Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet författare. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Kim M. Kimselius om författare!


jag undrar hu man får en kille såm jag är kär i?

/ cecilia, 12 år från landervetter

Hej Cecilia

Ja du, jag har ingen kärleksspalt, jag är författare. Därför blir mitt svar att du ska läsa böcker om ungdomskärlek. Mårten Sandén och Katarina von Bredow, skriver mycket bra böcker om kärlek.

Lycka till!

Kramisar Kim


Hej! jag är en 9 årig kille och älskar att läsa jag skulle viljat fråga dig hur är det att vara författare
hälsningar Besnik

/ besnik, 9 år från kosovo

Hej Besnik

Det är roligt att vara författare och få leva i fantasivärldar ibland. Men det är också mycket arbete. Speciellt om man skriver historiska äventyrsböcker som jag gör. Det innebär att jag måste läsa mängder av faktaböcker inför varje bok jag ska skriva. Dessutom reser jag till de platser jag skriver om. DET är roligt. Speciellt när jag var i Egypten. Den resan präglade min "Faraos förbannelse" väldigt mycket eftersom hela första kapitlet blev till djupt nere i den grav som jag skriver om i det kapitlet.

Det är lite kämpigt med pengar när man är författare. Man vet aldrig hur mycket inkomst man har.

Det är roligt att resa runt och föreläsa och möta läsarna. Det är jätteroligt att vara ute och signera och möta mina fans. Och det är helt fantastiskt att det finns flera fanklubbar om mig och mina böcker, som mina fans har startat.

Det är få författare som kan försörja sig enbart på sitt författarskap.
Många som har drömmen om att bli författare söker sig ofta till yrken där man får syssla med skrivandet, t.ex. lärare, journalist, tryckeri, bibliotek etc.

Sina första böcker skriver man på kvällar och nätter. Har man tur, som J.K. Rowlings med Harry Potter-böckerna, så gör första boken succé och man kan direkt försörja sig på sitt författarskap. Jag har också haft lyckan att göra en dunderdebut och därmed också lyckats försörja mig på mitt författarskap. Även om det inte är lika stora inkomster som Rowlings...

Jag älskar att vara författare.

Vill du veta mer om mig och mina historiska äventyrsböcker kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se. Där hittar du omslagen på mina böcker "Tillbaka till Pompeji", "Jag är ingen häxa", "Den gömda Inkastaden", "Vikingaträl", "Svarta Döden", "Snapphanar", "Giljotinen", "Riddarsvärdet"
och "Det glömda kriget 1808-1809". På hemsidan kan du även läsa lite ur varje bok och lyssna på när jag läser ur "Tillbaka till Pompeji", "Snapphanar" och "Giljotinen".

Kramisar från Kim


kan jag får bilder och fakta om annika thor men nya

/ sukaina, 13 år från SVERIGE

Hej Sukaina

Gå in på http://www.bonniercarlsen.se/writer.asp?id=14015 där hittar du både bild och fakta om Annika Thor. Du kan även söka på www.google.se så finner du mer uppgifter om Annika Thor.

Kramisar från Kim


Hej Kim!

Jag provade ditt tips och det fungerade!

Jag håller på med en berättelse som heter "Resan till Australien"!

Den är bra men jag undrar bara vad man ska skriva på!

Papper eller data?


Kramar från Tyra

/ Tyra Levin, 10 år från Visby

Hej Tyra

Vad glad jag blir att det går bra för dig med ditt skrivande efter mitt tips.

Du ska skriva på det du tycker känns bäst för dig.

När jag läser research skriver jag i en anteckningsbok, för det känns bäst. När jag skriver mina böcker skriver jag för det mesta på dator, eftersom jag då har möjlighet att ändra mycket.

Känn efter vilket som passar dig bäst. Men vilket du än väljer, se till att du har kopior på det du gör!

Kramisar från Kim


hej!!!
jag villl gärna ha hjälp om Voodoo och deras syn på
1-värden
2-människan

/ dida, 16 år från linköping

Hej Dida

Inget ämne jag är expert på. Kanske Richard, Monsterexperten i Panelen, kan hjälpa dig?

