Sparbankerna satsar på Unga Fakta

Sparbankerna i Sverige har i nära 200 år verkat för ekonomisk frihet genom att få människor att spara. En av deras grundidéer är att vara en folkbildande bank för de många människorna. Idag handlar det bland annat om att hjälpa såväl unga som gamla att utveckla och förstå sin ekonomi.

För att förstärka sin satsning på ungdomar och deras lärande har Sparbankerna glädjande nog valt att samarbeta med Unga Fakta. Här kan de genom olika aktiviteter förstärka kommunikationen med de unga och väcka deras intresse för den egna ekonomin.

Samarbetet med Sparbankerna ger oss på Unga Fakta möjligheter att utvecklas ytterligare och stimulera ännu fler unga besökare till lärande genom egen "forskning".

Tillbaka

 
Till Unga Fakta   |   Avregistrera dig

Nr 80  ·  11 november 2008

Nyhetsbrev från Unga Fakta

Snart är det ju dags att börja julhandla. Som tur är har Unga Fakta både uppdaterat sin ekonomiavdelning och lagt in ett lärorikt ekonomispel.
Till höstens innesittarväder har vi också fixat lite nytt pyssel!

Vi är tillbaka med ett nytt brev i december så till dess, ha det gott!

Hälsningar
Martina, Richard och Kristian

Innehållsförteckning

Lärarhandledningar för 2009 i ämnet Ung Ekonomi
Riddarmärken
Julpyssel
Ung Ekonomi har blivit uppdaterat
Ekonomispelet
Månadens tävling
Monsterklubben
Månadens länktips
Samlarbilder


Lärarhandledningar för 2009 i ämnet Ung Ekonomi

Nu är det åter dags att erbjuda alla intresserade lärare och pedagoger nya handledningar i ett av Unga Faktas ämnen. Denna gång är det faktaämnet Ung Ekonomi som fått handledningar till sig och förslag på aktiviteter att göra i klassen.

Vi har producerat tre olika handledningar, indelat i skolår F-3, 4-6 och 7-9. Valet av material är gjort utifrån erfarenhet om åldersgruppens intressen och en bedömning av vad som är genomförbart på stadiet.

Skolår F-3: Detta är en handledning som fokuserar på praktisk enkel vardagsekonomi. Vi går inte in på hur allting hänger ihop utan erbjuder mer allmänt beskrivningar och pyssel om ekonomi i vardagen. Här försöker vi ge barnen en förståelse för värdet på pengar och det goda i att spara. Dessutom avslutar vi med en tävling för alla klasser: Designa din egen sparbössa! (Senast inlämning 15 maj 2009.)

Skolår 4-6: Detta är en handledning som fokuserar på ekonomihistoria och praktisk vardagsekonomi. Vi försöker ge en förklaring på vad ekonomi är rent allmänt med historier om ekonomi i vardagen att läsa och samtala kring, med tillhörande aktivitetsprojekt. Dessutom går vi in på varför det ser ut som det gör idag med hjälp av avsnittet om ekonomihistoria.

Skolår 7-9: Spela Ekonomispelet för att få en förståelse i den snåriga vardagsekonomiska djungeln. Genom att skapa en virtuell verklighet där du måste ta eget ansvar över din ekonomi och där du lär dig att ta konsekvenserna för ditt handlande hoppas vi kunna erbjuda möjligheten att ?lära sig av sina misstag? i en spelversion av verkligheten.

Till kunskapsbanken »


Riddarmärken

Färglägg ditt eget riddarmärke. Här kan du hitta mängder av nya heraldiska symboler som riddarna hade på sina sköldar. Vilket riddarmärke passar dig bäst, det tappra lejonet, den trogna hunden eller kanske den fisande bonikonen?

Till riddarmärken »


Julpyssel

För er som vill börja tidigt och redan känner suget efter julens alla pyssel har vi nu lagt ut vårt julpyssel. Gör din egen sockerlykta, en rolig flasklucia, eller varför inte en snygg kottgran.

