner som kan trycka 3.000 böcker på en timma. Därefter går det iväg till bokbinderiet som sätter ihop omslaget med innehållet: sidorna.

Därefter skickas böckerna, nu i tusentals exemplar, till antingen förlaget, eller ett centralt distributionsföretag. Därifrån beställer bokhandlarna sina böcker och de skickas ut i butiken så att du och alla andra kan köpa böckerna.

Du som författare får royalty på försäljningen. Det innebär att du får en viss summa per bok som säljs, summan varierar från förlag till förlag därför kan jag inte säga hur mycket det rör sig om. Dessutom brukar författaren få ett visst antal gratisexemplar av sin bok, också olika beroende på förlag, det kan röra sig om cirka 10 exemplar, alltså inga stora mängder.

Du kan trycka dina böcker på Print-On-Demand. Då betalar du allt själv, men du behöver bara trycka upp så många böcker du vill ha, t.ex. 1 bok. Priset varierar mellan de olika tryckerierna. Det blir dyrare än att trycka upp 3.000 böcker, men ett mycket billigare alternativ om man inte vill ha så många böcker. Gå in på nätet och titta på t.ex. www.books-on-demand.com, www.instantbook.se www.b4press.com, www.gml.se och många, många fler. Kanske har du något Print-On-Demand tryckeri i din närhet?

Du kan också lägga ut din bok som Digitalbok. Då går du in på www.digitalboken.se Genom Digitalboken får man möjlighet att bli läst och upptäckt av förläggare och allmänhet. Digitalboken är en mötesplats för de som har författardrömmar, men även för redan etablerade författare, förläggare och läsare. Digitalboken har skapats som ett forum för talanger, som kanske aldrig skulle bli publicerade på annat sätt. Det är helt gratis för författare och skribenter att ladda upp sina böcker och texter till Digitalboken.

Uppladdade böcker på Digitalboken kan läsas direkt av vem som helst, som PDF-fil. De som vill kan få sin bok tryckt i allt från några få exemplar till större upplagor, via Digitalbokens Print-On-Demand tjänst. Digitalboken erbjuder också en lektörstjänst där författaren kan få professionell granskning av sin text.

Digitalboken kan också hjälpa till med bokomslag, bilder och framtagning av tryckfärdigt material.

Jag önskar dig lycka till i ditt skrivande. Håll drömmen levande. Jag bestämde mig för att bli författare när jag var åtta år. Nu har jag slagit igenom stort, kommit ut med flera böcker, översatts till många språk och fått smeknamnet "Blekinges Astrid Lindgren". Vill du veta mer om mig kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se. Där hittar du också skrivtips.

Hör av dig den dag du får ditt manus godkänt.

Kramisar från Kim

Jag håller på med en roman som ska heta Drakporten. Har DU några förslag på vad som kan hända om en man hittar ett drakägg? Mannen heter Jin. Har DU några andra förslag på namn? Och vad kan hända när mannen har funnit sitt mål? Hittar han en färdkamrat? Ska han på en resa till? Eller blir han tvungen att Utbilda sig? Ska han kanske störta den onde Kungen? Eller ge sig av och aldrig komma tillbaka? Det kanske blir ett stort slag? Ta te.x Eragon. Han gör nästan allt av det här.

/ noel, 8 år från mjölby

Hej Noel

Är du verkligen bara åtta år? Du skriver så moget och har fantastiska idéer. Jag tycker att alla dina förslag låter mycket bra.

Jag vill inte ge dig några förslag på vad som skulle hända om någon hittar ett drakägg, för jag tror att du redan har många tankar om hur din berättelse ska fortsätta.

En enda sak vill jag att du tar bort och det är "ge sig av och aldrig komma tillbaka", för då kan du inte skriva en fortsättning om din första bok blir succé.

Eragon är en fantastisk bok, skriven av en sjuttonåring. Vilket är ungt för att skriva en sådan tjock och oerhört spännande bok. Vilket jag tror att du också kan göra.

