Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet författare. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Kim M. Kimselius om författare!


Hejsan Kim!
Jag håller på med att skriva en berättelse/bok. Just nu är jag på sida 28(jag skriver på datorn i storlek 12 på A4 sidor) och har inte kommit halvägs! Jag har inga planer på att sluta skriva.
Men jag har ett litet problem... jag får liksom inte till det när jag ska beskriva ett slagsmål i mitt tredje kapitel. Hur jag än försöker blir det inte "levande".
Har du något tips hur jag ska göra? (Jag har en bok hemma som heter "Skriv boken" och har läst en tre gånger som heter "Skriv!", men de hjälper mig inte!)
Tack så mycket!

/ Elin, 12 år från Kristianstad

Hej Elin

I min bok "Faraos förbannelse" har jag med ett slagsmål. För att kunna beskriva det föreställde jag mig att jag var huvudpersonen som slogs. Jag såg framför mig varje rörelse han och angriparna gjorde, som om det var jag som gjorde dem. Slagsmålet är beskrivit på sid 70-71 i min bok "Faraos förbannelse".

Jag använder mig alltid av tekniken att gå in i personerna jag skriver om och föreställa mig att jag är på den plats där de befinner sig, att det är JAG som gör allt det de gör. Då går det lättare att beskriva. Om det känns extra svårt med någon rörelse de ska göra, då prövar jag att göra den. Därefter skriver jag ned det. Men jag vill inte rekommendera dig att gå ut och ställa till med slagsmål. Det är bäst att du bara föreställer dig ett slagsmål.

Lycka till! Hoppas att du har fått hjälp av detta. Hör gärna av dig igen och berätta hur det går!

Kramisar från Kim


Är det tillåtet att i en bok ha riktiga, men privata, personer, företag och platser? Får man t. ex. vill skriva om ett slott som finns på riktigt, även om slottet är ett privatägt hotell? Får man i så fall nämna att det är ett hotell?
Eller får man skriva namn på varumärken, t. ex. Coca - cola, Findus och Santa Maria?
Får man skriva namn på mindre offentliga företag som t. ex. Pennstället?
Får man skriva om personer, kända, som t. ex. Göran Persson, eller mindre kända?

Tack på förhand.

/ Oscar Wikman, 13 år från Gällivare

Hej Oscar

Eftersom det var en mycket svår fråga har jag fått hjälp att besvara den av Thorbjörn Öström som är Förbundsjurist på Författarförbundet. Så här svarade han:

"Huvudsakligen skyddas verkliga personer i Sverige av reglerna om förtal. För böcker gäller förtalsreglerna i Tryckfrihetsförordningen.

Den som utpekar någon såsom brottslig eller klandervärd i sitt levnadssätt eller eljest lämnar uppgift som är ägnad att utsätta denne för andras missaktning, dömes för förtal till böter.

Var han skyldig att uttala sig eller var det eljest med hänsyn till omständigheterna försvarligt att lämna uppgift i saken, och visar han att uppgiften var sann eller att han hade skälig grund för den, skall ej dömas till ansvar.

Det finns ett antal färska exemepl på när en författare använt verkliga personer i en skönlitterär text (Stieg Larsson tar in Paulo Roberto, t.ex.) och i några fall har också debattens vågor gått höga (Alexander Ahndorils bok om Ingemar Bergman och nu senast Maja Lundgrens "Myggor och tigrar" har väckt en del uppståndelse), men eftersom det i de flesta fall rör sig om diskussioner som inte leder till tvister som avgörs i domstol finns mycket begränsad rättspraxis som kan ge en närmare belysning av exakt var gränserna går för förtal i tryckt skrift. Man kan således inte säga så mycket mer än att det kan finnas anledning att fundera en extra vända om den person man tar med är beskriven på ett negativt sätt.

Det skall avslutningsvis bara kommenteras att det finn viss annan lagstiftning som teoretiskt skulle kunna bli relevant, exemplevis "lagen om namn och bild i reklam", men i praktiken torde det alltså vara Tryckfrihetsförordningen som är av intresse."

Hoppas att du blev nöjd med det här svaret.

Lycka till med ditt författande!

Kramisar från Kim


vilken är din bästa berättelse?

/ frida och sandra, 12 år från sweden

Hej Frida och Sandra

Min favoritbok bland mina egna böcker är "Giljotinen". Det är den absolut bästa bok jag någonsin skrivit. Jättespännande, otäck och med oväntade händelser. Det är också den längsta av alla mina böcker. Den är på
312 sidor. På min hemsida www.kimselius.se kan ni läsa mer om "Giljotinen".

Där kan ni bland annat läsa ett smakprov ur boken. Ni kan även lyssna på när jag läser lite ur boken.

Vilken av mina böcker tycker ni är bäst?

