Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet författare. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Kim M. Kimselius om författare!


Hur kan en författare få så många ideer till böcker?

/ Lucas, 10 år från Ludvika

Hej Lucas

Mina idéer dyker för det mesta upp när jag sover. Men även många gånger när jag är ute på promenad med mina hundar, eller när jag rensar ogräs i rabatterna. Ibland kan det vara något jag ser på tv, ibland något jag hör någon säga.

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

Varje bok byggs upp runt en riktig historisk händelse. När jag har bestämt vilket ämne jag ska skriva om läser jag mängder av faktaböcker om det ämnet, t.ex. Franska revolutionen inför min bok "Giljotinen". Under tiden jag läser dyker idéerna om vad boken ska handla om, upp. Då skriver jag ned det på Post-it-lappar. När jag sedan läst klart all fakta har jag mängder av gula lappar med idéer på kapitel, händelser, ord som ska till ordlistan etc. Då sätter jag mig och skriver.

För att berättelsen ska hålla sig så nära fakta och sanning som möjligt försöker jag väva in riktiga historiska personer i böckerna. Ofta nämner jag då de personerna i ordlistan för att läsaren ska förstå att de personerna
faktiskt har funnits på riktigt.

Det är roligt att vara författare och få leva i fantasivärldar ibland. Men det är också mycket arbete. Speciellt om man skriver historiska äventyrsböcker som jag gör. Det innebär att jag måste läsa mängder av faktaböcker inför varje bok jag ska skriva. Dessutom reser jag till de platser jag skriver om. DET är roligt. Speciellt när jag var i Egypten. Den resan präglade min "Faraos förbannelse" väldigt mycket eftersom hela första kapitlet blev till djupt nere i den grav som jag skriver om i det kapitlet.

Nu har jag skrivit åtta historiska äventyrsromaner och många fler är på gång. Som du förstår har jag inga problem med att komma på idéer till mina böcker. Om du vill veta mer om mina böcker, eller om mig, kan du gå in på www.kimselius.se Där kan du läsa smakprov ur böckerna, eller lyssna på någon av dem.

Kramisar från Kim


Kramisar Kim


Hej !

Jag heter sadikh och går i år 6.
Vet du mycket om astrid lindgren ? Vet du om hon skrev en bok innan hon dog ?

Vet du varför hon blev döpt till Astrid?

med vänlig hälsling,

Sadikh

/ sadikh, 12 år från somalia

Hej Sadikh

Eftersom jag är uppväxt med Astrid Lindgrens böcker har jag lärt mig en hel del om henne. Hon skrev inte på någon bok när hon dog, eftersom hon slutade skriva ett par år innan, på grund av att hon såg dåligt.

Nej, jag vet inte varför hon fick namnet Astrid. Om du vill veta mer om Astrid Lindgren kan du gå in på hennes hemsida: www.astridlindgren.se

Kramisar Kim


Tja!
Ungefär hur många skriver till dig?

/ Esther.F, 10 år från troedsberga

Hej Esther

Det är MÅNGA!!! Jag får både vanliga brev och mail. Det kan vara mellan 25-50 brev/mail per dag. Därför kan det ibland ta väldigt lång tid innan jag svarar, som du kanske förstår.

Kramisar Kim


jag älskar att skriva berättelser, men nästan inga avdem blir klara.
hur gör man för att avsluta berättelserna?

/ mellisa, 12 år från övik

Hej Mellisa

Det absolut viktigaste för att lyckas avsluta en bok och bli en bra författare är att skriva för sig själv, skriva direkt ur hjärtat och inte tänka på att någon annan ska läsa det. Låt orden flöda, bry dig inte om stavning, grammatik etc. Det kan du titta på när boken är klar. Det viktigaste är att hålla flödet igång och gå in i berättelsen helt och hållet. Då blir din berättelse jättebra! Här följer mer tips om hur du kan bygga upp en bok, så att du även kan avsluta den:

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

Om du tillhör dem som har väldigt mycket fantasi kanske du inte hinner avsluta din berättelse innan det kommer en ny du vill påbörja. Det gör inget. Har du använt dig av gula lappar har du ändå hela sammanhanget klart för dig och kan fortsätta skriva din berättelse färdigt en annan gång.

