Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida




















Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet författare. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Kim M. Kimselius om författare!


vad är det för hundar du har och vad heter dom?

/ Daniel, 11 år från Höör

Hej Daniel

Jag har tre Berner Sennenhundar, Namie, Tola och Pluto och en Polski Owczarek Nizinnyhund, Tickie. Du kan gå in på www.kimselius.se under länkar hittar du Jamakis kennel. Där hittar du bilder på mig och mina hundar.

Kramisar Kim


Hej Kim.
Jag skriver en bok och undrar om man kan skriva en mening såhär:
–Jasså, han är inte hemma säger du, Johan hörde en dörr ryckas upp i andra sidan hallen, Är det sant, eller vill du hålla mig borta från min egen son?
Blir det för många kommatecken? Kan du hjälpa mig rätta till meningen?

/ Linnea, 13 år från Ett land

Hej Linnea

Vem säger vad? är min första fråga när jag läser din text.

"Jaså, han är inte hemma, säger du", sa ???.
Johan hörde en dörr ryckas upp på andra sidan hallen (vilket fick honom att...)
"Är det sant? Eller försöker du hålla mig borta från min son?" undrade ???...

Som du förstår är det för många kommatecken, eftersom det borde vara punkt istället, på grund av att det är avslutade meningar. Dessutom tycker jag att Johan borde reagera när en dörr rycks upp. Då blir det mer flyt i texten.

Lycka till!

Kramisar Kim


Hej Kim!
Jag har ett problem. När jag ska skriva en berättelse vet jag inte vart den ska utspela sig. Jag kan inget om hur det var för i tiden och hur det ser ut på olika platser. Den enda platsen jag känner till är Falerum där jag bor. Kanske går det bättre om jag kan något om platsen som händelsen utspelar sig på?

/ Matilda, 12 år från Falerum

Hej Matilda

Det är absolut lättare att skriva om en plats man känner till. Börja med Falerum. Allteftersom du blir äldre besöker du nya platser, får nya intryck och nya miljöer att beskriva. Ta det du känner till just nu, då blir berättelsen bäst.

kramisar Kim


Hej!!
Jag visste inte att du hade skrivit Riddarsvärdet och Det glömda kriget 1808-1809.
jag kommer läsa alla böcker som du har skrivit.för dom är jätte bra.
man lär sig mycket och dom är spännande.

/ Esther Fröjdegård, 10 år från troedsberga

Hej Ester

Jo, jag har skrivit två nya böcker "Riddarsvärdet" och "Det glömda kriget 1808-1809". De kommer tyvärr inte ut förrän i augusti i år. Men du kan läsa smakprov ur dem på min hemsida www.kimselius.se.

Tack för att du tycker så mycket om mina böcker. Jag tycker det är speciellt roligt att du tycker att du lär dig mycket av dem. Jag lär mig jättemycket när jag läser in fakta för varje ämne. Och jag tycker det är jätteroligt. Fortsätt läs!

Kramisar från Kim


Hej! Jag läser vikingaträl den är jätte bra. Vi läser dom i skolan.

/ Esther Fröjdegård, 10 år från troedsberga

Hej Esther

Tack för att du skriver och berättar att du tycker så mycket om min bok Vikingaträl. Hoppas att du känner att du lär dig mycket ifrån boken.

Om du går in på min hemsida www.kimselius.se, kan du se att jag har skrivit många fler böcker om Theo och Ramona: "Tillbaka till Pompeji", "Jag är ingen häxa", "Faraos förbannelse", "Den gömda Inkastaden", "Svarta Döden", "Snapphanar", "Giljotinen", "Riddarsvärdet" och "Det glömda kriget 1808-1809". Tror säkert att du tycker lika mycket om alla böckerna.

Ännu en gång tack för att du berättade att du tyckte om min bok "Vikingaträl".

Kramisar från Kim


Hur många böcker har du skrivit ungefär?




Hälsningar Simon

/ Simon, 11 år från Arvika

Hej Simon

Jag skriver historiska äventyrsböcker. Hittills har det kommit ut åtta böcker i min historiska äventyrsserie, två nya kommer till hösten:

"Tillbaka till Pompeji", 1:a boken: Handlar om Ramona, som plötsligt förflyttats i tiden och möter Theo i staden Pompeji. Hon vet att hela staden kommer att förintas av ett vulkanutbrott och döda alla invånarna, även henne om hon inte kan ta sig därifrån i tid. Men hon vet inte när det kommer att hända, om 100 år, om 10 år eller om 10 minuter...

"Jag är ingen häxa", 2:a boken: Här färdas Ramona och Theo i tiden till häxförföljelsens tid. De räddar en flicka från att bli levande bränd på bål och flyr. Men de kommer inte långt innan de själva blir tillfångatagna anklagade för häxeri...

"Faraos förbannelse", 3:e boken: Den berättelsen börjar långt nere i en faraos grav i Egypten. Ramona lägger händerna över gamla skrivtecken på gravens vägg, uttalar en ramsa och plötsligt blir allt svart runt Ramona. Theo ropar på Ramona och får inget svar, han vänder sig om och ser att Ramona är spårlöst borta. Han har ingen aning om vart hon har tagit vägen... Ramona upptäcker ett fladdrande ljus som närmar sig henne i mörkret...