Kanske ska du jobba med "Gula lappar"-tekniken när du bygger upp boken. Gör så här:

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

Om du tillhör dem som har väldigt mycket fantasi kanske du inte hinner avsluta din berättelse innan det kommer en ny du vill påbörja. Det gör inget. Har du använt dig av gula lappar har du ändå hela sammanhanget klart för dig och kan fortsätta skriva din berättelse färdigt en annan gång.

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

Varje bok byggs upp runt en riktig historisk händelse. När jag har bestämt vilket ämne jag ska skriva om läser jag mängder av faktaböcker om det ämnet, t.ex. Snapphanar. Under tiden jag läser, dyker idéerna om vad boken ska handla om upp. Då skriver jag ned det på Post-it-lappar. När jag sedan läst klart all fakta har jag mängder av gula lappar med idéer på kapitel, händelser, ord som ska till ordlistan etc. Då sätter jag mig och skriver.

För att berättelsen ska hålla sig så nära fakta och sanning som möjligt försöker jag väva in riktiga historiska personer i böckerna. Ofta nämner jag då de personerna i ordlistan för att läsaren ska förstå att de personerna faktiskt har funnits på riktigt.

Läs gärna någon av mina böcker för att se hur jag lägger upp böckerna.

Hoppas att detta gav dig svar på din fråga. Om du går in på min hemsida www.kimselius.se hittar du fler tips under länken "Författartips".

På hemsidan kan du även läsa mer om mig och mina böcker, till exempel smakprov ur varje bok: "Tillbaka till Pompeji", "Jag är ingen häxa", "Faraos förbannelse", "Den gömda Inkastaden", "Vikingaträl", "Svarta Döden", "Snapphanar", "Giljotinen" och de nya böckerna "Riddarsvärdet" och "Det glömda kriget 1808-1809", som kommer ut i augusti 2008. Dessutom kan du lyssna på ett kapitel ur "Tillbaka till Pompeji", "Giljotinen" och "Snapphanar", som jag har läst in.

Lycka till med ditt skrivande.

kramisar från Kim


Hej!! <3 det är ju alltid svårt att börja på en bärettelse!!
Men det är lite svårare för mig! jag älskar och skriva men det kan ta evigheter för mig att börja.
så har du några tips till mig från dig,hur man börjar på en historia!!


tack! // shenie

/ shenie, 11 år från svergie/ stockholm

Hej Shenie

Tänk på att första meningen ska fånga läsaren direkt. Kasta in huvudpersonen i handlingen direkt med att något överrumplande, spännande händer. För att bygga upp hela berättelsen kan du arbeta efter "Gula Lappar"-systemet. Gör så här:

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

Om du tillhör dem som har väldigt mycket fantasi kanske du inte hinner avsluta din berättelse innan det kommer en ny du vill påbörja. Det gör inget. Har du använt dig av gula lappar har du ändå hela sammanhanget klart för dig och kan fortsätta skriva din berättelse färdigt en annan gång.

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

Varje bok byggs upp runt en riktig historisk händelse. När jag har bestämt vilket ämne jag ska skriva om läser jag mängder av faktaböcker om det ämnet, t.ex. Snapphanar. Under tiden jag läser, dyker idéerna om vad boken ska handla om upp. Då skriver jag ned det på Post-it-lappar. När jag sedan läst klart all fakta har jag mängder av gula lappar med idéer på kapitel, händelser, ord som ska till ordlistan etc. Då sätter jag mig och skriver.

För att berättelsen ska hålla sig så nära fakta och sanning som möjligt försöker jag väva in riktiga historiska personer i böckerna. Ofta nämner jag då de personerna i ordlistan för att läsaren ska förstå att de personerna faktiskt har funnits på riktigt.