Kramisar från Kim


kan du göra barn bäcker för jag vill läsa dom men snälla kim

/ matilda, 9 år från sverge

Hej Matilda

Om du går in på min hemsida www.kimselius.se ser du vilka böcker jag har skrivit. Du kan även läsa "smakprov" ur böckerna.

Tror att du skulle tycka om mina böcker. Börja med "Tillbaka till Pompeji" eller "Jag är ingen häxa". De är jättespännande och svåra att sluta läsa.

Skriv och berätta vad du tycker om böckerna när du har läst dem!

Kramisar från Kim


Jag undrar om det finns nån bok som handlar om katter eller hästar som passar mig?
Jag gilllar pia hagmar.
vet du nån annan bra författare som skriver om djur och som passar min ålder?

/ Evelina Sandström, 10 år från åkersberga

Hej Evelina

Det finns en bok som heter "Pistelero". Den handlar om en galopphäst som tas om hand om en tonårsflicka och sedan händer mycket spännande. Du kan gå in på www.kikkuli.com Det är ett förlag som har många hästböcker. Där hittar du säkert många spännande böcker. Dessutom finns böckerna om "Vitnos", en spännande serie om en häst. Hoppas att du tycker om någon av dessa böcker.

Däremot vet jag inga bra böcker om katter. Du kan gå in på www.fragabiblioteket.nu eller gå till ditt bibliotek och prata med någon av bibliotekarierna.

Kramisar från Kim


Ursäkta om du tkr att jag är jobbig som jämt skriver här men jag har ingen annan författare att vända mig till...

Ångrade mig... igen, ska skriva om när jag åkte till sverige.

Vad tkr du boken ska heta?

kramiz

/ Mikhaela, 11 år från ---

Hej Mikhaela

Titel på din bok kan endast du, eller det förlag som antar boken, bestämma i överenskommelse med dig. Det är ibland mycket svårt att komma på en titel, ibland är det lätt.

Du behöver med andra ord inte bestämma vad din berättelse heter.

Kramisar från Kim


Hej!
För det första vill jag säga att jag bara älskar dina böcker och att du har väckt mitt intresse för fakta och historia. Min fråga är hur man hittar en bild till framsidan när man skrivit en bok. Kan man göra den själv?

MVH Josefina

Ps. Jag har din autograf från när du var på bokmässan i Göteborg, kanske kommer ihåg bibliotikarien Sara som gav mig din autograf?

/ Josefina, 11 år från Borås

Hej Josefina

Tack för att du berättar att du tycker så mycket om mina böcker. Dina ord värmer och inspirerar mig.

På min hemsida www.kimselius.se under länkar, hittar du en länk där du kan berätta vad du tycker om mina böcker. Dessutom hittar du många spännande bilder.

Visst minns jag bibliotekarien som bad om autograf till en av "mina fans". Nu hittar du bilder ifrån bokmässan. Kanske finns bibliotekarien Sara med på någon av bilderna?

Det är förlaget som väljer framsida till böckerna. Därför behöver du inte alls tänka på det. Förlagen har sin egen stil på böckerna och de vill att böckerna ska vara enhetliga.

Kanske du själv kommer till bokmässan i höst? Har du sett att det finns "smakprov" ur min nya bok "Riddarsvärdet" på min hemsida?

Kramisar från Kim


Hej ja undrar vad kan man göra för sagor??ja har tänkt och tänkt men ja kan e koma på nåt =(

/ Emma, 10 år från söderåkra

Hej Emma

Det finns så många sagor att berätta. Min favoritsaga när jag var yngre var att jag berättade om en mus. Den kunde tala, den hade familj, mamma, pappa och syskon. Musen råkade ut för många olika äventyr.

Det är roligt att låta djuren tänka och tala. Prova att skriva en saga om ett djur.

Lycka till!

Kramisar Kim


4. Förklara skillnaden mellan astronomi och astrologi.
5. Hur stor är planeten Saturnus jämfört med jorden?
6. Vad består Saturnus ringar av?
7. Vem var den första som studerade planeten Saturnus ordentligt?
8. Berätta kort om stjärnbilden Orion.
9. Vad är en komet?
10. Vad är en asteroid?
11. Vad är en meteorit
12. Förklara vad som händer vid ett stjärnfall.
13. Vad består en stjärna av?
14. Vad är ett teleskop och vad används de till?
15. Varför skulle det vara svårt för en människa att bo på planeten Venus?
16. Försök att ta reda på så mycket som möjligt om hur en människa påverkas när han/hon är ute och reser i rymden. Till exempel vad måste de tänka på inför en resa? Vad är speciellt under resan? Varför kan de inte stanna ute i rymden hur länge som hälst?

/ moa, 13 år från fittja

Hej Moa

Du har frågat fel expert. Gå in på panelen igen och titta efter vem du ska ställa denna fråga till. Jag besvarar "författar"-frågor. Hur man skriver längre berättelser m.m.