Kramisar från Kim


när föddes du

/ william gashi, 9 år från sverige

Hej William

Jag är född 2 maj 1954.

Kramisar Kim


jag vill veta mer om stenar

/ ängla nylen, 11 år från örnsköldsvik

Hej Ängla

Just nu har vi ingen expert på stenar. Men du kan gå in på www.google.se och söka på stenar. Där hittar du massor av fakta om olika stenar.

Lycka till!

Kramisar Kim


Hur började du skriva?

/ frida zaar, 10 år från sverige/västervik

Hej Frida

Jag har begåvats med otroligt mycket fantasi, vilket hjälper mig att skriva mina böcker.

Redan som liten berättade jag historier för mina syskon och kusiner. När jag fick lära mig de mystiska krumelurer som fanns i böckerna upptäckte jag att jag kunde skriva ned alla berättelser jag hade i huvudet. Då bestämde jag mig för att jag skulle bli författare när jag blev stor. Då var jag åtta år.

När jag var i din ålder skrev jag inte så långa berättelser, men med åren blev de längre och längre och mer och mer spännande. Har du kanske läst mina böcker? Är du nyfiken på dem gå in på www.kimselius.se och titta under "böcker" så får du se vad jag har skrivit och vad de handlar om. Där kan du också läsa smakprov ur böckerna eller lyssna på när jag läser ur några av böckerna.

Kramisar från Kim


Vilka böker har du skrivit?
Jag har en kompis som heter Alma och hon undrar vilken bok du gillar du mäst?
hälsningar Amanda, Alma och Tyra

/ Amanda Wiman, 10 år från Visby

Hej Amanda

Jag skriver historiska äventyrsböcker. Hittills har det kommit ut åtta böcker i min historiska äventyrsserie, två nya kommer till hösten:

"Tillbaka till Pompeji", 1:a boken: Handlar om Ramona, som plötsligt förflyttats i tiden och möter Theo i staden Pompeji. Hon vet att hela staden kommer att förintas av ett vulkanutbrott och döda alla invånarna, även henne om hon inte kan ta sig därifrån i tid. Men hon vet inte när det kommer att hända, om 100 år, om 10 år eller om 10 minuter...

"Jag är ingen häxa", 2:a boken: Här färdas Ramona och Theo i tiden till häxförföljelsens tid. De räddar en flicka från att bli levande bränd på bål och flyr. Men de kommer inte långt innan de själva blir tillfångatagna anklagade för häxeri...

"Faraos förbannelse", 3:e boken: Den berättelsen börjar långt nere i en faraos grav i Egypten. Ramona lägger händerna över gamla skrivtecken på gravens vägg, uttalar en ramsa och plötsligt blir allt svart runt Ramona. Theo ropar på Ramona och får inget svar, han vänder sig om och ser att Ramona är spårlöst borta. Han har ingen aning om vart hon har tagit vägen... Ramona upptäcker ett fladdrande ljus som närmar sig henne i mörkret...

"Den gömda Inkastaden", 4:e boken: Här är Theo och Ramona ute i djungeln när tidsförflyttningen sker. De har kommit ifrån sin turistgrupp och plötsligt hör de ljudet av röster. Ramona tror att det är turistgruppen och rusar ut ur djungeln följd av Theo. Plötsligt står de framför en grupp Inkaindianer som hastigt höjer spjuten mot dem...

"Vikingaträl", 5:e boken: Theo och Ramona blir tillfångatagna av vikingar efter att ha fallit i vattnet och blivit förflyttade i tiden. De förs upp till en slavmarknad för att säljas. Efter ett rymningsförsök av Theo skiljs de båda åt och går olika hemska öden till mötes...

"Svarta Döden", 6:e boken: Här förflyttas Theo och Ramona till Florens 1348 och pestens tid. Där möter de Minette som bär på en stor hemlighet. När hon avslöjar den för Theo och Ramona inser de att de måste fly, men då flyr rakt i armarna på Svarta Döden.

