Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet författare. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Kim M. Kimselius om författare!


Hej!!!!! Vilken bok har flest sidor?

/ ebba nilsson dahlin, 11 år från nora

Hej Ebba

Detta är ingen fråga jag kan svara på. Jag kan bara svara på vilken av mina böcker som har flest sidor och det är Giljotinen som har 313 sidor. Vill du veta mer om boken kan du gå in på www.kimselius.se

Kanske kan du få svar på www.fragabiblioteket.nu

Kramisar Kim


Hej kim (igen)

Tack för dit svar det hjälpte mycket så nu har jag ett brott. =)

Hälsningar Elin

/ Elin, 12 år

Hej Elin

Vad roligt att jag kunde hjälpa dig, trots att jag inte skriver egna detektivromaner. Lycka till med din berättelse och ditt brott!

Kramisar från Kim


Hej Kim

Jag vill skriva en deckare men jag har ett problem,jag kommer inte på några bra brott.
Har du några förslag.

Tack på förhand//Elin

/ Elin, 12 år från

Hej Elin

Ja du, det är svårt att skriva en deckare om man inte kommer på något bra brott. Det är en av anledningarna till att jag inte skriver deckare, därför kan jag tyvärr inte hjälpa dig.

Vad du kan göra för att få inspiration är att läsa andra deckare. Du har t.ex. Mårten Sandéns "Petrinideckarna". En serie mycket spännande deckare, med kluriga brott. Hoppas detta kan hjälpa dig.

Kramisar från Kim


Hej!
Jag tänker bli författare, och jag brukar skriva berättelser då och då..
Men jag kan inte komma på en bra handling!! Jag tänker skriva en bra berättelse,
nu, och då är det ju viktigt: VAD SKA BERÄTTELSEN HANDLA OM!!???
Jag läser mycket, jag går till biblioteket ofta.
Jag vill bli författare! :DDDD
Vet du en bra handling på en bok? Hur ska jag skriva?

/ "Pannan", 10 år från Uppsala

Hej Pannan

Det är mycket svårt att ge tips om vad någon annan ska skriva, mycket beroende på att jag alltid tycker att man ska skriva direkt ifrån sitt hjärta om något som engagerar den som skriver. Om jag ger dig tips på något som du ska skriva, då kommer du inte att kunna ta till dig det helhjärtat eftersom det egentligen inte är något du brinner för.

Därför tycker jag att du ska tänka över om det är något som du gärna vill berätta, något du tycker är fel, något du skulle vilja förändra, något tragiskt som har hänt, något du ångrar att du har gjort, något som någon annan sagt till dig som gjorde dig illa... Ja, det finns mycket att berätta om. Det viktigaste är att det är ett ämne som DU känner att du vill skriva om. Det är inget fel att bygga upp berättelsen som en deckare, med mysterier och mord, eller som en kärleksroman, bara du får fram det du vill säga på samma gång.

Jag tror säkert att du kommer på något att skriva om du tänker igenom det som jag skrev i ovanstående stycke.

Ett annat bra sätt att få inspiration är att läsa mycket och alla typer av böcker. Har du läst någon av mina historiska äventyrsböcker: "Tillbaka till Pompeji", "Jag är ingen häxa", "Den gömda Inkastaden", "Vikingaträl", "Svarta Döden", "Snapphanar", "Giljotinen", "Riddarsvärdet" och "Det glömda kriget 1808-1809"? Kanske att någon av dessa böcker ger dig inspiration att skriva. Gå in på min hemsida www.kimselius.se. Där kan du läsa smakprov ur böckerna och se om de inspirerar dig.

Det bästa sättet att börja en berättelse är att det händer huvudpersonen något. Det ska vara en mening som direkt griper tag i läsaren och gör så att personen vill fortsätta läsa.