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

Alla mina böcker byggs upp runt en riktig historisk händelse. När jag har bestämt vilket ämne jag ska skriva om läser jag mängder av faktaböcker om det ämnet, t.ex. Snapphanar. Under tiden jag läser dyker idéerna om vad boken ska handla om, upp. Då skriver jag ned det på Post-it-lappar. När jag sedan läst klart all fakta har jag mängder av gula lappar med idéer på kapitel, händelser, ord som ska till ordlistan etc. Då sätter jag mig och skriver.

För att berättelsen ska hålla sig så nära fakta och sanning som möjligt försöker jag väva in riktiga historiska personer i böckerna. Ofta nämner jag då de personerna i ordlistan för att läsaren ska förstå att de personerna faktiskt har funnits på riktigt.

Det är roligt att vara författare och få leva i fantasivärldar ibland. Men det är också mycket arbete. Speciellt om man skriver historiska äventyrsböcker som jag gör. Det innebär att jag måste läsa mängder av faktaböcker inför varje bok jag ska skriva. Dessutom reser jag till de platser jag skriver om. DET är roligt. Speciellt när jag var i Egypten. Den resan präglade min "Faraos förbannelse" väldigt mycket eftersom hela första kapitlet blev till djupt nere i den grav som jag skriver om i det kapitlet.

Läs gärna någon av mina böcker för att se hur jag lägger upp böckerna. T.ex.
min senaste bok "Snapphanar!" som jag fram till i maj tyckte var den absolut bästa bok jag någonsin gjort. Nu tycker jag så om min allra nyaste bok "Giljotinen", DEN är den absolut bästa jag har skrivit. Så tycker även mina korrekturläsare. (Men du får ge dig till tåls med att läsa boken, den kommer inte ut förrän 15 augusti.)

Hoppas att detta gav dig svar på din fråga. Vill du ha mer skrivtips eller veta mer om mig och mina böcker kan du gå in på min hemsida:
www.kimselius.se, där kan du läsa smakprov ur varje bok: "Tillbaka till Pompeji", "Jag är ingen häxa", "Faraos förbannelse", "Den gömda Inkastaden", "Vikingaträl", "Svarta Döden", "Snapphanar" och "Giljotinen". Dessutom kan du lyssna på ett kapitel ur "Tillbaka till Pompeji" som jag har läst in.

Lycka till med ditt skrivande.

kramisar från Kim

Hur gammal måste man vara för att skicka in sin bok till ett bolag?

/ veronika, 10 år från stockholm

Hej Veronika

Det finns ingen ålder för hur gammal man ska vara för att skicka in sin bok till ett förlag. Däremot måste man vara 18 år för att skriva på ett kontrakt. Är man under 18 år kan föräldrarna skriva under kontraktet åt dig.

Lycka till!

Kramisar Kim


jag vet vem jag ska tacka jag ska tacka emilia garpebring som har skrivit till dig
jag ska tacka hene för att hon är enn sån bra klaskamrat och vänn som jag kan dela mina ider med

/ jenny

Hej Jenny

Jättebra att du ska tacka din vän. Om du tittar efter längst fram i mina böcker så ser du vilka jag har tackat/dedikerat böckerna till. (Du ser vilka böcker jag har skrivit på www.kimselius.se)

Kramisar Kim


Hej, hej!
Jag har samlat på mig en hel del frågor och tänkte att jag här kanske skulle kunna få svar på två av de...
1. Hur blir man egentligen en berömd författare? (jag fattar ju att man blir det om man skriver bra böcker, men det finns författare som jag tycker är bättre än J.K Rowling som inte alls är berömda.)
2. Jag har en jätte bra, verkligen suverän, idé till en bok, men min fråga är om jag ska vänta med att skriva ner den tills jag blir lite äldre så att den kanske blir tryckt som bok? Eller kanske ska jag skriva den nu och sedan låta den ligga tills jag blir äldre och då "skriva om" den?
Tusentals mega TACK!!!

