Scrolla upp
Dra för att scrolla upp och ner
Scrolla ner

Ett vulkanutbrott är en av de hemskaste och mest fantastiska saker man kan se på vår jord. Vulkanen ser ut som ett berg med brinnande topp. Det är magma, smält sten från vår planets innandöme, som tränger igenom jordskorpan och bildar den heta massa som kallas lava. Tillsammans med lavan kommer ofta heta gaser och bildar stora rökmoln tillsammans med aska. Lavan och gaserna tränger upp genom ett rör i marken som bildats genom hettan från magman. På marken kring detta rör bildas en stor hög av svalnad, stelnad lava. Till slut ser vulkanen ut som ett berg.

Vulkanutbrott kan ställa till med stor förödelse. Hela städer har försvunnit och skogar brunnit ner. När människor dör under ett vulkanutbrott är det oftast inte den heta lavan som är farlig. Lavan rinner nämligen oftast fram ganska långsamt. Det är vulkanens gaser som kan vara mycket giftiga. En av de mest kända städerna som gått under är den antika Pompeji i Italien.

De flesta vulkaner finns på havets botten. Ett vulkanutbrott under havet kan sluta med att lavan stelnar till en ny ö då den svalnat.

Jordskorpan på vår planet består av stora plattor som sitter ihop likt ett pussel. De kallas kontinentalplattor och rör på sig hela tiden. Då två plattor glider ifrån varandra tillräckligt mycket kan magman tränga upp och då bildas ett vulkanutbrott. Alltså är vulkanutbrott vanliga längs kontinentalplattornas gränser. Men det finns också så kallade Hot Spots (heta fläckar), där jordskorpan är tunnare än vanligt. Där kan magman också tränga igenom ibland.

Även i Sverige har vi haft vulkanutbrott, men det var senast för 150 miljoner år sedan. Då låg Sverige där Kanarieöarna ligger nu, eftersom kontinentalplattorna hela tiden har rört på sig.

Kartan visar hur kontinentalplattorna ligger. De röda trianglarna visar vulkaner.



Till Unga Faktas startsida

Copyright © 2000-2025 Unga Fakta AB