Mina böcker börjar så här:

"Mina damer och herrar, vi landar strax i Rom och vill därför be er att spänna fast era säkerhetsbälten." (Tillbaka till Pompeji)

"Nej, inte nu igen!" ropade Ramona förskräckt. (Jag är ingen häxa)

"Titta här, Theo!" ropade Ramona upphetsat och viftade intensivt med armarna för att fånga Theos uppmärksamhet. (Faraos förbannelse)

"Jag är rädd", sa Ramona och strök med darrande hand undan svettdropparna som envisades med att rinna ned i ögonen. (Den gömda Inkastaden)

"Ovädret var över Theo och Ramona innan de hann reagera." (Vikingaträl)

"Han drog yllefilten över axlarna och rös av kyla, trots att svetten flödade ymnigt från hans kropp." (Svarta Döden)

"När Ramona öppnade sina himmelsblå ögon denna försommardag, hade hon inte en aning om vad sommarlovet skulle föra med sig." (Snapphanar!)

"Vakna, Ramona! VAKNA!" (Giljotinen)

"Förbryllat stirrade Ramona och Theo på varandra." (Riddarsvärdet)

"Vad har jag nu ställt till med?" utbrast Ramona, när hon kände den välbekanta yrseln inför en tidsförflyttning gripa tag i henne. ("Det glömda kriget 1808-1809)

Tyckte du att början på böckerna lät spännande? Då förstår du kanske hur jag menar att din berättelse ska börja.

Jag önskar dig lycka till med ditt skrivande och hoppas att du också når dina drömmars mål och att du kontaktar mig den dag du får din bok antagen. Om du går in på min hemsida www.kimselius.se under "Författartips" hittar du mer tips och där kan du även läsa om personer i din ålder som har lyckats få sina böcker utgivna.

Kramisar från Kim
Hej igen igen igen... hoppas att jag inte börjar bli störande nu! men jag har en fråga som jag gärna vill ha svar på! måste man ha kapitel i sina berättelser??? och en till, hur många sidor tyker du att det ska vara i en bok från 10-13???

tack igen för dina andra svar!<3
MVH en bok tokig tjej!:D (igen!!! hihi)

/ Erika, 11 år från Jönköping

Hej igen Erika

Nej, man måste inte ha kapitel i sin bok. Men det är alltid lättare att läsa en bok som är uppdelat efter kapitel OCH det är lättare att bygga upp spänningen i boken.

Det är olika antal manusblad på olika typer av böcker. För bilderböcker är det cirka 6-8 A-4 manusblad. För 5-11 år är det cirka 50-100 A-4 manusblad och för ungdomsböcker är det cirka 100-150 A-4 manusblad.

Mina manus brukar ligga på 120-200 A-4 manusblad. Skrivet med 12 punkters storlek på bokstäverna, Font Ariel, 1 1/2 radavstånd.

Som du kanske vet skriver jag historiska äventyrsböcker. De står som ungdomsböcker hos bokhandlarna och på biblioteken. Men jag har lika många vuxna läsare som ungdomar. Mina böcker är i färdigt format på mellan 188-312 sidor.

Hoppas att detta var till hjälp. Lycka till med ditt skrivande.

Kramisar från Kim


Hej igen!!! tack för svaren! dom hjälper mycket! jag kommer bara längre och längre med min berättelse!=)
du är vekligen bra på att svara på frågor. inte för att beröm är någon fråga men ändå! jag hoppas att jag blir författare nån dag, och jag börjar läsa fakta böcker som du tipsade om! det gjorde jag innan med men dom som jag läser nu är bättre! jag kom med på att många av mina vänner äger hästar! så dom kan jag ju fråga saker om! TACK SÅ MYCKET för all din hjälp!!!!!!! jag tror nog att jag kommer fråga mer för jag vill verkligen bli författare!!!=D
MVH en bok tokig tjej! (igen!)

TACK!!!

/ Erika, 10 år från Jönköping

Hej Erika

Vad roligt att mina råd har hjälpt dig. Fortsätt skriv!!! Och Lycka till!