/ Elin, 12 år från Kristianstad

Hej Elin

1. Att bli en berömd författare beror mycket på tur, marknadsföring och rätt tidpunkt.

2. Jag tycker absolut att du ska skriva boken nu. Den kanske är så bra att du får den utgiven redan nu. Om inte annat så kan du, som du skriver, låta den ligga tills du blir lite äldre innan du läser om den, ändrar lite och därefter skickar in den till förlag.

Lycka till!

Kramisar Kim


Vet du var solna ligger? Ulf Peder Olrog ligger nämligen begravd i solna. Vi är ett par skolbarn som forskar om honom. Även om du är en författare kanske du vet det.

/ Alexandra Larsson, 11 år från Nyköping

Hej Alexandra

Ja, egentligen är det ju ingen författarfråga, men jag vet att Solna ligger i Stockholm. Sök på www.hitta.se eller på www.googles.se så kanske du får veta mer.

Kramisar Kim


Hej igen!

Tack för att du svarade på mitt e-mail.
Idag har vi skrivti sagor och min fröken tyckte att min var jättebra.
Mon tyckte okså att skulle satsa på att bli författare.

Kram/ Sofia

/ Sofia Lundh , 10 år från Landskrona

Hej Sofia

Jätteroligt! Fortsätt läs och skriv och hör av dig den dag ett förlag vill ha din berättelse.

Kramisar från Kim


vilken är din favurit bok????????????????????????????????

/ Emmie, 12 år från sverige

Hej Emmie

Av ungdomsböcker är det "Den hemliga trädgården" av Francis Burnett Hodges.

Av vuxenböcker är det "Odd Thomas" av Dean Koontz.

Av mina egna historiska äventyrsböcker är det "Giljotinen" som är min absoluta favoritbok just nu.

Kramisar Kim


Hej!
Jag heter Emilia och jag skulle vilja veta vart jag kan skicka en bok när den är klar. Vad skall man tänka på? Hoppas att du har svar. Jag älskar verkligen att skriva.

/ Emilia Garpebring, 13 år från Sverige

Hej Emilia

Det bästa sättet att få kontakt med ett bokförlag är att gå till
en bokhandel och se ut böcker som tilltalar dig. Se efter vilket förlag som
har gett ut boken/böckerna. Det står längst fram i boken. Där brukar stå
fullständig adress, telefon, e-mail m.m.

Skriv din berättelse med dubbelt radavstånd, numrera sidorna. Skicka som
papperskopior och bifoga namn, adress och telefon. Jag brukar skriva allt
det högst upp på sidorna. Det finns något som heter "Huvud/Sidfot" i
Wordprogrammet. Där lägger man in all den texten på första sidan så kommer
det automatiskt på alla sidorna.

När förlaget/förlagen (för jag tycker du kan skicka till flera förlag
samtidigt) fått ditt manus är det först en redaktör som läser det. Om den
personen tycker om det du har skrivit går manus vidare till flera personer
som tycker till. Om de tycker om din berättelse kontaktar de dig och ber att
få publicera/ge ut din berättelse. Om de skickar tillbaka ditt manus behöver
det inte betyda att det är dåligt. Det kanske inte passar deras förlag, de
kanske inte har råd att ge ut fler debutanter det året, det är inte rätt
person som har läst det från början osv. Får du tillbaka ditt manus ska du
alltså inte ge upp, sätt dig ner och läs igenom det igen, se om du kan
förbättra det och skicka det till något annat förlag. Tänk på att förlagen
får runt 3.000 obeställda manus PER ÅR! Av dem väljer de kanske ut 10-20
manus som de gör böcker av.