"Snapphanar", 7:e boken: Ramona hittar ett gammalt dokument som för henne på en virvlande färd genom tiden, till Snapphanarna år 1676. Ramona förlorar minnet efter en olycka. Theo lyckas följa efter Ramona i tiden men hamnar på motståndarsidan. Till slut möts de tidigare vännerna i en kamp på liv och död.

"Giljotinen", 8:e boken: År 1793, franska folket gör uppror och avrättar sin kung med giljotinen. Ödet för giljotinen i Theo och Ramonas väg, vilket medför hemska konsekvenser. "Jag ska bara känna", viskade Ramona och vidrörde handtaget på giljotinen. Theo skrek till. Han grep tag i Ramona, vilket fick henne att rycka till och frigöra spaken. Giljotinbladet föll med ett svischande, ödesmättat ljud. Med en duns föll huvudet i korgen. Ramona stupade till marken...

"Riddarsvärdet", 9:e boken: Med fasansfull insikt inser Theo och Ramona att de inte kommit tillbaka till sin egen tid. De håller i ett riddarsvärd! Vid ljudet av röster släpper Ramona taget och gömmer sig. Theo står som förstenad och stirrar på svärdet. Theo har förstått att svärdet är deras enda biljett hem. Han måste hålla fast vid det, till vilket pris som helst. Hans beslut för dem åt skilda håll, till Mont-St-Michel och Château de Pirou i Normandie under 1300-talets riddartid. Planer smids om ond, bråd dö, som även inkluderar Theo och Ramona. Denna bok utkommer augusti 2008.

"Det glömda kriget - 1808-1809", 10:e boken: ”Vad har jag nu ställt till med?” utbrast Ramona. Hon förstod genast att en ny tidsförflyttning var på gång. Hon ville gripa tag i Theo så att även han följde med. Men det var för sent... När Theo och Robert upptäcker att Ramona försvunnit, vet de inte vart hon har tagit vägen. De tror att hon har färdats till kriget 1808-1809, då Sverige förlorade Finland till Ryssland. Därför läser de allt om det kriget. Varje gång Theo tar en ny mapp får det oanade följder.
Ramona kämpar för sitt liv i det finska kriget, där kulorna viner runt henne, folk sprängs i bitar och döden ständigt lurar bakom nästa vägkrök. Ska Theo och Robert hinna rädda Ramona innan det är för sent? Boken kommer ut augusti 2008.

Mina böcker börjar så här:

"Mina damer och herrar, vi landar strax i Rom och vill därför be er att spänna fast era säkerhetsbälten." (Tillbaka till Pompeji)

"Nej, inte nu igen!" ropade Ramona förskräckt. (Jag är ingen häxa)

"Titta här, Theo!" ropade Ramona upphetsat och viftade intensivt med armarna för att fånga Theos uppmärksamhet. (Faraos förbannelse)

"Jag är rädd", sa Ramona och strök med darrande hand undan svettdropparna som envisades med att rinna ned i ögonen. (Den gömda Inkastaden)

"Ovädret var över Theo och Ramona innan de hann reagera." (Vikingaträl)

"Han drog yllefilten över axlarna och rös av kyla, trots att svetten flödade ymnigt från hans kropp." (Svarta Döden)

"När Ramona öppnade sina himmelsblå ögon denna försommardag, hade hon inte en aning om vad sommarlovet skulle föra med sig." (Snapphanar!)

"Vakna, Ramona! VAKNA!" (Giljotinen)

"Förbryllat stirrade Ramona och Theo på varandra." (Riddarsvärdet)

"Vad har jag nu ställt till med?" utbrast Ramona, när hon kände den välbekanta yrseln inför en tidsförflyttning gripa tag i henne. (Det glömda kriget 1808-1809)

Tyckte du böckerna lät spännande? Du kan börja läsa dem i vilken ordning du vill. Du måste inte börja med den första boken i serien. Om du vill kan du börja med den senaste.