"Den gömda Inkastaden", 4:e boken: Här är Theo och Ramona ute i djungeln när tidsförflyttningen sker. De har kommit ifrån sin turistgrupp och plötsligt hör de ljudet av röster. Ramona tror att det är turistgruppen och rusar ut ur djungeln följd av Theo. Plötsligt står de framför en grupp Inkaindianer som hastigt höjer spjuten mot dem...

"Vikingaträl", 5:e boken: Theo och Ramona blir tillfångnatagna av vikingar efter att ha fallit i vattnet och blivit förflyttade i tiden. De förs upp till en slavmarknad för att säljas. Efter ett rymningsförsök av Theo skiljs de båda åt och går olika hemska öden till mötes...

"Svarta Döden", 6:e boken: Här förflyttas Theo och Ramona till Florens 1348 och pestens tid. Där möter de Minette som bär på en stor hemlighet. När hon avslöjar den för Theo och Ramona inser de att de måste fly, men då flyr rakt i armarna på Svarta Döden.

"Snapphanar", 7:e boken: Ramona hittar ett gammalt dokument som för henne på en virvlande färd genom tiden, till Snapphanarna år 1676. Ramona förlorar minnet efter en olycka. Theo lyckas följa efter Ramona i tiden men hamnar på motståndarsidan. Till slut möts de tidigare vännerna i en kamp på liv och död.

"Giljotinen", 8:e boken: År 1793, franska folket gör uppror och avrättar sin kung med giljotinen. Ödet för giljotinen i Theo och Ramonas väg, vilket medför hemska konsekvenser. "Jag ska bara känna", viskade Ramona och vidrörde handtaget på giljotinen. Theo skrek till. Han grep tag i Ramona, vilket fick henne att rycka till och frigöra spaken. Giljotinbladet föll med ett svischande, ödesmättat ljud. Med en duns föll huvudet i korgen. Ramona stupade till marken...

"Riddarsvärdet", 9:e boken: Med fasansfull insikt inser Theo och Ramona att de inte kommit tillbaka till sin egen tid. De håller i ett riddarsvärd! Vid ljudet av röster släpper Ramona taget och gömmer sig. Theo står som förstenad och stirrar på svärdet. Theo har förstått att svärdet är deras enda biljett hem. Han måste hålla fast vid det, till vilket pris som helst. Hans beslut för dem åt skilda håll, till Mont-St-Michel och Château de Pirou i Normandie under 1300-talets riddartid. Planer smids om ond, bråd dö, som även inkluderar Theo och Ramona. Denna bok utkommer augusti 2008.

"Det glömda kriget - 1808-1809", 10:e boken: Den handlar om när Sverige förlorade Finland till Ryssland. Boken kommer ut augusti 2008.

Tyckte du böckerna lät spännande?

Du kan börja läsa dem i vilken ordning du vill. Du måste inte börja med den första boken i serien. Om du vill kan du börja med den senaste.

När jag skriver böckerna riktar jag mig inte till någon speciell ålder, jag skriver något jag själv vill läsa (jag är född 1954). Vilket har gjort att jag har läsare i alla åldrar. Den äldsta läsare jag har fått brev ifrån är 98 år... Men jag vet att de läser några av mina böcker för förskolebarn och lågstadiet. Förmodligen för att böckerna är så otroligt spännande att även de yngre barnen fängslas av berättelserna. Böckerna står som ungdomsböcker i affärerna. Men precis som med många andra ungdomsböcker tilltalar de även äldre.

Mina böcker finns även på biblioteken. Om de inte har böckerna på just ditt bibliotek kan du be dem låna hem dem till dig. Då lånar de från ett annat bibliotek i närheten. Det gör mitt bibliotek ofta när jag söker faktaböcker som de inte har. Därför får jag böcker ifrån hela landet. Kanske även ifrån ditt bibliotek?

Mina böcker finns att köpa hos alla bokhandlarna. Om boken är slutsåld kan du beställa den. Du kan även köpa mina böcker på internet: t.ex. hos www.adlibris.se, www.bokus.com, www.internetbokhandeln.se m.fl.

"Snapphanar" och "Giljotinen" finns även som CD-böcker.

Vill du veta mer om mig och mina böcker kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se. Där kan du läsa lite ur böckerna och lyssna på när jag läser ett kapitel ur "Tillbaka till Pompeji", "Snapphanar" och "Giljotinen".

Förutom de böcker som har kommit ut och kommer i höst, har jag många färdiga manus i byrålådorna. De böckerna kommer ut så småningom.

Kramisar från Kim




Hej!
Jag har en fråga som jag gärna skulle villa ha svar på.
Vilket program använder du när du skriver böcker?
använder du world eller något annat program?
/ HaNNA

/ Hanna, 13 år från Svartå

Hej Hanna

När jag skriver in mina böcker på datorn använder jag word programmet. Det är lätt att arbeta med. Jag brukar göra ett nytt dokument av varje kapitel. På så sätt är det lätt att jobba med böckerna, eftersom det blir allt för mycket text, om man lägger det löpande på flera hundra sidor.

Varje dokument döps efter vilket kapitel det är. Jag lägger också sidhuvud på varje dokument. Där skriver jag vilket kapitel det är och sidnumrering löpande genom alla dokumenten. Med andra ord börjar första dokumentet på 1, nästa kanske börjar på 3 eller 4 beroende på hur långt kapitlet innan blev, och så vidare.