Om du får ditt manus antaget börjar en annan process: Manus godkännes,
därefter korrigeras manus, stavfel rättas, grammatiska fel m.m. Redaktören
kan också komma med vissa kommentarer om att något inte stämmer i ett
kapitel eller att man har tappat "röda tråden" på något ställe.

När manus är klart, levererar författaren oftast det på diskett/Cd/mail till
förlaget. Där gör man sidor helt klara: sidnumrering, kapitelindelning osv.

Redan när förlaget godkänt manus har de beställt ett omslag. Det är oftast
färdigt före boken eftersom det är omslaget man annonserar med, och
annonserna går iväg i god tid före det boken kommer ut. Förlagen har oftast
speciella illustratörer som gör omslagen åt dem.

Sedan skickas manuset till tryckeriet, nu i färdigt "ombrutet" format, det
innebär att alla sidorna ser ut precis så som de ska göra i boken. De
trycker boken. De har stora maskiner som kan trycka 3.000 böcker på en
timma. Därefter går det iväg till bokbinderiet som sätter ihop omslaget med
innehållet: sidorna.

Därefter skickas böckerna, nu i tusentals exemplar, till antingen förlaget,
eller ett centralt distributionsföretag. Därifrån beställer bokhandlarna
sina böcker och de skickas ut i butiken så att du och alla andra kan köpa
böckerna.

Du som författare får royalty på försäljningen. Det innebär att du får en
viss summa per bok som säljs, summan varierar från förlag till förlag därför
kan jag inte säga hur mycket det rör sig om. Dessutom brukar författaren få
ett visst antal gratisexemplar av sin bok, också olika beroende på förlag,
det kan röra sig om cirka 10 exemplar, alltså inga stora mängder.

Du kan också trycka dina böcker på Print-On-Demand. Då betalar du allt
själv, men du behöver bara trycka upp så många böcker du vill ha, t.ex. 1
bok. Priset varierar mellan de olika tryckerierna. Det blir dyrare än att
trycka upp 3.000 böcker, men ett mycket billigare alternativ om man inte
vill ha så många böcker. Gå in på nätet och titta på t.ex.
www.books-on-demand.com, www.instantbook.se www.b4press.com, www.gml.se och
många, många fler. Kanske har du något Print-On-Demand tryckeri i din
närhet?

Jag önskar dig ett stort lycka till i ditt skrivande. Håll drömmen levande.
Jag bestämde mig för att bli författare när jag var åtta år. Nu har jag
slagit igenom stort. Kommit ut med flera böcker, översatts till många språk
och fått smeknamnet "Blekinges Astrid Lindgren". Vill du veta mer om mig kan
du gå in på min hemsida www.kimselius.se. Där hittar du också skrivtips.

Skriv från hjärtat: skriv det DU vill läsa! Då ska du se att det blir en jättebra bok. Lycka till!

Hör av dig den dag du får ditt manus godkänt.

Kramisar från Kim


Är det lätt att vara författare?
Jag har väldit livlig fantasi och undrar om jag kanske kan dli författare.
Hur gammal var du när du blev författare?
Och hur många böcker har du skrivit?

/ Sofia Lundh , 10 år från Landskrona

Hej Sofia

Ser att du bor i Landskrona, där var jag och jobbade i helgen... Har varit där två gånger i höst så nu kommer jag tyvärr inte tillbaka. Men om du går in på min hemsida och tittar så ser du om jag kommer till någon stad i närheten av dig. Adressen till min hemsida är www.kimselius.se

När jag var åtta år bestämde jag mig för att bli författare. Alltsedan dess har jag skrivit. Det var inte förrän jag blev äldre som jag skickade in till ett förlag. Jag debuterade när jag var 43 år.

