Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet författare. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Kim M. Kimselius om författare!


Hej Kim!
Vad är egentligen lagligt att skriva i en bok och när vet man att man gått för långt? En bok får väl till exempel inte kritisera en särskild relion eller folkslag? För i tiden kallade man dom svarta för negrer i vissa böcker. Får man fortfarnade använda sig av sådana ord?

/ Matilda, 13 år från Falerum

Hej Matilda

Det lagliga är jag inte jättebra på. Det har jag en jurist på Författarförbundet som sköter åt mig.

Däremot vet jag att det finns böcker som kritiserar en speciell religion eller vissa folkslag...

Jag tror inte att det är förbjudet att använda ordet "Neger", det är ett gammalt ord som inte används nu för tiden.

Men det viktigaste just nu är att du skriver boken. Den dag du får din berättelse accepterad av ett förlag hjälper de dig med det juridiska.

Lycka till!

Kramisar Kim


Hej, när man skriver en bok kan den handla om vad som helst då? T. ex så skulle jag vilja skriva om en bok som handlar om en hunds liv. Kanske en rottweiler/pitbull blandning, vars liv är jätte bra först och sen blir jätte dåligt då den hamnar hos en oseriös ägare, tills att den hamnar hos en seriös ägare i slutet. Tror du att detta är en bra ide och att många kommer att läsa boken då?

/ Amstaff löööver, 13 år från Helsingborg

Hej Amstaff

Visst kan din bok handla om precis vad som helst.

Jag tror att din idé är jättebra. Har precis läst en bokom en hund som har upplevt just det du beskriver. Boken heter "Hundliv i Provence" av Peter Mayle. Fast det där med jättebra först gällde inte för den hunden... Kanske en bok för dig att läsa?

Kramisar Kim


Hej Kim!
Jag frågade för ett tag sen om du brukade skriva ditt första utkast på datorn eller förhand.
Och då svarade du att du brukade göra båda...
Men vilket sett tycker du är bäst?
Att skriva på datorn eller förhand med penna och papper?

/ Emilia, 13 år från Vibble, Gotland

Hej Emlia

Eftersom jag jobbar med "Gula lappar", kan man nog säga att jag faktiskt gör första utkastet med papper och penna. Och jag måste medge att det känns väldigt behagligt att arbeta med papper och penna. Men... när jag sätter igång och skriver själva boken föredrar jag datorn eftersom det är lättare att flytta om, ta bort, lägga till text.

Du måste själv hitta ditt sätt att arbeta.

Lycka till!

Kramisar Kim


Hur långt får ett kapitel igentligen vara? Och hu långa brukar dina vara?

/ Beatrize, 12 år från jupiter eller neptunus gissa själv

Hej Beatrize

Det finns inga regler på hur långt ett kapitel bör vara. Vissa böcker har inga kapitel alls.

Det du ska gå efter är när det känns bra att avsluta kapitlet, oavsett om du har skrivit 2 A-4-sidor eller 12 A-4-sidor. Jag har aldrig någon exakt längd på mina kapitel utan slutar när det känns bra. En gång hade jag bara 1 A-4-sida.

Lycka till!

Kramisar Kim


Hejsan svejsan i Lingonskogen.
Jag bara älskar att skriva och enligt mina kompisar och min familj så är det det enda jag gör. Jag läser även väldigt mycket (ibland 2 - 3 böcker per dag) och lyssnar väldigt mycket på musik. Det är där som mitt problem kommer in. Det är nämligen så att jag får all min inspiration därifrån (från böckerna och musiken, alltså). Man kan väl säga att jag är rädd för att "härma" andra berättelser och texter.
Just nu så håller jag på med en bok om en tjej vars pojkvän slår igenom i musikbranchen och skriver en låt om henne. I boken (är nu på 7 kapitlet) så ska jag skriva ner refrängen på texten, men kan inte få den att inte låta som alla andra tråkiga kärleklåtar. Jag skulle helst vilja få den att låta något som Elton Johns (?) Your song, men har svårt att inte få det att låta som en dålig kopia.
Har du något råd?

/ Linnea (Pinne), 14 år från Götet

Hej Linnea

Det är inget fel att låta sig inspireras av andras texter och musik, så länge du använder dina egna ord.