Kramisar från KimHej Kim! Jag är en tjej på 17år snart 18. Min högsta dröm är att bli författare och skrivaen bok som jag påbörjade en sommar förra året. När jag var fem år fick jag en anteckningsbok av min mamma då vi besökte finland. Jag skrev lite i den och tyckte det var skojigt, ofta lägger jag både av och på på mitt skrivaret, min pappa gav mig senare en dagbok på min namnsdag när jag var elva och började skriva självbiografi. Jag hatade läsning förr, inte nu längre.
Men jag har några problem för det första så har väldans svårt att med beskrivningar om personlikheten eller på mjlön, för det andra kan jag inte känna skiljnaden på nu- och dåtid och för det tredje kan jag vara förbannand på mig själv som inte tränar ordenligt. Ibland vet jag inte, heller hur lång min berättelser ska vara.
Så hur ska jag göra för fullborda min dröm? Det känns att det är mitt fel som inte påbörjade skrivträningen i barndomen. Det händer också jag ändrar på mina berättelser för jag blir inte nöjd. Är det naturlig för en författare?
Eller, vad säger du? Mina nära och kära säger jag skriver jättebra.
Kram Johanna!
som hoppas på att du svarar denna brev.

/ Johanna Wonevik, 17 år från Gävle

Hej Johanna

Kanske att du ställer för stora krav på dig själv? Eller så kanske du helt enkelt har läst för lite böcker. Det låter så med de problem som du beskriver. Om du läser många böcker ser du hur andra beskriver miljöer och behandlar dåtid och nutid, utan att du egentligen tänker på det. När du sedan själv sätter dig ned för att skriva flyter skrivandet på lättare utan att du behöver tänka så mycket på de detaljerna.

Det allra viktigaste rådet till dig just nu är att du ska läsa så mycket som möjligt. Mina böcker har fått mycket beröm för att jag har så bra miljöskildringar att läsaren känner det som om de befunnit sig på plats. Kanske ska du läsa någon av dem. Du har en hel del böcker att välja på: "Tillbaka till Pompeji", "Jag är ingen häxa", "Faraos förbannelse", "Den gömda Inkastaden", "Vikingaträl", "Svarta Döden", "Snapphanar", "Giljotinen", "Riddarsvärdet" och "Det glömda kriget 1808-1809". Om du vill läsa utdrag ur böckerna kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se Där ser du också vad böckerna handlar om.

Du ska inte bli arg för att du inte tränar tillräckligt mycket, du har många år framför dig. Jag bestämde mig för att bli författare när jag var åtta år och har skrivit sedan dess. Men... jag skickade inte in till förlag förrän jag närmade mig 40 år eftersom jag inte tyckte jag skrev tillräckligt bra. När jag var 41 år debuterade jag med "dunder och brak" (läs mer om det på min hemsida) och har alltsedan dess försörjt mig på mitt författarskap.

Du behöver inte bestämma i förväg hur lång din berättelse ska bli. Ett bra riktmärke om du ska skriva en "normal" bok på 250-300 sidor är att A-4 manus ska vara cirka 120-150 stycken skrivet med 1 1/2 radavstånd och 12 punkter.

Givetvis ändrar vi författare på våra berättelser, om och om igen. Innan min bok går iväg för tryck har jag läst den 20-25 gånger och hela tiden tillfört eller tagit bort något i texten.

Läs mycket och fortsätt skriv så ska du se att även din dröm slår in och lova att du hör av dig till mig den dagen!

Lycka till!

Kramisar från Kim


Hej igen! det är den bok tokiga tjejen här! jag undrar bara hur är det att vara författare och vad är det bästa med att vara det? och en till fråga har jag... är det roligt att svara på sånna här frågor?:D

MVH en bok tokig tjej (igen!)

/ Erika, 11 år från Jönköping

Hej Erika

Det är roligt att vara författare och få leva i fantasivärldar ibland. Men det är också mycket arbete. Speciellt om man skriver historiska äventyrsböcker som jag gör. Det innebär att jag måste läsa mängder av faktaböcker inför varje bok jag ska skriva. Dessutom reser jag till de platser jag skriver om. DET är roligt. Speciellt när jag var i Egypten. Den resan präglade min "Faraos förbannelse" väldigt mycket eftersom hela första kapitlet blev till djupt nere i den grav som jag skriver om i det kapitlet.

Det är lite kämpigt med pengar när man är författare. Man vet aldrig hur mycket inkomst man har.

Det är roligt att resa runt och föreläsa och möta läsarna. Det är jätteroligt att vara ute och signera och möta mina fans. Nu ska jag till exempel snart resa till Finland och föreläsa för de finska barnen. Och det är helt fantastiskt att det finns flera fanklubbar om mig och mina böcker, som mina fans har startat.