Jag skriver historiska äventyrsböcker. Hittills har det kommit ut åtta böcker i min historiska äventyrsserie:

"Tillbaka till Pompeji", 1:a boken: Handlar om Ramona, som plötsligt förflyttats i tiden och möter Theo i staden Pompeji. Hon vet att hela staden kommer att förintas av ett vulkanutbrott och döda alla invånarna, även henne om hon inte kan ta sig därifrån i tid. Men hon vet inte när det kommer att hända, om 100 år, om 10 år eller om 10 minuter...

"Jag är ingen häxa", 2:a boken: Här färdas Ramona och Theo i tiden till häxförföljelsens tid. De räddar en flicka från att bli levande bränd på bål och flyr. Men de kommer inte långt innan de själva blir tillfångatagna anklagade för häxeri...

"Faraos förbannelse", 3:e boken: Den berättelsen börjar långt nere i en faraos grav i Egypten. Ramona lägger händerna över gamla skrivtecken på gravens vägg, uttalar en ramsa och plötsligt blir allt svart runt Ramona.
Theo ropar på Ramona och får inget svar, han vänder sig om och ser att Ramona är spårlöst borta. Han har ingen aning om vart hon har tagit vägen...
Ramona upptäcker ett fladdrande ljus som närmar sig henne i mörkret...

"Den gömda Inkastaden", 4:e boken: Här är Theo och Ramona ute i djungeln när tidsförflyttningen sker. De har kommit ifrån sin turistgrupp och plötsligt hör de ljudet av röster. Ramona tror att det är turistgruppen och rusar ut ur djungeln följd av Theo. Plötsligt står de framför en grupp Inkaindianer som hastigt höjer spjuten mot dem...

"Vikingaträl", 5:e boken: Theo och Ramona blir tillfångnatagna av vikingar efter att ha fallit i vattnet och blivit förflyttade i tiden. De förs upp till en slavmarknad för att säljas. Efter ett rymningsförsök av Theo skiljs de båda åt och går olika hemska öden till mötes...

"Svarta Döden", 6:e boken: Här förflyttas Theo och Ramona till Florens 1348 och pestens tid. Där möter de Minette som bär på en stor hemlighet. När hon avslöjar den för Theo och Ramona inser de att de måste fly, men då flyr rakt i armarna på Svarta Döden.

"Snapphanar", 7:e boken: Ramona hittar ett gammalt dokument som för henne på en virvlande färd genom tiden, till Snapphanarna år 1676. Ramona förlorar minnet efter en olycka. Theo lyckas följa efter Ramona i tiden men hamnar på motståndarsidan. Till slut möts de tidigare vännerna i en kamp på liv och död.

"Giljotinen", 8:e boken: År 1793, franska folket gör uppror och avrättar sin kung med giljotinen. Ödet för giljotinen i Theo och Ramonas väg, vilket medför hemska konsekvenser. "Jag ska bara känna", viskade Ramona och vidrörde handtaget på giljotinen. Theo skrek till. Han grep tag i Ramona, vilket fick henne att rycka till och frigöra spaken. Giljotinbladet föll med ett svischande, ödesmättat ljud. Med en duns föll huvudet i korgen. Ramona stupade till marken...

Tyckte du böckerna lät spännande?

Du kan börja läsa dem i vilken ordning du vill. Du måste inte börja med den första boken i serien. Om du vill kan du börja med den senaste.

När jag skriver böckerna riktar jag mig inte till någon speciell ålder, jag skriver något jag själv vill läsa (jag är född 1954). Vilket har gjort att jag har läsare i alla åldrar. Den äldsta läsare jag har fått brev ifrån är
98 år... Men jag vet att de läser några av mina böcker för förskolebarn och lågstadiet. Förmodligen för att böckerna är så otroligt spännande att även de yngre barnen fängslas av berättelserna. Böckerna står som ungdomsböcker i affärerna. Men precis som med många andra ungdomsböcker tilltalar de även äldre.