Mitt förslag till dig är att du skriver många olika förslag på refrängen till texten, lägg in alla i texten och låt dem ligga där medan du fortsätter skriva på själva berättelsen.

Det är viktigt att du inte hakar upp dig på detaljer. För jag tror att texten kommer att kännas helt naturlig efter hand som du fortsätter skriva berättelsen. Gå tillbaka lite då och då och läs refrängen, eller vänta tills boken är klar, det avgör du själv.

Men det absolut viktigaste är att du inte HÄNGER UPP DIG på refrängen, för då kommer du inte vidare i din berättelse. Låt fantasin flöda, lägg in kommentarer om att det ska in mer text etc och fortsätt fantisera vidare. Det är det viktigaste.

För att lägga in "kommentar" går du in under "Infoga" i Word, och "kommentar", skriv din text (t.ex.: In refräng, in mer miljö etc) i den kommentarruta som poppar upp, den kommer att ligga utanför texten. Därför är det lätt att se att du ska infoga text just där. När du går igenom ditt färdiga manus är det bara att arbeta vidare med kommentarerna och ta bort dem efter hand som du är klar.

Lycka till!

Kramisar från Kim


Hej.
Detta behöver du inte lägga ut på hemsidan...men jag skulle var tacksam om du iallafall svarade i ett mejl.

Vad tycker du om den här texten?

"Jag gick längs gatan. Allt var mörkt och det ända som hördes var regnet som hårt, träffade marken.
Jag hade inte tillbringat mer än 3 dygn i England men jag visste redan att jag aldrig skulle återvända.
Och det var så synd, eftersom jag älskade naturen, staden, människorna och ljuden, ljuden som var så nya för mina öron att de nästan gjorde ont. Men alla vet ju att det är så kärlek känns…
Det hände för, jag slängde en blick på klockan, 45 minuter sen.
En man hade med snabba steg gått bakom mig. Han hade inget annat än en dyngsur t-shirt och ett par slitna jeans som kunde skydda kroppen från det kalla regnet.
Jag visste att han gick där, med raska steg, bakom mig. Men jag kände mig inte förföljd…utan bara, ja, jag vet inte vad det var som rusade genom kroppen, från mig hals till tårna. Något var det, spänning, mystik, rädsla, nej, rädsla var det dock inte. Men jag kan inte heller kalla det spännande eller mystiskt roligt, utan jag kände som ett dån, som fort svischade genom kroppen och försvann.
Några kvarter längre bort , började han gå snabbare och tillslut tog han tag i mig…spottade på mig och sa….. "

Kan den här texten avgöra om jag är en duktig författare? Eller behövs det mer?
Vad tycker du om texten?

/ Emilia, 13 år från Vibble, Gotland

Hej Emilia

Det är bra text, har bara läst de första raderna eftersom jag tyvärr inte kan läsa alltför mycket text, det hinner jag inte med. Men de första raderna känns bra och spännande. Jag undrar varför hon/han inte vill återvända till England, det är bra, du har tagit greppet om läsaren direkt! Fortsätt jobba med din text. Lycka till!

Kramisar från Kim


Kan du skika en atograf till mig.

/ Cajsa, 9 år från Karlskrona

Hej Cajsa

Om du skriver ett "riktigt" brev till mig på adressen:

Kim M. Kimselius
Trullebo, Kolshult 28
370 17 Eringsboda

Då kommer jag att skicka ett svar på brevet med min autograf. Berätta lite om dig själv i brevet, vad du tycker om att läsa, vad du tycker om och så vidare. Glöm inte skriva ditt namn och din adress i slutet av brevet.

Ser fram emot ett vanligt pappersbrev ifrån dig.

Kramisar från Kim


Hejsan Kim!
Jag fyller år idag, (den 10:de juli)! Därför kändes det lite konstigt att kryssa i 13 istället för 12 här ovan...
Nåja, det är inte därför jag skriver till dig idag.