Kramisar Kim


Hej Kim;)

Jag ondrar om du har fåt något litteratur pris någon gång? Om du inte har det så tycker jag att du är värd det, dina böcker är otroligt bra:) Kramizar Elna från Skåne.

/ Elna, 12 år från Skåne

Hej Elna

Tack för dina jättefina ord, jag blev så glad när jag läste din fråga.

Jag har fått Kulturpris för mina böcker en gång och varit nominerad till Kulturpris ytterligare en gång.

Om du tycker så mycket om mina böcker kanske du vill gå med i "Kims fanklubb". Du hittar länk till fanklubben på min hemsida www.kimselius.se

Kramisar från Kim


Hej Kim!
Det är konstigt, men jag tänker mycket bättre när jag skriver berättelser på datorn. Är det smart att bara skriva den i datorn, av datorn typ går sönder?

Och så undrar jag om nån någon gång sagt att sina böcker är dåliga. (Jag tycker iallafall inte det).

/ Lina Johansson, 11 år från Östersund

Hej Lina

Det är inga problem med att bara skriva på datorn om du sparar ned dina berättelser på en CD, eller ett USB-minne. Dessutom är det jätteviktigt att du skriver ut dina berättelser som papperskopior.

Varje gång jag har avslutat ett kapitel skriver jag ut en papperskopia. Varje dag sparar jag ned allt jag gjort på ett USB-minne. Med jämna mellanrum sparar jag ned allt på en CD. På så sätt har jag många kopior ifall datorn skulle gå sönder.

En kollega till mig fick sin dator stulen när hon var nästan klar med sin bok. Hon hade tyvärr inget sparat och har fått göra om allt, vilket inte är så lätt...

Än så länge har ingen sagt att mina böcker är dåliga. Böckerna har bara fått beröm och jättefina recensioner. Har du varit inne på min hemsida? Där kan du läsa varje boks recensioner och mycket mycket mer. Tack för att du tycker om mina böcker.

Kramisar från Kim


hej... jag håller på med en bok men jag vet inte hur många sidor det ska vara, jag har skrivit 5 sidor på data. Jag kommer på för hand men hur många sigor brukar en bok för "äldre barn" (men inte "ungdom")vara?

sedan har jag ett problm, jag kommer inte på ngt slut, har du nåt tips?

puss ebba xD

/ ebba, 11 år från e-boda

Hej Ebba

Det är olika antal manusblad på olika typer av böcker. För bilderböcker är det cirka 6-8 A-4 manusblad. För 5-11 år är det cirka 50-100 A-4 manusblad och för ungdomsböcker är det cirka 100-150 A-4 manusblad.

Mina manus brukar ligga på 120-160 A-4 manusblad. Skrivet med 12 punkters storlek på bokstäverna, Font Ariel, 1 1/2 radavstånd.

Som du kanske vet skriver jag historiska äventyrsböcker. De står som ungdomsböcker hos bokhandlarna och på biblioteken. Men jag har lika många vuxna läsare som ungdomar. Mina böcker är i färdigt format på mellan 186-268 sidor. Den senaste boken, "Giljotinen", var på 312 sidor i färdigt format.

För att du aldrig mer ska ha problem med att komma på slutet på en berättelse är det bra om du har skrivit ned dina tankar i förväg. Gör så här innan du börjar skriva din berättelse:

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

Om du tillhör dem som har väldigt mycket fantasi kanske du inte hinner avsluta din berättelse innan det kommer en ny du vill påbörja. Det gör inget. Har du använt dig av gula lappar har du ändå hela sammanhanget klart för dig och kan fortsätta skriva din berättelse färdigt en annan gång.

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

Varje bok byggs upp runt en riktig historisk händelse. När jag har bestämt vilket ämne jag ska skriva om läser jag mängder av faktaböcker om det ämnet, t.ex. Snapphanar. Under tiden jag läser dyker idéerna om vad boken ska handla om, upp. Då skriver jag ned det på Post-it-lappar. När jag sedan läst klart all fakta har jag mängder av gula lappar med idéer på kapitel, händelser, ord som ska till ordlistan etc. Då sätter jag mig och skriver.

För att berättelsen ska hålla sig så nära fakta och sanning som möjligt försöker jag väva in riktiga historiska personer i böckerna. Ofta nämner jag då de personerna i ordlistan för att läsaren ska förstå att de personerna faktiskt har funnits på riktigt.

Det är roligt att vara författare och få leva i fantasivärldar ibland. Men det är också mycket arbete. Speciellt om man skriver historiska äventyrsböcker som jag gör. Det innebär att jag måste läsa mängder av faktaböcker inför varje bok jag ska skriva. Dessutom reser jag till de platser jag skriver om. DET är roligt. Speciellt när jag var i Egypten. Den resan präglade min "Faraos förbannelse" väldigt mycket eftersom hela första kapitlet blev till djupt nere i den grav som jag skriver om i det kapitlet.