Mina böcker finns även på biblioteken. Om de inte har böckerna på just ditt bibliotek kan du be dem låna hem dem till dig. Då lånar de från ett annat bibliotek i närheten. Det gör mitt bibliotek ofta när jag söker faktaböcker som de inte har. Därför får jag böcker ifrån hela landet. Kanske även ifrån ditt bibliotek?

Mina böcker finns att köpa hos alla bokhandlarna. Om boken är slutsåld kan du beställa den. Du kan även köpa mina böcker på internet: t.ex. hos www.adlibris.se, www.bokus.com, www.internetbokhandeln.se m.fl.

"Snapphanar" och "Giljotinen" finns även som CD-böcker.

Vill du veta mer om mig och mina böcker kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se. Där kan du läsa lite ur böckerna och lyssna på när jag läser ett kapitel ur "Tillbaka till Pompeji". Snart kan du även lyssna på smakprov ur "Snapphanar" och "Giljotinen".

Jag tycker absolut att du ska fortsätta skriva långa berättelser om du har drömmen om att bli författare. Speciellt om du har livlig fantasi. Visst är det underbart och sätta sig ned och försvinna bort i fantasin. Det älskar jag och jag tror att det är det som är det bästa med att vara författare, att få göra sin alldeles egna värld. Om man har fantasi är det lätt att vara författare, men det kan bli kämpigt med pengar om man inte får sina böcker sålda.

Nu tillhör jag de lyckligt lottade som kan försörja mig på mitt författarskap, även om jag inte tjänar miljoner, så är jag nöjd med att jag får arbeta med det som jag helst vill.

Satsa på ditt skrivande!

Kramisar från Kimdet var en sak till om man vill tacka någon/några hur gör man då?

/ jenny

Hej igen Jenny

Om du vill tacka någon så skriver man det i början på boken, innan själva berättelsen börjar. I min bok "Snapphanar" står det så här i början av boken:

"Denna bok tillägnar jag Philip Sane, min fantastiska agent på Lennart Sane Agency, som har fått ännu en dröm att gå i uppfyllelse. Drömmen om att få mina böcker översatta till många olika språk! Tack Philip!"

Du kan vänta med att skriva din "tack-text" tills du är färdig med din berättelse. Då kan du skriva din tack-text på ett eget papper och lägga längst fram i din manushög.

Kramisar Kim


hej igen jo jag undar om man ska ta bilderna nu eller sen

/ jenny

Hej Jenny

Om det är bilder till boken du menar så sköter förlaget det helt och hållet. Med andra ord kan du vänta med det till sedan, för det är inget du behöver oroa dig över.

Kramisar Kim


hej . Mitt namn e diana ja har en fråga , Hur orkar du skriva alla böcker ?

/ diana, 11 år från sverige

Hej Diana

Det låter som om du har läst alla min åtta historiska äventyrsböcker. Inga problem för mig med att skriva dem. Har precis avslutat ett skrivpass och det känns lite vemodigt att låta personerna vara där, utan att det händer dem något mer, förrän jag sätter mig och skriver imorgon igen. Men det är mycket annat som behövs göras.

När man blir äldre orkar man skriva längre böcker. När jag var i din ålder blev böckerna inte så långa. Det gäller att träna.

Om du inte har läst alla böckerna, kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se och läsa smakprov ur böckerna, och också lyssna på någon bok.

Kramisar Kim


Har Ni Fakta Om länder på denna sidan ?

/ Nathalie Andersson, 8 år från skåne

Hej Nathalie

Jag besvarar författarfrågor och kan inte hjälpa dig.

Om du går in och tittar mer på vad varje panelexpert är expert på, så kanske du hittar någon som kan hjälpa dig med länder. Lycka till!