Det är roligt att vara författare och få leva i fantasivärldar ibland. Men det är också mycket arbete. Speciellt om man skriver historiska äventyrsböcker som jag gör. Det innebär att jag måste läsa mängder av faktaböcker inför varje bok jag ska skriva. Dessutom reser jag till de platser jag skriver om. DET är roligt. Speciellt när jag var i Egypten. Den resan präglade min "Faraos förbannelse" väldigt mycket eftersom hela första kapitlet blev till djupt nere i den grav som jag skriver om i det kapitlet.

Läs gärna någon av mina böcker för att se hur jag lägger upp böckerna. T.ex. min senaste bok "Giljotinen!" som är den absolut bästa bok jag någonsin gjort!

Hoppas att detta gav dig svar på din fråga. Om du går in på min hemsida www.kimselius.se hittar du fler tips under länken "Författartips".

På hemsidan kan du även läsa mer om mig och mina böcker, till exempel smakprov ur varje bok: "Tillbaka till Pompeji", "Jag är ingen häxa", "Faraos förbannelse", "Den gömda Inkastaden", "Vikingaträl", "Svarta Döden", "Snapphanar", "Giljotinen" och de nya böckerna "Riddarsvärdet" och "Det glömda kriget 1808-1809", som kommer ut i augusti 2008. Dessutom kan du lyssna på ett kapitel ur "Tillbaka till Pompeji", "Giljotinen" och "Snapphanar", som jag har läst in.

Lycka till med ditt skrivande.

kramisar från Kim


hej! jag undra om ni kunde hjälpa mig med kaniner?

tack i förhand!

/ josephine, 11 år från svergie

Hej Josephine

Du har skrivit till fel "expert". Titta igen panelen igen vem som bäst kan svara på denna fråga.

Kramisar från Kim


Hejsan, Kim!

Jag kommer kanske till bokmässan imorgon men om det inte blir det kommer jag garanterat komma på fredag!!:D:D

Skall bli kul att träffa dig! Men det kommer nog bli förvirrande när vi möts. He,he,he.....

/ Alexander, 13 år från Hörby

Hej Alexander

Var du på bokmässan? Det var ingen Alexander där som sa att han hade brevväxlat med mig, däremot vet jag att jag signerade en bok till en Alexander. Var det du?

kramisar Kim


Hejsan, Kim!
Jag funderar på att skicka in min diktsamling till ett förlag, men min mamma och pappa säger att jag är för ung för det. Då frågar jag dem varför.
De svarar att det är för att de inte vill att jag skall ge ut mitt namn, för att det kan finnas "skumma människor" där ute som kan komma och kidnappa mig!
Jag fattar ingenting. Gör du? De vägrar att förklara mer, det är tydligen slutdiskuterat för deras del.
Har de rätt? Tycker du att de är löjliga? Svara ärligt!
Jag vet att man kan använda pseudonym, men då säger mamma att mina kompisar kan avslöja för omvärden att jag är den pseudonymen.
Hur löjlig får man bli! xO Snälla, hjälp mig, och skriv några rader som jag kan visa min mamma, och få henne att förstå att hon är knäpp när hon säger så! Hon tänker så invecklat ibland...! Jag är riktigt ledsen, jag vill inte låta bli att lämna ut böcker, för att jag kanske blir kidnappad! Jag älskar att skriva! Jag måste få det!
Snälla, hjälp mig!

Kram, från Emma, hon som inte får heta någonting..............

/ Emma, 13 år från Mölndal

Hej Emma

Jag förstår dina föräldrars oro, de tycker mycket om dig och det har faktiskt hänt många gånger att unga flickor blivit kidnappade och mördade. Du får inte bli arg på dem, de är bara rädda om dig och det ska du vara glad för.

Om du skriver en diktsamling som blir antagen tror jag däremot inte att risken är större att du ska bli kidnappad än om du går hem från skolan ensam.

Kanske tycker dina föräldrar inte att dina dikter är tillräckligt bra för att du ska skicka dem till ett förlag, men de har inte hjärta att säga det till dig, eftersom de älskar dig så mycket. Därför tänker de att du kanske ska mogna lite till och utveckla ditt skrivande.