Kramisar Kim


Är det svårt att skriva enn bäretelsa

/ amanda, 9 år från sverige

Hej Amanda

Jag älskar att vara författare. Berättelserna bara sprudlar i mig och jag känner inte att jag har några problem med att hitta på berättelser, däremot är det svårt att få tiden att räcka till.

Därför är det är både lätt och svårt att vara författare, det beror helt och hållet på hur man är som person. En del författare har mycket svårt att få ur sig texten, trots att de har allt i huvudet. Andra har lika lätt som jag att skriva en ny bok.

Kramisar Kim


Är det roligt att skriva böcker?????????

är det roligt att vara förfatare?????

/ amanda, 10 år från sverige

Hej Amanda

Det är roligt att vara författare och få leva i fantasivärldar ibland. Men det är också mycket arbete. Speciellt om man skriver historiska äventyrsböcker som jag gör. Det innebär att jag måste läsa mängder av faktaböcker inför varje bok jag ska skriva. Dessutom reser jag till de platser jag skriver om. DET är roligt. Speciellt när jag var i Egypten. Den resan präglade min "Faraos förbannelse" väldigt mycket eftersom hela första kapitlet blev till djupt nere i den grav som jag skriver om i det kapitlet.

Det är lite kämpigt med pengar när man är författare. Man vet aldrig hur mycket inkomst man har.

Det är roligt att resa runt och föreläsa och möta läsarna. Det är jätteroligt att vara ute och signera och möta mina fans. Och det är helt fantastiskt att det finns flera fanklubbar om mig och mina böcker, som mina fans har startat.

Det är få författare som kan försörja sig enbart på sitt författarskap.
Många som har drömmen om att bli författare söker sig ofta till yrken där man får syssla med skrivandet, t.ex. lärare, journalist, tryckeri, bibliotek etc.

Sina första böcker skriver man på kvällar och nätter. Har man tur, som J.K. Rowlings med Harry Potter-böckerna, så gör första boken succé och man kan direkt försörja sig på sitt författarskap. Jag har också haft lyckan att göra en dunderdebut och därmed också lyckats försörja mig på mitt författarskap. Även om det inte är lika stora inkomster som Rowlings...

Jag älskar att vara författare och få skriva böcker.

Vill du veta mer om mig och mina historiska äventyrsböcker kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se. Där hittar du omslagen på mina böcker "Tillbaka till Pompeji", "Jag är ingen häxa", "Den gömda Inkastaden", "Vikingaträl", "Svarta Döden", "Snapphanar", "Giljotinen", "Riddarsvärdet"
och "Det glömda kriget 1808-1809". På hemsidan kan du även läsa lite ur varje bok och lyssna på när jag läser ur "Tillbaka till Pompeji", "Snapphanar" och "Giljotinen".

Kramisar från Kim


vilken är din bästa bok som du skrivit
vad skriver du för såts böcker

/ lollo, 11 år från söderåkra

Hej Lollo

Jag skriver historiska äventyrsböcker. Hittills har det kommit ut åtta böcker i min historiska äventyrsserie, två nya kommer till hösten:

"Tillbaka till Pompeji", 1:a boken: Handlar om Ramona, som plötsligt förflyttats i tiden och möter Theo i staden Pompeji. Hon vet att hela staden kommer att förintas av ett vulkanutbrott och döda alla invånarna, även henne om hon inte kan ta sig därifrån i tid. Men hon vet inte när det kommer att hända, om 100 år, om 10 år eller om 10 minuter...

"Jag är ingen häxa", 2:a boken: Här färdas Ramona och Theo i tiden till häxförföljelsens tid. De räddar en flicka från att bli levande bränd på bål och flyr. Men de kommer inte långt innan de själva blir tillfångatagna anklagade för häxeri...

"Faraos förbannelse", 3:e boken: Den berättelsen börjar långt nere i en faraos grav i Egypten. Ramona lägger händerna över gamla skrivtecken på gravens vägg, uttalar en ramsa och plötsligt blir allt svart runt Ramona. Theo ropar på Ramona och får inget svar, han vänder sig om och ser att Ramona är spårlöst borta. Han har ingen aning om vart hon har tagit vägen... Ramona upptäcker ett fladdrande ljus som närmar sig henne i mörkret...

"Den gömda Inkastaden", 4:e boken: Här är Theo och Ramona ute i djungeln när tidsförflyttningen sker. De har kommit ifrån sin turistgrupp och plötsligt hör de ljudet av röster. Ramona tror att det är turistgruppen och rusar ut ur djungeln följd av Theo. Plötsligt står de framför en grupp Inkaindianer som hastigt höjer spjuten mot dem...

"Vikingaträl", 5:e boken: Theo och Ramona blir tillfångnatagna av vikingar efter att ha fallit i vattnet och blivit förflyttade i tiden. De förs upp till en slavmarknad för att säljas. Efter ett rymningsförsök av Theo skiljs de båda åt och går olika hemska öden till mötes...

"Svarta Döden", 6:e boken: Här förflyttas Theo och Ramona till Florens 1348 och pestens tid. Där möter de Minette som bär på en stor hemlighet. När hon avslöjar den för Theo och Ramona inser de att de måste fly, men då flyr rakt i armarna på Svarta Döden.