Kramisar Kim


vad är en kimselius

/ patricia peltonen, 9 år från klaukkala

Hej Patricia

Mitt namn är Kim M. Kimselius. Kimselius är mitt efternamn och jag är författare. Jag skriver historiska äventyrsböcker. Vill du veta mer om mig kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se

Kramisar från Kim


Om jag vill skriva en bok som är baserad på värkliga händelser (i detta fall när jag blev mobbad) vad ska jag tänka på?

är det någonting som är viktigt, eller är det bara att skriva på?


P.S

jag kommer ihåg att jag läst en bok som du skrivit, Snapphanar!. jag tror den hette så, och jag vet att den är bra. tack för att du skriver böcker, jag älskar att läsa, och ska själv bli författare när jag har slutfört all min utbildning, skolan är endå viktigast.


//karin

/ karin, 13 år från ludvika

Hej Karin

Vad roligt att du vill skriva om en verklig händelse. Det är oftast de böckerna som man skriver direkt ifrån hjärtat som blir de bästa. Däremot tycker jag att det är mycket tråkigt att du blev mobbad. Hoppas att det är bättre nu.

Det som är viktigt att du tänker på är att du skriver direkt ur hjärtat ("bara skriva på", som du uttryckte det), hur du kände det, hur det såg ut från ditt perspektiv. Få ur dig alla dina känslor och tankar. När din berättelse är klar ska du sätta dig ned och läsa igenom den många, många gånger och känna efter om du vill lämna ut dig helt på det sättet. Om du tycker det är okej ska du gå vidare med att se om du kan tillföra din berättelse något mer. Låt gärna någon läsa din berättelse, någon du litar på, någon du vet vågar vara kritisk och säga vad den person verkligen tycker.

Du kan gå in på min hemsida www.kimselius.se för mer tips och råd, eller läsa tidigare svar här på ungafakta.

Vad roligt att du tyckte om min bok "Snapphanar!" Då kan jag berätta för dig att om du läser "Jag är ingen häxa", får du träffa på några av personerna som du läste om i "Snapphanar!" et igen. Dessutom vill jag berätta för dig att min nya bok "Giljotinen" är min absolut bästa bok. Så har du inte läst den kan jag varmt rekommendera den. Du kan läsa smakprov ur den på min hemsida. Där hittar du också länkar ifall du vill recensera min bok.

Lycka till med din bok! Hör av dig den dag du får den antagen!

Kramisar från Kim


HEJ jag heter Jenny. Min kompis heter Jojjo,har hon skrivit nån dikt/berättelse?

Om ni kan SVARA på det är jag väldigt tacksam!!

/ Jenny, 10 år från Sthlm

Hej Jenny

Vet inte om din kompis Jojjo har skrivit någon dikt/berättelse, eftersom det inte är jag som tar emot dem. Gå in på ungafakta sidans dikt och berättelser och se om du hittar din kompis dikt/berättelse.

Kramisar Kimjag fatar inte vad du menar med

dubbelt radavstånd, Skicka som.papperskopior och bifoga namn, adress och telefon. "Huvud/Sidfot" i
Wordprogrammet. Där lägger man in all den texten på första sidan så kommer
det automatiskt på alla sidorna.

/ jenny, 13 år från sverge

Hej Jenny

Dubbelt radavstånd: Gå in på Word, "Format" "Stycke" "Radavstånd" och lägg in "Dubbelt". Då får du glesare mellan textraderna, vilket gör det möjligt för förlagen att ändra i din text.

Huvud/Sidfot: Gå in på Word, "Visa" "Sidfot/Sidhuvud", då öppnas en liten ruta där du kan lägga in text som sedan kommer över eller underst på varje sida du skriver. Där kan du t.ex. lägga namnet på din berättelse, ditt namn och adress, telefon med mera. Vilket gör det lätt, både för dig och förlaget, att hålla reda på dina berättelser.

Kramisar från Kim

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2021 Unga Fakta AB