Det är få författare som kan försörja sig enbart på sitt författarskap.
Många som har drömmen om att bli författare söker sig ofta till yrken där man får syssla med skrivandet, t.ex. lärare, journalist, tryckeri, bibliotek etc.

Sina första böcker skriver man på kvällar och nätter. Har man tur, som J.K. Rowlings med Harry Potter-böckerna, så gör första boken succé och man kan direkt försörja sig på sitt författarskap. Jag har också haft lyckan att göra en dunderdebut och därmed också lyckats försörja mig på mitt författarskap. Även om det inte är lika stora inkomster som Rowlings...

Jag älskar att vara författare.

Det som är viktigt om man tänker bli författare är att man läser och skriver mycket, mycket, mycket och inte ger upp om man får dålig kritik. Det är viktigt att man tar till sig kritiken för att utveckla sitt skrivande, att man låter andra läsa sina berättelser och lyssnar på vad de säger.

Vill du veta mer om mig och mina historiska äventyrsböcker kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se. Där hittar du omslagen på mina böcker "Tillbaka till Pompeji", "Jag är ingen häxa", "Den gömda Inkastaden", "Vikingaträl", "Svarta Döden", "Snapphanar", "Giljotinen", "Riddarsvärdet"
och "Det glömda kriget 1808-1809". På hemsidan kan du även läsa lite ur varje bok och lyssna på när jag läser ur "Tillbaka till Pompeji", "Snapphanar" och "Giljotinen".

Kramisar från Kim


Hej igen! jag kanske ställer lite många frågor men ändå... jag ÄLSKAR hästar men är allergisk, jag håller på med en berättelse om hästar och sånt men jag har ju nästan aldrig ridit, jag tar hjälp med fakta böcker och sånt om hästar när jag skriver men ibland ¨så står det ord som jag inte förstår. Hur ska jag göra föra att berättelsen inte ska bli helt fel som t e x jag sätter mig på tyglarna och tar tag i häst svansen, jag har som vanligt på mig min fina bal klänning när jag rider på Tossan, det är ju helt fel. hur ska jag få det att vara rätt? för om någon som rider läser det så kommer det bara bli helt och hållet fel.
svara så snabbt du bara kan! MVH en bok tokig tjej (igen, som är 11 år och heter Erika! hoppas att jag inte frågar för mycket med tanke på förra gången!)

/ Erika, 11 år från Jönköping

Hej igen Erika

Jag är också allergisk mot hästar, men blev inte det förrän jag blev äldre. Jag har ridit i många år och älskar hästar. Har många hästar med i mina berättelser. På grund av min erfarenhet av hästar kan jag beskriva det som behövs.

Om du ska skriva en hästbok och aldrig varit med hästar eller ridit, bör du absolut läsa FAKTABÖCKER om hästar. Där lär du dig mängder av saker om hästar. Dessutom tycker jag att du ska kontakta någon som rider och be den personen läsa din berättelse när den är klar, för att se om du har gjort något fel. Du bör också ha någon ridkunnig att fråga till råds, eftersom det är mycket svårt att skriva om något man inte känner till.

I min bok "Riddarsvärdet" får en av huvudpersonerna en rejäl ridlektion. Kanske en bok för dig att läsa? Ja, jag tror faktiskt att det knappt finns en enda av mina böcker där det inte är hästar med, när jag nu tänker efter. Hästar är till exempel mycket viktiga i "Svarta Döden" också!

Lycka till!

Kramisar från Kim


Hej, hej! min dröm är att bli författare! jag älskar Pia Hagmars Klara böcker!!! jag har några frågor till dig!
vad är det viktigaste man ska tänka på som författare? vet du om man kan ställa någon fråga till
Pia Hagmar på internet? vilka sortes böcker gillar du mest, t e x deckare, häst böcker eller fakta böcker?
vad ska man göra om man har skrivit en bok som man vill trycka?
svara så snabbt du kan! MVH en bok tokig tjej!