"Snapphanar", 7:e boken: Ramona hittar ett gammalt dokument som för henne på en virvlande färd genom tiden, till Snapphanarna år 1676. Ramona förlorar minnet efter en olycka. Theo lyckas följa efter Ramona i tiden men hamnar på motståndarsidan. Till slut möts de tidigare vännerna i en kamp på liv och död.

"Giljotinen", 8:e boken: År 1793, franska folket gör uppror och avrättar sin kung med giljotinen. Ödet för giljotinen i Theo och Ramonas väg, vilket medför hemska konsekvenser. "Jag ska bara känna", viskade Ramona och vidrörde handtaget på giljotinen. Theo skrek till. Han grep tag i Ramona, vilket fick henne att rycka till och frigöra spaken. Giljotinbladet föll med ett svischande, ödesmättat ljud. Med en duns föll huvudet i korgen. Ramona stupade till marken...

"Riddarsvärdet", 9:e boken: Med fasansfull insikt inser Theo och Ramona att de inte kommit tillbaka till sin egen tid. De håller i ett riddarsvärd! Vid ljudet av röster släpper Ramona taget och gömmer sig. Theo står som förstenad och stirrar på svärdet. Theo har förstått att svärdet är deras enda biljett hem. Han måste hålla fast vid det, till vilket pris som helst. Hans beslut för dem åt skilda håll, till Mont-St-Michel och Château de Pirou i Normandie under 1300-talets riddartid. Planer smids om ond, bråd dö, som även inkluderar Theo och Ramona. Denna bok utkommer augusti 2008.

"Det glömda kriget - 1808-1809", 10:e boken: Den handlar om när Sverige förlorade Finland till Ryssland. Boken kommer ut augusti 2008.

Tyckte du böckerna lät spännande?

Du kan börja läsa dem i vilken ordning du vill. Du måste inte börja med den första boken i serien. Om du vill kan du börja med den senaste.

När jag skriver böckerna riktar jag mig inte till någon speciell ålder, jag skriver något jag själv vill läsa (jag är född 1954). Vilket har gjort att jag har läsare i alla åldrar. Den äldsta läsare jag har fått brev ifrån är 98 år... Men jag vet att de läser några av mina böcker för förskolebarn och lågstadiet. Förmodligen för att böckerna är så otroligt spännande att även de yngre barnen fängslas av berättelserna. Böckerna står som ungdomsböcker i affärerna. Men precis som med många andra ungdomsböcker tilltalar de även äldre.

Mina böcker finns även på biblioteken. Om de inte har böckerna på just ditt bibliotek kan du be dem låna hem dem till dig. Då lånar de från ett annat bibliotek i närheten. Det gör mitt bibliotek ofta när jag söker faktaböcker som de inte har. Därför får jag böcker ifrån hela landet. Kanske även ifrån ditt bibliotek?

Mina böcker finns att köpa hos alla bokhandlarna. Om boken är slutsåld kan du beställa den. Du kan även köpa mina böcker på internet: t.ex. hos www.adlibris.se, www.bokus.com, www.internetbokhandeln.se m.fl.

"Snapphanar" och "Giljotinen" finns även som CD-böcker.

Min favoritbok bland mina egna böcker är absolut "Giljotinen". Det är den absolut bästa bok jag någonsin skrivit. Jättespännande, otäck och med oväntade händelser. Det är också den längsta av alla mina böcker. Den är på 312 sidor. På min hemsida www.kimselius.se kan du läsa mer om "Giljotinen". Där kan du bland annat läsa ett smakprov ur boken. Du kan även lyssna på när jag läser ett kapitel ur "Tillbaka till Pompeji", "Snapphanar" och "Giljotinen".

Kramisar från Kim




Hej Kim!

Jag undrar en grej, om man skriver en bok, får man då ha ett engelskt namn på titel, fastän själva boken är på svenska?

/ Ebba, 15 år från Västerås

Hej Ebba

Eftersom det är förlaget som bestämmer titeln på boken, är det förlaget som bestämmer om du får ha en engelsk titel eller ej. Om du tänker trycka upp boken på Print-On-Demand, bör du tänka på att om du har en engelsk titel tror alla att även innehållet är på engelska...

Kramisar Kim


Hej, Kim.
Detta är nog tredje gången jag skriver till dig, hoppas att du inte har något emot det.
Just nu håller jag på med 2 böcker (Evigt mörker och Jessica) och har kommit nästan lika långt i båda...
Mitt problem är att jag hela tiden kommer på saker som jag vill ska hända i böckerna, men samtidigt
vet jag inte riktigt hur jag ska väva in händelserna i det jag redan har skrivit...
Ingen i min familj har det egentliga intresset att läsa mina böcker (eftersom att de nu är ganska så långa), men mina närmsta vänner har läst början på båda. De säger att de tycker böckerna är bra, men jag är inte övertygad... Jag har en viss svårighet med att få händelserna intressanta. Du vet, det där suget man får när man börjat läsa en riktigt bra bok som man aldrig någonsin vill sluta läsa.
Min allra största idol är J.K Rowling och jag skulle ge vad som helst för hennes begåvning. Hon får böckerna så intressanta och levande...
Vet du hur jag ska göra för att fylla ut "tomrummen" och på det sättet göra böckerna mer intressanta och roligare att läsa?
Förresten, tack så jättemycket för tipset om hur man fick till liggande sidor i Windows word... Jag blev klar med boken i sista stund och min lillasyster blev jätteglad.
Tack för din tid.
// Pinne

/ Pinne, 13 år från Sverige

Hej Pinne

Det är helt okej att skriva flera gånger till mig om du har något du undrar över.

