Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet författare. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Kim M. Kimselius om författare!


hej, min fråga är ifall man måste bry sig om man har appostråftäcken eller talestreck när man skriver.- Blir det fel ifall man inte tar det rätta?

/ Emelinda

Hej Emelinda

Anledningen till att ni ska skriva er ålder, är för att jag ska veta hur svåra ord jag kan använda i mina svar...

Det spelar ingen roll om du använder "apostrofer" eller talstreck i dina berättelser, det viktigaste är att du är konsekvent och använder samma sak hela tiden.

Jag föredrar att använda "apostrofer" eftersom läsaren då tydligt ser var "talet" börjar och slutar.

Kramisar från Kimhej kim!!!

jag har en snabb fråga. Kan man köpa dina böcker nånstanns??? och i så fall var nån stanns????

/ my, 12 år från broby

Hej My

Mina böcker finns att köpa hos alla bokhandlare. Om de inte har böckerna inne kan du be dem ta hem böckerna till dig. Du kan även beställa böckerna över internet, t.ex. www.adlibris.se och www.bokus.com.

Kramisar från Kim


Hejsan, Kim!

Är det jobbigt att svara på dussintals brev om dagen?....

..och..

När ränkas det som novell?

...och sist....

När ränkas det som roman?

/Alexander

/ Alexander, 12 år från hörby

Hej igen Alexander

Det tar mycket tid att besvara alla brev och mail, men det är roligt att få hjälpa andra som bär författardrömmar inom sig.

Under medeltiden kom ”novell” att bli namnet på en berättelse som skildrar en ny händelse. Med "ny" kan antingen berättelsens innehåll eller sättet historien berättas avses. Novellen har ett betydligt mindre omfång än romanen och innehåller mindre antal personer.
Giovanni Boccaccio startade novellgenren med sin bok "Decameron". Boken består av 100 noveller sammanhållna av en ramberättelse. Boccaccios berömmelse vilar på just boken ”Decameron” som skrevs strax efter digerdödens härjningar. Novellsamlingen inleds med en skakande skildring av hur pesten rasar i Florens 1348. Om du läser min bok ”Svarta Döden” kan du läsa om Giovanni Boccaccio och pestens härjningar i Florens.

"Roman" är en lång berättelse om människor och händelser. De berättelser som vi kallar romaner har egentligen bara funnits i ungefär 300–400 år (berättande dikter och teaterpjäser har funnits i flera tusen år). En känd tidig roman är Robinson Crusoe. På 1800-talet lärde sig alltfler människor att läsa och de fick även råd att köpa böcker. Då började det skrivas många romaner. De flesta romaner skrivs för att underhålla. Men det skrivs även romaner med särskilda syften, till exempel för att kritisera något i samhället.

Kramisar från Kim


Hejsan, Kim!

Böckerna låter jätte spännande!
Jag ska ju själv bli författare- har jag väl berättat?
Jag började skriva när jag var elva....... Jag skriver skräck.

mvh Alexander

/ Alexander, 12 år från Hörby

Hej Alexander

Vad roligt att du tycker att mina böcker låter spännande. Hör av dig när du har läst någon av dem och berätta vad du tyckte om dem.

Visst har du berättat att du ska bli författare. Håll målet att bli författare i sikte hela tiden och kämpa på, så ska du se att du når ända fram!

Du har väl läst på min hemsida under "Nyheter" och "Titta här alla unga med författardrömmar." Om du inte gjort det tycker jag att du ska göra det så snart som möjligt, tror att det inspirerar dig.

Kramisar från Kim


1. Har du bara skrivit böcker om Theo och Ramona?
2. Vet du något bra skrivarläger som man kanske kan gå på i sommar?
3. Jag älskar att skruva och drömmer om att bli författare men jag har svårt att avsluta kapitel.
Det var altl för mig
Kramisar Samantha

/ Samantha

Hej Samantha

Anledningen till att ni ska skriva er ålder är för att jag ska veta hur svårt jag kan formulera mig i mina svar...