Jag tror att din mamma har rätt om att dina vänner skulle berätta att det var du som var psedonymen, för dina vänner skulle vara sprickfärdiga av stolthet över dig om du fick en bok utgiven.

Fråga dina föräldrar om du inte kan få lägga ut några av dina dikter på Unga faktas "Unga berättare", där lägger du bara ut förnamnet, ingen bild på dig. Kanske kan det vara ett sätt för er alla att få er vilja igenom.

Fortsätt att skriv och utveckla ditt skrivande i väntan på att dina föräldrar ger dig tillåtelse att skicka in till förlag. När du är 18 år bestämmer du själv. Jag vet att det kan kännas långt att vänta ända tills dess, men tänk vad mycket bättre dina dikter blir hela tiden och tänk VAD MÅNGA dikter du har att skicka till förlaget när det är dags. Det kan bli en riktigt tjock bok, eller flera böcker! Tänk positivt, skriv ned dina känslor i dikter, istället för att reta dig på dina föräldrar som bara älskar dig oerhört mycket.

Lycka till med ditt skrivande.

Många kramisar från Kim, som är ledsen att jag inte kunde ge dig det svar du så väldigt gärna ville ha...


Hej Kim
Jag bara inför framtiden. Ex vad skulle hända om man har skikat ett manus och dom gillar den. Då ska dom ju ringa men om man inte är hemma då eller är i skolan. Struntar dom i en då och lägger undan manuset

tack på förhand//Elin

/ Elin, 12 år från Borås

Hej Elin

Om förlaget är intresserade av ditt manus ringer de. Är du inte hemma försöker de igen, om de inte får tag på dig på telefon efter upprepade försök skriver de till dig.

Kramisar Kim


Förlåt att jag frågar så mycket! Men hur ska jag göra för att skicka in min berättelse? Någon speciell adress vet inte hur jag ska göra! Ska jag träffa någon och prata om min bok eller? Får man något svar som typ: din bok har kommit med vi publicerar den eller: tyvärr har inte din bok vad som krävs osv...

Kan jag skicka in fler böcker? Min bok är rätt så kort men kan man få den idet format man vill ha den eller måste den va a4 lång inte berättelsen utan formatet..? Hoppas att jag inte stör verkligen! PS: bor tyvärr inte nära Göteborg men skulle vilja träffa dig någon gång ändå! Jag lovar att höra av mig om min bok blir publicerad!=) Har någon av dina böcker inte fått bli publicerad? Kramis till dig din emilie

/ emilie, 11 år

Hej Emilie

Gå in på www.google.se och sök på bokförlag. Där hittar du adresser till förlagen. Man får för det mesta aldrig något utlåtande om texten, eftersom förlagen får väldig många manus. Om de inte är intresserade av texten skickar de bara tillbaka den. Det kan bero på olika saker: Att texten inte är bra, att den är för kort/lång, inte passar deras utgivning, att de inte har möjlighet att ge ut boken just då, med mera.

Du kan skicka in flera böcker och du kan även skicka till flera förlag samtidigt. Det är förlaget som bestämmer vilket format boken ska ha i färdigt format.

Jag har många berättelser som jag ännu inte skickat in till förlag.

Håll utkik på min hemsida www.kimselius.se om jag kommer till en stad nära dig.

Kramisar från Kim


Tack för ditt svar! jag förstår vad du menar med fängslande berättande,jag har visat några i min klass mina böcker,några tycker dom är toppen några tycker sådär boken jag skriver nu heter"tant tjuven" och den tror jag har en chans att bli publicerad om jag anstränger mig,den är rätt så komisk!=)
men jag undrar finns det en regel om hur lång en ungdomsbok måste vara? du har ju svarat att den ska vara 100 till 150sid men är det en regel? En fråga till vad tycker du är en bra bokhandel som jag kan vända mig till? din hemsida va toppen föresten! ps: hur menar du med att skriv om något som ligger dig varmt om hjärtat hur menar du då? jag har djur skriva och dans som intresse ska jag skriva om det tycker du? Tack för svaret igen blev toppen glad!