Till julpyssel »


Ung Ekonomi har blivit uppdaterat

Ung Ekonomi har blivit uppdaterat. Nu ska det vara lättare att hitta på faktaämnet och tillägg har gjorts på det våra besökare har saknat. Till exempel finns nu under ?din ekonomi? en schablon över vad man i genomsnitt har i vecko- eller månadspeng i olika åldrar.

Till ung ekonomi »


Ekonomispelet

Äntligen kan vi presentera vårt nya nedladdningsbara spel "Ekonomispelet".

Spelet går ut på att man flyttar hemifrån. Meningen är att man som elev ska få känna på hur det är att bo själv, att göra en budget varje månad, planera och inreda sin lägenhet. Man måste betala hyra, försäkringar, mat och möbelinköp. Och dessutom spara pengar till om något skulle hända, m.m. Hur man spelar sig igenom spelet, ger i sin tur konsekvenser som avgör hur spelet utvecklar sig. Det finns inget rätt eller fel, meningen är att man ska lära sig och att man får stå för sina handlingar.

Spelet tar ca 30-60 min att spela om man spelar alla tre nivåerna. De olika nivåerna är gymnasiet, högskolan eller arbetslivet. Detta för att man ska använda sig av olika budgetar för att likna verkligheten så mycket som möjligt.

Ekonomispelet har tre nivåer där man kan prova att bo själv under gymnasiet, med inackoderingsbidrag och underhåll och studiebidrag. Detta får man prova under ett år, sedan kan man gå vidare till högskoletiden. Då har man ett högre studiebidrag och studielånet att förhålla sig till när man gör sin budget. Detta utspelar sig också under ett år. Här får man också lära sig handla med fonder.

Sista nivån på spelet, och det är nu det börjar på riktigt, utspelar sig under arbetslivet. Här får man lön för ett jobb och spelet pågår under två år.

Man spelar alltså en månad i taget. Du får inreda din lägenhet efter den budget du har och det gäller att inte förköpa sig, äta ordentligt, sköta sin hygien och betala alla räkningar annars får det konsekvenser i spelet. Du kan bli sjuk och få sjukpeng istället för din lön. Du kan bli av med jobbet om du inte sköter din hygien osv. Det kan tex. uppstå brand i lägenheten och har du då inte hemförsäkring blir den lärdomen dyr! På den här nivån får man också lära sig handla med aktier. Det kan gå bra eller dåligt, och det gäller att hålla koll på kurserna för att veta när det är dags att sälja.

Spelet är ett nedladdningsbart spel, vilket innebär att du måste installera det på din dator men sedan finns det installerat på datorn för alla som vill spela det framöver (du behöver alltså inte ladda ner spelet varje gång).

Till ekonomispelet »


Månadens tävling

Efter att dinosaurierna hade dött ut utvecklades däggdjuren. Många av dessa djur finns fortfarande kvar idag och under urtidsdjurens tid fanns flera konstiga varianter av våra moderna däggdjur.

Hur bra koll har du på däggdjurens utdöda förfäder? Denna gång kan du vinna en tub med urtidsdjur och människor. Svara rätt på frågan som handlar om Däggdjurens tid.

Till tävlingen »


Monsterklubben

Den 20 november är det dags för ett nytt nummer av Monsterklubben. Du är väl medlem?

Till monsterklubben »


Månadens länktips

Månadens länktips går i ekonomins tecken.
Vi har själva precis producerat ett ekonomispel för de något äldre barnen så här kommer ett kul ekonomispel för de allra yngsta.
Gå på upptäcktsfärd i Penningköping och lär dig om pengar.

Till länktipset »


Samlarbilder

Vi fortsätter vår serie med samlarbilder ur den grekiska mytologin!
Samla faktakort om grekiska gudar, hjältar och monster.
Men, du kan också använda korten som spel. Samla alla kort och ge dina kompisar en match! Reglerna kommer att finnas med i varje nyhetsbrev.


Spelregler

Spelkort 31

Spelkort 32

Spelkort 33

För att kunna öppna och skriva ut filerna behöver du Adobe Reader. Du kan hämta det gratis här.

© 2008 Unga Fakta AB  ·  Kontakt: info@ungafakta.se
Sparbankerna satsar på Unga Fakta

Kreativum