Mitt knep när jag kommer på saker på det sätt du beskriver, är att jag skriver ned det i en "mall". Där kan ligga många olika textbitar, ibland nästan hela kapitel, som jag inte vet riktigt var jag ska peta in dem. När jag sedan läser texten brukar det bli väldigt självklart var just de här bitarna ska in. Men... oftast måste jag läsa texten som papperskopia för att se helheten. Kanske det fungerar på det sättet även för dig?

När du petat in de nya bitarna gäller det att du läser texten om och om igen efteråter, och kanske lägger in en ny rad eller ett nytt stycke för att väva ihop texten. Du kanske till och med måste ta bort något av det du har skrivit tidigare. Var inte rädd för att göra det, oftast blir texten bara bättre.

Det absolut viktigaste för att bli en bra författare är att skriva för sig själv, skriva direkt ur hjärtat och inte tänka på att någon annan ska läsa det. Låt orden flöda, bry dig inte om stavning, grammatik etc. Det kan du titta på när boken är klar. Det viktigaste är att hålla flödet igång och gå in i berättelsen helt och hållet. Då blir din berättelse jättebra! Här följer mer tips om hur du kan bygga upp en bok:

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

Mina historiska äventyrsböcker är otroligt populära, jag ska försöka förklara vad det är jag tror som gör att mina läsare tycker så mycket om böckerna... Kanske är det för att jag slutar varje kapitel så spännande att man måste fortsätta läsa nästa kapitel också, och nästa, och nästa... Eller så har jag helt enkelt lyckats välja spännande ämnen att skriva om. Fast egentligen beror det nog mest på att jag skriver böckerna till mig själv, jag skriver en bok som JAG vill läsa och jag älskar spännande böcker.

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

Alla mina böcker byggs upp runt en riktig historisk händelse. När jag har bestämt vilket ämne jag ska skriva om läser jag mängder av faktaböcker om det ämnet, t.ex. franska revolutionen. Under tiden jag läser dyker idéerna om vad boken ska handla om, upp. Då skriver jag ned det på Post-it-lappar. När jag sedan läst klart all fakta har jag mängder av gula lappar med idéer på kapitel, händelser, ord som ska till ordlistan etc. Då sätter jag mig och skriver.

För att berättelsen ska hålla sig så nära fakta och sanning som möjligt försöker jag väva in riktiga historiska personer i böckerna. Ofta nämner jag då de personerna i ordlistan för att läsaren ska förstå att de personerna faktiskt har funnits på riktigt.

Eftersom du älskar J.K. Rowlings böcker tycker du säkert om mina böcker också. Läsarna kommer nämligen fram till mig när jag är ute och signerar och berättar att de älskar både Harry Potter och Theo- och Ramona-böckerna (mina böcker).

Läs gärna någon av mina böcker för att se hur jag bygger upp böckerna. Till exempel min allra nyaste bok "Giljotinen", DEN är den absolut bästa jag har skrivit.

Du ska läsa mycket för att utveckla din talang. Det finns också speciella skrivarlinjer du kan välja för att utveckla ditt författarskap.

Hoppas att detta gav dig svar på din fråga. Vill du ha mer skrivtips eller veta mer om mig och mina böcker kan du gå in på min hemsida: www.kimselius.se, där kan du läsa smakprov ur varje bok: "Tillbaka till Pompeji", "Jag är ingen häxa", "Faraos förbannelse", "Den gömda Inkastaden", "Vikingaträl", "Svarta Döden", "Snapphanar", "Giljotinen" och de två nya böcker som kommer i augusti: "Riddarsvärdet" och "Det glömda kriget 1808-1809". Dessutom kan du lyssna på ett kapitel ur några av mina böcker som jag har läst in.

Vad roligt att du fick klar boken och att din syster blev glad. Det skulle jag också ha blivit om jag fick en sådan speciell present av min bror.

Lycka till med ditt skrivande. Var inte rädd för att återkomma med nya frågor! Glöm inte läsa MYCKET!!!

kramisar från Kim






Hej Kim!

Ibland så tappar jag lusten att skriva och då blir mina worddokument oöppnade på ett ganska långt tag. Jag undrar om det är så kallat "farligt" om man tar en för lång paus, att man alltså typ "glömmer bort" hur man skriver?
Och ibland så känns det som om jag tappar talangen liksom... vad kan det bero på?
Tack så hemskt mycket för att du svarar på alla dessa frågor! :D

Med Vänliga Hälsningar
Emma

/ Emma, 12 år från Mölndal

Hej Emma

Du behöver inte vara orolig att ditt skrivande ska försvinna helt om du verkligen vill hålla på med det. Vad du måste inse är att man går igenom olika faser i livet då saker är mer eller mindre viktiga.

Förmodligen orkar du inte skriva för att du har alldeles för många prov och läxor. Då är det lättare att läsa andras berättelser, se på film eller spela. Då låter du din hjärna vila, du anstränger den inte med att hitta på formuleringar och ord. Det kan ta år innan man känner att man orkar skriva igen, men eftersom du verkar brinna för skrivandet kommer glädjen tillbaka till dig, bara du låter det ta den tid det tar.