/ Emilie, 11 år

Hej Emilie

Inga regler utan undantag, det vanligaste är att ungdomsböcker är på 100-150 A-4 sidor, men... det finns tjockare böcker, till exempel Harry Potterböckerna. Skriv på, det viktigaste är att din bok blir bra!

Något som ligger mig varmt om hjärtat är historia och att förmedla vår historia till läsarna. Du kanske brinner för orättvisorna i världen, mobbing eller något liknande, då ska du skriva om det. Om du älskar hästar eller hundar, då har du lätt för att skriva en berättelse om det.

Du behöver inte vända dig till någon bokhandel, det sköter förlaget om när de ger ut din bok. Du ska bara tänka på att skriva en så bra bok som möjligt.

Vad roligt att du tyckte om min hemsida och blev glad för mitt svar. Du kan gå in igen, för nu ligger det nya bilder på framsidan, under fotoalbum och under "Tillbaka till Pompeji". Om du bor nära Göteborg kan du titta in på Bokmässan som börjar nästa vecka, den 25-28 september. Där finns jag på plats hela tiden i monter B08:59. Kanske vi ses?

Lycka till med ditt skrivande!

Kramisar från Kim


Hej!
Detta har egentligen inte med författarskap att göra, men jag har letat och letat efter en sak som borde vara så lätt att hitta! Jag skriver en bok på datorn som börjar gå mot sitt slut (12pkt i Times new roman) på sida 108... En kille i min bok frågar några andra på olika språk om de kan tala då "olika språk" (franska, spanska och latin) Och där kom också mitt problem in i bliden.
Vad i hela fridens namn heter "latin" på latin!?
Vet du så blir jag glad, men kräver naturligtvis ingenting - eftersom att detta inte har med författarskap att göra.

/MWH Elin

/ Elin, 13 år från Kristianstad

Hej Elin

Latin heter på latin "Lingua Latina", det latinska språket, språket som ursprungligen bara talades i landskapet Latium, där staden Rom finns.

Min författarkollega Christer Classon har hjälpt mig med detta svar, han bär mycket kunskap inom sig.

Lycka till med din bok!

Kramisar från Kim


hej ! Är det svåtr med att skriva böker ????? svara snabbt

/ annelie, 10 år från gnosjö

Hej Annelie

Det där med att svara snabbt är inte lätt. Ibland går det bra, ibland blir det svårt eftersom jag är ute och reser mycket.

Det är roligt att vara författare, att skriva böcker och få leva i fantasivärldar. Men det är också mycket arbete. Speciellt om man skriver historiska äventyrsböcker som jag gör. Det innebär att jag måste läsa mängder av faktaböcker inför varje bok jag ska skriva. Dessutom reser jag till de platser jag skriver om. DET är roligt. Speciellt när jag var i Egypten. Den resan präglade min "Faraos förbannelse" väldigt mycket eftersom hela första kapitlet blev till djupt nere i den grav som jag skriver om i det kapitlet.

Det är lite kämpigt med pengar när man är författare. Man vet aldrig hur mycket inkomst man har.

Det är roligt att resa runt och föreläsa och möta läsarna. Det är jätteroligt att vara ute och signera och möta mina fans.

Det är få författare som kan försörja sig enbart på sitt författarskap.
Många som har drömmen om att bli författare söker sig ofta till yrken där man får syssla med skrivandet, t.ex. lärare, journalist, tryckeri, bibliotek etc.

Sina första böcker skriver man på kvällar och nätter. Har man tur, som J.K. Rowlings med Harry Potter-böckerna, så gör första boken succé och man kan direkt försörja sig på sitt författarskap. Jag har också haft lyckan att göra en dunderdebut och därmed också lyckats försörja mig på mitt författarskap. Även om det inte är lika stora inkomster som Rowlings...

