Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Den rika slaven

Skriven av Matilda, sagoberättaren<3, 11 år från stockholm.

Det var en gång en flicka, hon levde vid 17OO-talet.
Hon var ganska rik. Hennes pappa ägde en borg och var herren över borgen. Borgen kallades för sommrin. Men den lilla flickan var ändå inte nöjd, hon fick sitta och sy hela dagarna i ända fastän hon ville vara riddare. Det var hennes största dröm. Ibland kom olika vikingar och stormade borgen, men vi hade så många knep så ingen kunde komma innanför borgens murar. Vi hade många spanare i slottstornet berädda att sikta sina vassa pilar på motståndare. Men en dag fick den lilla flickan nog, hon rymde. Hon lyckades smita ut över porten vid vallgraven som just hade hissats ner eftersom några handelsmän skulle ut och byta varor. Hon satte sig vid en buske intill slottet och visste inte vad honon skulle göra. Men just då kom det några riddare för att storma borgen och porten höll på att stängas, ingen hade lagt märke till den lilla flickan. Hon skrek på hjälp men ingen la märke till henne, riddarna tog henne som slav. Hon blev fastbunden och hårt slagen fastän hon bara var åtta år. De tog med henne till en båt och åkte iväg med henne. Efter dagars åkande stannade dom vid en öde ö som inte var större än några kvadrat kilometer. Där lärde hon känna en flicka som inte var mer än några år äldre än henne. De fick lite mat och fula, stickiga kläder. En dag rymde hon, hon sprang och sprang långt bort, under natten skulle hon sova under ett klippblock. Ingenstans var säker. En dag byggde hon en flotte och åkte till staden efter mat, hon kom till en stad där folk pratade ett konstigt språk. Men hon kunde förstå det. Hon vågade inte visa sig för nån, inte är. Hon tjuvlyssnade ibland på några samtal och en gång lät det så här:
- Hörru, kom nu olydiga pojk och gör dine sysslor, anners får du pisk!
Det var en tant som sa det. Sedan gick tanten till en ung man som sa:
- Har du hört det seneste? Det är en ung flick-slav, säkert 8-9 år, som har rymt från sitt slavhem! Stackers flicke, hon är nog reden dö!
Nu förstod hon att det var brott, alla visste nog vem hon var, hon sprang till en stig och snubbla mitt på stigen och slog emot något hårt, det kändes som mynt, många var dom, hon tog allihop och la dom i sin läderpåse, hon log.

Betyg 1 av 5 möjligaBetyg 2 av 5 möjligaBetyg 3 av 5 möjligaBetyg 4 av 5 möjligaBetyg 5 av 5 möjliga
Tillbaka till föregående sida
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2019 Unga Fakta AB