Läs gärna någon av mina böcker för att se hur jag lägger upp böckerna. T.ex.
min senaste bok "Giljotinen!" som är den absolut bästa bok jag någonsin gjort!

Hoppas att detta gav dig svar på din fråga. Om du går in på min hemsida www.kimselius.se hittar du fler tips under länken "Författartips".

På min hemsida kan du även läsa mer om mer om mig och mina böcker, till exempel smakprov ur varje bok: "Tillbaka till Pompeji", "Jag är ingen häxa", "Faraos förbannelse", "Den gömda Inkastaden", "Vikingaträl", "Svarta Döden", "Snapphanar", "Giljotinen" och den nya boken "Riddarsvärdet", som kommer ut i augusti 2008. Dessutom kan du lyssna på ett kapitel ur "Tillbaka till Pompeji", "Giljotinen" och "Snapphanar", som jag har läst in.

Lycka till med ditt skrivande.

kramisar från Kim


Hur blir man av med sin skrivkramp på bästa sett?Och hur gör man en riktigt bra novell? jag vet att det är upp till en själv men hur får man inspiratjon?

/ .H.M.W., 12 år från Avesta

Hej 12 år från Avesta

Det gäller att inte ställa för stora krav på sig själv, det är då du får skrivkram. Skriv från hjärtat, om något du tycker är intressant. Skriv av dig, med det menar jag att du till exempel kan skriva en dagbok, om det som känns jobbigt, roligt med mera. Då får du flöde i ditt skrivande och kommer lättare igång med att skriva på en novell.

Det absolut viktigaste för att bli en bra författare är att skriva för sig själv, skriva direkt ur hjärtat och inte tänka på att någon annan ska läsa det. Låt orden flöda, bry dig inte om stavning, grammatik etc. Det kan du titta på när boken är klar. Det viktigaste är att hålla flödet igång och gå in i berättelsen helt och hållet. Då blir din berättelse jättebra! Här följer mer tips om hur du kan bygga upp en bok:

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

Om du tillhör dem som har väldigt mycket fantasi kanske du inte hinner avsluta din berättelse innan det kommer en ny du vill påbörja. Det gör inget. Har du använt dig av gula lappar har du ändå hela sammanhanget klart för dig och kan fortsätta skriva din berättelse färdigt en annan gång.

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

Alla mina böcker byggs upp runt en riktig historisk händelse. När jag har bestämt vilket ämne jag ska skriva om läser jag mängder av faktaböcker om det ämnet, t.ex. Snapphanar. Under tiden jag läser dyker idéerna om vad boken ska handla om, upp. Då skriver jag ned det på Post-it-lappar. När jag sedan läst klart all fakta har jag mängder av gula lappar med idéer på kapitel, händelser, ord som ska till ordlistan etc. Då sätter jag mig och skriver.

För att berättelsen ska hålla sig så nära fakta och sanning som möjligt försöker jag väva in riktiga historiska personer i böckerna. Ofta nämner jag då de personerna i ordlistan för att läsaren ska förstå att de personerna faktiskt har funnits på riktigt.

Det är roligt att vara författare och få leva i fantasivärldar ibland. Men det är också mycket arbete. Speciellt om man skriver historiska äventyrsböcker som jag gör. Det innebär att jag måste läsa mängder av faktaböcker inför varje bok jag ska skriva. Dessutom reser jag till de platser jag skriver om. DET är roligt. Speciellt när jag var i Egypten. Den resan präglade min "Faraos förbannelse" väldigt mycket eftersom hela första kapitlet blev till djupt nere i den grav som jag skriver om i det kapitlet.

Läs gärna någon av mina böcker för att se hur jag lägger upp böckerna. T.ex.
min senaste bok "Giljotinen!" som jag tycker är den absolut bästa bok jag någonsin gjort.

Hoppas att detta gav dig svar på din fråga. Vill du ha mer skrivtips eller veta mer om mig och mina böcker kan du gå in på min hemsida: www.kimselius.se, där kan du läsa smakprov ur varje bok: "Tillbaka till Pompeji", "Jag är ingen häxa", "Faraos förbannelse", "Den gömda Inkastaden", "Vikingaträl", "Svarta Döden", "Snapphanar" och "Giljotinen". Dessutom kan du lyssna på ett kapitel ur "Tillbaka till Pompeji" som jag har läst in och även Giljotinen och Snapphanar.

Inspiration får du genom att läsa mycket. Du ska läsa olika typer av böcker, hitta nya författare, läsa poesi, ja läs allt du kommer över, då kommer fantasin och inspirationen.

