Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Dödsbarnet

Skriven av Emmy Hallare, 11 år från Vaxholm.

Alice var en såndär människa som brukar komma att kallas ensamvarg. Men det visste förstås inte Alice. Hon var inte så bra på svåra ord eftersom hon aldrig hade gått i skolan. Som sagt Alice var av den sort som kunde kallas ensamvarg. Hon hade aldrig egentligen haft någon särskild kontakt med någon människa. Hon hade alltid bott på den ödelagda kyrkogården utanför bondbyn. Hon hade just börjat undra om hon verkligen var en människa. hon hade ju bott med de dödas andar så länge, hon kanske var... halvande.
Alice visste inte mycket. Hon kunde varken skriva, läsa eller läsa en karta och hon kunde heller inte räkna eller någon Engelska. Men det fanns två saker som Alice var expert på och det var att klara sig själv och att umgås med andar. Alice kunde prata andarnas språk flytande. andarnas språk betsår mest av Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaoooooooiiiii och sånt men det gäller att veta exakt hur mycket man ska aa och oa och ia och hur länge och i vilket sammanhang. Såfort man dör så kan man andarnas språk men om man är människa så måste man lära in språket i flera år innan man kan det helt precis som med svenska och franska och engelska och sånt. Eftersom Alice hade bott med de döda enda sen hon föddes så kunde hon faktiskt bättre andarnas språk än människornas. Vid dethär laget har du säkert en del frågor, eller hur? Isåfall besvarar jag dem nu.
När Alices mor blev gravid visste hon redan att hon skulle dö och på den tiden var det en gammal tradiskon att gå till kyrkogården och dö om man visste att det inte skulle ordnas någon begravning. så Alices mor gick till kyrkogården för att dö, samtidigt som hon födde Alice. Hon visste att barnet säkerligen inte skulle överleva men hon tänkte att det var lika bra så kunde de vara tillsammans i himmelriket. Så kom det sig att Alice föddes på en kyrkogård. men precis veckan efter att Alices fötts och hennes mor dött så ödelades kyrkogården och Alice och hennes mors döda kropp hittades aldrig. Eftetrsom Alice inte blev hittad så borde hon ju ha dött eftersom hon behövde mjölken. Men på något konstigt sätt lyckades hon ändå överleva och hon växte upp tillsammans mede de dödas andar. folk hade ibland kommit till kyrkogården och sett henne stå vid gravarna och samtala. de som hade sett henne hade blivigt rädda och fört med sig historien in till staden och historien hade blivigt till en ruskig myt om ett hälften människa hälften spöke. Hon visste att hon brukade kallas Dödsbarnet, men hon visste att hon hette Alice. Alice hade efter alla år på kyrkogården lärt sig att se andarna så det gjorde det lättare för henne att samtala med dem, men under många år levde hon utan att se en endaste liten ande och bara höra deras röster. du skulle antagligen bli livrädd men för Alice var det bara förvirrande. Alice hade under hela sitt liv varit en levande varelse men nu var det annorlunda hon kände sig inte levande längre, kunde det vara svält? det var ett par månader sedan hon åt, hon drog upp en skör växt med rötterna och åt upp den, senan fiskade hon upp en mask och slickade i sig den med. Alice hade inget större behov av att äta, hon behövde bara äta ett par gånger på sex månader. Men vad var det nu då? Plötsligt stod alla andarna runt henne. Alice blev förvånad. Andarna vistades sällan i grupp de var helst ensamma precis som hon själv. men nu var det annorlunda. Plötsligt stod alla i en ring runt henne och höll varandra i handen. hade hon gjort något fel? hade hon brutit mot andarnas regler, skulle hon utvisas? Nej! Plötsligt steg hennes far fram. Nu har du blivigt en av oss Alice! sa han högtidligt på andarnas språk. Du har blivigt en dödsande och får inte vistas utanför kyrkogårdens gränser.
Alice förstod plötsligt. Hon. var. inte. levande. längre...

Betyg 1 av 5 möjligaBetyg 2 av 5 möjligaBetyg 3 av 5 möjligaBetyg 4 av 5 möjligaBetyg 5 av 5 möjliga
Tillbaka till föregående sida
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2020 Unga Fakta AB