När jag skriver böckerna riktar jag mig inte till någon speciell ålder, jag skriver något jag själv vill läsa (jag är född 1954). Vilket har gjort att jag har läsare i alla åldrar. Den äldsta läsare jag har fått brev ifrån är 98 år... Men jag vet att de läser några av mina böcker för förskolebarn och lågstadiet. Förmodligen för att böckerna är så otroligt spännande att även de yngre barnen fängslas av berättelserna. Böckerna står som ungdomsböcker i affärerna. Men precis som med många andra ungdomsböcker tilltalar de även äldre.

Mina böcker finns även på biblioteken. Om de inte har böckerna på just ditt bibliotek kan du be dem låna hem dem till dig. Då lånar de från ett annat bibliotek i närheten. Det gör mitt bibliotek ofta när jag söker faktaböcker som de inte har. Därför får jag böcker ifrån hela landet, kanske även ifrån ditt bibliotek.

Mina böcker finns att köpa hos alla bokhandlarna. Om boken är slutsåld kan du beställa den. Du kan även köpa mina böcker på internet: t.ex. hos www.adlibris.se, www.bokus.com, www.internetbokhandeln.se m.fl.

"Snapphanar" och "Giljotinen" finns även som CD-böcker.

Vill du veta mer om mig och mina böcker kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se. Där kan du läsa lite ur böckerna och lyssna på när jag läser ett kapitel ur "Tillbaka till Pompeji", "Snapphanar" och "Giljotinen".

Min favoritbok bland mina egna böcker är absolut "Giljotinen". Det är den absolut bästa bok jag någonsin skrivit. Jättespännande, otäck och med oväntade händelser. Det är också den längsta av alla mina böcker. Den är på 312 sidor.


Kramisar från KimDu vet väl samlingen illustrerat uplagsverk jag undrar vilka olika ämnen det finns t.ex universum

/ nicolas, 8 år från luleå

Hej Nicolas

Har inte själv läst Illustrerat uppslagsverk, men jag sökte på www.google.se och då fick jag upp bland annat ämnena: Universum, Jorden, Djur, Hundar, Fåglar och många fler. Gå in på google för att se alla ämnena. Eller gå till ditt bibliotek och hör efter om de har hela serien Illustrerat uppslagsverk.

Kramisar Kim


Hej

Jag undrar om det finns svärord i bibeln

/ Erikkling, 11 år från Göteborg

Hej Erikkling

Trots att jag har läst hela bibeln från pärm till pärm, var det så många år sedan att jag inte kommer ihåg om där fanns några svärord. Men du kan gå in på: http://www.bibelsajten.nu/visaFraga.asp?id=10469

De kan säkert hjälpa dig med din fråga.

Kramisar Kim


hej jag skulle villjat fråga dej hur är det att vara författare är det roligt när du skriver dinna böcker har du skrivit någon ungdoms bok eller deckar bok kan du skriva då deras namn för jag gillar jätte mycket såna böcker hej då ha en bra dag

/ aurora, 11 år från kosovo

Hej Aurora

Det är roligt att vara författare och få leva i fantasivärldar ibland. Men det är också mycket arbete. Speciellt om man skriver historiska äventyrsböcker som jag gör. Det innebär att jag måste läsa mängder av faktaböcker inför varje bok jag ska skriva. Dessutom reser jag till de platser jag skriver om. DET är roligt. Speciellt när jag var i Egypten. Den resan präglade min "Faraos förbannelse" väldigt mycket eftersom hela första kapitlet blev till djupt nere i den grav som jag skriver om i det kapitlet.

Det är lite kämpigt med pengar när man är författare. Man vet aldrig hur mycket inkomst man har.

Det är roligt att resa runt och föreläsa och möta läsarna. Det är jätteroligt att vara ute och signera och möta mina fans. Och det är helt fantastiskt att det finns flera fanklubbar om mig och mina böcker, som mina fans har startat.

Det är få författare som kan försörja sig enbart på sitt författarskap.
Många som har drömmen om att bli författare söker sig ofta till yrken där man får syssla med skrivandet, t.ex. lärare, journalist, tryckeri, bibliotek etc.

Sina första böcker skriver man på kvällar och nätter. Har man tur, som J.K. Rowlings med Harry Potter-böckerna, så gör första boken succé och man kan direkt försörja sig på sitt författarskap. Jag har också haft lyckan att göra en dunderdebut och därmed också lyckats försörja mig på mitt författarskap. Även om det inte är lika stora inkomster som Rowlings...