HJÄLP!!!
Jag håller på att skriva en berättelse/bok och den blir alldeles för lång! Jag har inte med onödiga grejor, men jag kommer på alldeles för mycket bra idéer, som passar in, och skriver ner de. Men sen måste jag hitta på en fortsättning till alla personer som dyker upp i mitt huvud. Det blir inte rörigt eller så, det blir bara så långt i sin helhet.
Jag skriver på datorn i Times New Roman i storlek 12 och är nu på sida 81! Fattar du, 81 A4 sidor! Det blir hur mycket som helst i A5.
Jag är rädd att det blir för långt, men vad ska jag göra? Fortsätta skriva tills den är klar och sen försöka korta ner? (Den är inte klar än på långa vägar... och det känns som om den aldrig tar slut. Jag har ju redan slutet framför mig, men resan dit verkar bli så låång!)

Hoppas att du kan få mitt mod tillbaka
/Kram Elin

/ Elin, 13 år från Kristianstad

Hej Elin

Grattis i efterskott. Och Grattis till din bok! 81 A4-sidor är inte alls för långt, skriv på.

Det är olika antal manusblad på olika typer av böcker. För bilderböcker är det cirka 6-8 A-4 manusblad. För 5-11 år är det cirka 50-100 A-4 manusblad och för ungdomsböcker är det cirka 100-150 A-4 manusblad.

Mina manus brukar ligga på 120-200 A-4 manusblad. Skrivet med 12 punkters storlek på bokstäverna, Font Ariel, 1 1/2 radavstånd.

Som du kanske vet skriver jag historiska äventyrsböcker. De står som ungdomsböcker hos bokhandlarna och på biblioteken. Men jag har lika många vuxna läsare som ungdomar. Mina böcker är i färdigt format på mellan 188-312 sidor.

Hoppas att detta var till hjälp. Jag vet hur det känns när man har slutet helt klart för sig och det är lång väg dit. Men då kan du skriva slutet först! Det gör att du får mer arbetsro att skriva berättelsen fram till slutet, för du vet hur det slutar och du har "fått ur dig det!"...

Lycka till med ditt skrivande.

Kramisar från Kim


Jag har läst "Snapphanar" , "Svarta döden" och "Tillbaka till Pompej" (Tillbaka till pompej är min favorit, för att den är så bra, men också för att jag gillar det Antika Romarriket)

Tack för svaret som du gav tidigare, hjälpte mig faktiskt...

Ha det så bra!

/ Robin, 16 år från Västerås

Hej Robin

Vad roligt att jag kunde vara dig till hjälp tidigare.

Oj, du har läst riktigt många av mina böcker. Ännu har du sju stycken kvar att läsa. Du får höra av dig igen när du har läst alla och berätta om du fortfarande har "Tillbaka till Pompeji" som favorit efter att ha läst hela serien. Gå in på www.kimselius.se för att se samtliga böcker i Theo och Ramona serien, samt läsa utdrag ur böckerna.

Vi hörs säkert igen. Lycka till med ditt författarskap!

Kramisar från Kim


Hej.
Brukar du skriva ditt första utkast förhand eller på datorn?

/ Emilia, 13 år från Vibble, Gotland

Hej Emilia

Det är olika. Om jag får idén till en bok och inte är i närheten av datorn skriver jag ned det för hand. Jag har alltid ett block och några pennor liggande vid min säng, eftersom många av mina idéer dyker upp när jag sover. Då vaknar jag och skriver ned det för hand. Därefter lägger jag in det i datorn.

Kramisar från Kim


Jo, nu kom jag på en ny fråga...
Du skrev tidigare att man kan få betalt i förskott och sedan per bok.
Vad är den vanligaste summan (I procentform) man får per bok....

Nu är det så att jag förstår om du inte har det rätta svaret, eftersom det är olika från olika förlag. Men kan du kanske säga det från din erfarenhet när det gäller sådana här saker...

/ Robin, 16 år från Västerås

Hej Robin

Tyvärr Robin, det beror helt på förlaget, boken samt hur stort intresset är för boken, hur mycket du får i förskott och totalt för boken.

Det får bli en förhandlingsfråga när förlaget säger att de vill ha ditt manus. Skicka till flera förlag samtidigt, då får du förhoppningsvis många olika förslag och kan välja det bästa.

Lycka till!