Inse att just nu tar skolan så mycket tid att ditt författarskap får vila. Du bör ha ett yrke bakom dig när du på allvar satsar på författarskapet, därför är det bra att du lägger ner din energi och tid på skolan, fortsätt med det.

Om du kommer på idéer till berättelser medan du är inne i den här perioden, kan du ha en skrivbok där du skriver ned sådant, en riktig pappersbok där du skriver med en vanlig penna. Ibland kan det väcka skrivglädjen igen. Ge det tid, skrivlusten kommer tillbaka! Har man väl börjat skriva glömmer man aldrig av hur man gör!

Kramisar från Kim


är det kul att och vara förfatare?

/ paulia persson rodhe, 12 år från kristinehamn

Hej Paulia

Det är roligt att vara författare och få leva i fantasivärldar ibland. Men det är också mycket arbete. Speciellt om man skriver historiska äventyrsböcker som jag gör. Det innebär att jag måste läsa mängder av faktaböcker inför varje bok jag ska skriva. Dessutom reser jag till de platser jag skriver om. DET är roligt. Speciellt när jag var i Egypten. Den resan präglade min "Faraos förbannelse" väldigt mycket eftersom hela första kapitlet blev till djupt nere i den grav som jag skriver om i det kapitlet.

Det är lite kämpigt med pengar när man är författare. Man vet aldrig hur mycket inkomst man har.

Det är roligt att resa runt och föreläsa och möta läsarna. Det är jätteroligt att vara ute och signera och möta mina fans. Och det är helt fantastiskt att det finns flera fanklubbar om mig och mina böcker, som mina fans har startat.

Det är få författare som kan försörja sig enbart på sitt författarskap. Många som har drömmen om att bli författare söker sig ofta till yrken där man får syssla med skrivandet, t.ex. lärare, journalist, tryckeri, bibliotek etc.

Sina första böcker skriver man på kvällar och nätter. Har man tur, som J.K. Rowlings med Harry Potter-böckerna, så gör första boken succé och man kan direkt försörja sig på sitt författarskap. Jag har också haft lyckan att göra en dunderdebut och därmed också lyckats försörja mig på mitt författarskap. Även om det inte är lika stora inkomster som Rowlings...

Jag älskar att vara författare.

Det som är viktigt om man tänker bli författare är att man läser och skriver mycket, mycket, mycket och inte ger upp om man får dålig kritik. Det är viktigt att man tar till sig kritiken för att utveckla sitt skrivande, att man låter andra läsa sina berättelser och lyssnar på vad de säger.

Vill du veta mer om mig och mina historiska äventyrsböcker kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se. Där hittar du omslagen på mina böcker "Tillbaka till Pompeji", "Jag är ingen häxa", "Den gömda Inkastaden", "Vikingaträl", "Svarta Döden", "Snapphanar", "Giljotinen", "Riddarsvärdet" och "Det glömda kriget 1808-1809". På hemsidan kan du även läsa lite ur varje bok och lyssna på när jag läser ur "Tillbaka till Pompeji", "Snapphanar" och "Giljotinen".

Kramisar från Kim


Hej Kim, jag skickar in ett stycke ur en bok som jag har börjat på
komentera gärna
M. V. H Sara



Man vet aldrig vem man kan lita på. Blickarna som en kille på gatan ger dig kan vara förödande, de kan till och med leda till döden. Som sagt, man vet aldrig vem man kan lita på. Jag gjorde misstaget att gena genom parken den kvällen . Det var mitt första misstag. Efter den dagen gick jag aldrig säker längre säker längre. Jag kunde inte ens lita på mina bästa vän. Man vet aldrig vem man kan lita på…

1 år tidigare

Det blåste hårt på gatorna den dagen. Löven virvlade omkring och landade mjukt på marken. Solen lyste och fåglarna kvittrade, det var en underbar sommardag. Jag riktigt njöt av att vandra genom parken den dagen… nej, det gjorde jag inte. Fåglarna varken kvittrade och solen lyste inte heller för den delen. Det var i mitten av oktober och jag frös nästan fingrarna av mig medan jag vandrade på den smala grusvägen. Det hade börjat skymma och träden vajade hotfullt ovanför mitt huvud. Jag kom och tänka på varulvar och andra övernaturliga väsen när jag såg träden gunga. Deras grenar var så smala, men samtidigt så långa. Jag kastade orolig blick bakom min axel för att försäkra att det inte stod någon bakom mig och kollade efter mig. Nej, vägen låg alldeles tom och öde. Inte en enda människa syntes till. Fast trots det så var det mörkt, alldeles för mörkt. Trots massor av klagomål så var gatulyserna fortfarande trasiga. Och just nu var det väldigt olägligt att de inte fungerade. Mörkret var som en elak inkräktare som trängde sig på när det var som minst lämplig. Och mörkret trängde sig alltid på när vi som mest behövde lampor som lyste upp gatorna. Jag fortsatte, med tunga fötter, min snabba genväg genom parken. Mina fingrar sved på grund av den bitande kylan, och inte blev det bättre av de mörka och dystra buskarna som jag nu var tvungna att passera. På somrarna var buskarna bara ett par vanliga enbuskar, men nu på vintern och på hösten så såg de bara mörka och hotfulla ut. Ett plötsligt ljud från buskagen fick mitt hjärta att slå ännu snabbare. Paniken grep tag i mig och jag märkte inte isfläcken som låg orörlig bakom mig.