Jag älskar att vara författare och få skriva massor av böcker.

Det som är viktigt om man tänker bli författare är att man läser och skriver mycket, mycket, mycket och inte ger upp om man får dålig kritik. Det är viktigt att man tar till sig kritiken för att utveckla sitt skrivande, att man låter andra läsa sina berättelser och lyssnar på vad de säger.

Vill du veta mer om mig och mina historiska äventyrsböcker kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se. Där hittar du omslagen på mina böcker "Tillbaka till Pompeji", "Jag är ingen häxa", "Den gömda Inkastaden", "Vikingaträl", "Svarta Döden", "Snapphanar", "Giljotinen", "Riddarsvärdet"
och "Det glömda kriget 1808-1809". På hemsidan kan du även läsa lite ur varje bok och lyssna på när jag läser ur "Tillbaka till Pompeji", "Snapphanar" och "Giljotinen".

Kramisar från Kim


hej kim vad mena du jag kan göra det men jag behöver hjälp att veta vad man gör så en kille blir kär i mig

/ isabel, 9 år från sverige

Hej Isabel

Ja du, det är inte en fråga för en författare, men jag ska ändå försöka hjälpa dig. Mitt råd till dig är att helt enkelt vara dig själv och visa honom att du tycker om honom. Till och med talar om för honom att du tycker om honom. Hoppas du får honom att bli kär i dig!

Läs gärna de böcker jag föreslog, bland annat boken som heter "Någon som kallar sig jag älskar dig". Låna den boken på biblioteket och läs. Det handlar om precis det du vill veta.

Lycka till!

Kramisar från Kim


Hur går fågeljakt till?svara snabbt tack!:)

/ victoria, 12 år från hofterup

Hej Victoria

Du har ställt frågan till fel person i panelen. Jag besvarar författarfrågor.

Kramisar från Kim


Hur många böcker har du skrivit ? Och varför blev du en författare?

/ Efrat, 13 år från Eritrea

Hej Efrat

Jag skriver historiska äventyrsböcker. Hittills har det kommit ut tio böcker i min historiska äventyrsserie, den elfte boken kommer i januari:

"Tillbaka till Pompeji", 1:a boken: Handlar om Ramona, som plötsligt förflyttats i tiden och möter Theo i staden Pompeji. Hon vet att hela staden kommer att förintas av ett vulkanutbrott och döda alla invånarna, även henne om hon inte kan ta sig därifrån i tid. Men hon vet inte när det kommer att hända, om 100 år, om 10 år eller om 10 minuter...

"Jag är ingen häxa", 2:a boken: Här färdas Ramona och Theo i tiden till häxförföljelsens tid. De räddar en flicka från att bli levande bränd på bål och flyr. Men de kommer inte långt innan de själva blir tillfångatagna anklagade för häxeri...

"Faraos förbannelse", 3:e boken: Den berättelsen börjar långt nere i en faraos grav i Egypten. Ramona lägger händerna över gamla skrivtecken på gravens vägg, uttalar en ramsa och plötsligt blir allt svart runt Ramona.
Theo ropar på Ramona och får inget svar, han vänder sig om och ser att Ramona är spårlöst borta. Han har ingen aning om vart hon har tagit vägen...
Ramona upptäcker ett fladdrande ljus som närmar sig henne i mörkret...

"Den gömda Inkastaden", 4:e boken: Här är Theo och Ramona ute i djungeln när tidsförflyttningen sker. De har kommit ifrån sin turistgrupp och plötsligt hör de ljudet av röster. Ramona tror att det är turistgruppen och rusar ut ur djungeln följd av Theo. Plötsligt står de framför en grupp Inkaindianer som hastigt höjer spjuten mot dem...

"Vikingaträl", 5:e boken: Theo och Ramona blir tillfångatagna av vikingar efter att ha fallit i vattnet och blivit förflyttade i tiden. De förs upp till en slavmarknad för att säljas. Efter ett rymningsförsök av Theo skiljs de båda åt och går olika hemska öden till mötes...