Kramisar Kim


Hej, jag ha lite frågor som jag hoppas du kan besvara. Dessa kanske är lite för tidiga, men jag anser att det är bra att få en uppfattning om hur allt fungerar.

1. Hur ser författarens rättigheter ut? Copyrighträttigheter m.m.
2. De ekonomiska frågorna, hur får man betalt, i vilken form o.s.v.


hmm... jag tror det räcker...för nu....det kan hända att jag kommer på något lite senare. Tack på förhand för hjälpen.
PS. Jag har läst några av dina böcker, jättebra!

Robin...

/ Robin, 16 år från Västerås

Hej Robin

1. Detta är juridiska frågor som du bör kontakta Sveriges Författarförbund för att få svar på, telefon 08-545 132 00, se även www.forfattarforbundet.se.

2. Man kan få betalt på många olika sätt, beroende på vilket förlag man ger ut sina böcker på. För det mesta får man Royalty på försäljningen. Då får man en del royaltypengar i förskott och därefter får man betalt per bok som säljer utöver de pengar man har fått i förskott.
Om man har fått förskottsbetalt för 5.000 böcker och förlaget bara säljer 4.500 böcker får du behålla hela royaltysumman.
Om du har fått förskottsbetalt för 5.000 böcker och förlaget säljer 10.000 böcker får du betalt för ytterligare 5.000 böcker.
Detta är vad som gäller generellt, men det är olika för olika förlag. Kontakta gärna Författarförbundet innan du skriver kontrakt.

Tänk på att du måste vara myndig, 18 år, innan du skriver kontrakt. Dessförinnan får någon av dina föräldrar skriva på kontraktet åt dig.

Vad roligt att du tyckter om mina böcker. Vilka har du läst?

Lycka till!

Kramisar från Kim


Hej jag skrev en 2 berättelser men dom har inte kommit upp på "läs berättelser" än varför?

/ David, 13 år från Jämtland

Hej David

UngaBerättare är en jättepopulär sida. Det kommer otroligt många berättelser hit. Tyvärr hinner personalen inte lägga in alla fina berättelser som kommer in, utan de väljer ut vissa av berättelserna. Kanske dina berättelser kommer in lite längre fram. Eller så kan du skicka in nya berättelser och hoppas på att du har större tur med dem.

Kramisar Kim


hur stora bokstäver ska jag skriva med när jag skriver ett manus?

/ Felicia, 9 år från uppsala

Hej Felicia

12 punkters storlek på bokstäverna blir jättebra när du skriver manus. Använd även dubbelt radavstånd så att texten blir lättläst.

Lycka till!

Kramisar från Kim


Hej Kim!

Jag vet inte om jag skrev denna fråga i mitt förra mejl men HUR I ALL VÄRLDEN FÅR DU ALLA DINA IDEER IFRÅN?

Och kan man skriva en bok om det man upplever själv?

Då menar jag att jag till exempel åker en båt ute på havet och sen när jag kommer hem så skriver jag ett annnat namn ( på mig själv alltså) och sen skriver jag att det känns som att jag ska spy.

Eller att det börjar dra upp sig till storm fast det inte gjorde det!

Blir det intressant att läsa en sådan bok?Kramar Tyra

/ Tyra Levin, 10 år från Visby

Hej Tyra

Du kan absolut skriva en bok om dina egna upplevelser och låta huvudpersonen få ett annat namn. Vi författare använder ofta våra egna upplevelser i våra böcker.

Många idéer dyker upp när jag sover, är ute och går med mina hundar, eller arbetar i trädgården.

Idén till min första historiska äventyrsbok fick jag när jag såg en bild av en hund som hade dött i ett vulkanutbrott och blivit gipsavtryck. Hunden såg ut att ha lidit väldigt mycket och jag ville rädda hunden. Därför kom jag på idén att låta Ramona resa tillbaka i tiden till Pompeji FÖRE vulkanutbrottet och försöka rädda hunden Pluto.

Då upptäckte jag att det var väldigt roligt att läsa in fakta inför en historisk äventyrsbok och så fortsatte jag med det. Och för att inte all "överflödig" fakta skulle försvinna valde jag att ha ordlista/faktadel längst bak i böckerna. Det har blivit väldigt populärt.