Lycka till med ditt skrivande.

kramisar från Kim

Hej! Jag går på Jensen norra vid odenplan och jag går Sam ekonomi programmet. Jag går i tvåan. Det var i ettan när jag började skriva massor av uppsatser som jag upptäckte att jag faktiskt gillar att skriva. Jag har alltid älskat att läsa bra böcker och jag har läst många, men jag har aldrig tänkt på att börja skriva, men just i ettan så fick jag insikt i vad jag kan tänka mig att bli. Eftersom lärarna tyckte (och fortfarande tycker) att jag var fenomenal och till och med den bäste i klassen (det finns många "pluggisar" i min klass), på att skriva fylldes jag av hopp av något slag. Jag ångrade att jag valde sam ekonomi och jag rådgjorde med mina lärare. Dem sa att det inte var några problem. Nu i tvåan har jag sen dess funderat mycket och jag har kommit på runt femtio olika berättelser som jag (och även andra) tycker är rätt spännande och faschineradne fastän dem inte skrivits ner än - bara berättade. Jag har alltid haft en stor fantasi och jag umgås med väldigt många och därför är jag rätt så bra på att tyda människor och skapa dialoger.
Nu under den senaste tiden har jag, när jag fått tid, slipat lite på mina idéer och faktiskt börjat skriva. Jag funderar på att plugga som journalist när jag gått ut trean och jag har bra betyg. Men samtidigt undrar jag hur man går tillväga för att skriva en hel bok. Hur gör man? Vilka "gyllene regler" finns det och hur gör man den spännande och intressant till max? Jag går litterär gestaltning men där blir jag inte nöjd i det jag lär mig. Det hjälper mig inte känns det som. Jag hoppas att du, som är författare, kan hjälpa mig.
Ps: Det jag just skrivit är lite slarvigt och kanske väldigt ostruktuerat, men jag gjorde detta meddelande av ren impuls.
MVH


/ Petter Danckwardt, 17 år från Stockholm

Hej Petter

Om du vill börja göra en längre bok är det bra om du har skrivit ned dina
tankar i förväg. Gör så här:

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som
ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser,
människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg
till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning
du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att
skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det
på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om
det behövs, stryk och lägg till.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender,
till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på
lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person
du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under
tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt
omkring personerna? Vad tänker de på?

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det
är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av
berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har
skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som
jag talade om i föregående stycke.

Om du tillhör dem som har väldigt mycket fantasi kanske du inte hinner
avsluta din berättelse innan det kommer en ny du vill påbörja. Det gör
inget. Har du använt dig av gula lappar har du ändå hela sammanhanget klart
för dig och kan fortsätta skriva din berättelse färdigt en annan gång.

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså
hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker
mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen
längre och mustigare.

Varje bok byggs upp runt en riktig historisk händelse. När jag har bestämt
vilket ämne jag ska skriva om läser jag mängder av faktaböcker om det ämnet,
t.ex. Snapphanar. Under tiden jag läser dyker idéerna om vad boken ska
handla om, upp. Då skriver jag ned det på Post-it-lappar. När jag sedan läst
klart all fakta har jag mängder av gula lappar med idéer på kapitel,
händelser, ord som ska till ordlistan etc. Då sätter jag mig och skriver.

För att berättelsen ska hålla sig så nära fakta och sanning som möjligt
försöker jag väva in riktiga historiska personer i böckerna. Ofta nämner jag
då de personerna i ordlistan för att läsaren ska förstå att de personerna
faktiskt har funnits på riktigt.

Det är roligt att vara författare och få leva i fantasivärldar ibland. Men
det är också mycket arbete. Speciellt om man skriver historiska
äventyrsböcker som jag gör. Det innebär att jag måste läsa mängder av
faktaböcker inför varje bok jag ska skriva. Dessutom reser jag till de
platser jag skriver om. DET är roligt. Speciellt när jag var i Egypten. Den
resan präglade min "Faraos förbannelse" väldigt mycket eftersom hela första
kapitlet blev till djupt nere i den grav som jag skriver om i det kapitlet.

Det absolut viktigaste för att bli en bra författare är att skriva till sig själv, skriva direkt ur hjärtat och inte tänka på att någon annan ska läsa det. Låt orden flöda, bry dig inte om stavning, grammatik, etc. Det kan du titta på när boken är klar. Det viktigaste är att hålla flödet igång och gå in i berättelsen helt och hållet. Då blir din berättelse jättebra!

Lycka till med ditt skrivande. Hör av dig den dag du får ditt manus antaget.

För mer tips, se min hemsida www.kimselius.se

kramisar från Kim


Hej Kim M Selius!
Jag har skrivet en berättelse på 21 sidor och jag började den när jag var 11:år.
Den är inom skräck. Är det lönt att skicka in den till ett bokförlag?

//Alexander

/ Alexander, 12 år från hörby

Hej igen Alexander

Klart att det är lönt att skicka in till bokförlag.