Jag älskar att vara författare.

Det som är viktigt om man tänker bli författare är att man läser och skriver mycket, mycket, mycket och inte ger upp om man får dålig kritik. Det är viktigt att man tar till sig kritiken för att utveckla sitt skrivande, att man låter andra läsa sina berättelser och lyssnar på vad de säger.

Hittills har det kommit ut åtta böcker i min historiska äventyrsserie, två nya kommer till hösten:

"Tillbaka till Pompeji", 1:a boken: Handlar om Ramona, som plötsligt förflyttats i tiden och möter Theo i staden Pompeji. Hon vet att hela staden kommer att förintas av ett vulkanutbrott och döda alla invånarna, även henne om hon inte kan ta sig därifrån i tid. Men hon vet inte när det kommer att hända, om 100 år, om 10 år eller om 10 minuter...

"Jag är ingen häxa", 2:a boken: Här färdas Ramona och Theo i tiden till häxförföljelsens tid. De räddar en flicka från att bli levande bränd på bål och flyr. Men de kommer inte långt innan de själva blir tillfångatagna anklagade för häxeri...

"Faraos förbannelse", 3:e boken: Den berättelsen börjar långt nere i en faraos grav i Egypten. Ramona lägger händerna över gamla skrivtecken på gravens vägg, uttalar en ramsa och plötsligt blir allt svart runt Ramona. Theo ropar på Ramona och får inget svar, han vänder sig om och ser att Ramona är spårlöst borta. Han har ingen aning om vart hon har tagit vägen... Ramona upptäcker ett fladdrande ljus som närmar sig henne i mörkret...

"Den gömda Inkastaden", 4:e boken: Här är Theo och Ramona ute i djungeln när tidsförflyttningen sker. De har kommit ifrån sin turistgrupp och plötsligt hör de ljudet av röster. Ramona tror att det är turistgruppen och rusar ut ur djungeln följd av Theo. Plötsligt står de framför en grupp Inkaindianer som hastigt höjer spjuten mot dem...

"Vikingaträl", 5:e boken: Theo och Ramona blir tillfångatagna av vikingar efter att ha fallit i vattnet och blivit förflyttade i tiden. De förs upp till en slavmarknad för att säljas. Efter ett rymningsförsök av Theo skiljs de båda åt och går olika hemska öden till mötes...

"Svarta Döden", 6:e boken: Här förflyttas Theo och Ramona till Florens 1348 och pestens tid. Där möter de Minette som bär på en stor hemlighet. När hon avslöjar den för Theo och Ramona inser de att de måste fly, men då flyr rakt i armarna på Svarta Döden.

"Snapphanar", 7:e boken: Ramona hittar ett gammalt dokument som för henne på en virvlande färd genom tiden, till Snapphanarna år 1676. Ramona förlorar minnet efter en olycka. Theo lyckas följa efter Ramona i tiden men hamnar på motståndarsidan. Till slut möts de tidigare vännerna i en kamp på liv och död.

"Giljotinen", 8:e boken: År 1793, franska folket gör uppror och avrättar sin kung med giljotinen. Ödet för giljotinen i Theo och Ramonas väg, vilket medför hemska konsekvenser. "Jag ska bara känna", viskade Ramona och vidrörde handtaget på giljotinen. Theo skrek till. Han grep tag i Ramona, vilket fick henne att rycka till och frigöra spaken. Giljotinbladet föll med ett svischande, ödesmättat ljud. Med en duns föll huvudet i korgen. Ramona stupade till marken...

"Riddarsvärdet", 9:e boken: Med fasansfull insikt inser Theo och Ramona att de inte kommit tillbaka till sin egen tid. De håller i ett riddarsvärd! Vid ljudet av röster släpper Ramona taget och gömmer sig. Theo står som förstenad och stirrar på svärdet. Theo har förstått att svärdet är deras enda biljett hem. Han måste hålla fast vid det, till vilket pris som helst. Hans beslut för dem åt skilda håll, till Mont-St-Michel och Château de Pirou i Normandie under 1300-talets riddartid. Planer smids om ond, bråd dö, som även inkluderar Theo och Ramona. Denna bok utkommer augusti 2008.