1. Det är enbart serien om Theo och Ramona som har kommit ut som böcker, men jag har skrivit flera andra böcker som ligger i byrålådorna och väntar på att ges ut.

2. Om du går in på www.google.se och söker på skrivarläger får du upp en hel del läger att välja mellan. Kanske finns det något läger i din närhet!

3. Har du provat att arbeta med "Gula lappar"? Tänk på att det är viktigt att veta slutet INNAN du börjar skriva berättelsen. Om du vill jobba med "Gula lappar" ska du göra så här:

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

Om du tillhör dem som har väldigt mycket fantasi kanske du inte hinner avsluta din berättelse innan det kommer en ny du vill påbörja. Det gör inget. Har du använt dig av gula lappar har du ändå hela sammanhanget klart för dig och kan fortsätta skriva din berättelse färdigt en annan gång.

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

Varje bok byggs upp runt en riktig historisk händelse. När jag har bestämt vilket ämne jag ska skriva om läser jag mängder av faktaböcker om det ämnet, t.ex. Snapphanar. Under tiden jag läser dyker idéerna om vad boken ska handla om, upp. Då skriver jag ned det på Post-it-lappar. När jag sedan läst klart all fakta har jag mängder av gula lappar med idéer på kapitel, händelser, ord som ska till ordlistan etc. Då sätter jag mig och skriver.

För att berättelsen ska hålla sig så nära fakta och sanning som möjligt försöker jag väva in riktiga historiska personer i böckerna. Ofta nämner jag då de personerna i ordlistan för att läsaren ska förstå att de personerna faktiskt har funnits på riktigt.

Det är roligt att vara författare och få leva i fantasivärldar ibland. Men det är också mycket arbete. Speciellt om man skriver historiska äventyrsböcker som jag gör. Det innebär att jag måste läsa mängder av faktaböcker inför varje bok jag ska skriva. Dessutom reser jag till de platser jag skriver om. DET är roligt. Speciellt när jag var i Egypten. Den resan präglade min "Faraos förbannelse" väldigt mycket eftersom hela första kapitlet blev till djupt nere i den grav som jag skriver om i det kapitlet.

Läs gärna någon av mina böcker för att se hur jag lägger upp böckerna. T.ex. min senaste bok "Giljotinen!" som är den absolut bästa bok jag någonsin gjort!

Hoppas att detta gav dig svar på din fråga. Om du går in på min hemsida www.kimselius.se hittar du fler tips under länken "Författartips".

På min hemsida kan du även läsa mer om mer om mig och mina böcker, till exempel smakprov ur varje bok: "Tillbaka till Pompeji", "Jag är ingen häxa", "Faraos förbannelse", "Den gömda Inkastaden", "Vikingaträl", "Svarta Döden", "Snapphanar", "Giljotinen" och de nya böckerna "Riddarsvärdet" och "Det glömda kriget 1808-1809", som kommer ut i augusti 2008. Dessutom kan du lyssna på ett kapitel ur "Tillbaka till Pompeji", "Giljotinen" och "Snapphanar", som jag har läst in.

Lycka till med ditt skrivande.

kramisar från KimTack!!

Hur många böcker har du gjort?

/Alexander från Hörby

/ Alexander, 12 år från Hörby

Hej Alexander

Jag skriver historiska äventyrsböcker. Hittills har det kommit ut åtta böcker i min historiska äventyrsserie, två nya kommer till hösten:

"Tillbaka till Pompeji", 1:a boken: Handlar om Ramona, som plötsligt förflyttats i tiden och möter Theo i staden Pompeji. Hon vet att hela staden kommer att förintas av ett vulkanutbrott och döda alla invånarna, även henne om hon inte kan ta sig därifrån i tid. Men hon vet inte när det kommer att hända, om 100 år, om 10 år eller om 10 minuter...