Gör så här:

BOKFÖRLAG: Det bästa sättet att få kontakt med ett bokförlag är att gå till
en bokhandel och se ut böcker som tilltalar dig. Se efter vilket förlag som
har gett ut boken/böckerna. Det står längst fram i boken. Där brukar stå
fullständig adress, telefon, e-mail m.m. Du kan även gå in på www.googles.se
och söka på "Bokförlag". Där hittar du allt du behöver.

Skriv din berättelse med dubbelt radavstånd, numrera sidorna. Skicka som
papperskopior och bifoga namn, adress och telefon. Jag brukar skriva allt
det högst upp på sidorna. Det finns något som heter "Huvud/Sidfot" i
Wordprogrammet. Där lägger man in all den texten på första sidan så kommer
det automatiskt på alla sidorna.

När förlaget/förlagen (för jag tycker du kan skicka till flera förlag
samtidigt) fått ditt manus är det först en redaktör som läser det. Om den
personen tycker om det du har skrivit går manus vidare till flera personer
som tycker till. Om de tycker om din berättelse kontaktar de dig och ber att
få publicera/ge ut din berättelse. Om de skickar tillbaka ditt manus behöver
det inte betyda att det är dåligt. Det kanske inte passar deras förlag, de
kanske inte har råd att ge ut fler debutanter det året, det är inte rätt
person som har läst det från början osv. Får du tillbaka ditt manus ska du
alltså inte ge upp, sätt dig ner och läs igenom det igen, se om du kan
förbättra det och skicka det till något annat förlag. Tänk på att förlagen
får runt 3.000 obeställda manus PER ÅR! Av dem väljer de kanske ut 10-20
manus som de gör böcker av.

Om du får ditt manus antaget börjar en annan process: Manus godkännes,
därefter korrigeras manus, stavfel rättas, grammatiska fel m.m. Redaktören
kan också komma med vissa kommentarer om att något inte stämmer i ett
kapitel eller att man har tappat "röda tråden" på något ställe.

När manus är klart, levererar författaren oftast det på diskett/Cd/mail till
förlaget. Där gör man sidor helt klara: sidnumrering, kapitelindelning osv.

Redan när förlaget godkänt manus har de beställt ett omslag. Det är oftast
färdigt före boken eftersom det är omslaget man annonserar med, och
annonserna går iväg i god tid före det boken kommer ut. Förlagen har oftast
speciella illustratörer som gör omslagen åt dem.

Sedan skickas manuset till tryckeriet, nu i färdigt "ombrutet" format, det
innebär att alla sidorna ser ut precis så som de ska göra i boken. De
trycker boken. De har stora maskiner som kan trycka 3.000 böcker på en
timma. Därefter går det iväg till bokbinderiet som sätter ihop omslaget med
innehållet: sidorna.

Därefter skickas böckerna, nu i tusentals exemplar, till antingen förlaget,
eller ett centralt distributionsföretag. Därifrån beställer bokhandlarna
sina böcker och de skickas ut i butiken så att du och alla andra kan köpa
böckerna.

Du som författare får royalty på försäljningen. Det innebär att du får en
viss summa per bok som säljs, summan varierar från förlag till förlag därför
kan jag inte säga hur mycket det rör sig om. Dessutom brukar författaren få
ett visst antal gratisexemplar av sin bok, också olika beroende på förlag,
det kan röra sig om cirka 10 exemplar, alltså inga stora mängder.

Du kan trycka dina böcker på Print-On-Demand. Då betalar du allt
själv, men du behöver bara trycka upp så många böcker du vill ha, t.ex. 1
bok. Priset varierar mellan de olika tryckerierna. Det blir dyrare än att
trycka upp 3.000 böcker, men ett mycket billigare alternativ om man inte
vill ha så många böcker. Gå in på nätet och titta på t.ex.
www.books-on-demand.com, www.instantbook.se www.b4press.com, www.gml.se och
många, många fler. Kanske har du något Print-On-Demand tryckeri i din
närhet?

Du kan också lägga ut din bok som Digitalbok. Då går du in på
www.digitalboken.se Genom Digitalboken får man möjlighet att bli läst och
upptäckt av förläggare och allmänhet. Digitalboken är en mötesplats för de
som har författardrömmar, men även för redan etablerade författare,
förläggare och läsare. Digitalboken har skapats som ett forum för talanger,
som kanske aldrig skulle bli publicerade på annat sätt. Det är helt gratis
för författare och skribenter att ladda upp sina böcker och texter till
Digitalboken.

Uppladdade böcker på Digitalboken kan läsas direkt av vem som helst, som
PDF-fil. De som vill kan få sin bok tryckt i allt från några få exemplar
till större upplagor, via Digitalbokens Print-On-Demand tjänst. Digitalboken
erbjuder också en lektörstjänst där författaren kan få professionell
granskning av sin text.