/ Erika, 11 år från Jönköping

Hej Erika

Jag vet inte om det går att ställa frågor till Pia Hagmar på internet, men här är hennes hemsida: http://www.wahlstroms.se/klara/pia.html

Det viktigaste du ska tänka på som författare är:
Skriv det DU vill läsa! För att göra en bra berättelse bör du skriva direkt från hjärtat, och gärna ta del av de erfarenheter du bär inom dig. Tänk på att inte skriva för att någon annan ska läsa berättelsen, utan skriv för att DU ska bli nöjd med berättelsen. Använd ditt eget "språk" och försök inte härma någon annan författare, då blir din berättelse bra. För att förlagen ska bli intresserade av din berättelse bör du ha något nytt att berätta, något som väcker deras intresse. Glöm inte att berättelsen måste fånga läsaren redan i första meningen.

Eftersom mina böcker är kända för att fängsla läsarna från första början till sista raden kanske du kan läsa någon av dem så förstår du vad jag menar: Tillbaka till Pompeji, Jag är ingen häxa, Faraos förbannelse, Den gömda Inkastaden, Vikingaträl, Svarta Döden, Snapphanar, Giljotinen, Riddarsvärdet och Det glömda kriget 1808-1809. Prova någon av dem så ser du hur jag har skrivit för att hålla spänningen vid liv hela boken igenom För att läsa smakprov ur böckerna kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se

BOKFÖRLAG: Det bästa sättet att få kontakt med ett bokförlag är att gå till en bokhandel och se ut böcker som tilltalar dig. Se efter vilket förlag som har gett ut boken/böckerna. Det står längst fram i boken. Där brukar stå fullständig adress, telefon, e-mail m.m. Du kan även gå in på www.googles.se och söka på "Bokförlag". Där hittar du allt du behöver.

Skriv din berättelse med dubbelt radavstånd, numrera sidorna. Skicka som papperskopior och bifoga namn, adress och telefon. Jag brukar skriva allt det högst upp på sidorna. Det finns något som heter "Huvud/Sidfot" i Wordprogrammet. Där lägger man in all den texten på första sidan så kommer det automatiskt på alla sidorna.

När förlaget/förlagen (för jag tycker du kan skicka till flera förlag samtidigt) fått ditt manus är det först en redaktör som läser det. Om den personen tycker om det du har skrivit går manus vidare till flera personer som tycker till. Om de tycker om din berättelse kontaktar de dig och ber att få publicera/ge ut din berättelse. Om de skickar tillbaka ditt manus behöver det inte betyda att det är dåligt. Det kanske inte passar deras förlag, de kanske inte har råd att ge ut fler debutanter det året, det är inte rätt person som har läst det från början osv. Får du tillbaka ditt manus ska du alltså inte ge upp, sätt dig ner och läs igenom det igen, se om du kan förbättra det och skicka det till något annat förlag. Tänk på att förlagen får runt 3.000 obeställda manus PER ÅR! Av dem väljer de kanske ut 10-20 manus som de gör böcker av.

Om du får ditt manus antaget börjar en annan process: Manus godkännes, därefter korrigeras manus, stavfel rättas, grammatiska fel m.m. Redaktören kan också komma med vissa kommentarer om att något inte stämmer i ett kapitel eller att man har tappat "röda tråden" på något ställe.

När manus är klart, levererar författaren oftast det på diskett/Cd/mail till förlaget. Där gör man sidor helt klara: sidnumrering, kapitelindelning osv.

Redan när förlaget godkänt manus har de beställt ett omslag. Det är oftast färdigt före boken eftersom det är omslaget man annonserar med, och annonserna går iväg i god tid före det boken kommer ut. Förlagen har oftast speciella illustratörer som gör omslagen åt dem.

Sedan skickas manuset till tryckeriet, nu i färdigt "ombrutet" format, det innebär att alla sidorna ser ut precis så som de ska göra i boken. De trycker boken. De har stora maskiner som kan trycka 3.000 böcker på en timma. Därefter går det iväg till bokbinderiet som sätter ihop omslaget med innehållet: sidorna.

Därefter skickas böckerna, nu i tusentals exemplar, till antingen förlaget, eller ett centralt distributionsföretag. Därifrån beställer bokhandlarna sina böcker och de skickas ut i butiken så att du och alla andra kan köpa böckerna.