Min debutbok (första bok) heter "Tillbaka till Pompeji" och kom ut julen 1997. Då var jag 41 år. Den har nu sålt i över 20.000 exemplar och är otroligt populär! I år firar jag 10-år som författare .

Redan som tioåring fick jag mina berättelser utgivna i tidningar. Jag bestämde mig nämligen redan som åttaåring för att bli författare och har skrivit ända sedan dess. Men jag skickade inte in mina berättelser till förlag förrän många, många år senare, eftersom jag inte tyckte de var tillräckligt bra för att bli utgivna. Inspirationen till mina berättelser fick jag för det mesta när jag sov, eller var ute i skogen med mina hundar.

Varje bok byggs upp runt en riktig historisk händelse. När jag har bestämt vilket ämne jag ska skriva om läser jag mängder av faktaböcker om det ämnet, t.ex. Snapphanar. Under tiden jag läser dyker idéerna om vad boken ska handla om, upp. Då skriver jag ned det på Post-it-lappar. När jag sedan läst klart all fakta har jag mängder av gula lappar med idéer på kapitel, händelser, ord som ska till ordlistan etc. Då sätter jag mig och skriver.

För att berättelsen ska hålla sig så nära fakta och sanning som möjligt försöker jag väva in riktiga historiska personer i böckerna. Ofta nämner jag då de personerna i ordlistan för att läsaren ska förstå att de personerna faktiskt har funnits på riktigt.

Det är roligt att vara författare och få leva i fantasivärldar ibland. Men det är också mycket arbete. Speciellt om man skriver historiska äventyrsböcker som jag gör. Det innebär att jag måste läsa mängder av faktaböcker inför varje bok jag ska skriva. Dessutom reser jag till de platser jag skriver om. DET är roligt. Speciellt när jag var i Egypten. Den resan präglade min "Faraos förbannelse" väldigt mycket eftersom hela första kapitlet blev till djupt nere i den grav som jag skriver om i det kapitlet.

Hoppas att detta gav dig svar på din fråga. Vill du veta mer om mig och mina böcker kan du gå in på min hemsida: www.kimselius.se, där kan du läsa smakprov ur varje bok: "Tillbaka till Pompeji", "Jag är ingen häxa", "Faraos förbannelse", "Den gömda Inkastaden", "Vikingaträl", "Svarta Döden" "Snapphanar" och "Giljotinen", samt även de nya böckerna som kommer i höst "Riddarsvärdet" och "Det glömda kriget 1808-1809". Dessutom kan du lyssna på ett kapitel ur några av mina böcker, som jag har läst in.

Kramisar från Kim


När du skriver "persongalleri" menar du då att man ska sätt ain ett "persongalleri" innuti boken?

/ Emilia, 13 år från Vibble, Gotland

Hej Emilia

Nej, du ska inte sätta in ett "persongalleri" i boken. Du ska göra ett "persongalleri" för din egen skull. Det är då lättare för dig att hålla reda på hur personerna ser ut, vad som utmärker dem, hur de är klädda, några favoritord de har, med mera.

Det är speciellt viktigt om man skriver en serie böcker med samma huvudpersoner, så som jag gör i min Theo och Ramona-serie. Där har jag nu skrivit 10 böcker om samma huvudpersoner... Gå in på www.kimselius.se så får du läsa mer.

Kramisar Kim


Hej Kim!
Jag skrev till di för rätt länge sen och frågade hur man skriver en bra bom och hur man "kommer på" en bra bok.
Jag fick svaret att göra "post-it lapparna" och det gjorde jag. Och det gick super bra, jag fick ihop jätte många lappar i varje kategori. r.ex händelser, platser, personer. Men detta tag ett tag att få ihop och komma på, så jag hann tröttna på den..
Så hur ska jag göra för att inte tröttna!

/ Emilia, 13 år från Vibble, Gotland

Hej Emilia

Vad roligt att det fungerade med Gula-lappar-tekniken.

Kanske att du skrev för mycket på varje lapp och det gjorde att du tröttnade?

Men... Om du nu har alla lapparna och har kommit på slutet på boken, då är det bara att börja skriva, inte sant. När du väl sätter dig ned för att skriva så kommer fantasin att flöda och du plockar bort en lapp i taget, allteftersom du skriver. DET är en stor tillfredsställelse. Då ser du hur lapparna försvinner och hur boken närmar sig slutet allt mer...