/ Sara, 12 år från Malmö

Hej Sara

Har bara läst de första raderna, eftersom jag inte har tid att läsa andras berättelser, för då skulle jag aldrig hinna skriva några egna böcker. Inledningen är mycket bra, låter spännande och griper tag. Fortsätt skriv!

Lycka till!

Kramisar Kim


HEJ Kim M Kimselius !
Hardu nåt tips på non deckare? Och har du nåt bra tips på att skriva ofta och mycket?

/ Amelia, 11 år från skelleftå

Hej Amelia

Har du läst någon av Mårten Sandéns Petrinideckarna? Min favorit är "Arvtagaren". Börja med någon av dem.

Om du vill börja göra en längre bok, skriva ofta och mycket, är det bra om du har skrivit ned dina tankar i förväg, gör så här:

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

Om du tillhör dem som har väldigt mycket fantasi kanske du inte hinner avsluta din berättelse innan det kommer en ny du vill påbörja. Det gör inget. Har du använt dig av gula lappar har du ändå hela sammanhanget klart för dig och kan fortsätta skriva din berättelse färdigt en annan gång.

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

Varje bok byggs upp runt en riktig historisk händelse. När jag har bestämt vilket ämne jag ska skriva om läser jag mängder av faktaböcker om det ämnet, t.ex. Snapphanar. Under tiden jag läser dyker idéerna om vad boken ska handla om, upp. Då skriver jag ned det på Post-it-lappar. När jag sedan läst klart all fakta har jag mängder av gula lappar med idéer på kapitel, händelser, ord som ska till ordlistan etc. Då sätter jag mig och skriver.

För att berättelsen ska hålla sig så nära fakta och sanning som möjligt försöker jag väva in riktiga historiska personer i böckerna. Ofta nämner jag då de personerna i ordlistan för att läsaren ska förstå att de personerna faktiskt har funnits på riktigt.

Det är roligt att vara författare och få leva i fantasivärldar ibland. Men det är också mycket arbete. Speciellt om man skriver historiska äventyrsböcker som jag gör. Det innebär att jag måste läsa mängder av faktaböcker inför varje bok jag ska skriva. Dessutom reser jag till de platser jag skriver om. DET är roligt. Speciellt när jag var i Egypten. Den resan präglade min "Faraos förbannelse" väldigt mycket eftersom hela första kapitlet blev till djupt nere i den grav som jag skriver om i det kapitlet.

Läs gärna någon av mina böcker för att se hur jag lägger upp böckerna. T.ex.
min senaste bok "Giljotinen!" som är den absolut bästa bok jag någonsin gjort! Om du tycker om spänning kanske mina böcker passar dig alldeles perfekt!

Hoppas att detta gav dig svar på din fråga. Om du går in på min hemsida www.kimselius.se hittar du fler tips under länken "Författartips".

På min hemsida kan du även läsa mer om mer om mig och mina böcker, till exempel smakprov ur varje bok: "Tillbaka till Pompeji", "Jag är ingen häxa", "Faraos förbannelse", "Den gömda Inkastaden", "Vikingaträl", "Svarta Döden", "Snapphanar", "Giljotinen" och de nya böckerna "Riddarsvärdet" och "Det glömda kriget 1808-1809", som kommer ut i augusti 2008. Dessutom kan du lyssna på ett kapitel ur "Tillbaka till Pompeji", "Giljotinen" och "Snapphanar", som jag har läst in.

Lycka till med ditt skrivande.

kramisar från Kim






Har du skrivit nån rysare?Isånna falla så vill jag ha en bra bok att läsa,den ska vara väldigt läskig.Om du skriver vad den heter så kan jag kolla på bibloteket och låna den.HEJ DÅ!!

/ Jasmin sandberg, 12 år från Orust

Hej Jasmin

Någon rysare har jag inte skrivit, däremot säger mina läsare att jag skriver rysligt spännande böcker.

"Svarta Döden" som jag har skrivit, är otroligt spännande OCH läskig. Det är den hemskaste av alla mina böcker. Den tror jag att du skulle tycka om. Gå in på min hemsida www.kimselius.se. Där kan du se omslaget på boken och även läsa smakprov ur den.

"Giljotinen" är en annan otäck bok som jag tror att du skulle älska. Men börja med "Svarta Döden".

Hör av dig när du har läst boken så jag får veta vad du tyckte om den.

Kramisar från Kim


Är det svårt att skriva böcker???
Om det inte är det,hur skriver man en bok hur ska man typ tänka för att det ska låta bra när någon sen läser boken.

/ lola, 10 år från kiruna

Hej Lola

Eftersom jag har fått gåvan att skriva och mängder av fantasi, tycker inte jag att det är svårt att skriva en bok.

Sina första böcker skriver man på kvällar och nätter. Har man tur, som J.K. Rowlings med Harry Potter-böckerna, så gör första boken succé och man kan direkt försörja sig på sitt författarskap. Jag har också haft lyckan att göra en dunderdebut och därmed också lyckats försörja mig på mitt författarskap. Även om det inte är lika stora inkomster som Rowlings...

Det som är viktigt om man tänker bli författare är att man läser och skriver mycket, mycket, mycket och inte ger upp om man får dålig kritik. Det är viktigt att man tar till sig kritiken för att utveckla sitt skrivande, att man låter andra läsa sina berättelser och lyssnar på vad de säger.