"Svarta Döden", 6:e boken: Här förflyttas Theo och Ramona till Florens 1348 och pestens tid. Där möter de Minette som bär på en stor hemlighet. När hon avslöjar den för Theo och Ramona inser de att de måste fly, men då flyr rakt i armarna på Svarta Döden.

"Snapphanar", 7:e boken: Ramona hittar ett gammalt dokument som för henne på en virvlande färd genom tiden, till Snapphanarna år 1676. Ramona förlorar minnet efter en olycka. Theo lyckas följa efter Ramona i tiden men hamnar på motståndarsidan. Till slut möts de tidigare vännerna i en kamp på liv och död.

"Giljotinen", 8:e boken: År 1793, franska folket gör uppror och avrättar sin kung med giljotinen. Ödet för giljotinen i Theo och Ramonas väg, vilket medför hemska konsekvenser. "Jag ska bara känna", viskade Ramona och vidrörde handtaget på giljotinen. Theo skrek till. Han grep tag i Ramona, vilket fick henne att rycka till och frigöra spaken. Giljotinbladet föll med ett svischande, ödesmättat ljud. Med en duns föll huvudet i korgen. Ramona stupade till marken...

"Riddarsvärdet", 9:e boken: Med fasansfull insikt inser Theo och Ramona att de inte kommit tillbaka till sin egen tid. De håller i ett riddarsvärd! Vid ljudet av röster släpper Ramona taget och gömmer sig. Theo står som förstenad och stirrar på svärdet. Theo har förstått att svärdet är deras enda biljett hem. Han måste hålla fast vid det, till vilket pris som helst. Hans beslut för dem åt skilda håll, till Mont-St-Michel och Château de Pirou i Normandie under 1300-talets riddartid. Planer smids om ond, bråd dö, som även inkluderar Theo och Ramona.

"Det glömda kriget - 1808-1809", 10:e boken: "Vad har jag nu ställt till med?" utbrast Ramona. Hon förstod genast att en ny tidsförflyttning var på gång. Hon ville gripa tag i Theo så att även han följde med. Men det var för sent... När Theo och Robert upptäcker att Ramona försvunnit, vet de inte vart hon har tagit vägen. De tror att hon har färdats till kriget 1808-1809, då Sverige förlorade Finland till Ryssland. Därför läser de allt om det kriget. Varje gång Theo tar en ny mapp får det oanade följder. Ramona kämpar för sitt liv i det finska kriget, där kulorna viner runt henne, folk sprängs i bitar och döden ständigt lurar bakom nästa vägkrök. Ska Theo och Robert hinna rädda Ramona innan det är för sent?

Mina böcker börjar så här:

"Mina damer och herrar, vi landar strax i Rom och vill därför be er att spänna fast era säkerhetsbälten." (Tillbaka till Pompeji)

"Nej, inte nu igen!" ropade Ramona förskräckt. (Jag är ingen häxa)

"Titta här, Theo!" ropade Ramona upphetsat och viftade intensivt med armarna för att fånga Theos uppmärksamhet. (Faraos förbannelse)

"Jag är rädd", sa Ramona och strök med darrande hand undan svettdropparna som envisades med att rinna ned i ögonen. (Den gömda Inkastaden)

"Ovädret var över Theo och Ramona innan de hann reagera." (Vikingaträl)

"Han drog yllefilten över axlarna och rös av kyla, trots att svetten flödade ymnigt från hans kropp." (Svarta Döden)

"När Ramona öppnade sina himmelsblå ögon denna försommardag, hade hon inte en aning om vad sommarlovet skulle föra med sig." (Snapphanar!)