"Jag är ingen häxa", 2:a boken: Här färdas Ramona och Theo i tiden till häxförföljelsens tid. De räddar en flicka från att bli levande bränd på bål och flyr. Men de kommer inte långt innan de själva blir tillfångatagna anklagade för häxeri...

"Faraos förbannelse", 3:e boken: Den berättelsen börjar långt nere i en faraos grav i Egypten. Ramona lägger händerna över gamla skrivtecken på gravens vägg, uttalar en ramsa och plötsligt blir allt svart runt Ramona. Theo ropar på Ramona och får inget svar, han vänder sig om och ser att Ramona är spårlöst borta. Han har ingen aning om vart hon har tagit vägen... Ramona upptäcker ett fladdrande ljus som närmar sig henne i mörkret...

"Den gömda Inkastaden", 4:e boken: Här är Theo och Ramona ute i djungeln när tidsförflyttningen sker. De har kommit ifrån sin turistgrupp och plötsligt hör de ljudet av röster. Ramona tror att det är turistgruppen och rusar ut ur djungeln följd av Theo. Plötsligt står de framför en grupp Inkaindianer som hastigt höjer spjuten mot dem...

"Vikingaträl", 5:e boken: Theo och Ramona blir tillfångnatagna av vikingar efter att ha fallit i vattnet och blivit förflyttade i tiden. De förs upp till en slavmarknad för att säljas. Efter ett rymningsförsök av Theo skiljs de båda åt och går olika hemska öden till mötes...

"Svarta Döden", 6:e boken: Här förflyttas Theo och Ramona till Florens 1348 och pestens tid. Där möter de Minette som bär på en stor hemlighet. När hon avslöjar den för Theo och Ramona inser de att de måste fly, men då flyr rakt i armarna på Svarta Döden.

"Snapphanar", 7:e boken: Ramona hittar ett gammalt dokument som för henne på en virvlande färd genom tiden, till Snapphanarna år 1676. Ramona förlorar minnet efter en olycka. Theo lyckas följa efter Ramona i tiden men hamnar på motståndarsidan. Till slut möts de tidigare vännerna i en kamp på liv och död.

"Giljotinen", 8:e boken: År 1793, franska folket gör uppror och avrättar sin kung med giljotinen. Ödet för giljotinen i Theo och Ramonas väg, vilket medför hemska konsekvenser. "Jag ska bara känna", viskade Ramona och vidrörde handtaget på giljotinen. Theo skrek till. Han grep tag i Ramona, vilket fick henne att rycka till och frigöra spaken. Giljotinbladet föll med ett svischande, ödesmättat ljud. Med en duns föll huvudet i korgen. Ramona stupade till marken...

"Riddarsvärdet", 9:e boken: Med fasansfull insikt inser Theo och Ramona att de inte kommit tillbaka till sin egen tid. De håller i ett riddarsvärd! Vid ljudet av röster släpper Ramona taget och gömmer sig. Theo står som förstenad och stirrar på svärdet. Theo har förstått att svärdet är deras enda biljett hem. Han måste hålla fast vid det, till vilket pris som helst. Hans beslut för dem åt skilda håll, till Mont-St-Michel och Château de Pirou i Normandie under 1300-talets riddartid. Planer smids om ond, bråd dö, som även inkluderar Theo och Ramona. Denna bok utkommer augusti 2008.

"Det glömda kriget - 1808-1809", 10:e boken: Den handlar om när Sverige förlorade Finland till Ryssland. Boken kommer ut augusti 2008.

Tyckte du böckerna lät spännande?

Du kan börja läsa dem i vilken ordning du vill. Du måste inte börja med den första boken i serien. Om du vill kan du börja med den senaste.