Du som författare får royalty på försäljningen. Det innebär att du får en viss summa per bok som säljs, summan varierar från förlag till förlag därför kan jag inte säga hur mycket det rör sig om. Dessutom brukar författaren få ett visst antal gratisexemplar av sin bok, också olika beroende på förlag, det kan röra sig om cirka 10 exemplar, alltså inga stora mängder.

Du kan trycka dina böcker på Print-On-Demand. Då betalar du allt själv, men du behöver bara trycka upp så många böcker du vill ha, t.ex. 1 bok. Priset varierar mellan de olika tryckerierna. Det blir dyrare än att trycka upp 3.000 böcker, men ett mycket billigare alternativ om man inte vill ha så många böcker. Gå in på nätet och titta på t.ex. www.books-on-demand.com, www.instantbook.se www.b4press.com, www.gml.se och många, många fler. Kanske har du något Print-On-Demand tryckeri i din närhet?

Du kan också lägga ut din bok som Digitalbok. Då går du in på www.digitalboken.se Genom Digitalboken får man möjlighet att bli läst och upptäckt av förläggare och allmänhet. Digitalboken är en mötesplats för de som har författardrömmar, men även för redan etablerade författare, förläggare och läsare. Digitalboken har skapats som ett forum för talanger, som kanske aldrig skulle bli publicerade på annat sätt. Det är helt gratis för författare och skribenter att ladda upp sina böcker och texter till Digitalboken.

Uppladdade böcker på Digitalboken kan läsas direkt av vem som helst, som PDF-fil. De som vill kan få sin bok tryckt i allt från några få exemplar till större upplagor, via Digitalbokens Print-On-Demand tjänst. Digitalboken erbjuder också en lektörstjänst där författaren kan få professionell granskning av sin text.

Digitalboken kan också hjälpa till med bokomslag, bilder och framtagning av tryckfärdigt material.

Jag tycker om alla slags böcker. I din ålder var jag hästtokig ochskrev många hästberättelser, jag älskar fantasy och deckare. Men jag läser faktiskt mest faktaböcker eftersom jag måste det inför varje ny bok jag ska skriva.

Jag önskar dig lycka till med ditt skrivande och hoppas att du också når dina drömmars mål och att du kontaktar mig den dag du får din bok antagen. Om du går in på min hemsida www.kimselius.se under "Författartips" hittar du mer tips och där kan du även läsa om personer i din ålder som har lyckats få sina böcker utgivna.

Kramisar från Kim
Hej Kim! jag ville tacka så jätte mycket för atugrafen

/ Cajsa, 9 år från Karlskrona

Hej Cajsa

Roligt att du blev glad för den.

Kramisar från Kim


Jo, jag undrar om du vet något om en hemsida där man kan lägga upp sina verk. De sade något om en hemsida på Rapport om jag inte minns fel, en hemsida där man kunde lägga upp enskilda kapitel och som sedna bedöms... jag undrar om du som författare kanske vet mer om detta...

Skulle bli tacksam för svar....

/ Robin, 16 år från Västerås

Hej Robin

Jovisst vet jag mer om det. Om du går in på min hemsida www.kimselius.se och tittar under "Författartips" så hittar du något som heter Digitalboken. Där kan du läsa om hur det går till samt länka in dig direkt till Digitalboken.

Lycka till!

Kramisar från Kim


Hej, jag har en fråga hur beskriver man ljud på ett bra sätt? Man kan ju inte presis skriva diidiiidiiiidiiiii dididiiii som jag tycker att en låt låter eller?
tack på förhand

/ jennifer, 13 år från sundsvall

Hej Jennifer

Just det problemet har jag aldrig råkat ut för, jag har skrivit in låttexter i mina böcker, men aldrig melodier. Men varför inte skriva så som du har gjort, det ger läsaren en klar uppfattning om hur det låter. Eller så skriver du bara att "hon nynnade på en melodi" etc.

Lycka till!

Kramisar från Kim


Hej Kim

Jag gillar att skriva jätte mycket och jag håller på att skriva en deckar berättelse men jag har några frågor.

1.Hur många sidor ska ett kapitel vara?