"Det glömda kriget - 1808-1809", 10:e boken: ”Vad har jag nu ställt till med?” utbrast Ramona. Hon förstod genast att en ny tidsförflyttning var på gång. Hon ville gripa tag i Theo så att även han följde med. Men det var för sent... När Theo och Robert upptäcker att Ramona försvunnit, vet de inte vart hon har tagit vägen. De tror att hon har färdats till kriget 1808-1809, då Sverige förlorade Finland till Ryssland. Därför läser de allt om det kriget. Varje gång Theo tar en ny mapp får det oanade följder.
Ramona kämpar för sitt liv i det finska kriget, där kulorna viner runt henne, folk sprängs i bitar och döden ständigt lurar bakom nästa vägkrök. Ska Theo och Robert hinna rädda Ramona innan det är för sent? Boken kommer ut augusti 2008.

Mina böcker börjar så här:

"Mina damer och herrar, vi landar strax i Rom och vill därför be er att spänna fast era säkerhetsbälten." (Tillbaka till Pompeji)

"Nej, inte nu igen!" ropade Ramona förskräckt. (Jag är ingen häxa)

"Titta här, Theo!" ropade Ramona upphetsat och viftade intensivt med armarna för att fånga Theos uppmärksamhet. (Faraos förbannelse)

"Jag är rädd", sa Ramona och strök med darrande hand undan svettdropparna som envisades med att rinna ned i ögonen. (Den gömda Inkastaden)

"Ovädret var över Theo och Ramona innan de hann reagera." (Vikingaträl)

"Han drog yllefilten över axlarna och rös av kyla, trots att svetten flödade ymnigt från hans kropp." (Svarta Döden)

"När Ramona öppnade sina himmelsblå ögon denna försommardag, hade hon inte en aning om vad sommarlovet skulle föra med sig." (Snapphanar!)

"Vakna, Ramona! VAKNA!" (Giljotinen)

"Förbryllat stirrade Ramona och Theo på varandra." (Riddarsvärdet)

"Vad har jag nu ställt till med?" utbrast Ramona, när hon kände den välbekanta yrseln inför en tidsförflyttning gripa tag i henne. (Det glömda kriget 1808-1809)

Tyckte du böckerna lät spännande? Du kan börja läsa dem i vilken ordning du vill. Du måste inte börja med den första boken i serien. Om du vill kan du börja med den senaste.

När jag skriver böckerna riktar jag mig inte till någon speciell ålder, jag skriver något jag själv vill läsa (jag är född 1954). Vilket har gjort att jag har läsare i alla åldrar. Den äldsta läsare jag har fått brev ifrån är 98 år... Men jag vet att de läser några av mina böcker för förskolebarn och lågstadiet. Förmodligen för att böckerna är så otroligt spännande att även de yngre barnen fängslas av berättelserna. Böckerna står som ungdomsböcker i affärerna. Men precis som med många andra ungdomsböcker tilltalar de även äldre.

Mina böcker finns även på biblioteken. Om de inte har böckerna på just ditt bibliotek kan du be dem låna hem dem till dig. Då lånar de från ett annat bibliotek i närheten. Det gör mitt bibliotek ofta när jag söker faktaböcker som de inte har. Därför får jag böcker ifrån hela landet, kanske även ifrån ditt bibliotek.

Mina böcker finns att köpa hos alla bokhandlarna. Om boken är slutsåld kan du beställa den. Du kan även köpa mina böcker på internet: t.ex. hos www.adlibris.se, www.bokus.com, www.internetbokhandeln.se m.fl.

"Snapphanar" och "Giljotinen" finns även som CD-böcker.

Vill du veta mer om mig och mina böcker kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se. Där kan du läsa lite ur böckerna och lyssna på när jag läser ett kapitel ur "Tillbaka till Pompeji", "Snapphanar" och "Giljotinen".