När jag skriver böckerna riktar jag mig inte till någon speciell ålder, jag skriver något jag själv vill läsa (jag är född 1954). Vilket har gjort att jag har läsare i alla åldrar. Den äldsta läsare jag har fått brev ifrån är

98 år... Men jag vet att de läser några av mina böcker för förskolebarn och lågstadiet. Förmodligen för att böckerna är så otroligt spännande att även de yngre barnen fängslas av berättelserna. Böckerna står som ungdomsböcker i affärerna. Men precis som med många andra ungdomsböcker tilltalar de även äldre.

Mina böcker finns även på biblioteken. Om de inte har böckerna på just ditt bibliotek kan du be dem låna hem dem till dig. Då lånar de från ett annat bibliotek i närheten. Det gör mitt bibliotek ofta när jag söker faktaböcker som de inte har. Därför får jag böcker ifrån hela landet. Kanske även ifrån ditt bibliotek?

Mina böcker finns att köpa hos alla bokhandlarna. Om boken är slutsåld kan du beställa den. Du kan även köpa mina böcker på internet: t.ex. hos www.adlibris.se, www.bokus.com, www.internetbokhandeln.se m.fl.

"Snapphanar" och "Giljotinen" finns även som CD-böcker.

Vill du veta mer om mig och mina böcker kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se. Där kan du läsa lite ur böckerna och lyssna på när jag läser ett kapitel ur "Tillbaka till Pompeji", "Snapphanar" och "Giljotinen".

Kramisar från Kim


hej kim jag har 3 fråger jag vill jättegärna ha svar snälla.fråga 1 har du skrit nåra mer böcker än till backa till pompej, jag är ingen häxa, den gömda inka staden,svarta döden, vikinga träl , gilotinen,m.m...... fråga 2 jag har massa fantasier men jag kan inte skriva ner alla. jag vill skiva en hell bok men jag kan inte börja eller sluta . fråga 3 när du var på min skola sa du att dom som är ordblinda har svårare att skriva långa saker jag är misstänker att jag har det jag kan inte få saker att hänga i hop. p.s jag går på karlshamns montissori skola. snälla svara och för klara vad min 3 fråga hur man märker det och ifall jag har det. jag har skrivt till dig 3 gånger utan svar hejdå

/ melanie, 11 år från karlshamn

Hej Melanie

1. Jo, jag har även skrivit "Faraos förbannelse" och "Snapphanar" som finns att låna/köpa. Dessutom har jag skrivit "Riddarsvärdet" som kommer ut i augusti och "Det glömda kriget 1808-1809" som jag håller på och skriver. Även den kommer ut i augusti.

2. Om du vill börja göra en längre bok är det bra om du har skrivit ned dina tankar i förväg. Gör så här:

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

Om du tillhör dem som har väldigt mycket fantasi kanske du inte hinner avsluta din berättelse innan det kommer en ny du vill påbörja. Det gör inget. Har du använt dig av gula lappar har du ändå hela sammanhanget klart för dig och kan fortsätta skriva din berättelse färdigt en annan gång.

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

Varje bok byggs upp runt en riktig historisk händelse. När jag har bestämt vilket ämne jag ska skriva om läser jag mängder av faktaböcker om det ämnet, t.ex. Snapphanar. Under tiden jag läser dyker idéerna om vad boken ska handla om, upp. Då skriver jag ned det på Post-it-lappar. När jag sedan läst klart all fakta har jag mängder av gula lappar med idéer på kapitel, händelser, ord som ska till ordlistan etc. Då sätter jag mig och skriver.

För att berättelsen ska hålla sig så nära fakta och sanning som möjligt försöker jag väva in riktiga historiska personer i böckerna. Ofta nämner jag då de personerna i ordlistan för att läsaren ska förstå att de personerna faktiskt har funnits på riktigt.

Läs gärna någon av mina böcker för att se hur jag lägger upp böckerna. T.ex. min senaste bok "Giljotinen!" som är den absolut bästa bok jag någonsin gjort!

Hoppas att detta gav dig svar på din fråga. Om du går in på min hemsida www.kimselius.se hittar du fler tips under länken "Författartips".