Digitalboken kan också hjälpa till med bokomslag, bilder och framtagning av
tryckfärdigt material.

Det finns många stipendier att söka. Du hittar stipendieböcker på
biblioteket. Försök att få tag på den allra senaste. Oftast är böckerna
utlånade, eftersom det är många som vill försöka få stipendie.

Jag önskar dig ett stort lycka till i ditt skrivande. Håll drömmen levande.
Jag bestämde mig för att bli författare när jag var åtta år. Nu har jag
slagit igenom stort. Kommit ut med flera böcker, översatts till många språk
och fått smeknamnet "Blekinges Astrid Lindgren". Vill du veta mer om mig kan
du gå in på min hemsida www.kimselius.se. Där hittar du också skrivtips.

Hör av dig den dag du får ditt manus godkänt.

Kramisar från Kim

PS. Jag heter Kim M. KIMSELIUS DS.


hur orkar du skriva en sjock bok? jag klarar knappt en A4 sida

/ Juliet , 16 år från SVERIGE

Hej Juliet

Det är inga problem att skriva en tjock bok när man har så mycket fantasi som jag har. Svårigheter är att inte låta boken bli för tjock, för då orkar inte alla läsa den.

Har du läst någon av mina böcker, eftersom du frågar? Min tjockaste bok är "Giljotinen". Den boken är på 312 sidor. Den tunnaste är "Tillbaka till Pompeji" som är på 188 sidor. Den tunnaste boken var min debutbok och den tjockaste boken är den senaste boken jag skrev. Med andra ord blir böckerna tjockare och tjockare...

Kramisar från Kim


Hej! jag hetr blanche!
Jag undrar varför ni skriver men vanlig stil och inte med kanse skriv stil???

/ blanche aoun, 10 år från svregie

Hej Blance

I böcker skriver man inte med skrivstil eftersom det är mer svårläst än raka "textade" bokstäver.

Kramisar Kim


Hejsan, Kim M Kimselius!
Jag ska bli författare jag med! Jag tycker att det är så ovanligt att skriva i min ålder,12, men jag försöker ändå. Min fråga är finns det en bok som har namnet "Blodtjuvar" och "Tweenie Favoriter"? "Tweenie Favoriter" är en kokbok och "Blodtjuvar" är skräck.

MVH Alexander
P.s återkomm snarast, snälla

/ Alexander, 12 år från Hörby

Hej Alexander

Om du går in på min hemsida www.kimselius.se och läser under författartips, så får du läsa om en flicka som gav ut sin första bok när hon var 9 år och nu kommer ut med sin andra bok som tolvåring...

Jag bestämde mig när jag var åtta år för att bli författare. Som du kanske förstår, tycker jag du gör helt rätt som satsar på ditt skrivande och redan nu har bestämt dig för att du ska bli författare.

Vet faktiskt inte om det finns böcker med de namnen. Du kan söka på internet. Men "Tweenie Favoriter" låter osannolikt att någon annan skulle ha kallat sin bok.

Låter som mycket bra titlar.

Lycka till med ditt skrivande och glöm inte läsa mina skrivtips och om hur du får kontakt med förlag.

Kramisar från Kim


Hej Kim!

Jag har funderat på att skriva en kokbok. Vilka förlag ska man kontakta då? Hur lång bör boken vara? Ska man skicka in ett visuellt exempel (t.ex. gjord i en bildprogram) eller någon typ av manus + bilder?

/ Sihan, 17 år från Umeå

Hej Sihan

Låter mycket intressant med en kokbok. Det bästa sättet att få kontakt med ett bokförlag är att gå till en bokhandel och se vilka förlag som ger ut Kokböcker, ICA-förlaget gör det t.ex. Men det finns även många andra förlag. Längst fram i boken brukar stå fullständig adress, telefon, e-mail m.m till förlaget. Du kan även gå in på www.googles.se och söka på "Bokförlag". Där hittar du allt du behöver.

Skriv din berättelse med dubbelt radavstånd, numrera sidorna. Skicka som papperskopior och bifoga namn, adress och telefon. Jag brukar skriva allt det högst upp på sidorna. Det finns något som heter "Huvud/Sidfot" i Wordprogrammet. Där lägger man in all den texten på första sidan så kommer det automatiskt på alla sidorna.

Vet inte hur tjock en kokbok behöver vara. Tror inte att det finns några exakta mallar för det, kokböcker brukar se helt olika ut. Titta även på detta i butiken/biblioteket.

Tycker du ska skriva ut ett färdigt manus, med eventuella bilder på rätterna och skicka manuset till förlaget.