Kanske kan denna tanke få dig att inte tröttna?

Lycka till!

Kramisar från Kim


Hej Kim! (igen!)

När jag väl kommer in i ett spännande tillfälle så blir texten så fånig!
Och jag vet inte riktigt... Hjärnan blir så konstig när jag väl kommer in i ett bra tillfälle!
Alldeles nyligen skrev jag en kort bröderna Grim liknande barn saga hemma, men min fröken läste upp den i skolan och varje gång min fröken gör det säger alla att jag ska bli den nya Astrid Lindgren!
Och då tänker jag när jag skriver att jag måste vara bra för att de ska tycka om den!
Men då blir jag stressad och vill bara hinna klart med historierna bara för att jag vill kunna läsa fler för dem! Men nu har jag ju sommar lov och är inte stressad...
men bara för det glömmer jag bort alla historier och tänker att jag ska
göra dem nästa gång jag spelar data, men när jag väl sätter mig så tänker jag bara att om jag spelar en halvtimma kan jag sedan tillbringa resten av min data timme att skriva...
men när jag spelar du vet och klockan ringer för att jag ska byta så tänker jag bara tio minuter till!
Och sen är det kört!

Vad ska jag göra?

Kram Tyra


/ Tyra Levin, 10 år från Visby

Hej Tyra

Ett mycket bra sätt att undvika att du spelar istället för att skriva är att du börjar med att skriva. Tänk så här: Nu ska jag skriva en halvtimma, därefter får jag spela på datorn. Då blir spelet en "belöning" för att du har gjort något bra, skrivit på din berättelse. Dessutom kommer du att känna dig mer nöjd med dig själv när du hunnit med det du har tänkt dig. Det kanske till och med blir så att du skriver hela timman!

Skriv från hjärtat, skriv till dig själv och tänk inte på att någon annan ska läsa dina berättelser. Då blir berättelserna som bäst!

Har du använt dig av "Gula-lappar"? Om inte, gör så här:
Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

Om du tillhör dem som har väldigt mycket fantasi kanske du inte hinner avsluta din berättelse innan det kommer en ny du vill påbörja. Det gör inget. Har du använt dig av gula lappar har du ändå hela sammanhanget klart för dig och kan fortsätta skriva din berättelse färdigt en annan gång.

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

Varje bok byggs upp runt en riktig historisk händelse. När jag har bestämt vilket ämne jag ska skriva om läser jag mängder av faktaböcker om det ämnet, t.ex. Snapphanar. Under tiden jag läser, dyker idéerna om vad boken ska handla om upp. Då skriver jag ned det på Post-it-lappar. När jag sedan läst klart all fakta har jag mängder av gula lappar med idéer på kapitel, händelser, ord som ska till ordlistan etc. Då sätter jag mig och skriver.

För att berättelsen ska hålla sig så nära fakta och sanning som möjligt försöker jag väva in riktiga historiska personer i böckerna. Ofta nämner jag då de personerna i ordlistan för att läsaren ska förstå att de personerna faktiskt har funnits på riktigt.

Det är roligt att vara författare och få leva i fantasivärldar ibland. Men det är också mycket arbete. Speciellt om man skriver historiska äventyrsböcker som jag gör. Det innebär att jag måste läsa mängder av faktaböcker inför varje bok jag ska skriva. Dessutom reser jag till de platser jag skriver om. DET är roligt. Speciellt när jag var i Egypten. Den resan präglade min "Faraos förbannelse" väldigt mycket eftersom hela första kapitlet blev till djupt nere i den grav som jag skriver om i det kapitlet.

Läs gärna någon av mina böcker för att se hur jag lägger upp böckerna. T.ex. min senaste bok "Giljotinen!" som är den absolut bästa bok jag någonsin gjort!

Hoppas att detta gav dig svar på din fråga. Om du går in på min hemsida www.kimselius.se hittar du fler tips under länken "Författartips".