2.Hur ska man skriva när någon tänker? Ska man exempl skriva "Det var något konstigt med mannen"tänkte Vera eller ska man skriva på något annat sett


Tack på förhand //Elin

/ Elin, 12 år från Borås

Hej Elin

1. Kapitlens längd varierar. Jag försöker att ha mellan 3-10 A-4 sidors text till varje kapitel.

2. Man ska inte ha apostrofer (") när någon tänker. Däremot kan man skriva texten i kursiv stil istället. Men för att det ska bli rätt när man lämnar till tryckeriet bör man "stryka under" texten istället för att göra den kursiv, på så sätt förändras inte dina markeringar när förlaget ändrar stil.

Lycka till med ditt skrivande.

För mer tips gå in på min hemsida www.kimselius.se och titta under "Författartips". Du kan även gå in under "Böcker" och se på utdragen ur mina böcker hur jag har skrivit.

Kramisar från Kim


hej,
Det här en jätte viktig fråga för mig ...om man skriver en bok och berättar i boken hur hus och stolt till exempel se ut ...de är jätte svårt att beskriva de särskild hur golvet i ett hus var i 1800- talet ,jag vet inte hur man berättar det är jätte svårt men jag har bra ideer men att beskriva hus i 1800-talet hur det se ut ...är ganska svårt.jag försökar att titta på bilder från 1800-talet ...räcker det för bara titta på böcker som har sånna bilder på hus och sånt? finns annan förslag sm ni har? för jag vill gärna att förstätta skriva min bok men bara sånna här problem har jag med. för jag gillar att skriva och blir en författare som (lord of the rings, narnia ,harry pottter m.m.)

hoppas ni svarar på!

yasmin

/ yasmin, 19 år från dalarna-leksand

Hej Yasmin

Visst går det att titta på bilder när man ska beskriva detaljer från vissa tidsperioder, men det allra bästa är att åka och se sådana saker på riktigt. Då får du en helt annan känsla för miljön.

Gå in på www.google.se och sök på "1800-tals hus" för att se bilder på hus, eller hitta hus du kan besöka.

Lycka till!

Kramisar från Kim


Hur gör man när man ska avsluta en berättelse?

/ Linnea Gelland, 12 år från Ågårdarna

Hej Linnea

Slutet av berättelsen ska "knyta ihop" allt som har hänt. Bygg gärna upp slutet så att det är otroligt spännande innan upplösningen kommer. Då har du lyckats fånga läsaren, som gärna läser ännu en berättelse skriven av dig..

Läs någon av mina böcker så förstår du vad jag menar: "Tillbaka till Pompeji", "Jag är ingen häxa", "Faraos förbannelse", "Den gömda Inkastaden", "Vikingaträl", "Svarta Döden", "Snapphanar", "Giljotinen", Riddarsvärdet" samt "Det glömda kriget 1808-1809". Du kan läsa utdrag ur böckerna på www.kimselius.se

Lycka till med ditt skrivande!

Kramisar från Kim


Hej Kim! :-)
Hur gör du när du planerar en berättelse?
Var får du dina ideér ifrån?
Hur ska jag göra när jag börjar på en berättelse? "Gula lappar" verkar inte funka...
Hur lång tid tar det för dig att svara på alla frågor?
Jag avslutar aldrig mina berättelser... Kan du ge mig något tips? Jag har köpt "gula lappar" och satt mig ned och försöka tänka men kommer inte på något... Jag får inga ideér alls... JOBBIGT... Snälla kan du ge mig några råd när jag sätter mig ned och försöker att skriva. Ideérna kommer aldrig fram :-(

Det blev ganska många frågor OCH jag hoppas att du kan svara på dem så snabbt som möjligt!

HÄLSNINGAR... Lisa... Sverige... 11 år...

/ Lisa, 11 år från Sverige

Hej Lisa

Som du säkert vet skriver jag Historiska Äventyrsböcker som är baserade på riktiga historiska händelser. Först bestämmer jag vilket ämne jag ska skriva om. Därefter lånar jag hem/köper böcker i det ämnet och läser in fakta. Då väcks fantasin och idéerna kommer och allt det skriver jag ned på "Gula lappar", även de ord som ska vara med i Faktadelen som finns i alla mina böcker. När jag läst in den fakta som behövs sätter jag mig ned och skriver berättelsen utifrån mina "Gula lappar".