Oj, vad konstigt att du har skrivit till mig tre gånger utan att få svar. Jag svarar nämligen på ALLA frågor/mail som jag får. Förmodligen har ditt mail kommit bort i luften på vägen till Panelen/mig.

3. Tror inte att jag sa att ordblinda har svårt att skriva långa saker, för det stämmer inte. Däremot sa jag att många författare är ordblinda och att många ordblinda/dyslektiker har mycket fantasi. Efter att ha läst dina frågor tror jag inte att du är ordblind. Du har nästan inga stavfel. Prata med din lärare om du är orolig för att du har problem. Personligen tycker jag inte att du ska oroa dig. Fortsätt läs och skriv mycket, så utvecklar du ditt skrivande och allt känns lättare.

Lycka till!

Kramisar från Kim


Heejsan!
Jag har bara en enkel fråga idag:

I min berättelse/bok (vad man nu vill kalla det när man skriver på dator och är på sida 50) heter huvudpersonen Alice. Men min fråga är att om jag ska skriva en sådan här enkel mening som nedan, hur gör jag med s:et på slutet i namnet. Vilket är rätt, nr 1 eller nr 2?

1. Alices fötter var kalla...

2. Alice fötter var kalla...

Tack på förhand!
PS. Jag står uppskriven på väntelista på nästan alla dina böcker (de jag ej läst) på biblioteket och väntar med spänning! DS.

/ Elin, 12 år från Kristianstad

Hej Elin

Visst kan du kalla din berättelse för bok om du har skrivit så många sidor och har tanken på att det ska bli fler.

Angående din fråga. Om det hade varit Theos fötter som varit kalla, eller Ramonas fötter, så hade jag skrivit med S i slutet. Men jag hade inte haft något S i slutet av Alice fötter var kalla, eftersom betoningen ändå ligger på "S" i Alice namn.

Lycka till med din berättelse.

Åh, vad roligt att du har läst så många av mina böcker och att du väntar på resten av böckerna. Har du läst smakprov ur böckerna på min hemsida? Hoppas att du inte får vänta för länge på böckerna. Kanske har du tur att fylla år snart så att du kan önska dig böckerna i födelsedagspresent. Hoppas att du får möjlighet att läsa böckerna snart. Skriv gärna och berätta vad du tyckte om dem.

Kramisar Kim


Hej jag har skrivit en liten rolig barn berättelse de här är den första delen


Trollet Åke

Det var en gång ett troll som hette Åke. Åke gillade att spela fotboll, men mest gillade han nog att upptäcka nya saker.
När Åke var ute och gick i sin fina lilla skog. Så kom det fram en kanin skuttande och sa till Åke.
– jag såg en sjö och i den sjön låg en, mer hann inte kaninen för en Åke sa att han skulle hjälpa till på en gång.
Men vadå hjälpa till? Frågade kaninen. Va, sa Åke du skrämde mig mycket där lilla Sture!
Sture började skratta, men jag skulle bara visa dom fina blommorna i sjön.
Men kom så går vi sa Åke. På vägen dit träffade dom en groda som skrek
- hjälp! Grodan behövde hjälp med att lyfta upp sina små skor som hade fastnat.
Åke och Sture Gick fram till Grodan och tog upp hans skor. Grodan tackade och som tack fick dom spik och brädor.
- Ta väl hand om detta och försöka att bygga dig till rätta.
Åke och Sture tackade.
– Vi skulle nog bygga en båt sa Sture.
- Men då sätter vi i gång sa Åke.
Åke och Sture gick till stranden där sjön låg. Dom satte sig på knä tog fram materialet och började bygga.
Efter två dagar var båten klar.
Sture och Åke undrade vad dom skulle göra med båten.
– Vi kan åka ut, sa Sture så kan vi kolla på dom fina blommorna.
– Ja, De var smart de min lilla vän sa Åke.
Åke och Sture gick till sjön där båten stod.
Dom satte sig i båten. Dom började ro, Åke fick ro för Sture var alldeles för liten.
Dom rodde ut och dom såg nonting som dom aldrig sett förut, en fisk.
– Hjälp! Ett monster säger Sture.
– Nej det är bara en fisk sa Åke jag har läst om såna i tidningar.
Den skrämde mig verkligen sa Sture.
Ja, sa Åke mig med.
Ska vi kolla på dom fina blommorna nu sa Sture?
Det var en bra idé!
Dom åkte ut till mitten, tog med sig några blommor och rodde in till stranden igen.
Hjälp! Sa Sture ett till monster!
Nej sa Åke de är bara en mask.
Och den ska vi döpa sa Åke.
Ja, de var en bra idé sa Sture.
Sture tyckte att den skulle heta Bertil.
Men sa Åke de är ett gubb namn, Åke tyckte att den skulle heta Stuke.
Men de var ett bra namn sa Sture, de är en liten del av våra namn. (Sture Åke)
Den får heta Stuke sa Åke. Ja, Vilket fint namn sa Stuke.
Hjälp! Monstret pratade sa Sture. Men, Sture de är inget monster sa Åke.
Nej sa Stuke de är bara lilla jag.