Tror säkert du kommer att tycka mycket om mina ungdomsböcker!

Kramisar från KimHej!
Jag skickade in en berättelse till Unga berättare men det har gått nästan en vecka och den har inte kommit ut än, alla andra som jag känner har fått med allt sitt så varför kom inte min med då.?
Jag blev jätte nöjd med den och sen när jag ser att den inte kommit med så blir jag jätte besviken och tappar självförtroendet, den måste ha varit jätte dålig eftersom den inte kom med.
Jag blev så deppig att jag inte orkade skriva nå mer på någon berättelse och jag älskar i vanliga fall att skriva, jag skriver jämt när jag får tid.
Snälla säg vad jag ska göra för jag kan inte komma över det även fast jag vet att jag måste.

/ Erin, 13 år från Sandviken

Hej Erin

En vecka är en väldigt kort tid. Det kommer in mängder av berättelser till Unga Berättare. Det innebär att det ibland kan ta lång tid innan berättelsen läggs ut på Unga Berättare. Alla får tyvärr inte plats, även om de är minst lika bra som de som kommit in. Ge inte upp ditt skrivande. Livet är fullt av motgångar och ska du satsa på ditt författarskap måste du vara beredd på att du får ditt manus tillbaka/inte får det publicerat, när du skickar in det till förlag, tidningar eller Unga Berättare.

Det är bara att fortsätta att skriva och skicka in igen. Jag bestämde mig för att bli författare när jag var åtta år, men min första bok kom inte ut förrän jag var 43 år... Tänk om jag hade givit upp! (Läs mer om mig på www.kimselius.se) Jag vet precis hur det känns, men håll drömmen levande så ska du se att även du når ända fram till målet.

Lycka till!

Kramisar från Kim


var kan jag publicera texter på albanska

/ aurora, 11 år från kosovo

Hej Aurora

Gå in på www.google.se och sök på albanska förlag, eller bara på förlag. Då hittar du säkert något förlag som passar dig. Du kan också söka på albanska tidningar på www.google.se, där kan du kanske få dina texter publicerade.

Lycka till!

Kramisar från Kim


kan man skriva både roligt och sorset i en bäretelse typ först är det rolikt sen blir det sorset eller blir det knäpt om man har det så

/ Ella och Amanda, 11 år från rumma

Hej Ella och Amanda

Visst kan man skriva både roligt och sorgligt i en berättelse. Det är ju precis så livet är, både medgångar och motgångar, sorg och glädje.

Lycka till med er berättelse.

Kramisar från Kim


Hej!
Jag heter Maja och älskar att skriva. Men ibland tar fantasin slut. Har du några bra tips på hur man kan få det att rulla på igen?
Jag blir jätteglad om du svarar!
//Maja

/ Maja, 11 år från Örebro

Hej Maja

Det bästa sättet för fantasin att komma igång är att bara sätta sig och skriva på. Man kan inte sitta och vänta på att inspirationen ska komma igång, för då skulle vi författare säkerligen hitta på många andra saker än att skriva.

Därför är mitt tips att du sätter dig vid datorn och lägger fingrarna på tangentbordet och bara börjar skriva, precis vad som än dyker upp i huvudet. Till slut brukar det släppa och det har blivit en berättelse av dina nedslängda ord. Om du inte har en dator gör du precis samma sak med papper och penna. Fördelen med dator är att du lätt kan ta bort den text du inte vill ha med.

Kanske du behöver läsa många olika typer av böcker för att hitta din inspiration? Har du provat några av mina böcker? "Tillbaka till Pompeji", "Jag är ingen häxa", "Faraos förbannelse", "Den gömda Inkastaden", "Vikingaträl", "Svarta döden", "Snapphanar", "Giljotinen", "Riddarsvärdet" och "Det glömda kriget 1808-1809". Spännande historiska äventyrsböcker om Theo och Ramona. Gå in på www.kimselius.se. Där kan du läsa smakprov ur böckerna.

Lycka till med ditt skrivande.