"Vakna, Ramona! VAKNA!" (Giljotinen)

"Förbryllat stirrade Ramona och Theo på varandra." (Riddarsvärdet)

"Vad har jag nu ställt till med?" utbrast Ramona, när hon kände den välbekanta yrseln inför en tidsförflyttning gripa tag i henne. (Det glömda kriget 1808-1809)

Tyckte du böckerna lät spännande? Du kan börja läsa dem i vilken ordning du vill. Du måste inte börja med den första boken i serien. Om du vill kan du börja med den senaste.

Mina böcker finns även på biblioteken. Om de inte har böckerna på just ditt bibliotek kan du be dem låna hem dem till dig. Då lånar de från ett annat bibliotek i närheten. Det gör mitt bibliotek ofta när jag söker faktaböcker som de inte har. Därför får jag böcker ifrån hela landet, kanske även ifrån ditt bibliotek.

"Snapphanar" och "Giljotinen" finns även som CD-böcker.
Vill du veta mer om mig och mina böcker kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se. Där kan du läsa lite ur böckerna och lyssna på när jag läser ett kapitel ur "Tillbaka till Pompeji", "Snapphanar" och "Giljotinen".

Att jag blev författare beror sannolikt på att jag har begåvats med otroligt mycket fantasi, vilket hjälper mig att skriva mina böcker.

Redan som liten berättade jag historier för mina syskon och kusiner. När jag fick lära mig de mystiska krumelurer som fanns i böckerna upptäckte jag att jag kunde skriva ned alla berättelser jag hade i huvudet. Då bestämde jag mig för att jag skulle bli författare när jag blev stor. Då var jag åtta år.


Kramisar från KimHej!
tycker du det är svårt att komma på en berättelse ?
jag tycker det är jättesvårt.

/ Kajsa, 10 år från Söderåkra

Hej Kajsa

Nej, jag tycker inte det är svårt att komma på en berättelse. Kanske för att jag har mycket fantasi, eller för att jag bygger upp mina berättelser runt en riktig historisk händelse. Vill du veta mer om mig och mina böcker, eller läsa smakprov ur böckerna kan du gå in på www.kimselius.se. Du kan också gå in under "Författartips" och få tips som kanske underlättar för dig att skriva din berättelse.

kramisar från Kim


Hejsan
Jag är en tjej på 15 år. Jag drömmer om att bli författare!
Finns det någon chans? Hur är det med utbildning? vet du något om det?
Tack på förhand.
Anne-Sofie.

/ Anne-sofie , 15 år från Smedjebacken, Södra Dalarna

Hej Anne-Sofie

Visst finns det chans att du kan bli författare. Om du går in på min hemsida www.kimselius.se och tittar under "Författartips" så kan du läsa om flera unga personer som har lyckats slå igenom som författare. Till exempel om en flicka som var 9 år när hon gav ut sin första bok och nu kommer ut med den tredje när hon är 13...

Det finns många utbildningar att gå. Om du tittar under:

http://www.google.se/search?hl=sv&q=Skrivarlinjer&btnG=Google-s%C3%B6kning&meta=

hittar du flera skrivarlinjer. Om inte ovanstående länk fungerar går du in på www.google.se och söker på Skrivarlinjer.

Lycka till!

Kramisar från Kim


var hitta man böker med kärlek

/ isabel, 9 år från sverige

Hej Isabel

Det bästa sättet att hitta böcker om kärlek är att gå till biblioteket och be bibliotekarien plocka fram den sortens böcker till dig.

Jag kan rekommendera dig en underbar bok av Annika Holm som heter "Någon som kallar sig jag älskar dig". Den tror jag att du skulle tycka om. Tycker du om den finns det flera böcker skrivna av Annika Holm som handlar om kärlek.

Kramisar från Kim


Hur gammal är Annika Thor? och hur många barn har hon (hur många är de i sin familj)? Är hon skiljd?

/ Efrat, 13 år från Eritrea

Hej Efrat

Du hittar många uppgifter om Annika Thor på

http://www.albertbonniersforlag.se/Forfattare/Forfattarpresentation/?personId=6450

Kramisar från Kim

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2017 Unga Fakta AB