Rätta gjärna stav fel?
Var den bra?
Och tror du jag har en chans att få en bok på den?


Kramisar Från Lovisa.
Nu tog Sture och Åke Stuke hand i hand och dom promenerade hela långa vägen hem.
Sen levde som lyckliga i alla sina dagar.

/ Lovisa, 10 år från Ström

Hej Lovisa

För att det ska bli en bok av din berättelse krävs det att den är mycket, mycket längre, alltså många fler manusblad.

Det är olika antal manusblad på olika typer av böcker. För bilderböcker är det cirka 6-8 A-4 manusblad. För 5-11 år är det cirka 50-100 A-4 manusblad och för ungdomsböcker är det cirka 100-150 A-4 manusblad.

Mina manus brukar ligga på 120-200 A-4 manusblad. Skrivet med 12 punkters storlek på bokstäverna, Font Ariel, 1 1/2 radavstånd.

Som du kanske vet skriver jag historiska äventyrsböcker. De står som ungdomsböcker hos bokhandlarna och på biblioteken. Men jag har lika många vuxna läsare som ungdomar. Mina böcker är i färdigt format på mellan 188-312 sidor.

Hoppas att detta var till hjälp. Lycka till med ditt skrivande.

Kramisar från Kim


Jag har skrivit några böcker som inte är färdiga än men ofta börjar boken likna någon annan bok lite grann men inte alls så mycket. Tror du att det går bra att den är så.

/felicia

/ Felicia, 9 år från uppsala

Hej Felicia

Fortsätt skriv, det är det viktigaste. När dina böcker är klara kan du ändra dem om du tycker att de blir alltför lika någon bok du har läst.

Min första bok liknar väldigt mycket femböckerna, men är ändå inte en kopia av dem. Min bok som liknar femböckerna är inte utgiven, det är bara ett skrivhäfte som jag skrev när jag var åtta år.

Lycka till med dina böcker!

Kramisar från Kim


Hejsan, Kim!

Jag har nu gjort en barnbok på sju sidor som heter "Astronomi med Axel och Per" >jag gjorde den på en timma< och nu ska jag göra bilder men jag vet inte hur?! Utan att använda PAINT eller vanligt papper.
Kan du hjälpa mig?

/ MVH Alexander"

/ Alexander, 12 år från Hörby

Hej Alexander

Bilder är inte min starka sida, eftersom mina böcker bara innehåller text. Kan tyvärr inte hjälpa dig med det. Kanske kan någon av de andra i panelen hjälpa dig? Eller din bildlärare på skolan?

Lycka till!

Kramisar Kim


Hur många böcker finns de i värden?

/ Lovisa, 10 år från Ström

Hej Lovisa

Den frågan går inte att besvara. Men många miljoner finns det säkert. Endast jag har cirka 15.000 böcker hos mig.

