Redan under stumfilmseran började man utforska medeltidens våldsamma värld. Man hittade passande historier i böcker som Pyles Robin Hood och Scotts Ivanhoe.
| En dramatisk scen ur den italienska filmen "Korsriddarna" från 1919. |
| Ivanhoe från 1952. | Då Hollywood utvecklade ljudsystemet och färgfilmen, kom riddarhistorierna till sin fulla rätt med pråliga kostymer och pampiga trumpetstötar.
Ivanhoe från 1952 var en mycket påkostad produktion med den stilige Robert Taylor i huvudrollen, men man hade ändrat om hej vilt i Scotts historia.
Året efter kom Riddarna av runda bordet, också med Taylor. Här skildrar man kärleksdramat mellan Lancelot och drottning Guinevere, som leder fram till krig och undergång.
| De massiva rustningarna i Excalibur skapades av den brittiske smeden Terry English. | Arthur-sagorna visade sig inte helt oväntat vara mycket lämpligt ämne till filmdramer. Musikalfilmen Camelot (1967) bygger på T. H. Whites Svärdet i stenen, men koncentrerar sig som de flesta liknande filmer på den olycksaliga kärlekshistorien.
Excalibur (1981) är nog den mest realistiska och blodiga tolkningen, och samtidigt en av de vackraste.
Genom att använda olika linser och ovanlig ljussättning får regissören John Boorman Camelots sago-England att verkligen komma till liv.
| Richard Gere spelar en stridstrött Lancelot. | I Förste riddaren (1995) spelas kung Arthur av ex-James Bond Sean Connery och Richard Gere spelar Lancelot.
Den här filmen har nog den största omskrivningen av sagorna någonsin.
Riddarna har dessutom en sorts påhittade rustningar som klingar lite illa hos var och en som kan sin historia. Men förutom detta är filmen spännande med många otroliga actionscener.
De historiska riddarna har inte varit fullt lika populära. I de filmer där de dyker upp har man också känt sig tvungen att göra dem till bra mycket ädlare hjältar än de oftast var.
The Crusades (1935) var en pampig och dyr produktion, som skulle skildra händelserna under Richard Lejonhjärtas korståg. Då filmen var klar hade man skrivit in en påhittad kärleksaffär mellan Richard och en prinsessa. King Richard and the Crusaders (1954) försökte följa historien bättre, men blev försedd med ett dåligt manus och omedvetet roliga repliker.
| Nicol Williamsons kraftfulla Merlin ur Excalibur. | De lite lustiga filmerna på riddartemat är ofta de bästa konstigt nog. Knightriders (1981) handlar om en stuntgrupp som utklädda till riddare iscensätter våldsamma tornerspel. I en scen kan man se skräckförfattaren Stephen King som en ölhävande, sluskig åskådare.
Monty Pythons galna värld (Monty Python and the Holy Grail) från 1975 är det ultimata lustmordet på allt vad riddarfilmer heter. Här möter man människoätande kaniner, trehövdade riddare, heliga handgranater, och mycket, mycket annat roligt strunt.
| Monty Python-gänget som kung Arthur och hans riddare. |
Jabberwocky (1977), gjord av delar av Monty Python-gänget, är en liknande dråplig historia som bland annat gör slarvsylta av St Göran och draken-temat.
Lionheart (1987) handlar om en ung riddare, som i sitt sökande efter Richard Lejonhjärta samlar på sig en växande barnarmé i det heliga landet.
| Milla Jovovich som frankrikes nationalhelgon Jeanne d´Arc. | I Star Knight (1986) kraschar ett rymdskepp ner i en sjö i medeltida Spanien. Den utomjordiska farkosten misstas för en vildsint drake.
Man kan också avnjuta flera versioner av Mark Twains En yankee i kung Arthurs hov, och Cervantes Don Quijote. Det finns också ett par filmer som bygger på Harold Fosters serie Prins Valiant, den senaste från 1999.
Samma år spelade Milla Jovovich Jeanne d´Arc i en film med samma namn. Här återberättar man inte historien exakt så som den sägs ha hänt, men filmen är spännade, vacker och välgjord.
|