När du börjar en berättelse ska du börja med att något händer huvudpersonen direkt, på så sätt fångar du läsaren. Skriv från hjärtat, om något som berör dig, något du känner till och något du vill berätta om. Då ska du se att det blir lättare för dig att skriva, än om du skriver någon påhittad berättelse. Prova med detta, så ska du se att det går lättare.

Det tar några timmar varje vecka, beroende på hur många frågor som kommer. Dessutom får jag mail direkt till mig samt "vanliga" pappersbrev. Det innebär att det varje vecka är en hel del brev och mail att besvara.

Vill du veta mer om mig och mina böcker kan du gå in på www.kimselius.se. Där kan du läsa utdrag ur samtliga böcker: "Tillbaka till Pompeji", "Jag är ingen häxa", "Faraos förbannelse", "Den gömda Inkastaden", "Vikingaträl", "Svarta Döden", "Snapphanar", "Digerdöden", "Riddarsvärdet" samt "Det glömda kriget 1808-1809". Dessutom kan du lyssna på när jag läser ur mina böcker.

Lycka till med dina berättelser.

Kramisar från Kim


Hej!
Är lite nyfiken på hur många böcker du har sålt sammanlagt.

Tack på förhand!

/ Simon, 19 år från Borgholm

Hej Simon

Jag har inte den exakta siffran men det rör sig om runt 100.000 böcker.

Kramisar från Kim


Jag håller på att skriva en fantasy berättelse och har följt dina tips men början känns fortfarande seg och relativt korta kapitel.

Har du några tips

Mvh / Eskil

/ Eskil, 12 år från Stockholm

Hej Eskil

Det gör ingenting om dina kapitel är korta. Haka inte upp dig på det just nu. När du har skrivit färdigt din berättelse kan du lätt arbeta in mer text och "knyta ihop" varje kapitel bättre. Detsamma gäller din "sega" början. När du är klar med boken är det lättare att skriva om första kapitlet, för då har du hela handlingen inom dig. Fortsätt skriv! Bearbeta när allt är klart! Lycka till!

kramisar från Kim


Vad tycker du att en bra bok /berättelse ska innehålla?
Undrar en som älskar att skriva böcker!!!!

/ Emilie, 11 år

Hej Emilie

Så här tycker jag att man ska börja en bra bok:

Börja första meningen med att något spännande händer. Då har du fångat läsaren. Försök börja spännande och hålla spänningen vid liv genom hela berättelsen. Det gör man lätt genom att låta huvudpersonen råka ut för något, ana att något kommer att hända, att någon säger något som gör att man vill fortsätta läsa etc.

Skriv det DU vill läsa! För att göra en bra berättelse bör du skriva direkt från hjärtat, och gärna ta del av de erfarenheter du bär inom dig. Tänk på att inte skriva för att någon annan ska läsa berättelsen, utan skriv för att DU ska bli nöjd med berättelsen. Använd ditt eget "språk" och försök inte härma någon annan författare, då blir din berättelse bra. För att förlagen ska bli intresserade av din berättelse bör du ha något nytt att berätta, något som väcker deras intresse. Glöm inte att berättelsen måste fånga läsaren redan i första meningen.

Eftersom mina böcker är kända för att fängsla läsarna från första början till sista raden kanske du kan läsa någon av dem så förstår du vad jag menar: Tillbaka till Pompeji, Jag är ingen häxa, Faraos förbannelse, Den gömda Inkastaden, Vikingaträl, Svarta Döden, Snapphanar, Giljotinen, Riddarsvärdet och Det glömda kriget 1808-1809. Prova någon av dem så ser du hur jag har skrivit för att hålla spänningen vid liv hela boken igenom För att läsa smakprov ur böckerna kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se

Jag önskar dig lycka till med ditt skrivande och hoppas att du också når dina drömmars mål och att du kontaktar mig den dag du får din bok antagen. Om du går in på min hemsida www.kimselius.se under "Författartips" hittar du mer tips och där kan du även läsa om personer i din ålder som har lyckats få sina böcker utgivna.

Kramisar från KimFöregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2017 Unga Fakta AB