Kramisar Kim


Hejsan, Kim!

Så många frågor jag ställer, men det är inte konstigt. Jag ska ju själv bli författare.
Min fråga lyder:

"När blev din första bok utgiven?"

..och..

"Jag skriver en rysare. The killer on the night- nattens mördare. Jag vet inte vilken titel jag ska välja."

...och till sist....

"Omgivningen är i en stad i England tror jag, som heter: Scarborough, men problemet är att jag vet ingeting om den staden. Har du ett förslag kanske ?"

/ /Alexander/, 12 år från Hörby

Hej Alexander

Min första bok gavs ut julen 1997.

Tycker absolut att du ska använda en svensk titel om du skriver på svenska.

Gå in på www.google.se och sök på Scarborough om du vill lägga handlingen i den staden. Låna även böcker på biblioteket om staden och England i allmänhet, så att du får en känsla av hur folket är i England, vad de äter, hur de klär sig med mera.

Lycka till!

Kramisar Kim


problemet....Jag kan inte komma på en början på en berättelse och jag vet inte riktigt vad jag ska ta mig till.. Har du några förslag om hur man kan börja på en berättelse?

Ha det så bra och lycka till!

Helsningar Ebba

/ Ebba, 11 år från Sweden

Hej Ebba

Det bästa sättet att börja en berättelse är att det händer huvudpersonen något. Det ska vara en mening som direkt griper tag i läsaren och gör så att personen vill fortsätta läsa.

Mina böcker börjar så här:

"Mina damer och herrar, vi landar strax i Rom och vill därför be er att spänna fast era säkerhetsbälten." (Tillbaka till Pompeji)

"Nej, inte nu igen!" ropade Ramona förskräckt. (Jag är ingen häxa)

"Titta här, Theo!" ropade Ramona upphetsat och viftade intensivt med armarna för att fånga Theos uppmärksamhet. (Faraos förbannelse)

"Jag är rädd", sa Ramona och strök med darrande hand undan svettdropparna som envisades med att rinna ned i ögonen. (Den gömda Inkastaden)

"Ovädret var över Theo och Ramona innan de hann reagera." (Vikingaträl)

"Han drog yllefilten över axlarna och rös av kyla, trots att svetten flödade ymnigt från hans kropp." (Svarta Döden)

"När Ramona öppnade sina himmelsblå ögon denna försommardag, hade hon inte en aning om vad sommarlovet skulle föra med sig." (Snapphanar!)

"Vakna, Ramona! VAKNA!" (Giljotinen)

"Förbryllat stirrade Ramona och Theo på varandra." (Riddarsvärdet)

"Vad har jag nu ställt till med?" utbrast Ramona, när hon kände den välbekanta yrseln inför en tidsförflyttning gripa tag i henne. (Det glömda kriget 1808-1809)

Tyckte du att början på böckerna lät spännande? Då förstår du kanske hur jag menar att din berättelse ska börja. Om du vill veta mer om böckerna, eller läsa smakprov ur böckerna kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se

Lycka till med ditt skrivande!

Kramisar från Kim


VEM ÄR DI FAVORIT FÖRFATTARE????

MIN ÄR ASTRID LINDGREN.

/ LINUS LINDKVIST, 9 år från STORGRANLIDEN

Hej Linus

Min favoritförfattare på barn/ungdomsböcker är Frances Burnett Hodges och bland vuxenböcker är det Dean Koontz.

Vad roligt att du tycker om Astrid Lindgrens böcker. Har du läst någon av mina böcker? Gå in på min hemsida www.kimselius.se och se vilka böcker jag har skrivit. Tror att du skulle tycka om "Snapphanar" eller "Vikingaträl".

Kramisar Kim


hej
när började du skriva böcker och varför?
vilken av böckerna du har skrivit tycker du är bäst?
läste du mycket när du var yngre?
hur gammal är du?
var är du född någon stans?
hur gammal var du när du skrev din första bok?
hur många böcker har du skrivit?
vilken av dina böcker har mest sidor?