Kramisar från Kim


Hej Kim. Jag har en fråga eller kanske man kan kalla det ett litet tips. Kommer inte Mathias, Ulrika och de andra klasskamraterna komma igen...? Gillade inte Mathias Ramona lite, är han inte avundsjuk nu? Haha, den kanske är en lite konstigt fråga men jag har tänkt på den kanska länge...:D

/ Joanna, 11 år från Eslöv

Hej Joanna

Vad roligt att du har funderat över Mathias, Ulrika och de andra klasskamraterna. Jovisst tyckte Mathias om Ramona och han är mycket avundsjuk just nu...

Håll ögonen öppna, kanske dyker Mathias och Ulrika upp i någon av de kommande böckerna...

Har du sett att det snart kommer två nya böcker om Theo och Ramona? Gå in på min hemsida www.kimselius.se så kan du läsa om "Riddarsvärdet" och "Det glömda kriget 1808-1809".

Kramisar från Kim


Hej Kim, du kanske känner igen mig som en an sveriges bästa kulstötare, men strunt samma. Jag undrar: hur många böcker har du skrivit som är över 250 sidor.

/ Chris, 12 år från Märsta

Hej Chris

Åtta av mina böcker är på över 250 sidor. De två andra är strax under 250 sidor. Vill du veta vilka böckerna är kan du gå in på www.kimselius.se och titta under "Böcker". Där kan du läsa smakprov ur böckerna, samt lyssna när jag läser ur några av böckerna.

Kramisar från Kim


Hej!
Jag undrar hur en bok blir en film?
Om man skriver en bra bok, som skulle passa bra att bli en film hur gör man?
Är det ett filmbolag (eller vad det heter) som läser boken och: "Aha, här har vi något som skulle kunna bli en bra film!"
Eller får man själv söka upp de?

Ha det bra!

(Kom och tänka på det idag när jag tittade på "Pirates of the Caribbean" - en av mina favoritfilmer)

/ Elin, 12 år från Kristianstad

Hej Elin

Det är precis som du säger, ett filmbolag som läser boken och säger: "AHA, här är en bok vi skulle kunna göra en bra film av!"

Men det skadar aldrig att se till så att filmbolaget får möjlighet att läsa just den bok du vill ska bli film. Kanske har de inte upptäckt boken ännu?

Kramisar Kim


hur kan man böra en berätelse/bok

/ jenny, 13 år från torslanda

Hej Jenny

Det bästa sättet att börja en berättelse är att det händer huvudpersonen något. Det ska vara en mening som direkt griper tag i läsaren och gör så att personen vill fortsätta läsa.

Mina böcker börjar så här:

"Mina damer och herrar, vi landar strax i Rom och vill därför be er att spänna fast era säkerhetsbälten." (Tillbaka till Pompeji)

"Nej, inte nu igen!" ropade Ramona förskräckt. (Jag är ingen häxa)

"Titta här, Theo!" ropade Ramona upphetsat och viftade intensivt med armarna för att fånga Theos uppmärksamhet. (Faraos förbannelse)

"Jag är rädd", sa Ramona och strök med darrande hand undan svettdropparna som envisades med att rinna ned i ögonen. (Den gömda Inkastaden)

"Ovädret var över Theo och Ramona innan de hann reagera." (Vikingaträl)

"Han drog yllefilten över axlarna och rös av kyla, trots att svetten flödade ymnigt från hans kropp." (Svarta Döden)

"När Ramona öppnade sina himmelsblå ögon denna försommardag, hade hon inte en aning om vad sommarlovet skulle föra med sig." (Snapphanar!)

"Vakna, Ramona! VAKNA!" (Giljotinen)

"Förbryllat stirrade Ramona och Theo på varandra." (Riddarsvärdet)

"Vad har jag nu ställt till med?" utbrast Ramona, när hon kände den välbekanta yrseln inför en tidsförflyttning gripa tag i henne. (Det glömda kriget 1808-1809)

Tyckte du att början på böckerna lät spännande? Då förstår du kanske hur jag menar att din berättelse ska börja. Om du vill veta mer om böckerna, eller läsa smakprov ur böckerna kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se

Lycka till med ditt skrivande!

Kramisar från Kim

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2017 Unga Fakta AB