På hemsidan kan du även läsa mer om mig och mina böcker, till exempel smakprov ur varje bok: "Tillbaka till Pompeji", "Jag är ingen häxa", "Faraos förbannelse", "Den gömda Inkastaden", "Vikingaträl", "Svarta Döden", "Snapphanar", "Giljotinen" och de nya böckerna "Riddarsvärdet" och "Det glömda kriget 1808-1809", som kommer ut i augusti 2008. Dessutom kan du lyssna på ett kapitel ur "Tillbaka till Pompeji", "Giljotinen" och "Snapphanar", som jag har läst in.

Lycka till med ditt skrivande.

kramisar från Kim


Vilken är den roligaste berättelsen du skrivigt?

/ Victor, 11 år från Askersund

Hej Victor

Mina böcker är historiska äventyrsböcker, vävda runt en riktig historisk händelse. Böckerna handlar om Theo och Ramona som reser tillbaka i tiden och upplever olika historiska händelser.

Böckerna är inte tänkta att vara direkt roliga, men läsarna tycker att Theo alltid är rolig och kommer med kul kommentarer hela tiden.

Kanske att den roligaste av alla böckerna är "Tillbaka till Pompeji", även om det samtidigt är en rätt otäck bok, eftersom den handlar om vulkanutbrott. I den här boken ska Ramona försöka förklara vad våd tids saker är för något, till exempel hur ett flygplan fungerar.

Vill du veta mer om mina böcker kan du gå in på www.kimselius.se. Där kan du läsa utdrag ur böckerna.

Kramisar från Kim


Hej igen Kim!

Hur jag än gör så hittar jag inget bra ämne som jag kan skriva om!

Och när jag väl har hittat ett ämne är det jätte tråkigt i början när det inte händer något!

Men jag vet att man måste skriva tråkigt i början!

Vad ska jag göra?

Jag som älskar att skriva!

Snälla svara!

Kram Tyra

/ Tyra Levin, 10 år från Visby

Hej Tyra

Vad har du fått det ifrån: att man måste skriva tråkigt i början? Det ska du absolut inte göra. Din berättelse ska börja direkt med att något spännande händer, då fångas läsaren och vill läsa vidare.

Så här börjar mina böcker:

"Mina damer och herrar, vi landar strax i Rom och vill därför be er att spänna fast era säkerhetsbälten." (Tillbaka till Pompeji)

"Nej, inte nu igen!" ropade Ramona förskräckt. (Jag är ingen häxa)

"Titta här, Theo!" ropade Ramona upphetsat och viftade intensivt med armarna för att fånga Theos uppmärksamhet. (Faraos förbannelse)

"Jag är rädd", sa Ramona och strök med darrande hand undan svettdropparna som envisades med att rinna ned i ögonen. (Den gömda Inkastaden)

"Ovädret var över Theo och Ramona innan de hann reagera." (Vikingaträl)

"Han drog yllefilten över axlarna och rös av kyla, trots att svetten flödade ymnigt från hans kropp." (Svarta Döden)

"När Ramona öppnade sina himmelsblå ögon denna försommardag, hade hon inte en aning om vad sommarlovet skulle föra med sig." (Snapphanar!)

"Vakna, Ramona! VAKNA!" (Giljotinen)

"Förbryllat stirrade Ramona och Theo på varandra." (Riddarsvärdet)

"Vad har jag nu ställt till med?" utbrast Ramona, när hon kände den välbekanta yrseln inför en tidsförflyttning gripa tag i henne. (Det glömda kriget 1808-1809)

Tyckte du att början på böckerna lät spännande? Då förstår du kanske hur jag menar att din berättelse ska börja. Om du vill veta mer om böckerna, eller läsa smakprov ur böckerna kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se

Sätt dig ned och skriv igen och börja första meningen med att något spännande händer. Då har du fångat läsaren. Försök hålla spänningen genom hela boken, börja varje kapitel spännande och avsluta varje kapitel spännande. Det gör man lätt genom att låta huvudpersonen råka ut för något, ana att något kommer att hända, att någon säger något som gör att man vill fortsätta läsa etc.

Skriv från hjärtat: skriv det DU vill läsa! Då ska du se att det blir en jättebra bok.

Lycka till med ditt skrivande!

Kramisar från Kim

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2017 Unga Fakta AB