När förlaget/förlagen (för jag tycker du kan skicka till flera förlag samtidigt) fått ditt manus är det först en redaktör som läser det. Om den personen tycker om det du har skrivit går manus vidare till flera personer som tycker till. Om de tycker om din berättelse kontaktar de dig och ber att få publicera/ge ut din berättelse. Om de skickar tillbaka ditt manus behöver det inte betyda att det är dåligt. Det kanske inte passar deras förlag, de kanske inte har råd att ge ut fler debutanter det året, det är inte rätt person som har läst det från början osv. Får du tillbaka ditt manus ska du alltså inte ge upp, sätt dig ner och läs igenom det igen, se om du kan förbättra det och skicka det till något annat förlag. Tänk på att förlagen får runt 3.000 obeställda manus PER ÅR! Av dem väljer de kanske ut 10-20 manus som de gör böcker av.

Om du får ditt manus antaget börjar en annan process: Manus godkännes, därefter korrigeras manus, stavfel rättas, grammatiska fel m.m. Redaktören kan också komma med vissa kommentarer om att något inte stämmer i ett kapitel eller att man har tappat "röda tråden" på något ställe.

När manus är klart, levererar författaren oftast det på diskett/Cd/mail till förlaget. Där gör man sidor helt klara: sidnumrering, kapitelindelning osv.

Redan när förlaget godkänt manus har de beställt ett omslag. Det är oftast färdigt före boken eftersom det är omslaget man annonserar med, och annonserna går iväg i god tid före det boken kommer ut. Förlagen har oftast speciella illustratörer som gör omslagen åt dem.

Sedan skickas manuset till tryckeriet, nu i färdigt "ombrutet" format, det innebär att alla sidorna ser ut precis så som de ska göra i boken. De trycker boken. De har stora maskiner som kan trycka 3.000 böcker på en timma. Därefter går det iväg till bokbinderiet som sätter ihop omslaget med
innehållet: sidorna.

Därefter skickas böckerna, nu i tusentals exemplar, till antingen förlaget, eller ett centralt distributionsföretag. Därifrån beställer bokhandlarna sina böcker och de skickas ut i butiken så att du och alla andra kan köpa böckerna.

Du som författare får royalty på försäljningen. Det innebär att du får en viss summa per bok som säljs, summan varierar från förlag till förlag därför kan jag inte säga hur mycket det rör sig om. Dessutom brukar författaren få ett visst antal gratisexemplar av sin bok, också olika beroende på förlag, det kan röra sig om cirka 10 exemplar, alltså inga stora mängder.

Du kan trycka dina böcker på Print-On-Demand. Då betalar du allt själv, men du behöver bara trycka upp så många böcker du vill ha, t.ex. 1 bok. Priset varierar mellan de olika tryckerierna. Det blir dyrare än att trycka upp 3.000 böcker, men ett mycket billigare alternativ om man inte vill ha så många böcker. Gå in på nätet och titta på t.ex. www.books-on-demand.com, www.instantbook.se www.b4press.com, www.gml.se och många, många fler. Kanske har du något Print-On-Demand tryckeri i din närhet?

Du kan också lägga ut din bok som Digitalbok. Då går du in på www.digitalboken.se Genom Digitalboken får man möjlighet att bli läst och upptäckt av förläggare och allmänhet. Digitalboken är en mötesplats för de som har författardrömmar, men även för redan etablerade författare, förläggare och läsare. Digitalboken har skapats som ett forum för talanger, som kanske aldrig skulle bli publicerade på annat sätt. Det är helt gratis för författare och skribenter att ladda upp sina böcker och texter till Digitalboken.

Uppladdade böcker på Digitalboken kan läsas direkt av vem som helst, som PDF-fil. De som vill kan få sin bok tryckt i allt från några få exemplar till större upplagor, via Digitalbokens Print-On-Demand tjänst. Digitalboken erbjuder också en lektörstjänst där författaren kan få professionell granskning av sin text.

Digitalboken kan också hjälpa till med bokomslag, bilder och framtagning av tryckfärdigt material.

Det finns många stipendier att söka. Du hittar stipendieböcker på biblioteket. Försök att få tag på den allra senaste. Oftast är böckerna utlånade, eftersom det är många som vill försöka få stipendie.

Jag önskar dig ett stort lycka till i ditt skrivande. Håll drömmen levande. Jag bestämde mig för att bli författare när jag var åtta år. Nu har jag slagit igenom stort. Kommit ut med flera böcker, översatts till många språk och fått smeknamnet "Blekinges Astrid Lindgren". Vill du veta mer om mig kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se. Där hittar du också skrivtips.

Hör av dig den dag du får ditt manus godkänt.

Kramisar från KimHur snapt tar det att skriva en 310 siders bok

/ Linn , 12 år från perstorp

Hej Linn

Det beror på vilken typ av bok det är och hur många bilder boken innehåller med mera.

Min bok "Giljotinen" som är på 312 sidor tog 1 1/2 år att skriva.

Vill du veta mer om boken kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se

Kramisar Kim

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2021 Unga Fakta AB