/ robin, 11 år från riseberga

Hej Robin

Jag började att skriva böcker när jag var åtta år eftersom jag hade så mycket fantasi och tyckte det var underbart att kunna skriva ned alla de berättelser jag hade i huvudet.

Än så länge tycker jag att "Giljotinen" är den absolut bästa bok jag har skrivit, spännande, lite otäck med massor av historiska fakta invävda i historien.

När jag var yngre läste jag allt jag fick tag på. Blev överlycklig när jag fick mitt första bibliotekskort och kunde låna hem bärkassar med böcker.

Jag är 53 år.

Jag är född i Helgered, Hisingen, Göteborg.

Min första bok skrev jag när jag var åtta år. Det är bara ett skrivhäfte, men jag räknar ändå det som min första bok.

Hittills har jag skrivit nio böcker, åtta finns att köpa i bokhandeln/låna på biblioteken: "Tillbaka till Pompeji", "Jag är ingen häxa", "Faraos förbannelse", "Den gömda Inkastaden", "Vikingaträl", "Svarta Döden", "Snapphanar" och "Giljotinen". Den nionde som kommer ut i höst heter "Riddarsvärdet" och den tionde som jag håller på och skriver heter "Det glömda kriget 1808-1809" och kommer även den ut i höst. Du kan läsa smakprov ur böckerna på min hemsida www.kimselius.se

Giljotinen har 312 sidor och är den tjockaste av alla böcker jag har skrivit, än så länge.

Kramisar från Kim


om min berättelse inte kommer med bland de andra, kommer den då att sparas eller kommer jag att få den tillbaka sen?

/ Christopher, 11 år från Köping

Hej Christopher

Berättelserna skickas inte tillbaka, utan de sparas hos Unga Berättare. Ibland kan det dröja innan en berättelse publiceras på Unga Berättares sida. Så gå in och titta lite då och då!

Lycka till!

Kramisar Kim


Om du skulle va känd skulle det om du kan inbilla dej att tycka det va roligt
Svara gärna
MVH
Emmali

/ Emmali, 9 år från Gnesta

Hej Emmali

Jag tycker det är jätteroligt att vara känd och möta mina fans, få beundrarbrev, vara med i tv, tidningar och radio, få föreläsa, signera böcker, bli fotograferad och få skriva autografer. Jag älskar att vara känd för att mina böcker är bra. För det innebär att jag har gjort något som påverkar andra människor och skänker dem glädje och kunskap, och det är jag gärna känd för!

Du kan läsa mer om mig, mina böcker och alla de fanklubbar som har bildats runt mig på min hemsida www.kimselius.se

kramisar från Kim


hej finns monster

/ matilda, 10 år från sverige

Hej Matilda

Du har skrivit till fel expert. Du ska ställa din fråga till Richard här på panelen.

Kramisar Kim


Hej!!
Är det jobbigt att skriva massa med böcker med "tusen" blad?
Och hur många blad är det längsta du skrivit??

/ maja, 10 år från degeberga

Hej Maja

Den längsta bok jag har skrivit har 312 boksidor.

De författare som skriver böcker på 1000 sidor har säkert mycket att berätta och svårt att avsluta sin berättelse.

Min bok "Giljotinen" som är på 312 sidor, hade jag mycket svårt att avsluta, eftersom jag hade så mycket mer att berätta. Men jag vet också att det inte är många som orkar läsa en bok på 1000 sidor, därför såg jag till att boken inte blev så lång.

Jag är jättenöjd med "Giljotinen" och tycker att det är den bästa bok jag har skrivit. Du kan läsa smakprov ur den på min hemsida www.kimselius.se och även lyssna på när jag läser en bit ur boken.

Har man fantasi och skrivglädje så kan böckerna bli precis hur långa som helst!

Kramisar från Kim

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2017 Unga Fakta AB