Spara, vad är det? | Konto- och bankkort | Banken | Egna pengar | Månadspeng | Flytta hemifrån | Legitimation
Scrolla upp
Dra för att scrolla upp och ner
Scrolla ner

Konto- och bankkort

Ordning på pengarna
En bra början för att få ordning på dina pengar är att samla alla dina pengar på ett konto. Då kan du få månadspengen, lön och studiemedel samlat på ett ställe.

Kort
Till bankkontot kan du ansluta ett kort som finns på de flesta banker från det att du fyllt 13 år. Kortet kan användas för betalning i butiker med direktuppkopplade terminaler och för uttag i automater, både i Sverige och i utlandet. När du är under 18 år måste du ha målsmans godkännande.

Har man ett bankkort behöver man inte alltid gå till automaten för att ta ut pengar. I de flesta butiker kan du ta ut en summa utöver den summa du har handlat för t ex: Om du handlar för 112:- kan du be att få "betala" 312:- så får du 200:- att stoppa i plånboken. (Tänk dock på att det dras 312:- från ditt konto)

När du fyller 18 år kan du skaffa ett bankkort VISA som är ett kort med mer möjligheter. Du kan handla med det i butiker och utomlands.

Du kan också skaffa ett betal- och kreditkort. Här redovisas dina inköp på en räkning varje månad.

Kontokredit
Har du fyllt 18 år kan du ansöka om kredit, antingen till ditt konto eller till ditt bankkort VISA. Det betyder att man lånar pengar av banken att handla för. Pengarna man lånar måste man sedan betala tillbaka.

Bankkortet och uttagsautomaten
Ett bankkort är lättare att ta med sig till affären än pengar. Kortet är kopplat till ditt konto på banken. Man måste ha en kod för att använda det och kunna visa med legitimation vem man är. Varje gång man betalar med kortet minskar pengarna på kontot på banken.

Pengarna på bankkortet kan alltså ta slut!

Då måste man vänta att använda kortet tills man har fått in pengar på kontot igen. Det gäller att hålla reda på hur mycket pengar man har kvar!

Så funkar uttagsautomaten
Om man behöver ta ut pengar istället för att betala med kortet i affären kan man gå till uttagsautomaten.

  1. Här sätter man in kortet.
  2. I rutan får man veta hur man ska göra.
  3. Alla som har ett kort har en egen kod på fyra siffror som man måste komma ihåg och knappa in. Man måste hålla koden hemlig. Annars kan någon annan ta kortet och plocka ut pengar.
  4. När man slagit in sin kod väljer man hur mycket pengar man vill ta ut. Beloppet kollas mot kontot man har på banken. Om man har pengar på sitt konto så godkänns uttaget. Om det inte finns tillräckligt med pengar på kontot berättar automaten det.
  5. Här kommer pengarna ut.
  6. Vill man ha kvitto får man det här. Det talar om hur mycket pengar man har plockat ut och hur mycket man har kvar på sitt konto.

Det är bara den som äger kortet som får använda det. Annars kan ju vem som helst handla för andras pengar. För att detta inte ska hända så måste man bevisa vem man är i affären och skriva sin namnteckning på kvittot eller knappa in sin kod om det finns en sådan apparat.

Några goda råd
Förvara inte den personliga kod du valt tillsammans med kortet!

Håll reda på alla uttag du gör och automatiska överföringar så du alltid vet hur mycket som finns på kontot.

Legitimation
Vanliga legitimationshandlingar är ID-kort (identitetskort) som man kan skaffa hos banken eller posten. Förutom ID-kort kan man även använda körkort och pass.

Legitimationen ska du visa när du t.ex. tar ut pengar på bank- eller postkontor eller betalar med kontokort.

För att kunna beställa ett ID-kort på post eller bank behöver du ett personbevis. Dessutom ska du lämna ett foto på dig själv. Du måste också kunna bevisa att du är du. Saknar du legitimationshandlingar sedan tidigare måste någon närstående över 18 år, t.ex. din mamma eller pappa, följa med dig och intyga vem du är.

För den som är ung kanske det är frestande att försöka bli äldre i vissa sammanhang genom att förfalska, låna eller falskbeställa ID-kort. Detta är ett allvarligt lagbrott!

Att förfalska identitetshandlingar är enligt lagen förfalskning av urkund och kan i vissa grova fall leda till fängelse. Att använda någon annans identitet kan ge fängelse.

Håll reda på ditt ID-kort och låna aldrig ut det. Använd inte heller själv andras ID-kort. Tänk på att ett trasigt ID-kort inte är giltigt. Om du tappar bort ditt ID-kort eller om det blivit stulet, så gör en polisanmälan med en gång.




Till Unga Faktas startsida

Copyright © 2000-2025 Unga Fakta AB