Däremot är det väldigt viktigt att man skriver sin egen berättelse, något man vill berätta, något som ligger en varmt om hjärtat, något som bara flödar fram när man sätter pennan till pappret/fingrarna till tangentbordet.

Om du vill börja göra en bok är det bra om du har skrivit ned dina tankar i förväg. Gör så här:

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

Om du ändå har svårt att komma igång med att skriva rekommenderar jag dig att läsa spännande böcker. Då får man inspiration, jag lovar dig!

Har du läst något av John Marsden. Gör det! T.ex. "Imorgon när kriget kom".
En otroligt spännande serie böcker där handlingen utspelar sig på Nya Zeeland/Australien.

Du kan även läsa mina böcker för att få inspiration och se hur en bok är uppbyggd. Det är otroligt spännande historiska äventyrsböcker som riktar sig till alla åldrar. Jag vet att böckerna inspirerar, eftersom jag har fått många brev från mina läsare. Jag skriver om allt från vulkanutbrott, indianer, vikingar, häxor, förbannelser, digerdöden, snapphanar, franska revolutionen, riddartiden m.m. Om du undrar vilka mina böcker är kan du gå in på www.kimselius.se och titta lite mer om vad det är för typ av böcker.

Det är bara att fatta pennan och börja skriva. Jag bestämde mig för att bli författare när jag var åtta år, när jag var tio år gav jag ut en alldeles egen hästtidning. Så sätt igång och skriv!!!

Kramisar från Kim


Hej Kim
Jag bara undrar om du har några bra tips till mig när jag skriver. Jag älskar att skriva och vill så gärna ge ut en bok. Det hade varit kul om du svarade snart.
Massor av hälsningar från Johanna

PS: Jag har läst boken ´´Giljotinen´´. Den är jättebra.
När jag var med i en skrivtävling så fick man välja en bok om man vann, och jag valde Snapphanar , ha det bra:D

/ Johanna, 12 år från Landskrona

Hej Johanna

Tack för att du tycker så bra om "Giljotinen". Vad roligt att du vann "Snapphanar". Har du gått med i någon av Kim M. Kimselius fanklubbar? Du hittar länkar till fanklubbarna på min hemsida. Där hittar du också ett ställe där du kan gå in och recensera böckerna.

För att en bli en riktigt bra författare tycker jag man ska skriva böcker som fångar läsaren direkt med första raden. Redan i första meningen bör något spännande hända. Då har författaren fångat läsaren. Därefter bör spänningen hållas genom hela boken, t.ex. genom att börja varje kapitel spännande och avsluta varje kapitel spännande. Det gör man genom att låta huvudpersonen råka ut för något, låta läsaren ana att något kommer att hända, att någon säger något som gör att läsaren vill fortsätta läsa.

En bra författare bör skriva från hjärtat: skriva det man själv vill läsa!

Då blir det en jättebra bok.

Med andra ord är inte det viktigaste att du kan stava perfekt och har alla rätt på svenskaproven och är jätteduktig i grammatik. Nej, det viktigaste är att du älskar att skriva och verkligen brinner för det.

Dessutom tycker jag att man ska läsa så många böcker som möjligt för att utveckas som författare och för att lära sig hur en bra berättelse är skriven. Då får man idéer och ser också hur olika böcker är uppbyggda.

Eftersom mina böcker är kända för att fängsla läsarna från första början till sista raden kanske du vill läsa någon av dem: Tillbaka till Pompeji, Jag är ingen häxa, Faraos förbannelse, Den gömda Inkastaden, Vikingaträl, Svarta Döden, Snapphanar och Giljotinen. Prova någon av dem så ser du hur jag har skrivit för att hålla spänningen vid liv hela boken igenom. Eftersom du redan har läst Giljotinen, förstår du säkert vad jag menar. Kanske har du även hunnit läsa Snapphanar. Du kan läsa smakprov ur böckerna på min hemsida www.kimselius.se och även lyssna när jag läser ur några av böckerna.

För mer tips, se tidigare svar här på ungafakta, eller gå in på min hemsida www.kimselius.se "Författartips".

Lycka till!

Kramisar från Kim


Hej igen Kim!
Åååå, vad jag längtar till att få läsa dina två böcker som du håller på med.
Just nu håller jag på att skriva om en flicka som rider vilse på Island, och en bok som heter "Luois vilda fantasier. Nu kommer min fråga:
Hur skall jag göra för att få mer fakta om Island? Det finns inte så mycket skriver om det landet eftersom det är så litet och lite invånare.

MVH Josefina

/ Josefina, 11 år från Borås

Hej Josefina

Underbart att du längtar efter de två nya böckerna. Det inspirerar mig att skriva. Har du sett att bilder och recensioner, samt utdrag ur böckerna nu finns på min hemsida www.kimselius.se?

Har du varit inne på www.google.se och sökt på Island? Där hittar du en hel del fakta. Det allra bästa sättet är att be en bibliotekarie om hjälp att hitta böcker om Island. Min bibliotekarie tar först hem de böcker vi har på vårt bibliotek, därefter lånar hon hem böcker från andra bibliotek över hela Sverige. Det kan säkert din bibliotekarie hjälpa dig med också. Borås är en stor stad, så ni har säkert ett stort fint bibliotek.

Lycka till!

Kramisar från Kim

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 Vidare till fler svar
















Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB